2020-10-17 590 浏览
普普通通嘅手卷,卻成為長洲必食之一。呢間手卷的確味道唔錯,但望真啲其實就只不過係蟹柳腸仔蟹籽果啲料,店內賣嘅都只有兩款食品——紅荳餅同手卷,但就係每人門外都聚集左客人,真心厲害啊。🔷蟹柳腸仔蟹籽手卷 💰28本身唔打算要腸仔,但望真啲其實加多$1蚊就已經會多條腸,真係好難唔要。佢個沙律醬都好出色,份量岩岩好,如果問我,我應該會系迷上佢個沙律醬而再食。🔷芝士紅荳餅 💰13紅荳份量多,但本身睇錯左,本身以為只有芝士而無紅荳,呢個係原味紅荳再加左塊芝士嘅組合,不過不失。

🔷蟹柳腸仔蟹籽手卷 💰28

🔷芝士紅荳餅 💰13
行咗一陣去五行石折返, 個肚又有吉位了, 食咩好呢? 紅豆餅吧! 之前食過好多次, 熱辣辣好味道, 故鄉茶寮是一位日本人吉野太太開的, 佢好親切, 鍾意抱住隻狗出嚟同啲客人吹水, 由於佢喺長洲已經轉咗三十幾年, 所以廣東話講得好好, 同客人溝通絕對冇問題。在門找個座位坐低慢慢嘆可能疫情關係銷情冇咁墟撼, 咬開紅豆餅冇咗嗰陣熱辣辣香噴噴嘅感覺, 紅豆餅只係微溫, 餅皮有點倒汗回濕之感, 今次有點失望。幸好紅豆餡依然份量十足, 軟綿綿的紅豆蓉, 入口香甜富紅豆香, 食罷又唔會好甜膩, 若然新鮮出爐, 餅皮香脆鬆軟的話, 自隊三件也冇難度, 不過唔係今日, 等人流多番啲先再來食。

在門找個座位坐低慢慢嘆
紅豆餅 ($7)

2020-05-29 505 浏览
😋好愛吃紅豆餅的我每次到長洲都會來吃雖然饀料不算多不是爆饀類型,但勝在不會太甜,味道也很好吃。還有芝士紅豆餅,但價錢是普通的一倍我會選擇食2個普通紅豆餅😂每次吃完都好想飛一轉台灣,瘋狂吃車輪餅啊!這家小店只賣兩樣食物:紅豆餅和手卷,之前有吃過腸仔蟹柳手卷不算特別,因為還要吃其他的所以這次沒吃啦~·👩🏻‍🍳故鄉茶寮地址: 長洲教堂路17號地下消費: hkd 6/個.#香港 #香港美食 #香港加油 #美食
😋好愛吃紅豆餅的我每次到長洲都會來吃
雖然饀料不算多不是爆饀類型,
但勝在不會太甜,味道也很好吃。
還有芝士紅豆餅,但價錢是普通的一倍
我會選擇食2個普通紅豆餅😂
每次吃完都好想飛一轉台灣,瘋狂吃車輪餅啊!
紅豆餅

這家小店只賣兩樣食物:紅豆餅和手卷,
之前有吃過腸仔蟹柳手卷不算特別,
因為還要吃其他的所以這次沒吃啦~

👩🏻‍🍳故鄉茶寮
地址: 長洲教堂路17號地下
消費: hkd 6/個
#香港 #香港美食 #香港加油 #美食
2020-05-20 353 浏览
每之嚟長洲都會幫襯呢間紅豆餅🤣老闆係日本人,有普通紅豆餅同芝士紅豆餅,芝士紅豆餅有流心芝士,不過普通紅豆餅都好好味😋除左紅豆餅都有賣手卷,不過每次嚟都係試紅豆餅🤣
2020-03-28 377 浏览
呢間手卷真係由細細個去長洲就會食😗 食到我大大嚿都仲食緊😗 佢主要都係買港式口味嘅手卷,有腸仔,蟹柳等等。見到有好多一家大細都一齊嚟買手卷,都算係長洲一個必到嘅景點😌😌/🍣蟹柳蟹籽手卷 $27即叫即製的手卷,食得出食材都新鮮,紫菜都仲脆卜卜🍙 但係鼓油係舖頭加嘅,我覺得重手咗d,有d鹹,而且沙津醬都偏酸⛄️,到底佢本身係咁定我大個咗口味都變埋☃️/後話,佢好似越來越貴,下次唔知會幾錢呢🤑😗
🍣蟹柳蟹籽手卷 $27

後話,佢好似越來越貴,下次唔知會幾錢呢🤑😗
2020-02-28 311 浏览
放假冇嘢做,結果相約朋友去長洲行個圈,呼吸一下新鮮空氣,洗滌心靈,食下長洲小店嘅食物。呢間手卷店都可以稱得上長洲必食掃街名物。我叫咗腸仔蟹子手卷,日式手卷變成港式食法,真係好特別!紫菜好脆,飯煮得好軟熟,腸仔本身就好食㗎啦,加埋芝士蟹子卜卜趣嘅口感,口感一流!真心推介!呢度仲有其他唔同嘅小食,唔會獨沽一味,唔怕悶。食完呢間,隔離已經有其他鋪頭可以繼續俾我哋掃街!相信下次嚟長洲,我一定會再嚟食蟹子手卷!
腸仔蟹子手卷
午餐
腸仔蟹子手卷
2020-02-26 289 浏览
食店位於沙灘入口附近,店面細細,但門口都有兩至三張檯俾人堂食用。試左佢嘅紅豆餅,餅皮適中唔算厚,紅豆餡都幾多,味道啱啱好,唔會甜到漏。不過因為整起一段時間,件餅只係暖暖地,我諗如果可以熱D應該更好味Anyway,$7可以食到好味紅豆餅同見到店主親切有禮嘅笑容,已經非常超值!

外卖自取
2020-02-19 185 浏览
沿路上看到不少人拿着紅豆餅在吃,再向前走終於找到出售紅豆餅的店家。買一個試試,紅豆餅微溫,質感柔軟,內饀有不少紅豆,不太甜。這店除了𡊰紅豆餅,還買壽司、雪糕等食物,不過現在疫症當前,就暫時不敢吃壽司這類食物了。
買一個試試,紅豆餅微溫,質感柔軟,內饀有不少紅豆,不太甜。
2019-10-28 404 浏览
沿着長洲東灣泳灘方向;沿路看見很多人手持不同種類小食。而我倆也正要去尋找 - 故鄉俱樂部購買時,店員從發泡膠大盒內取出紅豆餅紅豆餡料軟而綿,外層鬆軟;入口時只覺有點暖與六年前相比較為遜色了(那時即做都是熱辣辣的)故鄉 總結:還可一試!
沿着長洲東灣泳灘方向;沿路看見很多人手持不同種類小食。
而我倆也正要去尋找 - 故鄉俱樂部

購買時,店員從發泡膠大盒內取出紅豆餅

紅豆餅
紅豆餡料軟而綿,外層鬆軟;入口時只覺有點暖
與六年前相比較為遜色了

(那時即做都是熱辣辣的)

故鄉 總結:還可一試!
2019-08-17 424 浏览
難得今日入到長洲,就梗係要不停掃街,見到呢加埋紅豆餅嘅鋪頭排晒長龍,我就排埋一份,試左佢最出名嘅紅豆餅同蟹子蟹柳腸仔手卷!紅豆餅熱騰騰,紅豆餡又夠多,紅豆餅外面有少少脆,裡面好鬆軟!蟹子蟹柳腸仔手卷聽落好平平無奇,但係食落係好夾,而且個手卷係好大舊,食完好似食咗一碗飯咁好飽!

2019-06-20 475 浏览
🔎故鄉俱樂部長洲必食推薦三文魚/刺身手卷相信大家都食得多入到長洲當然要食點特別點既食物啦😋😋🍣🍱腸仔蟹柳手卷$❷❺即叫即製原條腸仔和蟹柳,另外加入左大量蟹子和沙律醬味道豐富,份量剛剛好👍🏻雖然價錢貴左點點,不過可以食回兒時的味道😋👍🏻
🔎故鄉俱樂部

長洲必食推薦
三文魚/刺身手卷相信大家都食得多
入到長洲當然要食點特別點既食物啦😋😋
🍣🍱腸仔蟹柳手卷$❷❺

即叫即製
原條腸仔和蟹柳,另外加入左大量蟹子和沙律醬
味道豐富,份量剛剛好👍🏻
雖然價錢貴左點點,不過可以食回兒時的味道😋👍🏻
  • 腸仔蟹柳手卷
2019-06-01 445 浏览
每次黎長洲,都必定要黎呢間故鄉茶寮,呢間嘅紅豆餅係由細食到大黎到呢度,日本人嘅老闆娘都會用佢親切嘅笑容歡迎客人。我點左一個紅豆餅,依然keep到水準,再加左個蟹子蟹柳腸仔手卷,係遊長洲嘅必食推介。

2019-02-12
2019-05-26 348 浏览
為紅豆車輪餅而來 但比起幾年前食過的好像差左點😯 餅拎上手係熱的 但摵開後個皮有點過薄了 紅豆餡係足夠的 不會過甜不錯 相信無額外落糖 但如果10蚊一個來講 美孚新邨果間車輪餅會係性價比較高既選擇 😝
為紅豆車輪餅而來 但比起幾年前食過的好像差左點😯

2019-05-25
2019-05-08 474 浏览
進入五月後,開始不停落雨,大雨小雨雷雨驟雨雷雨⋯⋯唔緊要,希望在明天,希望六月(雖然還有成個五月未過)會好天,希望我哋可以再去呢個香港人嘅度假勝地,有藍天白雲,沙灘,美食,最緊要嘅係拎住個紅豆餅同自選組合嘅手卷,漫步街頭,拍拍拖,多麼寫意。講到食呢個大名鼎鼎嘅紅豆餅,相信來開長洲避世嘅你妳都唔陌生,佢有淨紅豆餡或者係芝士紅豆餡,攞到埋手仲熱辣辣,唔會太甜,紅豆份量充足,係街頭不可多得嘅美食。仲有好多可以自選組合嘅手卷,我哋鍾意拎著個手卷一路食一路向海邊行,吹吹海風,咬一啖脆脆嘅紫菜,別有一番風味㗎。餡料充足,無須wasabi,姐姐會落埋豉油。相信好快我哋又會喺長洲街頭拎住紅豆同手卷,寫意漫步⋯⋯
進入五月後,開始不停落雨,大雨小雨雷雨驟雨雷雨⋯⋯
希望我哋可以再去呢個香港人嘅度假勝地,
有藍天白雲,沙灘,美食,
最緊要嘅係拎住個紅豆餅同自選組合嘅手卷,
漫步街頭,拍拍拖,多麼寫意。

腸仔蟹柳手卷

餡料充足,無須wasabi,姐姐會落埋豉油。

芝士蟹子手卷

相信好快我哋又會喺長洲街頭拎住紅豆同手卷,寫意漫步⋯⋯
2019-04-28 256 浏览
#紅豆餅 $7聽講依間好出名 咁就試吓啦🧐一拎到手仲係熱嘅 不過個皮好淋紅豆份量都幾多 不過唔太甜🤭未算好好食 普普通通啦😕可能大家一場嚟到都可以試下嘅評分:5.5/10
#紅豆餅 $7
聽講依間好出名 咁就試吓啦🧐