2007-10-14 30 浏览
晚上要去朋友銅鑼灣的喜酒,所以下午同男朋友去左睇戲. Aaron 的c+偵探嚇到我死,我本身膽小,很怕看鬼戲,有幾幕真的很恐怖.不過拍得唔錯,都幾好睇.看完後走到附近的意粉屋食TEA舒緩一下.男朋友食田螺焗薯茸(ICE LEMON TEA),而我食HOME MADE CHEESE CAKE(HOT COFFEE).田螺很好吃,份量不少.原來焗薯+芝士粉係非常好食的.而我的CHEESE CAKE檸檬味較重,唔覺得有芝士味,而面層太多糖.不過發現左粒水果上面有一條短頭髮!!!!好唔衛生.食物質素幾好,環境寧靜,WINDOW位好舒適,好想再去.

食物質素幾好,環境寧靜,WINDOW位好舒適,好想再去.
田螺焗薯茸
HOME MADE CHEESE CAKE
2007-10-03 14 浏览
約兩星期前hea到此...原只為這兒環境不錯...要等人當然要坐得舒服點....誰知一叫食物, 45分鐘內走都走唔切....叫的是tea set....點了龍蝦菠菜焗薯蓉...賣相一般...沒驚喜, until....食到一半, 薯蓉入面出現一"粒"尾指指甲大小的欖形物, 靠近一看發現該物體有腳粘在側邊! 噁心!立即請waiter跟進. 我告訴他食物內有昆蟲(用spoon 指了指), 他只看了一眼, 想也不想就說"不可能會有蟲"...我沒多說,再用Spoon指了指....佢就拿起成碟野...話"等我同個廚師CONFIRM下先"...CONFIRM咩呀?...CONFIRM下個廚師係唔係真係加左隻蟲入去呀?....同蟲蟲見過面, 咩胃口都冇哂....佢話CANCEL左叫我再揀過野食我都冇哂心機...就話走...佢竟然夠膽張bill係成個set計哂o既...我原本心諗, 餐飲係飲左,如果佢計番我都照俾啦....但係竟然charge我成個set o既錢, 上張單o個陣仲若無期事, 以為側側膊等我俾左佢.當然立即投訴. 最後當然唔駛俾...但係隻蟲蟲我發現得遲, 都唔知有冇食到d其他蟲蟲落肚.

叫的是tea set....點了龍蝦菠菜焗薯蓉...

賣相一般...沒驚喜, until....

當然立即投訴. 最後當然唔駛俾...但係隻蟲蟲我發現得遲, 都唔知有冇食到d其他蟲蟲落肚....諗起都唔安落

發誓一定唔再去.

最衰冇負數, 如果唔係一定就係負分!
2007-07-15 10 浏览
星期天在這裡午餐,三個人叫了兩個套餐、加一個炒雜箘箥菜蓉,另在套餐加錢將甜品改為朱古力旦糕雪糕。份量都算ok,三個人不是太大食都夠飽。炒雜箘箥菜蓉幾正,值得推介,我要咗蜆肉笳醬意粉,味道唔錯份量亦足;重試咗一塊蒜蓉飽,都ok。食品水準還可以,價錢唔算平,而且上菜次序亂嚟,先上主菜餐湯都未嚟,而且待應似乎唔係好熟手,要改善一下。
2007-05-27 15 浏览
上個星期四請左假,平時都食唔到佢既tea,今次仲有買一送一,正!叫左個龍蝦汁意粉同龍蝦汁海鮮焗飯,我好like食龍蝦汁食物/湯,個焗飯超好食,雖然係tea,但都好大碗ar!

2007-05-14 6 浏览
很久沒來這間分店,感覺服務退步了,可能職員多是新手,不太熟識菜色,雖然我知道他們已很努力。意粉屋的醬燒豬仔骨是很好味的,但今次卻沒有那麼入味,而且好像細條了很多;另外,那個"羅馬pizza"很難吃,懶是特別,但沒有味道,要狂落芝士粉。
2006-05-24 20 浏览
考完科死人大一國文之後同同學仔走左落去銅鑼灣食飯,算係好好慰勞下自己~同學話想去試spaghetti house,所以走左去試。我地兩個都係第一次去o的間spaghetti house,傻下傻下咁跟人地上樓梯,仲以為自己去左人地個後門…入到去個reception counter又無人…攪到我地以為佢仲未開門。入到去個氣氛有o的詭異,有人食緊飯但唔見有staff。好在好快就staff serve 我地。佢編左我地去角落頭度坐。初我地仲驚會無人理我地,好在全餐飯o的waiter都好照顧我地^^。我地兩個都叫左lunch set。有餐湯+蒜蓉飽、煙三文魚沙律、pasta同餐飲。我試免治牛肉長通粉而我同學就試左華盛頓汁豬柳意粉。個餐好夠分量,一個女仔未必食得哂。相比起之前o既紅螞蟻,spaghetti house 個服務態度同抵食度好好多~個經理幫我地埋單o個時仲好有禮貌咁問我地o的野食o唔ok,雖然佢未必真係會理我地o既意見,不過俾我o既感覺就好好,好似好關注我地o既感受咁。

2005-11-15 19 浏览
今日仔仔考完測驗,所以就去銅玩。之後就來這裡食下午茶。來到先知,逢一至五,食二個下午茶餐,第二個只需九元,以平那個為準。所以要了二個酥皮湯意粉餐,分別是焗吞拿魚螺絲粉和芝士火腿煙斗粉。先講個湯,酥皮幾脆,又香,不過湯就麻麻,覺得有怪味,都不似香港站那間咁好飲。焗吞拿魚螺絲粉,這個最好味,料多汁多,螺絲粉剛剛好。芝士火腿煙斗粉,這個差,又乾身,又冇汁,芝士好少,火腿又少,煙斗粉得個大字,有很多粒都好硬身。最後要了兩杯凍檸水,薄檸檬得三片,冰多。另這裡服務開始差了很多,之前那些女侍應好好的,現在就差得遠了。男的就更加不用講了,傷風還返工,還不帶口罩,重要成日和同事搭訕,真的有冇攪錯。個喊,完全是給那個男侍應的,大佬禽流感呀。

個喊,完全是給那個男侍應的,大佬禽流感呀。
2005-05-20 18 浏览
上次從spaghetti house 的website 看到個宵夜時段個龍蝦汁海鮮墨汁麵(圖片賣相)唔錯,又去試下,不過唔想9:30 sin 食,打電話去問先知這個麵宵夜時段才供應,沒法la,要try為有wait till 9:30。不過宵夜時段真的很低,我已食過3times ga la。好似果個芝士焗龍蝦帶子天使麵gum,原價要成$118,宵夜半價食到。講番龍蝦汁海鮮墨汁麵,一來到就有點失望,因為我從圖片中看到的係既圓且黑的粗麵,但來到的實物卻是又扁又灰的粗麵!講番味道,全因個龍蝦汁好味而令整個麵好味,即是個墨汁麵無咩味lor。雖然有D失望,但水準依然。
不過宵夜時段真的很低,我已食過3times ga la。
雖然有D失望,但水準依然。
2004-10-22 3 浏览
最喜歡這間意粉屋,因為可以挑個"靜英英"的角落,邊看街邊聽MD邊吃東西。tea time 酥皮湯餐相當抵吃,吃完不忘帶回單據,一個月內再去可有折扣(各方店折扣率不同,85折至9折左右),更抵。食物方面,水準向來很"穩陣",但有次不小心order杯凍奶茶,自己加奶加糖,但無奈杯茶淡得像水,無論怎樣只調也會落得難飲的下場。service亦不錯,helpful & friendly。
2004-05-31 9 浏览
yes , soup is yummy! you are rite, Totoro!thank you.
2004-05-30 6 浏览
實在太好味啦~次次都食下午茶酥皮湯餐~ yummy~~~試過紅豆布甸, ok啦... 朋友話好味, 不過我覺得麻麻...
實在太好味啦~
次次都食下午茶酥皮湯餐~ yummy~~~
2004-04-30 4 浏览
星期三夜去食叫個set,有意大利湯(2),芝士龍蝦帶子天使麵,6"迷你薄餅,咖啡都係$148咋!!!比起平時差唔多半價.轉一個酥皮海皇湯加($20),再加個芝士餅($10),找數$195.8.我一直都好鐘意佢個芝士龍蝦帶子天使麵,味道又好,自從有個麵之後,我都去多!杯咖啡都唔錯,幾香.不過個Cheese cake就強差人意,有D似有檸檬味薯蓉.宵夜餐每晚9:15開始,算幾抵食,不過就無其他優惠.如果係銅鑼灣行到噤上下時間,不防去食返餐!!
2003-04-11 1 浏览
非常滿意!與兩位好友共享晚餐,大家都對食物,環境和服務都讚不絕口。唯需要注意的是,此分店並無Pizza供應,有點失望。
2003-03-22 16 浏览
見恆生信用咭有promotion,同friend o黎試o左佢個lobster angel hair。呢度環境唔錯,Spaghetti House o黎講算係幾有情調o既一間添。D waitress都好有禮貌,因為我地係訂位,佢地知我地姓乜,仲成日乜小姐前乜小姐後咁。我地兩個人叫o左個半價o既angel hair,兩個龍蝦魚翅湯,同埋honey roasted spare ribs。個Angel hair只係一般,D龍蝦又鬼咁細粒。最差係個ribs,又實又"un";後o黎埋單o個陣我地都有反映個ribs唔好味,希望佢地會有改進啦!
2001-12-28 4 浏览
I went there to celebrate my girlfriend's birthday.I booked a small table facing Time Square which is behind a wall, and it's peaceful enough for us a couple to have a good chat. However, the washroom is tiny and a little bit dirty.I ordered what the others recommand: meat balls in black pepper sauce, salmon salad, pasta Neopolitan and Hawaii pizza. I think the meat balls are good for men only. Those vegetables are VERY fresh and sweet! The pasta, tastes well but it seems to be the one I ate wh
birthday.
bit dirty.
one I ate when I was six. My girlfriend
liked the spicy potato chips more than the
pizza >.<.
The service is really good here. All of them are very NICE (thankyou!expecially one
waitress) and are of professional standard.
But the dishes came a bit too fast that the pasta became cold after we had just finished
the salad. They took out the birthday cake I
prepared before in time, my girlfriend surprised.^_^
The price is reasonable, it only costed $216.
Overall~I feel delighted.