2021-12-31 229 浏览
跑完山,2021最後一餐饭就系呢间发哥都帮衬嘅茶餐厅食,希望2022年可以好似招牌「七彩饭」一样,七彩缤纷🌈 七彩饭 $55镇店之宝,份量好足,整体味道唔错。1️⃣ 酥炸鸡翼:有2只,肉质紧实2️⃣ 太阳蛋:笃爆个流心蛋黄,攞嚟捞饭食一流3️⃣ 火腿:一大片4️⃣ 餐肉:煎得外脆内软,几香口5️⃣ 红肠:有两大片,几厚身,好好肉地6️⃣ 梅菜腩肉:咸咸地嘅梅菜,加埋半肥瘦嘅腩肉,又系好啱送饭7️⃣ 咖喱鸡:有薯仔、鸡鎚、鸡翼,炆得软腍,加埋少少辣嘅咖喱汁,几惹味👍🏻红豆凉粉(少冰)$32一上枱真系好震撼,系用啤酒杯装,非常大杯,份量好足❗️红豆甜甜地、有咬口;农村凉粉草几有惊喜,食落带有甘味,唔会好似坊间嗰啲咁冇味。整体黎讲唔会太甜,又多料,大力推荐👍🏻原本我好肚饿同埋口渴,食完之後好饱🤣👍🏻 老板同夥计态度唔错;见好多人外卖都嗌食七彩饭同埋羊腩煲,下次想再试埋舖头嘅招牌奶茶凉粉😋

七彩饭 $55
镇店之宝,份量好足,整体味道唔错。

1️⃣ 酥炸鸡翼:有2只,肉质紧实
2️⃣ 太阳蛋:笃爆个流心蛋黄,攞嚟捞饭食一流
3️⃣ 火腿:一大片
4️⃣ 餐肉:煎得外脆内软,几香口
5️⃣ 红肠:有两大片,几厚身,好好肉地

红豆凉粉(少冰)$32

2021-09-20 208 浏览
去完大帽山, 点可以唔黎恩记食个饭。恩记劲多街坊都会去嘅饭堂。食物质素有一定嘅保证先有咁多回头客。地点十分唔方便,唔系揸开车都唔会去到果到。郊区嘅一间老店泊车都好难,冇位泊。入面环境如何,正正常常。出名嘅七彩饭。有哂7样餸,等你每样都可以试d红肠,煎蛋,咖喱鸡,炸鸡翼,梅菜猪肉,火腿,午餐肉份量十足老板推介特色饮品叫左杯红豆凉粉冰,好x 大杯饮唔哂,足料。夏天消暑一流
去完大帽山, 点可以唔黎恩记食个饭。
恩记劲多街坊都会去嘅饭堂。
食物质素有一定嘅保证先有咁多回头客。
地点十分唔方便,唔系揸开车都唔会去到果到。

郊区嘅一间老店

泊车都好难,冇位泊。

入面环境如何,正正常常。
出名嘅七彩饭。
有哂7样餸,等你每样都可以试d
红肠,煎蛋,咖喱鸡,炸鸡翼,梅菜猪肉,火腿,午餐肉

份量十足

老板推介特色饮品
叫左杯红豆凉粉冰,好x 大杯
饮唔哂,足料。夏天消暑一流
2021-09-18
2021-07-16 181 浏览
「恩记茶餐厅」————————————————店舖位置:元朗八乡锦田公路上村12号A————————————————今日一行几人喺元朗八乡附近游车河,之後嚟咗恩记茶餐厅呢度食嘢, 叫咗个虾干炒通菜,椒盐排骨,同埋一个麻辣鸡!!!!!整体来讲不过不失,呢啲餸用黎送饭啱晒! ☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻
「恩记茶餐厅」

————————————————

店舖位置:

元朗八乡锦田公路上村12号A

————————————————

今日一行几人喺元朗八乡附近游车河,
之後嚟咗恩记茶餐厅呢度食嘢,
叫咗个虾干炒通菜,椒盐排骨,同埋一个麻辣鸡!!!!!

整体来讲不过不失,呢啲餸用黎送饭啱晒! ☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻
2020-03-17 1793 浏览
喺石岗军营看完红棉树,黄昏6点肚饿想即刻附近搵食。第一次经过这里(上村总站)见到有几间食店,完全冇idea,行嚟行去,最後选了这间,都冇乜要求,茶餐厅一间,但估唔到啲人比你睇到劲污糟既一面;肺炎疫情本来人人都有带口罩,两位呀姐喺隔离枱做汤丸,反而将口罩整左落条颈度,两个一路做汤丸一路唔带口罩有讲有笑,又唔用手套做汤丸,我都明厨房既嘢唔一定用手套,但比我睇住唔用手套就好唔开胃。跟住肥呀姐冇带口罩突然间向住我枱方向打左个劲大乞嚏!(因为佢本能唔想向住汤丸打乞嚏)哗!啲飞沫肯定超过1米!大佬我碟3丝炒乌冬啱啱嚟都唔知食唔食好!瘦果位呀姐仲经典,随手喺佢张枱度攞枝唔知摆左几耐既红酒樽底嚟压碎啲花生(汤丸馅)跟住又放番枝红酒喺枱面。你明啲茶餐厅枱可以几汚糟吗? 枝红酒樽底咁汚糟用嚟压花生碎?其实当时未食碟3丝炒乌冬,我老公就食晒碟早嚟既义鸡饭。想走又惊,叫佢换过碟都冇意思因为唔知换碟乜嘢比我,冇下次,劲劲劲汚糟兼核突!
喺石岗军营看完红棉树,黄昏6点肚饿想即刻附近搵食。
冇下次,劲劲劲汚糟兼核突!
2020-02-08
今日我们元朗八乡附近做完嘢之後,行过锦田上村见到呢间系用可口可乐做主题嘅「恩记茶餐厅」,所以作为超级可乐迷嘅我们,当然要影相打卡一吓兼食个下午茶!喺谂紧叫啲咩食嗰阵,我突然谂起呢度会唔会有窝蛋免治牛肉饭?因而家好多茶餐厅嘅免治牛肉都变成西式嘅肉酱,但呢度竟然仲系中式人手剁嘅鲜免治牛肉加青菜,所以我们就即刻叫咗嚟食,出到嚟果然无令我们失望,免治牛肉非常鲜嫩软滑,肉味亦相当香浓,再捞埋窝蛋一齐食,质感更加滑溜,真系超正呀!猪扒包嘅包质系我们最赞赏嘅一点,因质感系非常软熟,而且完全无「硬实实」嘅感觉,而猪扒就煎得色泽好金黄香口,肉质亦相当松化!鱼蛋面嘅面质超烟韧弹牙,而鱼蛋亦相当爽口弹牙,最好就系无乜鱼腥味,正呀!喺差唔多食完嘅时候,我们先发现他们有外卖专车,车上印有他们嘅招牌七彩饭,感觉好似好专业兼呢个招牌饭应该唔错,所以我们要另外再搵日嚟食吓先得!
所以作为超级可乐迷嘅我们,当然要影相打卡一吓兼食个下午茶!
喺谂紧叫啲咩食嗰阵,我突然谂起呢度会唔会有窝蛋免治牛肉饭?
因而家好多茶餐厅嘅免治牛肉都变成西式嘅肉酱,
但呢度竟然仲系中式人手剁嘅鲜免治牛肉加青菜,
所以我们就即刻叫咗嚟食,
出到嚟果然无令我们失望,
免治牛肉非常鲜嫩软滑,
肉味亦相当香浓,
再捞埋窝蛋一齐食,质感更加滑溜,
真系超正呀!
猪扒包嘅包质系我们最赞赏嘅一点,
因质感系非常软熟,
而且完全无「硬实实」嘅感觉,
而猪扒就煎得色泽好金黄香口,
肉质亦相当松化!
鱼蛋面嘅面质超烟韧弹牙,
而鱼蛋亦相当爽口弹牙,
最好就系无乜鱼腥味,正呀!

喺差唔多食完嘅时候,我们先发现他们有外卖专车,
窝蛋免治牛肉饭
猪扒包
鱼蛋面
窝蛋免治牛肉饭
猪扒包
鱼蛋面
2018-12-18 1202 浏览
每次黎开大山(游车河?)都会过黎恩记食个饭远近驰名嘅七彩饭,大碟抵食大大杯特饮仲有我最爱既叉鹅饭叉烧软绵绵入口即熔,烧鹅香口肉滑黎开大山一定要系度补充返体力,外卖返屋企都唔错
每次黎开大山(游车河?)
都会过黎恩记食个饭

远近驰名嘅七彩饭,大碟抵食

大大杯特饮

仲有我最爱既叉鹅饭
叉烧软绵绵入口即熔,烧鹅香口肉滑

黎开大山一定要系度补充返体力,外卖返屋企都唔错
2018-11-14 1356 浏览
十来岁时首次来吃「七彩饭」,朋友专程驶车载我来,幼稚脑袋还兴奋地幻想「七彩饭」会否像彩虹七色一样,有齐红橙黄绿青蓝紫? 据知那时期很多人趁周末从港九游车河而来,香港人是很懂把握热潮。儿时要求简单得很,一碟多餸饭(蛋、红肠、餐肉、火腿、梅菜、薯仔咖哩鸡、炸全翼),满足多个愿望,怀着吃自助餐的心情,俄罗斯轮盘式每样餸咬一口送饭,最後炸全翼徙手吃,已经异常满足快乐!随後好一段时期,每冯周末还嚷着朋友载我来~当人渐年长,生活选择多了,开始对身边事奄尖声闷起来,连楼下保安员好端端的,也总觉得看不顺眼 ... 对七彩饭早已‘变了心’,亦嫌弃一大堆头的普通食材‘不外如是/不合潮流’,如专程驶车来吃,直感浪费车马。历年至今,当市区/商场招牌如走马灯不停切换,乡郊老字号招牌还䇄立不倒置於原舖位。邻近食店寥寥可数,由现今座上客种类看来,皆是附近一带街坊或仓地工人,简单与平庸地为他们提供解决两餐的歇脚处。「七彩饭」到今并没有在餐牌上移除,当年潮流已过,可能 .. 他们压根底儿没在乎过,店子是否远近驰名其门如市。近年再次成为座上客,冷面胡子老板照旧地冷着面,只是头发的颜色显得有点斑白。反朴思维後才发现,吃的一

反朴思维後才发现,吃的一切原来只是「心情」 .. 边吃边回忆自己儿时无忧与无求 ...
2018-10-22 699 浏览
恩记最出名系大碟夹抵食嘅『七彩饭』,佢嘅招牌差唔多成为咗石冈嘅地标。但其实佢仲有另一样把炮,就系各式大大杯嘅凉粉冰,可以沟咖啡,奶茶,红豆,波萝等。比起一般街边饮品正好多!夏天路过可以一试。由左至右分别系咖啡凉粉冰,菠萝凉粉冰同奶茶凉粉冰。系用巨大嘅啤酒杯装,睇包纸巾就知,而价钱只系$29 一杯。如果你问我系咪特别好饮,我觉得唔系,佢每款饮品都做到普通茶记水准,但呢种Crossover凉粉就暂时只此一家。

• 凉粉冰
2018-05-01 621 浏览
揸车上完大山食乜好?落返锦田呢边有几间茶餐厅,当中呢间恩记就系我每次都会食既,虽然呢到人流唔系特别多,但烧味都系自家制,而且唔系普通货色,全部烧味都有水准,烧鹅最为出色,呢到系乾身烧鹅,意思就系碟底唔会落酱油,但鹅本身既油脂就非常美味。食完又可以继续出发
2017-04-07 1151 浏览
工作中食午餐,呢度方便泊车,一排平房几间餐厅,今次试下呢间,店外有户外座位,普通茶餐厅格局,地方比较残旧!店员伯伯好亲切,笑笑口落单,又会推荐下食物!食品以茶餐厅食品为主!食品好快到!烧鸭河($33)烧味部师傅好松手,比咗成个胸我,伯伯话自家烧嘅,烧鸭皮已经唔脆,皮烧得薄,鸭肉厚但较嚡,少许𡁻柴嘅感觉,阔河粉唔够滑,厚身少许嚡口,菜心比好多又爽口,好味,汤底唔味精几好!咸香好味!整体唔好味!冻柠茶:少甜少冰,茶底浓唔涩!少甜刚刚好!七彩饭($47)同事食叉鸭饭($43)同事食午餐:乾炒叉烧意粉($45)同事食店员伯伯虽然唔快手但好亲切,店员间又互相串,家庭气氛唔错食物虽然一般,服务唔错!厕所要去公厕
冻柠茶:少甜少冰,茶底浓唔涩!少甜刚刚好!
七彩饭($47)同事食
叉鸭饭($43)同事食
午餐:乾炒叉烧意粉($45)同事食

店员伯伯虽然唔快手但好亲切,店员间又互相串,家庭气氛唔错

食物虽然一般,服务唔错!

厕所要去公厕
2017-03-31
2016-04-24 1907 浏览
有车,对喜欢寻找隐世食肆的我黎讲,真系好方便架。放假及周末闲时,间中都喜欢开车在新界游,在午餐方便,当然倾向一些方便泊车的好地方。是日,因事去了屯门一转再回程大埔,行走在林锦公路时,我们便决定在上村停车场食,而我一早选中的,而想再去的,是这一间标榜自己有个 "七彩饭" 既食肆,也是当地的一家老字号,其名字就叫《恩记餐厅》或《恩记茶餐厅》。店字,真的是长期力推他们的 "七彩饭",我可以说,几乎在店的每一个角落,都会见到 "七彩饭" 这三个字。而且,在我目测之下,在我两次来的经验之下,这店最好卖的碟头饭,的确也是这 "七彩饭"。"七彩饭" 是什麽,最後先说。首先,应该要说一说这小店的空间,周边同格局。这店,是一家很典型的乡村茶仔,受惠於上村的停车场,可以说是很方便泊车。之不过,在此停车场经营的食肆实在太多了,基本上要 double park....店子,也分了店外的半露天座位及我们喜欢的店内位,只不过店内的空间不大,说真,如果坐满人,这小店会是几迫夹的。说 "七彩饭" 之前,先说一说店方 off menu 为我太太炒的菜粒炒饭。有菜粒,有木耳粒,简单镬气够的炒饭,没有难食的铁证据。好,来到

好,来到他们的驰名七彩饭了,点七彩法? 就是有鸡翼、鸡蛋、咖喱鸡、炆猪肉、红肠、肠仔同火腿七样东西,非常之丰富。传说,这是当年石岗军营士兵的最爱午餐,既简单又饱肚,又有香港风味,味道当然也不会不好食,再者,饭底有更可爱的豉油,这味道的确是一个 wow!
奶茶永远是我外出饮食时,饮品上的第一位。《恩记餐厅》的奶茶,算是不过不失的水准。奶味很够,茶亦很香,相信,以前在军营的老外兵及 Gurjar 兵对奶茶的要求不会低,所以,此店有他们应有的水准,而味道同香味,同一般茶仔奶茶是有小分别的,也许,是为了接近南亚人的口味而又要保留香港的味道而特制。
既简单又开心的一餐,味道美,味道香,再重要的是份量够,食得很饱。而这 "七彩饭" 虽不会令你食到七彩咁色,但会令大食的人,开心到七彩咁色。
2014-11-25 1324 浏览
到锦上路搵个朋友拎啲野。悭隧道选择片返转大山。尖咀出发落到山三十分钟都未够。早到了又未食饭。见呢到系四周最近有野食既地方。就泊低架车搵间坐低。人生路不熟梗系睇下边间多人入边间。可能系又播马又播澳门赛车。呢间野竟然近乎满座。招牌大大只字写住驰名七彩饭。咁唔洗谂就整个黎试下啦。餐。腿。红肠。炸全翼。梅菜扣肉。咖喱鸡(薯仔五旧加一旧鸡)。再加只太阳蛋。一次过满足你七个愿望。扣肉汁同咖哩汁系白饭杀手。扣肉炆得够身。瘦肉吸收了肥肉的油份同梅菜既香气。咖喱薯仔亦十分入味。咖喱汁唔太荧火光。丁点辣令白饭消失不见。炸翼唔系刚炸起但都有余温。餐。腿。红肠。亦有用心。唔系白水加热就算。有煎香过既痕迹更香。全肉餸绝对满足到食肉兽既肉望。当然呢啲高钠餐真系唔好日日食。加杯冻奶茶埋单五十有找,仲想要求D乜?
驰名七彩饭

2014-11-15
2014-04-15 954 浏览
今日比朋友带到依间餐厅前,佢不停讲依到既七彩饭好出名,好好食。一到步,点个招牌七彩饭,第一眼见到,鸡翅,梅菜,火腿,餐肉,鸡蛋,红肠,咖哩薯仔,真系色彩缤纷,味道方面,即煎火腿餐肉够香口,太阳蛋够juice,反而炸鸡翅炸粉太多,而且唔似即叫即炸,似炸定,咖哩只系普通茶餐厅给数,梅菜,红肠,无特别。就路边档而言,舒适有一定限度,地点都唔方便去到,食物方面几好味,份量大,好满足,不过对有d年纪既人真系超级唔健康
2014-04-15
2012-07-06 539 浏览
今日到上村,去了一间环境有特色的店.应该有三十年历史,环境相当古旧.没有装修.告示牌也古老的.老闾锺意足球同酒.四周也有这些摆设.古旧中有一点新就是电子相架,卫生相当一般,地下垃圾多.又湿,服务也很冷淡.红豆凉粉冰.相当大杯,比起热饮杯大3倍.但奶一定有加水.味道相当淡.红豆也煲至全林无咬口.只是凉粉最多.达消暑效果.牛肉三文治16元:其实应该叫咸牛肉更配合三文治.牛肉虽则热辣辣.但经严重化学.味道全失.饱只要唔过期就无问题.软绵.不过呢个三文治十分细码...其实饭类相当大碟..但我试完一次..我不满意.应该无回头
又新又旧
牛肉三文治16元:

其实饭类相当大碟..但我试完一次..我不满意.应该无回头
用餐优惠
其他
2012-02-23 469 浏览
是日,我同太太因为一些事,来了一个新田、元朗、锦田、上村一日游。搞了一个上午,我们也开始饿了。驹着车子,又想就下太太食素。身在上村附近的我们,看见了八乡庙有素盆菜,不知有没有其他素食。一入去原来只做素盆菜同团体包餐。失望之下我们出返黎大马路,就停在上村的巴士总站,这儿..大把野食。 其实在上村呢一头,我心目中早已有心水餐厅想试。环境好的试了,这一次,黎试一间出过下名的小小茶餐厅。不过,因为地方比较旧,卫生情况其实只是一般,太太是黑住脸陪我入黎的。我要食的,是这儿的七彩饭。甚麽时七彩饭,只是一个大杂乱,乜都有的饭而已。有红肠,梅菜猪肉,咖喱鸡,炸鸡翼,午餐肉,火腿同太阳蛋一只。他们说的七彩原来就是七并饭的意思。虽不是特色,但总可以叫一餐,特别。堂食者,连一名80几90既婆婆,一入黎,看也不看,就叫下了这一个七彩饭。味道上,不算是有什麽的来头,不过一边梅菜肉、另一边咖喱,两种有汁既餸分别的捞入饭内,一边香辣,一边咸香,有 Fusion的感觉。其他的种种肉类...太太开口的说,这一碟野,最啱就系俾地盘佬食。而且我们也看见,附近的地盘工人,他们的样子是津津乐道的,因为这一个七彩饭又平又大份。

太太就叫了一个蕃茄蛋饭。蛋是嫩炒的滑蛋,蕃茄落得不多,顿时觉得成碟饭既主角,是美味带少少盐味的炒滑蛋。食落,就是滑蛋虾仁饭的感觉。配角换了蕃茄。蕃茄够新鲜,再淋一淋甜豉油,这个饭,够晒秤令人称其为美食。

饭香,奶茶也香。最重要是价钱不贵,郊游游车河时,上村,的确是一个食中午饭既好地方。除了车友、工人、乡里之外,这儿仲有不少,行山客。