新寶粥麵茶餐廳

新寶粥麵茶餐廳 (已結業)

Sun Po Congee & Noodle Restaurant
新寶粥麵茶餐廳 (已結業)
Darknightrunner
要睇侍應面色既茶餐廳
Darknightrunner
2013-12-22
关注
收工返到元朗已經好夜,犯賤地行左入呢間新寶茶餐廳,間野夜晚生意多到唔憂做,行入去係你求佢比飯你食,多過你惠顧佢,咁多年都從未聽過果度既員工會向客人講聲你好/多謝,不過呢d都係小事,香港好多茶記都係咁(又係"文化"呀麻)。最勁既係d侍應好鍾意黑客人臉,一唔耐煩就比面色你睇。叫野食一定要好似小學生朗頌咁,將食物名稱一字不漏大大聲讀出黎,例如「單吊曬筒肉餅煲仔飯」,客人唔可以只用手指住個餐牌果行齋講肉餅煲仔飯,一定要大聲朗讀埋「單吊曬筒」比侍應阿姐聽。如果講遲兩秒,阿姐就會先黑面,然後搵個背脊得住你,真係好鬼有尊嚴,ego大過個煲蓋。間餐廳做得咁成功,唔需要customer service都可以屹立社區咁多年,老闆令員工可以吐氣揚眉咁工作,呢個的確係佢地既實力,我呢d小食客都係死去第度,唔好阻人發達。查看更多
沒圖沒真相
2014-02-01
煲一煲
2012-10-27
关注
今日放工, 回到元朗,想想今晚食些什麼,不驚意又行到新寶茶餐廳門口,遠遠可見到門外已架起爐頭火光紅紅煲起煲仔飯,心想可不食煲仔飯,但見店內人才仔仔可見食到一個煲仔飯都唔易,可能要等上半小時,所以打消捻頭。行到門前見到門外的餐牌。羊腩煲已上市,又見今日都涼了些,好!今晚就食羊腩煲啦,選了個卡位坐下,就叫了個羊腩煲晚餐,有湯有飲品有個白飯。羊腩煲可選枝竹或蘿白。我選了枝竹 。等了一陣就送上用一個金屬器皿盛著的枝竹羊腩煲,我比較喜歡用瓦煲盛著。煲內有羊腩,枝竹,冬菇,竹筍,馬蹄。用料都好足,分量都好夠。羊腩煲得好淋,加上腐乳食起來味道一絕。枝竹吸收煲內各材料精華,食起來好夠味,煲內另一美食竹筍和馬蹄那種爽翠同羊腩的口感成一個強烈的對比。完全滿足了味道和口感要求。最後美中不足就是碗白飯較為細碗一點。不能盡興地送飯。查看更多
枝竹羊腩煲
三點三 下午荼
2012-10-12
关注
好久無到這間茶餐廳食下午茶,這間茶餐廳開了很耐,可能都有二十幾年,真係由細食到大,今次想叫五香肉丁煙肉公仔麵,點知五香肉丁要比以前加三蚊,所以轉了回鍋肉,都唔錯。奶茶沖得比較甜,煙肉煎得很香,買相唔錯。:)查看更多
回鍋肉煙肉公仔麵
chungkwokyan
平正下午茶!!!
chungkwokyan
2011-03-20
关注
今日入元朗, 一午行街後揾地方醫肚, 同老婆大人入去試下, 因為唔鍾意怏餐店啲奶茶.我哋叫咗吉列豬扒沙律, 公司三文治, 奶茶及凍檸茶.豬扒好大件好入味,豬扒鬆脆,沙律亦可以,檸茶非常有水準, 而奶茶我非常喜愛, 高質高水準, 正正正!!!埋單唔貴, 每人約30元, 都合理.查看更多
為食哈
水準大退步
為食哈
2009-10-01
关注
以前很喜歡新寶,很久沒去,水準大退步。 奶茶依然好味,茶香殘留口中久久不散 叉燒蝦仁蛋飯好難食,只是將三種食材一起亂炒,勁難食 咖喱班塊咖喱不夠味唉,令人失望的一餐,真的太失望了!!查看更多
奶茶
manko
貴無服務.食物都得的
manko
2009-09-28
关注
只可ok....呢間店貴加無服務可言食物尚可....檸茶不是太甜...檸的數量都ok...沙爹牛肉麪.沙爹少.牛肉大塊..滑的原因都係化學野個飽係餐飽都幾好啦....都熱的.......腸仔無煎但總結都ok查看更多
深夜的晚餐
2009-08-25
关注
今日收夜左,返到去都無乜嘢好簡.選擇唔多,多數簡通消經營嘢餐廳.到最後選擇多數去既餐廳,就係呢間啦.入去,坐低,睇下Menu,望下D人叫乜.最後叫左個"芙蓉蛋飯”,因為太夜所以飲水夠了.芙蓉蛋飯油左D,不過料就幾夠,有哂:蛋,火腿,洋蔥,菜,腸,蔥,蝦仔.食落就真係一般啦,可以接受啦.唉...查看更多
一個人的晚餐
2009-08-19
关注
放工了,屋企又無飯食.晚餐都係要自己搞掂,一個人多數唔會煮.返到元朗,就決定左去開既新寶食嘢.近期都好少食小菜,今日就黎試過小菜食下啦.叫左個波羅生炒骨 + 青檸蜜.青檸蜜甜左少少,下次要叫少甜.不過味道算唔錯.:)中湯味精唔多,可接受啦.波羅生炒骨唔算係最好食既生炒骨.不過已茶餐廳黎講算係可以了.白飯唔夠香,落少左水,一般啦.當然茶餐廳唔係樣樣嘢都咁好食,今次都算係不過不失啦.查看更多
Big Eyes
令人意想不到的新寶
Big Eyes
2009-07-31
关注
這間茶餐廳, 每隔一段時間便會光顧. 最最最吸引我的是, 她的小菜套餐配飯以外, 還可選有味白粥. 對我這Baby food fan來說是何大的福音!小菜 / 煲仔菜套餐配有湯 / 飯(粥) / 熱飲(凍飲加2元), 吃了十多年, 看著份量越縮, 亦看著價錢越加. 晚市套餐現為四十多至五十多元, 於元朗來說, 還是中上吧~ 食味還可, 是即點即做的, 送來還熱得燙口已可收貨了. 飲品足料, 不是那些大量溝水淡口之作, 不錯!最精彩的, 還是侍者對待客人的態度. 記得一次光顧, 小菜大概是豆腐斑腩煲. 食味沒有問題, 有問題的是吃到半途時, 為何食材間會有幾片呈三角形的硬塊? 還有花紋的! 細心看清, 我認得你......................你就是那些被打破的碗~ 太離譜了吧!!! 立即招亞姐問個究竟, 亞姐不懂如何回應, 就找老闆. 老闆看過後, "哦~"了一聲便用筷子把碎片"了"走. 我問"下~點解會咁?", 老闆"係咁咖喇, 冇嘢嘅~"便走開了, 我"..................". 一句道歉, 一個離補的意思也沒有! 想想, 最離譜的是, 為何我當時沒有再出聲追問, 還再繼續吃.................................!此店子三不五時也會帶給我"驚"喜, 昆蟲頭亦是經歷之一. 亞姐與亞姐間的單單打打, 摳心鬥角比那部電視來得精彩!我想, 為了自己的健康, 我得另覓他選了~查看更多
Yan~*
胚芽之迷
Yan~*
2008-09-02
关注
大家可曾疑惑過,胚芽好立克到底在哪裡可以飲得到?雖然廣告日日做,供應此款飲品的茶記卻不多,我也是上週在新寶才搵到。 那是一個屋企冇飯開的夜晚,三母女叫了3餸開飯,見難得有胚芽好立克當然順便試埋: 例湯-雖是免費奉送,但也煲足火候,滋潤清甜,不太嗜得出有師傅~西蘭花炒鮮魷-西蘭花保持爽脆清甜,魷魚也鮮味彈牙,就是味道略咸一點,必須要送飯!福建紅燒豆腐-其實是一般的紅燒豆腐,加上福建炒飯的配料:叉燒、火腿、蘑菇等,講真完全不知道是否正宗,不過也不重要,因為豆腐又香又滑,與幾款食材配合得宜,味道夠好已經足夠~生炒骨-總要點份豬/雞給食肉獸細妹。紅紅酸酸的醬汁的酸度甜度剛好,味道比想像中討好;豬扒未被梳打粉改裝至毫無口感,肉質仍然保持結實;最讚是香甜入口的洋蔥絲,令人回味無窮。胚芽好立克(跟餐+$5)-心急關係當然馬上試,由於落胚芽減少了冰份量,就算是我也感覺味道太甜了!加了胚芽,講真飲時並不覺得增添了風味,或有甚麼清減作用,反而令我感覺此飲品是增肥多於減肥。試了一次就夠了~凍奶茶-新寶的奶茶從來不錯的,奶茶糖味平均,不過飲完胚芽好立克就覺得奶茶完全無味了。 不推介胚芽好立克,不過新寶的食物還是值個笑臉!查看更多
检举
生炒骨, 福建紅燒豆腐
福建紅燒豆腐
奶茶
moprettymo
"這裡是新寶...."
moprettymo
2008-07-23
关注
坦白講, 平時我去一般茶餐廳, 多數都是過目即忘。 但是次, 我是不厭其煩地提自已"這裡是新寶...." 因為......不要怪我坦白: 東西實在太難吃了。吃了不太滿意的"日本野", 肚吉吉, 小弟嚷著要找地方補飛。 走入來, 只叫了魚蛋河, 肥牛檬及腿蛋治。 先來的是最貴的肥牛檬, 小弟一來就把那"檬汁"倒落湯中... 他誠邀我試味, 吃了一口, 我只可以說"後生仔, 不要太衝動的好....."之後來的是中價的魚蛋河, 家母又誠邀本人試一口...... 她的, 加了辣醬, 吃了一口...... 魚蛋泡泡的, 河粉又粗又鞋... 家母加的辣醬更是甜的..... 最後, 最平的腿蛋治上來了。 麵包就像是索油紙巾, 索了煎薄蛋的多餘油份。 火腿是不動聲色, 最難頂是不知放了多久的麵包, 我不是要求像偉強的即切又厚又鬆軟的, 但如斯死實的麵包, 我是第一次吃。 In some sense, 這家餐廳成功了。 我已深深記得"這裡是新寶...."。 查看更多
Yick
一日之計在於晨
Yick
2008-05-22
关注
早餐好重要, 所以要食得好! 好既定義廣泛~對我黎講, 其中一個定義係"豐富"。哈哈~今日心血來潮, 唔想食yogurt, 唔想食wholewheat bread, 只係好想食豪d同好味d~於是早d出門口去新寶食個靚早餐先返工。今日order左牛尾螺絲粉, 火腿煎蛋跟多士, 同埋凍檸茶少甜。螺絲粉湯底好濃味, 岩晒我好味!! 但如果稀少少會更perfect!!最鍾意就係茶餐廳唔會似快餐店咁樣煎定先, 所以食起黎個egg yolk都特別creamy!! yummy~凍飲, 麵包烘底都唔使加錢。一反其他茶餐廳做快呀!! good!!而且送餐速度快~ 不過如果d坐位可以闊落多少少就好喇!! 查看更多
检举
乜去新寶食早餐就叫做(豪)呀?咁去五星級大酒店食,咪可以叫(窮奢極侈)囉?笑大人個口
2008-05-23
如果咁樣唔係豪既, 咁我個人認為你對四川地震同埋當地受影響既災民應該無乜感覺...同埋"豪"OR"唔豪"係好睇個人既~或者我係一個窮人呢? $20一餐對我黎講已經好貴架喇~又或者我係一個好"度"既人呢? $20拎去食已經係好豪架喇~唔該啦~ 請發出有意義係聲音, 你既留言反映出你既為人--> 「狗眼看人低」。唔怪得仍然有人覺得香港人係成日都睇低人啦...
2008-05-23
奈緒子
煲仔菜好味
奈緒子
2008-02-17
关注
凍冰冰o既冬天,最o岩食煲仔菜,叫左個荔芋油鴨煲,真係好好味,而且份量很大,我一個女仔實在無辦法食完整份晚餐~查看更多
JV9989
煲仔飯唔錯~~
JV9989
2008-01-27
关注
昨日成十點先同男友返入元朗,由於天氣凍的關係,決定去新寶食煲仔飯。我哋兩個share咗個魷魚肉餅加臘腸煲仔飯,另外再叫咗個淨墨魚丸紫菜。個煲仔飯啲飯身軟硬剛剛好,有少少飯焦,不錯。魷魚肉餅食落都幾好味…不過成四十幾蚊飲品都冇就幾貴囉~墨魚丸紫菜都算okay~ 價錢合理~查看更多
miumiujorden
簡便早餐
miumiujorden
2008-01-04
关注
打敗仗, 感冒了睇完醫生就來呢度醫肚叫了一個粥餐, 有皮蛋咸瘦肉粥+ 咸肉$18粥底好綿, 加埋皮蛋同咸瘦肉, 好味咸肉亦好食, 好有粥檔既水準另外, 老婆叫了一個雪菜肉絲米, 都ok啦, 睇落$20 有麵有多士火腿炒蛋同熱飲, 超值查看更多