2021-05-17 638 浏览
正宗嘅韓國菜, 足料牛肉石頭鍋飯,第一次吃韓國泡菜飯及炸蝦紫菜卷,超好味又大碟,韓國牛肉粉絲湯伴飯也不錯,海鮮餅有大大粒魷魚,煎得crispy 又香,韓國甜酸雞味道好,雞肉也夠滑。店員嘅service 親切,下次也會同朋友再來聚餐
店員嘅service 親切,下次也會同朋友再來聚餐
2021-04-20 309 浏览
今日路過隨便進入這間餐廳,點了兩個普通韓國餐廳都唔會整得唔好食既菜,就是紫菜包飯和雞肉石鍋飯,一坐低侍應放低前菜,賣相一般,但味道更一般,好少餐廳前菜唔好食,這個一吃便估到黎緊兩道菜都唔會太好。之後來的石鍋飯和紫菜包飯,賣相不差,但兩個都冇乜味,食到一半已經唔想再食,沒有下次。

2021-04-06 255 浏览
某個星期日要返工 仲成7點幾先收工 全日冇咩嘢落過肚 超餓!但㡳星期日晚嘅尖沙咀完全係間間都爆哂....打親電話都話walk in full咗 一係walk in要等半個鐘以上😭😭😭好癲!三人行搵咗半個鐘去到金巴利道搵到好多間韓國嘢🇰🇷之後終於入到呢間...🧀炸芝士條 $48不過不失 外面未夠脆 但入面滿滿芝士而且仲有拉絲😋仲有啲煙韌🐟鱈魚片 $118佢係喺個薄餅category入面 諗住鱈魚片薄餅咁特別 一齊諗住試下🍕點知黎到見到其實根本就係脆炸鱈魚🐟何來薄餅😂😂仲要成$118得5片 好貴😓味道正正常常 就係炸咗嘅鱈魚囉😑😑🍗雞鎚雞翼 (Sweet & Spicy) $108有4隻鎚4隻翼 仲有薯條🍟超 好 食!炸得脆 翼同鎚都juicy 仲要每隻都沾上滿滿嘅甜辣醬😍所以真係幾辣下🌶最滿意嘅一樣餸泡菜雞肉炒飯 $78炒得唔夠乾身 但係飯粒食落去好香 吉爆隻蛋🍳撈埋泡菜連飯一齊食😍口感好豐富😍順帶一提 本身已經嗌咗罐啤酒🍻點知食完之後佢又請我飲多罐🍺用啤酒嚟結束了忙碌的一天😀

🧀炸芝士條 $48

🐟鱈魚片 $118

🍗雞鎚雞翼 (Sweet & Spicy) $108

泡菜雞肉炒飯 $78

2021-03-22 251 浏览
天使今天胃有點不舒服,但他的工作實在太繁忙、又不肯請假休息,還經常工作至三更半夜,不吃點東西是不行的。所以今天午飯時間,我半強迫了他陪我去吃點東西。原本使打算去上次那間「韓屋」飲點熱湯,當天使去到後,發現有很多人在排隊,他又不舒服不想等太耐,於是便選了一間在附近,同樣也是韓式但沒什麼人的餐廳坐下。天使沒胃口,我便隨便點了一些容易咀嚼和消化的東西給他吃。首先是炒年糕,賣相和菜單展現的有明顯分別,而且明顯份量不夠。雖然吃起來味道不壞,但也沒有任何亮點。而且醬汁的份量實在太多了,幾乎將年糕浸死。這個海鮮豆腐湯也沒什麼論點,只是單純地將豆腐放入滾湯入面,豆腐沒有味道是正常,但湯除辛味之外,也沒什麼味道。真是最怕有比較,比起旁邊的「韓屋」,分別真的相差太多,怪不得人家大排長龍。唯一的好處,就是豆腐還算新鮮,天使願意把他們全都吃了。老實說,這間餐廳其實並不算太差,但真的最怕有比較,尤其是比較就在旁邊。勉強要說的話,這間餐廳就像是家裏但求吃飽的味道。沒有亮點。

炒年糕

豆腐海鮮湯

2021-03-21 204 浏览
本來想去的店滿席 所以在下選了別家謝謝親愛的不介意轉餐廳謝謝親愛的提早下班趕出來部著我謝謝親愛的當我想你的時候 你都出現了很抱歉因為在下已經沒力氣站著等所以隨便找家餐廳先坐下來很抱歉要你部在下做白老鼠試新餐廳本日狀態 在下覺得好餓但零胃口 想要熱熱濕濕的食物但有點反胃感 想到好多好多芝士但又沒有吞芝士的慾望在下覺得不太舒服..還出了點小脾氣 😶因為親愛的在搖遠的一方趕來在下入座後也坐了幾個字(可能不止?)聽到店員好幾次站一邊聊著天說「為什麼都不點餐」「還要坐多久」之類的話..嗯...再等了一陣子 她開口問在下是否在等朋友在下微笑了一下點個頭就帶過抱在下不想說話..我的力氣用 光 了親愛的到來後為在下點餐謝謝你 總是對在下不厭其煩..Stir Rice Cake 떡볶이 炒年糕$78據親愛的描述 是辣的沒辣感的在下只覺得有點咸咸如果醬更企身的話應該會更濃味現在 剛剛好親愛的表示年糕份量比例有點小在下心裡想著 「沒關係 已經吃不下了」大概不適中的在下思想會變得自私..嗯 半顆蛋 肉片 翠肉瓜 什麼菜 和年糕是朝鮮的宮廷料理 不過現在人人都能吃Soft Beancurd Stew 순두부찌개
本來想去的店滿席 所以在下選了別家

但有點反胃感 想到好多好多芝士
但又沒有吞芝士的慾望
在下覺得不太舒服..還出了點小脾氣 😶

因為親愛的在搖遠的一方趕來
在下入座後也坐了幾個字(可能不止?)
聽到店員好幾次站一邊聊著天說
「為什麼都不點餐」
「還要坐多久」
之類的話..
嗯...
再等了一陣子 她開口問在下是否在等朋友
在下微笑了一下點個頭就帶過
抱在下不想說話..我的力氣
用 光 了

親愛的到來後為在下點餐
謝謝你 總是對在下不厭其煩..

Stir Rice Cake 떡볶이 炒年糕$78
據親愛的描述 是辣的
沒辣感的在下只覺得有點咸咸
如果醬更企身的話應該會更濃味
現在 剛剛好
親愛的表示年糕份量比例有點小
在下心裡想著 「沒關係 已經吃不下了」
大概不適中的在下思想會變得自私..
嗯 半顆蛋 肉片 翠肉瓜 什麼菜 和年糕
是朝鮮的宮廷料理 不過現在人人都能吃

Soft Beancurd Stew 순두부찌개 海鮮豆腐湯 $68
酸和辣雙俱備的營養好湯
有好幾隻蛤蜊 和不少的豆腐
湯裡能嘗到清甜的洋蔥🧅味道
配上白飯一碗
抱歉今天在下真的不想吃..

對 又忘掉 韓菜必付的小砵前菜
包括泡菜 芽菜 新漬
而在下今天居然沒胃口到連泡菜都沒吃😔
這個狀態可能會讓店員覺得他們的食物有問題😅
也可能讓親愛的擔心透了..
真的..對大家 抱歉..🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
2021-03-17 129 浏览
呢一條街出咗名多韓國食物,又稱為韓國街,冇喺尖沙咀醫肚習慣既我,都係喺餐廳內睇吓Menu,咁啱行到行到呢間,收費都正常就入咗去坐。🚗見冇咩胃口就叫咗兩個湯,雪濃湯同埋大醬湯。等咗唔係好耐,熱辣辣嘅湯就送到,估唔到每一個湯會有一個飯跟,我真係少食韓國嘢🤣雪濃湯個味同韓國食過嘅好相似,裏面都係有啲麵條吸晒所有湯,仲有牛肉,淨係食麵都已經飽咗一大半。大醬湯辣辣地好惹味,裏面仲有啲蔬菜同埋海鮮,兩個湯令我本身唔係太食飯嘅我都食咗大半碗😛

雪濃湯
雪濃湯
2020-07-17 654 浏览
要係香港食韓國菜,本身就唔平,而且通常都只係韓燒或是韓式炸雞。如果要食到韓國家庭料理更是難上加難。由於小編最近睇Netflix,中左韓劇毒,見佢地d韓國料理,食得津津有味,心思思想食下韓國家庭菜。去韓國街見到喱間小店,有d韓式家庭料理,而且價錢都唔貴。咁當然要入去試一試啦。餐廳評分 (最高為5️⃣)味道 :😻😻😻😻環境 :😻😻😻Cp值:😻😻😻😻服務 :😻😻😻😻價錢:😻😻😻由於睇太多劇佢地都係食紫菜包飯,咁我當然要食番個正宗既紫菜包飯啦。咁我地就要左個炸蝦紫菜飯($78) ,紫菜飯食落都有d微温,而且炸蝦應該係新鮮炸,相當鬆脆。本身諗住就咁一條都要成80蚊,好似有d貴,但原來佢份量都幾多。個紫菜包飯入邊有好多材料,所以都值既。由於我地係兩個人食,所以叫多左個套餐五花肉生菜配大醬湯,有韓式既醬汁食5花肉,真係特別好食。生菜清甜配上五花肉咁食,不會太油膩。大醬湯 第一次食,味道都10分特別,鹹鮮味為主,送上白飯食一流。而且餐廳既三小碟係可以無限提供,店員服務態度都好好,好親切,不停幫我地加水,補韓式三小碟。

餐廳評分 (最高為5️⃣)

味道 :😻😻😻😻

炸蝦紫菜飯
五花肉配生菜
炸蝦紫菜飯
2020-04-04 779 浏览
本人於尖沙咀居住尖沙咀上班,家人前幾天到樓下這餐廳吃了個快餐,味道一般但這餐廳一定長期有位的,今天跟家人談論起發現,由3月28六點起政府已實施限客令、員工需戴口罩後,此微笑韓國料理男店主及員工由實施當日到今日2020年4月3日仍沒有帶口罩,一名印?菲?藉員工及韓藉店主從來沒帶口罩,一個坐門口接客及落單收碗,一個坐裡面不斷咳,有客就不帶口罩沒洗手真接入廚房煮食物(在外是可以看到廚房狀況的)且該店都沒有為客人探熱及提供搓手液,眼見香港各人此刻齊心抗疫,本人看到這些異鄉人不合作,不但感到害怕而且十分憤怒,希望各位小心,疫情完結前也不要去此餐廳,實在太可怕了!家人用餐後到現在有點害怕,因為今天看到店主仍不斷咳嗽希望靠本人小小力量及此平台的力量,告知更多香港人小心此食店!希望大家身體健康,疫情早日完結一日小小的尖沙咀居民上

一日小小的尖沙咀居民上
2020-03-29
2020-02-10 580 浏览
行過尖沙咀搵極都唔知食咩,於是求其醫飽個肚算!一入到去裡面坐定,傳應姐姐好快就拎左熱騰騰既玄米茶同啲小菜招呼我地,但個人認為相比起其他韓國菜啲超好食前菜,呢度就真系略顯普通,而玄米茶就加番唔少分。先後嗌左辛辣年糕面,水冷面,芝士青瓜紫菜卷同醬油炸雞翼!水冷面勁難食,啲面都唔知點解勁硬,咬都咬唔開。而個紫菜卷同年糕面就好普通料,唯一最好食既就系份醬油炸雞翼,但我唔明點解話明醬油炸雞都冇附上醬汁比大家點,反而有少少蜜糖味,似蜜糖雞翼多啲囉!最後,價錢都尚算合理既,只系食物質素有待提高,同埋可能店裡都系韓國侍應既關系,叫野食時都冇熱情咁介紹點樣食法系最好食,又無主動附上醬料,相較尖沙咀其他韓菜,質素就真系有待提高了!
行過尖沙咀搵極都唔知食咩,於是求其醫飽個肚算!

2019-12-18 547 浏览
✔️泡菜豬肉飯 - 唔錯。如果係五花肉就更加好味❌ 湯冷面 - d麵韌到.... 🙄 又痴埋一齊❌ 卡邦尼年糕 - 年糕浸芝士水!垃圾早知睇左review先黎食.... 原來咁多負評Pork & Kimchi fried rice is ok. Would be better if pork belly was used like the traditional dish. However, the other dishes were bad: cold noodles were so chewy and unbiteable. The carbonara rice cakes was incredibly disappointing because it was just water Ordered 4 dishes between 2 people. Not worth the money!
✔️泡菜豬肉飯 - 唔錯。如果係五花肉就更加好味

❌ 湯冷面 - d麵韌到.... 🙄 又痴埋一齊

❌ 卡邦尼年糕 - 年糕浸芝士水!垃圾

早知睇左review先黎食.... 原來咁多負評

卡邦尼年糕
2019-12-17
$180 (宵夜)
2019-09-09 886 浏览
食韓國餐大家都會去尖沙咀,但很多都定價過高,味道又不太正宗。而每次我想起韓國嘗過的味道,都會光顧這家,內裏空間不大,侍應十分親切,用餐體驗很自在。.那天我們三人行去到已經飢腸轆轆,一口氣叫了五個菜!.先來有泡菜和生菜包五花肉,泡菜有三款,正正常常,不過就會很主動refill,和韓國一樣~.生菜包住五花腩、蘿蔔、青瓜、蒜粒和韓式生菜包肉醬,中和油膩又惹味,五花腩份量甚多,又不會過老。但生菜卻不夠,我們都要另叫一份才夠!.夏日炎炎吃湯冷麵是一大享受,微酸的梨汁湯配上非常有咬口的冰鎮冷麵,配上辣醬和酸蘿蔔,非常開胃~.餃子湯香濃麻油味(雖然有即食麵的味粉味)配紫菜蛋花,加上瓜菜很有口感,巨型泡菜餃子足足有五六粒,比預料中辣多了,不嗜辣喝湯就好哈哈~正宗的comfort food!.韓國人在宿醉後都愛喝大醬湯,上菜還是滾燙的,內有豆腐和少量海鮮,送飯暖胃一流!.最後的年糕又是大大碟,醬油味甜甜的,除了煙韌控最愛的年糕,還有幾條大家都愛搶的入味粉絲,不是很特別,但就食吃得舒服,不會有過多的調味。叫五樣菜最後吃不完也是500多,以韓國街的價錢不算貴~大家不妨試試這小店,期望不要太高,就舒舒服服吃餐
食韓國餐大家都會去尖沙咀,但很多都定價過高,味道又不太正宗
那天我們三人行去到已經飢腸轆轆,一口氣叫了五個菜

,又不會過老。但生菜卻不夠,我們都要另叫一份才夠

生菜包五花肉

夏日炎炎吃湯冷麵是一大享受
湯冷麵

餃子湯香濃麻油味(雖然有即食麵的味粉味
!
餃子湯

大醬湯

最後的年糕又是大大碟,醬油味甜甜的
醬油炒年糕

叫五樣菜最後吃不完也是500多,以韓國街的價錢不算貴~大家不妨試試這小店,期望不要太高,就舒舒服服吃餐家常韓國餐
生菜包五花肉
湯冷麵
醬油炒年糕
2019-07-24 560 浏览
個泡菜炒飯睇menu真心一啲都唔吸引😂但本住試下冇壞既心態去叫黎食😳又有啲驚喜喎。雖然有d偏油,但都幾好食。泡菜湯係用偏酸味重既泡菜整,中意偏酸味泡菜既會愛不釋手🤤
  • 泡菜湯飯
2019-06-05 737 浏览
6月4號晚上經過呢間舖頭,門口貼左張紙見到呢幾句我同朋友即刻安心地入左去坐低叫野食。我叫左個海鮮魚片辣湯,跟個飯。我就唔太中意食韓國野,所以我每次要同朋友去食韓國野都會叫海鮮辣湯,算係我唯一中意食既韓國菜式。但我食過咁多間韓國餐廳其中包括朗豪x food court果間、肚餓韓國人既海鮮辣湯,都未食過咁難食既海鮮辣湯,完全係超出我認知...🙂首先,海鮮辣湯既顏色應該同豆腐辣湯既色差唔多。然後,我唔太食得辣都唔覺得呢個湯辣,真係一啲辣味都冇,我同朋友都一致認為個味似豉油溝水🤓。跟住,我真係想問啲貢丸魚蛋墨丸牛丸係咩玩法???😃我見到呢幾粒野真係呆左,唔知以為自己去左茶記😅仲要收我$98再加一,真係燥左!當晚我真係食到懷疑人生,最後食左一半都冇就走左...然後去左食m記🙂
6月4號晚上經過呢間舖頭,門口貼左張紙

見到呢幾句我同朋友即刻安心地入左去坐低叫野食。

2019-05-31 515 浏览
今日係尖沙咀收工,大概七點倒,見呢間微笑有位無人,然後員工熱情咁招待所以就入左去食。細細間,家庭式以為實無死,以為口味正中,點知惡夢就黎了!同朋友點咗炸醬麵,牛排骨湯,泡菜炒飯,韓餐機本野,炸醬麵有lon味,似乎over cook,麵又淋,完全唔知自己食緊啲咩,一碟黑色又1pat嘅野牛排骨湯叫做最正常,有三塊小骨唔熱,無乜味,仲差過香港超市湯包!感覺似胡椒水!泡菜炒飯極油,食完成隻碟都係油,又油又咸,泡菜又得少少,難怪全街韓餐都有人排隊得佢地一枱客都無,得我同我朋友大伏!!店主應該係一男一女韓國人,係佢地煮完之後,就一直係門口食煙,煙味吹哂入店,完全無理客人感受,對食物,飲食環境完全無要求,唔明點解要開餐廳韓國完全不是這樣的

大伏!!

韓國完全不是這樣的
2019-05-20 408 浏览
因為我同朋友講想支持小店,所以入咗嚟試吓!我哋啱啱去咗食咗第一餐,所以我地只係叫咗一碟豬肉生菜包和炸餃子!其實都覺得幾好食,可以再來!但係當我地食食下見仲有兩塊豬肉 (原來生菜包有10塊豬肉和8塊菜),我哋就問老闆娘可唔可以比多兩塊生菜,佢竟然話要$20有五塊生菜!小店嘅意思係應該不拘小節,我明要收錢!但係都唔應該收$20!如果呢碟菜叫豬肉生菜包應該有足夠生菜去包好啲豬肉,唔應該額外收$20,對嗎?