2014-09-08 2934 浏览
上次試過幾好食,今次同埋朋友入嚟大埔再見識一吓咩叫慢煮!唔講真喺唔知,原來低溫慢煮依種烹飪技巧,係歐洲已經流行多時,好多外國人都接受到睇落好似唔熟嘅出品。不過好似上次咁講,只喺睇個前菜都已知道師傅樺哥真喺好有心機,逐粒逐粒火龍果咁“畢”出嚟,真係用好多心機同時間!雖然都算喺熟客,但師傅都喺好細心!依個歐洲式前菜,我最欣賞喺底層嘅芝士同火腿!真喺超正!食過返尋味!依個《低溫慢煮香煎鵝胸》又喺一絕,雖然睇落帶有少少紅色,但其實已經全熟食得!經慢煮出嚟嘅肉質真喺好唔同,非常彈牙,而且真實咁品嚐到鴨肉嘅原味!另外,講真,喺出面食西餐,又點食埋配菜,但配菜個橙片都好好食!跟住再嚟依個《香煎巴西豬肋排》,真喺超好食!肉質彈肉可口!而且真喺做到骨肉分開,容易入口!最後再嚟個雪糕同蛋糕做甜品,可見師傅真喺無微不致!聽返啲真喺識食嘅朋友講,原來已經煮得過熟,歐洲人喺食得再生一啲!始終慢煮依種文化同方式咪喺香港好流行,所以無論食幾多次,遲早都覺得好特別,好有新鮮感!依到嘅私房菜,真喺值得食多幾次!
低溫慢煮香煎鵝胸
香煎巴西豬肋排
最後再嚟個雪糕同蛋糕做甜品,可見師傅真喺無微不致!

低溫慢煮香煎鵝胸
香煎巴西豬肋排
2014-06-19 1032 浏览
好朋友舖頭新開張無耐,好榮幸叫我試下佢哋私房菜嘅手勢,有好嘢食嘢,就算老遠大埔,點都去試下啦!原來好朋友舖頭以零售高價酒店貨為主,全部都喺高級食材,真喺好利害。唔單止喺咁喎,原來佢哋更會將食材經低溫慢煮同真空包裝,製成半製成品出售,俾客人買返屋企,只要輕輕咁煎一煎煮一煮,客人就可以享用到高級食材,真喺好有心思。咁私房菜呢?原來佢哋私房菜喺二樓,入到佢哋嘅廚房,見到大廚樺哥已經為小弟準備四度菜。一路睇大廚樺哥準備出品,一路吹水得知,原來大廚樺哥同佢其中拍檔做過公立醫院醫護人院,對環境嘅衛生特別高要,所以整間舖頭非常乾淨。而且大廚樺哥本身做廚出身,對配菜嘅雕刻擺設特別有心思。我就好奇咁問低溫慢煮有咩唔同?原來低溫慢煮喺可以保持食材嘅原沐原味,出品肉質都比較結實有彈性。大廚樺哥為我準備嘅第一度餸喺《低溫慢煮香煎鴨胸配香檳啤梨》。嘩,一試之下,低溫慢煮出品嘅鴨胸真喺好特別,口感非常彈牙可口,而且真喺食到鴨嘅味道。一切開咗中間心嘅位置見到紅色嘅肉質,但原來喺啱啱好,依個就低溫慢煮嘅精髓。第二道餸喺《香煎巴西豬排骨》,見到樺哥用手食,我都學佢用手食。其實我自己真喺唔鍾意食排骨,因為 d 肉痴住 d

而且大廚樺哥本身做廚出身,對配菜嘅雕刻擺設特別有心思。

低溫慢煮香煎鵝胸配香檳啤梨
香煎巴西豬肋骨
第二道餸喺《香煎巴西豬排骨》,見到樺哥用手食,我都學佢用手食。其實我自己真喺唔鍾意食排骨,因為 d 肉痴住 d 排骨實一實,好食咬。但喺低溫慢煮之下,真喺骨肉分開,容易入口。
焗西班牙橡果豬叉燒
《焗西班牙橡果豬叉燒》橡果豬原來喺西班牙黑毛豬一種,但佢哋飼料喺橡果,而且依種黑毛豬喺半野生,通山跑,所以肉質都比較結實彈牙,肥瘦適中。西班牙橡果豬做出嚟叉燒真零舍不同。
香煎腸仔拼盤
《香煎腸仔拼盤》依個腸仔唔喺餘慶,反而我覺得依個腸仔先主菜,唔止喺彈牙,肉汁豐富,而且非常有口感,啖啖肉,送酒一流,正。

依一餐唔止試到高級食材,而且仲認識到一種隱世嘅烹飪方法。
用餐优惠
試食活動