2023-09-19 20 浏览
朋友介紹我來到高質串燒居酒屋 🏮當下班便來到這間居酒屋🏮,果然使我有驚喜🥰日本餐廳環境滿有日式風味,最重要是食物都好用心💘 店員有禮貌, 價格都合理!邪惡包 用紫菜同生菜🥬夾著香噴噴的鵝肝及新鮮帶子,邪惡又美味呀!一口咬落香濃又惹味!燒魷魚🦑即場燒製,熱辣辣上桌,魷魚肉質超鮮嫩多汁,好好味😋燒蠔🦪大大粒燒蠔肥美鮮甜,有兩款口味的蒜蓉和薯焗,滿足感大增!心之食堂 銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室堂

邪惡包

燒魷魚🦑
即場燒製,熱辣辣上桌,魷魚肉質超鮮嫩多汁,好好味😋

燒蠔🦪
大大粒燒蠔肥美鮮甜,有兩款口味的蒜蓉和薯焗,滿足感大增!

心之食堂
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室堂

2023-09-18 19 浏览
早幾日去咗銅鑼灣上興趣班,上完都差唔多晚餐時間,再搵吓附近有咩好嘢食。見到呢間日本餐廳《心之食堂》好似唔錯,就上咗去。餐廳環境唔錯,日式設計,播住日本歌,仲有好多清酒選擇。我哋叫咗最鍾意嘅蛋卷,有埋畫咗心嘅茄汁同沙律醬,裏面有配料蟹柳,小朋友一定要嗌。蟹肉忌廉餅,即叫即做,熱辣辣外脆內軟。另外香蔥牛舌石鍋飯,啲牛舌數分量十足,呢個一定要嗌。火焰鐵板牛柳串上菜嘅時候用點着左火嘅醬汁林上去,觀感一流,牛柳都大件好味。蒜烤大虎蝦蝦肉新鮮,另外有啲生蒜增加口感❤️最後點左佢哋有個叫邪惡飽,紫菜包住裏面有鵝肝同埋帶子,真係邪惡😆

2023-09-18 14 浏览
放工去銅鑼灣行完街,喺openrice 搵下有咩好食,見呢間好評多,價錢大衆化,於是和朋友一齊去百樂中心食晚飯。餐廳座位寬敞,餐牌款式多,食材新鮮,賣相亦好有心思,性價比高。💫火焰鐵板牛柳串兩串牛柳插在厚切菠蘿肉上,店務員即場點火燒,牛柳燒後,外層少少脆,保留肉汁,更加惹味。💫海膽包好精繳刺身小食,帶子中間切開,夾著海膽,放在木椅盛器,好有心思 。💫心之魚生飯心形魚生飯,中間有一層蟹籽,上面鋪滿粒粒鮮甜刺身,中間放咗一隻甜蝦點綴,好有特式,浪漫滿分壽司飯。💫厚燒牛舌心大大塊牛舌,燒到剛剛好,外層脆,內層肉質鮮嫩,好jucy,正。💫蒜香燒蠔燒生蠔抹上蒜蓉去燒,令生蠔更鮮香,生蠔肥厚多汁,好好味。💫秋葵刺身沙律清淡色澤和黏黏的口感,帶有清新粉綠色的秋葵,與鮮甜嫩滑剌身一齊食,味道好夾,互相提升味道層次。💫燒雞軟骨味道和口感唔錯,軟骨有咬口,酥酥脆脆非常美味。💫燒雞皮雞皮燒到卜卜脆,好惹味。💫蘆筍海老牛肉卷蘆筍海老牛肉卷原來好夾,蘆筍海老牛肉卷.能中和油膩感, 味道唔錯,牛肉內層包有蝦肉,食法創新。💫鹽燒油甘魚鮫鹽燒油甘魚鮫配檸檬汁,燒得香脆的魚皮配上嫩滑甘香的魚肉,美味可口。💫青蘋果乳酸

💫火焰鐵板牛柳串

💫海膽包

💫心之魚生飯

💫厚燒牛舌心

💫蒜香燒蠔
燒生蠔抹上蒜蓉去燒,令生蠔更鮮香,生蠔肥厚多汁,好好味。

💫秋葵刺身沙律

💫燒雞軟骨
味道和口感唔錯,軟骨有咬口,酥酥脆脆非常美味。

💫燒雞皮
雞皮燒到卜卜脆,好惹味。

💫蘆筍海老牛肉卷

💫鹽燒油甘魚鮫

💫青蘋果乳酸 / 藍碟花白乳酸

行完街見有啲肚餓就黎到百樂中心搵食☺️鍾意呢度多餐廳可以選擇🤗今次我地就決定食位於12樓嘅「心知食堂」小店座位唔多但都坐得幾舒服☺️🔹雞軟骨串份口口感酥脆🤗簡單以鹽燒就可以送下酒😎🔹燒油甘魚鮫🐟肉質細嫩且口感豐富🤤師傅把魚皮燒至☺️啖啖魚肉部位細嫩帶點豐富油甘魚脂香味👍🔹蒜香燒茄子🍆充滿蒜香味道🧄茄子肉燒至軟淋🥰一絲絲拉起混合超多嘅蒜蓉🤗食落真係好正😍🔹大大隻扇貝上面加入蒜粒🧄醬油後經燒烤後鮮甜更為突出😊師傅燒至剛剛熟肉質嫩滑😍🔹蘆筍豚肉卷🐷清脆蘆筍吸收左豚肉肉汁😊蘆筍的鮮甜味和豬肉鮮味融合真係幾好味☺️🔹心之魚生飯❤️以心做型以軟糯口感米飯加入蟹子再係上面鋪滿粒粒三文魚、油甘魚、青瓜🥒及甜蝦☺️口感豐富🥰🔹心之梅酒🥃具有濃郁梅香及甜酸口感😍給人一種清新感覺😊梅酒酒精度適中👍容易入口☺️🔹梅酒威士忌🥃將酸甜梅子與醇厚威士忌結合😊梅子風味融入威士忌中🥃風味獨特越飲越過癮☺️

🔹雞軟骨串份口口感酥脆🤗簡單以鹽燒就可以送下酒😎

🔹蒜香燒茄子🍆充滿蒜香味道🧄
茄子肉燒至軟淋🥰一絲絲拉起混合超多嘅蒜蓉🤗食落真係好正😍

• 燒油甘魚鮫
  • 梅酒威士忌
係銅鑼灣耀華街樓上舖的《心之食堂》,可謂是區內親民區酒屋,餐廳面積不是很大,但麻雀雖少,五臟俱全, 和風木系的裝修,周圍都是大大小小清酒樽作佈置, 室內的富士山璧畫和門外的日式垂簾,充滿日式居酒屋風格,而且還有一種居家舒泰的親切感 再scan 一下menu,刺身,串燒,壽司,炸物,小食, 一品料理, 還有特式的心之推介, 簡直係花多眼亂, 而且價錢以銅鑼灣區來講,的確是相當經濟, 樣樣都好吸引,我同朋友唔覺唔覺都叫咗好多唔同款式呀~ 🔮厚燒牛舌心  牛舌差唔多有1cm厚,口感軟腍,外面灑上鹽和黑椒,甘香惹味,牛味濃郁 🔮燒雞腎  爽脆煙韌又香口, 塗上日式燒汁來燒,更是滋味呢~ 🔮燒雞軟骨  又脆又香口, 表而燒到金黃再加上微燶邊邊,調味又剛剛好,好正呀~ 🔮燒芝士翠肉瓜  濃郁的芝士味配上新鮮的脆肉瓜,爽甜又帶芝士的咸香味 🔮蒜燒日本大扇貝  🔮蒜香燒蠔  舖上枱已聞到濃郁的蒜香味, 扇貝大大粒,非常有口感; 我一向都好鍾意食燒蠔, 肥美又有豐富的蠔汁, 再加上烤過的蒜蓉,鮮香濃郁又提味,真心正~ 🔮香蔥石板牛舌  因為個串燒牛舌太好食,所以加單再點咗另一款牛舌, 這款是鐵板燒上,

🔮厚燒牛舌心

🔮燒雞腎
爽脆煙韌又香口, 塗上日式燒汁來燒,更是滋味呢~

🔮燒雞軟骨

🔮燒芝士翠肉瓜
濃郁的芝士味配上新鮮的脆肉瓜,爽甜又帶芝士的咸香味

🔮蒜燒日本大扇貝
🔮蒜香燒蠔

🔮香蔥石板牛舌
因為個串燒牛舌太好食,所以加單再點咗另一款牛舌, 這款是鐵板燒上, 牛舌切成條狀,依然成cm厚, 以大蔥和椰菜絲等一齊炒香, 牛舌軟腍滿滿牛香, 以鐵板燒烹煮方式,又有另一番的風味, 兩款牛舌都好好食呀,而且份量真的不少呀~

🔮心之火焰鐵板牛柳串
見到好多客人都點這道, 真的有驚喜呀!將兩串大大串的牛柳插住係個大大塊的菠蘿上面,賣相勁有睇喜,上菜時店員更即席淋上清酒,再點火,嘩!來一個視覺刺激,很有氣勢呀~牛柳十分軟熟,濃郁的牛味再加上微微的清酒香, 真係好睇又好食呀我

🔮帆立貝蟹籽杯
大大粒刺身級的帆立貝, 和砌到成個小山丘咁樣嘅蟹籽,帆立貝新鮮肥厚, 入口鮮甜, 而底部就係壽司米飯,整杯份量很多,以cocktail 杯做裝住,整個presentation 很高貴呀!仲好好打卡𐻹!

🔮心之魚生飯
這是餐廳的心思之作, 將個魚生飯加點小心意,弄成心形,而飯也有3層,個人覺得更似一個魚生飯蛋糕, 上面舖滿各款魚生粒, 份量超多,整體賣相好吸睛,再配上一個心形碟,心心相印咁, 完全是誠意滿分,這個飯用料新鮮而且份量很多,絕對2-3人份量呀~

餐廳還有很多不同款式的日本清酒, 和日式飲品, 食住串燒, 小酌幾杯,都真係幾爽㗎!
心之火焰鐵板牛柳串
蒜燒日本大扇貝
香蔥石板牛舌
心之火焰鐵板牛柳串
蒜燒日本大扇貝
香蔥石板牛舌
2023-08-25 43 浏览
#銅鑼灣 @luvcafe_88因為要去銅鑼灣 Shopping, 當然要相約好友陪我晚飯啦! 樓上小店, 滿滿的日式風情! 心之魚生飯 $98 ~ 靚! 真用飯砌一個心型, 連碟也是心型! 飯中間有蟹籽, 增添口感! 魚生角切舖面, 還有一隻甜蝦呢! 燒蠔 $148/半打 ~ 有芝士及蒜蓉燒可選, 亦可一半一半, 貪心的我們當然想試勻2款口味! 蒜蓉味夠香口, 滑滑的蠔配蒜蓉味道很配合, 但個人偏好芝士味道, 咸咸香香的!鹽燒油甘魚餃 $118 ~ 我最愛燒魚之一, 肉嫩滑, 都幾厚身, 無腥味! 香蔥石板牛舌 $68 ~ 熱辣辣的! 香蔥很鮮嫩, 牛舌很軟滑, 份量頗多, 讚! 🍊青蘋果乳酸 & 藍碟花白桃乳酸 $48/杯 ~ 藍碟花就是靚! 味道不錯, 不太甜, 大大杯的很解渴!
#銅鑼灣 @luvcafe_88

用餐时段
來慶祝一下生日(多一個月)🎂🍻但係我仲係小朋友咁唔點飲酒架😌特色薄荷菠蘿特飲🍹夠醒神🍀老公飲梅酒威士忌🥃唔經唔覺,都點咗10樣嘢食,好豐盛呀~~厚燒牛舌心(1串)HK$58邪惡包(2件)- 鵝肝+帶子 HK$88日式蟹籽沙律 HK$58大大碟的蒜片牛柳粒石鍋飯 HK$108日式煎餃子 HK$58梅酒威士忌(杯)HK$58薄荷菠蘿特飮 HK$48鵪鵫蛋串 HK$32胡椒豬骨湯煮蜆 HK$78燒BB露荀 HK$38
來慶祝一下生日(多一個月)🎂🍻

但係我仲係小朋友咁唔點飲酒架😌
特色薄荷菠蘿特飲🍹夠醒神🍀

老公飲梅酒威士忌🥃

唔經唔覺,都點咗10樣嘢食,好豐盛呀~~

厚燒牛舌心(1串)HK$58

2023-08-21
庆祝纪念
生日
2023-08-18 70 浏览
店名: 心之食堂地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室銅鑼灣站A出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5係銅鑼灣想食日本野,就去左係時代廣場後面耀華街嘅心之食堂,外面裝修都幾靚,環境亦夠舒適,食物款式夠多之餘,亦有好多新款~燒原條菠蘿❤️❤️❤️❤️❤️$48菠蘿🍍十分之多汁,極juicy😆雖然係帶皮上,但已經切好件,用叉好容易就分得開,十分之方便食用邪惡包 (2件)❤️❤️❤️❤️❤️$88用紫菜同生菜,包住煎左鵝肝同帶子,鵝肝煎到好香脆,充滿住油脂嘅香,好邪惡,夾埋一齊食中和翻油膩感😝蒜香烤焗茄子❤️❤️❤️❤️$68茄子🍆口感綿密,加上面頭嘅蒜,燒完香味更出,兩者完美融合🥰彩虹卷❤️❤️❤️❤️$68內裡有炸吉列蝦,炸得十分香脆,外面飯上有芝麻、蟹籽,令口感豐富🤩原條鰻魚石鍋飯❤️❤️❤️❤️❤️$118店員亦好貼心,提醒我哋小心唔好掂到個石鍋,因為好熱🙈鰻魚魚肉濃厚,加上鰻魚汁撈埋食,十分滿足,食到最底下面仲有一層飯焦添😋三文魚 (5切)❤️❤️❤️❤️❤️$58表面充滿住油份,食落魚香味重,亦十分之新鮮,最重要係厚切,厚切嘅口感差好遠😍厚燒牛舌心(1串)❤️❤️❤️❤️❤️$58牛舌心切得非常之厚,牛味十分
店名: 心之食堂

味道: 5/5

燒原條菠蘿❤️❤️❤️❤️❤️

邪惡包 (2件)❤️❤️❤️❤️❤️

蒜香烤焗茄子❤️❤️❤️❤️
茄子🍆口感綿密,加上面頭嘅蒜,燒完香味更出,兩者完美融合🥰

彩虹卷❤️❤️❤️❤️

原條鰻魚石鍋飯❤️❤️❤️❤️❤️

三文魚 (5切)❤️❤️❤️❤️❤️

厚燒牛舌心(1串)❤️❤️❤️❤️❤️
牛舌心切得非常之厚,牛味十分之重,厚切真係啖啖肉,好正🤩

油甘魚蓉柚子沙律❤️❤️❤️❤️
份量超多,好大碗😗油甘魚蓉配上柚子汁,再加上沙律菜🥗令食落好清新解膩

鹽燒鯖魚❤️❤️❤️❤️❤️
因為即場燒製,要等比較耐,但完全值得,食落仲熱辣辣,一啲魚腥味都無,肉質超鮮嫩😚
2023-08-14 68 浏览
令人深刻的飯,不在乎食材貴與否,只在乎回憶❣️好久沒去心之食堂了,裝潢改善了不少我們點了三文魚腩(5切)、香蔥石板牛舌、原條燒日本魷魚🦑、蒜香燒蠔(2隻)、燒原條菠蘿、京蔥雞肉串(2串)、原條鰻魚石鍋飯雖然好幾年沒來,但還是對火焰鐵板牛柳串念念不忘,熊熊聖火太eye catching 了❤️‍🔥❤️‍🔥還有兩杯飲品:心之梅酒 & 熱百香果柚子食物水準依舊,環境寧靜,氣氛一流的居酒屋充滿珍貴回憶的一餐飯🥰❤️‍🔥心之食堂地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
令人深刻的飯,不在乎食材貴與否,只在乎回憶❣️

好久沒去心之食堂了,裝潢改善了不少

還有兩杯飲品:心之梅酒 & 熱百香果柚子

食物水準依舊,環境寧靜,氣氛一流的居酒屋
充滿珍貴回憶的一餐飯🥰

❤️‍🔥心之食堂
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
2023-08-13 68 浏览
😛任何一種關係都係互相的,有冇心係可以感受到。如果有心同你食飯,無論幾遠都會同你去!呢間居酒屋就好有心啦,環境寬敞舒適,嘢食賣相同味道都花盡心思,價錢仲好親民tim!🫶🏻心之魚生飯($98)好似一個心形嘅生日蛋糕,面頭鋪滿三文魚、吞拿魚,顏色吸引又好味,魚生肥美鮮甜,加埋青瓜、蟹籽呢個組合冇得輸!🔥火焰鐵板牛柳串($88)被火焰燒過嘅牛柳,打卡之餘味道更香嫩,加埋甜椒同底下嘅波蘿,超級refresh!🌼海膽包($98)椅子既造型好可愛,爽脆嘅紫菜包著帆立貝、海膽、同青瓜,特別鮮甜爽口呀!🌸油甘魚蓉柚子沙律($98)店家毫不吝嗇,俾咗好大球油甘魚蓉,油脂感非豐盈,搭配着柚子汁的沙律菜一齊食,份外滋味!🌝邪惡包($88)紫菜包住帆立貝同鵝肝,入口肥美甘香,生菜中和左口感,好食但唔會油膩!🐷豚肉蘆筍卷($48)煎香過嘅豚肉同蘆筍好夾,醬汁香甜好味,口感清爽多汁,好推介!🍣彩虹卷($68)入面包住炸蝦,配搭芝麻、青瓜、蟹籽、墨魚籽,口感好豐富!🍹波蘿荔枝清酒特飲($58)入口酸酸甜甜,酒味唔會太重,都幾好飲!
😛

🫶🏻
心之魚生飯($98)

🔥
火焰鐵板牛柳串($88)

🌼
海膽包($98)

🌸
油甘魚蓉柚子沙律($98)

🌝
邪惡包($88)

🐷
豚肉蘆筍卷($48)

🍣
彩虹卷($68)
入面包住炸蝦,配搭芝麻、青瓜、蟹籽、墨魚籽,口感好豐富!

🍹
波蘿荔枝清酒特飲($58)
入口酸酸甜甜,酒味唔會太重,都幾好飲!
係銅鑼灣行到攰,同屋企人去咗食呢間樓上居酒屋😍裝修好日本風⛩️而且又坐得舒服由於好肚餓!就揀咗個飯先!蒜片牛柳粒石鍋飯一上枱熱辣辣😝仲炸炸聲架🩵上面滿滿牛柳粒😍牛肉鮮嫩同蒜相得益彰!好match😳再加上石鍋的熱度,等飯底有了一層脆焦既外皮!口感豐富!

邪惡包(2件)💖必食推介💖‼️‼️
紫菜加生菜包住香煎咗鵝肝加帶子夾住🤤油脂滿滿,鵝肝煎到好香脆,裏面好嫩滑,外層既生菜啱啱好中和番個油膩感

蒜香烤焗茄子🍆蒜香烤焗茄子口感綿密,茄子和蒜味完美融合,讓人回味無窮。內裡軟嫩多汁,推薦給喜愛茄子的食客們品嘗。😋仲唔辣送飯一鰻魚茶漬飯細細份得嚟鰻魚肉質鮮嫩,茶漬香味濃!讓人回味無窮😋飯粒松軟同鰻魚的味道好夾,唔會膩。細細碗啱哂想食好多嘢既你😝

三文魚 (5切)
三文魚刺身,表面有光澤充滿油份,勁新鮮!重點係厚切🤤🤤🤤絕對值得一試

燒秋葵💚燒秋葵口感勁爽脆,非常啱做開胃菜。如果你中意簡單健康,呢道燒秋葵絕對值得一試。

豚肉蘆荀卷 (2件)
豚肉蘆荀卷入口後口感豐富,豚肉肉質鮮嫩,蘆荀既清香同豚肉完美結合😍
胡椒豬骨湯煮蜆🐚胡椒豬骨湯煮蜆非常清爽,豬骨湯湯底清澈透明,帶有微微既辣味,讓人胃口

由於好肚餓!就揀咗個飯先!
一上枱熱辣辣😝仲炸炸聲架🩵

邪惡包(2件)💖必食推介💖‼️‼️

蒜香烤焗茄子🍆

鰻魚茶漬飯

三文魚 (5切)

三文魚

燒秋葵💚

豚肉蘆荀卷 (2件)

胡椒豬骨湯煮蜆🐚
胡椒豬骨湯煮蜆非常清爽,豬骨湯湯底清澈透明,帶有微微既辣味,讓人胃口大開。蜆肉鮮嫩同豬骨湯既味道融合得很好。整個菜品既味道清新,非常適合作為夏天既一道湯品,送酒菜的不二之選‼️如果你中意海鮮加湯品,呢道胡椒豬骨湯煮蜆絕對啱你!
胡椒豬骨湯煮蜆🐚

飲品方面叫咗百香果柚子(熱)
口感清新,帶有微微酸甜味,適合解油膩!好開胃🤤

甜品檸檬撻🍋
口感酸甜適中,外皮酥脆內餡軟淋淋💛如果中意酸甜同清新既甜品檸檬撻啱哂你!
2023-08-03
三文魚
2023-08-02 68 浏览
呢間係🚇時代廣場後面耀華街嘅隱世🥢居酒屋🏮出品幾有😍創意,而且價錢💰好合理,環境亦都幾舒適☺️。佢哋有唔少燒海鮮🤤,蒜燒🔥愛爾蘭🇮🇪蟶子皇兩大隻只係💰$88,又鮮又惹味。火焰🔥鐵板牛柳串$88,上枱著晒火十分搶眼🤩,牛柳嫩滑仲配咗🥔薯角同埋菠蘿🍍,真係抵食!原條燒🇯🇵日本魷魚🦑$118大大條,燒🔥到又香又鮮味😋。😈邪惡包$88一客有兩件,紫菜包住🥰帶子刺身夾香煎🦆鵝肝,入口勁甘香好邪惡😆!🧄蒜香烤焗茄子🍆$68超級大件🤩,又腍又滑又惹味👍。海膽🦀蟹籽杯🍸$78入口幾鮮甜🤤,蟹籽底部有醋飯🍚,如果海膽份量可以多啲😆就更加正喇。心之🐟魚生飯$98砌到成個心❤️型蛋糕咁樣😍,賣相一流份量足👍,入面有多款🐟魚生,中間仲有一層🦀蟹籽,十分之豐富!

原條燒🇯🇵日本魷魚🦑$118大大條,燒🔥到又香又鮮味😋。

🧄蒜香烤焗茄子🍆$68超級大件🤩,又腍又滑又惹味👍。

用餐时段
居酒屋位於銅鑼灣time square附近的商廈,雖處於鬧市區但人流不算太多。小店比較少人知曉,但食物質素高!每道菜除了睇得,食得更睇得~以居酒屋傳統格調洋溢著濃濃日本風,木質桌椅同燈飾充滿和風,彷彿置身於日本的小巷中 有炸物,燒物,刺身,卷物,石鍋飯等等給予選擇~ 🌈胡椒豬骨湯煮蜆 $78 🥰推薦🥰清甜豬骨同娃娃菜將蜆的鮮甜吊出,香胡椒為湯增加香辣的味道,湯底好鮮甜又暖胃,呢道好味到不得了,一定要叫! 🌈蒜片牛柳粒石鍋飯 $108 🥰推薦🥰牛柳粒唔韌且肉汁濃郁,飯粒充滿牛肉蒜片嘅精華,連脆香的飯焦一齊食,香氣四溢!牛柳粒同飯的份量夠兩人食,呢個價錢食到咁高質素真係回曬本! 🌈火焰鐵板牛柳串 $88 牛柳串上枱後,店員點上火再淋上酒,兩串牛柳串立即充滿熊熊火焰,燒過嘅牛柳粒肉汁被鎖着,外香內嫩。底下仲有鮮甜的菠蘿唔怕食滯 🌈 彩虹卷 $68內裡有炸蝦,肉質彈牙飯卷四面都灑上唔同食材吉列大蝦外脆內爽彈,飯卷沾滿芝麻、蟹籽,口感豐富❣️ 🌈原條日本燒魷魚 $98原條大大隻的魷魚燒完沾上照燒汁,煙韌彈牙的肉質唔會燒得過老。 🌈燒鲭魚飯 $68呢個心型飯除左eye catching仲好抵食!即場
居酒屋位於銅鑼灣time square附近的商廈,
雖處於鬧市區但人流不算太多。
小店比較少人知曉,但食物質素高!
每道菜除了睇得,食得更睇得~
以居酒屋傳統格調洋溢著濃濃日本風,
木質桌椅同燈飾充滿和風,
彷彿置身於日本的小巷中

有炸物,燒物,刺身,卷物,石鍋飯等等給予選擇~

🌈胡椒豬骨湯煮蜆 $78 🥰推薦🥰
清甜豬骨同娃娃菜將蜆的鮮甜吊出,
香胡椒為湯增加香辣的味道,
湯底好鮮甜又暖胃,
呢道好味到不得了,一定要叫!

🌈蒜片牛柳粒石鍋飯 $108 🥰推薦🥰
牛柳粒唔韌且肉汁濃郁,
飯粒充滿牛肉蒜片嘅精華,
連脆香的飯焦一齊食,香氣四溢!
牛柳粒同飯的份量夠兩人食,
呢個價錢食到咁高質素真係回曬本!

🌈火焰鐵板牛柳串 $88
牛柳串上枱後,
店員點上火再淋上酒,
兩串牛柳串立即充滿熊熊火焰,
燒過嘅牛柳粒肉汁被鎖着,外香內嫩。
底下仲有鮮甜的菠蘿唔怕食滯

🌈 彩虹卷 $68
內裡有炸蝦,肉質彈牙飯卷四面都灑上唔同食材
吉列大蝦外脆內爽彈,飯卷沾滿芝麻、蟹籽,口感豐富❣️

🌈原條日本燒魷魚 $98
原條大大隻的魷魚燒完沾上照燒汁,
煙韌彈牙的肉質唔會燒得過老。

🌈燒鲭魚飯 $68
呢個心型飯除左eye catching仲好抵食!
即場燒製的鹽燒鯖魚 邊都燒到好脆
且一點魚腥味都冇
淋上豉油汁更鮮味。

🌈心之蛋卷 $88
即叫即做嘅玉子燒上有兩大個心心so sweet~
內有流心芝士、三文魚同蟹籽,
沾上沙律醬好味!

🌈可樂 $18

有質素的小店一定要給予支持!

2023-07-31 445 浏览
小琳琳生日快樂🎂🎊🎁🎈遲黎嘅post😝 生日就梗係要帶你食好嘢啦😏 唔係個個都可以同我食好嘢㗎☺️ 所以我哋決定去銅鑼灣食@心之食堂」🧡🥃 梅酒 $58味道酸甜爽口,微微有啲酒精嘅香氣,一飲就上頭!😎🥓煙肉荔枝卷 $38真係又香又脆!荔枝帶甜味,煙肉鹹香,口感絕配!一口咬落,絕對令人驚艷!😍🍠 炸芋圓 $38外脆內軟,芋頭香甜,一咬就爆漿!好滿足嘅味覺享受!💕🐟鹽燒鯖魚飯 $68鯖魚香脆,鹽味適中,飯粒入味,好滿足!一定要試!👍🍲 胡椒豬骨湯煮蜆 $78蜆肉鮮嫩,湯底香辣濃郁,一碗暖心又開胃!食完仲想再來!🍗 鹽燒雞翼 (2串)$58皮脆肉嫩,燒烤香口,鹽味恰到好處,一口咬落滿足感爆表!😋👍🍰芒果芝士蛋糕 $38🥭芒果鮮甜,芝士滑順,蛋糕鬆軟細緻,一試成主顧!🍍菠蘿荔枝清酒 $58清酒果香濃郁,菠蘿同荔枝嘅結合更加豐富口感,一飲難忘!🍶🥗 日式蟹籽沙律 $58🦀蟹籽鮮甜,配搭新鮮蔬菜同特製醬汁,酸甜香滑,食落開胃又爽口!🔥 火焰鐵板牛柳串 (2串)$88🥩牛肉嫩滑多汁,燒烤香味濃郁,絕對令人回味無窮!總括而言 (5個🧡係最高)好味指數 : 🧡🧡🧡🧡🤍服務態度 : 🧡🧡🧡🤍🤍環境打卡 :
小琳琳生日快樂🎂🎊🎁🎈

🥃 梅酒 $58
味道酸甜爽口,微微有啲酒精嘅香氣,一飲就上頭!😎

🥓煙肉荔枝卷 $38

🍠 炸芋圓 $38
外脆內軟,芋頭香甜,一咬就爆漿!好滿足嘅味覺享受!💕

🐟鹽燒鯖魚飯 $68
鯖魚香脆,鹽味適中,飯粒入味,好滿足!一定要試!👍

🍲 胡椒豬骨湯煮蜆 $78
蜆肉鮮嫩,湯底香辣濃郁,一碗暖心又開胃!食完仲想再來!

🍗 鹽燒雞翼 (2串)$58
皮脆肉嫩,燒烤香口,鹽味恰到好處,一口咬落滿足感爆表!😋👍

🍰芒果芝士蛋糕 $38
🥭芒果鮮甜,芝士滑順,蛋糕鬆軟細緻,一試成主顧!

🍍菠蘿荔枝清酒 $58
清酒果香濃郁,菠蘿同荔枝嘅結合更加豐富口感,一飲難忘!🍶

🥗 日式蟹籽沙律 $58

🔥 火焰鐵板牛柳串 (2串)$88
🥩牛肉嫩滑多汁,燒烤香味濃郁,絕對令人回味無窮!

總括而言 (5個🧡係最高)
好味指數 : 🧡🧡🧡🧡🤍
服務態度 : 🧡🧡🧡🤍🤍
環境打卡 : 🧡🧡🧡🤍🤍
回頭指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍

📍心之食堂
🏢 銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
🕗星期一至六 18:00 - 23:00

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-07-11
2023-07-25 93 浏览
銅鑼灣💓心之食堂好幾年前同女女來過,昨晚再訪, 裝修過靚咗好多。😍📲Qr code 落單夠清晰方便。👍🍅胡麻蕃茄HK$ 38原隻番茄,清新開胃前菜。🦐蒜燒大虎蝦$ 78虎蝦大隻又新鮮,配蒜蓉非常香口。🥓煙肉荔枝卷 $38女女最愛,她話荔枝爆汁💦🐓燒雞軟骨(2串) $38女女本身好喜歡雞軟骨,加上呢度燒得好食❤️,大粒飽滿爽脆,連埋追加總共叫了6串💓😚。🐟汁燒白鱔$78好肥美厚肉😍🍍燒原條菠蘿$48味道偏酸,可以解膩。🍠燒日本蕃薯 $ 56小朋友最愛。🍶心之梅酒(杯) $58梅酒酸甜好解膩😍🍋檸檬梳打 HK$ 48清新解渴💗

📲Qr code 落單夠清晰方便。👍

🍅胡麻蕃茄HK$ 38

原隻番茄,清新開胃前菜。

🦐蒜燒大虎蝦$ 78

虎蝦大隻又新鮮,配蒜蓉非常香口。

🥓煙肉荔枝卷 $38

女女最愛,她話荔枝爆汁💦

🐓燒雞軟骨(2串) $38

🐟汁燒白鱔$78

好肥美厚肉😍

🍍燒原條菠蘿$48

味道偏酸,可以解膩。

🍠燒日本蕃薯 $ 56

小朋友最愛。