2022-07-23 495 浏览
差不多一年前曾經幫襯過呢一間嘅榴槤古早味蛋糕,拎住佢搭地鐵嘅時候個個都聞到嗰陣味,仲要有細佬係咁話好大浸榴連味呀,可以想像到個味道幾咁濃烈最近咁啱行過,就去再買多次同朋友share,一路行都係散發出濃烈嘅榴槤味,一返到去,啲朋友個個都大贊好香味道。一打開係爆漿咁樣個蛋糕軟林林好好味,食落啲榴槤味開始慢慢出嚟,成班都讚不絕口,同之前一樣咁好食。蛋糕最好就即日就食哂佢,我上次放咗入雪櫃諗住分開兩日食,結果硬咗唔好食🥲🥲

一打開係爆漿咁樣

榴槤味古早蛋糕
榴槤味古早蛋糕
2022-07-09 242 浏览
預先成個兜盛好,攞出嚟一餅嘢簡單嘅食物原來都可以好難食.This is like overnight food … Supa not fresh, and Supa awful taste and texture. The staff is also very impolite , and not really attentive. I suggest this shop can focus more on selling cake instead of trying to be diversified in food choice but end up letting down an original loyal customer of their cake.
預先成個兜盛好,攞出嚟一餅嘢
簡單嘅食物原來都可以好難食.

2021-10-29 778 浏览
<肉鬆小貝 $45>🔹紫菜脆肉鬆蛋糕紫菜不多 所以紫菜味道並不濃郁肉鬆的調味不錯哎 不甜不鹹 用焗爐翻熱的話 肉鬆還有一點點脆脆的蛋糕體很鬆軟 完全不乾 蛋糕的顏色都是偏黃的 感覺用了很多的雞蛋 不過蛋味不濃蛋糕中間是有沙律醬的 口味會比較多層次沙律醬是甜的那種 所以整體吃下去是甜的醬的份量剛好 不會太多太少 讓蛋糕更濕軟整體來說不驚艷 比較像是在吃甜的肉鬆包推薦程度:6/10🔹蟹蛋脆肉鬆蛋糕這個是最普通的一個口味大致上肉鬆的味道為主 只有很微弱的蟹黃味推薦程度:5.5/10🔹士多啤梨肉鬆蛋糕這個吃下去會比較特別士多啤梨的味道雖然不真實 但還是能嚐出來是士多啤梨味不會很甜 也不酸所有味道裏面的沙律醬好像都是一樣的配所有味道都不違和 可能因為都是甜的吧整體感覺就是在吃士多啤梨味麵包推薦程度:6.5/10💭店家的肉鬆小貝可以四拼然後分兩種 分別是甜的和辣的甜的是士多啤梨肉鬆味 辣的是辣香脆肉鬆味大家可以按自己的喜好選噢
<肉鬆小貝 $45>

然後分兩種 分別是甜的和辣的
甜的是士多啤梨肉鬆味 辣的是辣香脆肉鬆味
大家可以按自己的喜好選噢
2021-10-14 599 浏览
如果食過大陸鮑師傅,就知道真正肉鬆小貝嗰種又甜又有少少鹹嘅味道………………………………………………………………………………抖蛋雖然做得比較重手,不過真係非常之麻麻地,冇咩甜味,有啲唔知食緊咩嘅感覺,用來打卡可以,不過就唔會再回購了

肉鬆小貝
2021-08-18 611 浏览
今次呢間古早味蛋糕店可以話「平靚正」嚟形容,一打開見到芝士爆哂出嚟,「爆漿芝士」味真係無改錯,芝士味香濃,唔會太鹹,蛋香味重,蛋糕鬆軟,一個字「正」!😋😋😋👍👍👍
  • 爆漿芝士
2020-12-16 1173 浏览
一向食開芝士味,之前都留言過比好評,有蛋香,又有芝士咸甜味。但最近兩星期食佐四次,質素都唔係好穩定,有兩次芝士都好薄,食落好似食緊原味咁🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️好失望。媽媽已經放棄佐話唔再食,但我就話再比多幾次機會佢,再試多兩個星期,如果都係咁,都未必再食,因為本人係芝士控,真係唔太好只食原味😣😣如果鍾意食原味ge 朋友應該唔會介意ge,因為佢仲做到蛋香味ge.黎排都試佐綠茶味,其實佢好在唔會太甜,都有d綠茶ge 甘香味,但嫌蓋過佐蛋香味,我同男友都覺得試過就算啦。

芝士味
  • 流心芝士
之前食台灣古早蛋糕就食得多,知道啟德站有一間馬來西亞古早味蛋糕,成日排長龍好受歡迎🥰,即刻買返屋企試吓。平時都係揀孖寶鍾意食嘅味道,今次揀返自己鍾意嘅「紅豆抹茶古早味蛋糕」❤️。紅豆配抹茶好match,蛋糕質感超鬆軟,好香抹茶味,又唔會好甜。唔一定要即日食晒佢,放落雪櫃第二日都一樣好味✌🏻。凍食熱食一樣咁滋味😋。本身想試埋呢度超受歡迎的「肉鬆小貝」,不過我去到嘅時候已經賣晒🙁,唯有下次早啲去買啦!《抖蛋古早蛋糕》📍九龍城沐寧街8號啟德1號二期地下11號舖

《抖蛋古早蛋糕》
📍九龍城沐寧街8號啟德1號二期地下11號舖

• 古早味蛋糕
2020-12-05 542 浏览
< 🥚抖蛋古早味蛋糕 🍰> 📍啟德今日探完朋友之後佢推介啟德有間好好味嘅古早味蛋糕 見佢新鮮出爐就買咗一舊返屋企試下😋😋🧀古早芝士味蛋糕 $60成個蛋糕都好香芝士味 一切嘅時候仲有少少流心嘅效果❣️❣️蛋糕熱辣辣 好軟綿 而且充滿蛋香😛 配埋芝士好夾 芝士帶有鹹香 令人忍唔住一啖接一啖🥰 好快已經食咗一半🤣 另外一半擺咗去雪櫃留返第二日食 點知雪凍咗都好好食😋 好似芝士蛋糕咁 推介👍🏻👍🏻👍🏻 下次再試其他口味🥳
< 🥚抖蛋古早味蛋糕 🍰> 📍啟德
🧀古早芝士味蛋糕 $60
2020-12-05 411 浏览
某日朋友帶我去啟德站玩,之後行行下肚餓見到有間蛋糕鋪蛋糕款式都幾特別,古早味蛋糕就真係好多味,但佢呢間竟然有一款口味叫流心鹹蛋黃蛋糕甘特別就真係比較少見,咸蛋味香,又唔會真係勁咸果種,蛋糕口感鬆軟,如果唔想即日食更可放於雪櫃冷藏,唔一定要即日食,放落雪櫃後第二日食都好好食嫁。除左鹹蛋黃味仲有原味,抹茶紅豆等等,另外仲有小貝,蛋糕味道會因不同時間推出,所以要買都要留意反蛋糕既出爐時間呀~唔係可能買唔到想食既味要再等佢出爐嫁啦~
2020-12-04 247 浏览
今日去啟德一號探完朋友,途經一間賣馬來西亞古早味蛋糕叫抖蛋的店。台灣古早味蛋糕就試過,但未試過馬來西亞古早味蛋糕。於是買了一份剛出爐的咸蛋黃古早味蛋糕回家給爸媽吃。蛋糕一打開纸盒已聞到香味。切開來吃有濃濃的蛋香味,蛋糕鬆軟不太甜,中間那層咸蛋黃流沙很誘人,吃落咸香令蛋糕更有層次感,更美味。店宣傳架聲稱店精選特级咸旦黃每粒14g以上,果然真材實料。店員話蛋糕雪凍或熱食都咁好味。因為蛋糕並不是太大塊,爸媽和我暫時放下膽固醇的憂慮,一餐三個人吃完一塊蛋糕。

2020-12-03 135 浏览
屯馬線開左甘耐,今次我都係第一次坐去啓德站!出到去地面都係地盤同新樓,不過行一分鐘左右就已經見到d舖頭仔,仲有間馬來西亞古早味蛋糕😍經過門口香噴噴,我真係覺得d蛋糕向我招緊手甘👋🏻忍唔住要入去買返盒!古早味蛋糕一共有4款選擇,分別係經典原味、爆漿芝士、流心鹹蛋、霸氣榴槤!入都去岩岩好爆漿芝士出爐,所以我就揀左佢啦返到屋企個仔即刻忍唔住要切黎食,食落好鬆軟,好重蛋香味!芝士係用左新西蘭進口嘅芝士片,有鹹香味。食唔曬放左落雪櫃,之後想食拎出黎放落微波爐叮一叮,芝士仲會流心,好正丫

2020-12-03
外卖自取
$60 (其他)
有一行過無意中發現🤩一間小小的蛋糕店,竟然要排隊到大門外,原來係一間買沽早味蛋糕🍞的店舖。之前總是看到台灣的,但這間是馬來西亞的古早味蛋糕,忍不住要試一試!他們有好幾款,其實每一款我都好想試!最後我選擇了流心芝士🧀古早味蛋糕。雖然要排隊,但是時間不長,因為他們已經把蛋糕放入口盒子內,所以很快。想不到回到家中,蛋糕還是暖的。切開中間還真的有流心的芝士呢!蛋糕軟滑,有點像蛋白蛋糕加日式芝士蛋糕的混合體😋芝士味香濃!好好味🥰一定會再來,下次要試其他味道呢!
2020-10-20
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
$60 (其他)
2020-11-25 125 浏览
古早蛋糕嘅大熱,開到一街都係✨台灣嘅古早蛋糕應該唔少人試過,今次要試嘅係連啟德都開分店嘅馬來西亞古早蛋糕-抖蛋⭐抖蛋裝修簡約, 裝修採用開放式廚房,客人一入去 師傅製作古早蛋糕嘅過程,環境 乾淨衛生食得安心!而且古早蛋糕每日按時間表製作同出爐,最重要係不含防腐劑~就算放落雪櫃, 留返第二日食都一樣咁正!冷、熱食都唔有唔同嘅滋味😜蛋糕口味選擇有四款:爆醬芝士、經典原味、榴槤味、流心咸蛋🌠流心咸蛋要試當然要試好hit 嘅流心咸蛋口味,較岩出爐時間~ 蛋糕新鮮熱辣即時焗起😜師傅細心係蛋糕面做定切紋,反到屋企切嚟食好方便!蛋糕表皮薄身不厚,鬆軟的質感,濃厚的蛋香!蛋糕夾住流心咸蛋~咸蛋醬流曬出嚟~好濃郁😏
古早蛋糕嘅大熱,開到一街都係✨

蛋糕口味選擇有四款:爆醬芝士、經典原味、榴槤味、流心咸蛋

🌠流心咸蛋

師傅細心係蛋糕面做定切紋,反到屋企切嚟食好方便!

• 流心咸蛋黃
2020-11-12 123 浏览
朋友家住啟德,今天到訪他家之前經過樓下「抖蛋」,名字幾難忘特別,我也順道買古早蛋糕作伴手禮讓他們一家享用。新口味~阿華田古早蛋糕~阿華田味道濃郁之餘,它又不會完全蓋過蛋香味,兩者完美地融合在一起。古早蛋糕質地綿密細膩,濕潤的口感和鬆軟回彈的質感令人一食想再食。經典肉鬆小貝,每咬一啖都是卡滋卡滋離開朋友家後,我又再買阿華田古早蛋糕回家,翌日一早拿來吃,想不到雪過的古早蛋糕都仍然保持濕潤結實,好食👍🏻

新口味~阿華田古早蛋糕~

經典肉鬆小貝,每咬一啖都是卡滋卡滋

2020-11-06 101 浏览
再食古早cake,上次買完去frd新屋後,大家都覺得ok。咁我放工又買上去做飯後甜品同stay off做早餐,哈哈!上次小貝好好食,今次再買!佢今次係一盒兩味,好貼心。紫菜肉鬆小貝又咸又甜,必翻食!外層肉鬆,中層古早蛋糕內層似是沙律醬!天然味道,紫菜咸咸加上肉鬆口感!大大粒,一開二每人一半食!有棉花糖mix糯米糍既風格!蟹黃肉鬆小貝咸味比紫菜款重,濃味主義者應會更愛!中間有沙律醬調整左,就無咸到過份,反而提鬆軟咁。爆醬芝士古早味蛋糕 雖然前面兩個人都係買原味,但我想食芝士多喔!因為叮返落微波爐食會有拉絲好好味,凍食似少少雪條,所以都係芝士啦!濃蛋味配咸咸香香芝士,蛋糕軟綿綿,加熱有d似軟綿既疏乎厘!
再食古早cake,上次買完去frd新屋後,大家都覺得ok。

咁我放工又買上去做飯後甜品同stay off做早餐,哈哈!

上次小貝好好食,今次再買!佢今次係一盒兩味,好貼心。

紫菜肉鬆小貝

大大粒,一開二每人一半食!有棉花糖mix糯米糍既風格!

蟹黃肉鬆小貝

爆醬芝士古早味蛋糕
雖然前面兩個人都係買原味,但我想食芝士多喔!

濃蛋味配咸咸香香芝士,蛋糕軟綿綿,加熱有d似軟綿既疏乎厘!