好耐冇食想甜嚐甜,今次再黎已經開到第三間分店啦。認真犀利👍黃大仙店太逼,坐得又唔舒服。大角咀分店開揚好大,枱同枱距離都冇咁窄,同fd傾計都唔驚太嘈😂九點幾黎到客人唔算多,感覺侍應比較冷淡🤔想落單但係佢地圍曬係廚房傾計。雖然唔太熱情,不過甜品好好食!😍😛開心果心太軟 配乳酪雪糕🍦開心果味道既心太軟少見,估唔到咁好味❤️一切開入面d漿湧出,證明焗得啱啱好😛旁邊仲有兩粒開心果同開心果醬😁乳酪雪糕食落夠曬fresh,不過就唔係好夾心太軟啦。一甜一酸我覺得唔襯。榛子朱古力心太軟 配乳酪雪糕🍫榛子味比較淡,入面係朱古力岩漿。雪糕筒夠脆👍

開心果心太軟 配乳酪雪糕🍦

榛子朱古力心太軟 配乳酪雪糕🍫
榛子味比較淡,入面係朱古力岩漿。雪糕筒夠脆👍

宵夜
以香港今時今日的服務態度來說真的太差。我覺得這家餐廳的甜點是不錯唯一差的是售貨員的服務態度比較黑面不希望你有燦爛的笑容,這個服務態度來說算太差了,以後永遠不會去這家餐廳。加上我帶著小朋友可能的時候會大聲說話的和我和朋友在一起經常聊天,應該會做得久,但不是太多客人,還有吉位置。我很喜歡吃那個芒果甜點,芒果甜甜酸酸的,麵包也黑得很脆,可惜真的等了太久,等了差不多30分鐘,飲品還是一般我不覺得特別好喝。
唯一差的是售貨員的服務態度比較黑面
加上我帶著小朋友可能的時候會大聲說話的

2020-11-08
想甜嚐甜又係一間bookmark咗好耐嘅甜品店,因為我好鍾意食開心果,所以一見到佢有開心果味心太軟就好想試!🤩🤩可能大角咀附近嘅甜品店唔係特別多,加上限桌令,所以上次去食嘅時候都好多人排隊~不過到差不多可以入座嘅時候,店員就會幫客人先落單,所以坐低之後都唔算等太耐先有得食👍🏼 順帶一提,最低消費係一人叫一個甜品。•🥢 開心果心太軟配原味乳酪雪糕 $62好少見甜品有開心果味,之前見到啲介紹已經好想黎食!整體開心果好濃郁😍 成個甜品有多重開心果味,最明顯係心太軟同流心餡,旁邊仲有開心醬同兩粒開心果,配合心太軟上面嘅芝士奶蓋(應該係)同脆脆,口感更加豐富!乳酪雪糕唔會好甜,都幾好食~不過佢哋嘅心太軟餡比平日食嘅流質,但感覺係無朱古力味嘅咁膩😋•🥢 黑草配花奶 $40配料好豐富,有芋圓、地瓜圓、紫薯圓、丸子、珍珠、西米、黑糖條同仙草。最特別係黑糖條,有啲似黑糖啫喱,有黑糖味,口感幾Q~芋圓嘅口感煙韌,而且清楚地食到各自原材料嘅味,證明真係落足料,唔係得隻色😋 整體味道唔會過甜。•🥢 朱古力布朗尼火焰忌廉泡芙雪山 $78呢款就咁睇已經好靚,面頭燒過嘅棉花糖醬同朱古力醬,帶點焦香味;入面係疊高咗

🥢 開心果心太軟配原味乳酪雪糕 $62

🥢 黑草配花奶 $40

🥢 朱古力布朗尼火焰忌廉泡芙雪山 $78
呢款就咁睇已經好靚,面頭燒過嘅棉花糖醬同朱古力醬,帶點焦香味;入面係疊高咗嘅泡芙,泡芙入面係冰凍嘅忌廉;而雪山最中心係乳酪雪糕,成個配搭好多層次,而且都幾夾!😋
旁邊嘅朱古力布朗尼係偏苦嘅朱古力味,平衡返火焰雪山嘅甜~另外仲有啲杏仁脆脆更加口感👍🏼
朱古力布朗尼火焰忌廉泡芙雪山

🥢 嚐甜楊露 $40
呢款係類似楊枝金露,同黑草一樣$40,但細份好多,芒果有少少酸,但可以接受,相對其他甜品就無咩驚喜。
嚐甜楊露
朱古力布朗尼火焰忌廉泡芙雪山
2020-11-07 121 浏览
位於大角咀的人氣甜品店【想甜 | 嚐甜】 ( 其實合共有三間分店,不過今次我去的士大角咀的分店。)官網寫:一間令甜度 ∝ 快樂的甜品店 堅持甜品當飯食的原則。伯爵茶法式燉蛋配乳酪雪糕伯爵茶味非常突出, 香氣更接近格雷仕女茶 (Lady Grey)。焦糖面也夠脆香。而蛋香也同時充斥著在口腔。雪糕也香濃美味,口感很實在不會像吃空氣。來到這裏一定要欣賞他她們的環境,身為香港人一定會欣賞他們的用心。不知為什麼這款甜品相對上不是很多人打卡。 大概是他們的窩夫更吸睛,更令人想打卡。但吃這個的我,有淡淡的幸福感呢。
位於大角咀的人氣甜品
官網寫:
一間令甜度 ∝ 快樂的甜品店
堅持甜品當飯食的原則。

伯爵茶法式燉蛋配乳酪雪糕
焦糖面也夠脆香。
而蛋香也同時充斥著在口腔。

雪糕也香濃美味,口感很實在不會像吃空氣。

但吃這個的我,有淡淡的幸福感呢。
2020-11-01 133 浏览
💛黃店💛食完飯之後想食甜嘢 突然間諗起呢間良心小店 因為身邊有同事話呢間好好食又抵食 試完之後真係好食到停唔到 應該會再翻兜🤤ᴾⁱˢᵗᵃᶜʰⁱᵒ ᴸᵃᵛᵃᶜᵃᵏᵉ ᵂⁱᵗʰ ᶠʳᵒʸᵒ $⁶²見到張menu第一眼就已經想點呢個 賣相同味道💯 心太軟即叫即焗 外層脆身 用匙羹輕輕切開 入面嘅開心果醬即刻湧哂出嚟 超級流心💚而且甜度啱啱好 如果覺得膩可以食下隔離嘅原味乳酪雪糕🍦即刻成件事中和返哂 超正😍😍😍木碟上面仲加咗原粒開心果同埋開心果花生醬 超有心思🥰ᶜᵒᶜᵒⁿᵘᵗ ᵀᵃʳᵒ $⁴⁰份量超多 睇落好似細細碗 但係裝咗唔少嘢 裏面有芋圓 地瓜圓 紫薯圓 丸子 西米 紅豆 海底椰 所以搞到啲椰汁好似得好少咁😂但係係好食嘅👍
💛黃店💛

ᴾⁱˢᵗᵃᶜʰⁱᵒ ᴸᵃᵛᵃᶜᵃᵏᵉ ᵂⁱᵗʰ ᶠʳᵒʸᵒ

ᶜᵒᶜᵒⁿᵘᵗ ᵀᵃʳᵒ $⁴⁰
ᶜᵒᶜᵒⁿᵘᵗ ᵀᵃʳᵒ

2020-09-22
$50 (宵夜)
ᴾⁱˢᵗᵃᶜʰⁱᵒ ᴸᵃᵛᵃᶜᵃᵏᵉ ᵂⁱᵗʰ ᶠʳᵒʸᵒ
ᶜᵒᶜᵒⁿᵘᵗ ᵀᵃʳᵒ
2020-10-28 95 浏览
續攤唔洗去韓國,又未必使一定飲酒,亦唔需要用劍既!今晚我就同朋友來到香港人都支持的想甜l嚐甜,食完飯食甜品男士來說我是其中一個捧場客。由於疫情關係入座人數有限制,但有店員細心解說和預早幫忙落單的服務,等一等當然是值得。多謝店員今晚做了一個好靚的拔絲巴芙,靚到連店員自己也叫了出來。今晚因為你們令一日完滿,你們要加油!香港人加油!
2020-10-27
$70 (宵夜)
2020-10-28 64 浏览
跟「善別組」去完 九龍殯儀館 參加守靈禮之後 , 心情難免有點沉重 , 產生了不少情緒 .... 雖然我們都習慣了 , 但仍然有感受吧 ~我們隨即往大角咀盛名的甜品 💛「黃店」想甜嚐甜 Sweet Dreamer Dessert 吃甜品放鬆下心情 ~Menu ~布朗尼可可香蕉木船 (配乳酪雪糕) : 木船上有兩球店家自製乳酪雪糕(froyo),分別是原味及竹炭芭樂味道,另外在 froyo 上澆上朱古力醬,伴着 froyo 的是焦糖香蕉及朱古力布朗尼,還有烤杏仁片,穀物,最可愛是在 froyo 上插上的迷你甜筒 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2020-10-24 81 浏览
今日放假係屋企附近搵下野食,比我發展到間💛到金既餐廳平時都少行過呢度,所以專登為左呢間野行過黎,如果係奧運行過黎都算方便店內環境簡潔,每一幅既牆上面都有一d 既海報至於係d 乜?就等你地去發掘一下服務都唔錯,已經好細心及貼心今次主要食左個牛角包配乳酪同埋珍珠奶茶*牛角包 - 食落口就有d 暖意,亦十分之鬆脆香口而乳酪就要左個原味,酸酸甜甜,如果連埋牛角包食又係另一番風味!* 炭焙烏龍珍珠 - 同市面餐廳既珍珠奶茶就大多一樣,不要期望太高😝
今日放假係屋企附近搵下野食,比我發展到間💛到金既餐廳
店內環境簡潔,每一幅既牆上面都有一d 既海報
至於係d 乜?就等你地去發掘一下
服務都唔錯,已經好細心及貼心
今次主要食左個牛角包配乳酪同埋珍珠奶茶

焗牛角酥配乳酪雪糕

*牛角包 - 食落口就有d 暖意,亦十分之鬆脆香口
岸焙烏龍奶茶

2020-10-24
焗牛角酥配乳酪雪糕
🔅#hkfoodmap大角咀🔅#hkfoodmap旺角🔅#hkfoodmap甜品.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 𝑢𝑠 𝑎𝑡 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑🦦.🎗由裝修細至餐牌都黃到金嘅高質甜品店~開心果心太軟配乳酪雪糕🌿我好中意食開心果 一見到呢個口味諗都唔諗 就叫左🤣賣相打卡𝑎𝑏𝑙𝑒之餘 味道都相當唔錯👍🏻一切開入面嘅開心果流心就慢慢流出黎🤤開心果味勁香濃之餘 甜度啱啱好!個皮面焗到小脆 加埋面頭嘅奶蓋 再配合埋旁邊嘅乳酪雪糕同埋伴碟嘅開心果醬同𝚗𝚞𝚝𝚜...雪糕筒仲係脆口 成件事好完美💯海鹽焦糖爆谷火炙香蕉窩夫配乳酪雪糕🧇窩夫好鬆好脆口 但蛋香唔太夠~香蕉上面嘅焦糖令口感更加豐富焦糖爆谷好脆好香👍🏻乳酪雪糕 酸酸地啱啱好可以解左爆谷同火炙香蕉嘅膩💁🏻‍♀️舖面都算大 但係一過左食飯時間呢度就排曬隊🤫良心店之餘仲要好味 值得等㗎!中間仲有段小插曲等等下位落大雨🌧店員出黎問有無人要遮 好窩心💛我下次要去試埋其他甜品🐷
🔅#hkfoodmap大角咀
🔅#hkfoodmap旺角
🔅#hkfoodmap甜品

🎗由裝修細至餐牌都黃到金嘅高質甜品店~

開心果心太軟配乳酪雪糕🌿
我好中意食開心果 一見到呢個口味諗都唔諗 就叫左🤣
賣相打卡𝑎𝑏𝑙𝑒之餘 味道都相當唔錯👍🏻

一切開入面嘅開心果流心就慢慢流出黎🤤
開心果味勁香濃之餘 甜度啱啱好!
個皮面焗到小脆 加埋面頭嘅奶蓋
再配合埋旁邊嘅乳酪雪糕同埋伴碟嘅開心果醬同𝚗𝚞𝚝𝚜...
雪糕筒仲係脆口 成件事好完美💯

海鹽焦糖爆谷火炙香蕉窩夫配乳酪雪糕🧇
窩夫好鬆好脆口 但蛋香唔太夠~
香蕉上面嘅焦糖令口感更加豐富
焦糖爆谷好脆好香👍🏻
乳酪雪糕 酸酸地啱啱好可以解左爆谷同火炙香蕉嘅膩💁🏻‍♀️
海鹽焦糖爆谷火炙香蕉窩夫配乳酪雪糕

舖面都算大 但係一過左食飯時間呢度就排曬隊🤫
良心店之餘仲要好味 值得等㗎!

中間仲有段小插曲等等下位落大雨🌧
店員出黎問有無人要遮 好窩心💛

我下次要去試埋其他甜品🐷
海鹽焦糖爆谷火炙香蕉窩夫配乳酪雪糕
2020-10-18 102 浏览
foodpanda 外賣2個唔同既芒芋(一個係芋圓系列入面,一個係芒系列入面,唔同價錢,諗住試唔同野),但俾左同一個款 (懷疑係特登)跟住最嬲係兩碗入面一粒芒果都冇,完全違反商品說明條例! 我嬲到要特登開係openrice account 俾感想😭
外卖送餐
2020-10-13 1098 浏览
發現大角嘴既小店每間都好長龍🙈大家要有心理準備!想試依間好耐好耐~去開附近梗係要去食埋😍小店除佐西式同中式甜品,仲有野飲~.開心果心太軟配乳酪雪糕🍦$62😋👍🏻:👅👅👅👅.8/5分見到即刻決定要依個😍因為個口味夠特別~同埋平時都好鍾意食開心果🥰一上枱靚到哇佐聲🙈好igable!!!本身以為切開會流心,點知唔係好流😶所以拍片第n次失敗🤷🏻‍♀️btw開心果味好濃!!好好味超幸福💕~整體口感好fudgy是也🙆🏼‍♀️有啲似布朗尼咁👅旁邊仲用佐開心果醬帶點nuts黎點綴💓而倒插雪糕🍦係原味乳酪黎😍意外地同開心果好match👀乳酪嘅酸甜又中和返開心果既膩~成個set我都勁愛!!.黑草 $40😋👍🏻:👅👅👅.8/5分有芋圓點可以唔試😍一共有8款配料:芋圓,地瓜圓,紫薯圓,丸子,珍珠,西米黑糖條,仙草~勁豐富👀好多丸子排排坐喺面好吸晴🤤本身個汁底已經有黑糖,所以每粒丸子食落都有黑糖包住咁~但食落甜度適中同煙煙韌韌咁🙆🏼‍♀️仙草超滑的!!黑糖條就食落幾得意🙈有啲似啫喱🤔食到咁上下可以加花奶/忌廉落去,食落更加細滑,有第二種口感唔會咁膩🥰~.總結,小店用佐水泥牆同大理石設計~環境都坐得好舒服🙆🏼‍♀️小店由

開心果心太軟配乳酪雪糕🍦$62
😋👍🏻:👅👅👅👅.8/5分

黑草 $40
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分

黑草

總結,小店用佐水泥牆同大理石設計~環境都坐得好舒服🙆🏼‍♀️小店由擺盤到menu都勁有心思💕款款都好創新且好吸引之餘😍味道都好有水凖🥰同埋都算有好多選擇~~
2020-09-29 120 浏览
之前堂食開到10點已經試過一次外賣今晚係旺角食完飯就同朋友黎試下呢間超黃甜品店😋香蕉Crèam brûlée 冇諗過連個香蕉都有蕉糖😆岩晒中意食甜野嘅人荔枝味芭菲芭菲出面餐廳有好多,但荔枝味真係好少見。上面個迷你筒係甜甜地嘅,唔係威化餅(我自己就好唔中意食威化餅)乳酪雪糕我就俾10分😚唔會好漏夾埋個荔枝醬中和返個甜味👍🏻底層仲有啲粟米片❤️總括黎講,餐廳環境好舒服都幾啱朋友飯後傾計👍🏻食物方面都有好多選擇,除左西式都仲有中式,下次可以一試。價錢都唔貴,30-80左右
之前堂食開到10點已經試過一次外賣

今晚係旺角食完飯就同朋友黎試下呢間超黃甜品店😋

香蕉Crèam brûlée
冇諗過連個香蕉都有蕉糖😆
岩晒中意食甜野嘅人

荔枝味芭菲
芭菲出面餐廳有好多,但荔枝味真係好少見。
乳酪雪糕我就俾10分😚唔會好漏夾埋個荔枝醬中和返個甜味👍🏻
底層仲有啲粟米片❤️

總括黎講,餐廳環境好舒服都幾啱朋友飯後傾計👍🏻
食物方面都有好多選擇,除左西式都仲有中式,下次可以一試。
價錢都唔貴,30-80左右

2020-09-28
$50 (宵夜)
2020-09-26 103 浏览
同朋友去食大角咀呢一間裝修超級超級靚嘅甜品舖,因為疫情關係,已經好少響出面食甜品呀,今日啱啱四個人一齊去。去到門口見到都有唔少人排隊❤️不過都等咗唔係好耐,店員好Nice,間唔中會出嚟推介下食乜😂我好鍾意桂花嗰種清新嘅味道,所以一坐低就叫咗個培茶桂花芝士蛋糕,清新得來又唔係好甜,隔離仲有乳酪雪糕,真係夏天恩物
培茶桂花芝士蛋糕

培茶桂花芝士蛋糕
2020-09-22 112 浏览
同老婆 下午搵下午茶黎到利奧城 見到個牛角穌幾吸引 入黎試試。係幾好食 牛角穌夠脆 個奶霜同牛角穌 出奇地夾奶茶就不過不失 老婆就叫左個黑草涼粉 加碧螺春 套餐 一個唔錯嘅悠閑下晝
同老婆 下午搵下午茶黎到利奧城
見到個牛角穌幾吸引 入黎試試。

係幾好食 牛角穌夠脆 個奶霜同牛角穌 出奇地夾
奶茶就不過不失

老婆就叫左個黑草涼粉 加碧螺春 套餐

一個唔錯嘅悠閑下晝

2020-09-20 125 浏览
我真係好鐘意呢間黃到金嘅甜品店 今次第2次嚟啦 除咗因為佢係黃店 亦都因為佢嘅甜品選擇好啱我 亦都好好味💛今次我試咗期間限定◽開心果心太軟配乳酪雪糕一上枱即刻切開 睇下流心效果做得o唔ok 無失望 溶岩漿咁流出嚟 放入囗嘅第一啖 好味到我驚嘆一聲 即刻叫我朋友試一啖 大家都覺得好正好正 而且又唔會太甜 呢個我絕對要喺佢限定期間再食過◾蜜糖窩夫格餅配乳酪雪糕老實講 窩夫就無乜特別 無好香嘅蛋味 亦唔係特別鬆軟朋友仲試咗杯飲品滇紅。紅碧螺 味道還不錯
今次我試咗期間限定
◽開心果心太軟配乳酪雪糕
◾蜜糖窩夫格餅配乳酪雪糕
老實講 窩夫就無乜特別 無好香嘅蛋味 亦唔係特別鬆軟
朋友仲試咗杯飲品滇紅。紅碧螺 味道還不錯