2021-09-10 776 浏览
最近食得太豐富,個胃有D頂唔順,今日休息一日 走左去食粥店懷舊生滾粥 豬紅肉碎粥 油器一件 炸兩一碟 瘦肉魷魚粥自選配料任搭,滾一滾神仙企不穩油器每日新鮮炸起,食時仍香脆熱辣夠飽肚 食粥一定要加返件先夠飽炸兩上既粉腸皮夠香夠薄有米香,加少少麻醬甜醬已好美味,仲要夠脆口生滾粥最大特點係食材既味道會係猛火下迫出味,粥米開曬花,棉香順滑 瘦肉魷魚料夠多評分7/10消費$80忠記粥品北角北角道2號地舖
最近食得太豐富,個胃有D頂唔順,今日休息一日 走左去食粥店
懷舊生滾粥 豬紅肉碎粥 油器一件 炸兩一碟 瘦肉魷魚粥
自選配料任搭,滾一滾神仙企不穩

評分7/10
消費$80
忠記粥品
北角北角道2號地舖
2021-08-09 646 浏览
懷舊生滾粥!今次黎到北角,咁岩經過見到有間舊舖既粥店就入去試吓!竟然發現仲有好難得既舊式生滾粥!1️⃣生滾豬潤粥 $29今次試咗個豬潤生滾粥,雖然仲有少少一舊舊粉粉,唔係話全部綿綿既質地,但個豬潤既份量都覺得補返曬,仲要塊塊都係厚身大大塊,一啲都唔怕蝕抵咁!個粥底個味本身都好味,所以整體都好味!💟總結:性價比超高!$29 有碗生滾粥!好過去集團式經營咩都機器做既果間!

1️⃣生滾豬潤粥 $29

2021-07-17 440 浏览
最近開始返夜校,上完堂大部份餐廳都已經過咗last order時間,難得搵到間老字號粥品店,梗係要嚟醫吓個肚🔸狀元及第粥($29)生滾及第粥粥底厚身綿滑,竭度恰到好處,大大碗真材實料,有豬潤、豬肝、豬粉腸等新鮮食材,咬落爽口甘香冇腥味,內臟好明顯有嚴格清洗過,絕對係心機之作🔸叉燒腸粉($18)即叫即製足料腸粉,腸粉皮嫩滑得嚟又唔會一夾就散,雖然只係十幾蚊生意,但店主製作用心,絕不欺場,喺疫情嚴峻嘅情況下,更會定期派粥俾有需要嘅長者,咁有愛嘅小店一定要多多支持

狀元及第粥

🔸狀元及第粥($29)

🔸叉燒腸粉($18)
狀元及第粥
2021-02-05 772 浏览
呢排打算食得清淡啲,於是去買粥食,今次就食左個皮蛋瘦肉粥同埋艇仔粥,雞蛋腸粉同埋炸兩。皮蛋瘦肉粥($21)入面有半隻皮蛋左右,份量都算ok,都有好多瘦肉,啲料都算足,粥都唔會太稀。雞蛋腸粉($18)第一次食雞蛋腸粉,唔知係咪腸粉壞左,食食下覺得有啲臭。雞蛋腸粉入面夾住隻蛋,口感普通,蛋有啲薄,而且食唔到蛋味,唔會再叫。炸兩($13) 之前食過幾次,但係今次味道比較差,腸粉唔知係咪壞左,食食下都覺得有啲臭,不過有油炸鬼中和返所以臭味都未太明顯,但係有啲失望。

皮蛋瘦肉粥($21)
皮蛋瘦肉粥

雞蛋腸粉($18)
雞蛋腸粉
雞蛋腸粉

炸兩($13)
炸兩
炸兩
2021-01-25
10 分钟 (外卖自取)
2020-12-17 526 浏览
每次天氣一轉,我就會氣管敏感唔舒服,呢個時候食粥就係最好既選擇。😷呢間位於北角既街坊小店就係我近期心水。呢度既粥品類繁多,各種生滾粥一應俱全,更可雙併。今次我叫左個外賣魚腩粥+牛脷酥。🥢魚腩粥-我食粥就最怕太稀,但呢間既粥好杰身綿滑,啱我。-魚腩份量都唔少,魚肉嫩滑唔會過熟,調味適中,清清淡淡,唔會令到個胃有負擔。🥣🥢牛脷酥-炸物當中我最愛帶點甜味既牛脷酥,口感紮實,唔會食到一口粉味,雖然凍左,但配上熱辣辣既咸粥同食,好味又暖胃。👍🏠 忠記粥品🛤️ 北角北角道2號地舖📍 港鐵北角站B1出口,步行約6分鐘

呢間位於北角既街坊小店就係我近期心水。

呢度既粥品類繁多,各種生滾粥一應俱全,更可雙併。

今次我叫左個外賣魚腩粥+牛脷酥。

🥢魚腩粥
-我食粥就最怕太稀,但呢間既粥好杰身綿滑,啱我。

🥢牛脷酥

🏠 忠記粥品
🛤️ 北角北角道2號地舖
📍 港鐵北角站B1出口,步行約6分鐘
2020-12-07 680 浏览
今天來到北角忠記粥品,外賣了兩個粥回家和媽媽分享。這店的粥品種類比較多,各種生滾粥、碎牛、艇仔、豬紅、皮旦廋肉粥一應俱全。喜歡的話,更可選擇雙拼。~艇仔粥這店的粥底較杰,但米亦是綿綿的。艇仔粥的材料一般,包括了爽口的小魷魚鬚和豬皮,還有牛肉碎。~豬紅碎牛粥個人覺得雙拼較豐富,能滿足兩個慾望,滿足感大增。疫情關係,還是將碎牛肉浸在粥底內長些時間好些,感覺較安全。豬紅已煮熟,所以便可立即享用。現在香港吃到豬紅的地方已不多,難得傳粥店亦可保留這食材。
今天來到北角忠記粥品,外賣了兩個粥回家和媽媽分享。

~艇仔粥

~豬紅碎牛粥
外卖自取
2020-11-05 461 浏览
腸粉12蚊 都幾滑 同埋夠多佢係本身整定 成碟倒出黎不過食落好似都幾油 立立令咁😂記得提佢比豉油 佢地成日都唔記得豆漿普通 本身expect好濃豆味 不過都..😂叫就叫熱豆漿 但佢都係暖既膠壺倒出黎
腸粉12蚊 都幾滑 同埋夠多
佢係本身整定 成碟倒出黎
不過食落好似都幾油 立立令咁😂
記得提佢比豉油 佢地成日都唔記得
豆漿普通 本身expect好濃豆味 不過都..😂
叫就叫熱豆漿 但佢都係暖既膠壺倒出黎
2020-05-30 677 浏览
來到春映街街市買菜前,我一定走入呢間粥鋪吃碗艇仔粥,一入來見到D油炸鬼剛剛拿出來,即刻叫埋碟炸兩,一夾入口咬落去卜卜脆,呢種感覺只有D油炸鬼新鮮炸起才有此效果。艇仔粥嗰粥底和用料也不錯,不過覺得魷魚少左D,但見價錢整體算實惠,都算是不錯的一餐。
2020-05-09 454 浏览
今日嚟到北角附近做嘢 ,就順便喺度食埋飯,先返去😊難得嚟到東區, 見到有間舖頭人流湧湧,原來係忠記粥品。呢間粥店出名抵食 ,今次我都試下去北角分店啦 !今日我叫咗一個炸兩同埋艇仔粥😋炸兩~ 係個皮厚左小小 ,但睇得出係用心之作,即叫即包,中間油炸鬼都仲係脆👍, 另外我好鍾意甜醬麻擺喺枱面裝,咁我呢個鍾意食醬嘅人,就可以係咁加,真心覺得店家好大方🤩艇仔粥~ 呢個絕對係推介, 粥底好綿好滑, 材料有 水魷 碎牛肉 豬皮, 啖啖粥都有好多材料,絕對係 童叟無欺!總括十幾蚊個炸兩和廿幾蚊 一個咁多材料嘅粥👍 絕對係糧尾之選! 除咗裝修有點舊之外,呢個性價比真係好高!

2020-03-17 399 浏览
糧尾飯堂,又平又好食‼️CP值爆棚💓煎蛋腸粉又滑又好食,皮嘅厚度岩岩好✌🏻豬紅粥粥底綿綿又好足,豬紅又正😚😚本身我好唔中意食棕,但呢個啲飯好有口感,令我食完又食😍仲有牛脷穌都十分推介 (掛住食唔記得影🙈)但個度就坐得幾唔舒服同態度麻麻,但食物一流🤤
糧尾飯堂,又平又好食‼️
CP值爆棚💓
煎蛋腸粉又滑又好食,皮嘅厚度岩岩好✌🏻

豬紅粥粥底綿綿又好足,豬紅又正😚😚

本身我好唔中意食棕,但呢個啲飯好有口感,令我食完又食😍
仲有牛脷穌都十分推介 (掛住食唔記得影🙈)
但個度就坐得幾唔舒服同態度麻麻,但食物一流🤤
2019-09-19 877 浏览
今天在北角,下午茶想吃甜品又想吃腸粉。便走到恒生銀行後面的忠記,下午食客不太多,即刻找到位坐。要了碗熱綠豆沙($14)大熱天氣可以下火,清熱解暑,另加一碟淨腸粉($11)。不到三分鐘,食物已上枱。綠豆沙雖然沒有沙的口感,綠豆粒粒都軟熟,不會太甜味道適中。 腸粉豉油較少,必須加醬吃,甜醬麻醬走不了。腸粉不夠熱,質地入口有微微嚡口,不夠滑溜。
綠豆沙雖然沒有沙的口感,綠豆粒粒都軟熟,不會太甜味道適中。

2019-08-21 521 浏览
前日返工之前突然間好想食粥,於是上網搵左呢間喺屋企附近嘅,即管去試試。揀咗豬紅碎肉粥及叉燒腸。粥底都算幾綿,豬紅爽滑,牛肉份量多,正常冇乜特別。至於腸粉就夠薄夠滑,叉燒都唔算「鞋」,都不錯都不錯吖。而店舖嘅環境都算乾淨。下次有機會都可以再嚟試吓,因為見到人哋食啲糭都好似好正咁!
2019-08-18
2019-06-26 620 浏览
呢排胃口麻麻地決定食粥清下腸胃, 去咗忠記粥品 叫咗個肉丸粥同炸兩。 肉丸粥熱辣辣味到出曬煙,粥底很綿滑,沒有 水汪汪的感覺,就算慢慢食,食到最後仍然可以keep到黏黏稠稠的綿滑粥底 ,十分讚。 至於肉丸,味道適中但口感有待改善,唔係十分彈牙,用筷子輕輕一夾就會散開,一碗粥有五六粒肉丸食完都算ok飽肚。至於炸兩口感方面就不是太好,雖然外層腸粉是新鮮拉布腸熱辣辣滑溜溜, 但中間用的油炸鬼就已經感覺放了好耐一啲都唔鬆脆,影響口感,豉油的鹹道就還可以。

2019-03-21 735 浏览
北角食店多元化又比causeway bay, central經濟實惠。每次去到北角都會想起忠記。粥是好綿好滑牛利蘇新鮮炸起,超正綠豆沙大大碗,夠清熱而我最最喜歡是蘿蔔糕,軟綿綿,入口即溶,跟甜醬油十分match其它店食唔到這個味道和質感$12有兩大件餐牌,無論價錢或質素,新式的粥店同忠記無得比但當然店的陳設較舊,又坐得迫營業時間由早上6到零晨12點,早午晚消夜都可以
粥是好綿好滑
牛利蘇新鮮炸起,超正
綠豆沙大大碗,夠清熱

其它店食唔到這個味道和質感

$12有兩大件

餐牌,無論價錢或質素,新式的粥店同忠記無得比

但當然店的陳設較舊,又坐得迫
營業時間由早上6到零晨12點,早午晚消夜都可以

2019-03-16 599 浏览
我已經食過好幾間忠記粥店嘅分店,油麻地中環都食過,反而未丨幫襯過北角呢間,今日魚腩粥癮又嚟喇~ 就一於入去食番碗!自稱為清蒸魚控嘅我,今次當然都係叫生滾魚腩粥,加薑絲。我覺得呢間嘅粥底最掂,綿得嚟仲有些爆開嘅米粒,而且稠密度頗厚,食到尾都唔會出水,一直杰到尾。相反地油麻地果間嘅粥底最差,一上枱,一筆起第一羹,已經有些水汪汪嘅感覺,仲越食越水唔係好掂。講番北角呢一檔先。另外魚腩滾到恰到好處,食落魚肉好夠滑,魚腩部分亦好多。有驚喜!