2018-02-07 130 浏览
同男朋友行過旺角見佢係新開,價錢又平忍唔住要入去試下經Openrice訂座仲可以有飲品買一送一!極度推薦蕃茄蒜蓉海鮮意粉勁蒜 十分開胃 加9蚊仲可加大意粉份量 一定夠飽!壽喜燒薄餅都好特別 日式牛肉味道比想像中夾價錢大多都係80-100 份量好多性價比好高飲品不太推薦 雖然買一送一 但味道偏甜偏假

同男朋友行過旺角見佢係新開,價錢又平

忍唔住要入去試下

經Openrice訂座仲可以有飲品買一送一!

極度推薦蕃茄蒜蓉海鮮意粉

勁蒜 十分開胃 加9蚊仲可加大意粉份量 一定夠飽!

壽喜燒薄餅都好特別 日式牛肉味道比想像中夾

價錢大多都係80-100 份量好多
性價比好高

飲品不太推薦 雖然買一送一 但味道偏甜偏假
2018-02-06 106 浏览
法式芝士洋蔥湯洋蔥煮得稔身,味道帶甜味中、沒有苦澀。湯中有一大塊厚吐司,吐司表面是鋪了芝士烘過的,亦撒了少許香草。芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉餐廳名字叫意粉狂熱,當然要點一客鮮製意粉,看看是否配得其名。自家以小麥粉製作的意粉比市面買到得厚身,質感較煙韌。拌勻意粉時已聞到濃郁牛肝菌香氣,很喜歡這配搭。Tapas款式頗多,由於想吃的也有四款,乾脆就點了豪華五式拼盤。Cold tapas有帕爾馬火腿,脂肪全在火腿邊沿,火腿不肥,有微鹹香。秘製炸雞看來以為很乾,其實不然,內裏肉質嫩滑。榨了檸檬汁在炸雞上也減輕了油膩感。焗珍寶大啡菇釀帶子啡菇厚身爽滑,加上魚籽和帶子,夠鮮味。芝士帕爾馬火腿薯茸球分別鋪上三款不同的點綴,炸粉不厚,薯茸球亦很飽肚。鬆脆炸醬包裹著有嚼勁的魷魚圈最後點了一杯芒果益力多代替飯後甜品
法式芝士洋蔥湯

洋蔥煮得稔身,味道帶甜味中、沒有苦澀。

芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉

自家以小麥粉製作的意粉比市面買到得厚身,質感較煙韌。

拌勻意粉時已聞到濃郁牛肝菌香氣,很喜歡這配搭。

焗珍寶大啡菇釀帶子

啡菇厚身爽滑,加上魚籽和帶子,夠鮮味。

鬆脆炸醬包裹著有嚼勁的魷魚圈

最後點了一杯芒果益力多代替飯後甜品

跟友人到旺角吃飯,本想吃例牌菜,但發現雅蘭中心開了新餐廳,決定去試試。 到達餐廳門口,明明見到Pastaholic招牌但被和民職員招攬,令我有點混亂。 原來意粉狂熱的和民旗下,所以這𥚃一分為二,一邊是和民,一邊是Pastaholic。 餐廳不算大,但枱不多,空間夠寬敞。 二人餐$260-300,不貴。 不喜歡套餐?A la carte也有很多選擇。由意粉到Pizza、牛扒都俱備。 特濃南瓜粟米忌廉湯 $28 法式芝士洋蔥湯 $38 南瓜粟米忌廉湯真的超濃粟米味,夠creamy、濃厚,一點也不膩。 洋蔥湯味道較輕盈,浸有芝士麵包,減低油膩感,但未必人人喜歡麵包浸到軟腍腍的口感。 豪華5式拼盤 $168 豪華拼盤果真派頭十足,有Parma Ham、炸魷魚圈、薯蓉波波、牛油果蝦多士、帶子大啡菇。 最喜歡的當然是大啡菇~ 帶子夠爽嫩,大啡菇又juicy,還有點飛魚子陪襯,口感豐富。 炸魷魚圈脆漿夠薄脆,魷魚圈也很彈牙,令人驚喜呢。 照燒雞披薩 $78 以和風意大利菜作gimmick,Pizza、Pasta絕對要試。先來個日意crossover的照燒雞Pizza~ Pizza以

餐廳不算大,但枱不多,空間夠寬敞。
二人餐$260-300,不貴。

特濃南瓜粟米忌廉湯 $28
法式芝士洋蔥湯 $38

豪華5式拼盤 $168

豪華拼盤果真派頭十足,有Parma Ham炸魷魚圈薯蓉波波牛油果蝦多士帶子大啡菇

炸魷魚圈脆漿夠薄脆,魷魚圈也很彈牙,令人驚喜呢。

照燒雞披薩
照燒雞披薩 $78

Pizza以酥皮製作,與蛋黃醬底超配合。雞肉質蠻滑,伴以照燒醬汁,讓pizza更加惹味。

壽喜燒牛肉雜菌手製扁意粉 $78

食完pizza,再來意粉。

自家製的扁意粉軟熟中帶點彈牙,没有平常的生硬口感,沾滿我最愛的Sukiyaki(壽喜燒)醬汁,甜甜的,很好吃!還有隻溫泉蛋,和風味更濃。

咖啡焦糖沙冰 $53

焦糖味不太甜,咖啡味道也拿捏得宜,不錯。

朱古力茶 $38

朱古力茶不止聞到淡淡朱古力味,喝的時候也感受到。蠻有趣但不是我杯茶。

和風西餐是不少女生愛吃的口味,而且價錢不貴,絕對是與姊妹聚會之選。但要留意用餐有限時啊。
照燒雞披薩
2018-02-01 185 浏览
同朋友食飯諗左好耐都唔知食咩好😼見到雅蘭有間新嘅餐廳所以一於去試一試見呢間餐廳係專食意粉嘅咁我本身都好鍾意食意粉所以就試吓啦👭👭.我哋叫咗個魷魚明太子意粉同埋牛肝菌蕃茄手打扁意粉因為透過OpenRice訂座所以買飲品買一送一叫咗二杯有酒精嘅飲品我哋叫咗蜜桃🍑味同埋士多啤梨🍓味(我哋係聽佢哋嘅員工推介因為呢杯嘢飲外觀好靚好colorful)因為朋友唔想食pizza所以淨係叫兩個意粉同兩杯嘢飲人均消費$120👍🏻.食物質素🙌🏻1)魷魚明太子意粉超級香濃好味又唔會太鹹魷魚都好新鮮我同朋友都極力推介呢個魷魚明太子意粉2)牛肝菌番茄手打扁意粉就中規中矩牛肝菌個味都幾香意粉好味 不過醬汁就普通3)飲品兩杯都好好飲推介又靚又好飲 唔飲得酒精可以揀無酒精仲平D添整體非常推介呢間餐廳🍴同朋友,情侶食飯一流地方都好舒服 價錢又合理已經列入我既晚飯好去處👐🏻
同朋友食飯諗左好耐都唔知食咩好😼
因為透過OpenRice訂座所以買飲品買一送一
叫咗二杯有酒精嘅飲品
我哋叫咗蜜桃🍑味同埋士多啤梨🍓味
(我哋係聽佢哋嘅員工推介
因為呢杯嘢飲外觀好靚好colorful)
因為朋友唔想食pizza
意粉好味 不過醬汁就普通
3)飲品兩杯都好好飲推介
又靚又好飲 唔飲得酒精可以揀無酒精仲平D添

整體非常推介呢間餐廳🍴
同朋友,情侶食飯一流
地方都好舒服
價錢又合理

已經列入我既晚飯好去處👐🏻
  • 魷魚明太子意粉
2018-01-31 212 浏览
交通方便的一角,同b女行完街街上左雅蘭搵食,呢度晚餐都不會嘈吵,我們開動喇😃法式芝士洋蔥湯味濃郁芬芳,法包已浸一段時間,好淋軟,入面好多洋蔥好實在。特濃南瓜粟米忌廉湯好creamy,口感豐富。精選沙律的菜夠爽口,有雞肉同軟芝士和半熟旦,雖只用黑椒醋汁調味,但感覺唔單調。精選海鮮蒜香意粉料多,粉又彈牙,香而辣辣地咁挺開胃。牛肉雜菌壽喜燒風pizza薄而脆又唔油,對個薄餅係手製好驚喜,什菌量幾多,配菜新鮮,牛肉調味足夠,十分好吃,今晚最好吃的。香蕉朱古力pizza不太甜😊薄餅好薄好鬆化,朱古力醬同香蕉熱辣辣,雪糕一凍一熱咁,瞬間變成朱古力醬汁Apple Tango English Tea好香蘋果味,一點也不甜,清香吸引有驚喜,飲完個身暖笠笠。Matcha Frozen沙冰質地好大杯,有茶香,不太甜,一上台令旁邊女生有點葡萄😋解渴,但底層冰粒不夠細緻。食後感:坐得舒服,食物有翻咁上下,在市中心方便最讚☺️啱曬女子組吹水啦!P.S.上菜速度好快手,呢樣幾好,因為晚餐時間,客人是挺多的。

特濃南瓜粟米忌廉湯好creamy,口感豐富。

精選海鮮蒜香意粉料多,粉又彈牙,香而辣辣地咁挺開胃。

2018-01-31 193 浏览
位於雅蘭樓上的意粉狂熱, 食完可以落地庫的大型運動用品店血拼, 今晚同朋友食呢間新開主打手製意粉的餐廳, 試吓佢地既自家手製麵團的PIZZA及意粉, 店內裝修有啲美國餐廳 feel。睇下有乜食先?兩個三八你一言我一語......太多選擇特濃南瓜粟米忌廉湯 ($28)南瓜打得幼滑, 粟米也頗濃香, 湯頭還有像芝麻般細小的粟米粒粒咬口,  香甜南瓜拼清甜粟米, 南瓜湯無得輸, 好飲法式芝士洋蔥湯 ($38)朋友的, 成碗都湯係洋蔥, 試了一口.....好洋蔥豪華5式拼盤 ($168)一個價錢可以試五個小食, 啱曬貪新鮮又為食嘅我。栢爾馬火腿 ~ 偏瘦型, 鹹香惹味, 欠咗少少西班牙火腿獨有嘅油香, 咁既價錢己相當不錯了。焗珍寶大啡菇釀帶子 ~ 最愛大啡菇肉厚多汁, 菇味又濃郁, 加埋爽甜帶子及爆脆蟹子, 口感更豐富。海蝦牛油果法包多士 ~ 多士脆口, 牛油果忌廉醬略嫌過多, 可以少番啲。栢爾馬火腿薯茸球 ~ 三款都系薯蓉加火腿粒炸波波,不同嘅只係上面放上不同的配料;香草、三文魚子及黑松露。薯蓉波波外層炸得金黃脆口, 內心卻軟滑鹹香。意式炸魷魚圈配他他醬 ~ 炸物個人麻麻地, 少食, 佢哋嘅

睇下有乜食先?兩個三八你一言我一語......太多選擇

特濃南瓜粟米忌廉湯 ($28)
特濃南瓜粟米忌廉湯 ($28)

法式芝士洋蔥湯 ($38)
朋友的, 成碗都湯係洋蔥, 試了一口.....好洋蔥
法式芝士洋蔥湯 ($38)

豪華5式拼盤 ($168)
一個價錢可以試五個小食, 啱曬貪新鮮又為食嘅我。
豪華5式拼盤 ($168)

栢爾馬火腿

栢爾馬火腿薯茸球

薯蓉波波外層炸得金黃脆口, 內心卻軟滑鹹香。

意式炸魷魚圈配他他醬

意式炸魷魚圈配他他醬 ~ 炸物個人麻麻地, 少食, 佢哋嘅炸醬唔算厚, 魷魚爽脆, 拈啲洋蔥他他醬食, 好香口, 又無咁油膩。

照燒雞蛋黃披薩 ($78/2人前)
照燒雞蛋黃披薩 ($78/2人前)

望落好簡約健康的pizza, 配料較簡單, 照燒雞雞肉、蛋黃醬、蔥粒及芝士, 最後灑上紫菜絲, 熱辣辣香噴噴上檯, 這個創新的和風照燒加蛋黃醬味pizza都幾特別, 又係香香甜甜, 冇淨係用芝士焗咁膩, 其實芝士都落左唔少架, 有拉絲效果, 只係芝士絲幼身啲咁解, 我鍾意佢個 pizza 底, 側邊位比較厚身, 外脆內煙韌。

壽喜燒風牛肉雜菌手製扁意粉 ($78)
壽喜燒風牛肉雜菌手製扁意粉 ($78)

和風日式燒醬意粉, 配料豐富, 有溫泉蛋、車厘茄、真姬菇、京蔥、紅椒、雞髀菇及瘦肥牛等, 撈埋所有材料食, 口感同味道非常都豐富, 主角手製麵口感煙韌, 有點像吃手製刀削麵的感覺, 和風燒汁香香甜甜, 加埋京蔥香、番茄甜酸、雞蛋滑、菇菌爽口、牛肉油香....好似人生一樣, 吃一口......百感交集, 好難用一兩句說話來形容

抹茶芭菲 ($58)

層層疊甜品, 最上層是忌廉及極度濃香的抹茶, 下面是扭扭微彈抹茶奶凍併牛奶奶凍, 最下層是脆脆粟米片, 冰凍微甜, 食完飽到上心, 我地大高估自己, 這個份量可以3個女士食.....埋單去shopping 散下步先。

Choco Fun English Tea ($38)
朱古力就飲得多, 朱古力茶還是第一次, 朱古力茶用茶壺上, 茶壺能保存熱度, 飲幾多倒幾多出嚟, 唔似得杯上咁....飲飲下就凍冰冰, 壺上仲有一個好處, 就係可以加熱水無限添飲, 仲可以同朋友開心share, 講返個茶, 估唔到朱古力味都幾出, 味道同平時飲嘅真朱古力味道相似, 只係冇左糖既甜味及朱古力味冇真朱古力飲品咁濃, 會輕啲。
Choco Fun English Tea ($38)
旺角的晚上總是人潮擁擠,充滿着剛下班的打工仔,滿載而歸的自由行和玩樂的年輕人,這裡總是多姿多彩的夜生活。今天只是平日的晚上,差不多每間餐廳都擠滿人潮,排着隊,拿着票,等着吃一個休閑的晚餐,我也不例外。就在雅蘭中心新開的這一間意粉狂熱排了最多人,觀看餐牌就知道多人吃的原因。原來它是和民旗下的餐廳之一,主打意日意粉fusion菜,價錢也平民化,大約$50至$80就有一個手製意粉,看來不錯。所以我和朋友都諗住一試。一進去餐廳,原來劃分為兩邊。一邊是和民,主要吃日本菜式。另一邊就是意粉狂熱,兩邊人數都不相伯仲,各有各的特色。特濃南瓜粟米忌廉湯$28忌廉湯有淡淡的粟米蓉,很香甜。加上南瓜的濃稠感覺,飲落香滑,味道香濃。法式芝士洋蔥湯$38一上枱熱辣辣的,剛焗起。洋蔥爽甜,芝士溶化,上面更有一片烘麵包,吸收了洋蔥湯的精華,很濕潤。豪華五色拼盤$168豪華五色拼盤分別有帕爾馬火腿,芝士帕爾馬火腿薯蓉球,意式炸魷魚圈配他他汁,焗珍寶大啡菇釀帶子和海蝦牛油果法式多士。帕爾馬火腿很香口,有濃郁的火腿香氣,切得很薄,質感細膩,入口帶有鹹香。薯蓉球入口順滑,薯蓉夠滑身,加上牛油,很creamy 的感覺。炸魷魚

特濃南瓜粟米忌廉湯$28

法式芝士洋蔥湯$38

豪華五色拼盤$168
豪華五色拼盤

帕爾馬火腿

炸魷魚圈很香脆,魷魚圈有照嚼勁,配上他他汁,很清新。

珍寶大啡菇
好juicy,好多水份。裏面釀著帶子很鮮甜。鮮菇味道濃郁,香氣十足。

海蝦牛油果法式多士焗得很香脆,鮮蝦切成了粒,加入了牛油果,這個是不會錯的配搭。多士脆身,少少一件,更顯珍貴。

壽喜燒風!牛肉雜菌手製扁意粉$78
壽喜燒風!牛肉雜菌手製扁意粉

這裏的扁意粉是全手製的,使用小麥粉製作,所以食落會比較爽口彈牙,更帶有小麥香。
意粉用了日式的牛肉汁,配上日式溫泉蛋,感覺就是意日的crossover。

牛肉,洋蔥和雜菌的份量都很多。牛肉汁滲入意粉之中,味道濃郁。雜菇亦都吸收了洋蔥牛肉的鮮甜味,滋味無窮。想不到如此意日的配搭也不錯。

照燒雞蛋黃醬比薩$78
照燒雞蛋黃醬比薩

比薩上面鋪滿了和風紫菜,賣相不錯。我最喜歡就是它的香蔥粒,令到比薩很清新,減低油膩感,而且真的很香。

餐廳使用自家製麵團,加上超高溫的專業比薩爐燒製,令到Pizza更加外脆內軟,像酥皮的感覺。照燒雞味道濃郁,加上蛋黃醬,令到比薩滋味無比。

Matcha frozen $53
Matcha  frozen

這是抹茶沙冰,感覺很清新。抹茶味香濃,加上上面的忌廉和綠茶醬,口感豐富,入口清涼。

抹茶芭菲$58
抹茶芭菲

這是甜品一層一層的,白色的是牛奶奶凍,綠色的是抹茶奶凍。
杯底下面有可口的粟米片,creamy的奶凍加上脆卜卜的粟米片,令到口感更加豐富,上面更有一片甜橙,是畫龍點睛的地方。

今天初嘗這個日式意粉,感覺特別之餘,亦都幾創新,價錢又合理,難怪這麼多人排隊啦!
2018-01-18
豪華五色拼盤
壽喜燒風!牛肉雜菌手製扁意粉
照燒雞蛋黃醬比薩
Matcha  frozen
2018-01-23 2391 浏览
環境好像在木洞,cute。法式芝士洋蔥湯既外相特別點,有個蒜包咁,有芝士在上,所以味濃香點。洋蔥湯內有一絲絲洋蔥,幾好味呀。特濃南瓜粟米忌廉湯,話明特濃就真係濃南瓜味既。有粟米粒就增加咬勁咁,甜甜好飲。豪華5式拼盤,有海蝦牛油果法包多士。意式炸魷魚圈配他他醬,柏爾馬火腿,焗珍寶大啡菇釀帶子,芝心栢爾馬火腿薯茸球。海蝦牛油果法包多士係香脆帶牛油果既肉感creamy,蝦都ok。意式炸魷魚圈配他他醬,魷魚脆,唔會乾身。他他醬有碎末配魷魚煙un咁。柏爾馬火腿有橄欖油再上,中和了鹹味,易入口,而且都幾大片。焗珍寶大啡菇釀帶子,大啡菇咬落好多汁,滿滿菇味。釀帶子有點鮮,依個係5個中好好食。芝心栢爾馬火腿薯茸球,3粒同味,薯蓉球外脆內院,有一點芥未味。包住栢爾馬火腿咸咸地,更加香。意粉狂熱的朋友擇左精選海鮮蒜香蕃茄意粉,蒜香味令海鮮更香提鮮,海鮮都多有青口有蝦。蕃茄增加今餐健康,哈哈,認真係令意粉濕潤!意粉軟硬適中,帶Q彈,不錯!牛肉雜菌壽喜燒風披薩,經過超高溫焗爐加秘製配方嘅自家製麵團,焗出嚟皮外脆內軟,熱辣辣特別香。壽喜燒令牛肉甜而不蘇,雜菌也不帶草青味,野味。甜品有香蕉朱古力披薩,甜pizza
環境好像在木洞,cute。

柏爾馬火腿有橄欖油再上,中和了鹹味,易入口,而且都幾大片。

意粉軟硬適中,帶Q彈,不錯!

甜品有香蕉朱古力披薩,甜pizza算第一次食。脆片底,香蕉朱古力是絕配。雖然香蕉同朱古力都係甜,但係佢哋兩個夾埋又唔會覺得太膩。朱古力雪糕在上凍凍地,又熱又凍,甜品完成。

飲品Apple Tango English Tea同Matcha Frozen係一熱一涼喔。
Apple Tango English Tea解甜pizza係好舒服既感覺,蘋果味係清甜,茶帶點夾味。
Matcha Frozen就淡淡的抹茶,反而奶香味強點。
2018-01-21 2005 浏览
今日旺角行街諗食咩啦知道自己其實有啲團購係未用所以今日就用埋佢聽講呢間係新開嘅 係和民集團不過佢做意粉雅蘭中心二樓同和民同一個入口 門面大嘅鮮明燈光好易搵到三款唔同價錢嘅二人餐門口冇人招呼因為我地係垃圾時間去係五點去 晚餐都未出黎啦咁早所以自己行入去搵位坐佢話限時九十分鐘即係我要六點九走但其實我都真係要呢個時間走所以都唔會咁早就黎食晚餐 同埋我真係好肚餓嘅精美餐牌 易睇易明係字比較細粒叫咗個二人餐308蚊先黎兩個餐湯一個係特濃南瓜忌廉湯南瓜味濃烈 唔稀 唔淡 好味濃濃嘅南瓜味帶有粟米味 口感都幾清甜仲有個法式芝士洋蔥湯賣相幾靚 佢有啲粉絲 有個包咁呢個就係芝士洋蔥湯本身口味?冇芝士味同埋冇洋蔥味 係咪真係咁架?但佢粉絲同個包加埋好似中湯咁 同埋幾好飲架喎之後有四件炸雞炸雞鮮嫩多汁真鮮即炸 口感一流一口咬落去仲有雞油流出一件大細可以分兩啖咬 照燒雞蛋黃醬pizza我都唔知照燒雞其實係點佢冇乜落照燒雞汁只係上面加啲紫菜式扮下日風咁但個pizza味道唔錯香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉好快嘅一個名將入面所用嘅名都寫晒出黎意粉比較漲大但配味十足忌廉多 配料都多雞都滑嘅 意粉同個汁好相配 入口甜甜歡樂朱

今日旺角行街

南瓜味濃烈 唔稀 唔淡 好味
濃濃嘅南瓜味帶有粟米味 口感都幾清甜
仲有個法式芝士洋蔥湯
賣相幾靚 佢有啲粉絲 有個包咁
呢個就係芝士洋蔥湯本身口味?
冇芝士味同埋冇洋蔥味 係咪真係咁架?
但佢粉絲同個包加埋好似中湯咁

香草烤雞雜菌羅勒意粉
  • 手作朱古力布甸
  • 秘製炸雞
2018-01-20 310 浏览
今晚約了舊同學食飯,經過雅蘭中心,和民的旁邊新開了一家餐廳,被型格的裝修吸引了入去。*法式芝士洋蔥湯($38)我點了一個洋蔥湯,中間浸了一片法包;很香,味又不會太咸;湯是比較多油,但還可以接受。*特濃南瓜粟米忌廉湯($28)朋友點的*豪華5式拼盤($168)炸魷魚圈的粉偏厚了一點,但魷魚的口感錯,爽口的。三粒很熱氣的炸薯波,中間包了一小片火腿;上面分散別快了黑松露、蟹子和香草;質感外脆內軟的,味不會太咸。這個法包的餡份量不少,趁熱食最好;是牛油果醬,拌了蝦焗成的多士。焗珍珠港大啡菇釀帶子,這個都最好要熱食!大啡菇很JUICY,帶子都彈牙。巴馬火腿咸了一點,如果可以配上蜜瓜就更好了!*壽喜燒風! 牛肉雜菌手製扁意粉($78)這個是用了日式食材煮的意粉;意粉很有手製的質感;壽喜燒風的汁是甜甜的,再加上牛肉,感覺是日式多於西式。*日本魷魚滿載墨汁飯($108)墨汁飯很香墨汁的味,再加上番茄的酸酸,所以都很開胃;飯粉細軟,而配料的份量一點都不少。*抹茶芭菲($58)這個芭菲其實是用了打碎的奶凍造成的,是抹茶味和牛奶味的奶凍;不會有太多忌廉,而且底層有粟米片,拌了奶凍食口感很豐富。*Choco

*法式芝士洋蔥湯($38)
我點了一個洋蔥湯,中間浸了一片法包;
很香,味又不會太咸;
湯是比較多油,但還可以接受。
法式芝士洋蔥湯

*特濃南瓜粟米忌廉湯($28)
朋友點的
特濃南瓜粟米忌廉湯

*豪華5式拼盤($168)
炸魷魚圈的粉偏厚了一點,但魷魚的口感錯,爽口的。
豪華5式拼盤

三粒很熱氣的炸薯波,中間包了一小片火腿;
上面分散別快了黑松露、蟹子和香草;
質感外脆內軟的,味不會太咸。
豪華5式拼盤

這個法包的餡份量不少,趁熱食最好;
是牛油果醬,拌了蝦焗成的多士。
豪華5式拼盤

焗珍珠港大啡菇釀帶子,這個都最好要熱食!
大啡菇很JUICY,帶子都彈牙。
豪華5式拼盤

巴馬火腿咸了一點,如果可以配上蜜瓜就更好了!
豪華5式拼盤

*壽喜燒風! 牛肉雜菌手製扁意粉($78)
這個是用了日式食材煮的意粉;
意粉很有手製的質感;
壽喜燒風的汁是甜甜的,再加上牛肉,感覺是日式多於西式。
壽喜燒風! 牛肉雜菌手製扁意粉

*日本魷魚滿載墨汁飯($108)
墨汁飯很香墨汁的味,再加上番茄的酸酸,所以都很開胃;
飯粉細軟,而配料的份量一點都不少。
日本魷魚滿載墨汁飯

*抹茶芭菲($58)
不會有太多忌廉,而且底層有粟米片,拌了奶凍食口感很豐富。
抹茶芭菲

*Choco Fun English Tea($38)
不甜的朱古力茶,但很香可可味。
Choco Fun English Tea

*Coffee Caramel Frozen($53)
朋友點的
Coffee Caramel Frozen
2018-01-15
壽喜燒風! 牛肉雜菌手製扁意粉
Choco Fun English Tea
2018-01-20 1447 浏览
經開旺角雅蘭見到 PASTAHOLIC意粉狂熱,睇名應該系食意粉,原來仲要系手工意粉~手工意粉我至仲意,簡直開正我果範~正是晚餐時間,就入去試下拉!特濃南瓜粟米忌廉湯 清甜濃郁的南瓜粟米忌廉湯,啖啖都十分鮮甜,而且食到粒粒粟米,令口感更豐富。 法式芝士洋蔥湯 湯裏有麵包同芝士一起焗, 麵包邊好香脆,但芝士份量卻有點兒太少,但洋蔥湯算濃郁, 加上一絲絲洋蔥,感覺滿足。 豪華5式拼盤 五式拼盤包括:海蝦牛油果法包多士,意式炸魷魚圈配他他醬,柏爾馬火腿,焗珍寶大啡菇釀帶子,芝心栢爾馬火腿薯茸球。海蝦牛油果法包多士香脆Creamy~意式炸魷魚圈配他他醬,魷魚圈不會太韌,口感爽脆,加上外皮炸得香脆,感覺不錯。柏爾馬火腿上淋了些橄欖油,令其更加香滑,柏爾馬火腿不會太鹹~單食也可以接受~焗珍寶大啡菇釀帶子非常多汁,焗珍寶大啡菇口感嫩滑配上爽口帶子,雙重口感~鮮味十足!芝心栢爾馬火腿薯茸球,以為三粒不同味道,原來味道一樣~但又幾好味,薯茸球外脆內滑,仲有少少芥未味,令感覺不會太膩~ 日本魷魚滿載墨汁飯份量有點細~但味道卻十分得我心,濃香的墨汁加了蕃茄醬,充滿了海洋和田園的氣息,非常開胃,而且魷魚也

豪華5式拼盤
海蝦牛油果法包多士香脆Creamy~

日本魷魚滿載墨汁飯

份量有點細~但味道卻十分得我心,濃香的墨汁加了蕃茄醬,充滿了海洋和田園的氣息,非常開胃,而且魷魚也很鮮味爽脆,簡單的食材已經有美味的味道!

壽喜燒牛肉雜菌手製扁意粉

手製扁意粉的口感Q彈,用日式的壽喜燒云風格去煮意式手工鲜製扁意粉,非常有新意,而流心溫泉蛋令意粉更滑身濃郁,同時帶來蛋黃的香味牛肉片加上車厘茄、黃紅椒令意粉有多重口感,食下去更豐富!但食到最後味道變得比較鹹~希望可以改善下~~

抹茶芭菲

鮮忌廉加上牛奶奶涷,滑上加滑~最下面有脆片,而橙塊令抹茶芭菲加添了清新的味道。

咖啡焦糖冰沙

焦糖味夠濃,但咖啡過稀。

朱古力茶

原來朱古力和茶的味道好夾,而且特別,朱古力茶好香好滑,食飽飽飲一流!

2018-01-17
2018-01-19 310 浏览
最近係IG睇到有人推介依間餐廳,所以就決定黎食。小妹同男友兩個人叫咗一個$258既二人套餐,包兩個餐湯,一碟香草烤雞凱撒沙律,兩碟意粉同兩杯飲品。餐湯餐湯方面有特濃南瓜粟米忌廉湯同法式芝士洋蔥湯兩款可選,而小妹同男友都選擇咗前者。特濃南瓜粟米忌廉湯 (原價$28)個人認為依個湯粟米既味道多過南瓜既味道,每一啖都可以食到粟米容,味道同口感都十分好!香草烤雞凱撒沙律  (原價$33)個沙律一黎到都有啲嚇親,估唔到都幾大碟。個汁酸酸地幾開胃,但啲雞烤都勁乾,乾到咬極都咬唔開咁,冇番一定既牙力都食唔到。意粉意粉方面有六款可以選擇,而小妹同男友就分別選擇咗雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉同蒜香白酒汁海蜆意粉。雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉 (原價$58)意粉一黎到就已經聞到陣辣味,食落唔係好辣,但食唔出有蒜香味,只食到係勁咸同辣,所以就叫還可以啦~蒜香白酒汁海蜆意粉 (原價$88)依個一黎到就已經聞到好香既蒜香味,食落係好重蒜香味,相比個辣味意粉,依碟正勁多!但都係有同樣既問題,就係不論係意粉定海蜆都勁咸,不過真心正!餐飲餐飲方面小妹同男友就分別選擇咗蘋果汁(左)同冰水果茶(右)。蘋果汁冇咩特別,所以都唔評論
最近係IG睇到有人推介依間餐廳,所以就決定黎食。

特濃南瓜粟米忌廉湯

特濃南瓜粟米忌廉湯 (原價$28)

香草烤雞凱撒沙律  (原價$33)
香草烤雞凱撒沙律

意粉
雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉
雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉 (原價$58)
蒜香白酒汁海蜆意粉
蒜香白酒汁海蜆意粉 (原價$88)

餐飲

蘋果汁冇咩特別,所以都唔評論啦。
而冰水果茶就麻麻地,水果同紅茶一啲都唔夾。
餐飲方面真係需要有待改善...

但餐廳既整體表現都幾好,而且最後加埋一都係$283.8埋單,真心抵,所以會再黎試埋其他!
题外话/补充资料: 若然食晚餐的話,可以先訂枱,咁就唔洗等太耐。
2018-01-17
2018-01-17 1729 浏览
一般我們在家𥚃或外出吃到的意大利粉,都是預先製作好的乾貨。而我特別喜歡吃手工鮮製的意大利麵,喜歡它獨有的軟滑口感和香氣。得悉Pastaholic 的意粉是自家製作,鮮製麵條烹調後的口感與「乾麵」不同。軟滑、煙靭之餘又能夠嚐到小麥的味道。新鮮的麵條煑的時間比乾麵短,所以在時間掌控方面要特別小心。一般鮮製麵條價格都比較貴,但這𥚃的意粉價錢大衆化,值得一試!特濃南瓜粟米忌廉湯($28)👍👍👍👍幼滑濃香的南瓜忌廉湯加入打碎的粟米粒,味道和口感都十分配合,很有新鮮田園的味道!法式芝士洋蔥湯 ($38)👍👍👍👍充滿牛肉濃郁香氣的湯底,加上切成幼絲的洋蔥條,上面還有一片芝士法包。法包索了美味的洋蔥牛肉湯,多重口感和鮮味。豪華5式拼盤($168)👍👍👍👍這個五式拼盤最適合大顆人分享,亦適合一些喜歡嘗試多款口味的朋友。五式拼盤包括:柏爾馬火腿、海蝦牛油果法包多士、意式炸魷魚圈配他他汁、焗珍寶大啡菇釀帶子、芝心栢爾馬火腿薯茸球。柏爾馬火腿👍👍👍👍火腿有四片,並砌成花狀,鹹香的味道帶點甘香,肉質軟滑。海蝦牛油果法包多士👍👍👍👍香脆的法包上面放上海蝦粒和牛油果,美味得來又飽肚。亦可放一片栢爾馬火腿同吃,增添鹹

特濃南瓜粟米忌廉湯($28)

法式芝士洋蔥湯

豪華5式拼盤($168)

柏爾馬火腿

火腿有四片,並砌成花狀,鹹香的味道帶點甘香,肉質軟滑。

海蝦牛油果法包多士

香脆的法包上面放上海蝦粒和牛油果,美味得來又飽肚。亦可放一片栢爾馬火腿同吃,增添鹹香味。

意式炸魷魚圈配他他汁

魷魚圈包着香脆的炸漿,與他他汁很配。

焗珍寶大啡菇釀帶子

大啡菇上放了切粒的帶子、菇粒和蟹子,大啡菇肉厚多汁。

芝心栢爾馬火腿薯茸球

軟滑的薯蓉包着栢爾馬火腿,外層則炸得香脆可口。

驚喜燒風!牛肉雜菌手製扁意粉 ($78)
驚喜燒風!牛肉雜菌手製扁意粉

這個扁意粉的製法很特別,用日式壽喜燒(Sukiyaki) 的煑法配意式手工鲜製扁意粉。材料方面有薄切牛肉片、雜菌、大葱、車厘茄、黃紅椒,還有一隻流心溫泉蛋。
驚喜燒風!牛肉雜菌手製扁意粉

把流心蛋刺穿拌勻麵條,令麵條更香更滑。手製扁意粉口感軟滑,帶有小麥的香氣。由於扁意麵條較粗,掛汁力亦較強。

照燒雞蛋黃醬披薩($78/2人份)

Pizza 的餅底用了秘製配方的自家製麺圑製成,經超高溫專披薩爐,在短時間內燒製出外脆內軟,香味濃郁的披薩。
Pizza 分有一人份($48)或二人份($78),材料用了日式的照燒醬(Teriyaki) 和蛋黃醬,加上雞粒和日式紫菜,是一個很特別的西日披薩。

抹茶芭菲

一層鮮忌廉,一層抹茶奶涷、一層牛奶奶涷,再加上下面的脆筒,上層再唧上大量香滑忌廉,再加一片橙,就是這個抺茶芭菲,多重口味及口感。

咖啡焦糖冰沙 ($53)
咖啡焦糖冰沙

香濃的咖啡加焦香的焦糖,令沙冰每一口都散發著濃濃的咖啡香氣和焦糖的香甜。

歡樂朱古力茶 ($38)
歡樂朱古力茶

這個朱古力茶很特別,平時喝朱古力都是甜味的,但這個茶是充滿非常香濃朱古力的茶,是一個充滿朱古力香味的茶。喜歡朱古力的朋友,值得一試!

每枱放有清水和餐具

門面

內在環境

Special set menu

Menu
2018-01-16
2018-01-16 248 浏览
星期五晚和二個好友飯聚,好友book了這間位於旺角雅蘭中心既意粉狂熱,聽講好似新開無幾耐,便來試試啦我們點了一個$308 既2人餐加一個温泉蛋芝士卡邦拿意粉($88, 加$9 升級意粉1.5倍份量)。 2人餐包括有2碗餐湯、1個小食、1個意粉、1個pizza、2個甜品和2杯野飲。 餐湯: 特濃南瓜粟米忌廉湯,好濃南瓜味,入口好多南瓜蓉,好香甜好味小食:意式炸魷魚圈配他他汁,份量好似少左d, 不過魷魚圈炸到外脆內軟,但他他汁無乜味pizza: 照燒雞蛋黃醬pizza, 面頭有d紫菜碎,不過不失,幾好味意粉:煙肉雜菇蕃茄忌廉意粉,成碟意粉都揾唔到雜菇,香腸就有幾塊,無蕃茄味,唔惦甜品:手作牛奶布甸&手作朱古力布甸,牛奶布甸偏甜(可能本人不吃太甜吧!), 朱古力布甸好濃朱古力味,如果不喜歡太濃朱古力味既朋友會覺得好苦餐飲:橙汁,正常無乜特別散叫温泉蛋芝士卡邦拿意粉,好多汁好creamy, 好好味總括食物水準ok, 但都有待改善,服務還可以,用餐只有90分鐘略太少,不過始終係旺角區,人多,如果想坐耐d就唔使考慮了!

魷魚圈

布甸

橙汁

餐飲:橙汁,正常無乜特別

散叫温泉蛋芝士卡邦拿意粉,好多汁好creamy, 好好味

2018-01-12
魷魚圈
  • 温泉蛋芝士卡邦拿意粉
2018-01-14 932 浏览
今日同閨蜜係旺角行街去到雅蘭中心見到和民竟然開左間食意粉嘅餐廳決定入去一試佢地係同一個入口 但係分開左 左右pastaholic 既裝潢簡單舒服法式芝士洋蔥湯呢一款味道較濃但係入邊塊包有陣蒜香味 不錯特濃南瓜粟米忌廉湯南瓜湯味道比較甜質感creamy豪華5式拼盤內有ham, 炸魷魚圈、焗大菇、炸蒜蓉球及蝦多士炸魷魚圈炸得一啲都唔油膩👍🏻平時食開既焗大菇都係放咗芝士同火腿入去焗而呢個放咗帶子及鮮菇 鮮味更出蝦多士加入牛油果 食落口口感更豐富👍🏻精選海鮮蒜香蕃茄意粉意粉入而有大蝦、青口及魷魚蒜香味突出 蕃茄味唔會話酸甜👍🏻意粉煮既時間岩岩好 唔會過軟或硬烤原隻雞扒西班牙風飯我就幾喜歡呢一個西班牙雞扒烤到剛剛好熟肉質好嫩滑👍🏻 每啖都好juicy 👍🏻不錯平時食開嘅係泰式嘅香蕉朱古力薄餅今次第一次試西式做法食落口覺得係一個香蕉口味既pizza 咁樣感覺係幾得意我點左杯Apple Tango English Tea飲落口覺得vanilla 味好勁而朋友既Matcha Frozen就奶味較重呢到既意粉價錢唔太貴環境舒適 係gathering 既好地方😌
今日同閨蜜係旺角行街

平時食開既焗大菇都係放咗芝士同火腿入去焗
而呢個放咗帶子及鮮菇 鮮味更出

蝦多士加入牛油果 食落口口感更豐富👍🏻

精選海鮮蒜香蕃茄意粉
意粉入而有大蝦、青口及魷魚
蒜香味突出 蕃茄味唔會話酸甜👍🏻
意粉煮既時間岩岩好 唔會過軟或硬