2007-04-03 18 浏览
前兩次都係去沙田個間, 都十分喜歡.佢地既set lunch 真係好抵食!一心想帶男朋友去食白咖哩豬扒飯, 因為真係超正!! 不過set lunch 既餐牌已轉, 冇得食lu.而且佢普通餐牌都冇, 唯有等下次啦~我地叫左兩個set:1. 椒鹽魷魚+ 有機素菜炒飯($48)2. 泰式菠蘿雞翼+ 牛肉喇沙($55)今次兩個頭盤都比主菜好.魷魚好香, 又唔會太多炸醬; 個雞翼真係推介, 燒得好香, 個菠蘿汁真有一粒粒鮮菠蘿, 用黎點魷魚都得!個有機素菜炒飯賣相一流, 好有心思. 不過真係好一般. d飯好硬,又多油, 素菜唔夠多,味道普通.而牛肉喇沙既湯就唔夠香, 冇乜椰汁味. 唔係好辣, 幾岩我, 不過味道偏淡.值得一提既就佢地既餐咖啡!! 一流呀!! 好香好滑! 之前係沙田個間飲過, 一樣好得! 服務唔錯, 不過今次出餐個先後控制得唔係咁好, 主菜出晒先到頭盤. 可能佢地都覺得頭盤好食d?
前兩次都係去沙田個間, 都十分喜歡.
佢地既set lunch 真係好抵食!

我地叫左兩個set:
1. 椒鹽魷魚+ 有機素菜炒飯($48)
2. 泰式菠蘿雞翼+ 牛肉喇沙($55)

2007-04-02 4 浏览
25/3(日) 4:30pm三月尾及四月上旬乃掃墓週,是日跟家人於寶福山祭祖過後於新城市覓地方歇歇腳.到7樓的餐廳巡視一周後,由最高領導人作決策(家母),選址於此.一行5人被安頓於近門口中心位置的一張長方木桌,店內環境昏暗,裝修骨子,棗紅及泥灰色充斥全店,格調頗高雅的.下午茶時段,餐牌款色比較簡單,我們5人點了四個餐:咖央西多士$18,泰香豬扒包$22,冬蔭功豬頸肉湯河$35,鮮蝦炒貴刁$45.另單點炸魚餅$44一客.咖央西多士--這兒沒糖漿,下的是牛油及煉奶,多士炸得挺香脆,中心的咖央椰香味不算十分濃重;勝在甜度得宜.泰香豬扒包--外脆內軟,豬扒肉質軟腍並散發出濃郁香茅清香,蘸上富椰香的沙律汁令食味進一步提升!冬蔭功豬頸肉湯河--缺乏冬蔭功的香辣惹味特質,豬頸肉及湯河枯燥乏味,沒甚特色,得過且過的水準!鮮蝦炒貴刁--辣度溫和的貴刁炒得不夠乾身;安慰的是芽菜及蝦隻尚爽口,炸魚餅--何德何能2小件魚餅竟敢索價$44大洋?質素不見得高超,體型亦非駭人.餐飲點了凍檸水及凍檸茶,份量及味道均合格!此外,此店乃屬美心集團,服務水平也具一定保證,侍應們的招呼算是不過不失罷!虛有其表的心.泰!
25/3(日) 4:30pm

餐飲點了凍檸水及凍檸茶,份量及味道均合格!

虛有其表的心.泰!
2007-03-08 3 浏览
之前忘了寫,現在補寫由於肚餓的關係, 我們提前於8:15分入座, 坐的位置是最裡面望著砵蘭街方向的。。。一坐下, 侍應給我們一個香薰座, 選擇玫瑰味/檸檬味, 我就選了玫瑰味Starter由左至右, 泰圓圓小脆杯軟殼蟹\\\'看透心\\\'米紙卷鮮芒果米紙卷最好吃是小脆杯, 酸酸甜甜, 又脆, 反而軟殼蟹很普通, 跟鮮芒果米紙卷都沒什麼味道, 又點很多醬汁, 我不太喜歡, 因為不脆又凍Soup椰皇香燉蟹肉雞湯翅這個不錯, 有味道, 又不太鹹, 好味Love Drink忘記了叫什麼名字, 有荔枝, 玫瑰味梳打, 甜甜的, ok!Main香煎癡纏嫩牛柳起初都不錯, 但到後來某些位就韌了點; 伴菜是心形的酥皮, 墊底的是露筍及矮瓜, 醬汁還可以Main泰愛\\\'我的另一半\\\'龍蝦普通, 不突出, 但那個飯不知道什麼味道, 不好吃心形是用紅椒做, 普通味道Dessert朱古力寶盒守護著朱古力珠寶這個甜品是最好味的一個, 朱古力慕司淋上朱古力汁, 上有3粒o者喱, 還有那金金的金鉑, 旁有桑子及藍苺朱古力是我的最愛, 慕司很滑, 很夠味, 配上淡淡的o者喱, 可以中和那種甜味由於之前吃得很
之前忘了寫,現在補寫

Starter

由左至右, 泰圓圓小脆杯

軟殼蟹\\\'看透心\\\'米紙卷

鮮芒果米紙卷

Soup

椰皇香燉蟹肉雞湯翅

這個不錯, 有味道, 又不太鹹, 好味

Love Drink

Main

香煎癡纏嫩牛柳

Main

泰愛\\\'我的另一半\\\'龍蝦

普通, 不突出, 但那個飯不知道什麼味道, 不好吃

心形是用紅椒做, 普通味道

Dessert

朱古力寶盒守護著朱古力珠寶

由於之前吃得很飽, 我就吃不下這個甜品, 只可以吃一半, 留下另一半給他幫我吃。

總而言之, 沒有我想像中好吃, 但我不能總括它不好吃, 可能由於人太多令到食物不夠水準, 要在平日再吃才知道, 因為我上次吃下午茶的確好吃~~
2007-02-26 9 浏览
昨日同女朋友屋企人一齊去心.泰食飯, 因為聽到心.泰唔錯, 所以咪去試試囉.叫左都幾多野- 1. 酸辣龍蝦湯2. 冬陰公細細窩, 份量唔多, 不過好咸>_<3. 菠蘿炒飯幾好味, d菠蘿亦好好食^^4. 南瓜咖哩焗飯好味, 南瓜加咖哩味道好配5. 海鮮椰青焗飯幾好味, 不過比較普通6. 青咖哩雞其實呢個一般水準7. 軟殼蟹卷幾好味, 味道夠清, 而且賣相好好8. 鴨肉帶子卷不幸地... 好咸9. 牛柳沙律賣相好, 味道就可以10. 椒鹽鮮魷幾好味, 而且d汁都唔錯11. 魚爐魚都幾新鮮, ok啦總結, 食既都唔錯, 環境好, 服務都好. 會再去試其他食物

叫左都幾多野-

1. 酸辣龍蝦湯
2. 冬陰公
細細窩, 份量唔多, 不過好咸>_<
3. 菠蘿炒飯
幾好味, d菠蘿亦好好食^^
4. 南瓜咖哩焗飯
好味, 南瓜加咖哩味道好配
5. 海鮮椰青焗飯
幾好味, 不過比較普通
6. 青咖哩雞
其實呢個一般水準
7. 軟殼蟹卷
幾好味, 味道夠清, 而且賣相好好
8. 鴨肉帶子卷
不幸地... 好咸
9. 牛柳沙律
賣相好, 味道就可以
10. 椒鹽鮮魷
幾好味, 而且d汁都唔錯
11. 魚爐
魚都幾新鮮, ok啦

女朋友想吃泰菜, 又想去新的食肆, 在九龍塘的我們本想試試某大商場內的泰菜館, 但女朋友想去旺角吃飯, 最終我們選了朗豪坊的心。泰!天幕下的心。泰確有先天上的優勢,那天7:30到達, 當時室外基本上沒人坐, 但侍應仍是要求9:00交枱(又是我最深惡痛絕的規定)(我面對這些仍會平常心,照自己慣常方式點菜吃飯,絕不會「趕頭趕命」)因為早前看過食評,所以沒選擇坐在室內,而且室外亦沒人坐,兩個人坐方形枱亦較「闊落」。一開始會有兩杯Welcome Drinks, 原來是酸子汁, 酸酸的,頗開胃,可能想增加食客的食慾吧!餐牌的選擇不選多,最多的種類亦不過十數項,我們先叫了一個軟殼蟹米卷及香矛大蝦柚子沙律。軟殼蟹米卷相當不錯,軟殼蟹迷應該會相當滿意,米卷一開六,每件的軟殼蟹均較米卷長一倍,很大件。米卷內包有紫薑,酸酸甜甜的,很開胃。香矛大蝦柚子沙律賣相吸引,唯所謂的大蝦一不算大,全碟亦只有5只,不算多,相反柚子夠多且甜,醬汁帶辣,我吃罷後也喝了很多水呢!接著我們叫了一個燒豬頸肉配酸子汁,南瓜海鮮紅咖哩,泰式燒飯糰。燒豬頸肉不錯,肉質不會太乾,有肉汁,有肉味,亦不會太焦,配上酸子汁很開胃,豬頸肉份量亦

燒豬頸肉不錯,肉質不會太乾,有肉汁,有肉味,亦不會太焦,配上酸子汁很開胃,豬頸肉份量亦多,夠大碟!

南瓜海鮮紅咖哩,南瓜不算大,海鮮亦不算多,唯咖哩汁夠香,夠濃郁,挽回不少分數,唯紅咖哩較辣,不太吃辣的朋友可能受不了!本來叫了泰式飯糰是想配咖哩,怎料侍應落錯單,唯有叫個椰香飯。椰香飯大碗亦夠香,配咖哩是不錯的選擇。

及後燒飯糰來了,一碟四件,燒得剛好,軟硬適中,口感不錯,香軟,有焦香,唯配上的醬汁很辣, 我們亦受不了, 女朋友說沾燒豬頸肉的酸子汁反而更好。

說過食品,說一說服務,我不知道室內的情況,但室外只有一個侍應兼帶位兼知客。一人分飾三角,選有要帶位的情況,室外沒有餐廳職員時有發生,另外要求侍應加水亦常常出現,其實吃濃味或帶辣的泰菜此點特別重要,遇有受不了的辣還要乾等侍應加水可是很難受的呢!

另外室外本是相當有氣氛,唯商場本身有樂隊表演,演唱歌曲時都頗為大聲,對我來說反而破壞了室外的氣氛!

餐廳食品算中上,唯服務有必要大大改善,環境若沒有樂隊表演可能更佳, 但整體算不錯, 大家可以試試!
2007-01-05 9 浏览
唱完早中堂又未到晚黑報佳音, 要打發幾個鐘. 食完午餐, 好快再食下午茶, 志在有地方坐一坐.平安夜的下午, 無乜人, 在這個天幕下的餐廳, 相當寫意. 同文迪, 弟兄F同弟兄M四個人, 一人一個$18伽耶多士餐, 最低消費, 真便宜.伽耶多士: 7分, 雖則便宜, 但份量十足, 多士是西多形式, 炸得過了點火, 但加上伽耶醬在中間, 充淡了那份油益味. 還可以.青檸梳打: 8分, 跟了一杯青檸梳打, 冰冷的感覺, 解渴.比一眾快餐店更抵食. 食完傷城.

比一眾快餐店更抵食. 食完傷城.
2007-01-05
之前去過德福的分店旺角朗豪坊分店是第一次光顧首先要說可能與這間店舖沒有太大關連但朗豪坊的管理公司請了live band在樓下一層唱歌但聲音太大有點兒吵耳我和負責安排帶位的待應要求要兩個位他思考了一回安排了一個位於走廊位的二人枱 其實這間店的二人枱大都是在走廊位附近不甚滿意看完餐牌全無頭緒加上這裡沒有什麼二人套餐供應爭扎了回叫了88以下菜式脆鴨春卷(真的很脆但又好油膩)炸蝦餅(食了一口覺得像臭豆腐)紅咖哩蟹肉炒麵(賣相差)每人$88比想像中便宜但食到此等美食就有點兒不值下次都是到戲院附近的泰蘭花試一試

脆鴨春卷(真的很脆但又好油膩)
炸蝦餅(食了一口覺得像臭豆腐)
紅咖哩蟹肉炒麵(賣相差)

每人$88比想像中便宜但食到此等美食就有點兒不值

下次都是到戲院附近的泰蘭花試一試
2007-01-04 4 浏览
某天撞到几個朋友仔,諗著大家去食餐飯。雖然說旺角多野食,要食到真係好味又舒服既,都唔係話太多。見到朗豪坊有restaurant新開張,就几個人仔走左去試下。當天冇book位,walk-in,佢俾左張卡位我地,不過就只可以食兩小時。不打緊喇...都係gathering一下。坐下,先來了一個welcome drink,雖然味道麻麻,不過感覺就真係好welcome。菜式方面,就真的不錯。最喜歡那個軟殼蟹卷,不膩不過味!正!

菜式方面,就真的不錯。最喜歡那個軟殼蟹卷,不膩不過味!正!
2007-01-04 9 浏览
今日與一位超過半年沒見面的朋友聚舊,每次我們也會相約在朗豪坊.想起上次曾在這兒聚舊,被這兒的氣氛環境吸引,於是在次光顧.這次我也是被安排坐在窗旁.很喜歡那高高在上的感覺.我們點了以下菜式:1. 燒骨- 份量適中,味道尚可但略嫌較肥.特別的是佐醬有薑味和略帶酸味.2. 海鮮有機炒紅米飯- 份量也適中,只是紅米飯較硬,要多點時間咀嚼消化.3. 蒜汁BB白菜-- 白菜清甜,算是整個晚餐我最欣賞的菜式.此餐廳到9時後(平日)都較清靜,很適合我們這些有很多話題要說的人,

這次我也是被安排坐在窗旁.很喜歡那高高在上的感覺.

我們點了以下菜式:

2007-01-03 1 浏览
叫咗D set lunch, 每個set lunch 包一個starter & main course, range from $38-66。叫咗starter: (1)蝦米紙卷—用一張薄薄嘅米紙包住D菜同蝦,外觀幾好,不過食落味道怪怪,可能因為夾雜咗D香草啦!(2)酸辣蜆肉沙律—蜆肉同菜嘅比例好好,唔會太少蜆,味道都ok,but唔夠酸辣。main course1)青邁咖哩雞湯米線—份量偏少,湯底唔錯,好有咖哩味;不過D米線質素好差,勁碎,米線又煮得過諗;雞好鞋,應該係急凍嘅,有待改善!(2)蝦雞蛋網炒有機米—都係份量偏少,有機米好有咬口呀,唔錯。總括黎講,改名後食物質素下降咗,即使係lunch hour,都唔多人!

叫咗
starter:

main course:
(1)青邁咖哩雞湯米線—份量偏少,湯底唔錯,好有咖哩味;不過D米線質素好差,勁碎,米線又煮得過諗;雞好鞋,應該係急凍嘅,有待改善!

2006-12-25 7 浏览
今日同3個朋友係度dinner,叫0左7~8樣菜~d名我真係唔多記得...不過有道係有菠蘿0既炒飯好好味,d 飯炒得剛剛好,菠蘿亦都好新鮮~唔酸~冬蔭功好好湯好好飲~~~!!炸蝦餅加埋佢根d汁好好味~~牛柳配沙律亦都ok,加埋佢d 汁今日welcome drick好似係柚子的咩咩~甜甜的,有少少酸都ok~!氣氛幾好~我們坐近窗~望到天幕,望下面亦可見到大班tv~
今日同3個朋友係度dinner,叫0左7~8樣菜~
d名我真係唔多記得...
冬蔭功好好湯好好飲~~~!!
炸蝦餅加埋佢根d汁好好味~~
牛柳配沙律亦都ok,加埋佢d 汁
氣氛幾好~我們坐近窗~望到天幕,望下面亦可見到大班tv~
呢個係一個遲來的食評!!大約個半月前同男朋友去朗豪坊睇戲, LUNCH 四圍都人多都唔知食咩好! 男友話上次見到有新開既泰菜, 於是就去試下!款式唔算好多, 不過有D 驚喜係有一杯好精緻既歡迎飲品!! 食物味道一般, 份量亦足夠!都值得一試!!最唔開心係佢地上菜超慢!! 要改丫!!
呢個係一個遲來的食評!!
款式唔算好多, 不過有D 驚喜係有一杯好精緻既歡迎飲品!!
食物味道一般, 份量亦足夠!
都值得一試!!
最唔開心係佢地上菜超慢!! 要改丫!!
2006-11-01 3 浏览
旺角真不知有甚麼好吃,大量的港日料理,大量的連鎖店,食肆的素質很參差,為了那個天幕,上了朗豪坊的十三樓天幕餐廳,見這間看似啎太貴,就一試吧。又是美心集團,始終逃不了!兩個人雖坐在近水吧的二人檯,但因為人不多,幾隱蔽。Welcome Drink是桑梓汁,幾特別,但小小的一杯只能過癮,未能細嚐。1)青咖喱海鮮炒飯用青咖喱炒的飯,啖啖都有淡淡青咖喱味,但飯質又啎會濕,海鮮的材料全部都切碎成粒狀,因此每一啖都更有口感,魷魚很爽,蛋也好吃。2)由福建羅勒燒雞炒麵真不明白泰國菜與福建可以扯上甚麼關係,羅勒燒雞味道不太濃,是羅勒不夠吧,所以燒雞沒有特別。碗面有大量芽菜,水份充足,麵也是一般,會被炒飯比下去,十分普通。3)香葉包雞上菜時已經聞到好香香葉味,有兩個醬揀,一貫的是酸甜醬較優性,總覺酸酸甜甜才與雞肉相配,幾掂的一道小食。4)蒜香BB菜蒜片也夠多,小白菜沒有太多油,香香的蒜片也夠吊味。點這菜純粹是想吃點菜!環境幾好,價錢偏貴,四道菜兩個人只是剛好夠,也要過二百埋單。格局是很奇怪,未能接受新派菜,不明白福建與泰國的關係。最諷刺的是,餐牌有一欄寫上「Authentic Thai」的欄目,嘿嘿,無言

1)青咖喱海鮮炒飯
2)由福建羅勒燒雞炒麵
3)香葉包雞
4)蒜香BB菜

環境幾好,價錢偏貴,四道菜兩個人只是剛好夠,也要過二百埋單。格局是很奇怪,未能接受新派菜,不明白福建與泰國的關係。最諷刺的是,餐牌有一欄寫上「Authentic Thai」的欄目,嘿嘿,無言以對。
2006-10-28
很同意KO的講法,本來的The Basil是我的Favourite Restaurant,平均每個月都會光顧一次。很欣賞他們的咖哩,小食同香蘭葉甜品。而家o既Simply Thai對我o黎講真係一次就夠!o黎過o既人或者都知間餐廳係L型,入門口o既位置會係大檯,再轉入去望街o既窗口位會比較多細檯。前兩日o黎食晚飯,門口位明明大把吉檯,都唔知點解要安排我o地坐o係L字盡頭o係正廚房門口o的二人檯~!果個位又嘈,成門餐廳個地板又油lup lup。坐o係果個位係好難叫到waiter的~如果唔係個裝修,我唔會覺得哩門係美心集團o既餐廳~!我倆叫了三個Dish加一個Drink:Mojito $35 - Taste really bad~ I could only taste the alcohol, no mint nor lime favor at all~White Curry Lamb Steak with Garlic Spanish ~$78The lamb tasted okay. The spanish and eggplant were good. But the souce w

我倆叫了三個Dish加一個Drink:

The lamb tasted okay. The spanish and eggplant were good. But the souce was a bit oily and too spicy >.<"

Fried Spring Roll with Scallop & BBQ Duck ~$55
Nothing special. The fried spring roll layer made our mouth full of oil. Couldn't really taste the scallop and the duck. The ginger favour ruled your mouth. Not recommended.

Fried Rice Noodle with Chicken and Basil ~$78
This one was really strange. The chicken tasted like pork chop. The noodle was pretty good. But overall it's a bit too spicy~

如果要真的找一個優點,我會選擇佢o既香氛Candle同埋佢會送Welcome Drink~

一間餐廳不竟要食物好才能留得住客人。由一間高水準的香葉天轉型為現在的心.泰,真的不明白美心集團的方針~希望佢o地會派多o的人去巡鋪同檢討,不然流失的客人會更多,at least我和我的朋友已經是其中一群。
2006-10-22 2 浏览
星期六食tea好少可o係MK搵到人唔多(可以坐得耐!), 環境唔錯而且又抵食o既tea(由$2x-4x). 上次dinner都幾好, 今次試tea.我食o個個鴨胸pizza真係非常好味(好似只係$28咋), 而且好特別, 入面有切碎左o既菇, 汁我以為係齋芝士汁,但原來係加埋椰汁! 鴨胸又香. 我o既朋友都話下次要食呢個. (不過你要expect呢個pizza要等好耐囉) 今次個環境好好多, 日頭好光猛. 上次真係摸黑食飯=,=我地8個人可以坐倒大圓檯, 可能因為人唔多所以食完o係度hea都冇乜人理(但想落order時都冇乜人理就唔係咁好喇).唔知係咪d人懶得上到13/F食tea, 又或者其實冇乜人知道原來呢度tea 係咁抵所以冇full場呢?!

上次dinner都幾好, 今次試tea.

今次個環境好好多, 日頭好光猛. 上次真係摸黑食飯=,=