2021-05-26 1622 浏览
文華餅房有澳門安德魯葡撻, 而且已經有了不只一年, 肺炎封關後能解他人思澳之情, 除了賭外, 就是她的葡國菜式, 味道上基本上有澳門本店的九成, 夠熱夠香, 餅皮酥脆, 和之前説過的四季比較, 外型較大而蛋漿較多, 焦糖脆位包圍在四週, 與酥皮結合在一起.Scones依然是我的至愛, 外表光潤而上面的糖霜令其比其他的更美, 牛油酥香濃烈, 外脆內裡夠鬆化, 味道不變而保持水準, 只是價錢由十多元變成三十元, 但人工就沒有如此的增長, 也幾無奈. 藍莓Muffin的藍莓內餡甜酸平衡不錯, 就算待一天後再焗當早餐吃, 口感不變也沒油膉味.

2021-05-13 1706 浏览
招牌 Cheesecake我係過咗一晚先拎番屋企食,但依然唔乾~夠濕潤夠濃滑,又唔會好實,完全唔想飲水沖走陣味😂不過我覺得比起酒店食的1963 cheesecake 稍甜,但我更喜歡☺驚喜在塊朱古力圈圈裝飾都好好味😍係 dark choco醇香的味道,唔係cheapcheap的膠味朱古力!.而 Buffet的綠茶mousse cake比較遜色😢一黎已經太飽食唔落,二黎綠茶味不太濃,死甜多過茶味,蛋糕底又比較乾。。。.💥後記:我連 cheesecake個磁石蛋糕盒都保留咗😂成個可摺合,收納一流!(師奶 mode上身)
而 Buffet的綠茶mousse cake比較遜色😢
2021-05-08 6734 浏览
今日去心水餅店去下午茶。自裝修以後,餐廳比以前光猛,座位數量唔多,感覺明亮而舒適。今日發現他們的餐牌多了sweet set! 比以前單點旦糕再配咖啡平得多,所以今日order 左兩個。Sweet treat $128包一杯飲品和旦糕。Mandarin cheese cake 這文華芝士餅份量小小,造型精巧,就像一芝士小方磚,上面有幾片白朱古力點綴,是signature 之一。這芝士餅味道極為濃郁,芝士餅口感creamy,質地細膩幼滑,密度很高,味道酸酸甜甜的,帶檸檬香氣,甜味剛剛好,芝味十足,而沒有太甜膩,令人一口接一口的吃,吃過不停。Blueberry cheesecake這藍莓芝士餅也是signature 之一。藍莓十分新鮮,味道酸酸甜甜的,配上滑溜的芝士餅和藍莓夾心,甜中帶酸,多一份清新的氣息,好吃!Earl grey以銀色茶壺盛裝,十分垂手,感覺貴氣悠雅。earl grey 茶味輕薄,茶味幽幽的雅淡,十分順滑不澀口,配濃味芝士餅很不錯。吃芝士餅配Flat white又是另一風味。flat white 泡沫豐富,口感香滑,有陣陣咖啡的甘香,配上開心果曲奇,很有吃下午茶的感覺。加上

今日去心水餅店去下午茶。自裝修以後,餐廳比以前光猛,
座位數量唔多,感覺明亮而舒適。

今日發現他們的餐牌多了sweet set!
比以前單點旦糕再配咖啡平得多,所以今日order 左兩個。

Sweet treat $128包一杯飲品和旦糕。

Mandarin cheese cake

Blueberry cheesecake

Earl grey以銀色茶壺盛裝,

加上酒店服務貼心,環境舒適,對這一天的sweet break 真的滿足,正!
下午茶
今次我就買左一個plain scone同埋一個raisin scone,配埋玫瑰果醬同clotted cream😋✨Scone ($30 each)鬆餅食落去好香牛油味,入面都幾鬆化,但係又唔會一咬就散曬。個人鍾意食plain scone 多啲🤤🤤✨玫瑰果醬 🌹🌹文華餅店最出名嘅rose jam,食落非常好清新,有淡淡嘅花香味,酸酸甜甜,食極都唔厭。比個小tips大家,scone set ($66)就包左一個scone,加埋一小盒jam 同埋clotted cream,份量係夠搽兩個scone。文華餅店 (中環)📍中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓💲消費: $96

✨Scone ($30 each)

✨玫瑰果醬 🌹🌹

文華餅店 (中環)
📍中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓
💲消費: $96
  • Scone
2021-04-28 1455 浏览
Beautiful cake and wonderful services!!-甜到恰到好處-淡淡的雲呢拿香味夾雜着Berry 果香-外型漂亮,有壽桃感覺,更貼合生日主題-由於不算太甜,沒有太膩的感覺,平時通常大家食一件就停手,今次大家都食到兩件。-文華服務非常好,由選購蛋糕,至稍後提取,服務都做足一百分!

-甜到恰到好處
-淡淡的雲呢拿香味夾雜着Berry 果香
-外型漂亮,有壽桃感覺,更貼合生日主題
Raspberry  Tahitian Vanila  Cake
2021-04-27 1226 浏览
係中環返工既我真係成日食文華既cake,因為同事好鐘意用佢黎做散水餅,我又鐘意買佢黎同朋友慶祝生日,貪佢既就腳影相又靚推介一下最近期食既某幾款cake la: 歌劇院蛋糕:呢款得個影相靚,寶藍色幾打卡able,食落甜到死死下,食兩啖已經收皮,佢既朱古力係死甜,唔係好醇香果種,唔推介!榛子朱古力蛋糕:呢款相對好啲,但都犯下一樣錯誤,就係好甜,但有牛奶朱古力既香醇既藍莓tart:比蛋糕好食,藍莓大大粒就fresh,加分位係個餅皮,做得幾薄身,幾考功力架,雖然都幾甜,但好似冇蛋糕咁死甜可麗露;整開甜品既朋友都覺得可麗露係幾難整下,呢度既外層偏硬,內裏軟棉棉吸左啲酒香味,個人幾鐘意,但要講到最正真係非scone莫屬,配埋個rose jam真係好好食,scone 好香軟有陣陣牛油香,個rose jam係我食過既所有jam最好食,沒有之一!好清香,大推
推介一下最近期食既某幾款cake la:

歌劇院蛋糕:

榛子朱古力蛋糕:

藍莓tart:

可麗露;
  • Scone
  • Rose  jam
2021-04-14 1256 浏览
2021年4月8日 (星期四) 5:30pm 23°C 提供多元化麵包及西餅食品。 燈光柔和,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。 酒店渡假,特地選擇此餅店。 人數:2人 HK$220 不用排隊 包裝盒 - 封面圖畫設計復古典雅,開啟和蔽合全靠內藏的磁片,並且可以循環使用,放置自己物品,時尚又環保,值得一讚! 復活節特色芝士蛋糕 - 純白色配搭奶黃色,感覺純潔溫柔,芝士濃厚,甜而不膩,糕質結實,不鬆散,物有所值。正值復活節,圖案帶點顏色,橙綠交織,平凡之中顯出不平凡。【推介之選】❤❤❤ 歌劇院 - 驟眼看起來,藍色食物總是怪怪的,潛意識是不好吃的;但是這件蛋糕否定了,出乎意料地美味。咖啡與朱古力梅花間竹,層層疊疊,每層均鬆脆無比,使人極度喜愛。面層銀白珍珠,粒粒渾圓,脆口無窮。【推介之選】❤❤❤《 影 片 》:《 門 面 》:《 環 境 》:

2021年4月8日 (星期四) 5:30pm 23°C

供多元化麵包及西餅食品。

店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。

酒店渡假,特地選擇此餅店。

人數:2人 HK$220

《 門 面 》:

《 環 境 》:

2021-04-08
外卖自取
$110 (宵夜)
庆祝纪念
纪念日
復活節特色芝士蛋糕
歌劇院
2021-04-05 5002 浏览
呢日我一心過嚟「文華餅店」訂個 Cheese Cake 比屋企人做生日禮物,不過花心嘅我,好快就比飾櫃入邊嘅Raspberry Vanilla Mousse Cake吸引住,略帶粉紅色嘅蛋糕面,中間包住嘅係 #雲呢拿mousse,蛋糕表面用Raspberry做裝飾... 好吸引🤩不過疫情一直未穩定,我都唔敢輕舉妄,怕浪費一番心思,個蛋糕又用唔著👉🏻👈🏻 服務員好似知我諗緊乜咁,主動同我講,其實過幾日先打去餅房 confirm booking 都冇問題... 仲唔使預先比錢🤩 佢哋對顧客嗰份信任,真係要比滿分💯終於嚟到大日子,適逢係星期日,小秘書過五關、斬六仗,經過重重 auntie、uncle同 #自製帳篷 嘅「野外挑戰」,終於到達餅店😅 好在當時人客唔係咁多,我諗5分鐘應該就搞掂... 但係事與願違,又或者可能係我心急啦... 20分鐘我都等得嘅😅 雖然整個過程真係有啲複雜,不過見到屋企人食得咁開心,又有咩所謂吖!軟綿綿嘅雲呢拿mousse做蛋糕餡,感覺就好似食緊棉花糖一樣,Raspberry嘅酸中和咗蛋糕嘅甜味... 好夾呀❤️ 凡事都有唔到嘅角度,媽媽話個蛋糕成個壽包咁... 切開

軟綿綿嘅雲呢拿mousse做蛋糕餡,感覺就好似食緊棉花糖一樣,Raspberry嘅酸中和咗蛋糕嘅甜味... 好夾呀❤️ 凡事都有唔到嘅角度,媽媽話個蛋糕成個壽包咁... 切開嚟又真係有啲似喎🍑
2021-03-21
其他
2021-03-26 2065 浏览
Scone & Muffin推介指數 🌹🌹🌹🌹🌹黃昏時間路經中環就去文華餅店做外賣仔,買scone 返屋企。原味scone sold out,咁就買提子scone啦!🍇Raisin Scone HKD30打開包裝紙,香濃嘅牛油味湧出,拎上手都無油膩嘅感覺。面層略脆,內面鬆化而唔鬆散。大概有提子關係,味道略甜。🍑Peach Muffin HKD32店員細心解釋比提子鬆餅少甜,Muffin有清新嘅桃香同桃肉,而且濕潤,下次再試其他味!🌹🍓玫瑰花士多啤梨果醬+Clotted Cream🥛 (買scone +HKD36 可買1set)配角貴過主角,玫瑰花香撲鼻,士多啤梨甜酸度適中!Clotted cream 軟滑細緻,味道濃郁!(2 個scone 用1set 都夠)食物 🌹🌹🌹🌹🌹環境 🌹🌹🌹🌹🌹服務 🌹🌹🌹🌹🌹
Scone & Muffin

• Raisin Scone
  • Peach  Muffin
  • Rose  Jam
2021-03-20 2772 浏览
平曰都是獨個兒到訪文華餅店,享受me time. 今日honey想吃旦糕,我當然介紹我他我吃過最好吃的芝士餅-1963文華芝士餅。我倆一同前往。今次到訪,發現餅店的裝備已經不一樣了!顏色變了秋冬的色系,從前的吧座也變了梳化座了。在這兒吃旦糕並不是很貴,其實和cafe 差唔多,只是冷熱飲品以$80起。今曰就簡單的點兩件旦糕,另買心愛的brownies 和granola 回家作早餐。Chestnut blueberry 藍莓栗子$58這栗子藍莓旦糕造型高雅,以四個layer 組成。面層是幼滑的栗子忌廉,第二層啫喱狀的藍莓果醬,還有朱古力和旦糕層。旦糕質地柔軟輕盈,栗子味濃又幼滑甘甜,加上酸酸甜甜的藍莓醬,再配上輕軟的旦糕和香甜的朱古力,正呀!味道的層次分明,甜度溫和,加上藍莓的清新氣息,好吃!1963文華芝士餅$55這1963文華芝士餅可以是必食!這芝士餅口感極為柔軟絲滑,非常的creamy, 有濃厚的芝士味和奶香,帶一點檸檬的清新氣息,又沒有平曰美式芝士餅的甜膩,完全是正!正!正!唯一缺點是份量唔多,永遠想多吃一件。Granola $38這堅果棒真可口,每一口都是香脆的果仁和天然蜜糖的甜

Chestnut blueberry 藍莓栗子$58

1963文華芝士餅$55

這1963文華芝士餅可以是必食!這芝士餅口感極為柔軟絲滑,

Granola $38

這堅果棒真可口,每一口都是香脆的果仁和天然蜜糖的甜香!
沒有坊間granola bar 的死甜,就是天然果仁香和蜜糖滋味,好吃!

Brownies$66/3 pcs

這brownies 是長期缺貨的,
因為知道的、吃過的也會再買。這brownies 細細件,烤得香脆,而且口感鬆化,
唔會好黏,有著濃濃的朱古力味,又有脆果仁,甜而不膩又香口,正!一定要encore.

鬆餅 Scone 是英式下午茶最具代表性的點心之一。當中,香港文華東方酒店出品的鬆餅更是經典之中的經典,外酥內軟的滋味令人回味不已!文華的 Raisin Scone Set (HK$66) 帶有一件鬆餅,並配上酒店有名的招牌玫瑰花瓣果醬及香滑 Clotted Cream。果醬及奶油足夠兩件鬆餅使用,因此可再額外加購單個鬆餅 (HK$30)。鬆餅軟酥新鮮,帶有陣陣牛油香,就算外帶回家再焗一下也不會變硬變碎。至於玫瑰花瓣果醬,有著微微的花香加上酸甜適中,難怪不少台灣旅客都指它是不可錯過的人氣伴手禮。
2021-02-08 2785 浏览
今日叔仔生日,想食D重口味嘅嘢,聽講文華嘅芝士蛋糕好出名,所以係網上面訂咗一個一磅嘅cheese cake 同四件fruit tart 試吓!因為如果吾好味,都有fruit tart 補上芝士蛋糕一磅都成$418,fruit tart四件成$200都貴架,希望物有所值拉去到服務員好有禮貌同親切,小心翼翼幫我拿蛋糕出嚟比我簽收,十分之專業,抵贊D fruit tarts 賣相已經好吸晴,又多生果,生果又新鮮,甜度好適中,好味主角出場,個芝士蛋糕,芝士味道十分之濃,又夠滑,而且蛋糕口感夠哂綿密,吾怪得之甘出名拉,果然名不虛傳,不過少食多滋味多吃壞肚皮丫!少嚐還可以,多少少就好「溜」

2021-02-03 2557 浏览
文華嘅scone向來都出名,但更出名嘅係佢嘅果醬,可以話係全香港最好食嘅玫瑰草莓果醬。今次無時間堂食,所以買外賣返去慢慢歎。Scone $30Size比常見的大,外型似足pancake,外脆內軟且無黏牙,食落有牛油味。 Clotted cream + 玫瑰草莓果醬 $36個cream同jam仲貴過一個scone,不過只要打開個jam你就知道一切都值。打開先聞到玫瑰花香,同士多啤梨味好夾,就算食過都仲係好驚豔,再食埋濃郁幼滑嘅Clotted cream濃郁幼滑,好滿足!呢個玫瑰草莓果醬真係好好味,下次可以買一樽返去慢慢食,$248/180g;$298/380g。現場仲有好多蛋糕同麵包,唔好錯過呀!

Scone $30
jam & clotted cream

Clotted cream + 玫瑰草莓果醬 $36

2021-02-02
5 分钟 (外卖自取)
jam & clotted cream
  • scone
  • Clotted cream
  • 玫瑰草莓果醬
講到🥯英式鬆餅Scone,一定諗起MO😋為免去到賣晒,早一日email📧去酒店cake shop預留就包保有得食喇😋🥯英式鬆餅Scone $30一個🍓士多啤梨jam + Clotted cream$36set英式鬆餅🍴面層灑上糖霜,令外表更吸引翻熱後食,散發著香濃牛油味切半後,搽上厚厚士多啤梨醬+clotted cream特製士多啤梨醬,味道微酸中帶甜,好開胃Clotted cream 滑身唔甜兩者與Scone配合起來perfect match 😋老老實實,一件鬆餅賣$30,醬要另加$36set, 其實都幾唔化算😅
講到🥯英式鬆餅Scone,一定諗起MO😋

🥯英式鬆餅Scone $30一個

英式鬆餅🍴
面層灑上糖霜,令外表更吸引
翻熱後食,散發著香濃牛油味
切半後,搽上厚厚士多啤梨醬+clotted cream
特製士多啤梨醬,味道微酸中帶甜,好開胃
Clotted cream 滑身唔甜
兩者與Scone配合起來perfect match 😋

Gianduja Cake🤓文華餅店水準高就唔洗多講啦❣️預訂蛋糕只需要大約48hrs🎂🥳職員仲非常貼心 服務有禮🤓好濃嘅Milk Chocolate Mousse再加上有小小脆口嘅feuilletine😊甜而不漏!家人非常喜歡。😋🥰
Gianduja Cake🤓

文華餅店水準高就唔洗多講啦❣️