2019-05-16
中環一間有有趣主題同裝修嘅火鍋餐廳,又係老細帶我地去嘅。佢不嬲都食得好挑剔下,如果佢係主動帶我地去嘅地方,都應該唔差得去邊,兼而且要係有特色,先會得到佢嘅支持。一入到去,裝修得確幾得意喎。不論裝修、枱同椅、餐廳設計同其他細節好似濕紙巾等等,都切合主題入哂戲。都我地係坐上層嘅,仲有個大魚缸添。咁究竟係有咩咁特別呢?佢有十數款湯底可揀,我地就揀左麻辣同滋陰人參雞。麻煩又唔算好辣,起碼唔會辣到食唔到,至於人參雞,真係有成半隻雞響入邊,足料唔欺場。醬料都係一般都有嗰啲,其中有一隻類似XO醬嘅辣醬幾惹味!叫左啲小食食住等,哩個係青瓜木耳,仲有個店員係咁推銷嘅泰式鳯爪,係幾好食嘅,不過無咩特別。火鍋主角當然係火鍋食材。佢有好多牛嘅特別部位揀,因為老細叫左好多,都影唔切啲相......同埋都唔記得食左咩,只係記得有個好爽口嘅部分(下圖),而其他肉嘅部分同海鮮都好新鮮。總括而言,係好食嘅,不過今次特別想點出嘅係,啲待應服務係好熱情嘅,介紹食物又會small talk下咁,我地笑言,佢其實係要切合本身餐廳嘅主題 ,所以招待係咁熱情啦。
咁究竟係有咩咁特別呢?
醬料都係一般都有嗰啲,其中有一隻類似XO醬嘅辣醬幾惹味!