2019-05-06 354 浏览
已經唔止第一次幫襯啦🤤🤤係入大埔督玩完次後其中一個滋味餐廳之選,建議訂位,因為都幾多人下。.講番野食先泰式焗簿餅👍🏻👍🏻出面餐廳好似比較少呢款,幾得意,鬆軟香口,佢都有普通個款簿餅可因應個人口味而選擇..咖哩蟹 蟹可能唔算當造,質素唔算好好,普遍.咖哩雜菜菜式相對較少,但係素食者一個好選擇香爐魚魚肉略老,少少「鞋」,可能煮耐左.素菠蘿炒飯泰式無骨雞腳整體Ok, 雞腳偏辣,但鍾意食無法🤤🤤.水準雖比上次差左,但整體算Ok, 係大尾督BBQ外另一選擇!.推介指數👍🏻👍🏻👍🏻(5👍🏻滿分)
已經唔止第一次幫襯啦🤤🤤
講番野食先

泰式焗簿餅👍🏻👍🏻

咖哩蟹

蟹可能唔算當造,質素唔算好好,普遍

咖哩雜菜

菜式相對較少,但係素食者一個好選擇

香爐魚

魚肉略老,少少「鞋」,可能煮耐左
素菠蘿炒飯

泰式無骨雞腳

整體Ok, 雞腳偏辣,但鍾意食無法🤤🤤

推介指數👍🏻👍🏻👍🏻(5👍🏻滿分)
  • 泰式焗薄餅
  • 醃無骨雞腳
  • 菠蘿炒飯
2019-04-30 365 浏览
呢間鋪頭嘅位置位於大尾篤附近,所以適合揸車去。呢間鋪頭因爲比較入,人都會少d,而且有露天座位,所以氣氛情調其實好適合拍拖,或者一家人去,係一個幾寫意嘅選擇!食完飯其實仲可以去附近睇星星又或者係晏晝玩完風箏/踩單車之後去呢度食飯都係一個唔錯嘅行程!今次就叫左炸軟殼蟹,薄餅配咖喱雞,脆炸蝦球,串燒!薄餅係用一串(柱)上,造型都幾特別,配埋咖哩雞既咖喱汁都好惹味!另外,脆炸蝦球都係勁足料,炸得好脆身而個炸粉又唔會太厚!個蝦球好大粒,唔可以看輕佢份量!呢個魚兒串燒都好好味呀!必點必點!其實氣氛好,開心,同鐘意既人一齊,食咩都無所謂。—

今次就叫左炸軟殼蟹,薄餅配咖喱雞,脆炸蝦球,串燒!

呢個魚兒串燒都好好味呀!必點必點!

其實氣氛好,開心,同鐘意既人一齊,食咩都無所謂。

踩單車通常都會去BBQ不過今次得兩個人就試下附近餐廳LI 間好多人排隊(下次要book 定先)員工服務態度好好好好好 -> 細心 貼心 醒目令成餐飯加哂分(詳細唔打LU,自己去感受下啦=])必點(但要另外叫一個咖喱點薄餅,我地叫左青咖喱雞,唔錯)基本上我覺得任何薄餅類都好易好食不過LI 個款 其他地方無 特別又好食鮮木瓜沙律 正正正有脆脆花生 辣辣 仲有菠蘿片 好清新較失望的是菠蘿海鮮炒飯 海鮮只係放係炒飯上面唔係一齊炒海鮮好乾 唔知係焗定炒到咁個炒飯可以 但海鮮完全不行整體黎都唔錯再踩單車會再返黎食
踩單車通常都會去BBQ

不過今次得兩個人就試下附近餐廳
LI 間好多人排隊(下次要book 定先)

員工服務態度好好好好好 -> 細心 貼心 醒目

令成餐飯加哂分(詳細唔打LU,自己去感受下啦=])
薄餅

青咖喱

必點(但要另外叫一個咖喱點薄餅,我地叫左青咖喱雞,唔錯)

基本上我覺得任何薄餅類都好易好食

薄餅
青咖喱
鮮木瓜沙律
2019-04-04 338 浏览
前幾日同屋企人去大埔食飯啦食都諗唔到食咩!最後入到大尾篤 發現呢間冇乜人排隊嘅泰國菜!其實都諗到吾會好好食!點知 都未算最差!只係生蝦吾夠新鮮!不過個飯都吾錯,飯粒分明 夠香口!炸蝦球多鬆脆!下次 吾想排隊就呢間!
2019-03-29 535 浏览
清邁咖喱牛 💲72泰式焗薄餅 💲42濕炒貴刁 💲72香茅魚露浸雞腳 💲38✅ 全場最佳🏅焗薄餅 串埋一齊夠霸氣💪🏻仲要外脆內軟 配咩都無得輸🧘🏻‍♂✅ 清邁咖哩幾足料🤟🏻👺🤟🏻不過佢有🌶🌶🌶唔係講笑大家小心🤣❌ 濕炒貴刁好似太濕💦💦同埋d貴刁都黐埋左一舊⛓👅Taste:3.25/5💰CP值:3/5🙋🏻‍♀️Service:3.25/5👁‍🗨Stylishness:3/5
清邁咖喱牛 💲72

香茅魚露浸雞腳
2019-01-23
清邁咖喱牛
2019-03-13 362 浏览
入到黎大尾督呢就真係吾好錯過呢間忠誠泰菜喇!雖然只係第二次食,兩次都覺得好好味😍.首先呢個咁吸睛既串串脆薄餅係一定吾可以錯過的!真係好脆呀!點埋咖喱一齊食就一流啦!🤤🤤.然後燒鱔串片都係必食的!個鱔皮燒得好脆,肉質爽得黎係滑架!Juicy架添!🤤我地邊食邊讚不絕口🤣.跟住個素春卷睇落平平無奇咁,但估吾到咁好味呀😭❤️皮脆卜卜的!入面既餡料充足,must try!.而泰式豬頸肉、泰式釀雞全翼同鹹魚炒椰菜心都吾錯😋只係未到心心眼姐🤣.我地仲叫左兩個set lunch share食,$40幾蚊一個左右,又抵又高質又飽肚👍🏻.最後店員又請我地食泰式甜品拼盤!!好開心🤩平時覺得多數既泰式糕點都係伏,但呢個吾係!!賣相吸引之餘,仲好好食!好幸福呀❤️.
入到黎大尾督呢就真係吾好錯過呢間忠誠泰菜喇!
雖然只係第二次食,兩次都覺得好好味😍
首先呢個咁吸睛既串串脆薄餅係一定吾可以錯過的!
真係好脆呀!點埋咖喱一齊食就一流啦!🤤🤤
然後燒鱔串片都係必食的!

2019-02-18 365 浏览
入到大尾督,大部分人都係踩單車,BBQ。但其實,還有很多選擇。踩完單車,首先來杯鴛鴦檸檬可樂醒醒神先。有普通嘅黃色檸檬🍋加咸檸檬,酸酸鹹鹹咁,飲完好醒神。之後,就是我最喜歡的冬陰公湯。我比較喜歡飲酸野,所以特意叫左要多酸少辣🤣我成日覺得,一間泰國菜館好唔好食,叫個冬陰公湯就知。呢度嘅冬陰公湯,從來都唔會令到我失望,水準穩定。值得一試👍🏻之後就係一個肉碎生菜包 (豬肉),酸酸辣辣咁,好開胃。再嚟就係一個黃咖喱雞配烤餅,認真講,其實我係為咗個烤餅已叫呢一個咖哩。個烤餅真係好正,脆卜卜,熱辣辣🥰咬落去嘅時候,你會聽到自己好似食緊薯片咁。爭啲漏咗呢一個牛柳沙律 🥗,牛柳大概七成熟,再配埋好似木瓜沙律酸酸甜甜嘅配菜。真係好正

踩完單車,首先來杯鴛鴦檸檬可樂醒醒神先。

有普通嘅黃色檸檬🍋加咸檸檬,酸酸鹹鹹咁,飲完好醒神。

之後就係一個肉碎生菜包 (豬肉),酸酸辣辣咁,好開胃。

• 泰式焗薄餅
  • 冬陰功
2019-02-14 222 浏览
朋友介紹忠誠茶座泰國菜,所以今日就去試一試,我哋7:45pm去到,嘩!原來咁多人等枱,可能今日情人節,所以超多人,好彩我哋訂咗枱,都唔算等得太耐,我哋叫咗個泰式古法浸雞,雞肉都好滑而且唔肥,辣椒炒青口就有少少沙,味道都幾好味嘅,海鮮菠蘿炒飯一般,咸魚炒椰菜苗泰式炒貴刁太多料少河粉,泰國明爐蒸生魚一般啦!可能煮住食所肉質無咁滑,而炸蝦餅估唔到係炸蝦球,整體都幾好。
2019-02-14 281 浏览
住咗喺大埔八年 朋友兩年前帶我去食呢間野 我就已經上咗癮🙈🙈一嚟佢出邊有得泊車好方便二來我真係覺得佢啲嘢好好食同埋成條街 剩係得佢排晒長龍 就知佢係有實力嘅最推介嘅必要一定係泰式燒牛柳❤️❤️不過佢成日都會燒到好生 所以大家都要嗌熟啲牛柳醃得好入味好甜 最正既係個醬汁 辣辣地超惹味!!同埋個薄餅都係我嘅最愛呢兩樣真心必食😍其他食物就冇話有咩特別不過我叫咗泰式無骨鳳爪好失望😭因為係無味咁濟所以以後唔會再叫
一嚟佢出邊有得泊車好方便
二來我真係覺得佢啲嘢好好食
同埋成條街 剩係得佢排晒長龍 就知佢係有實力嘅
最推介嘅必要一定係泰式燒牛柳❤️❤️
不過佢成日都會燒到好生 所以大家都要嗌熟啲
牛柳醃得好入味好甜 最正既係個醬汁 辣辣地超惹味!!
同埋個薄餅都係我嘅最愛
呢兩樣真心必食😍
其他食物就冇話有咩特別
不過我叫咗泰式無骨鳳爪
好失望😭因為係無味咁濟
所以以後唔會再叫
2019-01-24 312 浏览
無論咩時間都係排長龍。咁多年依舊keep 住水準..特別係個生蝦。同冬陰公湯。個薄餅得意有新意。最不能一提是燒鱔。食完會再食。最好的就是係價廉物美。等完再等也是值得
2019-01-17 369 浏览
大埔大尾督,一提這個地方大家可能會聯想到踏單車、燒野食,其實,沿路入大尾督,都有一些燒烤場和餐廳在馬路的兩旁,今晚去的忠誠泰國菜便是其中一間,在周末,不少駕車人士更會專程駕車入去食,可想它的熱門情況。一行三人,最後點了泰式烤薄餅、泰式連骨豬脾和菠蘿海鮮炒飯。果然,它的味道略正宗,尤其是泰式連骨豬脾,豬脾軟腍,酸味亦入味,很有泰國的風味,至於菠蘿海鮮炒飯,炒得乾爽,調味又得宜,海鮮和配料都豐富,一個字「正」。三個菜都是三百多元,價錢認真合理。
2019-01-06 561 浏览
同男朋友去完慈山寺 無野做 決定步行入去大尾督 入到去玩左陣都餓了 正當猶豫揀印度菜定忠誠好既時候 男友極力推介忠誠!早去到不是太多人 不用等位✌🏻我地叫左雞牛串燒、金勾醬炒豆角、無骨酸辣雞腳、黃咖哩同埋薄餅~ 開頭expect個薄餅只係普通既白色薄餅 點知佢一黎到 個賣相已經好吸引 成串上 點知一食 個薄餅好鬆脆 點埋個黃咖哩 不得了~金勾醬炒豆角都Ok 但唔算太特別!無骨鳳爪有點偏酸 如果唔係太接受到酸野既人 可能差少少! 雞牛串燒好juicy 配埋沙嗲醬好好味☝🏻不過可能太多人等位既關係 食得好趕 無得好好enjoy呢個dinner嚕!

串燒沙爹雞肉
醃無骨雞腳
金鈎醬炒荳角
串燒沙爹雞肉
醃無骨雞腳
金鈎醬炒荳角
2019-01-06 267 浏览
平時週末很少會到大尾篤晚餐, 因為感覺上會有很多人,而且找位置泊車也很難!今天晚上已經接近九時半,認為人可能少了一點,所以便決定到大尾篤晚餐!忠誠泰國菜是黎到大尾篤晚餐必會想吃的餐廳!因為時間已經比較晚,所以不用等位便可以進入了。我們兩個也不是太肚餓,所以決定叫一個飯叫一個小食。飯方面,叫了菠蘿海鮮炒飯($85),餐牌上註明是碟上的!不是原隻菠蘿上。😆如果喜歡原隻菠蘿也可以選擇,只是價錢貴一點($98),而我們也沒有什麼喜好,所以便索性選擇碟上的。 海鮮材料非常豐富,有青口,魷魚,蝦。所有也很大隻。再配上菠蘿炒飯,飯炒得很香! 😝這個質素很好,有機會到來一定要食。👍小食方面我們叫了沙嗲牛$62,可惜的是他不能mix雞或豬,只可以單點一款。牛的質素普通又點呀,下次還是叫雞的比較好。泰式飲品方面也有很多選擇,而且價錢便宜。

忠誠泰國菜是黎到大尾篤晚餐必會想吃的餐廳!

因為時間已經比較晚,所以不用等位便可以進入了。

我們兩個也不是太肚餓,所以決定叫一個飯叫一個小食。

沙爹牛肉串

泰式飲品方面也有很多選擇,而且價錢便宜。
2019-01-05
2018-12-03 401 浏览
Had a nice calm drive into Tai Mei Tuk and was looking for a good place to eat lunch. Everytime we go to this Thai place, which was also pretty popular for Wednesday lunchtime. They have a number of lunch sets available and we ordered a variety of beef curries, pad thai and got a side of samosa-shaped roti.Out of all, the roti impressed me the most. Presented creatively, crunchy and not oily at all! However I must say the dishes for the lunch set were on the smaller side, I think if we had order

Out of all, the roti impressed me the most. Presented creatively, crunchy and not oily at all! However I must say the dishes for the lunch set were on the smaller side, I think if we had ordered a la carte we would be leaving a lot fuller!
2018-11-23 475 浏览
大尾篤真係好少去,踩單車由大圍踩去大尾篤,兩個鐘消耗了不少體力。唔知食乜好,一場嚟到又想食下大尾篤嘅食店,就選擇了呢一間。6:00開門,未到5:45已經有十幾二十多人等待,相對旁邊另一間泰國菜館,一個人都冇等,好大嘅對比。。。咖哩青口有一個火爐跟上,咖哩及椰香味徐徐飄出,十分吸引。味道是偏辣的, 本身唔係太食得辣,但都食到唔停口釀雞翼雞全翼完全起骨,裡面釀了一些好似是薯蓉及不知還有什麼,啖啖肉,雞翼尖都香脆。炒通菜菠蘿特飲 有普通菠蘿、大樹菠蘿,仲有橙汁。 味道酸酸甜甜,解辣一流串燒牛肉沙嗲醬好香,有細細花生粒,就咁食沙爹醬都好好味。牛肉厚身,有肉汁,燒熟了亦不乾。烤餅有奶蘇香味,配咖哩,絕配!椰汁糕絕對不會後悔,即使飽到上心口,仍然要叫呢個甜品。上枱時候是熱的,加上濃香椰漿, 為這一餐畫上完美句號。
唔知食乜好,一場嚟到又想食下大尾篤嘅食店,就選擇了呢一間。

咖哩青口
有一個火爐跟上,咖哩及椰香味徐徐飄出,十分吸引。
味道是偏辣的, 本身唔係太食得辣,但都食到唔停口

釀雞翼

炒通菜

菠蘿特飲
有普通菠蘿、大樹菠蘿,仲有橙汁。 味道酸酸甜甜,解辣一流

串燒牛肉
沙嗲醬好香,有細細花生粒,就咁食沙爹醬都好好味。
牛肉厚身,有肉汁,燒熟了亦不乾。

烤餅
有奶蘇香味,配咖哩,絕配!

椰汁糕

2018-11-16