2024-03-28 227 浏览
一班人行完飛鵝山落彩虹食燒鵝,每人幾件真係正👍次次嚟不論室內室外都爆晒場 😎記得要book位呀😊 呢到勁夠鑊氣👍份量足料,人多嚟真係好熱鬧又開心👍燒鵝半隻 ~皮脆薄,肉嫩夠味酥炸蠔餅 ~ 炸得薄脆,粒粒蠔仔肥美,面層仲有薄炸脆更香口好味椒鹽鮮魷 ~ 粉薄鮮嫩椒鹽豆腐 ~ 粉薄豆腐用力夾就裂開,入口很軟滑生抄排骨 ~ 骨夠脆肉夠嫩,醬汁甜甜酸酸恰到好處👍豉油大蝦 ~ 剪咗蝦頭個刺同腳很貼心,豉油夠味蝦剛剛好夠嫩沒有煮過火小抄皇 ~ 夠鑊氣什菜粉絲 ~ 湯底咸咗d

燒鵝半隻 ~皮脆薄,肉嫩夠味

椒鹽鮮魷 ~ 粉薄鮮嫩

椒鹽豆腐 ~ 粉薄豆腐用力夾就裂開,入口很軟滑

生抄排骨 ~ 骨夠脆肉夠嫩,醬汁甜甜酸酸恰到好處👍

小抄皇 ~ 夠鑊氣

什菜粉絲 ~ 湯底咸咗d

2024-03-25
用餐时段
2024-03-06 502 浏览
今日約咗個老友,幾年冇見想搵個大排檔坐低飲下酒吹吓水,於是朋友介紹話呢間啲燒鵝到不錯,有室內室外座位可以選擇,於是我就過去試一下, 首先去到環境真係一般般,又嘈又多人食煙, 最後揀咗一個室內坐低。 我哋分別叫咗佢嘅招牌至尊燒鵝例牌,小炒王,還有椒鹽鮮魷,和西蘭花炒斑片, 首先真係要讚一讚佢嘅燒鵝真係幾出色,雖然係燒鵝比較肥,但係佢燒出嚟嘅皮香脆,肉質有口感,還有配以特別的酸梅醬汁,同出面嗰啲完全唔同, 好夾梅味好重,真係好唔錯。 值得一試再試不過佢其他嘅菜式就真係一般般,冇咩太大驚喜! 如果大家想試嘅話,而又唔怕環境一般般的話, 就主要都係食燒鵝好了!
不過佢其他嘅菜式就真係一般般,冇咩太大驚喜!
2024-01-03 1007 浏览
踏入這家茶樓,就被濃濃的人情味迎面扑嚟,環顧四周,食客們笑臉迎人。侍應姐姐熱情又親民,介紹咗幾款必試点心。鳳爪排骨煲仔飯一上桌,香氣四溢,啖啖鳳爪腍滑,排骨肉質鮮嫩,煲底啲米粒雖然少咗啲飯焦,但都夠香,唔錯噃!鮮蝦餃彈牙爽口,一啖一隻大蝦,噴香鮮美,肚仔滿滿。潮州蒸粉果雖然少咗啲彈性,但裏頭嘅韭菜同蝦米味道好夠,蠻有層次。至於四寶滑雞扎,透心涼嘅雞肉鮮滑得嚟又彈牙,並且料足,每樣配料都表現不俗。茶位只係四蚊,正!🥢🍵飽肚之餘,又感受到香港茶樓嘅獨有格局,一場咀齒留香、心暖肚滿嘅體驗。下次呢,一定仲要再嚟捧場,啲蝦餃同煲仔飯簡直係味蕾上嘅船頭浪!🌊👍🏻

2024-01-02 863 浏览
在彩虹站對出牛池灣村內有一間開了數十年的舊式茶樓點心,早上是點心供應而晚市會提供酒樓小炒的服務,部分位置於店舖外進食。特別是冬天較涼爽的日子坐於門外,一路進食羊腩煲一路涼著涼風以及開兩三支啤酒實在是一大樂事。是次品嚐晚市店舖最為出名的燒鵝半隻上裝以及海鮮粉絲煲,對於兩人而言十分足夠。想象一下,一道金黃誘人的燒鵝半隻上裝出現在你面前,散發著誘人的香氣。外皮烤得酥脆,內裡的肉質卻柔軟多汁。每一口都帶來了濃郁的燒味和肉香,讓人欲罷不能。而海鮮粉絲煲則是一道豐富的海鮮大餐。嚴選新鮮的海鮮,如蝦、蟹、魚片等,搭配入口即化的粉絲,湯汁鮮美濃郁。

2023-12-31 609 浏览
🌻新志興至尊燒鵝大王🐱呢間店係牛池灣村入面一間隱世美食推介,講真如果唔係朋友帶我去我都唔識,就連行緊入去都完全唔會知道原來入面已經坐左咁多人。黎到燒鵝大王叫一碟燒鵝就梗係定律黎啦~ 果然真係肉質有咬勁既同時,佢既皮真係仲係脆架~我好鐘意食!! 個叔叔勁好,知道我第一次黎,又知道我鐘意食梅子醬,專登俾左大大碟我,仲話唔夠可以再加! 講真,美味既燒鵝,加埋個梅子醬先係無敵,一定要再去。📍 新志興至尊燒鵝大王彩虹龍池徑60A號地舖⚡️為食貓:😻😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸😸
🌻新志興至尊燒鵝大王🐱

📍 新志興至尊燒鵝大王
彩虹龍池徑60A號地舖

⚡️為食貓:😻😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸😸
2023-12-24 461 浏览
環境好地道風味香港真係買少見少夥計都幾熱情,會介紹有咩好食叫咗招牌燒鵝燒鵝皮有啲脆口,肉質煙靭,食落有少少偏鹹豉椒炒蜆,香濃惹味,好有鑊氣,蜆肉無沙,送飯一流!
環境好地道風味
香港真係買少見少
夥計都幾熱情,會介紹有咩好食
叫咗招牌燒鵝
燒鵝皮有啲脆口,肉質煙靭,食落有少少偏鹹
豉椒炒蜆,香濃惹味,好有鑊氣,蜆肉無沙,送飯一流!
今日同屋企人嚟到一間好有歷史味嘅茶樓,第一陣就嚟個糯米卷,古味百份百🤤!咬落去,米香味夠晒濃郁,每一啖都好滿足。蝦餃就真係出色,粉咘咘嘅皮透出吓微微嘅光,裏頭嘅蝦整隻新鮮又彈牙,真係唔錯。雞札又正,腐皮炸得金黃,啖啖雞肉,食落去有嚼勁之餘又唔乾。至於鳳爪,真係腍到化,啖啖肉味甘香,揼埋嘴都唔緊要清潔都唔使擔心!搞到我超難揀,每樣都想一試再試!這裡嘅氣氛勁似打邊爐,食客人聲鼎沸,坐落食得好寫意。總結一句:每一啖都係滿足,食得心滿意足,抵食嗰間茶樓,一定要再嚟過!🍽👍💕
2023-12-04 438 浏览
食香港嘅地道打冷,一定會叫燒鵝、油雞、切雞、燒肉,再加超多個海鮮種類,呢日簡簡單單同屋企人嚟叫咗呢個燒味全體(?)雖然地方唔算話特別乾淨,我哋都要坐室外,但係好在依家天氣唔算太熱,可以用少少時間同屋企人去享受呢一餐嘅美食都真係唔錯希望香港可以keep住有呢啲餐廳嘅存在

希望香港可以keep住有呢啲餐廳嘅存在
2023-11-20 496 浏览
今日去咗呢間位於牛池灣村嘅舊式餐廳。附近仲有唔少local嘅餐廳。豉椒炒爽肉味道不錯,但係有啲偏鹹。加埋買飯一齊食會好啲。份量也相當大份👌🏼價錢: $78鹹魚雞粒飯炒飯味道岩岩好加上飯粒粒分明🤩鹹魚嘅味道唔係好出,但加添左炒飯嘅香味☺️好有鑊氣值得一讚👍🏼👍🏼價錢: $78 價錢唔算平,勝在食物比較有鑊氣加上份量幾大。店員服務態度都算有禮貌😉平日夜晚時候人流都比較多😎好有大排檔氣氛。好熱鬧🥳

豉椒炒爽肉
價錢: $78

鹹魚雞粒飯
好有鑊氣值得一讚👍🏼👍🏼
價錢: $78

價錢唔算平,勝在食物比較有鑊氣加上份量幾大。
店員服務態度都算有禮貌😉
平日夜晚時候人流都比較多😎好有大排檔氣氛。好熱鬧🥳

這家餐廳的服務態度惡劣,店員不友善且漠不關心。食物太鹹,份量也相當少,不符合價格的期望。整體來說,首先,店員對客人的需求完全不在乎。在整個用餐過程中,我們感受到了明顯的冷漠和不友善。他們沒有提供適時的服務,也沒有回應客人的問題或需求。這樣的態度讓整個用餐體驗變得非常糟糕,讓人感到不舒服和不受重視。其次,這家餐廳的食物質素也令人失望。菜餚的味道太過重口味,部分菜品過於油膩或油炸過度,品質不佳。此外,讓人感到欺騙。考慮到菜品的品質和價格,這家餐廳的價值非常差。建議選擇其他餐廳以獲得更好的用餐體驗。

星期四夜晚十點幾佢話last order 但可以照入 但要即刻落order坐低睇一睇menu 已經即刻叫餸叫咗生炒骨 椒鹽鮮魷 啫啫通菜煲 3枝藍妹啤酒唔夠凍 鮮魷極唔新鮮 肉質好霉 又腥 炸醬好厚 唔夠枝鹽啫啫通菜煲 啲菜淋到好似比無牙婆妹下妹下咁唔知以為自己食緊菠菜食通菜就係要食佢個爽口 佢真係好似淋到無哂咬口生炒骨就好似普通茶記咁 無特別 但唔好食食咗3個字左右 就熄燈喺度趕客雖然佢唔趕我都食唔落但感覺好差整體嚟講 極差啲餸拎去餵狗 隻狗都應該調頭走
星期四夜晚十點幾

整體嚟講 極差
啲餸拎去餵狗 隻狗都應該調頭走
狗糧
2023-08-17
$200 (宵夜)
  • 沒有
  • 狗糧
  • 廚餘
2023-06-23 2148 浏览
當晚食頭圍。 叫了差不多成十個菜,包括燒鵝,開頭呢嗰啲都還可以,最後上嗰隻燒鵝簡直不知所謂,係叫全隻燒鵝,到嗰陣嘅燒鵝已經柴皮到根本係用微波爐叮出嚟,跟住撈埋其他燒鵝切出黎,兩隻係唔同色,跟住投訴,個老闆話唔好意思就算數,我話你收人哋五百蚊隻燒鵝,仲叫燒鵝大王,你畀啲咁嘅嘢人食,佢耷低頭當聽唔到,完全冇下次,請大家不要中伏另外叫咗個西芹牛柳粒腰果,簡直不知所謂,你唔識煮都煮到,  啲西芹根本硬到食唔到,啲牛肉根本入面都未熟, 腰果林到阿媽都唔認得, 收人百幾蚊
2023-06-22
等候时间
35 分钟 (堂食)
2023-06-03 2098 浏览
2個人4個餸2個白飯再加2罐汽水合共$356真係抵到嚇死人,而且D野食仲要味道唔錯,極力推介。黃金涼瓜雖然有少少邪惡不過味道真係唔錯,涼瓜件外加鹹蛋黃炸粉再落鑊炸,餸飯餸酒都唔錯。柱候牛腩煲中規中矩,食完唔明白點解呢一個會係廚師推介。琵琶豆腐味道唔錯,個汁做得幾好,另外好難得D菜幾嫩。椒絲腐乳通菜係夏天必叫的,因為當造。
柱候牛腩煲中規中矩,食完唔明白點解呢一個會係廚師推介。
琵琶豆腐味道唔錯,個汁做得幾好,另外好難得D菜幾嫩。
椒絲腐乳通菜係夏天必叫的,因為當造。
2023-05-07 2282 浏览
聽講呢間位於牛池灣嘅老店必食燒鵝同埋油炸鬼焗魚腸,所以訂位嘅時候已經訂定費事到時冇得食啦。燒鵝肉質鮮嫩,鵝肉味濃,個燒鵝皮都做得好好,夠香夠脆,果然係招牌菜一啲都唔失禮。雞蛋焗魚腸就嫌佢覺得唔夠乾身,外面最面嗰層係燶燶地夠晒香,不過入面就似乎濕咗少少,但係佢都幾足料,好多魚腸,唔似其他地方咁樣雞蛋多過魚腸。豉椒魚雲只屬一般,始終佢個魚雲唔算好新鮮,不過佢個豉汁係做得唔錯嘅。椒絲腐乳通菜都幾大碟,不過鑊氣唔係好夠。最後加多一個豉油王炒麵,呢個做得好好,夠熱夠乾身炒到少少燶,好好食。
椒絲腐乳通菜都幾大碟,不過鑊氣唔係好夠。
2023-04-17 1694 浏览
今日去咗呢間位於牛池灣村嘅懷式茶樓飲茶,非常有風味。兩個人叫咗四個點心已經飽晒,因為佢嘅份量都幾大。唔好睇佢個糯米卷只係得兩件,其實佢係舊式好大件嘅糯米卷,所以一人一件都已經飽咗起碼一半。我就係鍾意呢啲舊式嘅糯米卷,因為佢嘅卷皮比較厚,另外佢d糯米都幾香。蝦餃都做得唔錯,一啖一粒嘅size,隻蝦都幾新鮮。雞札d用料又係唔錯,連塊腐皮都好食,d雞肉都算幾新鮮。碟鳳爪都幾大碟,肉質都有彈性,唔會煮到成pat野咁。

蝦餃都做得唔錯,一啖一粒嘅size,隻蝦都幾新鮮。
雞札d用料又係唔錯,連塊腐皮都好食,d雞肉都算幾新鮮。
碟鳳爪都幾大碟,肉質都有彈性,唔會煮到成pat野咁。