2017-04-07 536 浏览
今日去食個飯,埋單時自己計多咗收多人錢,同他好聲好氣講反,態度惡劣,之後再搵另一個唔知頭唔路嘅人好似係佢個仔再嚟計,眀明自己計錯數,重好無理又冇禮貌,唔好意思都冇一句,重大大聲話計多你幾蚊佢唔會發達嘅,呢啲咩服務態度!!揾鬼去幫襯😡😡
2017-04-07
2017-03-12 448 浏览
赤柱半日遊,食個Tea.好多西餐廳,但決定去茶記飲杯奶茶。呢問裝修都好舊茶記feel。。。(遠久以前應幫襯過~!)menu見到雞批沙律,仲駛諗咩。但sorry 啦~伙記話:冇呀。係印錯。雞肶至啱。不過,今日賣哂最後決定:西多士,熱狗加奶茶。伙記伯伯,好風趣咁攞支糖漿來:俾支大長令你。(韓國糖漿)西多士一開四,都算有少心思。(蛋都用多d)食物冇乜侍別,服務出奇友善可愛。唔想係赤柱食好西,都可以考慮呢間。
赤柱半日遊,食個Tea.
menu見到雞批沙律,仲駛諗咩。
但sorry 啦~
伙記話:冇呀。係印錯。雞肶至啱。不過,今日賣哂

最後決定:西多士,熱狗加奶茶。

伙記伯伯,好風趣咁攞支糖漿來:俾支大長令你。(韓國糖漿)

西多士一開四,都算有少心思。(蛋都用多d)

食物冇乜侍別,服務出奇友善可愛。
唔想係赤柱食好西,都可以考慮呢間。
2017-03-10
2016-12-04 558 浏览
星期天一行5人到赤柱逛逛,下午想找一個茶餐廳休息一下,就到了這裡。我們5人叫了4杯飲品,因其中一人之前已飲了,幫我們落單的侍應見只叫4杯飲品就大大聲說最低消費每人$35。我們看過餐牌,如果一杯飲品加一個多士也不到$35。我們在門外,餐牌及坐位枱上也沒有標示要最低消費。友人再問侍應才發現那個標示是在最入面的牆上。這時候隔離枱的客人也說不知道有最低消費及説食物難吃,尤其是公仔麵,只是暖暖的又沒有調味,反而有膠味。他們是不會給最低消費的。其實店內只有大概十個客人,下午茶要這個價錢的最低消費有點太多,在旺角或尖沙咀的茶餐廳也沒有最低消費。

2016-12-04
2016-10-02 561 浏览
放假行水塘來到赤柱,最想做的事是坐低休息兼吃東西。因見有些客,所以選了這間茶記,點了下午茶餐,肉絲炒麵連熱奶茶$42,火腿蛋三文治連熱奶茶$32。等了二十分鐘,只來了兩杯奶茶和三文治,有幾檯客在追食物,他們都比我早來,女侍應解釋因要先做妥單外賣。熱奶茶的奶和茶比例不合我們心意,簡單來說奶少茶多,變得有些澀,火腿蛋三文治,蛋是即煎的,蛋的份量少,不是中間多到壟起那種。各檯的食物在十分鐘後陸續送來,包括我們的肉絲炒麵,但份量少,我的經驗告訴我,一般下午茶餐(連熱飲)的炒粉麵份量大致分為兩種,一種是正常份量,收費約四十多元,另一種是約減半,收費三十多元,這裡收四十二元,所以我期待會是大碟,也許這裡是赤柱,一個遊客區的關係,所有東西都不可以以常理來看。肉絲炒麵很夠鑊氣,夠熱,有芽菜,有肉絲,當然肉絲又是偏少。
放假行水塘來到赤柱,最想做的事是坐低休息兼吃東西。
肉絲炒麵
肉絲炒麵很夠鑊氣,夠熱,有芽菜,有肉絲,當然肉絲又是偏少。
2016-06-19 571 浏览
今日龍舟比賽,成班人嚟食lunch, 結果食左個最難食嘅滑蛋蝦仁飯⋯首先,之前嚟呢度食午餐都係$42連湯連嘢飲, 今日可能因為龍舟比賽多人,佢就趁火打劫收成$55,仲要無湯。貴都算,你起碼比啲質素我丫。叫左個滑蛋蝦仁飯,諗住之前食過,應該ok, 點知,嘩,個飯唔知係咪營養不良,啲雞蛋少到一個點,只係見到少許蛋花同一堆透明液體。即係咁,雞蛋都唔係啲乜嘢名貴食材,點解要咁樣偷工減料呢。個飯難食到,我個friend食剩左大半碟,陣間都唔知仲有冇力扒龍舟 我地仲未食完,侍應已經叫我地讓啲位出嚟,食物質素同服務態度都唔掂😡
2016-05-16 1044 浏览
茶餐廳我經常去的,但從未去過一間如此差的,它是一間食物沒水準、侍應服務態度極度差、環境衛生極差、收費非常不合理的茶記⋯首先,一個很普通的常餐,收$55~一丁撈收$55~一杯凍飲,$20~另外,最低消費每人$35,並寫明沒有茶水供應~~~~假如食物質素好、服務態度好,我絕對認為此價錢沒問題的有見過每雙筷子頭都是黑色嗎?$65一份的牛河、送來時好像給人食了一半一樣~而且不是即炒的,亦沒有蠔油醬油香味,牛肉不軟、很難咬開~在不熱及沒有香味情況下,那份牛河的油膩感更強烈了!$65份的星洲炒米,味精很強,星洲米原本應有的那份香及微辣,完全不能在這碟米粉感覺到,我們吃到的極其量只是一份有色的炒米粉罷了。$20的凍檸檬茶是不凍的~它特別之處是只給予了兩片薄檸檬,即使用盡力去篤那兩片如紙薄的檸檬,到最後也喝不到檸檬味。假如上面說的食物價錢是半價的,我還可接受,但以這價錢下對比,會否太過份?另外,最大問題在於人~從來沒有試過有一間茶記是有侍應會鬧客的~亦有侍應是冷言冷語給客人聽的~或許,他們處於遊客區,不愁沒生意,所以根本不懂以禮相待,但我想,待人有禮是最基本的做人態度吧!更何況是做服務業?這家茶記的

假如食物質素好、服務態度好,我絕對認為此價錢沒問題的

有見過每雙筷子頭都是黑色嗎?

這家茶記的食品價格跟所有給予的都不相乎,以此態度質素繼續經營,只能望旅遊業繼續興旺,不停有新客,否則很難再有競爭力了,因為試一次已覺笨,不會再笨第二次~~

2016-05-15
下午茶
有一段時間沒有出來行(行山)了, 這天我們一班行友再發帖相約到港島一遊, 從西灣河起步, 一路經過柏架山, 大潭水塘出赤柱,去到赤柱街市那間似乎有名的牛腩檔, 要乜無乜的情況之下,自已同另外兩個朋友唔想叫d無諗住食嘅野,咁就唯有去搵第二間啦, 但比起以前在這些弄巷內都好難搵到間"茶餐廳", 行咗一陣搵到呢間兩間鋪相連嘅茶餐廳, 行上幾級樓級見裏面都幾多客人就座, 有八成滿, 座落無耐見待應多在避開客人眼光, 落咗柯打無耐聽到近門口有枱客的女生叫埋單, 同時叫他們取消某碟炒野,因為等咗兩個鐘咁話, 真唔真呀?有人會等碟野等兩個鐘?應該主要係投訴呢度出餐出得慢啫,我們等咁約15分鐘, 有野到了, 我跟友人J都叫了最普通的"特餐" $45是否有點過份呢? 內容是奶油豬仔飽, 火腿奄列 & 沙嗲牛飲麵, 如照片所見, 奶油豬仔是少油(為客人健康定老板荷包着想不得而知), 求其唧pea鍊奶上面重要唧出碟邊, 火腿奄列炒埋一堆就算係, 沙嗲牛肉充滿化學味, 個麵基本上還差少少才叫淋囉, 友人R的雜丸河更加難睇, 一睇個賣相就知道執四粒丸落個河粉度就交貨嘅樣, 服務更是嚇人, 有客座低待應會久久不理
服務更是嚇人, 有客座低待應會久久不理不踩尤其是外籍人仕, 攞咗碗野求其通度放低, 客人話無叫呢樣野就再通度搵物主認領,
這店感覺就似是一家人做晒那種, 但可能呢十年八載招呼開自由人, 每天黑面待客, 食物質素求其但又其門如市, 俾咩貨收咩貨, 附近更沒有競爭者價格任開, 要幾多客人都要俾, 如果有爛蓄茄茶餐廳獎呢度入梗三甲!
特餐=特別差的餐
题外话/补充资料: 如果喊樣可以俾兩個的話,我會俾佢兩個"喊樣"
2015-04-26
2015-03-17 357 浏览
入到去坐下說今天太忙做不到下午茶那都沒問題即時改叫個午餐。落了單都好快嚟杯飲品但食物半小時過後問完又問(話幫我跟進)等了再等也沒來(話幫我去睇),原來跟本沒下過單入厨房 。最後等到下午茶都有得供應也沒來後我唔再等了。埋咗杯咖啡錢走人算了。
2015-03-15
  • 無嚟過食物無得推
2015-02-02 323 浏览
來到赤柱走走, 今日的赤柱不算多人, 可以靜靜的逛一逛。從前喜歡的赤柱餐廳是搬了嗎? 就試試這一間。我已經吃過了午餐, 他點了他的最愛炒貴刁, 貴刁炒得乾身, 不錯, 不過不夠辣, 而且粉比較碎, 上桌的賣相比較混亂。我的奶油多, 很標準的一種, 檸檬茶很苦...umm...可能都是一間招呼遊客的餐廳。
來到赤柱走走, 今日的赤柱不算多人, 可以靜靜的逛一逛。

從前喜歡的赤柱餐廳是搬了嗎? 就試試這一間。

我的奶油多, 很標準的一種, 檸檬茶很苦...
umm...可能都是一間招呼遊客的餐廳。
2015-01-31
2013-10-26 140 浏览
星期日的赤柱是非常熱鬧,特別在午饍時間人頭湧湧,但一個人揾位覓食會比較容易些!這裏什丸麵有牛丸、墨魚丸、豬肉丸和白魚旦共四粒,什丸粒粒彈牙,麵質是爽口,還奉送汽水一罐!

2013-10-20
用餐优惠
其他
2010-12-06 104 浏览
行到攰想去食個 tea, 行吓行吓嚟到呢間新星, 咁啱有位就入去啦. 叫咗個常餐 & 蜜糖雞翼.常餐 ($38): 五香肉丁 + 腸仔 + 炒蛋 + 餐肉 + 出前撈丁 + 餐飲. 以為佢點撈丁法, 原來係嗰幾樣配料同個出前一丁一齊放喺個碟度, 個味精湯另上. 所以個麵係冇味咖. 咁整都幾好笑喎, 蜜糖雞翼 ($30): 6 隻雞翼. 幾好味喎. 雞翼係生炸. 唔係返炸幾廿次嗰啲. 咬落口仲有肉汁咇出嚟, 嘩, 熱到吖, 熱到咀都腫呀.... 但係佢唔係淋蜜糖, 而係西多士用嘅糖膠. Anyway, 都好好食. 本來想叫個 "醉雞翼麵", 但係落單亞姐話麵當師傅放假冇得叫喎. 下次再去試過.
蜜糖雞翼 ($30): 6 隻雞翼. 幾好味喎.

2010-12-05
  • 蜜糖雞翼
2010-11-07 116 浏览
環境:傳統茶餐廳的格局,但望落櫥房附近很污穢。食物:麵冇蛋味,湯冇味。雲吞只得四粒,皮厚,內裏全部都係豬肉,想搵粒蝦毛都冇。奶茶奶味不夠,好「鞋」。服務:唔知點解整一碗雲吞麵都要等十幾分鐘,但之後來的幾枱客則在落單後唔駛一分鐘就有雲吞麵食。估計求先師傅可能要煲煙,唔得閒煮,煲完煙後就馬上煮幾碗。價錢:26元一份套餐,唔算貴,但唔好食囉!以後唔會再來了!
環境:傳統茶餐廳的格局,但望落櫥房附近很污穢。

價錢:26元一份套餐,唔算貴,但唔好食囉!以後唔會再來了!
雲吞麵
2010-11-07
今日朋友碰巧來到赤柱影相,已過中午時分但仍未吃午餐,所以便到赤柱大街附近先醫醫肚,最後來到橫街內的新星。餐廳位置不大,為傳統港式茶餐廳格局,裝潢欠奉,店內環境殘舊,通道狹小,雖未致於地面濕滑,但也不討好。 年前曾與朋友到來嘗過西式下午茶,質素不算突出但還可接受。今日相若時間再來,選了個午餐,怎料中了伏! 葡汁海鮮飯:由於午市已過,午餐只餘兩個選擇,從牆上餐牌看到「葡汁海鮮『羅C粉』」,似乎比較可取,便與朋友同點了。上檯赫見一大堆亮黃色芡汁,汁下不見螺絲粉,反而是白飯! 算罷,找店員更換隨時「加料」也未定。用湯匙輕輕弄開芡汁,始知芡汁黏作一圈,像是強力膠水,拉起就像吃薄餅抽出芝士般! 味道當然沒有葡汁應有的椰香罷。而所謂海鮮,則是數顆蟹柳粒及幾件又硬又沒有味的魷魚。碟頭飯連凍飲盛惠 $33,比起年少時於學校賣的十元飯盒更差劣。 冬瓜扁豆湯:比坊間茶餐廳的「例水」更差,入口淡而無味,不是從餐牌看到名稱,根本吃不出有瓜及豆的味道。 用膳期間,鄰桌一位客人亦點了這個『羅C粉』餐,今次上檯竟變成跟意粉! 如果螺絲粉真的缺貨,店員可索性改了那個手寫餐牌,或是先提醒客人,也不致於給人

如果螺絲粉真的缺貨,店員可索性改了那個手寫餐牌,或是先提醒客人,也不致於給人貨不對辦的感覺。

吃罷午餐匆匆結帳離開,未及朋友埋怨也後悔不到鄰旁的赤柱餐廳。

葡汁海鮮飯
冬瓜扁豆湯
2010-08-11
2010-03-17 116 浏览
天氣一直灰灰暗暗,影響到心情自然不會好到那裡.早上起床後突然想往海邊走走,駕車途中其實腦中沒甚慨念想去何處,只想到十點多未吃早餐,好肚餓!跟着就來了赤柱.反正下午會在太古城看電影出來也算順路.在八成是遊客的赤柱大街內找到這間茶餐廳便先吃個早餐再說.搭正十一點早餐收牌,沒想過這麼早吃飯於是便叫了一個特餐.沙爹牛肉麵----見到都呆一呆!沙爹牛肉原來係無沙爹汁,吃一片入口牛肉像白烚一樣,但質感已醃至軟爛及有一種怪味,湯的味道極淡,麵條也只是七成熟左右!最終下了兩大羮辣椒油渣也吃不下,因為連辣椒油也沒甚辣度.火腿奄列----餡料在外的算奄列嗎?應該是火腿撈蛋吧!本來尚算撈得都幾滑,但吃兩口就停了,因為犯了炒蛋大忌,有頗多蛋殼碎片在內!奶油豬仔包----倒是烘得夠熱夠脆,奶油亦下得大方.凍奶茶----確是做到少甜要求,茶及奶份量平衡,味道不錯.不明白店內有頗多座位可坐,但被安排坐在一張有柱角凸出頂背脊的靠牆位?不是抱怨價錢收得高,而是出品的質素問題!真的是打算只做一次性的遊客生意?
奶油豬仔包----倒是烘得夠熱夠脆,奶油亦下得大方.
凍奶茶----確是做到少甜要求,茶及奶份量平衡,味道不錯.
奶油豬仔包
火腿奄列
沙爹牛肉麵
凍奶茶
$41 (早餐)
2009-12-30 83 浏览
我fd叫肉醬意粉..個意粉係勁細碟...同7-11果d意粉差唔多樣..又叫左個黑(蕉)雞c意粉...份量很小...我就叫左咖哩海鮮炒飯...份量都唔係好多..味道麻麻每人都要$30...
又叫左個黑(蕉)雞c意粉...份量很小...
我就叫左咖哩海鮮炒飯...份量都唔係好多..味道麻麻

每人都要$30...
2009-12-30