2024-01-17
今日喺尖沙咀行完街肚餓,終於扚起心肝試吓平時經過無數次嘅新泰。門口就喺正K11對面,非常就腳。地面係入口,座位就落樓下一層,裝修乾淨企理,坐得舒服,一啲都唔逼。兩個人食泰國菜唔係食到好多嘢,但係生蝦呢d基本野點都要叫。爽口,大隻,夠凍,甜,完!冬陰功又係另外一個基本,我哋得兩個人,所以就叫咗個細,份量都足夠,每人都可以分到兩碗。不過如果係四個人食就建議叫大。個湯d料都幾足,夠酸好開胃,唔太辣可以飲到個湯底味,滿意!由於得兩個人食,所以都唔想叫太多肉,係豬頸肉同牛展之間掙扎咗一下。最後都係想試個特別d所以就叫左個越南鮮胡椒炒牛展。呢個都有d驚喜,牛展自己本身唔辣,但係配埋個先胡椒一啖咬落去,啲辣味就會爆發出嚟,都幾惹味。連埋啲汁配個白飯都幾正。是日重點,咖喱焗軟殼蟹麵包 🤤🤤🤤之前係第二度中過伏,所以本身有少少保留。但係來到食左一啖就番唔到轉頭,唔只係個軟殼蟹,連個麵包都係脆口。黃咖喱基本上唔辣亦都岩哂唔係好食得辣嘅我。完美嘅組合結果就係成碟掃清光。估唔到一直有間咁就腳嘅泰國菜都經過錯過,遲下約齊屋企人返來再叫多d野食先得!
兩個人食泰國菜唔係食到好多嘢,但係生蝦呢d基本野點都要叫。
爽口,大隻,夠凍,甜,完!
是日重點,咖喱焗軟殼蟹麵包 🤤🤤🤤