招聘中
薪金面议
11天前
2020-03-16 60 浏览
今日下晝同朋友黎咗尖沙咀加拿分道食泰國菜🇹🇭,呢次已經吾係第一次黎食,我哋叫咗個海南雞飯、冬蔭功海鮮金邊粉、南瓜焗咖喱海鮮、越式蟹肉炒粉絲,碟碟都好和味,而我最欣賞係佢嘅南瓜焗咖喱海鮮。呢碟菜好有特色,海鮮連埋南瓜一齊食好特別,南瓜入面有魚、青口、蝦🦐,食落去美味可口。除咗呢道菜,餐廳嘅冬蔭功海鮮金邊粉都炒得幾靚,直頭同係泰國食無分別。上面幾道餸配埋椰汁冰同餐廳非一般嘅涷咖啡可謂絕配。餐廳佈置吾錯,門面有架泰國篤篤車做招徠,位置又夠闊落,好適合同朋友或者屋企人黎聚餐。下次有機會一定會再黎食咁地道嘅泰國菜!!😋
  • 泰式蝦炒金邊粉
2020-03-16 39 浏览
之前就已經幫襯過尼間餐廳留低左相當唔錯既印象襯住閨蜜生日 就相約一齊再戰尼間餐廳本身算中高價位裝修別緻 位置闊落 岩曬同生日既閨蜜慶祝坐低邊食邊吹水尼得泰國餐廳當然唔少得就係食串燒我地order左好多各種肉類share 食雞 豬 牛 仲有燒鱔串燒係一如既往地有水準尤其個鱔令我覺得好新鮮鱔其實係鰻魚 日式鰻魚就食得多泰式燒真係未試過 意外地唔會好奇怪反而非常惹味之後order左閨蜜最愛既芝士蒜蓉燒扇貝一上菜真係嚇親 個扇貝有人半塊面咁大芝士同蒜蓉好足料 非常香濃 正啊之後我地懶健康都嗌左個蒜蓉貴妃苗好嫩好香 食唔停口泰菜又點少得咖哩 我地仲嗌左青咖哩雞外加印度薄餅同我想像中嘅印度薄餅有啲唔同佢係好似酥皮咁 不過都幾好食嘅至於咖哩就有啲辣加上我哋真係唔小心嗌得太多唯有打包拎走不過就算已經好飽我地都係嗌咗甜品就係每次嚟呢度都要encore嘅椰青大菜糕啖啖都係清甜嘅椰肉加椰汁整成嘅啫喱真係食到舐舐脷呀
之前就已經幫襯過尼間餐廳
就係每次嚟呢度都要encore嘅椰青大菜糕
啖啖都係清甜嘅椰肉加椰汁整成嘅啫喱
真係食到舐舐脷呀

2020-03-14 63 浏览
朋友幫我慶祝生日,我當然㨂番最愛既東南亞餐廳新泰啦,舊年係灣仔食過一次就念念不忘,今次收工之後再到K-11附近新店 呢間分店同灣仔分店裝飾風格唔一樣,但都係咁靚,充滿泰國風情 之前次次都食馬拉盞通菜,雖然好食但想轉轉新口味,今次點左蒜容炒貴妃苗,菜苗非常嫩,帶有蒜容香味食肉獸不能錯過既串燒(有齊雞、牛、豬),大大份配上沙爹醬一流!超級大隻既燒扇貝,平時一貫食開清蒸,估唔到用上芝士同蒜容美味值加一百,完全係融化係口中身為饅魚控既我對呢份燒鱔都好滿意,燒得好入味,而且冇乜魚刺不太能食辣的朋友嫌黃咖哩雞太辣,但我覺得還好,正正常常,反而有咖喱香甜味,今次我地用薄餅來配,但配白飯應該更好 椰青比出面正常size大,而且飲得出好fresh,配油膩東南亞菜正好解膩呢個椰青大菜糕絕對係我甜品榜前三位,即使已經食到好飽我同朋友二人依然堅持點,而且毫不誇張地將全有附邊既椰肉絲都刮得一乾二淨,事關非常清甜,而且椰肉加上大菜糕好有咬口,又唔會太甜令人有罪惡感,成個食完都唔覺太膩,反而意猶未盡

呢間分店同灣仔分店裝飾風格唔一樣,但都係咁靚,充滿泰國風情
燒扇貝
身為饅魚控既我對呢份燒鱔都好滿意,燒得好入味,而且冇乜魚刺
原個椰青大菜糕
2020-03-12
燒扇貝
原個椰青大菜糕
2020-03-14 25 浏览
今日經過尖沙咀見到門口有架篤篤就被吸引左我入去,餐廳環境寬闊,裝潢設計優雅,令人感覺好舒服睇佢menu都覺得好精美,我哋叫咗:🔻泰式生蝦食親泰菜,都必點生蝦生蝦大大隻又新鮮,好爽口彈牙🔻泰式炒花甲花甲好鮮甜無沙配蒜蓉包或者薄餅一流😝🔻豬肉碎生菜包碎肉炒得粒粒分明,夾雜着香料,配生菜包住嚟食👍🏼唔食得辣嘅要注意,豬肉碎係有少少辣🔻蒜蓉越南牛油雞翼 好香牛油味大大隻雞翼面黐住生蒜,入口香脆🔻燒西冷牛扒 西冷牛扒份量唔細但食落就普通左少少🤏而旁邊ge醃配菜就有驚喜🤩酸酸甜甜好開胃🔻龍眼冰味道啱啱好龍眼肉好爽甜🔻番石榴沙冰朋友點的沙冰都好清甜💬整體環境同食物質素都唔錯份量同上菜速度都好好店員都好有禮貌下次都會再嚟食😝
睇佢menu都覺得好精美,我哋叫咗:
🔻泰式生蝦
食親泰菜,都必點生蝦
生蝦大大隻又新鮮,好爽口彈牙
🔻泰式炒花甲
花甲好鮮甜無沙
配蒜蓉包或者薄餅一流😝
🔻豬肉碎生菜包
碎肉炒得粒粒分明,
夾雜着香料,配生菜包住嚟食👍🏼
唔食得辣嘅要注意,豬肉碎係有少少辣
🔻蒜蓉越南牛油雞翼
好香牛油味
大大隻雞翼面黐住生蒜,入口香脆
🔻燒西冷牛扒
份量同上菜速度都好好
店員都好有禮貌
下次都會再嚟食😝
2020-03-08 53 浏览
我係一個唔中意食主食既人,所以叫左兩個小食,泰式燒蠔同埋泰式燒鱔,再加個椰青真係心滿意足。呢度好FULL,但都唔洗等位。泰式燒蠔有兩隻,都大隻,加左芝士同GARLIC去燒,好香,GARLIC鋪滿蠔面上,蠔香得黎D肉唔老,好好味。燒鱔有成4串,食完飽到上心口。食得出係好鱔,肉係超FIRM。平時食開日本既鰻魚,好少咁食法,有新鮮感又有特色。個SAUCE係自家味道,有少少SPICY,可點可唔點。因個鱔本身已有醬汁既味道。中意呢度既碟,呢度既WALL,呢度既燈,好柔和,好有FEEL。店員全部都穿上東南亞風情既衫,唔講仲以為自己去左泰國添呀!好享受今晚寧靜既一人晚餐。當然同朋友黎就可以食到更多款,因佢D份量都算大。
2020-03-07
2020-02-25 119 浏览
今日返工真係返到個人好攰,於是收工真係想輕鬆下咁,咁啱出到嚟尖沙咀睇下有咩好食啦,搵到間食東南亞嘅嘢喺地庫入邊嘅咁都好想試吓做決定今日試啦!今晚我哋兩個都好肚餓,於是呢我哋叫咗好多嘢例如: 肉骨茶啦,肉骨茶個藥材味好香但係又唔會過分,飲落去呢好舒服,仲有排骨添呢個真係幾唔錯呀,正呀!跟住仲有蒜蓉炒貴妃苗啦,呢個貴妃苗呢好爽脆好香嘅,食落去口感好好,食到停唔到口呀!仲有就係鴨肉生菜包啦,個份量好足夠生菜又夠新鮮又唔會過分辣,一路食嗰個味道呢你會覺得味道係好平衡㗎!呢個廚師有料啊!不過講到最出色呢我就覺得係呢個泰式燒春雞釀香茅黃飯,係極之出色!賣相已經好靚㗎啦!估唔到食落去你就食到佢嘅功夫有幾咁犀利,因為佢個雞呢係好香噴噴,又好嫩滑,雞皮又脆卜卜啦,但係呢你切開佢嘅時候都發現有啲香噴噴嘅香茅飯喺入邊啦!佢哋兩者之間嘅味道呢原來非常之夾個喎!咁呢隻咁嫩滑嘅燒春雞呢,食落去口感係勁正勁正!然後我哋又嗌甜品啦甜品就係傳統泰式嘅芒果糯米飯水準都係非常之好今餐完全冇失望過!非常之高質我諗係我從來都未食過咁好食嘅東南亞菜!所以一定要走上嚟推薦比大家!
呢個廚師有料啊!
然後我哋又嗌甜品甜品就係傳統泰式嘅芒果糯米飯水準都係非常之好
今餐完全冇失望過!非常之高質
我諗係我從來都未食過咁好食嘅東南亞菜!
所以一定要走上嚟推薦比大家!
2019-12-17
  • 芒果糯米飯
  • 蒜蓉炒貴妃苗
2020-02-24 101 浏览
難得今日星期五 朋友話尖沙咀有間泰國野坐得好舒服同好好食 我哋就決定去試吓 七點幾去到唔算太多人 店員安排我哋坐sofa位 餐廳環境唔錯 樓底好高 好闊落😛-生菜包😋我哋叫咗個豬肉生菜包 好足料 🤩炒得好香朋友覺得有啲辣 但我覺得啱啱好 而且仲好惹味 啲生菜亦都好新鮮 仲有啲水珠喺上面😂-黃咖喱軟殼蟹配法包😋呢個係必食之選 冇諗過法包同咖喱係咁夾 而且軟殼蟹好大隻 兩個人食都覺得有啲大份 個人建議一嚟到一定要食咗法包先 咁就可以食到外脆內軟😎-燒豬肋骨😋豬肋骨一共有四件 燒得好香口 而且調味得幾好 唔會太咸 好少泰國嘢有燒豬肋骨食 可以黎試吓🤪-最後叫左杯椰青消滯 又多水 記住要食埋啲果肉 好清甜又夠凍☺
餐廳環境唔錯 樓底好高 好闊落😛

生菜包😋

黃咖喱軟殼蟹配法包😋

燒豬肋骨😋

今日係疫情下嘅情人節咁我見疫情之下諗住可以易啲搵位 都冇訂位呀所以咁我同女朋友就去到尖沙咀呢個地方搵下嘢食雖然我冇訂座 但我其實睇定咗幾間餐廳嘅已經去到都幾間冇位 最後入咗呢間食泰國嘢嘅餐廳因為等咗一陣已經有位喇炒雜菜個雜菜麻麻地 味道清淡 不過清清淡淡都好嘅之後仲點咗呢個 都唔係好記得佢叫咩味應該係啲麵包加個咖哩軟殼蟹記得好似二百蚊咁上下啦佢個咖哩味係甜嘅 椰香味 所以呢個係唔辣嘅跟住佢有啲麵包比你點黎食軟殼蟹味道ok嘅 小小脆 唔算太脆 份量上唔算話好多 再點咗一日一杯嘢飲我地嘅情人節餐就係咁喇
今日係疫情下嘅情人節
再點咗一日一杯嘢飲
我地嘅情人節餐就係咁喇
2020-02-14
2020-02-18 65 浏览
泰式海南雞飯:這海南雞飯吃過兩三次了,下次還會點。雞嫩滑份量不少,沾上醬料更好味,最愛還有很多炒得香香的蔬菜,至於冬瓜湯,雖不特別美味,但吃完飯喝口湯挺舒服的。南瓜咖哩帶子焗飯:這個下次不會點了。吃泰國餐廳的咖哩,預期應該是有一定辣度的,但這咖哩不夠辣,南瓜很多,帶子是帶裙邊那種,沒什麼味道。飛天通菜:炒得香,好吃。想一提的是,這餐廳的服務以往不錯的,這天不知怎麼的不停趕著收碗碟。我們坐的是卡位,侍應為收裏面的碗碟,手和手臂好幾次幾乎碰到我們的食物,感覺不好。
飛天通菜:炒得香,好吃。

2020-02-15 36 浏览
不嬲泰國野都好有要求😍好好彩穩到呢間,以後一定會幫襯。先講環境方面,感覺非常乾淨同埋地方都好大,可以坐得好舒服,又唔會趕你走態度方面,簡直係一百分!!職員都會唔該前唔該後,非常有禮貌,仲會提我地小心樓梯級,值得加分!食物方面,當日我哋兩個人食,分別叫豬肉生菜包,鳳爪沙律,蒜蓉包,明爐烏頭,生蝦,冬陰功湯同埋椰青! 豬肉生菜包味道啱啱好,唔會太淡,又有香料嘅味道👍🏻鳳爪沙律酸辣味啱啱好👍🏻生蝦夠新鮮又厚肉👍🏻明爐烏頭大大條熱辣辣👍🏻冬陰功酸辣味好夠好歡喜(不過友人唔食得辣頂唔順)👍🏻👍🏻椰青多水又甜👍🏻👍🏻一路打一路都好想食🤤🤤
不嬲泰國野都好有要求😍好好彩穩到呢間,以後一定會幫襯。

,值得加分!

一路打一路都好想食🤤🤤
2020-02-13
  • 生蝦
  • 椰青
  • 豬肉生菜包
2020-02-10 56 浏览
昨晚上完堂同朋友一起食晚飯,早前有朋友介紹過在尖沙咀呢間新泰餐廳頗有水準,門面裝潢不俗,內裏格局寬敞舒適。我們點了一客蒜蓉越南牛油雞翼,一上枱已經聞到香噴噴,濃濃蒜香配搭上 牛油金黃亮麗,豐滿著整隻雞翼,雞肉幼嫩軟滑,吸引力真係沒法擋。一個鐵板蠔仔炒蛋,端上來時你會聽到bla bla鐵板發出響亮聲,立時令你食慾大振,熱騰騰香噴噴,蠔仔肉鮮香撲鼻,炒蛋又滑捋捋,大廚嘅手藝非同凡響。另一個正宗泰式菠蘿炒飯,甜蜜蜜,飯粒顆顆 圓潤飽滿,柔韌兼備,夠爽口,多種食材配搭得非常恰當,美食真係令人開懷,往後我哋又多咗一個搵食的地方。

2020-02-10 48 浏览
早前,跟朋友去了位於尖沙咀既新泰東南亞餐廳食泰菜;地方寬敞,座位舒適,佈置充滿泰國風情。串燒:串燒一共三類:豬牛雞。三者肉質同樣不會感到鞋口,個人比較愛吃牛串燒,味道會更加惹味!再配以濃郁既沙嗲汁,味道大大增加!越式燒春雞釀香茅黃飯:燒春雞中釀入香茅黃飯,十分特別。燒春雞雞肉嫩滑,而香茅黃飯香口又夠味!原個椰青大菜糕:抵食之選既甜品!椰青好大個,而且凍凍地好岩夏天或者食完泰菜既食客。大菜糕甜甜地幾易入口,相信大人小朋友刀會中意食!

2020-01-30 106 浏览
經過餐廳門口,俾架篤篤吸引左入去。係呢度裝修得好細緻,周圍都係d特色嘅木製、籐製傢俬,配合埋好多燈飾,環境舒服。主食點左青咖喱雞配薄餅,青咖喱味道好香濃,口感豐富,最鍾意好多菜、豆、南瓜等,食完個嘴都仍然保持着咖喱香氣。薄餅都做得好好,入邊好軟身,口感好綿,唔油膩,外層薄脆,份量啱啱好。另外點左個雙色芒果糯米飯,糯米煙煙韌韌,鍾意佢唔硬身,芒果好清香又甜,食完真係滿足晒。
2020-01-29 79 浏览
朋友推介: 鐘意食泰國野點可以唔識 新泰 !✨今次就黎試下佢🤣🤣一入到餐廳 環境好寬落😗而且裝修都好有泰國風味😼🐽 椰青沙冰🥥 ($58)超級超級正的沙冰!😻極重椰子味🥥🤤綿綿的沙冰食泰國野一定要整番杯😼🐽 冬蔭功海鮮炒飯🦑 ($88)個飯好重冬蔭功味🤪夠曬惹味炒得幾有鑊氣d飯炒得一粒粒 質感軟硬適中😼🐽 蒜蓉炒貴妃苗🥬 ($88)幾有驚喜既一碟菜🤣d苗好新鮮 炒得岩岩好個汁亦都好好味😋🐽 芒果糯米飯🥭 ($68)當然要來個泰式甜品🥰芒果好甜😻糯米飯夠曬煙韌!配埋椰漿super fatfat!🥳
朋友推介:
鐘意食泰國野點可以唔識 新泰 !✨
今次就黎試下佢🤣🤣

一入到餐廳 環境好寬落😗
而且裝修都好有泰國風味😼

🐽 椰青沙冰🥥 ($58)
超級超級正的沙冰!😻
極重椰子味🥥🤤
綿綿的沙冰
食泰國野一定要整番杯😼

🐽 冬蔭功海鮮炒飯🦑 ($88)
個飯好重冬蔭功味🤪
夠曬惹味
炒得幾有鑊氣
d飯炒得一粒粒 質感軟硬適中😼

🐽 蒜蓉炒貴妃苗🥬 ($88)
幾有驚喜既一碟菜🤣
d苗好新鮮
炒得岩岩好
個汁亦都好好味😋

🐽 芒果糯米飯🥭 ($68)
當然要來個泰式甜品🥰
芒果好甜😻
糯米飯夠曬煙韌!
配埋椰漿
super fatfat!🥳
2020-01-28 54 浏览
想食泰國野 第一時間就諗起新泰🤔之前都食過幾次 貪佢實惠又好味😝今日泰癮起 又同fd子去止癮🤣-🦐冬蔭功海鮮炒飯 $88好抵食嘅一道菜 $88就有一大碟飯🤣鍾意佢嘅飯質 夠乾身 顆粒分明👍🏻而且炒得好香口 陣陣冬蔭功味好惹味😝-🥘馬沙拉咖哩 $88🥖蒜蓉包 $32重口味嘅我地點咗咖哩 都係超香啊!咖哩唔會太辣 食唔到辣嘅人都可以一試唔同青咖哩 佢唔會有種甜味 比較重咸🤣平時都係薄餅點咖哩 原來佢同蒜蓉包都好夾👍🏻-🥥椰青沙冰 $58一定一定要嗌嘅特飲😲椰子味超重 仲會一路飲一路食到椰肉又清甜又解渴 真係會係咁飲停唔到🤤
想食泰國野 第一時間就諗起新泰🤔
鍾意佢嘅飯質 夠乾身 顆粒分明👍🏻
而且炒得好香口 陣陣冬蔭功味好惹味😝

🥘馬沙拉咖哩 $88
🥖蒜蓉包 $32
重口味嘅我地點咗咖哩 都係超香啊!
咖哩唔會太辣 食唔到辣嘅人都可以一試
唔同青咖哩 佢唔會有種甜味 比較重咸🤣