2008-10-09
YEAH~ 終於"的" 起心肝寫我嘅第一篇食評喇 ^_^重陽節晚,兩隻為食豬又出動試新嘢。上Openrice見到呢間啲comment 都ok,價錢又唔貴,於是就訂枱試下個半自助餐。其實以咁嘅價錢食半自助餐,都唔expect 會好高quality。餐廳裝修都幾平民,唔講都唔知係酒店cafe。兩隻為食豬一到就試蒜茸包、冷麵、薯仔沙律同迷你熱香餅。蒜茸包係即烘嘅,都幾香,所以好搶手,一陣就無晒!薯仔沙律都ok,但估唔到係有菠蘿,搞到有啲奇怪...個熱香餅有啲咸同唔熱,可能因為放得太耐,但有好多sauce揀。之後試左個周打魚湯,一入口就覺得好足料,有魚塊同蜆肉,味道好鮮甜!跟住食主菜喇!兩隻為食豬叫咗羊扒 + 焗帶子,仲有炸豬扒 + 釀軟殼蟹。個羊扒叫左七成熟,但食落覺得起碼八、九成,有啲韌...釀軟殼蟹仲腥腥地添 不過個焗帶子就好新鮮,正!仲有個炸豬扒,係一塊厚豬扒橫切,再夾住芝士同火腿,大大塊之餘口感又好豐富,真係有啲驚喜!所以雖然巳經食咗唔少前菜,但都忍唔住成塊食晒。甜品有好好味嘅港式雪糕連木雪糕棒,好有懷舊feel。而蛋糕食咗兩啖就唔想食,個味道太artificial,又太多cream
甜品有好好味嘅港式雪糕連木雪糕棒,好有懷舊feel。而蛋糕食咗兩啖就唔想食,個味道太artificial,又太多cream,真係唔係好得...不過,百幾蚊食半自助餐,份量又足,其實都唔要求得咁多喇。
不過真係要一讚啲staff 嘅服務態度。佢地好有禮貌,又好service(唔會叫極都唔應!)好似我地排極都唔夠人手快,攞唔到焗好嘅蒜茸包,有位staff 就主動夾咗三件,攞嚟我地張枱,仲問我地夠唔夠食。所以雖然food quality平平,但勝在service quality搭救