2017-08-17 763 浏览
新堡係類似金鳳嗰類港式西餐廳,午飯時間堂食係要100 per head 的。作為一個小職員,梗係外賣化算。新堡出名焗飯,皇牌一定係焗豬排飯,真係不二之選。佢外賣餐牌每星期都轉,但係外賣3號餐焗豬飯係永恆不變。焗豬飯連野飲都係 $43,喺灣仔係平民之選。佢焗飯用炒飯底,豬扒切件焗,嫩滑多汁又唔會焗過火,配料有洋蔥番茄,個汁又好食,食完又唔會口乾,好過大x樂個焗豬多多聲,方圓500米得順景茶餐廳既焗飯可以媲美。份量係足夠多的,OL胃口會食唔哂。另外,凍飲跟餐外賣唔使加錢,都係另一賣點。

新堡出名焗飯,皇牌一定係焗豬排飯

另外,凍飲跟餐外賣唔使加錢,都係另一賣點。
焗魚柳飯
2017-08-14
焗魚柳飯
  • 焗豬扒飯
2017-08-14 388 浏览
之前趁住有生日優惠, 同男朋友去左海洋公園, 之後因為都夜,就係港島搵好野食,最後男友選左依間雖然人客不多, 不過勝在唔洗等位, 而且絕對唔係伏野生日就食得好D啦, 叫左個龍蝦2人餐 ($588加一)龍蝦餐黎講都唔算貴前菜係帶子沙律,帶子幾大隻, 仲係配我最鍾意既沙律醋跟住係湯,我地一個叫左紅湯, 一個叫左白湯, 兩個都好飲而我比較鍾意白湯,一飲就知唔係平時果種開唔勻既罐頭主菜:半隻龍蝦加牛排,龍蝦爽滑彈牙, 同芝士口味好夾至於牛排肉質嫩滑, 味道雖不及龍蝦但仍是上好之選之後仲有creme brulee 做甜品都幾好味但有D甜食到最後淨番我地呢台客, 真係有包場的感覺! 唔知係咪同鍾意既人慶祝生日既關係,覺得依餐飯特別好食呢!

雖然人客不多, 不過勝在唔洗等位, 而且絕對唔係伏野

生日就食得好D啦, 叫左個龍蝦2人餐 ($588加一)
龍蝦餐黎講都唔算貴

前菜係帶子沙律,帶子幾大隻, 仲係配我最鍾意既沙律醋

跟住係湯,
我地一個叫左紅湯, 一個叫左白湯, 兩個都好飲
而我比較鍾意白湯,一飲就知唔係平時果種開唔勻既罐頭
主菜:半隻龍蝦加牛排,
龍蝦爽滑彈牙, 同芝士口味好夾
至於牛排肉質嫩滑, 味道雖不及龍蝦但仍是上好之選

之後仲有creme brulee 做甜品
都幾好味但有D甜
食到最後淨番我地呢台客, 真係有包場的感覺!
唔知係咪同鍾意既人慶祝生日既關係,覺得依餐飯特別好食呢!
2017-07-24 389 浏览
今日早左收工 又約左朋友仔去書展 係等佢放工時度其附近搵食坐下行過見列呢間舊式餐廳 有下午茶 既然唔太肚餓坐低食少少慢慢等下啦炸蝦多士 伴 油醋沙律 蝦多士用法包而唔係方包 加埋蝦膠炸得香脆 配埋個沙律醬剛剛好 一客有2件 以呢個炸既程度 細細份份量岩岩好 因為呢個食太多就會覺得熱氣啦

2017-07-24
2017-07-23 400 浏览
一年一度書展行咗差唔多八個鐘,同朋友真係腳都軟埋,難得我哋兩個九龍人過到海就喺附近搵埋食先返屋企。行過門口見呢間嘢好似好懷舊咁,啲嘢又啱食就入咗去食!(重要係有位同我哋想坐得舒服啲啫,太攰啦對腳)入到去有個叔叔熱烈推介我哋食二人餐,話多嘢食,又平,又多人揀!(雖然本身我哋都係想食呢個餐嘅)上菜都好快,紅湯夠熱,不過我覺得酸咗少少。個蒜蓉包味道唔係好濃但好香,好味!前菜我哋揀咗田螺,熱!特別個薯蓉,勁得!如果多啲就好喇主菜方面叔叔推介今晚餐廳得嘅西冷,果然唔錯,唔 蘇,有牛味,唔un,我食件食得哂我朋友食鱸魚,佢話魚皮煎得好脆,冇乜骨,好香魚油味但唔腥。佢都讚!最後有甜品,係焦糖燉蛋,細細杯,個面好脆,蛋好滑,我哋好鐘意!總結來講:我同朋友都好滿意呢餐飯同呢間餐廳,雖然第一次幫襯,但決定會再有下一次嘅!!

前菜我哋揀咗田螺,熱!特別個薯蓉,勁得!如果多啲就好喇

2017-07-22
2017-06-16 526 浏览
唔好聽人講。自己食左先。好好味既晚餐。我神仙B冇點你。反正一餐半餐。我就覺得值回票價!先飲左白湯。唔太味精,再黎蒜味包。夠脆。之很當然要食沙拉啦,再食個螺薯泥。好鬼入味,絕對推呢個!推!!!然後牛扒我要7成熟,廚師用既香料冇搶左牛扒既味道。不錯。再黎個石班超有魚味。煎完可以聞得到好香魚香。再到個白汁意粉。味濃不油。火腿不太重味。所以不搶走個白汁。最好食既雞蛋布丁。哇這個不得了。佢仲滑過豆腐花。面頭焦糖唔太甜。小小一杯岩岩好。。我比四星。廚師有誠意。服務人員禮貌到家。不錯。家用$700 三位

家用$700
三位
2017-06-15
2017-04-15 496 浏览
這晚準備觀看《二十五分鐘後》,朋友介紹此店坐得舒服,食物高質,所以先在此和朋友食餐好。一入來已覺店子雖少,但很有氣質二人餐只需$398,但有成SET DINNER,就選了這個有羅未湯,好好飲主菜我們分別選了挪威鮮扒海鱸柳﹑紐西蘭肉眼,再SHARE食挪威鮮扒海鱸柳,肉質厚滑,帶獨有的魚味甘香紐西蘭肉眼,肉質可口,肉汁豐富,厚薄適中,味道一流有飲品有甜品,都有不錯質素果然朋友無介紹錯,下次要再來試!食完這餐後看的「二十五分鐘後」也相當有意思,是邀請觀眾坐上電車,電車行駛於急速的鬧市,車身有布幕圍封,街上的光景從兩旁的小孔折射至車廂,倒映成暗室內的流光,很特別
一入來已覺店子雖少,但很有氣質
二人餐只需$398,但有成SET DINNER,就選了這個
有羅未湯,好好飲

主菜我們分別選了挪威鮮扒海鱸柳﹑紐西蘭肉眼,再SHARE食
挪威鮮扒海鱸柳,肉質厚滑,帶獨有的魚味甘香
紐西蘭肉眼,肉質可口,肉汁豐富,厚薄適中,味道一流
有飲品有甜品,都有不錯質素
果然朋友無介紹錯,下次要再來試!

2017-03-21
2017-03-30 464 浏览
「下午茶」的定義是,「午飯吃得不夠飽,需要多吃?」「口痕想吃點東西?還是......其實下午茶還有一個意義,就是同事們的聯誼活動,收集公司情報的好機會。可能你會心生疑惑,那麼午餐也可以吧! 午餐往往時間非常緊迫,有名氣或者價錢相宜抵食的餐廳,往往非常擠迫,而且服務員看見你吃完後,想趕你就一樣,又怎能暢所欲言呢。下午茶時段,各餐廳正好人不多,絕對是忙裏偷閑的聯誼好機會。今天我和同事路過這間懷舊的西餐廳新寶餐廳,準備來一次交換情報。店子不大,可容納約20人,裝修比較懷舊,有幾十年歷史似的。 我點了下午茶我點了一客炸美國雞髀配油醋沙律 HKD40炸雞髀薄薄金黃的香脆雞皮 沒有重複炸的味道 是生炸的 雞肉還是挺嫰滑 保存有一定的肉汁 與其說這是雞髀 我覺得說形容為雞髀扒更為貼切 因為她是去掉了雞腳的部份 讓食客更容易以刀叉進食雖然少了一份童年回憶 但多了一份高貴感油醋沙律菜 當然比不上沙律專賣店的質素 但吃了健康的沙律菜 總是能舒緩一下吃炸雞髀的罪惡感

店子不大,可容納約20人,裝修比較懷舊,有幾十年歷史似的。

我點了下午茶我點了一客炸美國雞髀配油醋沙律 HKD40

炸雞

2017-03-16 380 浏览
2人晚餐幾正, 398$+10%, appetizer {沙律/田螺}2揀1, 兩個餐湯要咗一紅一白, 主菜要咗塊安格斯牛排 & 巴馬火腿忌廉扁麵, 甜品係一客焦糖布丁appetizer個田螺真係好入味, 而且伴碟個薯蓉焗得岩岩好, 唔似係用薯粉整, 分量適中, 食完之後都幾開胃。主菜牛排, 入口幾𣺉, 但太多筋, 印象有多少影響, 相比前菜嘅薯蓉, 伴碟薯仔味道卻就有點差強人意...至於甜品, 本來我地叫個二人餐, 咁都以為甜品會有兩份, 美中不足係得一份, 而且size都幾細, 但味道一流如果可以最好換一換台布, 其實都唔係話潔癖, 但係上一台食完嘅汁同菜頭都仲係台, 就把餐具/紙巾放係上面, 其實又真係有點兒
2人晚餐幾正, 398$+10%, appetizer {沙律/田螺}2揀1, 兩個餐湯要咗一紅一白, 主菜要咗塊安格斯牛排[8oz] & 巴馬火腿忌廉扁麵, 甜品係一客焦糖布丁

2017-03-16
2016-12-25 681 浏览
今日同女朋友諗住係灣仔搵間好嘢食,經過呢間鋪嘅時候望落都ok,冇search過就入咗去,食完就後悔啦。一入去比咗張廚房枱我哋,一大陣漂白水味,極唔開胃,就要求轉枱,侍應嘅態度就開始惡劣。我哋叫咗個二人套餐,好快上咗一個沙律俾我哋,不過由於份量少,所以我問一下侍應係咪有兩個沙律,佢就話 “吓,你係咪叫咗一個二人餐呀,一個餐就梗係得一份沙律架啦”,語氣同態度極為惡劣,之後睇到啲菜好唔新鮮,所以掂都冇掂過。之後上咗兩個白湯,根本只係用粉開嘅湯,好似加咗少量打碎咗嘅nuts就冇其他湯料。到主菜,叫咗一份肉眼同巴馬火腿意大利幼麵,肉眼大約都算係五成熟,但表面部份煎到硬咗,茶記水準。薯仔係配菜,只係白烚加上芝士同調味料係面,仲要上到枱有幾舊變咗薯蓉,爛曬,食落毫無味道,只有少少芝士味。另外個意粉,一攞起個碟,隻手就feel到有油,一啲都唔乾淨,為求快啲食完就走嘅我哋都冇叫佢換啦,賣相還可以,不過火腿就好似街邊極平嘅一樣,連平時係超市買嘅都好食過佢。最後到飲品同甜品,我從未試過咁難飲嘅凍檸茶,味道係龜苓膏一樣,飲咗一啖就放棄咗。個甜品係焦糖燉蛋,賣相一啲都唔好,一食落就知預早整落。如果你有睇曬我所講

如果你有睇曬我所講嘅嘢,就千祈唔好食呢間嘢,因為唔好食又唔抵,去隔離茶記好過。
平安夜
2016-12-11 612 浏览
港式西餐其實自成一格,世界其他地方無。可惜水準隨歲月下降,揾間好D都難。甚至茶餐廳化了。呢間牛柳好過樂意。 龍蝦牛柳餐,牛柳 good 。 田螺 good。 隨餐附送的懷舊金曲则。。幾過癮但不知代唱者是誰。顺便慶祝脱英日。

[評] 龍蝦牛柳餐,牛柳 good 。 田螺 good。 隨餐附送的懷舊金曲则。。幾過癮但不知代唱者是誰。

顺便慶祝脱英日。

牛柳
2016-12-09
2016-11-14 475 浏览
個安格斯牛柳真係好好食!六成熟香滑幼嫩,牛肉味道超濃個焗田螺都好好味,多汁同好滑個忌廉湯都吾錯不過個risotto 真係麻麻地,太乾身,味道都一般!整體而言,可以再試,不過避免揀飯類菜式
個安格斯牛柳真係好好食!六成熟
香滑幼嫩,牛肉味道超濃

個焗田螺都好好味,多汁同好滑

個忌廉湯都吾錯

不過個risotto 真係麻麻地,太乾身,味道都一般!

整體而言,可以再試,不過避免揀飯類菜式
2016-05-18 941 浏览
下午餐想坐好D,又驚茶記太嘈吵.就選擇這間新堡,友人話二十多年前己經來過,應該有ㄧ定的實力先可以在駱克道立足咁多年。menu我地全部人都選擇意粉set,感覺比多少少錢有意粉食比食三文治抵D味道羅宋湯色澤濃郁,應該落左好多茄膏。不過味道不錯,酸味十足,非常醒胃香辣蜆肉意粉普普通通,没什麼特別,友人謙辣味不夠勁雞扒非常大件,有ㄧ隻手掌咁大而意粉配上羅宋湯,非常match.我忍不住食左友人兩件雞肉太juicy 啦!!!!!齊睇已經好好吃,皮煎炸得好金黃。環境簡單舒服,不太覺得開了咁多年服務可能得兩枱客,落單同上菜都好快價錢40幾蚊再加1.下午茶拿講算中價。總結雞扒真是另人喜出望外,下次要晚餐試下D經典西式菜式.除左門囗到門:同menu比較有懐舊感覺外,整體都好似開了3,4年的港式餐廳。l

menu

香辣蜆肉意粉普普通通,没什麼特別,友人謙辣味不夠勁
齊睇已經好好吃,皮煎炸得好金黃。

簡單舒服,不太覺得開了咁多年

可能得兩枱客,落單同上菜都好快

價錢
40幾蚊再加1.下午茶拿講算中價。

總結
l
2016-05-17
下午茶
  • 香煎雞扒羅宋湯意粉
2016-02-17 887 浏览
晚飯時間同男朋友行街經過見到門口裝修好懷舊,覺得幾特別就入左去試下 原來侍應都好懷舊係兩個伯伯嚟 佢地態度都好好我地哎左個比較貴嘅二人餐($699)(另外一個$399),包一杯白酒/紅酒,餐湯,前菜,兩份主菜,甜品,餐飲。白酒質素普通無咩特別。餐湯揀左龍蝦湯,好足料好多龍蝦肉同蘑菇,好濃味 配埋脆皮蒜蓉包真係世界級 (掛住食無影相)前菜揀左鵝肝蘋果沙律,個醬汁做得好好味,甜甜地同鵝肝好配合,份量都好足主菜分別揀左龍蝦番茄意粉同黑松露牛柳。意粉好大碟,番茄味唔算好濃啱啱好,龍蝦好新鮮無雪藏味,肉質唔錯牛柳好厚身,哎左5成熟所以唔會好乾,入口軟熟唔油膩,醬汁唔錯不過完全食唔到黑松露味甜品都算精緻,蘋果片沾上肉桂粉堆成一個塔(唔記得叫咩),側邊有酸酸甜甜嘅醬同士多啤梨,味道ok埋單果陣明明門口寫住可以比Visa/Master,但比錢先話部機壞左,有小小扣分整體唔錯,會再去食
原來侍應都好懷舊係兩個伯伯嚟
佢地態度都好好
白酒質素普通無咩特別。
餐湯揀左龍蝦湯,好足料好多龍蝦肉同蘑菇,好濃味
配埋脆皮蒜蓉包真係世界級 (掛住食無影相)

整體唔錯,會再去食
肉桂蘋果甜品
2016-02-16
纪念日
2016-02-17 623 浏览
原來侍應都好懷舊係兩個伯伯嚟
佢地態度都好好
白酒質素普通無咩特別。
餐湯揀左龍蝦湯,好足料好多龍蝦肉同蘑菇,好濃味
配埋脆皮蒜蓉包真係世界級 (掛住食無影相)

整體唔錯,會再去食
肉桂蘋果甜品
2016-02-16
纪念日
2015-01-16 800 浏览
係灣仔食商務午餐,聽講新堡食lunch好悠閒,唔會俾人趕俾人催,所以就去試下啦。忌廉湯好濃味,唔似係罐頭忌廉,飲落去好有口感,令平時少飲忌廉湯的筆者非常滿足。蒜蓉餐包烘過所以好脆口,蒜蓉味唔係太重,還可以啦。紅酒汁肉眼扒個汁好好味,甜甜地非常開胃,送飯一流。肉眼扒上到黎有三塊,感覺好抵咁,不過略嫌唔夠軟熟,有點難咬。呢度侍應唔會趕人走,感覺幾好。不過食物就無想像咁好食,有待改進。

忌廉湯

蒜蓉餐包

烘過所以好脆口,蒜蓉味唔係太重,還可以啦。

紅酒汁肉眼扒

個汁好好味,甜甜地非常開胃,送飯一流。