2017-05-10 191 浏览
This restaurant is nowhere near as authentic compared to others in Wan Chai. Some dishes I tried were acceptable - particularly the classic fried pork with basic topped with egg served on rice (not too far from original). The other dish barely scraping the acceptable threshold is the Hainan chicken (Thai style). The sauce that came with the chicken is quite legit. Other than these, the other items on the lunch set are either not Thai or horrible.
2017-05-08 223 浏览
是日係灣仔接朋友收工,心血來潮想食泰國食,朋友就推介我食左呢間,佢話呢間野佢食過幾次都唔錯。就係咁,今晚既晚餐就決定左泰國菜。串燒串燒有豬、牛、雞可以揀,客人可以根據自己既口味,單選1款又得, 揀哂咁多款都得。我食左雞同埋牛,雞肉比較嫩滑,但係牛就有少少過左火喉,有D乾身。但係不得不讚佢個醬,幾惹味,用黎點配串燒一流。蒜蓉包蒜蓉包焗得好香口脆身,同埋仲好熱辣辣,岩岩焗起就上枱,正!一客有4件,大大件,不過蒜蓉味略微有D唔太夠,唔夠出,如果多返D會更加好。泰式乾炒河火喉十足既炒河粉,雖然望落有D油油地濕濕地,但係食落係好乾身,同埋夠哂鑊氣。雖然簡簡單單,材料只係得雞蛋、牛肉同河粉,但係值得一試。

串燒
蒜蓉包
泰式乾炒河
3K
2017-05-07 324 浏览
有點事做出了灣仔,過了午餐時段還無時間食lunch,約兩點多才同朋友出街搵食,行過燒味店要攞飛排三十張枱,橫街的冰室亦企滿人,新開的拉麵店排隊的人龍看不到隊尾,不知食甚麼好的時侯想起wsquare裏的新泰,那裏地方大,枱又濶,而且午餐過後較少人,就同朋友去坐下吧。店內很寧靜,選了窗邊的卡座,枱大沙發好坐,店員亦勤快的送上水,感覺良好蒜容炒貴妃苗($82)想吃點青菜而叫了這個,貴妃苗食落有一點點像豆苗,不過菜味沒那麼濃,蒜蓉濕炒沒有大排檔的鑊氣,卻有家的感覺,不油膩食落清新健康。燒黃鱔($118)除了泰式串燒,這裏亦有燒鱔,一碟有四串,圍起都係30蚊串,平過串燒店一半黃鱔串燒十分肥美,魚肉紮實彈牙,甜甜的醬汁加上一點點焦香真係好好味,若喜歡辣,旁邊有一點酸辣醬汁可點,甜酸辣一次過多層口味椰青($42)一般泰式飲品都要38蚊,感覺上叫椰青好似抵啲,外間椰青貴啲嘛大裝椰青,內裏椰青水很多,亦有椰肉,飲完仲可以當埋甜品食,哈哈。靚靚門口,感覺有霸氣兩點多坐到五點先走,環境咁好,仲正過去咖啡店坐,至少唔會有人企係係後面等位啦。我見有幾枱客只點飲品同甜品,當係黎食個下午茶吹吹水,餐廳中段沒有落場時
蒜容炒貴妃苗($82)
燒黃鱔($118)
椰青($42)
靚靚門口,感覺有霸氣

兩點多坐到五點先走,環境咁好,仲正過去咖啡店坐,至少唔會有人企係係後面等位啦。我見有幾枱客只點飲品同甜品,當係黎食個下午茶吹吹水,餐廳中段沒有落場時間,可安心坐,哈哈。
2017-05-06
2017-05-06 235 浏览
「沙華第級!」話說今日同女友扮下泰仔泰妹食下泰國野,朋友介紹左間灣仔的泰國菜餐廳。新泰距離銅鑼灣地鐵站都成10幾分鐘架,不過去到一食便知值得行既!一入到w square,上到二樓就見到新泰的門面,係一個好傳統的泰國feel既裝修。啲泰國野食真係泰多選擇!我地最後揀左個鴨肉生菜包、馬拉箋通菜、辣椒膏炒花甲、椰青、馬沙文咖哩雞配蒜包。個鴨肉生菜包係呢間餐廳的推介之一。第一啖咬落去就知道啲咁地道的野食原以為來可以咁辣!第二啖開始就感到呢個檸檬葉的盪氣迴腸!通菜食得多,馬拉𥵃通菜就係弟你降溫的心必備良品!馬沙文叻哩雞外表係個蛋包飯,實際上係一個3人份量!
通菜食得多,馬拉𥵃通菜就係弟你降溫的心必備良品!
馬沙文叻哩雞外表係個蛋包飯,實際上係一個3人份量!
2017-05-06 246 浏览
新泰位於灣仔W square 商場2樓銅鑼灣站A,B出口行過去大約8分鐘裝修好雅緻,有泰國風情好有去做泰國spa嘅感覺其實佢唔單止有泰國菜,仲有越式,馬來西亞嘢食經過雪櫃見到好多椰青排住隊等我!鴨肉生菜包熱辣辣上枱,鴨肉味無俾啲香料味蓋過有回甘嘅檸檬葉香,包生菜係絕配不過都中辣,唔食得辣嘅人就要諗諗椒鹽軟殻蟹好惹味,唔好睇佢好似細細碟,軟殻蟹份量都唔少椰青每次食泰菜必叫飲品雪凍椰青好fresh,解渴得黎又唔會太甜仲有椰肉可以食下泰式蝦炒金邊粉蛋網鋪面賣相已經加分金邊粉唔會好淋,有彈牙口感酸酸甜甜好開胃裝潢佈置都好有心思嘅一間泰菜
新泰位於灣仔W square 商場2樓
銅鑼灣站A,B出口行過去大約8分鐘
裝修好雅緻,有泰國風情
好有去做泰國spa嘅感覺
其實佢唔單止有泰國菜,仲有越式,馬來西亞嘢食

經過雪櫃見到好多椰青排住隊等我!

鴨肉生菜包
熱辣辣上枱,鴨肉味無俾啲香料味蓋過
有回甘嘅檸檬葉香,包生菜係絕配
不過都中辣,唔食得辣嘅人就要諗諗

椒鹽軟殻蟹
好惹味,唔好睇佢好似細細碟,軟殻蟹份量都唔少

椰青每次食泰菜必叫飲品
雪凍椰青好fresh,解渴得黎又唔會太甜
仲有椰肉可以食下

泰式蝦炒金邊粉
蛋網鋪面賣相已經加分
金邊粉唔會好淋,有彈牙口感
酸酸甜甜好開胃

裝潢佈置都好有心思嘅一間泰菜

• 泰式蝦炒金邊粉
  • 椰青
2017-05-05 267 浏览
今次同女朋友試吓灣仔呢間分店!見到好多人食海南雞,都叫咗半隻試吓。$128海南雞外表認真無得輸,油脂豐富,表面有光澤。雞皮爽脆,內裏雞肉嫩滑。附有兩種醬料,分別係姜蓉同辣醬,其實點唔點,都一樣咁好味。越南烤蔗蝦$78非常惹味!炸皮又薄又脆,內裡蝦膠好滑,有香茅香味!仲有碌蔗😂加左竹蓆令炸蝦球更香甜,有少少酒香。係有驚喜嘅菜式。不過小心食食吓會甩碌😂😂😂芒果糯米飯$62椰汁熱辣辣上,配上煙韌嘅糯米飯,同泰國食嗰啲差唔多。 個人認為黑糯米更加香同出色。芒果好甜,但可以再靚d🤔(原諒我嘴刁😗)侍應都係泰國姐姐,佢哋好熱情同有禮貌,服務好好。上餐速度都快。
今次同女朋友試吓灣仔呢間分店!

見到好多人食海南雞,都叫咗半隻試吓。$128

海南雞外表認真無得輸,油脂豐富,表面有光澤。

雞皮爽脆,內裏雞肉嫩滑。

附有兩種醬料,分別係姜蓉同辣醬,其實點唔點,都一樣咁好味。

越南烤蔗蝦$78

加左竹蓆令炸蝦球更香甜,有少少酒香。係有驚喜嘅菜式。
不過小心食食吓會甩碌😂😂😂

芒果糯米飯$62

椰汁熱辣辣上,配上煙韌嘅糯米飯,同泰國食嗰啲差唔多。
個人認為黑糯米更加香同出色。

芒果好甜,但可以再靚d🤔
(原諒我嘴刁😗)

2017-05-04 225 浏览
今日同朋友去開銅鑼灣,就順便喺嗰邊食埋飯。久唔久都會食下泰國菜,今次就叫咗泰式明爐魚$188、蒜蓉炒貴妃苗$82、蟹肉炒粉絲$98。餐廳面積好大,座位數量多,大約分咗三至四區,都不會感到太擠迫。裝潢富有泰國色彩👍🏻👍🏻泰式明爐魚(盲鰽)$188盲鰽好滑!充滿鮮味,配上香茅、香蔥、甘筍等食材,更加清新。煮了一會,魚的鮮味完全滲透入湯底中,更加清甜。因為怕辣,所以我們點了清湯口味。蒜蓉炒貴妃苗$82這菜式是餐廳推介,貴妃苗的確嫩綠,且油不太多;吃落爽甜清新,不會油膩。配上蒜香,更為惹味。大讚!蟹肉炒粉絲$98粉絲炒至乾身,配上甘筍、芽菜等蔬菜,更有口感。蟹肉鮮甜,但份量稍小。配料有仲有黑胡椒味嘅扎肉,配搭唔錯。總結覺得餐廳環境舒適,菜式質素不俗,確是知己聚舊的好地方。

泰式明爐魚(盲鰽)$188

蒜蓉炒貴妃苗$82

蟹肉炒粉絲$98

總結覺得餐廳環境舒適,菜式質素不俗,確是知己聚舊的好地方。
2017-05-04 547 浏览
在潑水節剛過去, 懷念起兩年前在芭提雅玩潑水, 忽然想食d泰菜 , 但九龍城又有d遠, 行過灣仔想起之前和朋友來過這間商厦中的泰菜, 感覺不錯, 就上去開飯先.這裡的裝修充滿了泰國高級食店的風味,今日比較早所以店員安排了個靠窗的卡位给我, 看着電車食泰菜真有d crossover feel,先來兩杯飲料, 老婆叫了龍眼冰, ok 不太甜, 龍眼乾自然的清甜味.我就飲個特別嘢.....綠荳冰沙, 平時泰國嘢多數芒果冰沙, 這個綠荳非常驚喜, 好似用㷛到起哂沙的綠荳沙雪左再打成的, 非常清甜又充滿綠荳味, 正蒜香牛油雞亦:非常香口, 蒜味和牛油味沒有衝突, 香氣double up , 而且外脆内滑沒有過火,生蝦:記得上次好似沒有的, 太太的最愛, 用常靚料, 生蝦肉厚爽甜, 用料新鮮, 加上泰式魚露辣汁, 唔洗講嘢.炭燒豬脛肉: 恰到好處的烤功就唔講, 外焦香内爽滑, 最最出色係個汁, 咸酸甜香, 剛剛好, 非常開胃, 令我不断的沾完又沾, 如果有白飯相信可以"送"兩碗,濕炒海鮮河: 海鮮用料新鮮, 河粉用上非常粗身的, 正宗, (好多都用幼的, )個汁亦用上泰式豆醬 , 惹味咸香, go
龍眼冰
綠豆沙冰
我就飲個特別嘢.....綠荳冰沙
蒜茸越南牛油雞翼
泰式生蝦
唔洗講嘢.
燒豬頸肉
泰式濕炒海鮮河
濕炒海鮮河: 海鮮用料新鮮, 河粉用上非常粗身的, 正宗, (好多都用幼的, )個汁亦用上泰式豆醬 , 惹味咸香, good ,
芒果糯米飯
飯後甜品點少得芒果糯米飯, 為左迎合香港人口味, 椰汁減左甜, 比較自然椰奶的味, 暖暖的, 用上兩種糯米, 食落有兩種口感而且芒果亦夠甜, 為這晚餐劃下完美句點.
龍眼冰
綠豆沙冰
蒜茸越南牛油雞翼
泰式生蝦
燒豬頸肉
泰式濕炒海鮮河
芒果糯米飯
2017-04-28 332 浏览
成日搭車都經過見到呢間野好似唔錯,又坐得幾舒服~今日同男朋友都想食泰國野,放左工就去左呢間飲冬陰公🥘呢間係軒尼斯道既一幢大廈2樓入面,一打開𨋢都有d裝修睇下幾靚,我地安排坐係角落既4人檯,黎到泰國餐廳梗係試佢既冬陰公!佢既冬陰公有椰香味,好正宗好味,用左好多香料煲,加上我地好肚餓,唔到10分鐘就清左!叫左細既都夠2個人~見到好陰檯都叫南瓜焗海鮮咖哩,我地又跟住叫,點知叫啱菜喇!個咖哩超好味!即刻勾起我去曼谷食咖哩炒蟹既味道!咖哩有加蛋煮所以好滑又不失香濃,為左食個咖哩,我地特登叫左份蒜蓉包!海鮮有唔同種類,有蝦、墨魚仔、魷魚、魚柳、青口等等,其實個南瓜好幾大個好飽肚,事前南瓜蒸熟左好甜好軟熟唔會太淋無口感,配上重點既咖哩汁一流!最後黎既係泰式明爐烏頭魚,因為我鐘意食魚有湯浸住好鮮味!有火係底加熱住唔怕凍可以慢慢食,仲有得加湯~肉碎好多,成粒肉丸咁,味道唔算酸,如果酸d就好喇!加熱後水芹既味道令到個湯好舒服清甜,魚肉都有新鮮結實~明爐魚揀烏頭魚是常識吧~結果我地無位留比甜品,試唔到最愛既芒果糯米飯喇!不過呢餐真係好飽好滿足!😋每道菜既水準好幾好又平均~下次叫返今次叫唔到既菜先!

海鮮冬陰公(細)

南瓜焗咖哩海鮮

泰式明爐烏頭魚

海鮮冬陰公(細)
南瓜焗咖哩海鮮
泰式明爐烏頭魚
2017-04-12 293 浏览
在灣仔鬧市的新泰, 晚飯時間坐無虛席, 很受歡迎!我最愛吃牛肉, 急不及待便點了燒西冷牛扒牛扒7成熟, 不會血淋淋, 但口感也不會很韌, 有兩款泰醬附上, 其中酸酸的那款十分開胃, 加上伴碟的酸瓜令人食欲大增!朋友喜歡吃軟殼蟹, 所以點了咖哩軟殼蟹配面包, 軟殼蟹炸得非常脆,咖哩很濃, 很適合配面包我點了珍多冰, 很重椰汁味, 有很多果凍粒在杯底, 最適合喜歡吃甜的人, 朋友點的芒果沙冰很足料, 很濃芒果, !
在灣仔鬧市的新泰, 晚飯時間坐無虛席, 很受歡迎!

我最愛吃牛肉, 急不及待便點了燒西冷牛扒

2017-04-06 300 浏览
這間餐廳在軒尼詩道W Square 2樓, 平時經過也會看到, 地點極方便一出升降機, 熱情的服務員便充滿笑容, 服務態度極好泰醬焗青口, 每件青口也舖滿了芝士, 蒜蓉, 少許辣椒等配料, 青口原來也頗大, 很有口感, 泰式的配料不是很辣, 很適合不太吃辣的我碟上更有一朵花, 很漂亮麵包焗咖哩軟殼蟹, 份量極大, 鬆軟的麵包上有很多炸軟殼蟹和咖哩汁, 麵包吸收了大量咖哩汁, 超好味最後點了椰青冰沙, 冰沙很多, 淡淡的椰子味, 還有清涼的椰青水, 飲完還可吃椰青肉, 很解渴

一出升降機, 熱情的服務員便充滿笑容, 服務態度極好

碟上更有一朵花, 很漂亮
2017-04-03 413 浏览
今日同表妹行街街行完就肚餓,帶左佢黎呢間位於軒尼詩道的泰國菜環境舒適同佢都係嚐辣之人先叫了冬陰公魚煲又辣又酸 好過引!仲要極大煲魚非常之滑,而且無乜骨!我同表妹都食得好開心~之後驚唔夠飽,叫了個咖喱麵包軟殼蟹咖喱又香又夠多我地最鍾意就係用呢個咁鬆軟麵包夾住軟殼蟹加埋香噴噴的咖喱,真心好正啊咁大個包,食到我地好飽!仲叫了炒通菜馬拉盞炒通業就真係香火喉岩岩好,唔會好老d菜而且一d都唔油,唔錯啊!我自己叫了芒果冰沙個味一d都唔假,冰打得好幼細,好好飲!好濃真芒果香味表妹好滿意呢間餐廳,話下次帶我去其他地方食好西!

同佢都係嚐辣之人
冬蔭公魚煲
先叫了冬陰公魚煲又辣又酸 好過引!

仲要極大煲

魚非常之滑,而且無乜骨!我同表妹都食得好開心~

之後驚唔夠飽,叫了個咖喱麵包軟殼蟹
麵包焗咖哩軟殻蟹
咖喱又香又夠多

我地最鍾意就係用呢個咁鬆軟麵包夾住軟殼蟹

加埋香噴噴的咖喱,真心好正啊

咁大個包,食到我地好飽!

仲叫了炒通菜
馬拉盞通菜
馬拉盞炒通業就真係香

火喉岩岩好,唔會好老d菜

而且一d都唔油,唔錯啊!

我自己叫了芒果冰沙
芒果沙冰
個味一d都唔假,

冰打得好幼細,好好飲!

好濃真芒果香味

表妹好滿意呢間餐廳,話下次帶我去其他地方食好西!
2017-04-01
冬蔭公魚煲
麵包焗咖哩軟殻蟹
馬拉盞通菜
芒果沙冰
2017-04-02 354 浏览
一入到去就有到左泰國既感覺,裝修以木製品爲主,感覺好relax 見到有三張好靚既台係帳篷入面食泰菜好正不過已經俾人訂哂柚子蝦沙律上次係泰國食完柚子沙律就好難忘,好鐘意個種酸酸甜甜既清新感依個沙律除左有柚子帶來既酸酸甜甜味外,仲有其他好豐富既味道有炸蒜、香蔥、紅蔥頭等帶來惹味,香而不油蝦肉彈牙新鮮,而且都細隻仲有魷魚都好正,夠大塊又好好食泰式粉金邊粉一直都好想試下依個賣相咁靚既金邊粉金黃既蛋皮真係好吸引!打開蛋皮就係好食既金邊粉金邊粉炒得好有獲氣調味亦都好正,散發既微微既檸檬酸令人一口接一口咁食落去配料有豆腐乾,大蝦同香蔥,整體都好正!
見到有三張好靚既台
係帳篷入面食泰菜好正
不過已經俾人訂哂
柚子蝦沙律
上次係泰國食完柚子沙律就好難忘,好鐘意個種酸酸甜甜既清新感
依個沙律除左有柚子帶來既酸酸甜甜味外,仲有其他好豐富既味道
有炸蒜、香蔥、紅蔥頭等帶來惹味,香而不油
蝦肉彈牙新鮮,而且都細隻
仲有魷魚都好正,夠大塊又好好食
泰式粉金邊粉
一直都好想試下依個賣相咁靚既金邊粉
金黃既蛋皮真係好吸引!
泰式金邊粉
打開蛋皮就係好食既金邊粉
金邊粉炒得好有獲氣
調味亦都好正,散發既微微既檸檬酸令人一口接一口咁食落去
配料有豆腐乾,大蝦同香蔥,整體都好正!
泰式金邊粉
2017-03-30 365 浏览
來到軒尼詩道的新泰,在W Square二樓多麼寛敞的環境,坐在窗邊的卡位,看著軒尼詩道,好relaxing☺️只有兩人也被安排到四人卡位,好舒適。吃泰菜當然先點幾串串燒🍢 雞牛豬各兩串雞肉,牛肉都好嫩滑👍🏻 豬肉略嫌over cooked!叻沙蝦米線🦐🍜叻沙重點當然是湯底,濃味而不油,如果再辣一點就perfect! 有5-6隻蝦,不算很新鮮但可接受,整體都很好吃👍🏻冰鎮翡翠螺🐚之前在另一分店吃過,醬汁有點不同,沒那麼辣但同樣好味道!不過好像上次多一隻螺😂
來到軒尼詩道的新泰,在W Square二樓
只有兩人也被安排到四人卡位,好舒適。
吃泰菜當然先點幾串串燒🍢 雞牛豬各兩串
雞肉,牛肉都好嫩滑👍🏻 豬肉略嫌over cooked!
沙嗲串燒
2017-03-27
沙嗲串燒
叻沙蝦米線
2017-03-30 316 浏览
喺灣仔食飯就選擇左W Square地下好似開緊一間日本店舖,樓上2樓就有一間泰國菜。裝飾嗰啲都唔錯,有泰國氣氛。泰式凍咖啡$38奶和埋齋啡分開,自己整嘅,甜甜地,好有泰式風味,同港式嘅咖啡味道相差好遠,不過都係好好味不會奇怪。鐵板蠔仔炒蛋$88聽朋友講,攞啲蠔仔出嚟要好多工序,通常都係一啲婆婆或者伯伯整佢哋出嚟,炒蛋份量都唔少,而且啲口味好香,下面係鐵板所以keep住熱好耐。魚肉生菜包$138 生菜包可以選擇唔同嘅肉類,我哋都想食魚所以就選擇左魚。估唔到上嘅時候有魚頭有魚尾,中間就有啲炸過嘅魚肉,沒有骨。加上好多唔同嘅調味料,不過當然整生菜包嘅時候唔suggest多調味,因為味道會好濃,炸完仲有啲表皮好金黃好香脆,味道清新又唔辣。

裝飾嗰啲都唔錯,有泰國氣氛。
泰式凍咖啡$38
鐵板蠔仔炒蛋$88