2019-01-30 94 浏览
一路見到唔少學生嚟幫襯,俾佢既招牌吸引左入去。呢間鋪主打買芋員,亦有特別嘅小芋圓台式飲品。菜單有太多選擇令人眼花撩亂,揀咗一款仙草碗同一杯野飲。熱仙草我哋只選左兩款配料,寒天同芒果爆爆珠,本身包左一份芋圓。熱仙草質地好好入口,直接滑入喉嚨,甜度很好,我好鍾意食。芋圓質感煙韌,偏硬。份量又多又大粒,一玩足夠二人share 飲品方面點左紅豆小芋圓鮮奶。食完芋圓已經飽飽地,後悔了,鮮牛奶裝滿左2/3個大杯,見到有啲飽,下面就係滿滿嘅紅豆蓉同埋小芋圓。唔攪勻先飲一啖,嚐到沒調味既鮮奶。飲埋下面嘅紅豆蓉,就有啲似紅豆冰。芋圓雖然係細粒版,但間唔中會卡住係飲管。
一路見到唔少學生嚟幫襯,俾佢既招牌吸引左入去。

呢間鋪主打買芋員,亦有特別嘅小芋圓台式飲品。

菜單有太多選擇令人眼花撩亂,揀咗一款仙草碗同一杯野飲。

2019-01-30 60 浏览
自從上次同我媽食過呢度嘅糖水之後,我已經冇再買過其他地方嘅糖水返去比佢,因為佢話呢度嘅糖水好好食好足料,所以我今次除左買芋圓黑糖珍珠鮮奶自己飲之外,仲買多左一碗芋圓紅豆豆腐花自己食(其實仲可以簡其他配料嘅,之不過今次我想食呢幾樣姐lol芋圓黑糖珍珠鮮奶味道大致上同其他嘅差不多,但係因為有我最鐘意食嘅芋圓喺入面所以額外加分=]基本上飲完都已經有8成飽,因為真係好足料芋圓紅豆豆腐花夠滑,不過我就覺得豆腐花如果比例上再多D 就更好,味道亦都屬於中上,難怪我媽而家都指定要食呢度嘅糖水

基本上飲完都已經有8成飽,因為真係好足料
2019-01-26
2019-01-29 49 浏览
在屯門有名的摩登士丹里,在元朗開了店,茶飲在香港越來越多人喜歡,難得前往元朗吃飯經過,當然要一試。******************************摩登士丹里就在青山公路大馬路之上,所以不難找到店的位置。門外還放了些飲品推介,就知道店內推介的是什麼飲品或甜品了。餐牌有不同款式飲品和甜品選擇,大部份都以芋圓為主。可以配上豆花、仙草,還有黑珍珠等,還有其他飲品,有凍有熱,選擇也算不少,都合適吃完晚飯前來享用一款甜品美食。店內地方雖少,但有足夠空間讓人等候之外,還有地方可以讓人站著吃美食,也算不錯。熱仙草4號 HKD30,配了珍珠、椰果和蘆薈,還配上花奶。冬天不想吃太凍的食物,所以選上了熱仙草,珍珠口感也不錯,椰果和蘆薈又滋潤,仙草也很滑溜,加入花奶,又不會很甜,不想吃太甜的確實是不錯的選擇。黑糖珍珠小芋圓牛乳 (L) HKD34,用上牛乳調配成花紋的牛乳飲品,以牛乳味較重,有點略甜。但黑糖珍珠口感不錯,不腍也不韌,小芋圓又很清香薑味,相信喜歡吃芋圓的人會很喜歡。喝完一杯大杯裝,絶對讓人很有飽滿感。

摩登士丹里就在青山公路大馬路之上,所以不難找到店的位置。

門外還放了些飲品推介,就知道店內推介的是什麼飲品或甜品了。

$34 (宵夜)
  • 熱仙草4號
  • 黑糖珍珠小芋圓牛乳
2019-01-28 75 浏览
珍珠奶茶大行其道,區區都有好類似的茶飲店,但我偏偏卻不太喜歡奶茶,有時太晏先飲會怕瞓唔着😂😂原來摩登史丹里的是芋圓珍珠奶,我偏好黑糖珍珠,所以就揀咗杯黑糖芋圓珍珠奶!一入口勁香濃的奶味,有別於平時飲開的珍珠奶茶,而且黑糖珍珠甜甜地很煙靱,芋圓也相當不錯,三個口味都有,飲完一杯已經好飽啦😋😋老公鍾意食紫薯,見天氣凍凍地就揀咗仙草底紫薯2號😂😂個名好搞笑味道又唔差喎!紫薯蓉唔太甜,熱仙草底可以一解熱氣添!👍👍👍真係試到新野,正!下次試吓榴槤系列先😬😬

黑糖珍珠奶

味道又唔差喎!紫薯蓉唔太甜,熱仙草底可以一解熱氣添!👍👍👍

真係試到新野,正!下次試吓榴槤系列先😬😬
黑糖珍珠奶
2019-01-27 35 浏览
最近食左個超正既竽圓,就係元朗金源大廈地下1 號舖,間野民摩登士丹里。尋日行過見到有竽圓,個樣好吸引,所以就試下,同時都買d返去俾屋企人試。其實有好多選擇,竽圓有關的甜品都有幾十款!真係花多眼亂。買左個「我最愛竽圓」$43同一杯「黑糖珍珠小竽圓牛乳」$34呢杯黑糖珍珠小竽圓牛乳$34非常多竽圓同珍珠,食落好煙韌,飲落又唔太甜。而呢款我最愛竽圓就深得我心,料多又飽肚,食完當正餐😆。有紫薯泥呀!呢間野既竽圓唔錯,幾有咬口,我拎到返屋企,屋企人都叫我下次再買,不過我下次應該會試有榴蓮果款。黑糖珍珠牛乳甜甜地但又唔係太甜,幾啱我胃口😋

其實有好多選擇,竽圓有關的甜品都有幾十款!真係花多眼亂。

珍珠小竽圓牛乳
呢杯黑糖珍珠小竽圓牛乳$34
非常多竽圓同珍珠,食落好煙韌,飲落又唔太甜。
我最愛竽圓

而呢款我最愛竽圓就深得我心,料多又飽肚,食完當正餐😆。
有紫薯泥呀!

黑糖珍珠牛乳甜甜地但又唔係太甜,幾啱我胃口😋
2019-01-23
$35 (宵夜)
珍珠小竽圓牛乳
  • 黑糖珍珠冰
2019-01-27 651 浏览
每次外出吃完晚飯,總是左想右想要唔要吃個甜點才打道回府~ 女生想吃甜品是沒有原因的情緒低落吃甜的壓力大想吃甜的失戀失眠都想吃甜的甜品就是快樂的泉源如果甜品再加上少女最愛———芋圓應該是快樂的Bonus 😂😂摩登士丹里,應該是我揀飯後甜點的首選士丹里選擇夠多夠繽紛,想吃冷熱手調飲品,台灣芋圓,紫薯仙草甜品都可以~而且係少女見到餐牌都會心心眼同心大心細唔知點揀先好😍見到餐牌有新品黑糖珍珠小芋圓牛乳當然要試下啦!Order 完等5分鐘左右就可次拎喇!雖然有個小小企枱可以俾客人堂食,但我地決定打包回家慢慢嘆~~黑糖珍珠小芋圓牛乳(少冰)大熱的黑糖珍珠鮮奶再加上特製的小芋圓,剛剛好可以輕易啜到粒粒芋圓及黑糖珍珠,芋圓的煙韌加上珍珠的爽彈,不同的口感在口中互相交替,雙重享受呢!紫薯2號(熱),有仙草紫薯芋圓配花奶紫薯的軟綿,仙草的滑溜加上芋圓的煙韌咬感,口感層次十分豐富~配上花奶,甜度剛好,每樣都恰到好處,讓人吃完一口接一口!嗯,是幸福的味道🤤
每次外出吃完晚飯,總是左想右想要唔要吃個甜點才打道回府~
女生想吃甜品是沒有原因的
情緒低落吃甜的
壓力大想吃甜的
失戀失眠都想吃甜的
甜品就是快樂的泉源
如果甜品再加上少女最愛———芋圓
應該是快樂的Bonus
😂😂
摩登士丹里,應該是我揀飯後甜點的首選

見到餐牌有新品黑糖珍珠小芋圓牛乳
當然要試下啦!

黑糖珍珠小芋圓牛乳(少冰)

紫薯2號(熱),有仙草紫薯芋圓配花奶

2019-01-24
2019-01-27 30 浏览
今天兩女吃了一整個下午,最後在完結這天的前兩小時,決定用這間有台式及港式飲料及圓芋的店來劃上完美句號~門口位置放上一個大杯,可影相可放飲品或圓芋系列時間不早,但不乏人龍,keep住有人排隊,雖然在又新街,但不在核心位置,但搭巴士一定見到,而且比前身更耐磨,已經開咗一段時間,不乏捧場客有仙草,有圓芋,是芋頭控必然之選,見D客人都好捧場,外賣不絕,可見品質有一定的水準也有港式系列的出品,叫冰冰系列,貼地又懷舊~價格合理,有中杯大杯可揀,經典懷舊丶摩登創新,貼切地形容到佢地嘅主旨。當然,既是常嚐鮮,點一個最新款及道地款定能試到工架,先說士丹里奶茶,説是台茶,更像馬拉的拉茶,入口順滑,奶咪香濃,另外一個係新口味士丹利豆花奶茶,顧名思義係加咗豆腐花,剛喝覺得豆花好淡,吸到零零碎碎,因奶茶味濃厚,蓋過了豆花的味道,但奶茶飲到最尾時,因無乜奶茶,吸食的豆花即時又變返甜滑,係幾趣致的飲品體驗。為吃貨的一天做了個完美結尾~唯一可惜係,沒有座位,令客人不能即時享用到圓芋系列的滋味。
門口位置放上一個大杯,可影相可放飲品或圓芋系列

2019-01-26 39 浏览
和媽媽一起瘋狂地吃,當然少不了甜品。就算已經很飽,都要外賣回家,之前已經很想試在屯門的店,今天經過元朗這間當然不能錯過,今天試了小芋圓飲品系列,和我最喜愛芋圓,就是甚麼都有。兩樣都很合我們的甜品胃,小芋圓和大芋圓都很q彈,飲品是3.6牛乳加黑糖作底,再加上小芋圓,很有層次,3.6牛乳是我最愛。仙草很滑嫩,紅豆底有起沙的感覺,再加上小圓子,而且紫薯蓉都很綿密,全部加起了很豐富,性價比高,一碗就可以嚐到不同的款式,加上外賣很貼心,會把芋圓和紫薯蓉和仙草分開,令芋圓不會一直浸在糖水中。
和媽媽一起瘋狂地吃,當然少不了甜品

2019-01-21
2019-01-25 76 浏览
坊間好多地方都有售黑糖珍珠奶茶同鮮奶,但是加入了另一港人最愛的芋圓都是第一次見到!今晚吃飯後路過本想飲港式奶茶,但見到台灣小芋圓x澳洲3.6牛乳系列真是非常吸引,還提供熱飲暖笠笠!黑糖珍珠小芋圓牛乳熱飲是用了熱飲杯裝飲料,所以啜的時候不知道是啜了什麼,充滿驚喜。這個小芋圓size剛好,而且同這店平時的芋圓一樣彈牙又煙韌,而黑糖珍珠都有濃濃黑糖味道,又夠彈,是水準以上喎!仙草芋圓配涼粉、小丸子、蘆薈,熱仙草是賣點,咁多款配料只是$33,平過很多糖水店,而且份量亦不少,配料選擇又多,很抵吃。

仙草芋圓配涼粉、小丸子、蘆薈,
2019-01-20
15 分钟 (外卖自取)
$35 (宵夜)
仙草芋圓配涼粉、小丸子、蘆薈,
2019-01-24 27 浏览
朋友捉咗我嚟飲呢一杯摩登士丹里嘅珍珠奶茶👀😯佢話係港式珍珠奶茶裏邊元朗第一位🤣🤣(朋友你周圍食嘢,只要佢鍾意就會介紹到勁誇張嘅誇張派)好啦好啦半推半就讓我就嚟咗🤣佢個Menu都幾多選擇有兒童鴛鴦😂不過一場黎到咁梗係試試佢嘅港式奶茶配珍珠啦!又真係唔錯喎有別於台式奶茶😆😆,港式奶茶加有一種紅茶葉嘅回甘味🤔,又真係幾特別而且珍珠己有咬口😄😄下次如果我入嚟元朗我都會想試吓其他嘢☺️🥰
朋友捉咗我嚟飲呢一杯摩登士丹里嘅珍珠奶茶👀😯

不過一場黎到咁梗係試試佢嘅港式奶茶配珍珠啦!
2019-01-22 71 浏览
元朗誤撞食好西🤤🤤☀️😎行左成日山,要搵下野食,煙韌控見到相當興奮,試下‼️ 好彩同朋友分享, 一齊享受!😍—————-👉🏻摩登士丹里,「芋圓二號」❣️好豪既仙草底配白玉、紅豆蓉!簡單三樣野已好正,天作之合😽😽👉🏻驚喜係芋圓我地無要求下,另上俾我地😎不過今日得返芋頭味,照殺!💪🏾👍🏻白米、紅豆同仙草都唔錯,店員重會問你走唔走糖水,記得要走呀!紅豆同仙草本身都帶有甜味!👉🏻值得一提,佢個仙草會有少少既涼茶味,感覺比平常食開既濃!🤤🤤我個人幾喜😘😘👉🏻芋圓大大粒,份量都唔少!口感都煙韌帶彈口👍🏻👍🏻,有芋頭味,不過唔算係粒粒有芋頭粒!咬口唔錯的,芋圓都有少少糖水🤤🤤🙌🏻🙌🏻好彩佢提我地可不加糖水,咁樣就剛剛好了😍😍😍😎值得一題,只供外賣🥡,不過有張邊枱可以買完立食!幾正!👉🏻行完山有芋圓同朋友開心🥳share !! Happy Ending👏🏻👏🏻----———-💰$29 好足料👍🏻👍🏻摩登士丹里(元朗)
—————-
芋圓2號

🙌🏻🙌🏻好彩佢提我地可不加糖水,咁樣就剛剛好了😍😍😍

😎值得一題,只供外賣🥡,不過有張邊枱可以買完立食!幾正!
----———-
💰$29 好足料👍🏻👍🏻
摩登士丹里(元朗)
芋圓2號
3K
2019-01-20 53 浏览
天氣涼了,又有點少病,口淡淡想食下甜野,去了士丹里買糖水,離家最近又有芋圓甜品得佢咋。一直以為佢叫士丹里,原來係摩登士丹里先啱。門口呢個大杯有不少遊客合照,哈哈,變左做景點之一。取餐位旁邊有飲管紙巾等自助,仲有bar枱可堂食,有插座位叉電㗎!等左一陣就有得食啦~拎上手都好重喎,睇下先,嘩放到滿哂㗎!返到屋企開餐啦,呢碗係芋圓二號轉熱仙草($32),咁當然有芋圓同仙草啦,其餘仲有小丸子同紅豆,勁大碗呀!另一碗叫左我最喜愛芋圓,同樣轉了熱仙草($46),感覺上更大兜呀!雙色芋圓同紫薯泥,芋圓好有咬口,正呀~紫薯泥甜而不膩,好味。仙草係呢度,賣相唔係幾好睇咁,哈哈,入面勁足料,有小丸子,珍珠,紅豆沙。溝埋一齊食先,小心滿瀉。仙草好滑,軟硬適中,紅豆沙甜甜地好香果皮味,小丸子同珍珠有咬口,超大碗兩個人都夠食。兩碗甜度都剛剛好好對胃,雖然啲料差唔多,但下面呢碗正啲,紅豆沙啲果皮味太正啦,好味過加紅豆好多。
一直以為佢叫士丹里,原來係摩登士丹里先啱。
門口呢個大杯有不少遊客合照,哈哈,變左做景點之一。
等左一陣就有得食啦~
拎上手都好重喎,睇下先,嘩放到滿哂㗎!
溝埋一齊食先,小心滿瀉。

2019-01-13
$32 (宵夜)
2019-01-18 27 浏览
今天約了朋友去元朗見面,途經大馬路發現有間台式飲品及甜品店「摩登士丹里」就吸引我們光顧😋😋小店內擺放了小枱,讓客人購買後可以企住食甜品👍👍有得揀👍👍迎合客人嘅口味,三色芋圓+仙草+3款不同配料我點了《仙草一號》,分量十足,食落熱熱地,不會太甜。仙草味道好像兒時食的涼粉,芋圓質感Q彈煙韌,口感不錯😋😋朋友點了《黑糖珍珠小芋圓牛乳》$34,大大杯看見掛杯黑糖珍珠加上澳洲3.6牛乳,真的非常誘惑!黑糖味道濃郁,啱哂朋友嘅口味😋😋

小店內擺放了小枱,讓客人購買後可以企住食甜品👍👍

有得揀👍👍迎合客人嘅口味,三色芋圓+仙草+3款不同配料

2019-01-13
2019-01-16 38 浏览
又新街的手搖飲品愈開愈多,同時又曇花一現,要站著腳,真是少一點實力都不行。摩登士丹里以經出現了好一陣,累積了不少好評,是時候試一試。閒日夜晚來到,發現也不少fans買外賣糖水,原來推出了芋圓仙草!三十元左右,實屬糖水價位,值得試一試!兩個人Share,點了重量級(也是整個產牌中最多料的一款)「我最喜愛芋圓」。內容有芋圓、紫薯蓉、仙草、紅豆沙、珍珠、小丸子和花奶。店子內有立食位(還提供充電插頭)但就一律以外賣器皿出單,這個我也明白的。如果大家本著堂食的心來,不妨自備器皿。三色芋圓今天只剩兩色,可能是我太夜來到了(哭)可惜是有的(起碼拍照起來沒那麼「好看」)不過就味道來說,我覺得沒差啦。芋圓真是太~好~味~軟稔之中有帶點煙韌,正正是站在珍珠那種超級彈牙和小丸子那種超級煙靱的中間。一碗有齊我所有欲望,真是滿足得很!紅豆蓉對我來說是甜了一點點,不過整體非常不錯。撈勻啲照片賣相較失禮我就不貼出來了,不過也可以看到,份量可以用「滿瀉」來形容,好感動~再和老公一人一杯喝的。老公的珍珠小芋圓烏龍奶茶(走甜),喝的芋圓size比較小,可以過得到飲管,喝的話,就更能在口中一次過有珍珠和芋圓口感交替的奧妙(

再和老公一人一杯喝的。老公的珍珠小芋圓烏龍奶茶(走甜),喝的芋圓size比較小,可以過得到飲管,喝的話,就更能在口中一次過有珍珠和芋圓口感交替的奧妙(笑)走甜乃明智之舉,因為能跟感受到烏龍茶香,想不到摩登士丹里的茶類還真好。

珍珠小芋圓黑糖鮮奶,黑糖的話就沒法選甜度,這也是行規喎理解的。掛杯力不俗,喝一口,黑糖味真,我發現真的黑糖(不是那些假焦糖)其實是不會太甜,甜得來感覺是舒服的。因為蓋子好像是不能倒轉,會滴漏的那種,所以無法將所有黑糖都攪拌。喝和吃的各有千秋,很難說哪一方取勝,下次再來也許也會「又吃又喝」(笑)
2019-01-14 29 浏览
因為太鍾意食芋圓嘅關係有日去開元朗又諗唔到食咩晚餐就係呢度外賣左芋圓返屋企做晚餐😆其實本身期望唔大因為依家實在太地方賣芋圓而好多間😆芋圓其實都係無咩味每碗又得幾粒但係呢間芋圓有驚喜!首先講下啲糖水我覺得係偏甜嘅 但都幾有薑味😋而一碗$31蚊嘅糖水入面有幾十粒芋圓😳真係可以食得飽~可惜嘅係我買嘅時候地瓜圓已經賣晒所以今次淨係試到芋圓同紫薯圓但芋圓真係有芋頭味 紫薯圓又有紫薯味仲可以食到一絲絲芋頭絲同紫薯絲😆係真材實料啊希望下次可以試埋佢個地瓜圓😋
因為太鍾意食芋圓嘅關係
有日去開元朗
又諗唔到食咩晚餐
就係呢度外賣左芋圓返屋企做晚餐😆

其實本身期望唔大
因為依家實在太地方賣芋圓
而好多間😆芋圓其實都係無咩味
每碗又得幾粒
但係呢間芋圓有驚喜!
首先講下啲糖水
我覺得係偏甜嘅 但都幾有薑味😋
而一碗$31蚊嘅糖水入面有幾十粒芋圓😳
真係可以食得飽~
可惜嘅係我買嘅時候地瓜圓已經賣晒
所以今次淨係試到芋圓同紫薯圓