2018-01-29 112 浏览
見到近日虹橋多左間甜品店就同朋友一齊入左去試 當日人客比較多所以都等左一段時間入到去之後order左芒果原粒窩夫同埋凍既海燕椰皇。雖然當日人客多但係order完 啲野食都好快到芒果原粒窩夫啲芒果好足 如果雪糕球再大少少就更好😋同埋真係即叫即做 送到上檯都feel到係暖身既👍🏻海燕椰皇都幾多椰肉 加埋芋圓地瓜圓好好食另外店內環境都幾舒服,裝修有台灣小店既風格;同朋友都坐低傾左陣計 下次會選擇平日去 應該人客會比較少。整體黎講 野食味道唔錯 環境都好舒適 下次會去試下梳乎厘同埋小食🤤
海燕椰皇都幾多椰肉 加埋芋圓地瓜圓好好食
  • 芒果原粒窩夫
2018-01-16 113 浏览
見到Facebook 啲post 介紹,今日去完屯門市中心睇完戲就搭兩個站過黎食埋佢原因係最近都周圍食芋圓好想食到好食既!依個介紹都有推介芋圓,所以就黎一試!今日係星期一,黎到係九點幾,無人排隊、入面亦都無滿座!所以即刻入得!舖頭既設計好有風格簡單既設計,坐既亦都係高枱凳,主打都係年輕人,坐係入面都係年輕人為主。今日為食既就係佢綜合燒仙草Oh~not that good!!個糖水好甜!好死甜!個仙草質地不錯,但無乜味道,得個甜!上面啲芋圓、小丸子、紅豆都不錯,不過真係太甜了!下次再食,我建議大家叫小甜!本身想叫埋疏乎厘班cake但比個綜合燒仙草甜到嚇親我!無叫lu~其實依開野都幾有style,坐下食下野傾下偈都不錯!不過,如果好似其他食評咁話齋要等好耐,就免了。小店!加油呀!報告完畢
見到Facebook 啲post 介紹,
今日去完屯門市中心睇完戲就搭兩個站過黎食埋佢
原因係最近都周圍食芋圓
好想食到好食既!
依個介紹都有推介芋圓,所以就黎一試!

今日係星期一,黎到係九點幾,
無人排隊、入面亦都無滿座!
所以即刻入得!

舖頭既設計好有風格

簡單既設計,坐既亦都係高枱凳,
主打都係年輕人,
坐係入面都係年輕人為主。

今日為食既就係佢

綜合燒仙草
Oh~not that good!!

糖水好甜!好死甜!
個仙草質地不錯,但無乜味道,得個甜!
上面啲芋圓、小丸子、紅豆都不錯,
不過真係太甜了!
下次再食,我建議大家叫小甜!

本身想叫埋疏乎厘班cake
但比個綜合燒仙草甜到嚇親我!
無叫lu~

其實依開野都幾有style,坐下食下野傾下偈都不錯!
不過,如果好似其他食評咁話齋要等好耐,就免了。
小店!加油呀!
報告完畢

2018-01-14
宵夜
如圖示排左足足半個鐘為左試下最近屯門lee 間好熱門既糖水鋪叫左3 碗糖水1.黑糖薑母茶成碗野最熱係!個!碗!only入面既黑糖茶係室溫要求有暖粒粒感覺既甜甜星人會好似我地咁好失望😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭2.海燕椰皇3 款式糖水當中 只有lee 個椰皇係有d 睇頭同真係熱既🤣🤣🤣🤣 而不是室溫(只能說 可能老闆比較怕熱🤔?)但海燕既口感就見仁見智🙂3. 比室溫更低的熱合桃糊Lee 款係唯一一款我地忍唔住同廚房大哥反映意見既因為真係熱字半個都寫唔出比佢所以廚房大哥話會換(只可以說換左就同入微波爐叮一叮咁)Um....... 走個陣原碗係台你懂的😰😰😰😰😰😭😭😭😭😭

如圖示

排左足足半個鐘
為左試下最近屯門lee 間好熱門既糖水

叫左3 碗糖水

1.黑糖薑母茶

成碗野最熱係!個!碗!only
入面既黑糖茶係室溫

2.海燕椰皇

(只能說 可能老闆比較怕熱🤔?)

但海燕既口感就見仁見智🙂

3. 比室溫更低的熱合桃糊

Lee 款係唯一一款我地忍唔住同廚房大哥反映意見既

因為真係熱字半個都寫唔出比佢

所以廚房大哥話會換

(只可以說換左就同入微波爐叮一叮咁)
Um....... 走個陣原碗係台
你懂的😰😰😰😰😰😭😭😭😭😭
2017-12-30
2018-01-07 95 浏览
見到facebook 介紹,專登入屯門試我摰愛既Soufflé Pancake奶茶Soufflé Pancake Soufflé pancake 外表幾好,入面無過熟過生,奶茶醬有特色,芋圓地瓜圓有咬口!👍值得試埋其他口味。綜合燒仙草仙草夠味,配料夠多款👏🏻雞翼醃得幾入味,我揀左蜂蜜芥茉醬。可能俾facebook 介紹左,好多人!問侍應,鋪頭只係開左2個幾月。新店嚟講,值得鼓勵。

奶茶Soufflé Pancake

綜合燒仙草
仙草夠味,配料夠多款👏🏻

雞翼
醃得幾入味,我揀左蜂蜜芥茉醬。

2018-01-05 119 浏览
其實呢間我都食左好幾次,d野食味道不錯,主要係衝住佢既梳乎厘黎,同frd share一個對女仔份量岩岩好!七十幾蚊唔平,不過總算比尖沙咀個d便d,又唔洗走咁遠~咁多個梳乎厘我都推介呢個,因為最抵食,有多六粒芋圓食🤣配埋豆腐味雪糕就冇咁膩呢個係繼珍珠奶茶味好食既~已經食到蓋滿左一張🤣 $50有一個印另外有食過佢既綜合燒仙草,配料同佢fb既照片相比少好多,好唔抵食。仙草凍左之後好似啫喱,都幾特別,不過份量真係太少。

珍珠奶茶日式梳乎厘班戟

手抓餅
Same  as  the  first  one
炙燒焦糖布丁日式梳乎厘班戟
提拉米蘇日式梳乎厘班戟
呢個係繼珍珠奶茶味好食既~
已經食到蓋滿左一張🤣 $50有一個印

仙草凍左之後好似啫喱,都幾特別,不過份量真係太少。
珍珠奶茶日式梳乎厘班戟
Same  as  the  first  one
炙燒焦糖布丁日式梳乎厘班戟
提拉米蘇日式梳乎厘班戟
2017-12-19 138 浏览
相信大家都成日見到我地介紹紅橋嘅糖水鋪😚呢排就成日去呢間食,原來除咗甜品之外仲有其他咸食😫有撈麵或者手抓餅套餐, 仲配埋魚蛋/雞軟骨/雞翼等等😝夜晚9點前order仲平成20蚊添😎👏🏻.撈麵套餐($48晚上9時前 $68晚上9時後)#肉燥出前一丁😋好味指數:(7.5/10)出前一丁唔會煮得太辣麵質啱啱好,唔會煮到淋哂😚今次就叫咗中辣,食落去都辣辣地咖🌶😆肉燥嘅份量都幾多,有啲肉粒同埋冬菇粒喺度😝撈勻咗之後仲啖啖麵都有肉燥,食落去就更加正正喇😍#鹽酥雞😋好味指數:(6.5/10)鹽酥雞都幾香,一嚟到真係熱辣辣,食落去仲有口辣咀😆食落去個鹽酥雞既外層竟然淋淋地,唔算脆,喱度就有啲失望😫不過炸粉唔算好厚嘅😚肉質幾嫩滑而且唔會炸到乾爭爭😆#朱古力珍珠奶綠😋好味指數:(7/10)每一款原價$22台式奶茶🤓呢到嘅飲品真係唔錯😆大大杯好抵飲😚朱古力味重🍫珍珠煙煙韌韌😚.⭐溫馨小提示📌出示學生證有9折📌 每消費滿50蚊可獲一分😣集齊五分即可於下次消費中選擇免費換領任何杯珍珠奶茶🥛集齊十分即可於下次消費中選擇免費換領是日精選😆
撈麵套餐($48晚上9時前 $68晚上9時後)
#肉燥出前一丁
😋好味指數:(7.5/10)

#鹽酥雞
😋好味指數:(6.5/10)

#朱古力珍珠奶綠
😋好味指數:(7/10)
每一款原價$22台式奶茶🤓
⭐溫馨小提示
📌出示學生證有9折
📌 每消費滿50蚊可獲一分😣
集齊五分即可於下次消費中選擇免費換領任何杯珍珠奶茶🥛
集齊十分即可於下次消費中選擇免費換領是日精選😆
2017-12-19 139 浏览
來了香港,最開心就是找到台灣餐廳可以想念一下家鄉味這家在紅橋旁邊,坐車也都蠻方便,附近越來越多美食,未來變成夜市就太好了~環境很簡單,空間小小的,門口是落地玻璃門,燈光鮮明,圓圓的燈飾蠻像月亮的感覺,撥放台灣的音樂,彷彿回了台灣但是美中不足的是,走廊放了一些箱子來的時候外面排隊人潮很多,等了大約15分鐘整體來說我覺得算是蠻不錯的小店下次要來吃看看撈麵套餐,有肉燥麵及香腸耶~也有台灣目前很夯的舒芙蕾=梳乎厘台式手抓餅外皮酥脆好吃,內餡有雞蛋.午餐肉.玉米.起司,裡面有起司我超愛,整個吃起來酥脆不油膩
來了香港,最開心就是找到台灣餐廳
可以想念一下家鄉味

但是美中不足的是,走廊放了一些箱子
來的時候外面排隊人潮很多,等了大約15分鐘
整體來說我覺得算是蠻不錯的小店
下次要來吃看看撈麵套餐,有肉燥麵及香腸耶~
也有台灣目前很夯的舒芙蕾=梳乎厘

香焗雞中翼
芒果原味窩夫
黑糖薑母茶配水晶紫薯湯圓/抹茶湯圓
2017-12-15 138 浏览
側聞有間台式甜品店開佐,想去試下。第一次去,冇人,好開心,然後有個講正宗台灣口音普通話既囡囡出黎話清潔緊,未開。So sad,但台式甜品店有台妹喺度,好有期待添。第二次去,嘩!只見龍頭,龍尾呢?唔知去到邊!當日好趕,算!第日再食過!今日第三次去,去到之時,有一對男女喺門口等緊,冇耐,佢地入佐去食。我同老婆繼續喺門口等。等佐一段時間,有個小姐行佐近門邊望佐望,跟住行返入去。再等佐一段時間,幾個後生仔女到佐,其中一個男仔行佐入去囉飛,吓?乜原來唔係排隊,係攞飛?我行入去問個小姐,佢竟然答我唔知我喺門口係等緊位!OK!原來我企喺門口成個鐘係黎食風架!咁點解你頭先行去門邊唔問下係咪等緊位呀?不過又即管睇下你啲嘢食係咪值得我等咁耐,又要受呢啲氣。入去點佐個綜合燒仙草同海燕椰皇(配芋圓地瓜圓)。個椰皇...er...咪就係椰皇咁樣囉,冇咩好影,不過......乜依家啲芋圓地瓜圓咁貴咩?得嗰細細粒,仲要得四粒!?燥燥地,最適合食凍嘢,個燒仙草都算合格既但由我攞飛到我埋單,佢地對頭先既安排失當連一句道歉都冇囉,收得!
等佐一段時間,有個小姐行佐近門邊望佐望,跟住行返入去。
不過又即管睇下你啲嘢食係咪值得我等咁耐,又要受呢啲氣。
入去點佐個綜合燒仙草同海燕椰皇(配芋圓地瓜圓)。

燥燥地,最適合食凍嘢,個燒仙草都算合格既
2017-12-15
$37 (其他)
  • 燒仙草
2017-12-15 113 浏览
話說我上fb見新假期介紹呢間糖水舖當晚已經即刻去試見夜就外賣左個喳咋同燒仙草。拎到反去個碗就大,實質得個碗既4分1,唔知以為食剩。有圖有真相。另外個燒仙草,我都要讚下個老細揾到咁細個外賣碗。呢間野永無幫襯。呃錢又揾笨。
話說我上fb見新假期介紹呢間糖水

當晚已經即刻去試

見夜就外賣左個喳咋同燒仙草。

拎到反去個碗就大,實質得個碗既4分1,唔知以為食剩。

有圖有真相。

另外個燒仙草,我都要讚下個老細揾到咁細個外賣碗。

呢間野永無幫襯。
呃錢又揾笨。
外卖自取
2017-12-14 69 浏览
正~~又有新甜品舖!!舖頭細細間,簡約裝修,係就係迫D , 冇計啦。香港嘛珍奶soufflé pancake 有進步空間嘅,略嫌焗過咗,個底變咗海綿蛋糕咁個醬唔係太有奶茶味,不過整體都ok 嘅!麻糬窩夫抹茶醬超香濃!麻糬好煙韌,有少少脆邊,好食!另外果茶可揀三款生果,清清地配甜品一流!
正~~又有新甜品舖!!
舖頭細細間,簡約裝修,係就係迫D , 冇計啦。香港嘛

珍奶soufflé pancake
有進步空間嘅,略嫌焗過咗,個底變咗海綿蛋糕咁
個醬唔係太有奶茶味,不過整體都ok 嘅!

麻糬窩夫
抹茶醬超香濃!麻糬好煙韌,有少少脆邊,好食!

麻糬waffle

另外果茶可揀三款生果,清清地配甜品一流!
麻糬waffle
2017-12-12 74 浏览
晚飯後與友人到紅橋一帶搵甜品食,見此店有芋圓,朋友即刻雀躍入去嘗試!!點知中哂伏囉!!!!!!!!!!!!!!!坐位感覺舒適,但食物極度難食!我們三人食咗三啖就停,食唔到落去⋯⋯⋯合桃糊-睇相都睇到有幾稀!未見過糖水店溝水溝得咁勁!!芋圓甜品- 得幾粒芋圓,同影相完全唔同,好離譜!!椰皇燕-又稀又難食,有陣唔知咩味,好好好難食!!呢間甜品店價錢又貴,食物又唔掂!超差!日後食甜品都係去返有口卑的穩陣!
⋯⋯⋯

合桃糊-睇相都睇到有幾稀!未見過糖水店溝水溝得咁勁!!

芋圓甜品- 得幾粒芋圓,同影相完全唔同,好離譜!!

椰皇燕-又稀又難食,有陣唔知咩味,好好好難食!!

2017-12-12 102 浏览
從來都唔寫野,但呢間真係唔寫唔得!點解我話有病先入去食,我叫左個台灣芋圓仙草,佢個仙草係水,人地食開明明係jelly,水都算,仲要陣味超難食!個味同政府排街症個隻黑色咳藥水冇分別!冇分別!冇分別!難食到嘔!果d芋圓少得可憐,又細粒!12粒到喇!朋友叫左個海底椰糖水又勁淡味又冇咩料,超級搵笨!

2017-12-07 75 浏览
上星期係紅橋食完飯之後,唔係好夠飽,再係附近搵野食,係附近見到間裝修幾有格調既甜品店,係門口外面睇到除左甜品,都仲有小食,面之類...,一於入去試下。入到去有位講國語既女員工黎帶位,仲要係好溫柔既台式國語,馬上問是否台灣人,原來比我估中左,真係台妹..!餐廳主打日式梳乎厘,我都見好多人食,賣相幾靚,但係最後我都係點左個台灣肉燥讚岐烏冬($28)跟多杯珍珠奶茶($22),填飽個肚最實際..!個台灣肉燥仲有D 冬菇碎係入面又多汁,撈埋落個好彈牙既烏冬到,好正,勁配..!仲要加埋杯夠哂茶味既珍珠奶茶,D 珍珠相信用黑糖煮過,好甜,好有咬口,又係正。成件事好正,食台灣肉燥,飲台灣珍珠奶茶,有台妹Serve, 間野又裝修得幾有台灣Cafe feel,幾有係台灣旅行既感覺。一定會再黎..!最後食飽,叫多左個合桃露($26)+水晶紫暑湯圓($6)。依家好少地方有合桃露食,仲要做得好食都真係好難,估唔到一間特式甜品店,都會有好食既中式糖水。合桃露唔會太甜,唔會太希,味道剛好,確實有驚喜。另外個水晶紫暑湯圓,個皮係透明既,見到哂裡面既紫暑,確實幾特別,個紫暑餡超正,好夠味,唔假,超讚..!

2017-12-01
$70 (宵夜)
  • 台灣肉燥讚岐烏冬
2017.11.18 😊【文青台式甜品店】食在屯門從前有個小女孩 雖然自己住新界但就對屯門區很抗拒😅就像電視劇的情節...直至她找到一個來自屯門區的男生👫開始慢慢接受了這個地方還發現很多喜歡的餐廳屯門雖然是個舊式新市鎮可是發展的空間無限大說這個浪漫的故事是因為🌸小妹最近跟另一半發現了一個寫意的角落裝潢很原味水泥牆身配上一啲簡單的乾花飾品有種回歸自然的感覺酥炸花枝丸Q彈魚蛋 $28夜宵時段 來個輕食台灣小食真是一個不錯選擇看著這個酥炸小吃 不禁想起台灣夜市的好料理小小的一籃子裡有兩款小食🍥比較起來 小妹更喜歡彈力十足的魚蛋炙燒焦糖布丁梳乎里班戟 自選雪糕 $78焦糖布丁、梳乎里、班戟、雪糕🥞全部都係甜品之冠 女士們至愛女人就有如劉青雲的廣告食完又要減 減完又要食小店的梳乎里班戟真是很梳乎質感好像雲朵一樣 鬆鬆的🌥配上香脆焦糖 感覺上吃多了也不會長肉愛 . 添 💌屯門井財街15號金銘大廈地下3號舖Mon-Sun: 1730-0200
2017.11.18 😊
【文青台式甜品店】食在屯門

從前有個小女孩 雖然自己住新界
但就對屯門區很抗拒😅
就像電視劇的情節...
直至她找到一個來自屯門區的男生👫

小小的一籃子裡有兩款小食🍥
比較起來 小妹更喜歡彈力十足的魚蛋
炙燒焦糖布丁梳乎里班戟 自選雪糕

炙燒焦糖布丁梳乎里班戟 自選雪糕 $78
焦糖布丁、梳乎里、班戟、雪糕🥞
全部都係甜品之冠 女士們至愛

炙燒焦糖布丁梳乎里班戟 自選雪糕
炙燒焦糖布丁梳乎里班戟
  • 炙燒焦糖布丁梳乎里班戟自選雪糕
2017-12-02 94 浏览
之前經過見到新開,就叫粒豬黎食。望門口好企理,入面有個台灣女人招呼客人。望餐牌要等20至40分鐘。食開都知係要等,但一入去已經眼見隔離2枱都等緊。我睇餐牌睇左15分鐘,之後嗌野食。嗌左一個焦糖梳乎厘。同粒豬兩份食。最後竟然三枱同時間上?一擺落口,已經知中伏。自問真係無食過咁難食既梳乎厘。佢又軟又淋 一pet野甘。。塊焦糖會系個梳乎厘到冼走,你要格硬拎先一啖食到焦糖同難食梳乎厘。之後同粒豬未食完之制,見到隔離枱投訴個梳乎厘入面有成條索膠帶新店鋪應該更加用心同積極。不過我唔會再試
之前經過見到新開,就叫粒豬黎食。
望門口好企理,入面有個台灣女人招呼客人。
望餐牌要等20至40分鐘。
食開都知係要等,但一入去已經眼見隔離2枱都等緊。
我睇餐牌睇左15分鐘,之後嗌野食。
嗌左一個焦糖梳乎厘。同粒豬兩份食。
最後竟然三枱同時間上?
一擺落口,已經知中伏。
自問真係無食過咁難食既梳乎厘。
佢又軟又淋 一pet野甘。。
之後同粒豬未食完之制,見到隔離枱投訴
個梳乎厘入面有成條索膠帶

新店鋪應該更加用心同積極。
不過我唔會再試
2017-11-26
$60 (宵夜)