富有濃厚中國文化特色的饒宗頤博物館中🐉的一間法式西餐廳 📯環境清幽位置好似隱世山上 🏞但其實好方便易去 地鐵站上橋行去都係5~10分鐘適逢聖誕 餐廳擺設充滿節日氣氛 🎄🎁香煎法國鵝肝配自家製鴨批‧花糖燴梨 $188法國鵝肝‧鴨批‧燴梨鵝肝煎得表層帶脆而不油👍🏻鴨肝絲滑連綿☺ 同酸甜燴梨一齊 正好中和鵝肝鴨批的膩蘋果木煙燻西班牙乳豬 $338西班牙乳豬‧法式薯仔蓉‧燴紅椰菜‧印尼燒烤汁蘋果木煙熏 肉味更濃郁帶smoky香 😚 趁熱食皮脆肉嫩 更juicy 😋 蟹肉意大利飯配烏魚子 $268蟹肉‧蟹膏‧意大利飯‧烏魚子意大利飯夠creamy味濃 有咬感但烏魚子同蟹肉就唔夠多😕食唔出烏魚子的鹹香與蟹汁的甜味阿拉斯加焗雪山 $98經典懷舊雪糕甜品☺待應在客人面前即席將烈酒加熱 淋在雪山上 在蛋白霜上燃起藍色火焰 非常IG-able 入口外暖內凍 冷熱交纏 層層心機❤周年生日慶祝提前訂座 🎉🎂so sweet 💕甜品碟上寫生日祝福插蠟燭 📸即影即留念Pan Fried Foie Gras w/ Homemade Duck Terrine & Poached PearFrench foie gra
富有濃厚中國文化特色的饒宗頤博物館中🐉的一間法式西餐廳 📯

阿拉斯加焗雪山 $98

阿拉斯加焗雪山

周年生日慶祝提前訂座 🎉🎂so sweet 💕
甜品碟上寫生日祝福插蠟燭 📸即影即留念

French foie gras, Duck terrine, Poached pear

Spain Suckling pig Smoked w/ Apple Wood
Spain suckling pig, Potato purée, Sauerkraut

Crab Meat Risotto w/ Mullet RoeCrab meat, Crab meat paste, Risotto, Mullet Roe

Baked Alaska $98

#悅滿軒#House of Joy #美孚#法國菜餐廳#饒宗頤文化館#香煎法國鵝肝#鴨批#西班牙乳豬#蟹肉意大利飯#烏魚子 #阿拉斯加焗雪山#foiegras#spainsucklingpig #crabmeatrisotto #bakedalaska#好吃#放假#hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious
香煎法國鵝肝配自家製鴨批‧花糖燴梨
蘋果木煙燻西班牙乳豬
阿拉斯加焗雪山
  • 法國油封鴨配焦糖蘋果
  • 烤西班牙乳豬
2022-12-26 871 浏览
聖誕晚餐餐前麵包自家製香軟配合香滑牛油 食不停食材味道無令人失望白甘荀濃湯 配北海道刺生帶子 湯濃 帶子鮮甜香濃紅蝦意大利麵好彈牙美味威靈頓牛柳熟到啱啱好 甜品拼盤 自家製朱古力橙蛋糕甜度剛好開心的一餐
2022-12-25
聖誕甜品拼盤
  • 餐前麵包
  • 阿拉斯加焗雪山
2022-12-11 961 浏览
見到不錯的食評,一家四口特意架車去荔枝角試一試。到步環境吸引,遠離繁囂,但入到餐廳後,感覺就大打折扣。雖然味道及服務不過不失,但一定不是食評中所指的「性價比高」,亦談不上「意外驚喜」。餐廳提供的亦不是正宗的法國菜,這個價錢其實有很多選擇。不過,貪新鮮,試試亦無妨。
  • 烤西班牙乳豬
2022-12-07 802 浏览
燒肉眼扒絆薯菜*Time : DEC 2022, Lunch Time*Price : $178 - HKD *Place : 悅滿軒*Review : 荔枝角有很多隱世的工廈西餐廳,今次的就同樣隱世但不在工廈,而是在位於荔枝角半山上的饒宗頤文化館內的法式餐廳。- 燒肉眼扒絆薯菜 :先說絆菜,內容相當豐富,質量也好,燒栗米心又脆又甜,薯仔南瓜煮得又軟又香,主菜肉眼扒也相當好,滿滿的燒烤味,肉汁豐富又香肉味,而且沒用鬆肉粉,保留最原始的烤肉味道整體是不錯的,餐廳環境清幽,食物水準穩妥,網上見還有不小菜色被受好評,可以一試,餐廳四圍都是閒逛的好地方,散步,影相都可以,在工廈林立的荔枝角是一個放空一下的好地方悅滿軒地址 : 荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座

燒肉眼扒絆薯菜

*Time : DEC 2022, Lunch Time
*Price : $178 - HKD
*Place : 悅滿軒

悅滿軒
地址 : 荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座
2022-11-23 873 浏览
牛扒好味,雖然要的是五成熟,來到的是八成,但可幸不刃,味道佳。青口的芝士汁很濃,喜歡芝士的,一定要叫。是日沙律有驚喜,非常清新,酸酸甜甜,值得推介。三人吃不用$1100, 性價比高。
2022-11-21
庆祝纪念
生日
  • 美國安格斯肉眼扒12安士
2022-10-18 1134 浏览
不懼疫情,珍惜與友共聚,在openrice搵到呢間食肆,食評不俗,就去試吓。食物質素幾好,份量啱啱好,價錢又合宜,環境舒適,服務態度好,不限時間,可以暢談,食完還可以參觀饒宗頤文化館,享受半天與友共聚。
2022-10-16
2022-10-01 1227 浏览
朋友提議呢間餐廳,原本諗住會係普普通通,點知識落係非常之有驚喜,我哋叫咗幾款菜,每款都係用心製作,食落去會有嘩的一聲嘅感覺。同埋行上去餐廳嗰段路,會令你覺得遠離城市嘅繁囂,都係一種幾特別嘅感覺,推介大家可以去試吓。

2022-09-25 1240 浏览
因為朋友生日,所以安排了一系列活動,先係D2 place 睇戲,然後就行香工,誰知朋友買得太開心,過了Book 枱時間。原本打了兩次電話去餐廳想改遲d ,但後來我才發現自己電話有問題, 一接通就會自動cut 線。最後遲了半小時才去到。坐位都幾舒服,不過用色就有點大膽🤣餐湯、沙律同面包都ok,但咖啡就薄左少少海鮮龍蝦汁意大利飯好鲜味,好creamy 好yummy朋友點紅酒汁紐西蘭羊膝,佢話0k,有佢仲意的羶味,所以我吾敢試試😂最後上甜品,但佢地吾記得幫我寫字😭😭好彩朋友話有心意就夠。朋友點左一杯很神奇不會溶的雪糕。我就甜到死的榛子蛋糕,連嗜甜的我都頂吾順。最後留下了一杯走時都未溶同半件cake再趕下一場😂😂
坐位都幾舒服,不過用色就有點大膽🤣

餐湯、沙律同面包都ok,但咖啡就薄左少少

海鮮龍蝦汁意大利飯好鲜味,好creamy 好yummy

2022-09-21
2022-09-11 1331 浏览
因為饒宗頤中秋有市集,所以一心諗住行完市集出返去食嘢,無意中發現呢間西餐廳,見到要排隊,八卦就睇吓個餐牌,發覺好似都幾啱食,就問吓有冇位,然後發覺Booking好full,同時walk-in 都好多人要等,雖然要等一陣,但係都想試一試佢佢個Menu有四百幾蚊嘅Full set, 亦都有比較親民嘅價錢百零蚊一個set,每個set都包前菜,湯,main course同餐飲我覺得個前菜沙律個黑醋可以再落多少少🤏個湯係蘑菇湯,咁我覺得個味係濃郁同埋個texture係唔錯嘅,而個餐包亦都有整熱啦咁襯個湯係幾好食嘅👍🏻主菜我叫咗西班牙黑毛豬,先講個豬,烤得唔錯入邊切開仲好有肉汁,而配菜佢有薯角同埋南瓜,咁我覺得兩個都烤得唔錯,係唯一係嗰個粟米就考得熟咗少少乾身左🤏咁餐茶就冇咩好講嘅,我都係嗌咗Standard嘅熱檸茶我啫,不過佢好有誠意,切咗四片檸檬俾我😅最後講一講環境同服務啦,餐廳個室內設計係唔錯嘅,色調以白色同Tiffany blue為主,座位上就唔算迫,但亦唔算闊落而服務方面呢我就俾4.5⭐️,消毒清潔都有做足,咁響防疫嘅期間呢啲都好重要,所以我覺得唔錯,另外,每一個侍應都幾留意你食到咩程度,
我覺得個前菜沙律個黑醋可以再落多少少🤏
而服務方面呢我就俾4.5⭐️,消毒清潔都有做足,咁響防疫嘅期間呢啲都好重要,所以我覺得唔錯,另外,每一個侍應都幾留意你食到咩程度,然後就會上下道菜,或者收野
因為今次都幾滿意,所以下次我都會試一試佢四百幾蚊嗰個set 😉 下次再分享啦
西班牙黑毛豬
2022-09-11
等候时间
15 分钟 (堂食)
西班牙黑毛豬
2022-08-25 1083 浏览
 之前已經食過一次,覺得好好味。所以今次帶埋媽咪同爸爸嚟試吓。因為今次個地點係美孚饒宗頤文化館到,對文化好有興趣嘅爸爸即刻記得呢度係一個活化嘅地標👍🏻餐廳裝修唔錯,而且好大好舒服😌媽咪同爸爸唔知食咩好所以就由我發板點菜😆😆首先我叫咗烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬。八爪魚腳烤得好淋,外面脆卜卜,入面係軟綿綿。而且有鹹鹹地嘅海水味。連怕韌嘅媽媽都覺得容易咬👍🏻。薏米索咗辣肉腸嘅味道,味道辣辣地,十分惹味👍🏻。為咗滿足爸爸媽媽食飯嘅慾望🤣,我叫咗蟹肉意大利飯配烏魚子。呢個好有surprise,本身以為蟹肉只係得上面嗰兩隻蟹鉗😆原來喺飯入邊都有好多嘅蟹肉👍🏻,真係有啖啖肉嘅感覺,配埋烏魚子喺入邊,反而令到飯嘅鮮味更突出。👍🏻再嚟就係烤小龍蝦意大利粉配西班牙紅蝦汁。紅蝦汁配意粉,有好濃郁嘅鮮蝦味。😋意粉煮到剛剛好,唔會覺得好硬。小龍蝦彈牙爽口。就咁食都知道佢用嘅材料係好新鮮👍🏻呢樣嘢我覺得好值得讚 👍🏻呢餐飯連腌尖嘅爸爸媽媽都好滿意,連侍應服務質素都滿足到佢哋兩老嘅需求😆,非常好👍🏻 佢哋話會推介朋友嚟😆

媽咪同爸爸唔知食咩好所以就由我發板點菜😆😆

2022-08-25 579 浏览
今次我又搵到一好吸引嘅餐廳,雖然個location遠咗少少,但我見環境清幽。嘢食賣相吸引,所以決定你試吓係咪真係咁好味😋環境:喺饒宗頤文化館,周圍環境清靜。裝修都幾靚。適合情侶拍拖食飯。評分:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:侍應有禮貌,會細心問左有冇食物敏感先,然後再推介時令嘅美食俾你。呢個我覺得唔係間間餐廳有👍🏻評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐頭盤生蠔:我見佢個Menu有四種唔同嘅生蠔,分別係唔同價錢同唔同國家。分別係法國,愛爾蘭同美國。除咗最貴嗰款之外。其餘嘅款式我都叫咗各兩隻試下。我覺得三隻嘅口感都非常肥美。鹹鹹地嘅海水味令到蠔嘅味道更濃郁👍🏻佢嘅蠔真係好新鮮。真係忍唔住再叫多幾隻😆😆評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐主菜烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬:賣想好靚。八爪魚腳好大條,咁大個女都係第一次自己食咁大隻八爪魚腳😆😆呢個真係大滿足得。八爪魚烤得好入味再配佢個青醬一齊食,真係咬一啖都有濃郁嘅鮮味滲出來。再同佢個辣辣地嘅薏米一齊食,真係超級好食😋😋😋評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐呢餐算係我評分比較高分嘅一餐,我覺得各方面嘅質素都好好,性價比都好高。食得我就嚟食多次

環境:
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

服務:

頭盤生蠔:

主菜烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬:

2022-08-25 585 浏览
今次我搵到一間穩世嘅法國餐廳,鍾意食法國餐驚我梗係第一時間嚟試吓😋餐廳環境舒服而且寬躺。同隔籬枱有一定距離,所以坐得好舒服。因為係活化文物,所以外牆都係遺留左一定嘅歷史價值。但驚喜嘅係內部裝修非常現代化,同出邊形成咗一個對比。👍🏻菜式方面點左西班牙薄切紅蝦配柚子茴香沙律 熱情果汁,呢個賣相精緻。味道清新。有好重嘅柚子味同蝦味,再配埋佢個果汁。食完之後會覺得好開胃。之後在叫咗個前菜法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士 ,擺盆又係好靚。煙三文魚同魚子醬味道好夾,配埋芝士一齊食啱啱中和返個味道👍🏻主菜我就叫咗意大利飯配澳洲鮑魚 海鮮湯。意大利飯鮑魚味極重,非常鮮味。連埋煮到好腍嘅鮑魚一齊食,有好明顯嘅層次感。再試埋個超級足料嘅海鮮湯,有好濃郁海鮮味👍🏻。呢兩個都超級好味😋真係會忍唔住將全部嘢食晒🤣Overall嚟講,呢度嘅食物擺盤精緻,而且味道鮮味。煮法都好正宗。最難得嘅係,呢一個價錢食到咁正宗嘅法國餐真係好難搵到👍🏻👍🏻下次會再推介朋友一齊嚟食👍🏻

2022-08-25 477 浏览
因為呢排男朋友做嘢好辛苦,所以決定同佢去食一餐好嘅😋😋(根本係滿足自己為食嘅慾望)🤣🤣經朋友推介下, 我就揀咗位於美孚嘅呢一間餐廳。 去到之後發現環境同裝修都好靚,好舒服😌。侍應嘅服務態度都好好,會主動問你有啲咩係唔食得👍🏻呢個我覺得唔係間間餐廳都咁細心👍🏻所以好值得讚👍🏻打開Menu,發覺價錢一啲都唔貴,就即刻揀咗自己鍾意食嘅嘢先😆其餘嗰啲就咁等男朋友揀😆首先介紹香煎法國鵝肝配自家製鴨髀 花糖燴梨$188,佢個擺盤好靚,感覺超高級😍。鵝肝煎得超香口,而且味道濃郁。口感好creamy😋鴨髀煮得好嫩滑。同鵝肝嘅味道好夾。之後就係佢個花糖燴梨,呢個味道清甜,而且有好香嘅梨味。啱啱好中和返頭先濃味嘅鵝肝同鴨髀👍🏻跟住就係法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士 $158,呢個勁靚勁好好味😋,我勁鍾意食煙三文魚同魚子醬。呢個小食完全滿足到我嘅要求。😍😍除咗之前嗰兩個菜式, 我覺得最應該介紹嘅就係法式紙包智利紅䱽魚配海鮮汁$288。呢個真係超surprise🤩,紅䱽魚肉釀咗好多海鮮喺入邊。呢個煮法我都係第一次見,魚肉吸收晒其他海鮮嘅味道,令到佢個味道好有層次感。而且肉質彈牙。真係超級好味😋連唔鍾意

除咗之前嗰兩個菜式, 我覺得最應該介紹嘅就係法式紙包智利紅䱽魚配海鮮汁$288。呢個真係超surprise🤩,紅䱽魚肉釀咗好多海鮮喺入邊。呢個煮法我都係第一次見,魚肉吸收晒其他海鮮嘅味道,令到佢個味道好有層次感。而且肉質彈牙。真係超級好味😋連唔鍾意食魚嘅男朋友都食到舔舔脷👍🏻。。而且最重要最重要嘅係價錢一啲都唔貴。性價比非常高。我好肯定呢個價錢喺其他餐廳食一定冇呢個質素👍🏻
2022-08-24 367 浏览
今次撇低屋企人同男朋友,自己出動去搵好嘢食。所以揀咗喺美孚饒宗頤文化館有間叫悅滿軒嘅餐廳,一開始以為係食中菜,睇清楚啲發現原來係食法國菜。😆😆心諗咁都比我搵到,我就決定去試吓🤣🤣餐廳周圍嘅環境寧靜舒適,真係啱一個人自己享受舒服中午☺️☺️。裝修都係以法國風情嘅風格為主👍🏻。自私食嘅我一共叫咗三樣嘢🤣,先試前菜。法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士($158),賣相好靚,好賞心悅目😍 煙三文魚同魚子醬本身就係濃味,配埋口塔芝士,味道即刻中和返。🤤之後就試西班牙薄切紅蝦配柚子茴香沙律 熱情果汁$198。呢個賣相又係超靚。佢個紅蝦切得好薄,再配埋柚子茴香沙律同熱情果汁一齊食,柚子好清新,茴香完美咁突出左紅蝦嘅鮮味。食完之後令人有一種好清爽嘅感覺👍🏻主菜我食咗烤小龍蝦意大利粉配西班牙紅蝦汁$298,我覺得佢個份量適中。有好濃郁嘅龍蝦味,每一條意粉都比紅蝦醬汁包裹住 。🦞小龍蝦爽口彈牙,加埋個紅蝦醬一齊食。真係好食到停唔到。呢餐真係超級好食, 而且價錢真係一啲都唔貴,用呢個價錢食到呢個質素嘅嘢。 真係物超所值。今次自己獨食完下次一定要叫埋男朋友一齊黎🤣🤣🤣

2022-08-24 323 浏览
今年第一年同男朋友慶祝拍拖周年, 特登揀咗一間比較靚嘅法國餐廳同佢食餐好嘅!同男朋友上到去嘅時候, 驚喜嘅係有好多人喺度擺檔,見未夠鐘就同佢一齊行吓。順便買下野入到餐廳個環境都唔錯,裝修比較現代化,同外牆有強烈嘅對比,但環境都算舒適同寧靜。非常唔錯為咗有個滿足嘅周年紀念😏今次全部都係嗌我哋鍾意食嘅嘢👍🏻前菜🥗:香煎法國鵝肝配自家製鴨髀 花糖燴梨鵝肝煎得好香脆,口感外脆內軟,而且好Juice。完全冇膻味,鵝肝味好香。鴨髀嫩滑,唔會太韌,食落口仲可以保持到肉質鮮嫩嘅口感👍🏻燴梨清甜可口,中和返濃味嘅鵝肝同鴨肉👍🏻主菜🦀:香煎日本松葉蟹餅配金蘋果蓉 雞尾酒汁 蟹肉餅炸到金黃色。賣相非常吸引。口感非常香脆。味道非常重蟹肉味。完全食得出佢係用咗大量蟹肉去整嘅👍🏻佢個金蘋果蓉完全帶出咗蟹肉餅嘅鮮味。呢個男朋友食都讚不絕口主菜🦪:香辣蒜片蠔肉白酒意大利粉 蠔肉嫩滑飽滿,意粉蒜味濃郁,但唔會覆蓋左蠔肉同白酒嘅味道,連埋個意粉一齊食。加埋一齊食,完全可以食到唔同的層次感👍🏻男朋友表示,呢餐好滿意,因為每一樣都係佢鍾意食嘅嘢。之後有機會可以再黎食多次👍🏻

為咗有個滿足嘅周年紀念😏今次全部都係嗌我哋鍾意食嘅嘢👍🏻

前菜🥗:
香煎法國鵝肝配自家製鴨髀 花糖燴梨
鴨髀嫩滑,唔會太韌,食落口仲可以保持到肉質鮮嫩嘅口感👍🏻
燴梨清甜可口,中和返濃味嘅鵝肝同鴨肉👍🏻

主菜🦀:
香煎日本松葉蟹餅配金蘋果蓉 雞尾酒汁