2018-12-17 586 浏览
近來一到LUNCH 就好想食紅薯粉,直頭諗起紅薯粉既味道口水都會不期然地分泌出來!所以今日又黎左買紅薯粉外賣!因為怕左一至二LUNCH HOUR 既多人,所以到一點四十五分先黎買,避開人潮呢度買外賣真係好快,我諗等左五分鐘都唔洗就可以拎,所以我都幾經常黎呢度買外賣同埋呢度堂食既環境唔係幾好,逼逼夾夾又坐圓凳。拎住個袋著件大䄛都唔知點食今日叫左兩個餸:魚腐同埋豬頸肉幼紅薯粉中少辣走芽菜一打開好香呀~因為我好鐘意蔥同埋芫茜既香味,一打開呢浸味真係芳香撲鼻每碗都有幾塊生菜,所以除非你想食d 菜,否則個幾塊菜其實都足夠既,唔洗再叫多個餸今次係第一次食魚腐,加五蚊有兩舊,我諗其實都係正常價錢,但如果有三粒我會覺得抵D呢款魚腐其實無乜味,咬入去入面係軟綿綿既,幾得意既然一個餸至於豬頸肉就無乜特別,唔會食到豬躁味就OK我想講多d 點解呢個粉既味會岩我口味本人其實好鐘意食酸既味道,呢度既薯粉味道係酸酸地,但係又唔會有浸死酸既味仲有DDD 豆瓣醬既味道,肉碎又好入味。每一啖我都會撈埋肉碎同埋湯底一齊食,正呀呢度有辣度選擇,因為我依家都好少食得太辣,所以都係叫小辣,中辣都好少㨂了不過因為呢度有中小辣,而

所以今日又黎左買紅薯粉外賣!

魚腐豬頸肉中小辣紅薯粉

今日叫左兩個餸:魚腐同埋豬頸肉幼紅薯粉中少辣走芽菜

呢款魚腐其實無乜味,咬入去入面係軟綿綿既,幾得意既然一個餸

至於豬頸肉就無乜特別,唔會食到豬躁味就OK

我想講多d 點解呢個粉既味會岩我口味

不過因為呢度有中小辣,而我上次食小辣都覺得完全唔辣,所以今次就叫中小辣

但係唔知係個廚重手左,定係呢度既中小辣本身就係好辣,我覺得好辣呢絕對唔係中小辣黎!

講下薯粉啦,薯粉係我鐘意個種有w 型花紋既,個d 一啖得開又唔會俾湯浸淋。

滑捊捊個種好似整到啖曬夾都夾唔起。最憎係有一種咬唔開既,我食個種好擔心會有膠。

呢度既薯粉都唔算特別平,甚至可能係有少少貴,因為叫個兩餸都三十九蚊仲有無野飲

隔離d 茶仔四十蚊都有個午餐連野飲了

因為呢間薯粉店係最近我所以先會買,而且main point 係我賣外賣返屋企食。

如果大家唔係住附近仲要冬天行裝比較多既時候就真係唔好黎呢度食薯粉了
2018-12-17
魚腐豬頸肉中小辣紅薯粉
  • 紅薯幼粉
-秘製醬汁撈紅薯寬粉(小辣)($24+$12)好耐都無食過紅薯寬粉,今次就去依間 紅磡新川食😆每碗都有炸醬,芽菜,花生🥜,蔥花,芫荽和秘製佐料!每款餸加$6/$7, 今次就加蘿蔔😋,醬爆丸☺️蘿蔔食落好甜又無渣👍🏻,而寬粉煮到岩岩好,好有咬口,配埋少辣就岩曬😛而醬爆丸好彈牙,不過要好小心食,如果唔係,一咬開入面嘅汁就會傷到個嘴😎-Ps店舖比較細,一到食飯時間,真係好多人排隊等食😚-Name🏠:新川美食Location📌: 紅磡必嘉街93號黃埔唐樓C104舖(港鐵黃埔站 B 出口, 步行約6分鐘)價錢💰:秘製醬汁撈紅薯寬粉($36)

秘製醬汁撈紅薯寬粉(小辣)($24+$12)
秘製醬汁撈紅薯寬粉

Ps店舖比較細,一到食飯時間,真係好多人排隊等食😚
Name🏠:新川美食
價錢💰:秘製醬汁撈紅薯寬粉($36)

秘製醬汁撈紅薯寬粉
2018-11-22 464 浏览
數年前,在紅磡上學,由於價錢便宜,份量充足,新川便成為了學生經常光顧的餐廰了。當年,雖然要求的辣度永遠與實際的辣有所出入,不能吃太辣的朋友一般都會保守地要求不辣,但整體的味道確值得讚的! 今天經過紅磡舊區,靈光一觸,不如來回味一下當年的味道,所以就來吃晚餐。晚上六時半來到,暫時不算太多人,大約等候5分鐘便可入座。先看看餐牌,食物的款式與往是一樣,沒有多想,便點了以前經常吃的配搭,酸辣炸醬米線(小辣),加配山根,豬頸肉 ($34)。食物到了,便先嚐一啖湯,彷彿飲下了一啖高濃度的鹽水,咸得太誇張了😩😩!!!一份酸辣湯底既沒有酸味,又沒有辣味,只有咸味,請問這個真的是酸辣湯嗎??!!! 😤😤而小食方面,由於山根比較吸汁,所以山根亦如浸過盬水的味道,負評。而豬頸肉的份量正常,但肉質過硬,不易咀嚼!! 為免浪費,加了一支凍豆漿,希望可以中和米線的咸。吃下大半後,舌頭已經被咸得損了,最後都不能吃光這碗米線!! 不變的食物,一落千丈的水準,令人失望至極!! 過份的咸都還可以,但這個咸得太離譜,舌頭都痛了😤😤!!!不會再次光顧!!!!😡😡😡

2018-10-30
2018-09-29 753 浏览
橋底一落向前行小小就係! 食辣黎講我係垃圾 但今晚唔知做咩想食小辣(平時食微辣) 我總共用咗一個鐘頭去食個碗薯粉 原因係我每次只可以食到兩條粉 要多一條我都會辣到咳 我朋友食中辣食咗15分鐘已經食完而我哋係食到人哋收鋪嗰陣嘅 係咪好誇張呢 蒜泥白肉 肉片對得住個價錢 20幾蚊我仲想點 只係偏鹹咗少少 吾可以肉加埋蒜頭泥一齊食 反而我好鍾意食啲青瓜 可能因為本身太鹹食青瓜可以中和返啊口水雞雖然偏細啫 但係數下數下都有成八九件 當然就細細件冇乜肉食啦 但係30幾蚊有雞食 真係叫平㗎啦明知食辣要飲嘢飲 鋪頭都冇去搶 只係加$6就有一罐汽水或者一杯凍嘢飲 夫復何求?
橋底一落向前行小小就係!
食辣黎講我係垃圾 但今晚唔知做咩想食小辣(平時食微辣)

我朋友食中辣食咗15分鐘已經食完

而我哋係食到人哋收鋪嗰陣嘅 係咪好誇張呢

蒜泥白肉

夫復何求?
2018-07-16 906 浏览
紅磡性價比很高的米線店,相信讀過紅磚大學的都不會陌生。麻雀雖小,五臟俱全,這句說話就最能形容新川,除了清湯麻辣還有酸辣,同時你可以選擇吃拉麵,米線還是紅薯粉,撈麵還是湯米線,都任你配搭。我就比較喜歡麻辣雞絲炸醬撈拉麵,除了足料,麻辣也很值得一試的,小辣已經足夠,到後來會覺得越吃越辣呢,很適合喜歡吃辣的朋友!而且只需加$6就有豆漿喝啦,很抵
2018-06-11 971 浏览
點了6 小辣,雞絲,生根和7 小辣,腩肉,蘿蔔。雖然蘿蔔有點苦和薯粉不夠乾身,但粗薯粉口感一流,十分有咬口!炸醬十分惹味,碗薯粉畫龍點睛,雞絲亦令人垂涎三尺,好食!小辣都有麻辣味,愛辣之人不能錯過!
點了6 小辣,雞絲,生根和7 小辣,腩肉,蘿蔔。

炸醬十分惹味,碗薯粉畫龍點睛,雞絲亦令人垂涎三尺,好食!
小辣都有麻辣味,愛辣之人不能錯過!
2018-06-05 779 浏览
上年偶然之下經過新川,看見餐牌看似不錯,便決定內進用餐。沒有想過嚐過以後,竟然會是直至現在為止,我個人認為最好吃的酸辣薯粉,經常念念不忘!這陣子真的很忙,今次來到紅磡附近,當然要去新川吃我的comfort food還有要止癮!下午二時,人不多。店裏地方不大,人多時大家要坐得親密一點了。吃過這裡的粗薯粉幼薯粉,還是要點不是很多地方能夠吃到的粗薯粉,配料則點了腩肉還有豬脷這個新嘗試。用餐時段人不多,香噴噴的薯粉很快就被送到我的面前。看見這粗粗的薯粉很是興奮跟一般所說的粗薯粉更粗更有咬口,就是令我念念不忘的味道。湯底我叫上了酸辣,有多款辣度選擇,味道香又有層次,跟薯粉是絕配。推薦大家嚐嚐這裡的粗薯粉!配料方面,今次我點了從未試過的豬脷。咬下去,比我想像中更軟更爽,味道醃得入味,好吃!腩肉方面就沒有甚麼特別,肉帶點肥,讓大家吃起來比較滑。另外,加配飲品大約$6-$7,不太記得了,很多人都點了豆漿,炎炎夏日喝一瓶冰凍豆漿,吃上一碗好吃的寬薯粉,的確是我現在想做的事啊!

用餐時段人不多,香噴噴的薯粉很快就被送到我的面前。

看見這粗粗的薯粉很是興奮

推薦大家嚐嚐這裡的粗薯粉!

腩肉方面就沒有甚麼特別,肉帶點肥,讓大家吃起來比較滑。

2018-05-18 545 浏览
上星期日已經想食 點知行到黎先發現無開 結果食左另一間好伏既米線今次黎終於有開 安樂哂下晝3點左右 店內有五六位食客 粉麵選擇算多比較少見米線鋪有米粉揀揀左酸辣炸醬米線+豬膶 小辣一上枱 睇到本身個湯底唔油膩炸醬同湯底好似楚河漢界咁間開左我自己唔鍾意呢d連撈都唔撈好既狀態雖然唔係好夠辣 但炸醬做得幾好枱面有醋 可以自己再落多d啱哂鍾意多酸既朋友豬膶就真係麻麻地 雖然有六七塊感覺係浸左好耐好耐水 浸到無咩味之餘 仲搞到質地差哂下次黎會揀其他配料湯底應該真係無味精 食完半個鐘都無口渴
上星期日已經想食 點知行到黎先發現無開

湯底應該真係無味精
食完半個鐘都無口渴
2018-04-18
2018-05-15 364 浏览
考完最後一科written 加上天氣涼涼地 心血來潮食個豬頸肉金錢肚炸醬酸辣紅薯粉 $36!😆廢j一向最勁只係食到小酸辣 同埋中意幼身果隻紅薯粉 貪佢曲曲地質感豐富d😂 呢度既紅薯粉入口順滑 亦都唔會太難咬👍附送既配料比得好足 炸醬好濃好惹味 (炸醬最好食! 炸醬最好食! 炸醬最好食! 十級推! 其實我淨係想食佢pat炸醬!)😍😍😍 下次不如+$6炸醬當餸食!!餸就冇咩特別 d人成日話豬頸肉好食 但我唔覺wor 豬頸肉較薄身同唔夠肥美 有少少鞋口 食落都冇咩味道 牛肚切得太幼身 冇乜口感 但都夠淋加6蚊仲有成支涼浸浸既黑豆漿飲 唔會太甜岩岩好 又可以解下辣😌

豬頸肉金錢肚炸醬酸辣紅薯粉

2018-04-11 454 浏览
大學依幾年,都食過新川無數次。今日再經紅磡就當然要再食過下!對學生黎講,依到價錢實惠,真係窮人恩物,而且大大份。不過因為係小店經營,所以味道水平有時會有小小落差,影響不大。地方細細但就成日爆滿嘅,而且好多外賣單。經常性要撘枱。依到有岀面食唔到嘅人情味。再鐘意食嘅係撈粗紅薯粉加豬肚,今次難得食一次就叫多左三個送,兩個人share,豬紅同腐竹同海帶。岀到黎好大份,仲要食唔曬,好折墮!!每次叫都會叫姐姐煮稔啲啲,再加埋佢嘅佐料,慢慢咬真係好好食!不過次次都食唔曬。依到嘅醬料都幾濃,唔夠味仲可以叫姐姐加多小小汁。辣得濟可以加六蚊叫一樽豆漿,好抵!!!如果係紅磡想食酸辣粉,依到真係一個唔錯嘅選擇。如果好鐘意濃味,撈拉麵都幾唔錯,吸曬啲汁!!不過依度啲腐竹同豬紅真係食左咁多年都冇咩改善!!肥牛都仲係咁硬!食嘅時候,同3個人撘枱,有小小唔好意思所以冇影相。真係小小個人空間都冇架,不過小店食餐晏係咁架啦。

2018-03-12 510 浏览
讀poly的時候成日都來吃,係平價米線之選,今晚放工突然想起就來懷舊一下吧!.平日晚上不太多人食,不用等位,但由於店舖比較細,都要坐得親蜜少少,食完都唔會坐得好耐.腩肉蘿蔔酸辣薯粉 4/5湯底仍舊不錯,不過酸多過辣,蘿蔔吸左湯底既精華,好入味,腩肉都不會過肥,反而偏瘦,佢個薯粉是很闊的,不是重慶酸辣粉的那種,口感比較有咬口,我還是比較喜歡米線多d.豆漿 3/5比3分既原因是佢不過不失,正常普通的樽裝豆漿來的.
腩肉蘿蔔酸辣薯粉 4/5
腩肉蘿蔔酸辣薯粉

豆漿 3/5
比3分既原因是佢不過不失,正常普通的樽裝豆漿來的
豆漿

腩肉蘿蔔酸辣薯粉
2018-03-11 313 浏览
好食既米線當然唔止連鎖集團啦!如果想試吓四川既米線,就一定要試吓新川既酸辣湯,味道特色之餘,價錢非常便宜!新川既腩肉帶一點麻辣,而且好入味,配米線一流!如果想試吓四川風味,可以試吓撈紅薯粉或者撈拉麵,撈麵配上肉碎以及花生碎,係一個好好既組合!
2018-02-22 363 浏览
平日一到午飯時間,呢間店鋪門口都會有人係到等位,可想而知有幾受歡迎。不過始終係小店,位置唔多,所以多人黎就要坐逼啲。自己最中意既就係酸辣炸醬紅薯粉,怕辣既朋友可以選不辣。之前都有試過寬薯粉,但個人覺得比較難咬開。相比之下幼薯粉有口感之餘亦都容量啲咬開,薯粉加埋個炸醬同啲花生就更加香,同埋都有唔少菜。另外亦都可以加配唔同既餸,個人推介豬頸肉🐷,不得不提呢間野好足料,啲豬頸肉食極都食唔完咁!大大碗加埋一個餸都只係30蚊,咁抵食唔怪得成日排長龍啦~

2018-02-14
2018-02-03 331 浏览
平時喺附近翻學,成日都會幫襯呢間新川🤣🤣 好好味!!又抵食,又好味!舖頭位置都易揾,附近仲有好多其他食野既舖頭架! 但座位方面,就比較迫,坐得舒服就唔會架啦,多數都要搭台坐,不過食得呢啲小店就預左架啦😋😋💓第一次食粗薯粉🤣又幾好咬喎!呢隻真係超粗嗰隻薯粉,幾特別。另外,佢撈面既汁好味!!推介!

2017-12-30 438 浏览
There are lots of noodles shop in Hong Kong. It's really good for me because I'm noodles lover. This noodles is sweet potato noodles. It's quite different to rice noodles. The soup and the toppings are very common but the noodles is quite unique and good.