2017-05-20
呢條街一帶都好多東南亞美食,我同朋友就揀左呢間環境較好,比較清靜而且坐得舒服,可以好好咁邊食邊傾。兩人一齊點了冬陰功金邊粉,馬拉盞通菜,馬來西亞咖哩配薄餅share, 落單後好快就上菜~咖哩賣相已經好吸引,不算太辣但好香濃,蔬菜同薯仔都很入味,雞肉亦很嫩滑,配菜同肉嘅比例剛好,雞肉的份量很足夠!!👍🏻薄餅沾上咖喱汁好好食,同埋薄餅新鮮整起,好熱好脆,咬落仲會有小小酥皮嘅口感,好正😋😋薄餅烤至微焦,好香口,點咖哩食一流馬拉盞通菜是我的最愛,有小小辣非常惹味,而且夠鑊氣~以為係冬陰功炒金邊粉,原來係湯,不過錯有錯着(因為本來諗住叫冬陰功湯),個湯都好好飲,香料非常多,湯頭濃郁,個陣酸辣味好正宗。而且湯中嘅海鮮都多,有大大隻青口,魷魚同蝦,都幾鮮甜,不過如果蝦係連殼熬煮就更正喇!!兩人食都食唔晒咁多金邊粉,可能三四人share會更好~埋單每人百五左右,在灣仔這個價錢都算過得去,而且坐得舒服,服務好好又唔會催人走。如果多d人食仲好,可以試下炒蟹,整體來說都不錯😉😉
薄餅烤至微焦,好香口,點咖哩食一流
馬拉盞通菜是我的最愛,有小小辣非常惹味,而且夠鑊氣~