2007-10-10 10 浏览
本來都幾鍾意o黎呢度食Lunch,Lunch set $35-48 都幾多款式,但今日好失望!!!平時叫o既定食:滑蛋軟殼蟹飯都不過不失,點知最想食o既三文魚刺身竟然細塊o左一半,我同同事見到都啞晒.........唔洗咁呀......偷工減料, 令人印象大打折扣
本來都幾鍾意o黎呢度食Lunch,
Lunch set $35-48 都幾多款式,
但今日好失望!!!

平時叫o既定食:滑蛋軟殼蟹飯都不過不失,
點知最想食o既三文魚刺身竟然細塊o左一半,
我同同事見到都啞晒.........唔洗咁呀......

偷工減料, 令人印象大打折扣
2007-09-21 17 浏览
見到無咩人比分lee間好野..我都要幫幫手先..係上水黎講..一向都好少日本野食..係近lee一兩年多左..lee間築地係黎得過架..我最愛佢既火龍卷..同埋長長既三文魚壽司^^佢既價錢唔算貴..都食得過丫..黎開上水又唔知食邊間好..佢絕對係好既選擇啦..如果唔係lee人點會等咁耐都肯等..
見到無咩人比分lee間好野..
我都要幫幫手先..
係上水黎講..一向都好少日本野食..
係近lee一兩年多左..
lee間築地係黎得過架..
我最愛佢既火龍卷..同埋長長既三文魚壽司^^
佢既價錢唔算貴..都食得過丫..
黎開上水又唔知食邊間好..
佢絕對係好既選擇啦..
如果唔係lee人點會等咁耐都肯等..
2007-08-29 16 浏览
D刺身唔太新鮮, 乾過鬼咁!!切得又唔靚質素欠奉!地方窄都小事, 但咁既刺身真係唔可以接受.仲要見住寫單都可以寫漏.真係唔明點解有人排隊!!呃哂
D刺身唔太新鮮, 乾過鬼咁!!
切得又唔靚
質素欠奉!

地方窄都小事, 但咁既刺身真係唔可以接受.
仲要見住寫單都可以寫漏.真係唔明點解有人排隊!!呃哂
2007-08-28 20 浏览
一見築地既評價只係得4個笑哈哈已經打左個突,可能佢既下午茶真係唔好食..但其實如果元x ,元x 都有good.築地一定係比2個good.d 三文魚又新鮮又長..甘蝦又甜又新鮮(係x 祿食果d 簡直唔知想點..又細條)仲有d小食又唔差嚕!!!仲要幾抵食又唔洗加一,如果有d卡仲可以有9折添..咁既味道咁既價錢..我覺得應該要比返個good佢架!!!
一見築地既評價只係得4個笑哈哈已經打左個突,
可能佢既下午茶真係唔好食..
但其實如果元x ,元x 都有good.
築地一定係比2個good.
d 三文魚又新鮮又長..
甘蝦又甜又新鮮(係x 祿食果d 簡直唔知想點..又細條)
仲有d小食又唔差嚕!!!
仲要幾抵食又唔洗加一,如果有d卡仲可以有9折添..
咁既味道咁既價錢..我覺得應該要比返個good佢架!!!
2007-08-11 10 浏览
岩岩開GE時候的碓唔錯,而家差左啦,小左去不過價錢OK GA好過食元綠好多
岩岩開GE時候的碓唔錯,而家差左啦,小左去
不過價錢OK GA
好過食元綠好多
2007-07-25 9 浏览
今日同老公&囡囡三個人去試.見有9折,試下啦~我地叫左三文魚壽司(普遍,得個長字)豬軟骨拉麵(豬骨湯底)湯底ok.三文魚海膽卷(讚!啖啖三文魚)火龍卷(讚!一出場嚇一嚇,成條龍咁!d蝦好脆)鰻魚炒飯(ok,幾濃味.)活赤貝刺身(一隻份量,38蚊,可以接受ok鮮)加埋杯飲品(柚子茶)埋單折埋都係205,算抵食.不過嫌飲品太少選擇.只得4,5款,沖得唔太好,因為上台時已經冇晒冰.,要不停加冰,拎左兩次冰先凍!!侍應態度因人而異,我旁的兩位婆婆,問多兩句已經俾個侍應不耐煩對待,反而我對面的兩位紋身大漢就好好招呼(同一侍應呀)位與位之間太迫,完全行過都怕掃跌人地d野食.不過食物真係ok的.
今日同老公&囡囡三個人去試.
見有9折,試下啦~

我地叫左三文魚壽司(普遍,得個長字)
豬軟骨拉麵(豬骨湯底)湯底ok.
三文魚海膽卷(讚!啖啖三文魚)
火龍卷(讚!一出場嚇一嚇,成條龍咁!d蝦好脆)
鰻魚炒飯(ok,幾濃味.)
活赤貝刺身(一隻份量,38蚊,可以接受ok鮮)
加埋杯飲品(柚子茶)
埋單折埋都係205,算抵食.

不過嫌飲品太少選擇.

位與位之間太迫,完全行過都怕掃跌人地d野食.
不過食物真係ok的.
2007-07-25 14 浏览
前幾日去完黎_3個字:亂兼差唔知係暑假定乜、serve既人好生手兼亂哂單~等果下又耐、叫三文魚佢可以比三文魚頭黎既另外、餐牌唔似餐牌~貼牆既菜式又亂哂龍唔似得一般餐牌分哂刺身類、熟食類、小食甘=.="睇怕都係無下次
前幾日去完黎_3個字:亂兼差
唔知係暑假定乜、serve既人好生手兼亂哂單~
等果下又耐、叫三文魚佢可以比三文魚頭黎既
另外、餐牌唔似餐牌~貼牆既菜式又亂哂龍
唔似得一般餐牌分哂刺身類、熟食類、小食甘=.="
睇怕都係無下次
2007-05-26 7 浏览
上個星期同男朋友去上水,見到間舖頭有人排隊,咪去試囉!等15分鐘到,就有位啦!我叫:三文魚壽司,帶子壽司,劍魚腩壽司,炸軟殼蟹,中華冷麵,一口牛,同埋燒鯖魚。三文魚夠長夠新鮮!帶子壽司都幾新鮮既,不過就無板前珍寶個隻咁大!劍魚腩壽司都唔錯!炸軟殼蟹就普通!中華冷麵都幾好味,裡面都有幾多料!一口牛就幾特別,幾好味,值得一試!燒鯖魚就無乜特別啦!如果下次去上水,又想食日本野,都會再幫襯!

三文魚夠長夠新鮮!

帶子壽司都幾新鮮既,不過就無板前珍寶個隻咁大!

劍魚腩壽司都唔錯!

炸軟殼蟹就普通!

中華冷麵都幾好味,裡面都有幾多料!

一口牛就幾特別,幾好味,值得一試!

燒鯖魚就無乜特別啦!

如果下次去上水,又想食日本野,都會再幫襯!
2007-05-14 3 浏览
好少係上水食日本菜, 今日終於都可以試一試了, 呢間店自從開左之後, 每逢晚市都幾多人等位. 今日6:35pm 到, 由於時間尚早, 即刻有位. 不過只係過左一陣, 未到7:00pm 都已經滿座了, 睇黎真係幾受歡迎! 食物方面, 我地4 個人食左:1.三文魚壽司(件三魚好長好大件, 有成4-5 吋長, 味道普通, 唔夠鮮!)2.鰻魚壽司(唔錯!)3.北寄貝壽司(都ok, 幾新鮮!)4.熟蝦壽司(有水準!)5.牛油果軟殼蟹卷(呢個最好食, 軟殼蟹又夠香口!)6.鐵板牛油帶子(麻麻地, 冇咩牛油香味, 帶子又係冇咩味!)7.炸軟殼蟹(炸得唔夠香, 淋淋地)8.炸蝦天婦羅(呢個炸得好少少, 但都係唔夠香, 只係合格)9.焗黑椒牛肉粒飯(完全唔掂, 焗得一d 都唔香, 鬼死咁多汁, 十足十茶餐廳d 快餐!)總結: 咁多樣野一齊計埋, 只係可以俾到合格, 唔算難食, 但一定唔係好食囉, 更加唔值排曬隊黎食, 呢晚食左$363, 雖然唔算貴, 但以食物質素而言, 我就會試下第二間好過!相片可參考:http://www.fotop.net/thxdtsdd/eat

2.鰻魚壽司(唔錯!)
3.北寄貝壽司(都ok, 幾新鮮!)
4.熟蝦壽司(有水準!)
5.牛油果軟殼蟹卷(呢個最好食, 軟殼蟹又夠香口!)
7.炸軟殼蟹(炸得唔夠香, 淋淋地)

相片可參考:
2007-03-18 6 浏览
15 March, 2007 (Thursday)今次已經係我第3次食喇,地方唔大,所以一到7:00p.m.已經要排隊。講真,食物質素一般,不過選擇夠多,而且價錢合理。我叫- 牛油帶子嘩!好多牛油呀!應該改名叫牛油浸帶子,搞到我勁用紙巾索油。中華冷麵麵好爽口,加埋蟹柳、熟蝦、中華沙律& 螺肉,好味!三文魚軟殼蟹卷(4件)三文魚唔夠新鮮,軟殼蟹都幾脆。三文魚海卷(4件)三文魚唔夠新鮮,海就o.k.。甜蝦拼北寄貝刺身刺身麻麻新鮮平時已經免加一,今期仲有9折,都扺食!
15 March, 2007 (Thursday)

我叫-

牛油帶子
嘩!好多牛油呀!應該改名叫牛油浸帶子,搞到我勁用紙巾索油。

中華冷麵
麵好爽口,加埋蟹柳、熟蝦、中華沙律& 螺肉,好味!

三文魚軟殼蟹卷(4件)
三文魚唔夠新鮮,軟殼蟹都幾脆。

三文魚海卷(4件)
三文魚唔夠新鮮,海就o.k.。

甜蝦拼北寄貝刺身
刺身麻麻新鮮

平時已經免加一,今期仲有9折,都扺食!
2007-03-07 10 浏览
看到食評都不錯,於是去試一趟,星期六要等位,地方狹窄,太多人聚會不太適合。二人order 了火龍卷(招牌推介,大碟, 好味),軟殻蟹壽司四件(ok),海膽三文魚卷四件(人氣推介,好味, 新鮮),海膽拼劍魚腩刺身(不夠新鮮, 好雪藏味,以價錢而論不抵食),三文魚壽司(只夠長但不夠厚), 鰻魚炒飯(ok, 鰻魚不多),和味牛肉拉麫(豬骨湯底), 這個非常差,麫少,質地好似包裝麫,牛肉太肥,湯底不濃,以三十幾蚊來説不抵食。總括來說,不算突出,選擇不算特別及多種類,味道平平,但服務不算好,好有壓迫感,侍應有些木口木臉,毫無熱誠,上菜和收碟極快,好似趕客走,食物不算大碟,食量普通也不覺飽,價錢雖然合理, 不知是否太大競爭,近期星期一至四全日有九折,星期五,六,日下午有九折,但以同區來說, 我覺得不是最佳選擇。我會喜歡二丁目多些。

2007-02-25 95 浏览
之前一直聽講呢間野好好食,7點零已經有好多人排隊,果然要等成半個鐘有多,不過係因為我地多人(7人),如果2-3人都算快有檯。叫左火龍卷,三文魚軟殼蟹壽司,秋刀魚,天婦羅拉麵,什錦刺身,海鮮火鍋+烏冬,金菇牛肉卷,粟米蟹子沙律壽司賣相好,味道唔錯什錦刺身果然有好多唔同種類,雖然唔係最新鮮,但ok,個人鐘意食凍d海鮮火鍋+烏冬d湯底濃(蕃茄湯),吸收左海鮮味,唔錯金菇牛肉卷好juicy,正粟米蟹子沙律做前菜都ok,28蚊大大碗,我地咁多人分勻都有剩天婦羅拉麵d拉麵一般食咁多野每人70左右我覺得非常ok,朋友都好滿意但d服務一般,因為出面多人等,所以見冇單落就趕人走同埋冇甜品囉,如果推出一d甜品應該都會受歡迎

壽司賣相好,味道唔錯
海鮮火鍋+烏冬d湯底濃(蕃茄湯),吸收左海鮮味,唔錯
金菇牛肉卷好juicy,正
天婦羅拉麵d拉麵一般

食咁多野每人70左右我覺得非常ok,朋友都好滿意
但d服務一般,因為出面多人等,所以見冇單落就趕人走
同埋冇甜品囉,如果推出一d甜品應該都會受歡迎
2007-02-23 12 浏览
年初三去食lunch,點知出事,一共叫了兩碗拉麵,食左少少,發現其中一碗有隻曱甴,個侍應一句唔好意思都冇就收左碗麵。佢話換俾我,其實碗碗都係嗰煲湯,換第二碗都一樣,於是決定取消走人,點知佢仲好意思收另一碗麵既錢,算啦!廿八蚊冇謂搵命摶。
2007-01-24 13 浏览
這次應該是我第三次來築地吃飯~點了三文魚~甘蝦~鱆紅魚~北寄貝~火炙忌廉帶子壽司~「魚立」魚+ 劍魚腩刺身~原隻燒魷魚筒~辣味螺肉~牛肉拉麵~築地的壽司用料一直都很新鮮~~今次試了火炙忌廉帶子壽司~我覺得很特別~用手握著壽司的時候~可感到微微的溫暖~而且很軟「熟」~可惜忌廉味太濃~掩蓋了帶子的鮮味~其他的食物也保持著一貫的水準~不錯~~!!但感覺上~價錢好像比之前高了一點點兒~
這次應該是我第三次來築地吃飯~
點了三文魚~甘蝦~鱆紅魚~北寄貝~火炙忌廉帶子壽司~
「魚立」魚+ 劍魚腩刺身~
原隻燒魷魚筒~
辣味螺肉~
牛肉拉麵~

築地的壽司用料一直都很新鮮~~
今次試了火炙忌廉帶子壽司~
我覺得很特別~
用手握著壽司的時候~
可感到微微的溫暖~而且很軟「熟」~
可惜忌廉味太濃~掩蓋了帶子的鮮味~
其他的食物也保持著一貫的水準~
不錯~~!!
但感覺上~價錢好像比之前高了一點點兒~
2007-01-16 19 浏览
聞朋友介紹而到訪, 雖然排隊排0左大半個鐘, 但d 0野又大件又唔算貴, 好正!最欣賞"炸蝦雜菜餅", 唔多油又脆口, 正!壽司上面d 魚生好新鮮, 好味!"芒果蟹子沙律" 好大碗!"芝士軟殼蟹焗飯", d 飯焗完仲好滑唔乾, 勁呀!
最欣賞"炸蝦雜菜餅", 唔多油又脆口, 正!
壽司上面d 魚生好新鮮, 好味!
"芒果蟹子沙律" 好大碗!
"芝士軟殼蟹焗飯", d 飯焗完仲好滑唔乾, 勁呀!