呢個川龍協定由上星期就開始有,原本諗住自己一個人去,後來變成家庭聚會.....D杯杯碟碟茶盅都要自己洗,雖則燈光都光猛,水仙經浸泡之後都濃返少少,第一泡真係真係好清.....叫左蝦餃....叫做熱過燒賣,不過唔算有咩特別....燒賣....蒸過之後入口只係暖....雞包....我有少少懷疑過係咪菜肉飽,個料少左D蘿蔔糕.....熱就熱啦,粉既@@"以下兩樣野都係好食既*蝦腸 - 人工布拉既,好滑豆腐花 - 六日限定,一樣都係好滑既不過呢兩樣野唔能夠打動我既喊面@@"真係唔值山長水遠去食WOR*

D杯杯碟碟茶盅都要自己洗,雖則燈光都光猛,
水仙經浸泡之後都濃返少少,第一泡真係真係好清.....

叫左
蝦餃....叫做熱過燒賣,不過唔算有咩特別....
燒賣....蒸過之後入口只係暖....
雞包....我有少少懷疑過係咪菜肉飽,個料少左D
蘿蔔糕.....熱就熱啦,粉既@@"

以下兩樣野都係好食既*
蝦腸 - 人工布拉既,好滑
豆腐花 - 六日限定,一樣都係好滑既

不過呢兩樣野唔能夠打動我既喊面@@"
真係唔值山長水遠去食WOR*
2010-04-01 39 浏览
星期日, 打算郊遊一下, 所以搭車上川龍飲茶.我們二人大概一時多才在荃灣出發, 搭小巴上去.一去到已經見到超多人...想搵個位都有點難度...但原來想搵食物仲更加有難度!!!因為自助既關係, 咁走左去廚房拎野食.廚房地下勁濕, 而且好混亂...d杯and碗我好懷疑有冇洗過!!!然後拎野食, 又要勁排隊...排得黎, 手上既食物已經凍晒...好唔容易先拎到3碟野但食食下, 又要趕住入去睇下有冇野食...(因為佢不定時拎d食物出來, 而且超快俾人搶晒...)搞到成日就走來走去, 真係食都食得唔安落!!!至於食物方面, 質素普普通通啦...我地叫左鳳爪排骨飯, 大包, 馬拉糕, 雞扎, 春卷, 豆花, 豆漿, 油麥菜.(其實超想食蝦餃同腸粉, 但真係排好耐先有, 所以冇食到...><)兩個人, 食左$130! 超貴!!咁既質素, 咁既服務, 真係唔洗再食多次!!!另外, 同我地搭枱既阿姐話, 果度以前唔係咁ga wor!唉, 出左名都要keep到水準同服務先得架嘛!
星期日, 打算郊遊一下, 所以搭車上川龍飲茶.
我們二人大概一時多才在荃灣出發, 搭小巴上去.
一去到已經見到超多人...
想搵個位都有點難度...
但原來想搵食物仲更加有難度!!!
因為自助既關係, 咁走左去廚房拎野食.
廚房地下勁濕, 而且好混亂...
d杯and碗我好懷疑有冇洗過!!!
然後拎野食, 又要勁排隊...
排得黎, 手上既食物已經凍晒...
好唔容易先拎到3碟野
但食食下, 又要趕住入去睇下有冇野食...
(因為佢不定時拎d食物出來, 而且超快俾人搶晒...)
搞到成日就走來走去, 真係食都食得唔安落!!!
至於食物方面, 質素普普通通啦...
兩個人, 食左$130! 超貴!!
咁既質素, 咁既服務, 真係唔洗再食多次!!!

另外, 同我地搭枱既阿姐話, 果度以前唔係咁ga wor!
唉, 出左名都要keep到水準同服務先得架嘛!
2010-03-28
2010-03-22 34 浏览
21/3 星期日, 我地兩公婆加埋百厭仔同亞爸, 一朝早向川龍出發, 去見識一下亞蘇介紹o既全自助式茶樓由老公揸車, 9:00已到達, 嘩!真係好多人呀, 人山人海, 我一個箭步上樓上睇下有冇位, 咁啱又有張吉枱喎跟住就自己動手--攞杯,碗, 筷子,匙, 連茶都係自己沖, 茶味濃淡自己話事, 又幾好玩喎! 奉勸D使慣人o既公子小姐就千其唔好黎喇, 呢度係全無服務, 想飲茶食野全部都要自己親力親為一腳踼到落去攞野食喇, 要行惟一一條頗窄的樓梯, 上落都係行佢, 捧住D點心上樓都要好小心一共攞左九個點心--灼西洋菜--真係幾好味喎, D粗梗位置都唔硬, 正!馬拉糕--幾香奶黃味, 就算之後凍左都唔難食蝦餃--新鮮熱辣辣攞出黎, D蝦幾爽, 好味鮮蝦腸粉--睇住師傅即拉, 幾軟滑幾好食牛柏葉--一般無特別咸水角--味道OK, 但個賣相唔得, 每隻都有個洞, 好似比老鼠咬咁菜乾豬骨粥--D粥味道OK, 但D菜乾好硬, 明顯煲得唔夠火路蒸釀豆腐--D豆腐又真係幾滑喎, 唔錯芝麻卷--真係好有芝麻味, 正!一杯豆漿--唔太甜, 但又無咩豆味, 麻麻地埋單$157.00除番開 唔計百厭仔, 每人5
咁啱又有張吉枱喎
一共攞左九個點心--
灼西洋菜--真係幾好味喎, D粗梗位置都唔硬, 正!

馬拉糕--幾香奶黃味, 就算之後凍左都唔難食

蝦餃--新鮮熱辣辣攞出黎, D蝦幾爽, 好味

鮮蝦腸粉--睇住師傅即拉, 幾軟滑幾好食

牛柏葉--一般無特別

蒸釀豆腐--D豆腐又真係幾滑喎, 唔錯

芝麻卷--真係好有芝麻味, 正!

一杯豆漿--唔太甜, 但又無咩豆味, 麻麻地

埋單$157.00
除番開 唔計百厭仔, 每人52.30
黎呢度真係一個幾好o既體驗, 要一早起身, 如果唔早就要慢慢等位(星期日想瞓晏D嘛)
全自助式無服務o既茶樓香港都好少喇, 自己郁下手又幾特別o既
下次會試下另一間端記
2010-03-21
$52.3 (早餐)
  • 灼西洋菜
  • 即拉腸粉
  • 芝麻卷
(非会员)
2010-03-19 43 浏览
很後悔沒有先上OpenRice看食評,如果看了就一定不會去! 19/3/2010 星期五12:45pm 我們二人去到,人不多,即刻就有位,但根本沒人招呼 (當時有二個女人正在收銀櫃檯閒談,後來才知原來她們是伙計),自己搵位後又沒伙計端上茶壺茶杯,簡直當客人透明,結果見到其他客人自己去取茶壺茶杯筷子碗,自己取茶葉來泡茶等等才明白他們的運作模式.我不是介意要完全徹底自助,但他們明明知道我們是第一次來的稀客,好應該向我們說一聲,而不應是一個懶得理你的模樣!我們只吃了一籠蝦餃、一籠雞扎、一籠山竹牛肉、一籠雞包仔、一碟焯生菜、一碟燒腩肉,六款食物水準都只是普通,那雞包仔的粉皮更是濕淋淋的很難食! 結果埋單要HK$142 (每人HK$71), 我不知道這是如何計出來,因為那兒是沒有價錢牌的!以這樣的地區、簡陋的裝修、食物水準又普通、加上他們的所謂服務,實在十分貴! 比起去中高級茶樓飲茶還要費! 這茶樓食水很深啊!

2010-03-19
2010-03-15 17 浏览
姑媽看了<蘇good>後約見我們到這兒喝茶.原來我也冒著搞搞震(一試自己沖茶)的心到此..誰不知是貼錢買難受到步(10:30a.m.)-人山人海,十分擠擁-等了~30mins才有位有位後-合共7人逼在細枱-店內分4條隊(1.燒味 2.腸粉 3.煎糕 烚菜 4.點心)排隊-每條隊排~10分鐘;點心隊要~20分鐘-天花板因為蒸汽大d水珠積哂o係上面, 一路排一路滴番落尼批評1.因為唔收碟 拎o既點心有限(要點數)2.煎糕 烚菜快有,但點心有排排隊;令點心變涼3.廚房人少 點心出得慢 供不應求4.部分食物更只有1次(eg.炒麵 粥 );芝麻卷更不見踪影5.價錢沒標明(唔老實)難接受後記在結賬後才發覺馬拉糕才出爐 , 一心想吃媽媽也說想吃不如外賣吧問了阿姐'幾錢'時 ; 佢眼中閃過一絲疑惑答了'13蚊' ; 我心想:只有2層的馬拉糕賣13蚊?!不是吧 我當然說不要 掉頭走了阿媽在後卻說'佢話10蚊賣俾我地'什麼???!!!原來點心可以講價?從數句說話便知道 這店不忠實 價格不分明結賬也只見阿姐用筆點了點 說了價格真實價錢卻沒人知道....這氣嚥不下去吧欣賞1.點心新鮮出爐2.腸
姑媽看了<蘇good>後約見我們到這兒喝茶.
原來我也冒著搞搞震(一試自己沖茶)的心到此..
誰不知是貼錢買難受

到步(10:30a.m.)
-人山人海,十分擠擁
-等了~30mins才有位

有位後
-合共7人逼在細枱

排隊
-每條隊排~10分鐘;點心隊要~20分鐘

-天花板因為蒸汽大d水珠積哂o係上面, 一路排一路滴番落尼

批評
1.因為唔收碟 拎o既點心有限(要點數)
2.煎糕 烚菜快有,但點心有排排隊;令點心變涼
3.廚房人少 點心出得慢 供不應求

5.價錢沒標明(唔老實)難接受

後記
在結賬後才發覺馬拉糕才出爐 , 一心想吃
媽媽也說想吃不如外賣吧
問了阿姐'幾錢'時 ; 佢眼中閃過一絲疑惑
答了'13蚊' ; 我心想:只有2層的馬拉糕賣13蚊?!
不是吧 我當然說不要 掉頭走了
阿媽在後卻說'佢話10蚊賣俾我地'
什麼???!!!
原來點心可以講價?

從數句說話便知道 這店不忠實
價格不分明
結賬也只見阿姐用筆點了點 說了價格
真實價錢卻沒人知道....
這氣嚥不下去吧

欣賞

1.點心新鮮出爐
2.腸粉師傅即拉!
烚菜
即拉 好好好!
排到出巷 菜放在巷旁 不淨
2010-03-14
即拉 好好好!
  • 即拉腸粉
2010-03-14 23 浏览
今朝一早起身, 同太太話不如試吓阿蘇介紹嘅茶樓. 同屋企人去到村口都已經差唔多十點. 未入村,條單程路就已經有車塞住, 打哂交. 等咗十分鐘倒先入到村. 一入村就見好多人喺門口等,所以我阿媽就先落車入去搵位. 好在我係第一架車, 一入車場就見到有位. 同時我阿媽又打嚟話已經有位. 一去到就知咩叫人多, 入都入唔到, 我仲要揹住個 B 一坐低就自己搵熱水洗杯碟,茶葉等. 人又多, 又要等. 洗完啲嘢就開始落樓下搵嘢食. 啲人多到連攞嘢食嘅盤都無, 要去人哋張枱攞.....講咗咁耐, 講返有咩食:燒腩肉, 豬肝燒賣, 油麥菜, 春卷, 蘿蔔糕, 煎餃, 豆腐花, 魚肉豆腐, 排骨鳳爪蒸飯, 蒸餃大部份嘢都係一般, 比較出色喺碟菜, 夠新鮮. 同豆腐花, 夠滑.本來想試腸粉, 蝦餃, 芝麻卷, 鵪鶉蛋燒賣. 但人多, 全部欠奉 四個大人埋單仲要盛惠 $220

講咗咁耐, 講返有咩食:

四個大人埋單仲要盛惠 $220
2010-03-14
$55 (早餐)
2010-03-12 21 浏览
三八龍門郊遊徑之前, 先去川龍村彩龍茶樓飲茶儲彈藥.仍然係自助開茶, 可惜原來有好多種點心都要假日先會有得野食, 仲因為時間唔早, 無得玩自助取點心, 竟然要寫點心紙, 不過都差不多全點了.後加碟菜田油菜最快到, 香蒜蒸排骨睇落乾mun mun, 原來都幾滑, 香滑麻蓉包普普通通, 四寶滑雞扎+秘製鮮蝦餃+香蒸馬拉糕+蟹皇蒸燒賣+蠔油鮮竹卷+蠔皇义燒包+山水蒸豆腐都幾唔錯, 山竹牛肉球好正, d 肉係咪手跺嘅呢, 不過無影到添, 豉椒蒸鳳爪就麻麻地, 甩皮甩骨兼唔入味, 雖然阿姐及阿叔都話燒腩係好野呢架, 都考慮了很久, 終於拍了板, 估唔到的燒腩啊, 好彩無走寶, 肉好味 皮好鬆脆. 總共食了12籠+2碟, $200幾蚊咋食飽飽就出發行山啦.死啦, 佢剛被 so good 吹捧完, 就算把鬼好食都通常被大眾去追捧到排長龍, 稍為好食嘅又以為自始無敵開始跌watt, 希望呢間唔好受佢影響啦!!!
三八龍門郊遊徑之前, 先去川龍村彩龍茶樓飲茶儲彈藥.

食飽飽就出發行山啦.

菜心併油麥菜
  • 油菜
  • 牛肉球
  • 燒腩肉
2010-03-06 41 浏览
昨晚睇完呀蘇節目,曾梁生今天 day of , 加上想試好耐, 好 ~ 今早醒禁早起身出發, 到達那間茶樓已經早上 09:00 都不是太多人, 一下車(小巴80號係荃灣搭)見到此茶樓,無所謂試下先 ~! 環境比較簡陋, 清潔程度是可以 自己搵位自己沖茶,自助式 我地一家三口坐係樓上,地方都好闊落及清爽, 之後自己落樓下搵食,取食物不用等太耐,伙計態度友善, 原本想必試試西洋菜點知無有點失望,食完後結果~~普普通通,最開心係我地係田度,可以買到新鮮西洋菜(即剪)和同bb吸吸新鮮空氣,當郊遊樂推介 ~ 庵春旦燒賣,腸粉,豆腐花
昨晚睇完呀蘇節目
自己搵位自己沖茶,自助式

推介 ~ 庵春旦燒賣,腸粉,豆腐花
庵春旦燒賣
豆腐花 ~ 幾滑
2010-03-06
$45 (早餐)
庵春旦燒賣
豆腐花 ~ 幾滑
  • 豆腐花
2010-01-29 27 浏览
今日決定上川龍山行一轉,出發前當然要去彩龍飲返個早茶先啦.照舊十一點鐘上到去,鮮有地這檔期已經處處人潮了好不辛苦地找到一張細檯子.待老友處理好一點急事後,已經是半小時後的事,大家都安頓好後,我就去拿些點心回來!~從大蒸爐出來叉燒包,只不過是在檯面上攤了幾分鐘,表皮已經變硬了,只怪自己沒有即吃之過.而上次飲完令我愛上的豆漿,今次的豆味沒上次那麼重,亦未有那個香滑感了.大大碟的灼菜心都有要,菜心從菜蘿中拿出便直接落入熱水灼,並沒有'處理'過,所以全部菜心花都沒被拿掉.等點心出爐都等了好耐下,才等到幾款點心.蝦餃就好過上一次,起碼餃皮不再是爛蓉蓉,外表依舊晶瑩剔透的,蝦肉爽口,稍欠蝦汁.而燒賣非常乾,裡面舊豬肉亦都很鞋.這裡的雞扎一向幾好吃,腐皮嫩滑,特別是那魚肚,次次吃都是好淋好吸汁的,見人人都整煲飯來吃,我貪得意下又要,是鳳爪排骨飯.可惜這煲飯很差呀飯粒極乾又很硬,排骨大大舊,但真正的肉只是微粒般,其他肥膏為主力=.=飯面上沒有排骨汁沾上,就算撈來撈去後,都是飯還飯味,餸還餸味的.怪矣~~~="=本身想買叫多幾味吃,但整個小時內的出爐點心款式都是那堆...加上茶客實在勁多,一出的點心會在

等點心出爐都等了好耐下
見人人都整煲飯來吃,我貪得意下又要
,是鳳爪排骨飯.可惜這煲飯很差呀

本身想買叫多幾味吃,但整個小時內的出爐點心款式都是那堆...加上茶客實在勁多,一出的點心會在2~3分鐘內掃走,可能有新野的但是我們不夠快吧
豆腐花是等不到點心後,拿一大碗來填肚子用.哈哈哈.

神算子阿姐合眼一算後,今餐收我們120幾元,離座後和老友研究過,我們上次比今次吃得更多,為什麼都是同價咁濟?難道個飯是好貴的?

始終這裡的埋單數,都不是常人可解開的~XD
攤了幾分鐘已變硬=.="
沒有上次那麼重豆香
菜心花係我最愛的=w=
2010-01-17
沒有上次那麼重豆香
菜心花係我最愛的=w=
2010-01-22 38 浏览
周日工友約行山,晨早10:30am就在荃灣集合,一齊搭小巴到川龍。今日行程係川龍至城門水塘,起點就是這間彩龍茶樓。未起行先吃個飽,估不到如此隔世的地方都有咁多茶客,茶樓內全滿,走到前面的鐵皮頂位置,等了十分鐘左右就有位入座。茶客多是上了年紀的,聽說這茶樓都已有多年歷史,亦見不少也是行山朋友,應該也像我們一樣食完再上路﹗除了執枱同埋單外,其他全部飲茶事工都要自己處理,包括我在內的幾名壯丁,就負責行回茶樓下面的地方,開茶開水、沖洗筷子及杯碟等。取食物也是全自助,沒有紀錄咭,自已走入茶樓想食咩就攞咩,食幾多就攞幾多,一切自律,埋單阿姐會根據返枱上不同顏色的碟計數,甚有迴轉壽司的味道。我地一行六人好似前世未食過野一樣,明知是運動前的係早餐,也唔理三七廿一見咩就攞,難得來到如此有趣的舊式茶樓,當然咩都試下,就逐樣一試﹗咸水角雖然食落已凍了不過仍鬆脆,材料夠多飽滿﹔雞扎我沒吃不過友人話材料新鮮﹔煎腸粉夠哂粗,當然有咬口,煎得微脆,食落有米香。大眾化的點心有蝦餃,細隻味淡,蝦算是爽口不過大家也說味道似公仔點心﹔燒賣肥豬肉夠香,不過偏腍及散,蒸得over了一點。我覺得全場最好吃的是燒腩肉 ,有炭香,肉

今日行程係川龍至城門水塘,起點就是這間彩龍茶樓。

我覺得全場最好吃的是燒腩肉 ,有炭香,肉夠鹹香夠惹味,表皮燒得相當鬆脆,我食了四五件。

第一次吃的老點心有燒腩卷,包內是兩件八肥二瘦的豬腩肉,小試半件南乳味香濃,腩肉當然豐腴有脂油香,但口感就太肥膩了。

飯類試了鳳爪排骨飯同埋糯米雞,排骨飯雖然我地已加了豉油飯身仍是十分乾﹔而糯米雞就蒸得過火,飯爛及黐得要緊,普通。

豆漿豆味濃郁細滑,待應姐姐話係自家磨出來的,好味﹗

友人最後食多個山水豆腐花,雖見到對面山真係有0的山水流落o黎不過都係吹水居多,佢話豆花雖未算超滑味道卻濃烈,原始的口感。

現場見到好多食客都帶埋自己心愛既狗隻來一齊嘆茶,特別要一提既係有個姐姐帶左隻自家養的鸚鵡來飲茶,鸚鵡相當精靈,自己不停講野之餘,有人埋去影相佢仲自己識得整起個冠來擺pose,過癮得要命,最搞笑係佢會食蘿蔔糕,為這兒添了不少笑聲及氣氛。

真的要讚走來埋單的姐姐,見我地食到成枱都係碟唔洗三十秒就已經計到幾錢,講真岩唔岩數就是是旦旦,因為六個人食咁多野一人都係五十蚊,抵食有風味亦有趣,食物味道雖不是全部都合口味,這舊式茶樓也值得一試,來這一頭行山不坊飲個茶再出發﹗

更多相:
一吃五件
燒腩卷好肥美
取點心全自助
鸚鵡來了
$50 (早餐)
滿枱皆食物
取點心全自助
鸚鵡來了
  • 燒腩肉
2009-11-22 29 浏览
天氣略有寒意,照樣踏上川龍村,為的細味寒意下的川龍…的茶樓。比上兩次更遲來,大約11點半左右,幸好人流還未算多,好不容易下找到位子。而坐下不久,外來人潮就一波一波地來了。開好茶洗好碗筷後,我旋即進入人潮湧湧的點心區,拿取喜愛的點心了。第一回:四粒細細粒的蝦餃,餃皮質素很差,望落很厚,但一夾即穿,而且非常之黏,黏住筷子後不肯放,好,就大力揮底吧,一揮之下弄得塊皮穿得更大了蝦肉就梅梅地,沒有加入荀絲...最後快快吃下便算;而雞扎方面就好得多,裡面的大大舊芋頭,一件乾硬,另一件則爆粉,哇哈正>w<~!那大大塊滑雞和默默地索緊汁的棉滑魚肚,一樣的味美,連腐皮都是滑滑嫩嫩的;鴨腳扎除了由橙紅色的鴨腳取代雞塊外,其他材料是一樣的;今次終於吃到灼菜了,哇巨型份量!!!有很多我至愛的菜心花添~,菜心爽口無渣,但始終沒有我在流浮山吃過同樣是自家種的菜心,有份極明顯之清甜味道。途中有位大叔拿出一大盤剛出爐的豬潤燒賣叫賣,人群即場起哄起來,友人有興趣下都取了一份,豬潤燒賣我聽就聽到多了,今次真是閒名不如見面...確實夠油膩。大大片的豬潤下,是由蝦肉和豬肉混合成的肉球,油膩還油膩,肉球既甜又香

蝦肉就梅梅地,沒有加入荀絲...最後快快吃下便算;

鴨腳扎除了由橙紅色的鴨腳取代雞塊外,其他材料是一樣的;
今次終於吃到灼菜了,哇
巨型份量!!!有很多我至愛的菜心花添~
...確實夠油膩
。大大片的豬潤下,是由蝦肉和豬肉混合成的肉球,油膩還油膩,肉球既甜又香的,而且實彈牙有勁,確是好吃。

第二回:在煎炒煮炸的食物檯面上拿取的煎釀青椒,原來已攤凍哂了,但無可能放回去吧
就是因為放得太久原原故,青椒都漏了氣,變得扁撻撻和缺了應有的爽口,魚肉則煎得蠻香的;
見蝦腸剛出爐,忍不住下也要了。可惜和蝦餃的情況一樣,腸粉皮很黏淋
,而蝦肉也是糊糊的;
燒賣的賣相乾乾瘦瘦的,實淨的身子,可能是因為餡子只是瘦豬肉一大舊,這樣子有好有不好啦,起碼給我吃得"安心"點喔

很少在飲茶時叫其他飲品,但發現有自己喜歡的豆漿...就好想試...所以...
豆漿出人意料的美味啊
香!滑!重豆味!最重要不澀口喉的!
...再來一杯可以嗎?~~~

最後,例行公事都要吃碗豆腐花
,今次比上次的滑溜得多了,但豆味依舊不太突出呢。
在這裡飲茶每次會遇上一大班狗主和狗狗,望到可愛的小狗子,令人不奕樂乎啊喔!呵~
round1
閒名不如見面
每日2+3個3呀
round2
2009-11-15
$80 (早餐)
閒名不如見面
每日2+3個3呀
  • 豆漿!!!!
2009-11-07 10 浏览
平日去.....乜都無得食菜....是好值得俾笑面.出面係食唔到呢種味道的好清甜.....可能自己種..哈點心又不是特別的.......味道同出面的酒樓不相伯仲但來這裏填紙叫食物失去特色.....自助都好玩,,,,食完仲去行山....我推介俾一家大細去....
平日去.....乜都無得食
菜....是好值得俾笑面.出面係食唔到呢種味道的
好清甜.....可能自己種..哈
點心又不是特別的.......味道同出面的酒樓不相伯仲
但來這裏填紙叫食物失去特色.....
媽媽的背影
2009-11-06 35 浏览
大包既質數之高,料多唔在講,包身鬆軟香滑,正!鳳爪排骨飯亦是驚喜之作,餸飯既比例剛好,加上醬油既配合,簡直一絕!
大包既質數之高,料多唔在講,包身鬆軟香滑,正!

好多野食呀!
大包,正正正!
鳳爪排骨飯,超水準!
2009-11-01 36 浏览
一朝早係荃灣西樓角打左 $49.5 的去試下隱世酒樓, 自助大排檔格局, 蝦餃: 冷冰冰, 公仔點心反叮貨式 鳳爪排骨飯: 份量足, 但係冷冰冰, 飯又硬又乾, 鳳爪勁乾得一層皮煎餃: 外皮熱, 饀料冷冰, 勁倒胃, 退貨瑞士雞翼: 放入口感覺溫溫吞吞, 即時放棄 叉燒及牛肉腸粉 - 0鞋口牛柏葉 - 正常唯一可取既係芝麻煎餅, OK香口食到心情好差, 人客漸多, 泣泣樣樣係你面"等"你盡快食完...唉...走程又打的, another $50well, 埋單$112 + 車費$100, we should deserve better 結論係, 如果你係已經翻過幾個山頭,筯疲力盡之際, maybe會覺得依間 "客棧"好正, if not, 唔好搵自己笨囉
一朝早係荃灣西樓角打左 $49.5 的去試下隱世酒樓,
自助大排檔格局,

蝦餃: 冷冰冰, 公仔點心反叮貨式

煎餃: 外皮熱, 饀料冷冰, 勁倒胃, 退貨

瑞士雞翼: 放入口感覺溫溫吞吞, 即時放棄

叉燒及牛肉腸粉 - 0鞋口

牛柏葉 - 正常

唯一可取既係芝麻煎餅, OK香口

走程又打的, another $50

if not, 唔好搵自己笨囉
2009-11-01
$56 (早餐)
2009-10-25 88 浏览
今日(25-10-2009 Sun)7:17am醒o左,見男友都醒o左,就話帶o黎呢間佢上次佢search到,又想試o既郊外茶樓.o係川龍街等小巴,到8:40am上到車,17分鐘o既車程就到達喇,見到都幾多人,心諗樓上都應該冇乜位,叠埋心水o係樓下坐啦,但亞姐話樓上有位喎,而男友又想上,好,同佢上去啦.我o地坐o係最盡頭太陽’照’住我o地o既位,男友去自助沖茶同攞點心,佢一返o黎,攞成5樣o野,好嚇人啊.佢見漏攞醋蘸小籠包,就再去攞啦,點知又攞o左4樣o野返o黎,睇見真係眼都凸埋出o黎.但始終都係冇攞醋,佢話冇碟仔裝喎.咁開餐喇,先試蝦餃,細細粒,味道只差得如少少,但仍屬好味,蝦亦爽口.味道: 4.3分鵪鶉蛋燒賣呢個普通水準啦,唔差又唔係叫好好.味道: 3分.鳳爪皮唔夠腍,味道亦唔夠,呢個差o左啲.味道: 2分小籠包size都唔係’小’,冇醋蘸但味道仍可o既.不過皮就唔太薄啦.味道: 2.8分炸雲吞又係冇酸甜汁蘸,呢個咬落脆卜卜,佢係放涼o左,但都依然咁脆,勁.但可惜有好多油,味道: 4分煎釀燈籠椒又係冇任何醬料同豉油,但食落,原來都好夠味,唔使蘸.味道: 3.8分牛腸都幾滑,牛肉味都

攞成5樣o野,好嚇人啊.

味道: 4.3分

鵪鶉蛋燒賣
呢個普通水準啦,唔差又唔係叫好好.
味道: 3分.

鳳爪
皮唔夠腍,味道亦唔夠,呢個差o左啲.
味道: 2分

小籠包
味道: 2.8分

炸雲吞
.但可惜有好多油,

煎釀燈籠椒
又係冇任何醬料同豉油,但食落,原來都好夠味,唔使蘸.

味道: 3.8分

牛腸
都幾滑,牛肉味都唔係好突出,普通呢.
味道: 3.1分

馬拉糕
呢個放涼o左,邊邊好硬,味道淡o左啲.
味道: 3分

牛栢葉
由於我唔多好呢個,所以最後至食.
男友係咁食,食到底都冇其他o野墊,佢就大讚老實抵食.我又試吓先,牛栢葉既爽又夠腍,又唔係死辣,又OK喎,令我都食不停.

味道: 3.8分

男友話要食豆腐花,所以又攞,點知又攞多樣好耐冇見o既芝麻卷.

先試豆腐花
特登盡量唔’o畢’蔗糖食,食得出有豆香,質感亦算滑,味道清新.男友加蔗糖份量o岩o岩好,不致於食得太多糖,叻仔.
味道: 4分

而芝麻卷,一打開保鮮紙睇,賣相當堂比下去,好肉酸,但一來好耐冇食,二來都拎o左o黎咯,點都要試o架啦.食落
芝麻味竟然好重,以前細細個食呢樣o野,我總要問爸爸呢啲係咩o黎?爸爸答芝麻卷,但次次食落都只覺得係冇味o既凍糕.但呢o度真係似固體芝麻糊,不過,可惜o既係佢口感唔係幾得,咬o左入口係漿埋一’pat’,都幾難頂吓,而且,佢竟然又好油.

服務:
基本上佢o地係好少同你接觸,只係叫佢計數同到地下畀錢,不過基本禮服係有o既.

環境:
我o地坐o個個area係唔開冷氣只開風扇,開頭未食o野,被太陽曬住都唔覺熱,但越食越熱,我就發覺啲窗原來可以打開o既,於是自己開窗,咁就微風送爽,好啲啲o既.

衛生:
舊式茶樓o黎講都算係咁啦.

埋單$142.00,兩個人食11樣點心,真係未免有點兒那個,不過亞Q啲當食埋晏囉.

味道係3.44分

下次會試吓端記.
第一輪點心
第二輪點心
右:豆腐花,左:芝麻卷
芝麻卷
$71.00 (早餐)