2023-04-25 730 浏览
上課的時候導師極力推介灣仔的一家意大利餐廳,無獨有偶,小的居然在機緣巧合下早有品嚐。La Cucina位於合和大廈對面的QRE Plaza高層。當天小的於合和中心謀事,本來與朋友約了在25樓的Espuma晚餐。誰知午飯時間不由自主地光顧了Espuma,對其出品甚有保留,有時候美食評台也存在著打手,結果晚餐臨時轉陣改了到21樓的La Cucina。導師講解時表示La Cucina乃非常有水準的意大利餐廳,其意大利粉的出品能做到傳統正宗的外軟中間一點硬。不好意思,其實小的是個喜歡吃軟飯的人,這麼的一點硬甚不合心。然而當天於La Cucina卻未有太大的感覺。反而是因為小的不懂得點菜,結果無論是煮海鮮或烹意粉全部都只得一個味:就是蕃茄底的味。一開始吃還感開胃有趣,但當每一盤菜都有同樣演繹,最後便落得枯燥乏味,連口到寡了!幸好她們的提拉米蘇力挽狂欄,留下美好的回憶。這次與同學們討論功課,完事後一位同學熱切地提意到導師推介的餐廳La Cucina試菜去。時間已達二時,小的心底裡有點遲疑,皆因當晚六時已約了品嚐專貴的和式放題,其實自己本不打算午餐,希望預留肚子今晚喪吃。可惜在同學盛興之下不好意思推
這次與同學們討論功課,完事後一位同學熱切地提意到導師推介的餐廳La Cucina試菜去。時間已達二時,小的心底裡有點遲疑,皆因當晚六時已約了品嚐專貴的和式放題,其實自己本不打算午餐,希望預留肚子今晚喪吃。可惜在同學盛興之下不好意思推卻,唯有跟大隊。
一行四人來到QRE Plaza的La Cucina,由於已過了午飯時間,而且灣仔週末一向市道慘淡,碩大的餐廳只有一檯食客。咱們隨意地走到盡頭靠窗的位置,侍應隨即遞上餐牌。La Cucina的午餐索價百多元,咱們四個人,最後揀了兩份午餐與一客主餐牌內的比薩。
餐包為普通的麵包件,鬆綿的外貌裡存在著許多的氣孔。然而餐包給隨意地放涼了再供應,味道只是平平。更吸引的反而是隨包附上的青草洋䓤醬汁與芝士粉,前者清新後者香濃,除了伴包,和以意粉相信也有不錯的體現。
兩客羅宋雜菜湯四人均分,酸中微辛,是純綷的雜菜,入口開胃醒神最適合於主菜前享用。
沙拿美辣肉腸薄餅率先出場,賣相相當吸引。比薩為小的推崇的薄皮品種,餸菜錯落有緻地鋪陳。除了辣肉腸,還有許許多多的香料配搭:青椒絲、洋葱絲,還有蘑姑與水欖。餅底當然少不了基本的蕃茄醬與芝士。
享受比薩當需掏手,大快朵頤,味道與口感同告出色。各項食材相互補足,既有肉味,又能突顯出各式香草的清新。而且餅底又薄又脆,與餸菜的比例相映成趣。同學們都讚不絕口。
意式肉丸意粉也是水準之作,看外表本以為會不夠醬汁,不過當稍稍絞拌以後,底層的醬汁給調混,吃著吃著是剛剛好。至於意式肉丸也是滋味甚濃,在肉碎裡蘊藏著不少香草配料,意風溢於言表。
最後的雜菌尖通粉其實不太合小的口味,只是一班人就是要互相遷就。這一客素菜外表非常健康。所謂的健康,就是連醬汁也不見的乾炒款。小的喜歡天使麵,因為幼身的麵條能沾取更多醬料,要是長通粉有濃厚的吞拿魚醬絆隨,一般也可有出色的演繹。然而當這樣簡單地乾炒,澱粉質材便成為了美食的全部,結果與小的之味蕾背道而馳。
小的不好坊間之飲料,遂把餐茶留給同伴。至於那精巧的甜品已沒甚麼回憶,平庸之姿難以牽動心神。
2022-11-17 1856 浏览
我和朋友食過兩次呢間餐廳啦,今次食lunch,我喺好遠好趕咁行過嚟,黎到上氣唔接下氣,係咁叫店員斟水俾我,斟完一杯又一杯😂我諗實嚇親佢🤭呢度有兩層,環境都幾好架!好似置身於外地咁,仲有公仔添🤣食物方面,特別推薦🔸餐前麵包(8/10)塊麵包其實無乜特別,我係想推薦個蒜蓉香草醬,超香超多蒜蓉,真係幾正架!👍🏻🔸Daily Special (💰138)(7.5/10)▫️雜菌湯▫️特式香辣鷄扒配沙律及薯角▫️茶/咖啡雜菌湯都幾濃。雞扒juicy嫩滑,薯角可以炸耐啲啲。啲菜無乜醬料,乾爭爭。個擺盤唔係幾靚,好似將幾樣嘢是但放埋一齊咁🫣😂🔸Daily Special 1a (💰118)(7/10)▫️菠菜湯▫️意大利乾番茄香蒜吞拿魚粗意粉▫️茶/咖啡▫️布丁意粉味道係唔錯嘅,仲好多呑拿魚添。可惜個擺盤又出事,啲意粉咁亂嘅。呢度客人唔多,但出菜有啲慢,我諗佢都expect你慢慢食,enjoy下佢環境🤗不過佢可以學下裝飾擺盤😂咁樣會令人更喜歡佢嘅菜式😅Overall評分: 7.5/10

呢度有兩層,環境都幾好架!好似置身於外地咁,仲有公仔添🤣

食物方面,特別推薦
🔸餐前麵包(8/10)

🔸Daily Special (💰138)(7.5/10)
▫️雜菌湯

▫️布丁

Overall評分: 7.5/10
  • 餐前麵包
2022-08-25 2349 浏览
食完呢間餐廳之後有上網睇過相關食評,發現有部份Foodie會覺得呢間餐廳嘅員工服務態度好差甚至有黑面嘅情況💔但我今次去完全感受唔到佢哋所講嘅嘢,staff會好nice咁招呼我地一樣到一樣😉 所以我諗情況應該係大大改善咗,希望大家係鍾意食佢哋嘅食物情況底下可以俾多次機會😌好快就會有餐包送上嚟,配有蒜蓉醬同埋芝士粉,味道好match😋之後食個意粉就可以沈少少芝士粉,畫龍點睛🥳最後雜菜湯同埋甜品芒果布丁嘅味道不過不失😂呢個價錢有咁多嘢食真係抵到爛👏🏻👍🏻總括而言都係一間體驗幾好嘅餐廳,會有下一次🫶🏻(10%service charge)

(10%service charge)
位於灣仔的La Cucina Italiana開業14年,從未更改的餐牌,只為留住客人兒時的味道記憶,即使多年後,仍能在這裡找回同樣的味道,重溫被美味環抱的幸福之感。當天我們點了雜錦冷盤、烤牛配蘑菇汁、Tiramisu、Apple Pie等等,每道菜餚各具特色,雖不是珍饈百味,卻有種難以言表的富足。餐廳的格局令人彷彿置身在國外,窗邊的攀藤植物、木製的高身椅子、具豐富細節的暖色牆面、充滿小心思的地磚。選用椅背這麼高的凳子,是為了給客人營造更屬於自己的空間感,享用美食時減少受到周遭環境的喧擾。「我的廚房.你的廚房」是餐廳的理念,意指這裡的廚房亦是客人的廚房,希望給大家帶來家的感覺。

2021-10-25 3422 浏览
服務奇怪意大利餐廳❌🙅‍♀️Homemade Bread🥖一坐低就會送上麵包🥖,有兩塊蕃茄小法包🍅,味道正常冇咩特別,而另外會有芝士粉同埋蒜蓉醬🧄🧀,蒜蓉將條配得幾香有橄欖油蒜蓉同辣椒可以餐前refresh下刺激味蕾。Easter Egg Pizza 🐣🍕 ($118)呢個Pizza🍕嘅配搭喺出面比較少試,叫Easter Egg🍳 ,係番茄醬底🥫,有芝士🧀,雞蛋仲要有少少流心,仲鋪滿左salami 🍖,配料方面就好足料了,啖啖都好滿足,但係個餅底就比較薄同埋冇咩麵粉香。Linguine with Smoked Salmon 🍝 ($135)個意粉住得都算al dente,軟硬度啱啱好,食落夠彈牙,鄺意粉都要好容易掛得住啲汁,預咗煙三文魚本身會比較濃味少少,但係呢個係比較偏鹹,係完全死咸嗰隻😥就算連埋意粉一齊食都覺得好鹹。😵Tiramisu ($55)佢個芝士都好絲滑又淡淡嘅蛋香味,好creamy,入面嘅蛋糕就浸得比較多酒同咖啡☕️,個味道龍濃咗啲,會有好大陣酒味同埋會比較苦,容易掩蓋左芝士嘅味道,佢比一般嘅Tiramisu特別嘅地方係中間有啲chocolate chips🍫,增加口感,又估
服務奇怪意大利餐廳❌🙅‍♀️

Homemade Bread🥖

Easter Egg Pizza 🐣🍕 ($118)

Tiramisu ($55)
佢個芝士都好絲滑又淡淡嘅蛋香味,好creamy,入面嘅蛋糕就浸得比較多酒同咖啡☕️,個味道龍濃咗啲,會有好大陣酒味同埋會比較苦,容易掩蓋左芝士嘅味道,佢比一般嘅Tiramisu特別嘅地方係中間有啲chocolate chips🍫,增加口感,又估唔到有幾夾喎。

呢度嘅裝修係行好傳統嘅西式鄉村餐廳路線,座位相隔舒適,係一個傾偈嘅好地方,但係呢度啲服務就好奇怪,個waiter完全冇帶位,比本餐牌佢又大大力扯走,上菜嘅時候又大大力放低,埋單嘅時候就掉張單係枱面要我哋埋單,服務態度惡劣,食物係中下水平,可以完全唔使再試。❌🙅‍♀️

📍我的意大利廚房 (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 21-22樓
2021-09-24 5084 浏览
🎈環境✅坐得舒服✅安靜談心✅意風情的氣氛,有窗有園境🔴冷氣不足.🎈餐牌.🎈食物.👇麵包屬軟熟型,重點是那兩碟旁邊的,一碟是芝士碎,另一碟超正,似蒜蓉類味道,搽麵包一流。.👇意大利巴馬火腿蘑菇薄餅 (大) $128⭐️⭐️⭐️💫 3.5分大是28cm,小是23cm,價錢只差$6,小 $122,大則$128,如果吃得完,當然是大較抵,吃不完則可帶走。味道可以,巴馬火腿夠多,我個人不太喜薄批餅和巴馬火腿,所以只給3.5分,純粹是我個人喜好原因。.👇焗白汁核桃薯仔蛋 Gnocchi with walnut sauce $135⭐️⭐️⭐️💫 3.5分薯仔蛋即 gnocchi, 由薯仔麵粉造的,在香港不是每間意大利餐廳都有,有得叫的餐廳又未必煮得好味,我未真正食過好食的。這個算是還可以,整得有點太滯口,gnocchi 口感亦欠了彈牙感,我以前在意大利食過,真的不會有滯口感,這碟的口味我覺得大部分香港食客會覺得滯,除非是喜歡重口味的人如我一般😆.👇Tiramisu $55⭐️⭐️⭐️味道一般般,酒味較重,蛋糕口感有點太淋。.🎈總結✅傾計正,人不多,環境較靜✅食物味道算好✅價錢亦算合理✅選擇多
🎈環境

✅坐得舒服
✅安靜談心
✅意風情的氣氛,有窗有園境
🔴冷氣不足

🎈餐牌

🎈食物

餐前麵包

意大利巴馬火腿蘑菇薄餅 (大)

焗白汁核桃薯仔蛋 Gnocchi Walnut

👇Tiramisu $55⭐️⭐️⭐️

味道一般般,酒味較重,蛋糕口感有點太淋。

Tiramisu

🎈總結
✅傾計正,人不多,環境較靜
✅食物味道算好
✅價錢亦算合理
✅選擇多
2021-08-09
2021-08-20 3272 浏览
入到店內,外藉男服務員問我們幾多位,然後講‘this way’, 我們三個人好自然跟住他行,行咗幾步,他停低幫另一枱客人倒水,我哋就企喺度陪佢,他再講‘this way’ 又帶我哋三個行去相反方向,今次他行回收銀櫃,我哋三個呆咗望住佢(究竟係咪帶位㗎😤)他第三次講’this way’ 就帶我們往上層,他指一指張枱,然後就行咗去!之後奉上湯和食物時,他都是大大力放低!意大利餐廳竟然有咁嘅服務態度,真是大開眼界!
2021-08-16 2572 浏览
今日同朋友lunch hour 在灣仔搵食,無意中入咗去依間餐廳。首先第一個感覺係個外藉女waitress黑口黑面,好似去咗茶仔咁,算!揀咗依個lunch set , 本來都冇乜期望!麵包係脆嘅,配埋蒜蓉醬和芝士粉酸酸地幾好食!雜菌湯濃度剛剛好,滿意!main course 估唔到塊雞扒肉質咁煙靱,雞肉有彈性,冇肥膏,望落好細塊,但係夠厚,所以食完都開始飽。之後加左少少檸檬汁吊味,尤其最有驚喜係雞塊上面啡色依個醬汁,味道係咸和辣,好惹味,雞皮係脆嘅,估唔到個廚師真係有料到,冇嚟錯!

揀咗依個lunch set , 本來都冇乜期望!

麵包係脆嘅,配埋蒜蓉醬和芝士粉酸酸地幾好食!

雜菌湯濃度剛剛好,滿意!

2021-08-12
2021-07-25 2071 浏览
周末同朋友一齊出街,原本想去pizzaexpress,但人多,所以就近選擇呢間義大利餐廳,呢間係我去過的所有義大利餐廳中,服務態度最差嘅一間,不知所謂!在我印象中好少義大利餐廳服務態度差!講真,菜品質素適中!無功無過,但是態度辜負著菜品!男服務員全程黑面仲冇好氣,個樣真係睇唔到,因戴口罩,入到21樓門口個姊姊就已經態度好差,如果唔係因為掛住同朋友離開,真係好想投訴,建議唔好做服務行業!老闆真係要好好管理下,見到如此品行服務員真係會消化不良!
講真,菜品質素適中!無功無過,但是態度辜負著菜品!
老闆真係要好好管理下,見到如此品行服務員真係會消化不良!
2021-06-11 2851 浏览
臨時約同事午餐,沒有特別訂位。來到QRE 的意大利餐廳,佔地2層,lunch全場未見full house。環境舒適優雅。2樓全層得5檯人,1個waiter serve全層,一次過點餐、上菜、埋單。變成5 in 1嘅感覺lunch set有4個選擇,包餐湯&飲品。餐湯選擇了雜菌湯,但未到有種飲中堂蟲草花雞湯嘅感覺。main嘅選擇有魚,牛扒,pasta,都算齊全。雖然牛扒肉質未算好好,不過調味做得好好,配菜新鮮。整體用餐很愉快
臨時約同事午餐,沒有特別訂位。

lunch set有4個選擇,包餐湯&飲品。

餐湯選擇了雜菌湯,但未到有種飲中堂蟲草花雞湯嘅感覺。

main嘅選擇有魚,牛扒,pasta,都算齊全。

西冷
2021-05-09
西冷
2021-05-29 2168 浏览
今晚約咗朋友仔聚舊,返嚟灣仔嘅QRE食意大利菜,之前食過佢嘅lunch ok,隔咗咁耐睇下夜晚質素又如何先!時間尚早,餐廳得一枱食客,好靜好闊落好舒服,晏少少多返幾枱客,但都係靜,岩哂怕嘈嘅我。夜晚無set,叫a la carte,餐牌都幾多選擇,呢度只係一部分,所以一定有你心水。坐低無耐好快就送上麵包同Bruschetta。麵包唔算柔軟,但加埋附上的蒜醬食都ok。Bruschetta上嘅蕃茄幾新鮮爽脆,夏天食幾開胃。我地叫咗下面個pizza,23cm,兩個女仔分都幾飽。佢係薄身個種,啲餡幾夠幾豐富,有mozzarella、蘑菇、青椒、洋蔥、辣肉腸,味道唔錯唔會太辣。最得意係呢個fazzoletto ,釀咗菠菜同芝士,一份有三隻,有半隻碟咁大!個皮好軟熟,隱約有少少蛋香,菠菜整到好碎但好實正,配埋香草牛油汁食好好味喎!總括而言呢個係同朋友食飯嘅好地方,好乾淨又靜,食物質素都ok,價錢適中。

2021-04-21 2724 浏览
餐廳名字叫做廚房,款式相當多樣化。麵包,沙拉,配菜,披薩,意粉,意飯,主菜,甜品,每一類都有多種選擇。隨心叫了來自義大利的紅酒,果味濃郁,越喝越順口。餐包是薄餅,點橄欖油,非常美味。前菜是熟什菜,應該是橄欖油及鹽調味,清脆鮮甜,健康美味。主菜要了雞扒及薄燒牛。份量相當大,兩塊微辣的厚雞扒,肉質一般但調味不錯。牛肉雖是薄燒,整八大片份量十足,吞下六片已經相當飽。甜品🍮餐廳的裝潢像是意大利南部戶外小館,磚地配木質傢俬,綠色植物點綴窗台屋頂,復古風扇和昏黃燈光增添不少悠閒。無論食物還是環境,感覺就是隨心所欲,平淡中快樂用餐。

餐前薄餅代替麵包

前菜是熟什菜,應該是橄欖油及鹽調味,清脆鮮甜,健康美味。

Cooked  veg

Cooked  veg
香辣雞扒
甜點
2021-04-20 1712 浏览
妺子提議下午2点(刚好午餐完结),去LA CUCINA ITALIANA生日聚餐。同是厨師的我,當然喜歡注重原質原味为主的意大利烹调啦。進入餐廳給我一種家的感覺,温馨洋溢。点了兩款Daily special及lunch special,已經可以品嘗到各款菜式了。面包拌酱是自製香蒜油醋汁及巴馬臣芝士,很开胃的。Pasta是採用進口優質意大利干麵条,厨師烹煑面条控制刚好,所以口感很好而PizzaBase是即制薄脆餅底。各種汁酱濃厚,充滿南欧风味,厨師烹调也多善用有益的醋,使味道濃厚中带來減腻的神奇效果,亦同時使食物得以提鮮之效。甜品當然要品嘗自製的Tiramisu,酒香濃淡適中; Panna Cotta奶凍不能不试,味道非常討好。埋单前大厨Ronald得知我是寿星 , 熱情地给我一個生日祝賀。閒聊中得知我是行家後,熱情地招待我們参觀全店。Ronald原是工程師,曾在意大利掌厨8年及曾遊歷西班牙及葡萄牙,所以餐品及食材也很地道,出品依存到意大利菜的樸實精髓(原味鮮)。還有此店一切設計與施工也由Ronald一手包辦,温情純樸的設計,專業流程的料理空間;使餐廳的佈局與餐點融為一體,顧客用餐時享
妺子提議下午2点(刚好午餐完结),去
埋单前大厨Ronald得知我是寿星 , 熱情地给我一個生日祝賀。閒聊中得知我是行家後,熱情地招待我們参觀全店。Ronald原是工程師,曾在意大利掌厨8年及曾遊歷西班牙及葡萄牙,所以餐品及食材也很地道,出品依存到意大利菜的樸實精髓(原味鮮)。還有此店一切設計與施工也由Ronald一手包辦,温情純樸的設計,專業流程的料理空間;使餐廳的佈局與餐點融為一體,顧客用餐時享受到美食的味覺,觸覺及温情的感覺。身為同業的我,在Ronald專業敬業的精神上致以敬意。
總結在LA CUCINA ITALIANA你可品嘗到到真誠满滿的意大利風情,還有性價比很高呢!樸實無華。
2021-04-20
2021-03-03 2626 浏览
早前情人節選擇左呢間餐廳慶祝,令人意想不到既係餐廳無因為特別節日而加價,都係沿用平時既餐牌,值得一讚👍。而且食物保持質素,最尾另外加錢食埋甜品,甜品做得超有水準。好好味😋除左食物,餐廳採光度充足,影相有自然打燈既效果,令人心情愉快。唯一美中不足係枱同枱之間太近😅
早前情人節選擇左呢間餐廳慶祝,令人意想不到既係餐廳無因為特別節日而加價,都係沿用平時既餐牌,值得一讚👍。而且食物保持質素,最尾另外加錢食埋甜品甜品做得超有水準。好好味😋

唯一美中不足係枱同枱之間太近😅
2020-11-08 4406 浏览
灣仔既QRE Plaza一向係唔少餐廳既集中地,試勻晒入面每間餐廳都要啲時間架😅今次就試咗幾種一間佔地兩層既意大利菜,佢個lunch sets有唔同價位,百零蚊去到二百零蚊都有,豐儉由人,今次嗌呢個$128既set都有齊餐包、餐湯、主菜、甜品同咖啡或茶,都算抵食。雜菌湯菇菌味香,質感creamy。意式火腿尖通粉配忌廉汁份量比較細,不過女仔食都叫啱啱好夠飽,通粉煮得剛好al dente,唔會太腍太硬。布丁布丁係芒果布丁,正正常常啦。人均消費:$150推介指數(10分為滿分):7.5分

雜菌湯
菇菌味香,質感creamy。

意式火腿尖通粉配忌廉汁

布丁
布丁係芒果布丁,正正常常啦。

人均消費:$150
推介指數(10分為滿分):7.5分