2022-08-04
好友話去呢度食飯,屯馬綫能夠到嘅地方,仲要食日本嘢,我一定到。星期二晚去,客人的確唔係好多。一坐低見到一大幅壁畫,仲要係寫晒舖頭名,舖頭嘅佈置都好有心思下喎,抵讚。生啤做特價,$38/48一大杯!好抵飲!諗都唔諗就叫咗,仲送枝豆,慢慢飲住諗食咩。想搵肉食,叫咗個牛脷串,冇揀錯外少少脆內非常軟。白鱔串都出奇地好味,鮮味之餘亦都有油香味,仲要燒得夠熱、皮脆到不得了!正!說時遲那時快,刺身師傅滿頭大汗咁走出去介紹五點刺身拼盤要點食,天然真鯛配酸汁、帶子配山葵漬…… 擺盤靚味道鮮美。我第二朝早睇返張相就發現好似去咗日本旅行咁。夾雜住其他燒物,其實都飽飽地。但朋友們又覺得想搵佐酒小吃,叫多個泰式腸拌蒜片。蒜片搵酸醋醃過,同泰式腸勁夾,算係一個完美嘅句號。呢間舖定名為爐端燒/居酒屋,我覺得有啲嘥咗個名。廚師會出嚟同你傾吓計,仲問每一個客人今晚啲嘢啱唔啱食。深宵夜堂唔係就係咁咩?