2017-02-22 356 浏览
每隔一段時間, 親戚聚會時, 都會去御名軒嘅, 因為呢度有幾好食之餘, 價錢都唔算貴, 咁就今次呢就食咗個新菜式, 就係梨山手抓骨, 其實係豬仔骨嚟嘅, 外面既醬汁好香, 咬落去肉質非常之滑, 軟淋淋今晚天氣都凍凍地, 食番個羊腩煲係最啱時間, 羊腩煲香氣四溢, 口感零舍鮮嫩爽滑, 肉質要鮮嫩細緻, 啲生菜索曬啲汁, 滋味無窮侍應仲介紹左咗食個菠蘿油條蝦, 上菜時個賣相都幾特別, 油條即係油炸鬼, 咬口非常之爽脆, 裏面呀仲有蝦膠, 味道鮮美,口感爽滑仲食咗個牛柳粒炒飯, 牛柳粒嘅味道滲入去飯呀, 金黃色飯, 炒到粒粒金香,  ,米粒分明,口感香醇清爽
2017-02-21 314 浏览
天氣凍番少少親機會來呢度食翻個羊腩煲先呢度嘅羊腩煲煮得剛剛好啲羊肉唔會太林而且好香味道亦都唔會太鹹最啱冬天食咁齋食咁多熱氣野都唔得嘅所以要返個乳豬加沙律食出邊好似好少中菜餐廳係咁樣配搭所以都幾特別於用錫紙包住食非常方便而且果皮超脆呢個咕嚕炒蝦仁我最鍾意食唔會太多炸粉隻蝦爽口彈牙因為今次同埋屋企人食飯人夠多所以帶咗個燒味拼盤非常欣賞佢嘅叉燒肥瘦適中呢味菜不得不提炒完之後啲腰果都仲係好香脆其他海鮮都好新鮮而且口感豐富有好多材料係入邊如果鍾意食中菜嘅朋友可以來試試
天氣凍番少少親機會來呢度食翻個羊腩煲先

其他海鮮都好新鮮

而且口感豐富有好多材料係入邊
如果鍾意食中菜嘅朋友可以來試試

2017-02-21 219 浏览
同幾個朋友一齊食中菜就最岩~之後我地簡左去天后既御名軒!朋友親戚黎過飲茶,話環境企理所以就黎左食晚飯la..我地叫左個梨山手抓骨,上台時候用熱鍋盛住!一啖咬落去~肉質香軟!外層被醬汁包圍!食落特別惹味~只係一條單骨~揸住黎食勁滋味啖啖肉。仲有d類似「金不換」既香葉放係低層,所以有陣陣既優香散快出黎~~菠蘿油條蝦,原來係個油炸鬼入面釀左個蝦球係入面!個油炸鬼食個時仲係脆卜卜!口感一流~再加上內層釀左隻蝦!感覺好特別~加上配上沙津醬令層次變得更加豐富。川式牛粒炒飯~個飯炒到好乾身唔油膩!大廚功價了得!牛粒肉質軟淋!加上個炒飯係川式整法!所以超惹味~!!最後仲有紅豆沙~唔太甜!質感起哂沙!最鐘意哂種質感~好味又滿足!!
諗唔到天后有間咁出色嘅酒家, 燒鵝皮脆肉香泊得住深井的水準, 片皮鴨師傅手勢超好,厚薄適中,冬瓜盅夠清甜, 燒腩肉多數下午已燒好,夜晚叫已經唔新鮮,嘩!個皮仲係脆嘅,叉燒指定要邊位,帶點香口成咬落成口肉汁 街坊價錢,環境舒適,以後去香港島搵嘢食呢間一定走唔甩
2017-02-08 3183 浏览
以前在炮台山工作時經常與同事來這間飲茶雖然同事已變為舊同事但仍舊喜愛來這裡食飯而舊同事相聚,當然要選擇大家都喜愛的食肆了御名一品拼盤 (HKD 188)拼盤有5款冷盤小食,味道都很不錯.手肘乳豬沙律 (HKD 594/ 大)乳豬件切得小塊,尾部還用錫紙包住食用非常方便,很貼心的設計乳豬皮極為香脆可口,而豬肉不會過多滿口都是乳豬皮的香脆口感清蒸大閘蟹 (HKD 48/ 隻)其實這餐飯是秋風起時相約的所以當然要食當時得令的大閘蟹了大閘蟹蟹糕飽滿,味道香濃就算不沾任何醬料也極之鮮味古法羊腩煲 (HKD 198)秋風起,羊腩煲也是大受歡迎的時令食品看著羊腩煲滾著時,已感到滿滿的暖意羊肉鮮嫰入味,芛菜也是很惹味最後當然要再加入生菜把羊腩煲的精華汁料都吸盡星洲鍋巴軟殼蟹 (HKD 98)鍋巴很香脆,軟殼蟹被薄薄的炸醬包裹住兩者一軟一硬,口感豐富很特別的菜式流沙帶子賽螃蟹 (HKD 98)賽螃蟹內加入粒粒的帶子口感幼滑,味道鮮甜沙汁明蝦球 (HKD 148)蝦球彈牙,沙律醬均勻地包裹住整顆蝦球簡單的材料已極為惹味海鮮什菜煲 (HKD 98)加入大量海鮮配料的什菜煲融合了海鮮及什菜的鮮甜味底下的粉絲更
以前在炮台山工作時經常與同事來這間飲茶

雖然同事已變為舊同事

但仍舊喜愛來這裡食飯

而舊同事相聚,當然要選擇大家都喜愛的食肆了
御名一品拼盤 (HKD 188)

拼盤有5款冷盤小食,味道都很不錯.
手肘乳豬沙律 (HKD 594/ 大)

乳豬件切得小塊,尾部還用錫紙包住

食用非常方便,很貼心的設計

乳豬皮極為香脆可口,而豬肉不會過多

滿口都是乳豬皮的香脆口感
清蒸大閘蟹 (HKD 48/ 隻)

其實這餐飯是秋風起時相約的

所以當然要食當時得令的大閘蟹了

大閘蟹蟹糕飽滿,味道香濃

就算不沾任何醬料也極之鮮味
古法羊腩煲 (HKD 198)

秋風起,羊腩煲也是大受歡迎的時令食品

看著羊腩煲滾著時,已感到滿滿的暖意

羊肉鮮嫰入味,芛菜也是很惹味

最後當然要再加入生菜

把羊腩煲的精華汁料都吸盡
星洲鍋巴軟殼蟹 (HKD 98)

鍋巴很香脆,軟殼蟹被薄薄的炸醬包裹住

兩者一軟一硬,口感豐富

很特別的菜式
流沙帶子賽螃蟹 (HKD 98)

賽螃蟹內加入粒粒的帶子

口感幼滑,味道鮮甜
沙汁明蝦球 (HKD 148)
蝦球彈牙,沙律醬均勻地包裹住整顆蝦球

簡單的材料已極為惹味
海鮮什菜煲 (HKD 98)
加入大量海鮮配料的什菜煲

融合了海鮮及什菜的鮮甜味

底下的粉絲更是吸盡湯汁的鮮味
陳皮紅豆沙
紅豆沙煮得爛溶

喝進口滿口都是濃郁甜美的紅豆味
過年嚕~一大班 親朋戚友唔知食咩好? 冬天天寒地凍, 當然要食暖胃的好東西啦。 温馨牛腩煲、哈哈笑咕嚕蝦當然正啦~ 鬼咁凍,帶住一大班親戚朋友團拜無理由周圍騰, 食野最緊要講就腳。太子的御名軒位置超方便,天一出地鐵站就到,路痴都唔會蕩失路。一坐低,肚子好超餓的。人黎!快上最填肚的~御名一品拼盤 - $188有海哲、蜜汁叉燒、薰蹄、油雞。蜜汁半肥瘦!油脂在口中溶化,如蜜糖甜! 御名一品拼盤有海哲薰蹄。 薰蹄 油雞~ 御名一品拼盤 人黎!姐我未夠喉,再來特色小菜。手肘乳豬沙律 - $198 皮脆肉嫩,燒得真夠火喉。雖說乳豬,但每件都頗大塊,真足料。 還貼心附設錫紙封住手柄,哈!猶如手握「棍波」。 食完無需抹手,好耶, 剛完利是未洗手都食得XD又可以繼續㩒電話了~肚子終於沒有再大叫了,可以食點“動手”的菜。每人點了兩隻清蒸大閘蟹。 清蒸大閘蟹 蟹殼塞滿金黃鮮橙色的蟹膏。 清蒸大閘蟹 清蒸大閘蟹 一啜,滿腔的蟹膏甘香到進入忘我的境界…教我如何可以不愛它。。想身子夠暖,要食羊腩煲。古法羊腩煲 - $198 羊肉夠腍、羊皮唔韌,食唔停口。羊肉夠腍、羊皮唔韌,食唔停口。 羊肉
過年嚕~一大班

親朋戚友唔知食咩好?

冬天天寒地凍,

當然要食暖胃的好東西啦。

温馨牛腩煲、哈哈笑咕嚕蝦當然正啦~

鬼咁凍,帶住一大班親戚朋友

團拜無理由周圍騰,

食野最緊要講就腳。

太子的御名軒位置超方便,

天一出地鐵站就到,

路痴都唔會蕩失路。

一坐低,肚子好超餓的。

人黎!快上最填肚的~

御名一品拼盤 - $188

有海哲、蜜汁叉燒、薰蹄、油雞。

蜜汁半肥瘦!

油脂在口中溶化,如蜜糖甜!

御名一品拼盤有海哲薰蹄。

薰蹄

油雞~

人黎!姐我未夠喉,

再來特色小菜。

手肘乳豬沙律 - $198

皮脆肉嫩,燒得真夠火喉。

雖說乳豬,

但每件都頗大塊,真足料。

還貼心附設錫紙封住手柄,

哈!猶如手握「棍波」。

食完無需抹手,好耶,

剛完利是未洗手都食得XD

又可以繼續㩒電話了~

肚子終於沒有再大叫了,

可以食點“動手”的菜。

每人點了兩隻清蒸大閘蟹。

清蒸大閘蟹

蟹殼塞滿金黃鮮橙色的蟹膏。

一啜,滿腔的蟹膏

甘香到進入忘我的境界…

教我如何可以不愛它。。

想身子夠暖,要食羊腩煲。

古法羊腩煲 - $198

羊肉夠腍、羊皮唔韌,食唔停口。

羊肉夠腍、羊皮唔韌,食唔停口。

羊肉夠腍、羊皮唔韌。

過年當然要哈哈大笑!

它竟然意料之外的超好食!

最愛咕嚕明蝦球 - $148

估佢唔到。大大粒以為是咕嚕肉。

一咬,爽到“識”彈,新鮮到呢。

咕嚕汁酸甜度適中。 唔該2碗白飯~

是時候食菜了。怕淡而無味?

才不會呢~

御名小炒皇 - $98

有韮菜花、腰果、蝦米等,餸飯一流。

趁熱食喇喂。

流沙帶子賽螃蟹 - $98

蛋白做的賽好夠厚身和滑溜。

還想食菜?
海鮮什菜煲 - $98
西蘭花夠腍身但不會腍到爛。
海鮮都幾大粒呢~

我這個"飯煲"

仍是要有幾粒飯到肚。

海鮮炒飯 - $158

飯炒得夠鑊氣幾香。

鮮蝦粒夠爽、帶子粒夠嫩、蘭花蚌夠脆。

全晚最滿意是乳豬,

蝦球都意外地超好食。

好滿意的一餐過年温馨冬天暖身餐~

御名軒 Royal Legend

地址

天后電氣道22-52號金殿大廈1樓

1/F, Golden Court, 22-52 Electric Road, Tin Hau

2017-01-25 219 浏览
長老們突然話要行花市, 所以就找了這間近花市的酒樓歎茶 這是一間新酒樓, 我地點左以下食物嘗試:蝦餃:大隻多蝦, 不過味道偏鹹臘味糯米飯: 糯米飯乾身, 臘味多, 叉燒腸: 腸滑透薄, 叉燒原條切片, 豉油味濃鮮竹卷: 腐皮新鮮, 全部豬肉加西芹潮州粉果:皮薄, 沙葛多, 味道不錯, 可惜沒蝦米放係入面燒賣:好多蝦, 一隻大蝦放左燒賣上面, 豬肉餡亦有兩隻大蝦鴨腳札:腐皮油炸味重😨, 芋頭鬆化, 鴨腳軟稔銀魚仔雞粒飯:材料極豐富, 銀魚仔雞粒肉勁多, 飯軟硬適中咸水角:皮厚, 餡少不過茶味一般, 普洱簡直好像飲墨水, 顏色黑麻麻的食的飽飽的, 行幾耐花市都可以啦!血拼啦!
長老們突然話要行花市, 所以就找了這間近花市的酒樓歎茶

這是一間新酒樓, 我地點左以下食物嘗試:

蝦餃:大隻多蝦, 不過味道偏鹹

臘味糯米飯: 糯米飯乾身, 臘味多,

叉燒腸: 腸滑透薄, 叉燒原條切片, 豉油味濃

鮮竹卷: 腐皮新鮮, 全部豬肉加西芹

潮州粉果:皮薄, 沙葛多, 味道不錯, 可惜沒蝦米放係入面

燒賣:好多蝦, 一隻大蝦放左燒賣上面, 豬肉餡亦有兩隻大蝦

鴨腳札:腐皮油炸味重😨, 芋頭鬆化, 鴨腳軟稔

銀魚仔雞粒飯:材料極豐富, 銀魚仔雞粒肉勁多, 飯軟硬適中

咸水角:皮厚, 餡少

不過茶味一般, 普洱簡直好像飲墨水, 顏色黑麻麻的

食的飽飽的, 行幾耐花市都可以啦!血拼啦!
2017-01-18 317 浏览
秋冬食咩好,屋企人最中意食煲,今次去左天后食中菜~拼盤每樣有D,岩曬大家口味。切得好靚,件件差唔多,味道手肘乳豬配沙律,幾特別,個個一人手拎一隻,幾脆皮!羊腩煲,好香好多料,個羊肉唔係好蘇,肉質又好林,好味呀!流沙帶子賽螃蟹,唔太中意個生蛋,就撈左落去,成碟勁大碟,都幾滑幾香。海鮮雜菜煲,真係幾多海鮮,同埋又好大煲,好似食極都有咁。沙汁明蝦球,麻麻個蝦球,可能我唔中意咁炸,但都好脆身,仲有好多菜圍住,但D菜就唔係幾林啦。
秋冬食咩好,屋企人最中意食煲,今次去左天后食中菜~
御名一品拼盤
拼盤每樣有D,岩曬大家口味。
切得好靚,件件差唔多,味道
手肘乳豬沙律(大)
手肘乳豬配沙律,幾特別,個個一人手拎一隻,幾脆皮!
古法羊腩煲
羊腩煲,好香好多料,個羊肉唔係好蘇,肉質又好林,好味呀!
海鮮雜菜煲
海鮮雜菜煲,真係幾多海鮮,同埋又好大煲,好似食極都有咁。
御名一品拼盤
手肘乳豬沙律(大)
古法羊腩煲
2016-12-12 3483 浏览
朋友生日月飯局,正直秋風起的季節,最好當然是去吃羊腩煲和蟹。御名一品拼盤拼盤有煙鴨胸,油雞,燻蹄,海蜇,叉燒。煙鴨胸很腍味道濃,油雞,叉燒,燻蹄,海蜇亦很不錯,全部都有一定水準。手肘乳豬沙律乳豬已經切成長條形,再用錫紙包住尾部,方便用手拿來吃。乳豬外皮香脆,肉質亦很嫩滑,不會太肥太多脂肪。清蒸大閘蟹$48這個價錢真的很抵食,雖然不是很大隻,但蟹膏亦不小,味道亦很香濃,加上蟹醋食落更加鮮甜。古法羊腩煲一來到已聞到很香濃的羊味,加上用火爐加熱,令香味更加散發出來,增加食慾。羊腩煲得頗腍身,帶一點羶味,連皮一起吃更加香濃。枝竹吸收了整個煲的精華,十分好吃,喜歡吃羊d人必定會喜歡這個羊腩煲。沙汁明蝦球蝦肉爽口彈牙,加上稠稠的沙律醬汁掛在蝦球上份外香濃好吃,簡單得來又好味的一道菜。星洲鍋巴軟殼蟹鍋巴很香脆,加上星洲醬汁份外惹味。軟殼蟹外表炸得鬆脆香口,內裡蟹肉不會乾身,很不錯。海鮮什菜煲煲內有多款蔬菜,亦有魷魚,帶子,蝦增加鮮味,吃了那麼多濃味食物要吃一個清一點的菜煲來清一清味蕾。

2016-12-02 313 浏览
舊同學會聚會,大家決定食中餐,一早book枱^_^一品拼盤^_^開胃菜,樣樣有,味道適中。手肘乳豬沙律,第一次有這種配搭,用錫石包住方便進食,再配上沙津,能減掉肥膩感。大閘蟹$48,價錢平抵食蟹膏都算多😋Yummy食完蟹,竟然有薑茶提供,很貼心^_^咕嚕大蝦^_^蝦尺寸大,酸甜適中,個人十分喜歡。小炒皇夠火喉,送啤酒一流。流沙帶子賽螃蟹送飯一流,份量十足,推介什菜煲,味道偏清淡。招牌炒飯炒得十分乾身,有點硬,味道偏淡聚會暢談,不錯選擇^_^
舊同學會聚會,大家決定食中餐,

一早book枱^_^
一品拼盤^_^開胃菜,樣樣有,味道適中。
手肘乳豬沙律,第一次有這種配搭,

用錫石包住方便進食,

再配上沙津,能減掉肥膩感。
大閘蟹$48,價錢平抵食
蟹膏都算多😋Yummy
食完蟹,竟然有薑茶提供,很貼心^_^
咕嚕大蝦^_^

蝦尺寸大,酸甜適中,個人十分喜歡。
小炒皇

夠火喉,送啤酒一流。
流沙帶子賽螃蟹

送飯一流,份量十足,推介
什菜煲,味道偏清淡。
招牌炒飯
炒得十分乾身,有點硬,味道偏淡

聚會暢談,不錯選擇^_^
2016-12-02 2259 浏览
萬聖節扮鬼扮馬去狂歡慶祝的年紀早已過去, 反而相約一班嘴饞之人狂拆一餐, 比trick or treat來得開心。 一班人聚餐首選是中菜, 而地點選擇了天后曾光顧過的 - 御名軒。 御名一品拼盤 $188 先來一碟拼盤: 有叉燒、煙鴨胸、燻蹄、油雞和海蜇。 叉燒是每次到御名軒必食的項目, 半肥瘦的肉質腍軟入味, 加上香甜蜜汁更是好食。煙鴨胸彈牙, 燻蹄爽口, 油雞嫩滑, 而彈牙的海蜇帶麻油香, 餓腸轆轆的很快就把前菜吃光。 清蒸大閘蟹 $48/隻 大閘蟹當造季節當然不少得主角的份兒, 一隻隻排得整齊的大閘蟹猶如Star Wars的白兵般。 每隻大閘蟹約有4両重, 而10月尾多是吃蟹公, 因臨近水尾, 蟹膏亦稍稍偏少, 不過爆膏的程度仍是叫人滿意, 每人2隻的份量足夠品嘗, 此刻各人都沉醉於與大閘蟹搏鬥中。 雖然翌日爆出大閘蟹的醜聞, 幸好只是吃了兩隻算是過足口癮, 期待下年的健康大閘蟹! 吃過大閘蟹務必要喝杯薑茶去寒, 尤其是女生們, 這杯薑茶加入了普洱, 顏色深如可樂, 味亦較濃澀, 糖份不高, 多喝兩杯也沒問題! 流沙帶子賽螃蟹 $98 每次吃中

御名一品拼盤 $188

御名一品拼盤 - 海蜇
清蒸大閘蟹 $48/隻

薑茶
流沙帶子賽螃蟹 $98

每次吃中菜都會叫到的一道 - 賽螃蟹。

這碟雪白的賽螃蟹除用了蛋白外, 內裡還有帶子和蟹肉, 用料豐富, 將置中的生蛋黃與炒過的蛋白, 帶子蟹肉撈勻, 十分香滑清甜。

星洲鍋巴軟殼蟹 $98

軟殼蟹蘸上炸漿炸脆並切件, 剛炸起熱騰騰, 大大隻的, 炸得酥脆香口, 炸漿厚薄度適中, 香口好食, 連同脆卜卜的鍋巴同上, 再配以星洲醬汁, 非常惹味, 這中日泰的配搭頗為新鮮!

沙汁明蝦球 $148

大蝦外的炸漿薄身脆口, 油份不多, 頗為爽身, 蝦隻爽口彈牙, 加上由師傅調配的沙律醬, 味道和賣相都很傳統的港式中菜。

海鮮什菜煲 $98

最後來一煲什菜粉絲煲健康一下。

海鮮什菜煲
鍋內的蔬菜甚多: 菜心、西蘭花、小棠菜和草菇, 總有一款合各人的胃口。海鮮也很豐富: 蝦、帶子、花枝片和蟹柳粒, 當中以彈牙爽口的花枝片最為鮮味。當然不少得粉絲的加入, 吸收了清甜湯頭的精華, 變得十分美味。

海鮮什菜煲
吃罷走到街上, 看着滿街都是近來最hit的小丑女萬聖節裝扮, 我承認 , 我的確老了! 所以糖果與中菜之間, 的選擇了後者。
2016-10-31
御名一品拼盤 - 叉燒
御名一品拼盤 - 油雞
流沙帶子賽螃蟹
今次膽粗粗試下中英夾雜打一篇先!打錯字唔好見怪。琴晚去左天后既御名軒,建議坐MTR因為坐叮叮都要行幾個街口,對正MTR出口,上一樓就係傳統既中式酒樓格局。不時都會聽到有人叫"靚女",一不小心真的會回應了呢XD御名一品拼盤 - $188一大班人食飯通常都會叫D拼盤黎些牙食,呢個$188有鴨胸,海蜇,切雞,叉燒,"分提" <-(2個字都唔識寫)我只係試左叉燒同"分提" ,叉燒半肥瘦夠入味夠淋唔錯,"分提"薄切有咬口有膠質唔會太硬咬唔開,骨膠原應該好高,其他冇試到不過應該唔差吧!手肘乳豬沙律(大)- $594其實我唔知咩叫手肘,不過佢比平時既乳豬肉厚一點,肉會比較多,肥肥的皮會比較少,依然非常脆皮肉Tender多汁,適合怕肥的我。而且中間既沙拉係新鮮既,爽脆色澤夠綠,有日式既麻醬吊味,如果份量大的比我地些牙就好了!清蒸大閘蟹 - $48/隻大閘蟹都差唔多到水尾,太湖既公蟹既白色濃膏就係我既最愛,大概4兩既公蟹味道濃,肉夠實,$48隻性價比好高。雖然餐廳都提供了食大閘蟹的工具,我還是用了龜速半個鐘食左2隻蟹,不過朋友說我好勁因為我連剪刀都冇用過,全程都係用我果排COOL左既牙死咬爛咬,不過好彩
今次膽粗粗試下中英夾雜打一篇先!打錯字唔好見怪。

手肘乳豬沙律(大)- $594

清蒸大閘蟹 - $48/隻

雖然餐廳都提供了食大閘蟹的工具,我還是用了龜速半個鐘食左2隻蟹,不過朋友說我好勁因為我連剪刀都冇用過,全程都係用我果排COOL左既牙死咬爛咬,不過好彩冇咬爛自己條豬唇咋!
我食左2隻都算係多膏既,加埋調過老味蟹醋真係一流。(冇呀,我冇講粗口呀)
食完之後仲會有一杯普洱薑茶去下D寒氣,又熱又濃既茶真係同大閘蟹既回甘好夾!
流沙帶子賽螃蟹$98

咩係賽螃蟹?正常黎講係冇蟹既蛋白加醋而做出極似蟹味既一味菜色,不過御名軒就將帶子、蟹肉炒蛋白,,再在上面中間打一隻生蛋黃,以西蘭花伴碟。十分滑口,感覺上要叫一碗白飯去拌呢,不過我真的很飽還是不要食太多澱粉類食物了。
沙汁明蝦球$148

乒乓球般的大蝦慢炸熟,厚厚而且脆脆的粉皮外淋上師傅調配的酸酸尾尾的美奶芝,由外至內脆至爽的一大口咬下去,彈牙得200大卡也是值得的,而且不用怕,有健康的西蘭花伴碟,就可以中和大蝦的油份!
古法羊腩煲$198

今日睇新聞話天氣冇啦啦急解呀,雖然呢個11月真係好熱不過咁樣轉天氣真係好易病架,所以要預寒的話,冬天要食羊腩煲﹗
佢地既羊腩煲算足料,有羊腩、冬菇、冬筍、枝竹、馬蹄。廚師話要先將羊腩汆水,走油後,連同冬菇、冬筍、枝竹、馬蹄慢火炆熟。
羊味重,怕吃羊的可能會比較難接受。湯好濃已經煮成奶白色,吃過羊之後再加生菜會份外美味因為生菜會把羊湯的精華都吸入和沾上。
羊肉沾上"老外起士"後味道會更明顯的觧,吃過數片厚厚的羊肉便能感到暖暖的氣由體內慢慢的運行全身,真的急不及待等到天氣再冷一點的時候再來翻o卓!
今晚1男拖10女既晚宴順利完成,雖然沒有打得火熱,但大家的友誼都變深了,有人夾送比我食殘廢餐真的不是我風格但一次半次也不錯呢!謝謝你~!
2016-11-15
2016-11-15 2229 浏览
預早慶祝爺爺生日,跟親戚家人齊齊去酒樓食晚餐。中菜都講究牌場,所以頭盤又點少得了一品拼盤⋯⋯御名一品拼盤 - $188燒味、鵝肉和海哲都是迎合大眾的口味。手肘乳豬沙律(大)- $594我反倒覺得乳豬沙律好創新,賣相精緻。用錫紙包住乳豬的尾端,一手拿起又不會弄髒雙手。中間的小蕃茄伴著沙律醬汁好消新又醒胃。秋風起又是食蟹的好季節,於是就拿起拆蟹工具齊齊食蟹肉!大多數都是吃現成的蟹肉炒蛋白,很少會親手拆蟹。第一次食大閘蟹...所以吃起來都十分狼狽。在旁的蟹專家話蟹公才是當造,Lucky!清蒸大閘蟹 - $48/隻每隻蟹大約 4 兩重,夾開中間啖啖肉,又帶濃郁蟹黃,連蟹腳都有爽夾甜的蟹肉,必須要好好運用拆蟹工具。食完蟹後,侍應奉上薑茶加普洱茶,用來調和寒涼。海鮮雜菜煲 - $98鋪面有大量白雪雪的花枝片、帶子和蝦球等海鮮,翻一翻粉絲煲。見到內有夾雜大量雜菜,如菜芯、西蘭花、小棠菜、白菜仔等。煲內的濃湯和雜菜煲好夾,清清地又不會太咸!星洲鍋巴軟殼蟹 - $98切件的軟殼蟹好厚肉,口感類似炸蝦球,肉質好彈牙!外殻炸到十分酥脆,配以祕製的星洲醬汁覺得滋味。伴碟有脆漿炸成的鍋巴,食落似脆卜卜的米通。旁
預早慶祝爺爺生日,跟親戚家人齊齊去酒樓食晚餐。
中菜都講究牌場,所以頭盤又點少得了一品拼盤⋯⋯

御名一品拼盤 - $188

燒味、鵝肉和海哲都是迎合大眾的口味。
手肘乳豬沙律(大)- $594
我反倒覺得乳豬沙律好創新,賣相精緻。

用錫紙包住乳豬的尾端,一手拿起又不會弄髒雙手。

中間的小蕃茄伴著沙律醬汁好消新又醒胃。
秋風起又是食蟹的好季節,於是就拿起拆蟹工具齊齊食蟹肉!
大多數都是吃現成的蟹肉炒蛋白,很少會親手拆蟹。

第一次食大閘蟹...所以吃起來都十分狼狽。

在旁的蟹專家話蟹公才是當造,Lucky!
清蒸大閘蟹 - $48/隻

每隻蟹大約 4 兩重,夾開中間啖啖肉,又帶濃郁蟹黃,
連蟹腳都有爽夾甜的蟹肉,必須要好好運用拆蟹工具。
食完蟹後,侍應奉上薑茶加普洱茶,用來調和寒涼。
海鮮雜菜煲 - $98
鋪面有大量白雪雪的花枝片、帶子和蝦球等海鮮,

翻一翻粉絲煲。見到內有夾雜大量雜菜,

如菜芯、西蘭花、小棠菜、白菜仔等。

煲內的濃湯和雜菜煲好夾,清清地又不會太咸!
星洲鍋巴軟殼蟹 - $98
切件的軟殼蟹好厚肉,口感類似炸蝦球,肉質好彈牙!

外殻炸到十分酥脆,配以祕製的星洲醬汁覺得滋味。

伴碟有脆漿炸成的鍋巴,食落似脆卜卜的米通。

旁邊伴碟的西蘭花形成的花圃,使賣相更貴氣!
流沙帶子賽螃蟹 - $98
蟹肉炒蛋白看似簡單,但其實是非常考功架的菜式,

蟹絲和帶子肉伴濃汁,為白焯的西蘭花加點新意!

帶子與蛋白是最佳拍檔,混拌生蛋黃吃多一份嫩滑,

蛋白與蟹肉絲已經融為一體,口感同樣是滑嘟嘟。
晚市奉送糖水紅豆沙⋯⋯

大家都食得很滿足~
2016-11-11 726 浏览
秋高氣爽,漸漸地又到左唔使開冷氣嘅季節,相信好快冬天就會來臨。 適逢10月係食大閘蟹嘅季節,一大班朋友黎到天后,除咗食蟹之外,仲食埋羊腩煲,非常豐富。 今次係第二次來,book了房,比上次吃得更舒服,店內可間很多間房,亦有麻雀耍樂。今次目的係食蟹,枱上已經準備左食蟹工具。 御名一品併盤 $188有叉燒、鴨胸、海蜇、雞髀、燻蹄叉燒燒得入味,蜜汁好濃郁,雞髀就啖啖肉,肉質好嫩,海蜇好爽口,一碟餸有齊幾種滋味。 大閘蟹 $48隻因為每人都想食兩隻,所以一次過黎左好大盤蟹,場面壯觀。呢個價錢呢個份量,認真抵食,大閘蟹內的膏很多,而且很香甜。 食完仲每人配返杯薑茶,可以驅寒氣,認真貼心 古法羊腩煲 $198冬天必食羊腩煲,呢度嘅羊腩煲羊腩煮得夠腍身,唔會好羶,羊腩肉嘅部位好多,唔太多骨,炆得好入味,其他配料亦都吸收左羊腩煲嘅精華。 咕嚕明蝦球 $148平時食開咕嚕肉,今次配蝦球,口感有不同,蝦頭爽口彈牙,炸粉唔厚,酸酸甜甜好開胃。 流沙帶子賽螃蟹 $98入口充滿蛋白及蟹肉的鮮甜味,仲可食到一粒粒帶子,甜甜地而且好滑。

御名一品併盤 $188

有叉燒、鴨胸、海蜇、雞髀、燻蹄

大閘蟹 $48隻

因為每人都想食兩隻,所以一次過黎左好大盤蟹,場面壯觀。

呢個價錢呢個份量,認真抵食,大閘蟹內的膏很多,而且很香甜。

食完仲每人配返杯薑茶,可以驅寒氣,認真貼心

古法羊腩煲 $198

咕嚕明蝦球 $148

流沙帶子賽螃蟹 $98

题外话/补充资料: 食完呢餐之後,新聞先話有大閘蟹有毒嘅事件,好擔心嘅我,特登打咗俾餐廳問大閘蟹嘅來源,原來大閘蟹來自三陽泰,負責人話佢哋嘅來貨係絕對無問題嘅,我即刻放心晒。
2016-11-09 1760 浏览
秋季..., 想起當造的大閘蟹...,  最好去邊到食?? 首選.. 一定買翻屋企蒸, 然後慢慢食, 一個鐘唔夠?? 兩個鐘...三個鐘囉..., 皆因...拆蟹肉實在太費時了..., 至於買蟹..., 港島的老三陽, 又或九龍城的永富..., 我都甚少幫襯..., 我幫襯得最多的是, 加連威老道的江記, 近年開咗間分店係紅磡, 近年多數去入貨. 但友人聚會, 想食蟹, 小弟屋企細窄, 最多都只可招呼五、六人, 超過十人聚會, 都係去酒家吧..., 天后, 夠方便.蟹未出場, 先來冷盤填一填肚, 涼拌海蜇, 夠清新, 青瓜爽脆,  少少生蒜, 少少辣油, 好開胃.此時此地, 食公定食乸 ?  傳統話: 九月圓臍十月尖,  講緊...當然係農曆, 大閘蟹喎..., 唔通西曆咩!? 蟹乸,  肚呈圓形, 農曆九月左右, 蟹膏結實, 油份十足, 而蟹公, 則肚呈尖形, 蟹膏顏色呈半透明白色,  較黏口, 更美味.蒸蟹要反轉蟹身來蒸, 所謂的"肚朝天 蓋朝地", 原因是保存蟹膏精華不流走,  食蟹都一樣, 將蟹反轉開殼. 食蟹有沒有最正宗的食法 ???   好為人師的麻煩友一定答 "有", 無
食蟹有沒有最正宗的食法 ???   好為人師的麻煩友一定答 "有", 無論如何, 整隻蟹, 有些部份真的最好不要吃, 至於點食先最好...? 聽聽也無妨吧... 真係比你講晒... 哈哈哈...  蟹心?? 我唔知係邊?? 但蟹胃和蟹鰓就一定不可吃, 這是消化系統, 西醫角度而言, 就係污衊, 咁...中醫角度?? 勁寒涼囉..., 唔好問我點解..., sorry, 我作唔到個答案...
先食蟹蓋, 再食蟹膏, 然後慢慢拆肉..., 大多數人喜歡一邊拆蟹腳肉, 一邊食..., 我??? 我鐘意啖啖肉, 將所有蟹腳拆齊, 放在蟹蓋內, 灑些少薑粒和鎮江醋, 用匙更, 一啖, 放晒入口, 味道... 口感.., 你應該感受到的... ! 哈哈...
以四十五元的價錢, 大閘蟹的水準算是八十分了, 十分抵食, 拆完一輪蟹肉, 手有些少軟, 頭有些少暈, 也忘記了為這款"手揸骨"拍下全體照, 只好拍自己的獨家照吧, 手揸骨選用連骨部份的豬𦟌肉, 先炸至酥香, 再淋上黑醋醬汁, 皮香肉滑, 鹹酸開胃.
再來禦寒補品 : 羊腩煲, 食羊腩煲, 不可以"崇洋", 西洋的"羊", 甚至高檔的紐西蘭羊...??? no la... , 只能夠用來做西餐羊扒, 而中式羊腩煲, 一定要用中國黑草羊, 黑草羊的皮夠厚, 膻味輕身, 加入配料: 枝竹、馬蹄、冬菇、檸檬葉等, 味道夠香夠濃.
最後, 友人落order, 再來一客鮑魚炒飯, 我以為只係鮑魚"汁"炒飯, 原來真係有鮑魚!!! 唔食就蝕底喇!!
2016-10-26