2019-07-01 533 浏览
#cassiegocwb-近年隨著低碳飲食的新潮流興起,大家對於素食和減碳的關注亦有所增加,開始奉行多菜少肉、綠色飲食的原則,改變飲食習慣,低碳飲食由自己做起,一齊為世界減低碳排放量。🌞-我自己都會盡量安排一星期至少有一日食素!今日返工就去左公司附近一間素食自助餐,午餐可以揀45分鐘或者60分鐘。野食都有好多選擇,有分西式同中式。-除左野食,仲有好多飲品同湯。我自己幾鐘意食個素Pizza同天婦羅。依間店佢有一個好特別嘅Slogan叫「我願意放下對食物服務要求~做福世界」。💕-味道評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)回購評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️放下素 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓
#cassiegocwb
味道評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
回購評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️放下素 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓
2019-06-30 377 浏览
今晚來到銅鑼灣登龍街28號永光中心三樓的「放下素」食素食自助晚餐,晚市有三個時段,分別是1800-1910早鳥時後70分鐘($108)、1915-2030黃金時段 75分鐘($138)及2030-2150宵夜時段75分鐘($108),我地選擇了黃金時段這個素食自助餐都是主要引入台灣,主部的菜式都是天然素食,沒有一些素肉及製成齋,吃起來又不會太油膩飽滯又會吃得更健康自助餐款式都很多,每餐至少有80種不同的選擇,包括有冷盤、水果、湯水、沙律、漢堡、天婦羅、中式素菜、台式素菜等......行了一個圈,先講下有什麼東西吃......例如有是日中湯(老黃瓜什豆),是日西式湯(南瓜湯),蘇格蘭蛋、冰鎮秋葵、冰鎮菜芯、羅漢果水、糉、壽桃包、潮式蠔仔餅、素炸生蠔 、茄子及南瓜天婦羅、粉絲娃娃菜、雪地陽江、咕嚕面根、哥哥做羅漢、甜梅菜冬瓜、豉油皇杏包菇、四季豆炆茄子、手撕包菜、青瓜雲耳 、台式芋圓、馬蹄糕、西班牙蛋餅、花鑽錦聚、涼瓜炒蛋、涼拌土豆絲、涼拌萵筍、豉油皇炒麵、欖菜香菇炒飯、拿玻里薄餅、熱香餅、燕麥提 子曲奇、吉列薯餅、咖哩薯餅、日式燒鰻魚、煎餃子、自製乾果、麵包、心甜意合糖水、自家撈涼粉及各

涼拌萵筍

冰鎮菜芯、冰鎮秋葵
馬蹄糕

例如有是日中湯(老黃瓜什豆),是日西式湯(南瓜湯),蘇格蘭蛋、冰鎮秋葵、冰鎮菜芯、羅漢果水、糉、壽桃包、潮式蠔仔餅、素炸生蠔 、茄子及南瓜天婦羅、粉絲娃娃菜、雪地陽江、咕嚕面根、哥哥做羅漢、甜梅菜冬瓜、豉油皇杏包菇、四季豆炆茄子、手撕包菜、青瓜雲耳 、台式芋圓、馬蹄糕、西班牙蛋餅、花鑽錦聚、涼瓜炒蛋、涼拌土豆絲、涼拌萵筍、豉油皇炒麵、欖菜香菇炒飯、拿玻里薄餅、熱香餅、燕麥提 子曲奇、吉列薯餅、咖哩薯餅、日式燒鰻魚、煎餃子、自製乾果、麵包、心甜意合糖水、自家撈涼粉及各式沙律及水果
拿玻里薄餅
 飯前來碗老黃瓜什豆湯,味道好清有豆香,再來多配南瓜湯,用了南瓜肉打碎成湯,湯稠香甜,仲會食到南瓜肉粒,冷盤先吃了酸香青 瓜雲耳,爽脆開胃
其間又斟了一杯羅漢果水,沒有額外放糖,飲到羅漢果原味的清甜
老黃瓜什豆湯湯
羅漢果水

中式素菜我較喜歡食茄子四季豆,茄子軟滑腍身,好入味,加上爽脆的四季豆加爽脆滋味,如喜歡食傳統的醃齋,可以試下咕嚕面根,酸香美味, 豉油皇杏包菇的豉油份量適中,咬下爆出菇水份,好鮮甜
欖菜炒飯夠熱,粒粒分明,有菇粒及蛋香。

炸物妨間特別少有蘇格蘭蛋,外層是紫薯內層是半只烚蛋,賣相鮮豔,香甜軟糯,配上烚蛋來吃都是晤錯的搭配。日式燒鰻魚味道好香甜,口感爽彈。

蘇格蘭蛋
日式燒鰻魚

煎餃子是菜碎加雲耳,皮薄又晤油膩、仲有薯餅又炸得夠脆香,薯仔肉多,外脆內軟,再加些茄汁食更倍感滋味

煎餃子
店中有一款幾特別的小食~自製制干果,有一部機在前一晚烤焗,我試了片青蘋果乾,甘香清甜,有陣陣天然蘋果香縈繞在口腔內,清幽撲鼻,也是不錯 ,是日心甜意合糖水是(紅棗+海帶+薏米),熱呼呼來一碗品嚐,甜香美味,最後有自製涼粉撈(可以加南瓜肉+芋頭+芝麻+花生+雜果等),再來天然水果 ,夠曬健康
自製乾果

餐廳向應環保,盡量安排客人每人一套餐具,店中有提供額外收費鮮榨系列果汁及特色熱飲,約$10至$25,例如有蘋果汁、香茅茶、洛神花茶等.... .

服務都好有善,安排座位後會簡單介紹自助餐的菜式,整體食物都有水準,主張天然食材,客人可以享用食物的原汁原味,健康素食對身體有益,值得鼓勵
2019-06-28
蘇格蘭蛋
日式燒鰻魚
  • 是日湯水
  • 自製撈涼粉
晚市黃金時段75分鐘(1915-2030) 💲138✅ 素炸生蠔、蒲燒鰻魚及粽等菜式響素食自助餐並唔常見 其中粽用左栗子取代肥豬肉🌰 口感好而且健康 另外仲加入左紫米、紅豆等 唔單只無搶左糯米既香味 反而仲令味道豐富左🤩✅ 南瓜湯同坊間既唔同🎃 無加任何忌廉湯或者芡 反而用左真。南瓜同薯仔做出濃稠既感覺 無損咁呈現到南瓜既原汁原味✅ 餐廳設有一部果乾機 用黎風乾香橙、紅菜頭、青蘋果及香蕉等蔬果🍊🍏🍌 即製即食 絕🈚️添加❔ 可能為左令人放下對食物味道以外既執念 食物賣相及碗碟並唔花巧😗 但少不免會影響整體觀感👅Taste:3.5/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♀Service:3.25/5👁‍🗨Stylishness:3/5
晚市黃金時段75分鐘(1915-2030) 💲138

👅Taste:3.5/5
💰CP值:3.25/5
🙋🏻‍♀Service:3.25/5
👁‍🗨Stylishness:3/5
2019-06-26
2019-06-28 97 浏览
A while ago I was wishing for vegetarian Scotch eggs because I love Scotch eggs.To my delight, I saw photos of it so decided to go and check it out at because they had it. is buffet style so you will find some creative and unique surprises.There was a good mix of Chinese and Western delights.Under the Chinese section, I would recommend the Pork Knuckles and Ginger Stew minus the Pork Knuckles.Other Chinese dishes.Western goodies:Scotch Eggs:Spanish Tortilla:Unfortunately I was recovering from f
To my delight, I saw photos of it so decided to go and check it out at [Let Go Vegetarian] because they had it.
[Let Go Vegetarian] is buffet style so you will find some creative and unique surprises.

Other Chinese dishes.
Western goodies:

Scotch Eggs:

Spanish Tortilla:
Unfortunately I was recovering from food poisoning from the previous day so I couldn't eat much.
Tried the Scotch egg which actually had the same texture as a meat version even though it looks like it is just purple potato mash on the outside but the secret is mushroom stalks, chickpea and kidney bean mash.

Finished with the purple potato sweet soup which was very comforting after food poisoning as it replenishes lost sugar and fluids.

The star of the show was actually the freshly dried fruits.

I really wish I ate the dried fruits at the beginning because it really cures nausea and that unpleasant taste in your mouth from food poisoning.
After eating it, I felt totally better and I could even eat properly the next day.
Definitely coming back again.
2019-06-27 124 浏览
今天專程到了這間位於銅鑼灣的放下素嘗試素食自助餐。餐廳以減排、可持續發展等理念經營,值得支持。雖然說是素食,但食物款式種類多而且各具特色,看得出是用心,味道也是不錯,最重要是健康。餐廳所提供的素食有除了一般的中式素食小炒外,更有素豬腳薑、素菜天婦羅、稯、壽包、糖水等。亦也有西式素菜如沙律水果吧、pizza、漢堡等食物。餐廳更有用乾果機即製的新鮮香蕉乾、蘋果乾、橙乾等乾果。值得推介的是非常有特色的蘇格蘭蛋,以紫薯包裹着雞蛋,紫薯外脆內軟,配搭中心的雞蛋,賣相精緻。

餐廳更有用乾果機即製的新鮮香蕉乾、蘋果乾、橙乾等乾果。

• 蘇格蘭蛋
2019-06-27 110 浏览
我哋book咗一點鐘食。 諗住食四十五分鐘。 我12:50早到。 但朋友未到, 負責人都好好人, 佢話1點鐘先開始計。 食物就冇乜特別。 但都唔算差。 但食完覺得很好喝。 其實唔應該加一囉。
2019-06-23 113 浏览
近年素食自助餐越來越流行間唔時都會同朋友去食下素食 今次我哋就去咗呢一間銅鑼灣新開嘅放下素餐廳試試餐廳位於登龍街 提供午市同埋晚市自助餐啱曬啲返工仔食晏同埋放工嚟食我哋今晚19:15入座 75分鐘 $138/位未包加一入到去餐廳都算大座位都寬敞提供素食嘅種類亦都好多 一入門口右手邊有一個好大嘅沙律吧 除咗提供各款生果同蔬菜之外 仲有芋圓同埋涼粉另外餐廳亦都提供好多特別嘅小食 今晚有蘇格蘭蛋 咖哩薯餅 西班牙蛋餅等等蘇格蘭蛋 以紫薯代替肉碎包住烚蛋食落 外脆 而且紫薯味道同雞蛋都好夾咖哩薯餅同吉列薯餅 食落好香口 而且餐廳有自家製果乾 即製即食 絕無添加劑成分非常健康涼拌萵筍 涼拌土豆 食落爽口 材料新鮮 帶點微辣 非常開胃熟食方面 餐廳有提供素糭 食落有唔同嘅豆栗子等等 好有咬口煙韌 是日老火湯係 紅菜頭雲耳湯 飲落 清甜無味精 有家的感覺整體嚟講款式好多 服務亦都好好未食過嘅客人佢哋都會預先簡介一次餐廳強調少糖少油 對於成日要出街食飯嘅朋友嚟講都係一個健康選擇
近年素食自助餐越來越流行
是日老火湯係 紅菜頭雲耳湯 飲落 清甜無味精 有家的感覺
整體嚟講款式好多 服務亦都好好
未食過嘅客人佢哋都會預先簡介一次
2019-06-23 94 浏览
慕求都市日漸普及人生活也漸漸追求健康來迎合,短短幾個月用心經型素食店以好罕見素食仿真度食品質素什高,引入自助型主供大眾吸納懂得欣賞煮食物堅持主義者,廚師花心機背後執著為愛吃人士是一大喜訊 !單憑創意素食口感肉質仿真比例相當不錯,豐富道地素食午市及晚市供限時段任選口味新穎手工精巧必定令大眾大飽口福,晚市標明分三段價格百多元保留純素種類高達80種,以水果/沙律/薄餅/漢堡/天婦羅/乾果機/中式素菜琳瑯滿目,新鮮任食包羅萬有統統都有有儼如一般餐廳風格,款式全權可按自己DIY話事 ! 也發現食材有效令味蕾大大提升,從口腔不會一味的死鹹充份掌握原汁原味,有時間中靜静下心靈品嚐原有的風味甚至更為健康。

素食仿真度食品質素什高,[放下素]引入自助型主供大眾吸納懂得欣賞煮食物堅持主義者,廚師花心機背後執著為愛吃人士是一大喜訊 !

有儼如一般餐廳風格,款式全權可按自己DIY話事 !

2019-06-20
  • 涼瓜炒蛋
  • 香煎蘿蔔糕
  • 豉油皇杏包菇
  • 拿玻里薄餅
  • 台式芋圓
最高質嘅素食自助餐。放下素#銅鑼灣美食#Letgoveg #樂食人生.😝由於自助餐美食種類五花八門,我精選幾款必食推介啦*宵夜時段每位$108加一,75分鐘任你食1.超簿脆香草Pizza-邊個話pizza一定要有肉類做配料?-呢個pizza主簡單由香甜蕃茄醬,少許芝士已經夠曬惹味,絕對係一試難忘嘅味道,甚至好食過其他主流pizza店-整個批底脆過薯片,真係好過癮 🤤2.自製素漢堡包+蘇格蘭蛋-素漢堡用上菇同薯蓉製成,好香口但偏乾身,建議自行加點醬汁-蘇格蘭蛋應該係用炸過嘅紫薯蓉,再包住雞湯炸,味道唔算好特出,但個外型確實夠曬Iconic3.自助沙律吧-多款沙律配菜任你食-沙律吧設有涼粉同埋水果,做飯後甜品一洗4.更多美食-杏汁蕃薯糖水、涼伴小菜、冰涼菜心等等全部都係一試難忘小結:食物款式多,又會不停refill, 價錢相宜真係好抵食好滿足口水指數🤤:4.5/5
最高質嘅素食自助餐。放下素
#銅鑼灣美食
#Letgoveg
#樂食人生

.😝由於自助餐美食種類五花八門,我精選幾款必食推介啦
*宵夜時段每位$108加一,75分鐘任你食

1.超簿脆香草Pizza
-邊個話pizza一定要有肉類做配料?
-整個批底脆過薯片,真係好過癮 🤤

2.自製素漢堡包+蘇格蘭蛋
-素漢堡用上菇同薯蓉製成,好香口但偏乾身,建議自行加點醬汁

3.自助沙律吧
-多款沙律配菜任你食
-沙律吧設有涼粉同埋水果,做飯後甜品一洗

4.更多美食
-杏汁蕃薯糖水、涼伴小菜、冰涼菜心等等
全部都係一試難忘

小結:

口水指數🤤:4.5/5
2019-06-23 138 浏览
最近喺ig見到銅鑼灣有一間素食自助餐做緊68蚊一個人, 剛好星期日行完街,同朋友一齊去放下素試試。餐廳格局寬敞, 熱盤成L字型擺放, 食自助餐循例都會行一轉,睇啱心水先會攞嘢食。香煎蘿蔔糕, 蘿蔔糕夠熱唔使用料十足有冬菇 紅蘿蔔絲結實潮式阿仔煎, 凍咗啲,我覺得個粉漿比較厚香草意大利粉, 加咗薄荷嘅意大利粉漢堡扒, 用薯仔木耳碎紅蘿蔔碎做成, 香口得來好好味。黑松露蛋多士, 佢配搭幾新鮮,黑松露味重。青紅蘿蔔雜豆湯,除咗青紅蘿蔔之外,有粉葛,比較清甜,冇乜放鹽。Xo醬炒萵筍, 萵筍順便拿起來好香爸爸煎蛋角, 雞蛋包住切碎嘅蛋豆角, 粟米粒, 即係小朋友食用甜梅菜蒸涼瓜, 甜梅菜甜美減低咗苦瓜苦味,用嚟撈飯一流。胡椒酸菜浸蘿蔔, 味道好濃烈呀,蘿蔔其實好甜,佢吸收曬所有胡椒酸菜嘅味道, 有啲似食緊譚仔一樣。番茄炒蛋,茄子炆四季豆,金菇雲耳蒸雞,上湯浸娃娃菜。家常小菜, 盡善盡有。仲有甜品同埋生果乾俾你揀,唔洗再去甜品店再食第二輪。老實說68蚊可以食到最少20款以上的食物, 全部都是素食,真不簡單, 而且價錢是超值的。 對於日常生活喜歡食肉多過食菜的朋友, 如果他們可以陪我嚟食一餐,就已經

香煎蘿蔔糕, 蘿蔔糕夠熱唔使用料十足有冬菇 紅蘿蔔絲結實
潮式阿仔煎, 凍咗啲,我覺得個粉漿比較厚
香草意大利粉, 加咗薄荷嘅意大利粉

漢堡扒, 用薯仔木耳碎紅蘿蔔碎做成, 香口得來好好味。

黑松露蛋多士, 佢配搭幾新鮮,黑松露味重。

Xo醬炒萵筍, 萵筍順便拿起來好香

甜梅菜蒸涼瓜, 甜梅菜甜美減低咗苦瓜苦味,用嚟撈飯一流。

仲有甜品同埋生果乾俾你揀,唔洗再去甜品店再食第二輪。

老實說68蚊可以食到最少20款以上的食物, 全部都是素食,真不簡單, 而且價錢是超值的。 對於日常生活喜歡食肉多過食菜的朋友, 如果他們可以陪我嚟食一餐,就已經是他們一個星期食素食的份量。 為了他們的健康著想,我下次一定會叫他們陪我一齊嚟食多一次這個超抵食自助餐。 健康要用來分享。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:7.5
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢: 9
舒適度:8.5
總分:8

朋友是素食之人, 他相約我到銅鑼灣~放下素 食晚飯。 店簡潔以白色為主裝修,地方舒適,這店是主要食素食自助餐。***這店素食是自助,  食物種類都算多, 有湯 、沙津 、菜 、麵、飯、 中西食熟食、水果、甜品等。**佛手瓜雜豆湯,味道清清地又幾好味, 好啱而家天時熱飲啦!*西式湯就有南瓜湯,入口好濃好甜順滑的,有清爽口感。*冰鎮生菜及冰鎮秋葵,生菜入口想不到那麼爽甜, 而沙津菜配上沙律汁更開胃。 炸金菇炸得好乾身, 金黃酥脆煙韌口的口感,真的好好吃呢!* 這愛爾蘭蛋是我愛食之一, 蛋外皮脆, 接著香甜的紫薯,配上香草,味道口感十分豐富。*西班牙蛋餅外有脆口內軟,有蛋及薯仔,味道不錯。 自制素漢堡牛扒帶辣辣,都幾開胃。 素pizza口感比較黏稠,餅簿身,忍不住食多幾口。*香煎蘿蔔糕味道尚可以,而咕嚕麵筋帶酸甜好開胃。 取了炸物,有秋葵 ,茄子及蠔仔餅,炸得好香不厚粉。*好爽口涼拌土豆絲,而的薑醋蛋好入味,另炸芋餅香脆內軟。*最後以甜品,有生果、 蓮蓉糯米糍,作晚飯完美句號。整體來講這裡我喜愛食西式的素食,夠特別有特色, 而中菜也不錯,好有家味道。 食後沒有口渴感,即顯示食物冇乜
朋友是素食之人, 他相約我到銅鑼灣~放下素 食晚飯。

店簡潔以白色為主裝修,地方舒適,這店是主要食素食自助餐
這店素食是自助,
食物種類都算多, 有湯 、沙津 、菜 、麵、飯、
中西食熟食、水果、甜品等。
佛手瓜雜豆湯,味道清清地又幾好味,
好啱而家天時熱飲啦!
西式湯就有南瓜湯,入口好濃好甜順滑的,有清爽口感。
冰鎮生菜及冰鎮秋葵,生菜入口想不到那麼爽甜,
而沙津菜配上沙律汁更開胃。
炸金菇炸得好乾身, 金黃酥脆煙韌口的口感,真的好好吃呢!
 這愛爾蘭蛋是我愛食之一, 蛋外皮脆,
接著香甜的紫薯,配上香草,味道口感十分豐富。
西班牙蛋餅外有脆口內軟,有蛋及薯仔,味道不錯。
自制素漢堡牛扒帶辣辣,都幾開胃。
素pizza口感比較黏稠,餅簿身,忍不住食多幾口。
香煎蘿蔔糕味道尚可以,而咕嚕麵筋帶酸甜好開胃。
取了炸物,有秋葵 ,茄子及蠔仔餅,炸得好香不厚粉。
好爽口涼拌土豆絲,而的薑醋蛋好入味,另炸芋餅香脆內軟。
最後以甜品,有生果、 蓮蓉糯米糍,作晚飯完美句號。

整體來講這裡我喜愛食西式的素食,夠特別有特色,
而中菜也不錯,好有家味道。
食後沒有口渴感,即顯示食物冇乜味精啦!
2019-06-20 147 浏览
近年素食大行其道,身邊更有不少朋友開始茹素,因此素食自助餐亦應運而生。最近友人就推介咗一間叫「放下素」的素食自助餐廳俾我,據說店內的素食,全部以天然食材為主,而形式就參考咗台灣嘅多元化選擇,每餐至少有 80 種不同的食物供應,包括水果、沙律、薄餅、漢堡、炸物、中西式素菜等等,所以趁這天要來銅鑼灣取件,辦完事後就過嚟吃頓素食自助餐。餐廳位於登龍街 28 號永光中心三樓,入面地方頗大,裝潢以咖啡色拼灰色為主,用餐區設有多張長檯,而靠窗就擺放了一列四人卡座,環境光猛新淨,加上店內放有盆栽作裝飾,給人舒適自在嘅感覺。事不宜遲,立即開餐,先由近門口的自助 Salad Bar 開始,食物款式果然豐富,除了有新鮮爽脆的沙律菜外,還有不少時令蔬果,如紅蘿蔔絲、玉米筍、番茄、紅黃椒、青瓜、紅腰豆、鷹咀豆、粟米粒、菠蘿、紅豆、南瓜、西蘭花、車厘茄、蘋果、番石榴.....等等,甚至連涼粉都有,可以自己 DIY,自製涼粉撈。 沙律吧旁邊放咗部烘麵包機,麵包可以即烘即食,新鮮熱辣。另外旁邊自家焗製的新鮮果乾亦非常吸引,不但材料天然,而且入口還保留少量水分,質感煙韌,可單食或製成沙律,既美味又高纖。接著是小食區,
接著是小食區,食物款式包括有香煎蘿蔔糕、日式燒鰻魚、蘇格蘭蛋、吉列薯餅、咖喱薯餅、燕麥提子曲奇、拿坡里薄餅、素漢堡扒等。蘿蔔糕煎得金黃香口,咬開可以見到一絲絲白蘿蔔。蘇格蘭蛋 Scotch Egg 外面脆卜卜,中間加咗層紫薯,味道帶甜,配埋雞蛋食,口感非常豐富。Pizza 很薄很脆,面層的芝士同 Basil 好香囗。另外自製的素漢堡,食味亦不俗,漢堡扒以鷹嘴豆、紅腰豆、羅勒、紅蘿蔔等打碎壓成餅狀再煎香製成,口感實在,食味甚佳。
吃完小食就輪到轉戰熱葷區,食物款式同樣豐富,教人目不暇給。分別有薑醋蛋、涼拌土豆、涼拌萵筍、欖菜香菇炒飯、豉油王炒麵、花鑽錦聚、涼瓜炒蛋、涼拌紅薯粉、四季豆炆茄子、雪地陽江、青瓜雲耳、粉絲娃娃菜、豉油皇杏鮑菇、台式芋圓、咕嚕麵根、哥哥做羅漢、鮮茄枝竹、手撕包菜等。薑醋蛋酸甜醒胃、而雪地陽江(即豉汁蒸豆腐) 亦豆味濃郁,入口輕盈軟滑。另外豉油皇杏鮑菇水準亦不俗,煮得鹹甜度剛好,非常惹味,完全唔寡口。
至於炸物方面就有茄子天婦羅、南瓜天婦羅、酥炸生蠔、潮式蠔仔餅等,天婦羅的炸漿薄而脆,入口一點也不油膩。天婦羅對上的食物盤放有糭子同饅頭,素糭非常好吃,用紅米,紫米、糯米、紅腰豆、花生、紅豆、栗子等炮製,多重口感,嚼勁豐富。
另外冰鎮秋葵冰鎮菜心亦很值得推介,色澤翠綠,入口清新爽脆,是不錯嘅消暑健康菜。
這晚共有兩款湯品,包括青紅蘿蔔湯南瓜湯,青紅蘿蔔湯煲得夠火路,加上入面放了一些雜豆,味道很清甜。另外南瓜湯亦挺不錯,湯身呈鮮黃色,質感很濃稠,入口充滿南瓜的甜香。
最後是甜品時間,這晚嘅甜品喳咋,喳咋用料十足,入面放咗好多豆,有紅腰豆、眉豆、紅豆、綠豆、花生、西米、麥米和芋頭等。西米略帶煙韌、芋頭粉腍、而麥米就有爽口嘅感覺,配合軟綿的豆類,層次豐富。

至於價錢方面,晚市分三個時段,1800-1910 早鳥時段 70 分鐘,每位收 $108;1915-2030 黃金時段 75 分鐘,每位收 $138;2030-2150 宵夜時段 60 分鐘,每位收 $108。順帶一提,餐廳很注重環保,所以每人只會提供一套餐具。
2019-06-18
素食俾我嘅感覺係: 油淋淋, 染色, 味道千篇一律. 今日食過li間素食Buffet完全癲覆哂我嘅唸法. 事緣去登龍街揾食, 收到li張釘有風乾橙片嘅傳單, lunch 60分鐘任食都只係HKD98, 而且寫住”台灣引入”, 上去食睇下有咩特別先.>見到門口有註明員工未必handle到太量客人請耐心等候, 感覺老闆好有愛>.< 入去坐低之後發現在場員工係各有特殊需要人仕, 老闆簡單介紹li間餐廳嘅理念, 支持社會上li一小部分有能力嘅朋友, 同埋鼓勵素食嘅習慣(減少碳排放成日都聽到老闆係付諸實行). 為了環保♻️, 每位食客只用一套餐具🍴碗碟. 一坐低就有熱水提供👍🏻. >Li度嘅食物好實在, 唔會整食整水, 我仲以為會係齋雞...素鵝...麵筋唔同顏色無限loop. 原來食物十分豐富! 沙律🥗吧各款新鮮蔬果, 醬汁; 各款麵包鐘意放入多士櫃烘一烘又得, L形bar枱放滿勁多款食物.>第一round食啲脆脆口的: 台式芋圓, 茄子🍆天婦樂, 南瓜🎃天婦樂, 脆香南乳杏鮑菇, 鹽酥雞, 煎蘿蔔糕, 吉列薯餅. 薯餅皮薄一口size同炸芋圓絕對係enc

第一round食啲脆脆口的: 台式芋圓, 茄子🍆天婦樂, 南瓜🎃天婦樂, 脆香南乳杏鮑菇, 鹽酥雞, 煎蘿蔔糕, 吉列薯餅. 薯餅皮薄一口size同炸芋圓絕對係encore之選; 最鐘意食到蘿蔔條嘅糕唔會好滯; 茄子🍆南瓜🎃天婦樂細細件外脆食落內裡還是水份十足的; 杏鮑菇嘅南乳香味非常出色, 其他炸物主要食材係菇類, 意想不到有咁多變化呢! 有樣好好嘅就係佢啲炸物係小量製作, 所以每次拎都係好新鮮炸起嘅口感.

菠蘿🍍粒炒飯, 涼瓜炒蛋, 青瓜雲耳, 素炸生蠔, 冰鎮秋葵, 雪地陽江(豆腐), 日式燒鰻魚咁多款小菜係溫暖嘅家的味道, 據說大廚都係有好多年入廚經驗嘅退休人士. 吃得出是無添加, 天然食材, 用心製作. 日式燒鰻魚像真度好高, 鰻魚汁香濃, 原來係大片杏鮑菇, 真的非常有創意, 平常拒絕❌苦瓜嘅我都試左少少苦瓜炒蛋, OK改觀了, 原來唔苦嘅, 冰鎮秋葵li種新興健康食品梗係食多幾條.

粉絲娃娃菜, 鼓油王杏鮑菇都好入味, 食完個碟完全無油淋淋的, encore下d好味天婦樂.
紫薯西米露

紫薯西米露: 超多紫薯同西米, 煲到好腍好好味, 甜度適中, 一定要飲返碗滋潤糖水呢.
南瓜湯

南瓜🎃湯: 市面上南瓜🎃飲過好多種, 通常都加入湯底調味, li碗南瓜🎃湯係全用原個南瓜, 我相信只係加水打, 全是天然食材無添加的味道, 仲帶點微甜勁好飲.

自製果乾: 原來d果乾喺度整架!
店家提供Drink Menu, 除此之外有羅漢果水勁滋潤健康.
原來晚餐嘅價錢都非常合理, 係銅鑼灣區可以話CP值爆燈呢, 坐得舒適餸菜選擇又多, 而且又可以支持弱勢社群, 一定要support!!

2019-06-19
紫薯西米露
南瓜湯
  • 台式芋圓
  • 吉列薯餅
  • 天婦樂
  • 粉絲娃娃菜
我很喜歡這句話 :「話到口中留半句,理從是處讓三分。」吃素可以平靜心靈、修心養性。 今天約了好同學一起來試一下這一家新開的素食自助餐。。。 感受一下五色蔬菜的威力。。。 the Power of Vegetables!首先光顧的,當然是我最愛的「沙律吧亅! 映入眼簾的菜蔬選擇真不少, 除了各式沙律菜、 還有粟米、 青瓜、南瓜、 番茄、花生、紅蘿蔔絲、各種豆類、自家製乾果等等。有圖有真相,就讓大家一齊用眼睛遊歷「沙律吧亅及 其他冷熱素食吧!去相。。。吃蔬菜的時候,我偏好什麼醬料也不加, 就吃所有蔬菜的真、原味, 或好像今天一樣,只加少量陳醋, 用以帶起不同蔬菜的鮮味即可。今天自助餐比較特別的菜式有:「素豬腳薑亅(下圖一)和以下這個 「炸芋泥烚蛋亅(下圖」。豬腳薑煮得很入味, 還有薑醋蛋在裏面, 值得一試!「炸芋泥蛋亅整體味道不會太濃,其實可以說是屬於偏淡, 蛋是全熟的, 可以食得安心又放心!。。。🦉另外一樣我十分喜愛的菜式,便是「冰鎮秋葵亅(下圖左),咬下去的囗感很 refreshing!餐廳還提供清水和很淡口味的羅漢果清水,供我們自助取用。 這是我第一次發覺。。。原來可以用羅漢果取代檸
我很喜歡這句話 :「話到口中留半句,理從是處讓三分。」

豬腳薑煮得很入味, 還有薑醋蛋在裏面, 值得一試!

。。。🦉

餐廳還提供清水和很淡口味的羅漢果清水,供我們自助取用。

這是我第一次發覺。。。原來可以用羅漢果取代檸檬來浸水, 喝下去的味道也不錯 , 除了可以辟除白開水的異味外, 還對身體很有益。

今天吃完素,最好就是反思一下自己待人處事的方式,是否能做到「合乎情、重於理亅?我的目標當然是要在未來的日子,可以做到情、理俱備啦!

順帶一提,店家的夥記 。。。都是一些physically challenged 的朋友和老友記! 雖然這家店不是社企, 但也是一家 照顧弱勢社群 ,有心服務社會的企業,值得一讚 和用行動支持一下 !

最後,贈各位福福郎的讀者一句諺語 :「厚德載物、吃虧是福」!願大家都能守着純真的初心。。。「心若干凈,人就快樂亅。

吃完素菜之後,果真是人的心境也會變得平和。👍

互勉之!

。。。🦉

+ ==============================
福福郎希望可以寫一些。。。有自我觀點,並非人云亦云的食評 !!也希望和你分享「戀戰中環亅的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅!

有興趣可以按左上角「福福郎的貓頭鷹頭像亅 。。。閱讀/訂閱我的其他 餐廳介紹文章!

Relax,and just subscribe!

2019-06-19
庆祝纪念
纪念日
  • 素豬腳薑
  • 沙律吧
2019-06-20 55 浏览
台灣引入的素食自助餐,聲稱沒有宗教背景,單純的以素食會友,而且着重簡約的食法(但烹調的手藝絶不簡單),同時協助弱勢社羣就業~提供至少80種以上的素食佳餚: 有時令蔬果沙律、店家自製的乾果、台式涼菜、湯品、私房菜餚、異國料理、現烤pizza及意大利粉等等……這根本就是素食者的天堂,各式素餚應有盡有~ 最重要是每種素餚都能吃出它是由原材料煮成,例如"素漢堡扒"並非使用植物組織蛋白製造出來,而是由鷹咀豆蓉加上其他素菜烤焗而成,還有其他特色素菜,包括好考廚師技巧的"煎素蠔餅"(食材簡單但要煎到外酥內軟,食味蛋香味濃絶對是一絶)~想吃什麼隨便取, 不過要留意的是取食物的餐具碗碟是要重用,聲稱為減輕地球負擔而不提供收碟換碟服務~ 放下素銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓

放下素
銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓