2025-07-02 425 浏览
放工後同朋友喺尖沙咀搵食,黎咗呢間泰國菜餐廳,環境舒適、菜式選擇多,我已幫襯好多次😋🍴 果晚叫左幾道招牌菜:•🦀 軟殼蟹咖喱麵包:必試推介!咖喱係蛋白黃咖喱,香濃唔辣,麵包沾埋黎食一流,軟殼蟹炸得香脆,好入味•🧈 牛油雞翼:酥香帶牛油香氣,啖啖肉•🧄 蒜蓉焗帶子:帶子鮮嫩,蒜蓉味香而不搶•🥬 椰菜仔:炒得清爽,健康之選•🥥 椰汁沙冰:份量超大,細滑又清新,椰香好濃,夏天飲最岩💬 餐廳侍應好有禮貌,勤力斟水,服務態度一流,感覺非常好👍🏼

🍴 果晚叫左幾道招牌菜:
•🧈 牛油雞翼:酥香帶牛油香氣,啖啖肉
•🧄 蒜蓉焗帶子:帶子鮮嫩,蒜蓉味香而不搶
•🥬 椰菜仔:炒得清爽,健康之選
•🥥 椰汁沙冰:份量超大,細滑又清新,椰香好濃,夏天飲最岩

2025-06-13
  • 麵包焗咖哩軟殼蟹
  • 椰青沙冰
  • 牛油雞翼
2025-07-02 428 浏览
慶祝生日,到了此泰國餐廳,餐廳給了四人位,座位舒適👍👍👍 因為都幾多人到此餐廳光顧,建議預早book定位點了幾款食物個人認為最好味的是「咖喱軟殼蟹麵包」。。。麵包鬆脆,醮了咖喱汁後,非常美味👍👍👍。。。四個人吃,不叫其他飯麵及麵包,都足以飽肚原本想叫咖喱蟹,不過一隻按時價要五百幾,結果冇叫到。。。但慶幸自己叫了咖喱軟殼蟹麵包😘😘😘飲品叫了凍檸茶及凍泰式奶茶,個人認為凍泰式奶茶略甜整體非常滿意👍👍

點了幾款食物

飲品叫了凍檸茶及凍泰式奶茶,個人認為凍泰式奶茶略甜

整體非常滿意👍👍
2025-07-01
  • 麵包焗咖哩軟殼蟹
📍泰式老鴨湯河粉|甜香湯底 中規中矩今次試咗間泰式餐廳嘅**泰式滷鴨湯河粉**,湯底偏向甜香路線,帶淡淡香料味,飲落幾順喉。鴨肉算嫩滑,不過整體味道未算好突出,同預期中嘅濃郁泰式風味有啲距離。 同場加映嘅**芝士焗香芋海鮮飯**都係平平無奇,芝士同香芋味道未夠融合,海鮮份量普通。雖然餐廳環境闊落,假期人流少坐得舒服,但食物質素真係未夠留住回頭客。 **小貼士**:如果鍾意甜味湯底可以一試,但追求地道泰式風味就可能要再搵過。 **整體評分**:6/10 (適合想靜靜哋食個簡餐,但唔好期望太高~)
📍泰式老鴨湯河粉|甜香湯底 中規中矩

今次試咗間泰式餐廳嘅**泰式

**整體評分**:6/10
(適合想靜靜哋食個簡餐,但唔好期望太高~)
2025-06-30 398 浏览
最近天氣真係好熱,最岩吃泰菜,味道夠曬開胃。今日黎到朋友推介尖沙咀既新泰,地方好大坐得好舒服。 前菜叫左個燒豬頸肉沙律,豬頸肉份量超多,調味我都好中意,咸香得黎勁開胃,配埋生菜食好清新,配搭好好。 泰式青咖哩雞加印度酥餅 - 泰國菜最中意佢既青咖哩,椰香得黎好惹味。雞件都有8大件,肉質嫩滑,好味!酥餅加青咖哩真係好夾。 泰式菠蘿炒飯-成個菠蘿甘上,視覺已經好正。炒飯粒粒分明,乾身既,加埋肉鬆腰果真係好好味。吃到甘上下仲發現入面有兩隻大蝦,彈牙的肉質,值得推介。 小菜叫左國民美食-馬拉盞通菜,依度炒得好香。隻醬加左大粒蝦米,吃的出個種鮮香味。 整體黎講新泰岩曬我胃口,佢既調味真係無得輸,令到無咩胃口既我都係甘狂食,一定再黎。

2025-06-26 453 浏览
好耐之前已經來過一次食, 今次因為方便係K11行完街就再同朋友來試下食上面仲有d打卡位可以影下相,下面空間好大,基本上係full晒坐位。因為我地都唔係好餓都只係叫左小小野食1.燒虎蝦🦐好新鮮好有口感! 加埋泰式生蝦汁, 超惹味,本來就諗住叫泰式生蝦食,但見到嘅枱食好似好正咁,就揀咗呢個真係冇決定錯!2. 燒西冷牛扒🐂份量比想像中既多, 叫左5成熟會比較血紅, 怕太紅既建議都係叫返7成比較好。 3. 越式蟹肉炒粉絲🦀超大份, 好足料, 炒得好香, 味道亦都好夠, 仲要有我鐘意既扎肉添呀值得一提, 店內既職員都好好笑容好有禮貌, 大部份都係泰國人, 入面D裝修都好靚叫左3樣罰食賣單都係$433, 每人都唔洗$220
好耐之前已經來過一次食,
今次因為方便係K11行完街就再同朋友來試下食

叫左3樣罰食賣單都係$433, 每人都唔洗$220
1949 浏览
2025-06-26
  • 燒西冷牛扒
泰式柚子蝦沙律一上枱就聞到香茅味🌿 柚子爆汁清甜🍈 大蝦爽脆彈牙🦐 仲有腰果碎增加口感🌰 酸甜辣平衡得啱啱好💯肉碎生菜包份量驚人🥬 用新鮮 iceberg 生菜包住炒香肉碎🐷 九層塔香氣突出🍃 辣度可以自己調節🌶️ 加埋青檸汁更開胃🍋芒果糯米飯係完美句號🥭 芒果甜到漏💛 糯米飯暖粒粒 椰漿香濃唔膩🥥 仲灑咗啲綠豆脆片增加口感✨尖沙咀泰菜高質之選📍 環境闊落坐得舒服🪑 服務員會主動換骨碟👍 上菜速度快⚡三款菜式都夠晒地道🇹🇭 價錢合理💸 芒果控必試 下次要encore個黃咖喱🍛 朋友聚餐首選👩
2025-06-22
2025-06-24 412 浏览
同朋友去尖沙咀行街,晚上去咗新泰東南亞餐廳食飯,餐廳裝潢擺設都充滿泰國風情,提供正宗的泰國美食,並由擁有多年經驗的泰籍廚主理。串燒沙嗲:串燒雞和豬肉表面呈現金黃色,帶有微微焦香,配搭沙嗲醬汁,食落帶有花生香和微辣的風味。泰式濕炒海鮮河味道鮮甜爽口,河粉炒得夠鑊氣,配上新鮮海鮮、芥蘭、胡蘿蔔和草菇等分量充足,整體口感帶有濕潤的醬汁,味道濃郁但不油膩。喇沙湯蝦米線味道層次分明,椰奶的濃郁、咖哩的辛香、海鮮的鮮甜與豆卜的吸汁感交織在一起,令人回味無窮。鹽焗鱸魚的味道鮮嫩咸香,魚肉細膩多汁,因為烘烤時鹽形成堅硬外殼,鎖住水分並讓香料味道滲入魚肉,保持了魚的原汁原味且無腥味。油飯色澤金黃,飯粒分明、飽滿,香氣濃郁、口感Q彈。

油飯色澤金黃,飯粒分明、飽滿,香氣濃郁、口感Q彈。

2025-06-23 467 浏览
係K11行完街餓餓地見到對面有間好大間既泰國野就入左去,佢呢間啲裝修都幾精緻,仲要用餐要落樓梯去地下室咁,幾有神秘感嘢食價錢我覺得好公道,食完係會覺得值既👍前菜叫左個蝦米子卷,欣賞佢個外皮好薄,識落口感好清爽,蝦開半放入去好新鮮👌馬拉盞炒椰菜係我去泰國餐廳必叫嘅😆好香好爽口,加埋蒜蓉炒無敵呢個串燒拼盤我覺得係MVP ,個雞肉串燒必點🥹笑得好香口外面有浸微微嘅焦香味,咬落口又多肉汁呢個蜆湯好醒胃😋食完啲比較濟既野食飲呢個就岩,酸酸地加埋好新鮮嘅蜆,佢個沙白非常之清甜又大粒,啱晒鍾意食海鮮嘅朋友我同朋友嘗試佢多啲唔同菜式所以無叫碳水😂食多啲餸,呢個豬頸肉不過不失,口感好鬆脆。同埋想講呢間啲嘢食份量都幾多,可以叫多啲朋友仔一齊嚟👍

1933 浏览

嘢食價錢我覺得好公道,食完係會覺得值既👍

2025-06-23 516 浏览
今日黎到尖沙咀,見到呢間泰國菜門面靚、又多人等位,一於試吓佢咩料😎店員有好大部分都真係泰國人,所以都幾好幾有去左泰國🇹🇭嘅感覺🤣 我地叫左一份香芒軟殻蟹米紙卷、一碟串燒、印度薄餅、濕炒海鮮河、龍眼冰、芒果糯米飯、椰青沙冰。軟殻蟹卷都幾好食,而且有香茅香葉,好傳統正宗🥸 串燒就豬、牛、雞都有,一次過滿足3個願望🤣👍🏻😜 配埋個汁都唔錯芒果糯米飯好正~ 好Fresh好解膩,芒果好食😋對濕炒河比較好奇所以叫左😜 好。多。料!完全唔係hea你😎 勁多海鮮,又有幾款菜、菇,包羅萬有。個薄餅好賬卜卜,都唔錯,好有空氣感,不過大家記得要趁熱食!攤凍左就唔好食ga啦🤘🏻平日夜晚都爆場,可見好受歡迎!裝修、環境都幾靚😉

香芒軟殻蟹米紙卷
串燒

芒果糯米飯好正~ 好Fresh好解膩,芒果好食😋
芒果糯米飯

濕炒海鮮河

印度酥餅

平日夜晚都爆場,可見好受歡迎!裝修、環境都幾靚😉

2025-06-21 425 浏览
燒得掂嘅泰式lunch呢間泰國餐廳整體感覺唔錯,環境布置有啲特色,燈光唔算太光,氣氛都幾舒服,座位都算闊落,適合同朋友一齊用餐。食物方面,串燒類選擇幾多,有豬肉、牛肉、雞肉,火候處理得唔錯,啖啖有炭香。燒魷魚都幾有誠意,用咗原隻魷魚,新鮮度可以,唔會太韌。至於鐵板蠔仔炒蛋,蛋香有返咁上下,蠔仔夠飽滿,算係一個不錯嘅配搭。午餐方面叫咗兩款主菜:蟹肉炒粉絲味道唔太濃,但粉絲吸晒蟹肉嘅甜味,整體唔會太膩;奶油大蝦伊麵奶味較重,蝦夠大隻,食落去口感算彈牙。芒果黑白糯米飯為整餐畫上完美句號,芒果香甜多汁,配搭椰香濃郁嘅糯米飯,甜而不膩。黑白糯米既有口感層次,又帶輕微嚼勁,食完有種滿足嘅幸福感。整體嚟講,呢間餐廳嘅菜式有心思,環境同味道都達到期望,有興趣可以一試。
燒得掂嘅泰式lunch

• 芒果糯米飯
  • 串燒沙爹
2025-06-18 396 浏览
琴晚喺尖沙咀搵食,見到呢間k11對面嘅泰菜,就嚟試一試~落到樓下舖面好大,好多座位食物選擇都唔少首先叫左個鮮蝦米紙卷做前菜,入面有啲薄荷葉好清爽,配上甜酸醬增添啲味道,非常之適合做第一碟菜跟住仲有個串燒拼盤,有雞牛豬各兩串,肉質軟熟,調味適中,口感不錯,幾惹味食泰菜梗係要食豬頸肉啦,忍唔住食左一舊先記得要打卡。豬頸肉口感好彈牙,配上醬汁都好惹味食咁多重口味嘅食物,食返個清清地嘅蒜蓉炒椰菜仔平衡下先。個椰菜仔好爽脆,炒得剛剛好中意飲湯嘅我,仲叫左個香草大蜆湯,下面仲有個爐熱住個湯,好貼心。啲蜆好大隻好新鮮最後埋單兩個人食左$594,喺尖沙咀嚟講食到咁多野都唔錯
琴晚喺尖沙咀搵食,見到呢間k11對面嘅泰菜,就嚟試一試~
落到樓下舖面好大,好多座位

食物選擇都唔少

最後埋單兩個人食左$594,喺尖沙咀嚟講食到咁多野都唔錯
2025-06-16
2025-06-16 451 浏览
Sun Thai Restaurant, with over 20 years of history in HK with two establishments in HK, features Southeast Asian delights and provides comfortable seatings that allow customers to experience chill vibes.Deep-fried Spring RollsFreshly fried crackling spring rolls with glass noodles and black fungus. Served with a sweet and appetizing pineapple sauce.Tom Yum SoupThai staple. Crunchy shrimps. Slightly spicy with hints of aromatic lemongrass. Curry Soft Shell Crab Baked in Bread Bowl Recommending th

Deep-fried Spring Rolls

Tom Yum Soup

Recommending this for at least 4 people to share. A pot of creamy and fragrant curry with deep-fried soft shell crab which was crispy on the outside and moist inside. Served with thick garlic bread.

Stir-fried Morning Glory in Belachan Sauce
Cooked to the right point with nice wok hay. Crunchy and juicy veggies in a savory shrimp sauce.
2025-06-12 549 浏览
尖沙咀有一間超正東南亞餐廳「新泰東南亞餐廳」,位置非常方便,位於加拿芬道,K11對面。餐廳內有獨立房間,可供朋友聚會,私隱度極高。內部環境寬敞,裝修優雅,置身其中進餐非常舒適。泰式生蝦 $118生蝦真係唔可以隨便亂食,但是在這裡吃就很放心,很新鮮很乾淨,加上生蒜和調味汁,真的鮮味無窮。青咖喱羊架 $188羊架肉質鮮嫩,熟成度剛好,非常Juice。青咖喱汁香氣十足,配搭出色。冬陰功湯 (小) $98用料豐富,大蝦新鮮肉質有咬口,各種菇類香氣十足,酸辣味都剛剛好。椰青沙冰 $78平時吃泰菜都會有各種味道的沙冰,但椰青真的很少見,有椰青嘅清香,也有椰汁的甜味,而且沙冰綿綿的,飲落好清新。鹹檸檬七喜 $42一個冇得輸嘅飲品,我朋友最喜歡。餐牌選擇非常多,無論海鮮、肉類、小食、甜品和飲品,多到唔知點樣選擇好。

餐廳內有獨立房間,可供朋友聚會,私隱度極高。

內部環境寬敞,裝修優雅,置身其中進餐非常舒適。

泰式生蝦 $118

青咖喱羊架 $188

冬陰功湯 (小) $98

椰青沙冰 $78

鹹檸檬七喜 $42
一個冇得輸嘅飲品,我朋友最喜歡。

2025-06-01 779 浏览
超級好食嘅泰國菜,環境好靚,眼睇係全部都係泰國人,食物都係泰國味道🤩🤩🤩青木瓜沙律沙律以新鮮既青木瓜絲為主,搭配紅辣椒、花生同酸檸檬汁,酸辣可口,鍾意食辣嘅朋友一定好鍾意食,完全係泰國嘅口味👍🏻👍🏻泰式海南雞飯雞肉一啲都唔鞋,同埋估唔到$78嘅份量都好多越南蝦米紙卷新鮮既米紙包裹蝦仁、蔬菜同香草,食起來清新鮮甜,另外個米紙都好滑🫶🏻另外叫咗兩杯嘢飲綠豆沙冰,極力推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,綠豆加埋椰奶嘅味道,超級香濃,同埋唔係好甜,仲有如果餐叫既話都係加$8,性價比超高👍🏻椰子沙冰估唔到沙冰入邊係有啖啖既椰子肉
青木瓜沙律
椰子沙冰
估唔到沙冰入邊係有啖啖既椰子肉
2025-06-01
  • 青木瓜沙律
K11對面嘅泰國餐廳,門口已十分有氣氛,好有泰國feel👍🏼見到都開心(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)成層地下層午市都滿坐,服務不錯~Lunch set包餐飲,可加錢叫小食,例如木瓜沙律,鳳爪等😗今次叫左泰國肉鬆炒飯。上枱大大碟,炒飯少黏,同港式粒粒分明有啲唔同。咸咸地唔辣,有泰式臘腸,炒蛋一塊塊。配上咸咸甜甜嘅肉鬆好送飯😂旁邊有少少腰果增加口感👍🏼#香港美食 #FoodieLife #泰式美食 #泰國菜

#香港美食 #FoodieLife #泰式美食 #泰國菜
泰式肉鬆炒飯