2020-07-19 2486 浏览
豆腐火腩飯係男人的浪漫凌晨一個好肚餓既情況下去左深水埗呢間半夜都仲開既餐廳食個飯。走進餐廳,wow....咁多人夜馬馬食飯既....要搭枱坐,對家食緊男人的浪漫好似幾正咁,好!我跟!!超耐冇食!今晚就獨自浪漫一下😂肥就肥喇!我既豆腐火腩飯黎到面前,賣相一留!味道如何呢?掂呀!味道十分正宗,豆腐入面都算滑。個汁一流!火腩合格!雖然係$50咋,但份量同味道一d都唔hea!我諗下次想食小炒既話會再黎幫襯!
豆腐火腩飯係男人的浪漫
走進餐廳,wow....咁多人夜馬馬食飯既....
我既豆腐火腩飯黎到面前,賣相一留!
味道如何呢?
掂呀!味道十分正宗,豆腐入面都算滑。
個汁一流!火腩合格!
雖然係$50咋,但份量同味道一d都唔hea!
我諗下次想食小炒既話會再黎幫襯!
豆腐火腩飯
2020-07-05
豆腐火腩飯
2020-05-22 2321 浏览
第二次寫食評第一次去德豐,同朋友叫了2款食物,包括:鵝片及豬手鳳爪鵝片:豆腐多,鵝片少,味道算ok, 略咸一點豬手鳳爪:豬手夠腍,鳳爪一般2個麻甩,2碟餸,一支藍妹,廿百零蚊,都ok 啦
第二次寫食評

第一次去德豐,同朋友叫了2款食物,包括:鵝片及豬手鳳爪

鵝片:豆腐多,鵝片少,味道算ok, 略咸一點
豬手鳳爪:豬手夠腍,鳳爪一般

2個麻甩,2碟餸,一支藍妹,廿百零蚊,都ok 啦

2020-04-06 2109 浏览
因為疫情關係,少了出街食飯但係老公都會叫外賣深水埗多小店多餐廳唔驚無野食星期日有指定快餐老公食粟米斑腩飯外賣都好大份白飯都好軟熟粟米汁混入滑蛋醬汁都唔少,而且很香蛋味及粟米粒都好食斑腩是魚柳,炸漿唔係好多,無影響口感不算太油膩我喜歡乾身炒飯真係好夠鑊氣牛肉碎都好平均生菜絲都算多味道咸左少少,可以接受落左蔥花炒,提升了飯的香氣炒飯唔算好油,粒粒分明但真係好大份,留左部份明日再食過是日餐湯是青紅蘿蔔粟米豬骨湯湯很濃味,應該是老火湯粟米吸收了蘿蔔的味道湯料我都會食,都算足料湯都大碗,飲湯健康一個飯餐配湯或飲品可樂我唔多介紹,加了冰而已
因為疫情關係,少了出街食飯
但係老公都會叫外賣
深水埗多小店多餐廳
唔驚無野食

星期日有指定快餐
老公食粟米斑腩飯
外賣都好大份
白飯都好軟熟
粟米汁混入滑蛋
醬汁都唔少,而且很香蛋味及粟米粒都好食
斑腩是魚柳,炸漿唔係好多,無影響口感
不算太油膩

我喜歡乾身炒飯
真係好夠鑊氣
牛肉碎都好平均
生菜絲都算多
味道咸左少少,可以接受
落左蔥花炒,提升了飯的香氣
炒飯唔算好油,粒粒分明
但真係好大份,留左部份明日再食過

是日餐湯是青紅蘿蔔粟米豬骨湯
湯很濃味,應該是老火湯
粟米吸收了蘿蔔的味道
湯料我都會食,都算足料
湯都大碗,飲湯健康
一個飯餐配湯或飲品
可樂我唔多介紹,加了冰而已

外卖自取
2020-03-16 1739 浏览
中菜要有鑊氣👉🏻叫左個啫啫雞煲感受到鑊氣雞夠滑 入味醬汁惹味上枱時已經炒得好香眼前一亮👉🏻咸魚肉餅煲仔飯有飯焦❤️👉🏻仲有腐乳通菜深水埗好多選擇想食經濟晚餐可以試下
中菜要有鑊氣

👉🏻仲有腐乳通菜

深水埗好多選擇
想食經濟晚餐可以試下
2019-11-29 1980 浏览
約左朋友去深水埗,我地去左德豐打冷潮州菜餐廳,依間一向都是喜歡潮菜朋友的至愛食左佢地季節限定煲仔飯,佢地除左有經典款式,例如臘味,油鴨脾煲仔飯之外,仲有新穎款式,全部即叫即做,有成二十多款煲仔飯,好難選擇呀我地選左三重芝士粒粒臘味飯和至尊海鮮飯,都是佢地新系列煲仔飯,香濃芝士配上惹味臘味的三重芝士粒粒臘味飯,絕對係必食至尊海鮮煲仔飯有新鮮鮑魚,蒜蓉虎蝦和鼓汁白鱔,鍾意海鮮既朋友都唔可以錯過 價錢唔貴,下次會試其他口味

價錢唔貴,下次會試其他口味
2019-10-04 1635 浏览
好小黎深水埗,如果唔係朋友約到都唔會黎,行完街去食好野!🤤佢帶我黎左依間德豐粉麵餐廳,開頭以為係普通茶記,點知原來係食打冷,正宗潮菜,仲要開24小時,夠曬方便!食左幾樣野,落單後好快手,好方便!~花生雞腳~花生雞腳味道唔錯,個汁幾好,花生同雞腳都好有味道!~鹵水鵝片~鹵水鵝片好靚,份量都幾多,口感同味道都係一流!~碧綠川椒雞球~碧綠川椒雞球係招牌菜,可以話係必食,雞味好特別,D葉都可以食,好特別!
好小黎深水埗,如果唔係朋友約到都唔會黎,行完街去食好野!🤤

食左幾樣野,落單後好快手,好方便!

~花生雞腳~
花生雞腳味道唔錯,個汁幾好,花生同雞腳都好有味道!

~鹵水鵝片~
鹵水鵝片好靚,份量都幾多,口感同味道都係一流!

~碧綠川椒雞球~
2019-10-04 1268 浏览
自年初起,每個月也會吃一次德豐,可能是因為老公工作壓力大,他說打冷時喝酒,可以跟他的朋友一起發洩怨氣。上個週末,終於再與他的好友相約晚飯。德豐室內光線自然舒適,整體用餐環境舒適,空間感寬敞。翻翻menu,發現這裡的選擇很多又吸引,而且更貼心的可為客人安排自選組合。我們選了元朗鹽焗烏頭魚,配上醬汁後味道更香濃美味,幾個朋友都很喜歡這烏頭,肉質鮮嫩而香甜。在香港,可以吃美味烏頭魚的食店不多,這裡的師傅真的烹調得不錯。烏頭滾得外層香口而內裡嫩滑。魚肉鮮味突出,質感爽嫩。花生雞腳切割時很考師傅功夫,但這兒師傅切得十分均衡。口感和味道都不錯!夠入味!淨魚蛋比平日吃到的魚蛋多了份魚味,從碗中拿出來已經聞得到那魚鮮味,就算已經很飽了,也忍不住把整碗魚蛋吃完。無論食物、服務以及用餐環境都讓人滿意呢~

德豐室內光線自然舒適,整體用餐環境舒適,空間感寬敞。

烏頭滾得外層香口而內裡嫩滑。魚肉鮮味突出,質感爽嫩。

無論食物、服務以及用餐環境都讓人滿意呢~
2019-10-04 905 浏览
今日喺旺角收工已經11點幾,返到屋企附近都12點,咁夜見呢間德豐係24小時,時間啱啱好,就同朋友上嚟食下嘢傾吓計!我嘅叫咗一些食物一齊share. . 豬紅處理得很好,十分有口感,味香又濃,勁好味,誠意推介! . 蠔仔粥 味道適中。很爽口,蠔仔肉質亦不錯。 . 鴨肉味道挺不錯,入口好香。處理得不錯,很好吃。 . 另外朋友叫咗杯啤酒,簡直係一大享受!下次要再去試埋其他野食先至得~

我嘅叫咗一些食物一齊share.

豬紅處理得很好,十分有口感,味香又濃,勁好味,誠意推介!

蠔仔粥
味道適中。很爽口,蠔仔肉質亦不錯。

鴨肉味道挺不錯,入口好香。處理得不錯,很好吃。
另外朋友叫咗杯啤酒,簡直係一大享受!

下次要再去試埋其他野食先至得~
2019-10-03 618 浏览
每晚放工都好肚餓,但為左健康著想又不能成日食M記,最好有輕量晚餐就好!有晚去開深水埗,朋友介紹我黎尼度,食魚蛋粉麵,好light,啱曬我地!呢度地點好就腳,係地鐵站對面。裝修光猛開揚我哋坐低就叫野食喇我哋叫左兩個麵!魚皮餃拼豬肉丸米,魚皮餃係我的最愛,佢呢度嘅魚皮餃好香,能夠保持魚皮餃本身原汁原味。豬肉丸都好彈牙。牛腩河,表面一樣夠味,裡面保持肉汁,肥瘦比例完美,好好食。下次有機會經過都會再黎食!
每晚放工都好肚餓,
但為左健康著想又不能成日食M記,
最好有輕量晚餐就好!
有晚去開深水埗,朋友介紹我黎尼度,
食魚蛋粉麵,好light,啱曬我地!
呢度地點好就腳,係地鐵站對面。
裝修光猛開揚
我哋坐低就叫野食喇

牛腩河,表面一樣夠味,
裡面保持肉汁,
肥瘦比例完美,
好好食。

下次有機會經過都會再黎食!
2019-10-02 458 浏览
呢間打冷鋪既小菜又真係唔錯!佢有好多選擇,你可以食粉麵,又可以叫小菜,又或者普通茶記既炒粉麵都可以食到!──────────────────────────────我地叫左兩個小菜,分別係通菜煲同埋咕嚕肉! 叫小菜套餐仲有老火湯送~個湯飲落都唔錯!幾足料!食埋D渣都飽左一半!──────────────────────────────通菜煲夠哂惹味,但係就略嫌咸左少少,但配飯一流!!!!!!!!!咕嚕肉就真係水準之上!個汁同埋D肉都夠哂脆口!呢間打冷鋪既小菜又真係唔錯!佢有好多選擇,你可以食粉麵,又可以叫小菜,又或者普通茶記既炒粉麵都可以食到!
2019-10-01 556 浏览
好小黎深水埗,如果唔係朋友約到都唔會黎,今日黎左依度買D舊電話,因為朋友部電造壞左,之後去左食野餐廳給人一種舒適的感覺,希望嫂嫂吃得開懷,傾得盡情。燈光柔和,很舒服! 內裏設有多張二至四人枱,亦預設兩三張長枱,枱與枱之間空間不錯,感覺寬闊。 翻開餐簿,設計清晰,分別有頭盤、沙律、湯、海鮮、肉類、飯麵、野菜、配菜、甜品和飲料,選擇不少。嘩!豬皮蘿蔔賣相真的很精美吸引,樣子可愛得不捨得吃落肚。新鮮蘿蔔帶些鮮甜的味遁,味道剛好,不會太濃,份量也很多,十分開胃香煎蠔仔烙香煎蠔仔烙就見得多,潮式就少啲見,一於嚐一嚐它的風味。體積中等,入口紮實,但並不嚡口,片片分明,也有鮮味,喜歡吃時再淋些醬汁 ,更有風味。咸菜門鱔魚多數食潮菜一定會吃魚,,通常不會錯過,就點一道咸菜門鱔魚。咸菜門鱔魚煮的時間剛好,保持爽脆且有咬口。而且勝在並不油膩,味道不會過鹹,簡單的美味。價錢唔貴,下次會再試其他野食

香煎蠔仔烙

咸菜門鱔魚

價錢唔貴,下次會再試其他野食
2019-09-25
2019-10-01 361 浏览
朋友上星期約食飯,這次我們來了深水埗區的德豐粉麵餐廳。這兒其實是吃打冷,附近周圍都是餐廳,不過這裡比較多人,所以㨂咗這裡。🥢先來了吊片蠔仔粥一窩,味道都好新鮮,粥底都有海鮮的味道,唔知係咪攞海鮮嚟淆湯嘅呢?!食落別有一番風味😋。 🥢我很喜歡這個香煎蠔仔烙,蠔仔又粗又厚,粉漿不是太厚,淡淡都係蠔仔,燒過後更添一種油香,一絲一絲拆開來吃,好足料,佐酒一流。 另外還吃了很多東西,和朋友吃飯的永遠都是那麼開心🥳
朋友上星期約食飯,這次我們來了深水埗區的德豐粉麵餐廳。

另外還吃了很多東西,和朋友吃飯的永遠都是那麼開心🥳

• 香煎蠔仔烙
2019-09-30 359 浏览
星期一工作總係特別辛苦,食飯緊係要搵一個舒服小小既地方,今日行遠小小去左德豐粉麵,食個豐富既小菜午餐先,讓自己可以輕鬆一下🤗 食物選擇亦多,打冷潮菜主打產品,是日與友人來到此地,當然要試試味道如何☺☺ 首先食個炸魚塊清新簡單,為打冷作了很好既點綴,因即叫即做關係,上枱仍然熱辣辣。友人則先點了杯凍檸茶,茶味夠,刺激味蕾😋😋😋 另外食左鹵水鵝片,口感厚身,入面食落爽口無渣,肉質夠厚,而且不會太乾身,保存到肉汁,絕對推薦配啤酒一流🤟,食極唔停🤗🤗🤗埋單兩人一百多元,價單不算高,但可以品嚐到甘多款小食,絕對推薦🥰🥰特別要讚讚女侍應態度好好,好有禮貌�

特別要讚讚女侍應態度好好,好有禮貌�
2019-09-29 328 浏览
前幾日放工之後,過奶奶屋企攞一攞嘢,再順便約左一個朋友去深水埗聚一聚舊,好耐冇見面了。月尾,糧尾期,不如搵個平d 嘅地方食野啦。去左德豐,地方大,又坐得舒服,啱晒我地傾計慢慢食。落單後仲好快有野食到,唔洗等好耐。我地叫左香煎蠔仔烙,亦係我鍾意嘅美食之一,好香,烤得好脆。另外,夜晚想食 d 飽肚嘢,叫左蠔仔粥,蠔仔夠juicy 又有蠔肉味。係呢度嘅必點之物,大家黎呢度可以試下,超級好味。朋友想試一試埋糖醋麵,味道唔錯,鹹鹹地,亦有d 甜味,食落唔算太油,可以一試。

我地叫左香煎蠔仔烙,亦係我鍾意嘅美食之一,好香,烤得好脆。

• 蠔仔粥
2019-09-27 315 浏览
星期5晚早收工,緊係約朋友食飯啦。今晚去左深水埗搵好野食,去左依間德豐粉麵食個飯再傾計💬💬💬黎到唔駛等位,不過好快就滿座😂食物都多選擇,首先來是我地必叫的蜆肉濃郁又新鮮好惹味😋。這裡的蜆肉都不錯,材料多醬汁味道剛好👍🏻。沒想到會有那麼濃蒜香味,材料入晒味不錯😍😍😍😍。我和朋友都覺不錯,醬汁不太咸,十分足料😌。喜歡吃香煎蠔仔烙的我就叫了一份,幾香脆口感幾特別,少少香口又有蠔肉少少口感好味,嫩滑有驚喜,啖啖肉配檸檬茶🍋最好。

黎到唔駛等位,不過好快就滿座😂