2020-03-31 24 浏览
2月19日又係一個紀念日係肺炎既陰霾下,好多日無出街食過飯,真係忍唔住,去左一個感覺會無咩人既餐廳食飯黃店真係唔同D,由地鐵站途步過去,大部份既餐廳都無人,但呢但舖都仲有7成客人,可能真係好似人地咁講呢類店比較注重衞生,見到職員再消毒酒精噴枱清潔,全部職員都有帶口罩都安心點。7 點鐘,已經有兩個主菜售罄,利害!!主菜點左兩個:42小時羊後膝42 小時已經夠特別,令人好想一試,真係好嫩滑,唔會好重羊膻味,好易入口,唯一美中不足係碟好點細,可以有少少伴碟會靚好多。不過呢個價錢連加一都唔洗,性價比好高。法式豬鞍架豬鞍好JUICY,肉汁中間流出,豬鞍咁厚,好怕外面煎到硬曬,入面無味,但佢煮得好好,慢煮係唔同D,而面頭既調味已經好足夠唔洗再點醬汁。同様地,如果有少少伴碟,會令食物生色不少芝士温泉大啡菇呢個係因為未試過咁既配搭而叫,最鐘意叫自己整唔到既嘢,香菇熟左,芝士溶左,但蛋又無熟曬,唔錯炸蕃薯條好脆,薯條無咩味但蕃薯條就甜好多,感覺都健康d, 配黑松露醬,食唔停慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕本身想試埋慢煮紅酒梨配意大利雪糕,可惜又賣曬。呢個甜品既白酒味就唔係好食到,但菠蘿上面有焦糖,好似焦糖布丁的

7 點鐘,已經有兩個主菜售罄,利害!!

主菜點左兩個:
42小時羊後膝

芝士温泉大啡菇

慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕

本身想試埋慢煮紅酒梨配意大利雪糕,可惜又賣曬。呢個甜品既白酒味就唔係好食到,但菠蘿上面有焦糖,好似焦糖布丁的面好特別,跟住食菠蘿時好甜好多汁

水果茶

紅茶好香好甜,如果可以大杯d就好
2020-02-19
2020-03-31 32 浏览
朋友帶我嚟呢度開餐 呢度原來十分之抵食。叫咗好多野:👍🏻安格斯頂級平鐵扒牛肉夠嫩 牛味都重👍🏻美式燒烤豬仔骨調得好好味 不過份量較少👍🏻芝士忌廉菠菜苗大大兜 芝士比例剛剛好👍🏻牛油蝦仁串正常質素沒有驚喜👍🏻炸蕃薯條食唔停口 蕃薯味好濃郁👍🏻焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕👍🏻草莓醬比利時窩夫配雪糕甜品整得好靚 幾十蚊真係超值
朋友帶我嚟呢度開餐 呢度原來十分之抵食。
叫咗好多野:
👍🏻焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕
👍🏻草莓醬比利時窩夫配雪糕
甜品整得好靚 幾十蚊真係超值
2020-03-31 31 浏览
平時食牛肋骨感覺上非常之痴牙, 這個用慢煮嘅方法來烹調, 外面鋪滿醬汁, 裏面嘅肉質出奇地嫰, 而且多汁, 這非常之軟嫩嘅肉質, 感覺非常之奇妙芝士溫泉蛋大啡菇, 冇諗過呢個配搭原來都產生過化學作用, 溫泉蛋嘅蛋香, 滲滿咗大啡菇; 大啡菇表面好似好乾, 但係入口非常之多汁, 滲滿咗溫泉蛋嘅蛋香之後, 味道層次非常之豐富 草莓醬比利時窩夫, 賣相非常之靚, 一個大球下低, 搭咗幾層窩夫, 先食窩夫一咬落去外脆內軟, 再配合咗草莓醬汁 , 滋味滿足, 再加上GALATO一齊食, 其順滑細膩的口感,層次豐富的味覺體驗, 又那麼讓人難以割捨

2020-03-30 25 浏览
今次黎到呢間慢煮餐廳食生日飯店員好窩心送左枝自家製既搓手液宜家疫情蔓延保護自己等於保護別人餐具、調味料都係自助形式所以大家要注意衡生!我地兩個人點左「芝士溫泉蛋大啡菇」、「48小時羊後膝」、「法式豬鞍架」、「荔枝接木花特飲」、「熱情芒果特飲」「芝士溫泉蛋大啡菇」菇味好濃好Juicy!溫泉蛋唔好過熟 有流心效果!「48小時羊後膝」經過48小時慢煮,羊肉好淋好嫩滑,有羶味但唔會好重好大負擔。其實我本人就中意有羶味。「法式豬鞍架」本身以為豬一定好乾好老,出乎意料好嫩好味。不過調味較濃,建議最後先食。因為當日格離枱既情侶嗌既菜式同我地一樣,但佢地先食「法式豬鞍架」後食「48小時羊後膝」,變相聽到佢地話豬鞍鹹 羊後膝淡味。最後飲品一定要試下「荔枝接木花特飲」,接木花既味道好特別,建議黎到記得要試下呢款。
今次黎到呢間慢煮餐廳食生日飯
店員好窩心送左枝自家製既搓手液
宜家疫情蔓延保護自己等於保護別人
餐具、調味料都係自助形式
所以大家要注意衡生!

2020-03-01
庆祝纪念
生日
  • 荔枝接骨木花特飲
  • 牛油炒露筍苗
  • 加拿大法式豬鞍架
2020-03-26 31 浏览
今日襯涼涼地,就去普慶坊附近行下,發現呢間隱藏小店,就入去一試。鋪頭入面既氣氛都唔錯,播住流行曲。不過點餐就要自己落樓下點,呢個稍為有少少不便。最後點左:1:慢煮豬肋骨豬肋骨火侯適中,帶有好多肉汁,同埋淡淡既豬油味,會令人想一食再食既感覺🙂,不過如果調味濃反啲會更好,現家需要自己落岩鹽🤤2:慢煮蜜糖雞比雞比都唔錯,但相比豬肋骨會好食啲,如果雞比既蜜糖味重啲就更加吸引👌🏻3:芝士流心蛋焗啡菇呢個一定要試,流心蛋同芝士夾住多汁既啡菇,會令人想不停食🤣4:紅酒雪梨配雪糕雪梨比較硬身,但甘岩我鐘意食硬身就覺得好好,雪梨吸到紅酒味,又無失去雪梨既清甜,值得一讚。5:熱情果啤酒呢個好特別,出面好少機會飲到。6:荔枝骨木花特飲好重荔枝味,係濕熱既天氣帶黎清新既感覺。
鋪頭入面既氣氛都唔錯,播住流行曲。
不過點餐就要自己落樓下點,呢個稍為有少少不便。
最後點左:
1:慢煮豬肋骨
2:慢煮蜜糖雞比

3:芝士流心蛋焗啡菇
呢個一定要試,流心蛋同芝士夾住多汁既啡菇,會令人想不停食🤣
4:紅酒雪梨配雪糕
5:熱情果啤酒
呢個好特別,出面好少機會飲到。

6:荔枝骨木花特飲
好重荔枝味,係濕熱既天氣帶黎清新既感覺。

2020-03-25 38 浏览
我愛慢煮聽左佢大名好耐 終於去試下 係app book位好抵!叫左個羊後膝,西冷(中),蕃薯條同brownie個羊後膝好香好淋個味好好西冷雖然冇問幾成 但係出到嚟都岩岩好 唔會硬又冇血淋淋個蕃薯條又係 佢個truffles醬真心好正!個brownie有小小失望因為前面幾樣太正啦 甜左d但都唔錯______________________________總結:⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介味道:❤️❤️❤️❤️🖤(真係好好食點算)份量:🍚🍚🍚(2個人3碟嘢其實好夠)環境:🍴🍴🍴🍴(都ok 唔多人)服務:💪🏻💪🏻💪🏻(正常)價錢:💸💸💸(唔半價其實價錢都好合理)推介食品:羊後膝😋蕃薯條!
我愛慢煮

聽左佢大名好耐 終於去試下 係app book位好抵!

叫左個羊後膝,西冷(中),蕃薯條同brownie

個羊後膝好香好淋個味好好
西冷雖然冇問幾成 但係出到嚟都岩岩好 唔會硬又冇血淋淋
個蕃薯條又係 佢個truffles醬真心好正!

總結:⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介

味道:❤️❤️❤️❤️🖤
(真係好好食點算)
份量:🍚🍚🍚
(2個人3碟嘢其實好夠)
環境:🍴🍴🍴🍴
(都ok 唔多人)
服務:💪🏻💪🏻💪🏻
(正常)
價錢:💸💸💸
(唔半價其實價錢都好合理)

推介食品:
布朗尼
西冷
  • 48小時羊後膝
  • 炸蕃薯條
  • 安格斯頂級西冷牛扒(小)
  • 黑松露蕃薯條
2020-03-23 1926 浏览
朋友知我喜歡吃扒類, 介紹我來這家上環的隱世慢煮小店嚐嚐, 說必定有驚喜. 坊間以慢煮為題材的食店實在不多, 慢煮是最好的處理肉類料理方法之一, 趁機會嚐嚐兩款招牌菜. 未進門口已聞到陣陣肉香. 店子的裝修風格有點類似酒吧, 點餐後先付款, 然後店員會送上食物. 餐具則是自行取用, 節省了店員的工作量. 每枱光顧的顧客送上消毒搓手液, 在武漢肺炎疫症嚴重的這個時候實在是最貼心的小禮物. 餐牌的主菜選擇不算太多, 晚市以肉類為主, 沒有意粉之類. 但配菜及甜品的選擇頗多. 朋友的推介的是西冷牛扒及48小時羊後膝, 只可惜羊後膝已沽清, 轉為試試法式豬鞍架. 頗令人驚喜的第一樣是這裡的啤酒選擇極多, 而且大部份以比利時啤酒為主, 從事酒類工作的我, 對啤酒較不熟悉. 但唯一喜愛的便是比利時啤酒. Palm Speciale Belge: 朋友點的這款, 他說焦糖及花香很吸引. St Bernardus Pater 6 Abbey Dubbel: 這款是我最愛的其中一個比利時修道院啤酒, 味道帶柑橘, 堅果, 麥芽, 焦糖. 我十分喜歡的一款黑啤. 沙律爽脆, 醬汁酸甜, 份量不少, 價錢超
雜菜沙律
沙律爽脆, 醬汁酸甜, 份量不少, 價錢超抵吃.
店裡有提供玫瑰鹽及即磨黑椒, 十分周到.
炸蕃薯條
炸蕃薯條比起薯條除了更健康外, 多了一份蕃薯的甜香. 而且炸得十分酥脆, 吃得停不了口.
US安格斯頂級西冷牛扒 + 芝士溫泉蛋大啡菇
芝士溫泉蛋大啡菇:
大啡菇配上半溶化的芝士及溫泉蛋味道濃郁, 芝士+蛋的組合配合度滿分.

US安格斯頂級西冷牛扒:
用上真空慢煮的西冷, 是今晚的主角. 用上慢煮再煎的方式, 牛的肉質展現均勻的淡粉紅, 用得出充滿肉汁.
肉質上的肉味頗豐富, 吃不出有很多的筋位, 以這個價格$138來說, 頂級西冷當之無愧.
法式豬鞍架
極厚身的豬鞍架, 因為慢煮的關係, 切開來看到的是肉汁十足的軟嫩豬肉. 調味十分出色, 驚喜度比慢煮牛扒更要多許多, 因為豬肉必須全熟, 往往肉汁都已流失大半, 慢煮正正是發揮得最好的烹煮方式.
埋單的價格大約是$200/位, 價格十分合理. 既有出色比利時啤酒, 又有慢煮扒類. 日後會經常光顧.
2020-03-11
雜菜沙律
US安格斯頂級西冷牛扒 + 芝士溫泉蛋大啡菇
  • US安格斯頂級西冷牛扒
  • 芝士溫泉大啡菇
2020-03-23 90 浏览
我愛慢煮位置:西營盤首先講下我地第一個前菜芝士溫泉蛋大啡菇($36)顧名思義就係大啡菇上面有隻溫泉蛋同一塊芝士,溫泉蛋勁滑,再加上焗到有少少溶嘅芝士同埋下面個大啡菇,口感非常好,可以食到個層次感,好好味😋一樣要推介嘅,就係佢地既炸蕃薯條($28),脆得黎又唔會話炸得好勁,再加埋個黑松露蛋白醬,作為前菜真係好開胃。另外,我要推介佢地既法式油封鴨脾($118),油封技術非常之出色, 令到鴨髀入面嘅肉汁都封鎖住晒係入邊,味道亦都非常好,唔會太咸。🦆👍🏿🤤 之後要介紹就係安格斯頂級西冷牛扒,亦都係我地叫嘅最後一個主菜,首先要讚嘅係調味,用左香草加黑胡椒嘅味道進一步昇華左西冷牛扒嘅肉味,而且肉質適中,唔會好似出面花x餐廳嗰啲咁醃到淋哂,雖然有一邊煮得好好,但係另一邊有少少熟得滯,只有呢一個美中不足。最後要講嘅就係飲品,今次同朋友每人叫左一杯特飲,一杯係荔枝接骨木花特飲($38),擺設非常之特別,味道都好好, 唔會太甜。另一杯係西柚薑啤特飲($38),酸得黎帶少少薑嘅辣味,加上有少少糖水,飲起上黎好似坐緊過山車咁。當然唔少得嘅係環境啦,餐廳環境好寬敞好舒服,比我同朋友一個無憂無慮嘅環境進食。📩留言
位置:西營盤

📩留言話我地知,你鐘意

💰人均消費:$100-200不等
🤤味道:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼( 5 👍🏼為最高)
🏖️環境:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
🙇🏻‍♀️服務:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
📍我愛慢煮 (上環)
上環普慶坊18號地下G2號舖

#冬陰生活日記_cafe
#冬陰生活日記
#hk#hkfoodie#hktravel#hongkong#852#美食#慢活#開飯 #hkig#hkiger
#852#hkfood#呃like勝地#kol #香港必食#香港搵食#香港戶外餐廳#拍拖好去處#香港cafe#少女心#香港chill地方 #igdaydaydream10 #igdaydaydream50
2020-03-22
用餐优惠
試食活動
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 荔枝接骨木花特飲
  • 法式油封鴨髀
  • 安格斯頂級西冷牛扒(小)
  • 黑松露蕃薯條
上環抵食午餐 🍗🥩💛 #黃店———————————我愛慢煮兩間分店都係上環呢日就過左黎食lunch 雖然舖仔細細 但座位都坐得舒服 仲有大大幅連儂牆同連豬🐷💛同晚市唔同既係lunch佢地只有set menu 最平$60就食到一個set 會跟沙律🥗薯條同水果茶🍹係超超超抵食啊~法式油封鴨髀 ($60)油封鴨唔係好多地方食到 所以好快就決定要叫黎試下🤤慢煮過既鴨髀肉身嫩滑 調味唔會過重 食得到鴨肉既原味 但同我想像中唔一樣既係鴨皮係腍身個種 唔係薄脆香口既類型 即刻無咁熱氣🤣丹麥考雞 ($100/半隻)怕食鴨有陣味 話者覺得鴨髀太細份唔夠飽🤭可以試下呢個丹麥烤雞 滑捋捋既雞肉配上香草同醬汁 一樣無得彈😋😋😋套餐加$15仲有隻溫泉蛋添晚市收費當然同lunch唔同啦~但整體黎講都唔係貴 種類仲多好多添 除左主菜之外 仲有慢煮甜品好似紅酒梨咁🍷🍐 絕對值得一試啊~記得早d去啊 lunch hour成日都好full架🤤🤤———————————我愛慢煮@thehangoutcorner 上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖上環普慶坊18號地下G2號舖#igfoodtaste上環#igfoodtaste西
上環抵食午餐 🍗🥩💛 #黃店
———————————
我愛慢煮兩間分店都係上環

法式油封鴨髀 ($60)

丹麥考雞 ($100/半隻)

———————————
@thehangoutcorner
上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖
上環普慶坊18號地下G2號舖

#igfoodtaste上環
#igfoodtaste西式
2020-03-21 85 浏览
坐位狹窄,又是自己到櫃台點餐,進出就是要屁股對隔壁座的人,訂位6人,座子小又不會安排加一張枱,連用餐動作都困難,帶個蛋糕去慶生還要每位收切餅費$25/位。喂!一個小蛋糕而已,那就標明謝絕聚會好了丫,我肯定不去,地點偏僻東西又不是特別好吃,結果大家隨便吃三點點就換地方再吃了,再來廚房的人去完洗手間沒洗手就回廚房,洗手應該立即吧?就算回廚房再洗也是太遲,萬一到廚房要忙那肯定不洗就開工,不管有沒有肺炎都是不衞生,就算是黃店不代表服務好值得去,老闆去台灣日本學學務吧!
2020-03-20
庆祝纪念
生日
2020-03-20 204 浏览
今次特登去上環普慶坊試吓呢間我愛慢煮既餐廳,因為響我心目中慢煮食材,可以保留鮮味,而且肉質會好淋,所以十分期待,入到餐廳,以紅磚為主的裝修,甚有外國風格,還有烏絲吊燈,帶點古堡味道,燈光柔和,餐廳貼心地安排了自製消毒搓手液送比客人,仲要每人送一支,都好揼本,先叫了小食,炸甜番薯條,外皮夠曬脆,味道甜甜的,點上松露沙律醬,味道即是昇華,食到停唔到口。另外叫了前菜,燒露筍苗$28,夠曬幼嫩,清甜。還有芝士温泉蛋大啡菇$36,雖然隻菇烤過,但仍好juicy,芝士忌廉菠菜苗$32,忌廉味好出,唔會太溜,到主角,慢煮烹調的法式豬鞍架$138,燒得剛好,好脆嫩,中間燒得剛熟,肉質滲出,又夠多肉汁,肉味好鮮甜,而外皮有香草及微微焦香。⁣⁣⁣另一菜式,好獨特有墨西哥粟米花$28,面層搽了牛油,而粟米夠清甜,健康之選。飲品叫了荔枝接骨木花特飲$38,冰涼解渴,另一杯係泡沫熱咖啡$32,夠香濃。甜品都唔少得,叫了草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕$38,窩夫脆口,賣相好靚。

炸番薯條

另外叫了前菜,燒露筍苗$28,夠曬幼嫩,清甜。

燒露筍苗

燒露筍苗
芝士忌廉菠菜苗
草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕
2020-03-20 32 浏览
朋友生日,搵左呢間bookmark左好耐既小店😎我地由地鐵站跟google maps行過去都幾攰😅要上斜都幾吃力😂😂😂黎到七點半左右,坐左三四枱客人。呢到要自己行去counter落單,餐具汁醬全部自助,有比自家製搓手液消毒,幾貼心既👍🏻#法式油封鴨脾$118👇🏻兩大隻鴨脾😅肉質唔乾唔鞋,鴨味好濃,朋友話幾唔錯!我就麻麻地😂😂#美式煙烤豬仔骨$118👇🏻例牌都係果啲燒烤醬😌所以味道一定唔差!豬仔骨肉質好稔,易切易咬,不過價錢略貴🤔#牛油卡真蝦仁串$36👇🏻一串有三粒蝦仁,牛油香🤤蝦仁彈牙爽口!重點係無雪味😆幾好!#芝士忌廉菠菜苗$32👇🏻菠菜苗係鮮嫩👍🏻上面舖滿芝士忌廉,但唔會好濃味,仲有拉絲效果😳清清地有蔬菜食都ok既!#安格斯頂級西冷牛扒$258(中)👇🏻最期待既牛扒黎到😋肉質好嫩好嫩!👍🏻牛味濃,非常非常juicy 🤤🤤大家都讚🥰胃口好既朋友要留意返🤔呢到係無麵同飯之類既主食!!我地三個人,呢到食啲果到食啲都夠既🙈可能因為慢煮,所有野溫度唔會太高,全部都係暖暖地。總括食物質素係ok既,但我建議每碟食物既擺盤有返啲心思,例如牛扒呀鴨脾呀,旁邊擺返少少沙津菜或蕃茄仔都好,成個擺設只有主

#法式油封鴨脾$118👇🏻

#美式煙烤豬仔骨$118👇🏻

#牛油卡真蝦仁串$36👇🏻
一串有三粒蝦仁,牛油香🤤蝦仁彈牙爽口!重點係無雪味😆幾好!

#芝士忌廉菠菜苗$32👇🏻

#安格斯頂級西冷牛扒$258(中)👇🏻

胃口好既朋友要留意返🤔呢到係無麵同飯之類既主食!!我地三個人,呢到食啲果到食啲都夠既🙈可能因為慢煮,所有野溫度唔會太高,全部都係暖暖地。總括食物質素係ok既,但我建議每碟食物既擺盤有返啲心思,例如牛扒呀鴨脾呀,旁邊擺返少少沙津菜或蕃茄仔都好,成個擺設只有主角😂感覺就遜色啲同埋孤寒啲咁囉🤔🤔

2020-03-08
2020-03-19 1599 浏览
家住銅鑼灣區, 很少行到上環.今次因為跟朋友去上環普仁街學陶瓷, 下課後, 大家想在學院附近醫肚. 找找 Open Rice, 發覺 普慶坊 有間西餐廳適合吃晚餐.  餐廳位置在斜路, 要行一段小路及梯級.門外圖畫好特別, 有龍也有虎.餐廳 名字好簡單:    我愛慢煮, 用了木刻招牌加掛紅, 頗為搶眼.餐廳內砌了紅磚牆, 高低座位, 拉闊了空間.織物座墊, 設計見心思. 侍應送上餐牌, 細看價錢吾貴.  無加一服務費.  不過,  點餐後要先去 Counter 付費, 餐具, 調味料, 飲水也是自助形式, 無服務.感覺有點像快餐店.  但自由度高.飲品及食物會由侍應送出.   我們選擇薑 啤及西柚汽水, 前菜是什菜沙律.   中規中舉, 大家 Enjoy !芝士溫泉蛋大啡菇厚身大啡菇, 菇味濃.   內有溫泉蛋.   大啡菇被那金黃方塊芝士蓋著.   經慢烤煮, 面上留下焦香.小心燙手, 細心的用刀把大啡菇切開, 半熟的流心蛋傳出陣陣蛋香.    芝士, 菇肉, 流心蛋, 一起送入口,  層次分明, 味道不俗.安格斯頂級平鐡扒餐廳用慢煮方式制作, 無須要求牛扒熟度.  煎得外香内稔,
家住銅鑼灣區, 很少行到上環.
門外圖畫好特別, 有龍也有虎.
餐廳 名字好簡單:    我愛慢煮,
用了木刻招牌加掛紅, 頗為搶眼.
餐廳內砌了紅磚牆, 高低座位, 拉闊了空間.
織物座墊, 設計見心思.
侍應送上餐牌, 細看價錢吾貴.  無加一服務費.
感覺有點像快餐店.  但自由度高.
芝士溫泉蛋大啡菇
安格斯頂級平鐡扒
餐廳用慢煮方式制作, 無須要求牛扒熟度.  煎得外香内稔, 加了黑椒和香草調味.
切開肉質鬆軟, 牛味濃,  保留牛扒肉汁味道.
48 小時羊後膝,  好大型, 份量足.
餐廳慢煮48 小時, 好細心.  羊後膝經慢煮, 肉質真的不同.  好稔軟又唔乾身.
羊後膝好多肉,  調味好, 全無羊騷味,
慢煮紅酒梨配意大利雪糕
餐後甜品, 特式也是來個慢煮.  梨子切半再滲入紅酒,梨子變成酒紅色, 襯著白色義大利雪糕.  用上配色瓷碟,  梨子慢煮入口仍然爽, 又含著酒香,  一啖順滑雪糕, 一口紅酒梨子,  吃得美妙.
慢煮食物, 口感真不錯!
  • 安格斯頂級平鐡扒
  • 48 小時羊後膝
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 慢煮紅酒梨配意大利雪糕
2020-03-19 33 浏览
慢煮真係好考功夫.所以如果經開港島聯超推介嚟呢到.西冷牛扒要咗個小既,但係慢煮嘅肉汁係真係鎖住.好入味,而且切開時都無因為D筋太難切.非常軟腍入味.叫咗幾件丹麥烤機,估唔到肉質都幾嫩滑,而且香草味濃郁,相信醃制時間應該都唔短.另外,好想推介大家食芝士忌廉菠菜苗呢個小食,超級超級好味,暫時無係香港其他店試過,呢個配搭的確幾新奇,而且味道亦好夾.另外,蕃薯條仍好惹味,千萬不要錯過慢煮弓你天地,味道幾好,價錢又合理
慢煮真係好考功夫.所以如果經開港島聯超推介嚟呢到.
慢煮弓你天地,味道幾好,價錢又合理
2020-03-17 59 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈香港少有慢煮良心餐廳💛全部食材香汁香味🧇中環半山既餐廳真係好鬼麻煩,全部都要行上去食。但係好野又係呢頭,唯有辛苦下🤦🏻‍♂️ 餐廳話全部醫護人員都有半價☺️咁啱有間醫院就係佢隔離😂慢煮工具最出名都係A字頭果個品牌,果日都見佢地做果個,其實大約一千就買到,有興趣可以買嚟玩下☺️聽講就幾食電☹️果日都見唔係好爆🤔有心可以去支持下🤔-🦆 #法式油封鴨髀 🦆 ($118)食落d肉好淋身,冇乜加額外味道比食材本身去做主角,係坊間比較少見😯不過我食過既鴨髀外皮都脆,佢就普通肉感🤔.🐏 #48小時羊後膝 🐏 ($138)豪邁奔放,直接咁放咗係度😂因為慢煮既關係,冇羊既‘蘇’味🤔食落又淋又juicy ☺️ 幾好食😂.🍟 #炸蕃薯條 🍟($28)出奇地好食☺️蕃薯帶來甜既特別口感😌而且新鮮出爐炸到好脆口😌加埋黑松露蛋黃醬味道一流😂不過醬比得好少,想要多d又要收$5😭-🎈 上環普慶坊18號地下G2號舖平均傷害:$200好味值:6.5/10...
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
香港少有慢煮良心餐廳💛全部食材香汁香味🧇

果日都見唔係好爆🤔有心可以去支持下🤔
🦆 #法式油封鴨髀 🦆 ($118)
食落d肉好淋身,冇乜加額外味道
比食材本身去做主角,係坊間比較少見😯
不過我食過既鴨髀外皮都脆,佢就普通肉感🤔

🐏 #48小時羊後膝 🐏 ($138)
豪邁奔放,直接咁放咗係度😂
因為慢煮既關係,冇羊既‘蘇’味🤔
食落又淋又juicy ☺️ 幾好食😂

🍟 #炸蕃薯條 🍟($28)
出奇地好食☺️蕃薯帶來甜既特別口感😌
而且新鮮出爐炸到好脆口😌