2024-04-26 292 浏览
👩‍❤️‍👨人生可以簡簡單單.. 只求「快樂. 順景」一間來自快樂+順景,二合為一的餐廳,人生就是要快樂和順景,咁有意思嘅餐廳,又怎能不去品嚐………..😋————————黑椒牛扒餐:銅鑼灣區幾十元一個扒餐真抵食牛扒🥩都大大件————————什扒餐:超大份的什扒餐'足料巨型🤣🤣荷包蛋、煙肉🥓、腸仔🥖、牛扒🥩、豬扒🐷、雞扒🐔………配薯菜🥔🥗——————-凍檸茶:凍齋啡:大大杯的、冰冰凍凍的飲品——————-銅鑼灣的懷舊餐廳.. 銅鑼灣的美食😉😋其實開心簡單就在你身邊❤️😋食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶————
👩‍❤️‍👨人生可以簡簡單單.. 只求「快樂. 順景」

————————

超大份的什扒餐'足料巨型🤣🤣

——————-
凍檸茶:
凍齋啡:
大大杯的、冰冰凍凍的飲品

——————-
銅鑼灣的懷舊餐廳.. 銅鑼灣的美食😉😋
其實開心簡單就在你身邊❤️😋
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
————
2024-04-24 189 浏览
快樂.順景 - 銅鑼灣這家餐廳位於蘭芳道,裝潢典雅,環境舒適,比一般茶餐廳stylish。瑞士汁雞髀撈公仔麵$60。麵條彈牙有嚼勁,與鮮嫩多汁的瑞士汁雞髀完美融合。瑞士雞髀好入味,瑞士汁完全融入每條麵條當中,而且雞髀大大隻,這個茶餐好抵食,仲有炒蛋同菠蘿包。牛油皮蛋撻$9。這款撻皮酥脆,內餡濃郁滑順,每一口都帶來滿滿的驚喜。下午茶叫多一個冬甩,都係$10。食完鹹再食甜😆價錢唔貴,當做下午茶好抵。快樂.順景 (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道3號地舖#快樂順景 #湯麵界經典 #美食天堂 #牛油皮蛋撻 #冬甩#對食材的用心 #香港美食 #foodie #instafood #foodreview #delicious #foodporn #foodgasm #foodlover #foodstagram #foodphotography #foodblogger #foodgram #foodpic #foodinspiration #foodislife #foodheaven #foodexplorer

快樂.順景 - 銅鑼灣

快樂.順景 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道3號地舖

2024-04-23
2024-04-21 156 浏览
今日特登去咗銅記行街,行行下想搵個茶記食TEA。本身打開Openrice,附近都係推介幸運星,池記呢啲餐廳,見到好多遊客排隊就唔想等了。無意中係角落頭搵到呢間水泥風的門口裝修吸引了haha先知原來係快樂餅店嘅分店啲Frd,新開的餐牌嘅嘢食同Typical 茶記差唔多,都係有公仔麵,豬排包,常餐等今次嗌咗菠蘿油加一個瑞士汁雞髀公仔麵,整體嚟講我會俾7 分!係Typical 茶記餐水準~不過我覺得個菠蘿油個牛油可以厚返少少,個人認為有啲薄,唔係好出GOOD !快樂
今日特登去咗銅記行街,行行下想搵個茶記食TEA。
無意中係角落頭搵到呢間水泥風的門口裝修吸引了haha
先知原來係快樂餅店嘅分店啲Frd,新開的
GOOD !快樂
2024-04-19
2024-04-13 117 浏览
很開心快樂餅店重生, 可以再次品嚐快樂忌廉筒, 兒時的味道在現今的香港真的買少見少了, 珍惜! 快樂、順景好明顯是快樂餅店及順景茶餐廳的cross-over, 在這吃到的都是快樂餅店的新鮮麵包及懷舊餅食, 還有香港人喜愛的茶記食物。17:00 諗住黎 high tea, 輕輕鬆鬆食個快樂忌廉筒配奶茶, 結果呢.....太多嘢想食, 轉軚喺度食埋個晚飯蔥油香茅豬扒煎蛋飯 ($68)睇隻叉跟豬扒比例, 件香茅豬扒面積大過我塊面, 好慷慨的蔥油份量, 用黎撈蔥油滑蛋飯, 加少少豉油已經好食到震, 蛋黃蔥油讓白飯又香又滑, 講返件香茅豬扒, 入口滲出濃濃的香茅味, 豬扒一啲都唔嚡口, 鹹香juicy, 夠大件, 食完有大快耳朵感覺。紅豆奶茶 ($12升级)濃香奶茶加香甜紅豆冰混合體, 紅豆大大粒, 煲得好腍棉。甜品時間叫左快樂忌廉筒及菠蘿皮麻薯波。快樂忌廉筒 ($15)鬆化的酥皮包住軟滑濃奶香的忌廉, 不甜不膩, 令人回味的香港原味道。QQ麻薯波(菠蘿皮) ($5)形狀似Q版菠蘿包, 口感及食味就當然跟菠蘿包是倆馬子的事, 如果你鍾意食菠蘿包嘅鬆軟及脆皮, 就未必鍾意食這個有點嚼口的麻薯波,

蔥油香茅豬扒煎蛋飯 ($68)

紅豆奶茶 ($12升级)
濃香奶茶加香甜紅豆冰混合體, 紅豆大大粒, 煲得好腍棉。

甜品時間叫左快樂忌廉筒及菠蘿皮麻薯波。

快樂忌廉筒 ($15)

QQ麻薯波(菠蘿皮) ($5)
形狀似Q版菠蘿包, 口感及食味就當然跟菠蘿包是倆馬子的事, 如果你鍾意食菠蘿包嘅鬆軟及脆皮, 就未必鍾意食這個有點嚼口的麻薯波, 煙煙靭靭, 又唔太甜, 細細粒, 食完都冇咁罪惡感
下午茶
2024-04-10 206 浏览
今日lunch同事提議去蘭芳道試吓快樂順景茶餐廳。我哋12:45左右去到,見到好多人排隊。不過好在等咗大概10分就有位坐。我哋兩個都唔想食咁多澱粉質。所以朋友一個揀咗黑椒牛扒餐拼薯條,而我就揀咗精美雜扒餐拼薯條。兩份餐都有茄汁豆同沙律菜。可以平衡返肉類同薯條嘅油膩感。而薯條熱辣辣,炸得香脆。牛扒餐有兩大塊牛扒,朋友話食完好滿足。而我嗰份雜扒餐,有牛扒,豬扒,雞扒,煙肉各一塊,太陽蛋一隻同埋腸仔一條,一次過滿足我好多個願望。當中以豬扒,煙肉,雞蛋同腸仔最為好食。我同朋友都係奶茶控,叫咗一凍一熱。茶味濃郁口感幼滑。食到咁飽,埋單先$17x, 唔怪之得咁多人幫襯啦。佢出面個麵包櫃係自家製麵包,望落好吸引,下次買埋做早餐試吓先。#快樂順景 #香港美食 #銅鑼灣美食 #茶餐廳美食 #香港探店#香港美食#香港必食餐廳#香港打卡#香港茶餐廳 #銅鑼灣茶餐廳

牛扒餐有兩大塊牛扒,朋友話食完好滿足。

我同朋友都係奶茶控,叫咗一凍一熱。茶味濃郁口感幼滑。

食到咁飽,埋單先$17x, 唔怪之得咁多人幫襯啦。

2024-04-08 136 浏览
平時係銅鑼灣做野,lunch成日食呢間。係銅鑼灣食餐飯,呢間算大件夾抵食。不過lunch時間堅多人。。。今次朋友食雞髀飯,雞髀飯中規中矩,唔太特別。加埋隻荷包蛋,感覺冇咁單調。我就食all day breakfast,好少茶記會有得食。見到佢個餐有菠蘿包,好吸引!上碟見到好大塊魚柳,炸得好脆,唔會有油溢味。仲有煙肉,茄汁豆,沙律菜同司華力腸。而且個底仲有個蘑菇奄列,整體好豐富,絕對夠食。價錢唔貴,先60幾蚊。

2024-04-07 211 浏览
想係行街前叉飽電 諗緊食咩好既時候就見到呢間鋪 快樂餅店相熟大家都好熟啦!就係好出名蛋撻 沙翁同忌廉筒呢啲懷舊麵包既麵包舖😛裝修好新,keep住爆場😗我叫左個黑椒牛扒拼薯菜,搞唔掂🤩🤩完全係圖文不符!份量大到嚇死人,一上到對面食客都呆左😂😂 超豪氣 2大塊牛扒仔,加一堆薯條同沙律菜,完全食唔曬🙀加12蚊有特飲勁抵,仲要有好少見既雪糕紅豆冰,正!🥳朋友就叫左個XO醬滑蛋牛肉飯,平時滑蛋牛、滑蛋叉燒、滑蛋蝦仁就食得多,但加埋xo 醬真係未試過,係好新奇既配搭~超級香口,份量仲多到傻,啲牛肉多到多過蛋😂好誇張!朋友飲左阿華田飛山,超濃既阿華田,真係正到幾啖飲完😋然後我地叫左個芋頭麻糬酥試,呢個酥皮勁薄,個芋頭蓉完全好厚實,仲要唔係啲咩現成芋頭蓉,真係極低糖又好香濃既堅芋頭壓成,如果麻糬多啲我會覺得更滿足😆
2024-03-31 121 浏览
I was looking for a quick bite to eat and stumbled on Happy Cafe. It was morning and I ordered the all day breakfast. The dish came with a huge cutlet of fish which was hot and crispy, mushroom scrambled eggs with truffle, a good portion of bake beans, a sausage, two strips of bacon, side salad, a mini pineapple bun and a hot drink. All this was $62! The breakfast portion is large with food ingredients, the HK style tea was strong. The only thing I would change next time is to swap the pineapple bun for toast.
All  day  breakfast
2024-03-30
All  day  breakfast
  • 全日早餐
請睇你地餐廳嘅CCTV,3月25號晚市6:50pm左右,係無乜客嘅情況下,全場數埋都無八枱客,我舉三次手,你哋樓面阿姐掛住同麵包櫃枱傾計,唔應機,麵包阿姐見到我揮咗幾次手都唔叫樓面阿姐幫我落單,所以最後我頂唔順走咗。咁嘅服務態度,唔好問點解晚市無客,真心大把選擇。

咁嘅服務態度,唔好問點解晚市無客,真心大把選擇。
2024-03-25
2024-03-20 214 浏览
我第一次去呢間餐廳,人未齊但係店員安排我自己先入座。明白午市時間繁忙,店員都算幫手比我入咗先,所以諗住幫我朋友叫咗餐先。朋友想食叉燒蛋飯,而我自己第一次去,所以要睇餐牌,揀咗櫻花蝦叉燒炒蛋飯。我同一位20頭妹妹落單嘅時候講「唔該我要一個叉燒蛋飯,茶走,同埋做一個櫻花蝦叉燒炒蛋飯熱檸茶」,佢好驚訝,問我「你啱啱咪嗌咗叉燒飯囉,又叫?」我先發覺原來呢兩樣嘢係同一款菜式,而且因為我要幫我朋友叫定(而我朋友又未到),佢以為我一個人食兩份餐。原本好小事,但係佢當場就冷笑一下,話「真係好笑」,掉低張單就走咗。佢轉個頭喺我座位1,2米前面同另一位男侍應投訴啲客唔識嗌嘢食,話「啱啱有個人叫完叉燒飯之後又叫櫻花叉燒炒蛋飯,我都唔知佢做乜」⋯⋯搞到我好尷尬,即刻講對唔住。奉勸餐廳,市道艱難,銅鑼灣飲食競爭激烈,記住對員工好啲,唔好做到佢哋咁躁底啊。

2024-03-18
午餐
2024-03-16 94 浏览
沙嗲牛肉麵。牛肉片鮮嫩多汁,口感絕佳,完美融合了沙嗲醬汁的香辣風味。沙嗲醬汁的獨特配方帶來了一種濃郁而微辣的口感,使得每一口都充滿驚喜。配上彈牙的麵條和新鮮蔬菜,這道沙嗲牛肉麵給我帶來了一種令人難以忘懷的美味享受。菠蘿包。這個外形獨特的黃金包子,一口咬下去,酥脆的外皮和柔軟的內餡完美結合。菠蘿包的香氣和沙嗲牛肉麵的香辣相互融合,帶來了一種前所未有的口感。這種東西方結合的創意驚艷不已,菠蘿包成為了沙嗲牛肉麵的完美夥伴。

見甘多人排隊,就揀咗呢間黎試食落又真係幾好味喎真係無白白排隊呀😃啲餐好邪惡😈又菠蘿油,又公仔麵我哋叫咗啲常餐,有個細菠蘿包,蛋,火腿,一碗麵同埋杯嘢飲,食完好飽😋我叫咗個。。香煎豬扒麻辣撈公仔麵套餐 $58塊豬扒好正!煎得好香,肉質無嗰種俾鬆肉粉整過嘅口感。麻辣唔算好辣,係香口。嗰個細菠蘿包一般,個皮唔算好鬆化。應該大嘅會好食啲。整體成個餐對於冰室黎講算係中上。無咩難食嘅位。會再encall!服務上都算係甘,唔會要你快啲走
見甘多人排隊,就揀咗呢間黎試
食落又真係幾好味喎
真係無白白排隊呀😃

啲餐好邪惡😈又菠蘿油,又公仔麵

我叫咗個。。
香煎豬扒麻辣撈公仔麵套餐 $58

嗰個細菠蘿包一般,個皮唔算好鬆化。應該大嘅會好食啲。

服務上都算係甘,唔會要你快啲走

2024-02-16
2024-02-27 112 浏览
同洋洋喺銅鑼灣上完堂,見到原來順景茶餐廳x 快樂餅店 合併開咗間舖好多人排隊,我哋都入去整返嗰常餐先!🔹脆炸吉列豬柳湯烏冬$58冇諗過塊吉列豬扒size咁大,大過洋洋塊面😂小朋友最鍾意香口食物,脆卜卜,正!配烏冬🍜嫩滑炒蛋🥚火腿,菠蘿包🔹瑞士汁雞髀煎蛋飯$62雞髀入味,肉質Juicy,唔會乾柴太陽蛋煎得好靚,蛋汁流出來撈飯一絕👍🏻👍🏻#銅鑼灣餐廳 #香港美食 #快樂餅店#順景茶餐廳 #菠蘿包 #常餐 #瑞士汁雞髀#太陽蛋 #炒蛋 #吉列豬扒
好多人排隊,我哋都入去整返嗰常餐先!

🔹脆炸吉列豬柳湯烏冬$58
冇諗過塊吉列豬扒size咁大,大過洋洋塊面😂
小朋友最鍾意香口食物,脆卜卜,正!
配烏冬🍜嫩滑炒蛋🥚火腿,菠蘿包

🔹瑞士汁雞髀煎蛋飯$62
雞髀入味,肉質Juicy,唔會乾柴
太陽蛋煎得好靚,蛋汁流出來撈飯一絕👍🏻👍🏻

#銅鑼灣餐廳 #香港美食 #快樂餅店
#順景茶餐廳 #菠蘿包 #常餐 #瑞士汁雞髀
#太陽蛋 #炒蛋 #吉列豬扒
2024-02-21 111 浏览
過開來銅鑼灣做野,記得蘭芳街是銅鑼灣出名的地度美食街,就去那邊找個午餐地方。下午一點,只見這間“快樂順景”有人龍在排隊,決定就它吧。他的餐牌有常餐,特餐,扒餐,五花八門,對於有選擇困難的我,最終選擇了可以走牛扒的什扒餐,加埋最喜歡的紅豆冰。雜扒餐對得起他的價錢,一個碟上齊門雜扒餐的食物,突然覺得自己好大食。因為碟嘅限制,所以太陽蛋係後上嘅。他的厚切豬扒不是惹少,差不多1cm厚的豬扒,成隻手掌咁大嘅,切好嘅豬扒點上蛋汁,非常好味。雞扒煎香,金黃的表面,仍然保持雞扒肉質鮮嫩。另外,碟的另一邊是放了沙律菜,粟米,火腿,炸薯條,食完之後好滿足。唯一有點失望的事炸薯條不夠脆,現在要找到好食的炸薯條其實都有點難。紅豆冰,紅豆好冧,幾乎是半杯紅豆配上牛奶,對於喜歡紅豆冰的我,非常開心。這間茶餐廳,店舖不算很大,但是客人絡繹不絕,我見到其他客人點的食物也是很精緻下次過來可以試下其他菜式。滿分為10分(一分最低,10分最高)食物:8環境:8衛生:8服務:8價錢:8舒適度:8總分:8
下午一點,只見這間“快樂順景”有人龍在排隊,決定就它吧。

因為碟嘅限制,所以太陽蛋係後上嘅。

雞扒煎香,金黃的表面,仍然保持雞扒肉質鮮嫩。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:8
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢:8
舒適度:8
總分:8
坊間好多報章、雜誌間中都會介紹香港、九龍同新界受歡迎嘅雞髀,而對於經常飲飲食食嘅我當然亦都有幾間心水啦,但反而香港區選擇唔係好多,不過今日俾我試到一間性價比極高嘅高質雞髀皇。由於新一年公司都開始忙,所以今日搞咗一輪先有時間食個下午茶,正當煩惱緊食咩好既時候,有個男同事介紹一間喺蘭芳道嘅快餐店好好食,對於咁嘴刁嘅我嚟講真係要試過先知...去到見到門面同普通茶餐廳分別不大,門外有賣麵包嘅櫃檯,咁我哋兩個就當然堂食啦。入到去見個裝修都好乾淨衛生,地方雖然唔算好大但環境一流,見到佢嘅餐牌款式同埋價錢都比較大眾化同一般茶餐廳差不多。      不過入嚟嗰陣時見到差不多每枱入面都有人食緊雞髀,估計呢度既雞髀應該真係招牌,既然係咁我嗌左個芝士黑松露炸雞髀配薯條加杯凍檸茶,而男同事就要咗個常餐(瑞士汁雞髀撈公仔麵、火腿嫩滑炒蛋、菠蘿包) 同杯凍檸茶。由於係即叫即做,所以大約等咗十分鐘到啲食物都陸續上枱啦~ 首先係同事個常餐見到我都已經心動,因為佢呢個瑞士汁雞髀好大隻,而且加上瑞士汁撈公仔麵,淨係呢一個賣相都已經好吸引,佢個炒蛋都好金黃同埋最緊要有好少茶餐廳會俾菠蘿包,所以我都叫佢俾我食少少。誰不知真係
去到見到門面同普通茶餐廳分別不大,
門外有賣麵包嘅櫃檯,咁我哋兩個就當然堂食啦。
入到去見個裝修都好乾淨衛生,地方雖然唔算好大但環境一流,
見到佢嘅餐牌款式同埋價錢都比較大眾化同一般茶餐廳差不多。

同杯凍檸茶。
所以我都叫佢俾我食少少。誰不知真係好介紹,佢呢個瑞士汁雞髀有好濃香瑞士汁而且勁入味又有肉汁,
再加埋一啖麵一啖肉咁樣食成件事非常夾啊。
佢份炒蛋炒得好嫩滑好Creamy,
加上佢呢一個菠蘿包都係自家製嘅
,成個餐真係超值。等多五分鐘我嘅芝士黑松露炸雞髀配薯條都上枱啦~ 就咁睇佢嘅份量真係食完都唔駛食晚飯,佢個雞髀係用麵包糠炸嘅,所以賣相同大埔嗰款都差不多而上面鋪上芝士同埋黑松露,
上餐時已經聞到好香,終於到我開餐啦~ 首先切開雞髀見到佢嘅外皮非常之脆而且非常多肉汁,
入口時好夠熱加上黑松露同芝士嘅香味衝擊成個口腔,估唔到香港區都可以搵到咁出色嘅炸雞髀,淨係食呢一個雞髀我都覺得已經值回票價,再試埋佢嘅薯條先。佢嘅薯條係粗皮薯條,
由於係即叫即炸所以好香脆而且仲好有薯味,食咁熱辣辣又惹味嘅嘢,一定要配杯凍檸茶先得,凍檸茶甜到適中,檸檬新鮮份量都好夠大,
整體上都好滿足。
喺銅鑼灣咁旺嘅地段都有啲性價比咁高嘅茶餐廳真係冇得彈,用餐呢段時間人流都絡繹不絕,食得咁豐富又飽埋單每人$60蚊都唔駛,簡直係平~ 靚~ 正~ 出門口時都開始見到有人龍,最後我地係麵包櫃都買咗幾個包聽日當早餐

,呢間質素完全可以媲美坊間嘅雞髀皇,必試!!!
2024-01-24
  • 瑞士汁雞髀撈公仔麵、火腿嫩滑炒蛋、菠蘿包
  • 芝士黑松露炸雞髀配薯條