餐厅: 意歐
资讯:

與友人打開餐牌,均覺得菜式挺特別,食材配搭較其他一般的西餐廳另類和特別,可見有心思。這次點了一個黑松露碎蛋沙律焗薯和Prama Ham Pizza,分量公道。首先,黑松露碎蛋沙律焗薯的味道和口感出奇地好吃,味道至今令我難忘,是值得嘗試的菜式。加上薯仔焗得不焦,很香,不像坊間某些薯仔沒有味道,甚至失去原有薯仔應有的香味。黑松露令整個味道提升了一個層次。價錢大概50元。另外,Prama Ham Pizza的味道配搭也很融和。它的番茄醬原有味道是甜、酸和咸,不太特別。但是驚喜在把它塗上薄薄芝士的上層後,味道除了配合之外,突出了它的甜味,恰恰與prama ham一起吃的味道相反。一個pizza能有兩種食法和兩種味道。個人認為這個薄餅顯出了廚師的心思和煮食智慧。 價錢89元。

黑松露碎蛋沙律焗薯

價錢89元。
Prama Ham Pizza
题外话/补充资料: 餐廳的食物質素整體良好,價錢公道。能以大眾化的價錢享受一些較高級的配搭菜式,挺不錯! 餐廳的裝修令人置身外國般,很有在外國用餐的氣氛。不過座位空間較窄小,較適合二至四人用膳。
2014-09-07
黑松露碎蛋沙律焗薯
Prama Ham Pizza
2014-08-13 1175 浏览
同同事落旺角做野, 諗住行下女人街做D平野!開頭先到哩間餐廳食西餐又焗薯專門店心諗都唔會平啦!點知$30-$40一個餐, 又有湯同多士仲有杯餐飲!抵呀!我地叫左三個餐, 個紅咖哩同牛肋條D味好夾, 原本諗住想食得健康D揀紅米飯!仲有個牛肋條一D都唔韌, 好好味!!蘑菇牛柳扁意粉個汁好特別唔會有菇類果種菌味, 牛柳既水準同牛肋一樣咁好!吉列豬扒肥牛大碗飯, 同個名一樣真係大大碗.我個肥仔同事都話夠晒飽, 個吉列豬扒炸到啱啱好加埋個日式燒汁同埋仲有肥牛, 好好食!好難估到有咁多樣!跟餐凍飲都係加$2, 個餐真係好抵食!
抵呀!
我地叫左三個餐,
紅咖哩牛肋條紅米飯
蘑菇牛仔柳扁意粉
吉列豬扒肥牛大碗飯
凍檸蜜
跟餐凍飲都係加$2, 個餐真係好抵食!
粟米忌廉湯
2014-08-01
紅咖哩牛肋條紅米飯
蘑菇牛仔柳扁意粉
吉列豬扒肥牛大碗飯
2014-08-09 1249 浏览
超級shopping 完大收鑊好累,想揾個地方唔想食太多野同飲下野就揾到意歐,馬上入去坐低放下戰利品,因出面太熱先叫飲品,好多類別選擇,我擇左個薄荷青檸飲品,另外揀左個抹茶忌廉,青檸薄荷好好飲,好清涼解渴,枺茶忌廉好濃,跟住再揀左一些小食因太熱不想食飯或意粉類,有一個好cute嘅酥盒,睇落去好細個,一啖食左,但原來都好好口感,食左都有點飽,兩人share個小食拼盤同焗薯,個焗薯好好味,仲有落左d焗薯鹽更好味,小食拼盤好大碟,雞翼有蜜糖點綴,感覺好似bbq咁,走嘅時候仲打包左個雞翼(記住叫人加蜜糖,會好食好多),下次再嚟過
,小食拼盤好大碟,雞翼有蜜糖點綴,感覺好似bbq咁
2014-08-08 1082 浏览
今日去完探病再去幫人補習,搞到成11點,超肚餓,但又唔想食茶餐廳或麥記,唉…諗住冇咩食,行去搭車時經過見到意歐還著燈就問下關門未,哈~竟然未關,就馬上叫野食,不過冇晒蕃茄湯,叫左我食開個忌廉汁菠菜帶子墨魚麵,次次食都保持水準,太肚餓叫多個焗薯,今次要左個巴馬火腿焗薯,份量好夠好滿足,再叫埋個texas飲品,酸酸地又解渴,最喜歡係呢度夜晚原來冇咁多人,可以坐得超舒服,又輕鬆,慢慢煲劇都冇人騷擾
  • 巴馬火腿焗薯
  • 忌廉菠菜帶子墨魚麵
我都係第一次寫劣食。好食我唔一定會比到大家睇,劣食就一定有圖。首先,今次見左4樣野食,馬上去圖。應該唔駛解釋大家都知係咩黎,不過都照講下。牛扒同埋焗著炸軟殼蟹配墨魚意小食拼盤芝士焗西蘭花==============================首先,牛扒大家不妨睇下張圖,會見到牛扒面上有塊奇奇怪怪既膜,有煮開野食都會知係咩黎,無錯,呢塊牛扒係炸出黎既,細佬第一眼睇到就己經唔明點解玩炸牛扒呢?問一問待應,完來係為左鎖住肉汁,聽到就緊係我當堂嚇一跳,然後就得啖笑。好,玩新煮法唔係問題,問題係令到塊牛扒淡又無味,仲要將炸爐既油份吸哂,到底點解要咁做,除左問個廚師之外,我諗都無咩人會知。再黎就係軟殼蟹,凍哂,完全唔脆,其實平時食軟殼蟹壽司,人地放完落雪櫃,過左幾個鍾先食,個口感都唔錯,點解一個煮出黎即食既,可以仲差過佢呢?同樣都係廚師煮法問題。小食拼盤大致上係無問題,除左炸到干哂之外。最後就黎皇牌啦!!!芝士焗西蘭花!!!如上圖所示,大家都見到,真係純粹將個名表現到極致,西蘭花+白汁再係上邊放一塊芝士,首先白汁淡而無味,芝士同西蘭花係掂都唔到,完全零配合。最後有少少感想,一度食既時候,我有諗
我都係第一次寫劣食。
好食我唔一定會比到大家睇,劣食就一定有圖。

牛扒同埋焗著炸軟殼蟹配墨魚意
小食拼盤
芝士焗西蘭花

小食拼盤
大致上係無問題,除左炸到干哂之外。

最後就黎皇牌啦!!!

最後有少少感想,一度食既時候,我有諗過呢間野個爐係咪壞左,點解樣樣唔係炸就係焗,不過點講都好,加油啦,你地個焗著都唔錯,係D創新煮法真係好怪雞姐。
2014-08-02
2014-07-27 1168 浏览
經朋友fb介紹就試下,睇完戲行過嚟都好方便,淨係認得個frd放上去幅相有紅色梳化,間舖都幾靚,我地叫左no.1嘅芝士牛柳焗薯同no.2嘅羊鞍焗薯,焗薯本身係酸cream轉左蟹肉同蘑菇,蟹肉超多同好fresh個味道,蘑菇就一般,芝士牛柳果然係no.1,又林又滑,個羊鞍都唔錯,唔so又有口感,份量又十足,值得一提係個湯(黑松露什菌湯超好味)只係加$10幾蚊就有,另外叫左個蕃茄湯好多蕃茄肉,食完都好飽,等左一陣先叫餐飲,叫左杯新出芒果雪花冰,好滑好香芒果味,仲有一杯係hawaii sunshine都ok,真係好滿足同食得開心,下次再嚟試下其他
  • 芝士牛柳焗薯
  • 芒果雪花冰
  • 黑松露什菌湯
2014-07-25 1025 浏览
呢間經朋友介紹嚟試下,咁啱朋友要食素,這間好似都有不少選擇就book位食,book左7:30但來到還要等多5分鐘,門口已經有人排隊,不過侍應亦好nice等一張枱就給我們,入去地方不算大,但紅色嘅梳化好靚同好好坐,很快就點左3個餐同一個沙律,諗唔到個煙三文魚Caesar salad咁大個,軟殼蟹墨魚麵好惹味有點辣,黑松露茄子天使麵好好味好creamy同黑松露味好濃,就算我地唔係食素嘅人都覺得好味,食素嗰位朋友更加滿意,另外還叫了個羊鞍焗薯,羊鞍亦好味唔羶,我地食得好滿足同價錢又唔貴,實在好介紹,還有我地都叫左曲奇雪花冰呢度嘅no.1飲品,真係好香好滑,同埋抹茶忌廉,Double chocolate,飲品都好味
黑松露天使麵茄子
惹味軟殼蟹墨魚麵
黑松露天使麵茄子
惹味軟殼蟹墨魚麵
2014-07-17 1074 浏览
有日行旺角,同班fd想食pizza,見到pizza hut執左好失望!跟住行行下見到哩間餐廳有,咪入去試下啦!又幾得意喎!個pizza同平時食開個d唔同,佢個番茄醬係分開上,有一個爐跟住!可以一路食一路自己點,好食又好玩~正! 跟著試埋個芝士牛柳焗薯,都好鬼正!d肉一d都唔un,仲要加埋我最愛既芝士,個焗薯都好好味!
2014-07-14 841 浏览
之前都有食過今次特登同埋班朋友再食過, 今次都叫左必食既PIZZA!海鮮PIZZA!個批底好脆, D芝士可以拉條絲出黎!我班朋友都覺得好得意, 仲有個爐仔可以自己加蕃茄醬仲熱辣!仲有杯雜莓特飲, 但已經唔記得叫BERRY ????夏天飲一流, 因為又有沙冰又有新鮮雜莓!超好味!杯玫瑰花蜜好好飲唔會太甜, D味又唔會似藥水味男仔飲都OK!和風雞柳意粉好夠味, 又唔會太咸!裝潢好有格調, 用紅色做主色D梳化好舒服!好好坐!
!仲有杯雜莓特飲, 但已經唔記得叫BERRY ????
夏天飲一流, 因為又有沙冰又有新鮮雜莓!超好味
2014-07-07
2014-07-12 841 浏览
得知一間富創意, 食物品質好的地方 - "意歐", 當天特意地來到, 好開心見到相識7年的老闆, 之前他們開的2間都TRY過, 並不是因識了他們7年而寫, 而是如吾好吃的, 又點會幫襯7之0甘耐呀. 先說環境, 好舒服, 好似返0左屋企一樣.食物 - 好開心有我好喜歡食的焗薯, 就點了一個 魚柳焗薯先來個 TOMATO SOUP - 正, 水準一流我的茶來啦, 先影個相, 個焗薯熱完全無 "生" (因之前有D SHOP 焗完仲係有吾熟 - 高手)魚柳, 脆卜卜, 吾硬, 仲要係好大塊, 新鮮吾SEN真的, 吾來吃, 真係對吾住自己的, 呢道食野的價錢吾算貴, 但食物的質素, 比美好多高級餐廳, 值得 你/我, 一來再來, 來完又來.
魚柳配焗薯
题外话/补充资料: 絕對要來
2014-07-10
魚柳配焗薯
2014-06-18 1041 浏览
去百老匯睇戲前揾野食,由旺角出本身想食沙嗲王,不過好多人驚趕唔切咪再行下睇有咩,見到呢間有焗薯,門面好靚排左幾個等應該唔駛好耐咪決定試下,等約10分鐘就入左去坐,馬上叫野食,叫左兩個焗薯同小食,上菜速度好快,啱晒我趕時間,辣肉醬焗曹好味呀又超熱,唯有食我frd個咩巴馬火腿蛋碎焗薯先因冇咁熱,原來巴馬火腿同蛋咁match咖惹味,不過跟住先上個煙三文魚沙律,如果掉轉次序出就好了,仲有叫左個雞翼,炸得好香又唔乾,隔離有個汁比我點雞翼但我覺得夠味就冇點到飲品係最開心part,因我平時去starb××××要成$30幾一杯呢d飲品,呢度跟焗薯只係半價$10幾蚊有交易,個問題係飲到好野,杯抹茶仲好濃好香,smoothie好正,好快食完就去睇戲lu下次一定會再嚟試下pasta同pizza因見好多人食
辣肉醬焗曹好味呀
惹味
,不過跟住先上個煙三文魚沙律,如果掉轉次序出就好了

下次一定會再嚟試下pasta同pizza因見好多人食
  • 巴馬火腿焗薯
  • 抹茶忌廉
Never would have thought a little restaurant located at “women’s street” would offer so many decent dishes and are in general well cooked. The décor is my favorite red with an European vibe. A pleasant surprise is they offer quite a lot of meatless dishes which I find it rare in mongkok. This is indeed a good news as this night I was with a vegetarian friend and we had a lot of choices to choose from.  Really love their shell pasta with mushroom in cream spinach sauce, it was cooked to an al den

Really love their shell pasta with mushroom in cream spinach sauce, it was cooked to an al dente, and the flavor was so good that we polished it all off in minutes!
Shell pasta with mushroom
And then this Japanese-style (I think) baked tofu in miso sauce topped with cheese was very interesting, the fusion cooking technique was certainly something to be complimented, and it’s just $28!
Baked tofu fusion-style
Last but not least, there’s this little puff thing filled with egg mayo with black truffle (sauce) on top was amazing! I don’t normally see black truffle sauce used in casual dining, I was thrilled! And the pricing is so affordable, we shall definitely revisit!!
Puff with egg mayo and black truffle!!
2014-06-11
Shell pasta with mushroom
Baked tofu fusion-style
2014-06-09 952 浏览
套餐價錢唔算太貴餐入面包埋蒜蓉多士同湯加幾蚊仲有野飲 幾抵我地淨係叫左芝士焗牛柳牛柳唔會好un 同芝士嘅味都好夾焗薯上面ge酸忌廉我朋友接受唔到隻味不過我個人覺得唔錯餐湯(忌廉)冇乜特別 味唔夠濃蒜蓉多士唔錯 幾脆都有蒜香味道飲品係士多啤梨乳酪雪花冰好好味!好重士多啤梨味中意士多啤梨一定要試!朋友見到有杯特野叫Texas覺得好特別所以嗌左試下好似係紅葡萄柚子梳打我試左啖 好特別好啱夏天飲!整體黎講食物同飲品味道都唔錯 幾抵食係餐廳兩邊之間通道比較窄 不過都裝修得幾靚有機會會再黎試其他野食!
套餐價錢唔算太貴

餐湯(忌廉)冇乜特別 味唔夠濃
蒜蓉多士唔錯 幾脆都有蒜香味道
飲品係士多啤梨乳酪雪花冰
好好味!好重士多啤梨味
中意士多啤梨一定要試!

Texas
朋友見到有杯特野叫Texas
覺得好特別所以嗌左試下
好似係紅葡萄柚子梳打
我試左啖 好特別好啱夏天飲!

整體黎講食物同飲品味道都唔錯 幾抵食
係餐廳兩邊之間通道比較窄 不過都裝修得幾靚
有機會會再黎試其他野食!
2014-06-02
2014-05-30 979 浏览
有日行旺角,同班fd想食pizza,見到pizza hut執左好失望!跟住行行下見到哩間餐廳有,咪入去試下啦!又幾得意喎!個pizza同平時食開個d唔同,佢個番茄醬係分開上,有一個爐跟住!可以一路食一路自己點,好食又好玩~正!跟著試埋個芝士牛柳焗薯,都好鬼正!d肉一d都唔un,仲要加埋我最愛既芝士,個焗薯都好好味!
2014-05-24
2014-04-27 1446 浏览
哈哈!又嚟食我至愛ge焗薯,今次帶埋屋企人,第一時間推介佢地食黑松露蛋碎焗薯,每次都一定要點呢個,個個都話'正啊',再叫左個薯條不過今次冇要到個mustard honey,因有小朋友食所以跟左個茄汁,pasta就要左個忌廉汁墨魚麵,汁夠滑麵有咬口,仲有叫左個risotto 同 caesar salad,成家人都食得好飽又滿足,媽媽話下次一定要再嚟試下pizza,因見到有很多客人都有點仲跟個熱煱的茄汁醬,好像好惹味咁,仲有必選最愛的飲品strawberry smoothie n cookies and cream smoothie