2022-04-09 85 浏览
最近見到好多人食「牛角包窩夫」,上網search一下,就決定去「幸圓」嗌返一份先👍🏻👍🏻.午餐時間,先黎份飽肚嘅:。日式照燒雞扒讚岐烏冬:雞扒皮脆內軟,好香口。仲有一塊日式腐皮,甜甜地,我鍾意👍🏻.。士多啤梨芭菲:一杯大人細路都鍾意嘅芭菲,有士多啤梨、雜莓、雪糕、脆脆米、焦糖、cream等等,口感豐富,好好味👏🏻.。士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫:暖笠笠嘅牛角包窩夫,配埋芝士奶蓋,好rich好好味!加埋酸酸地嘅士多啤梨雪糕,一冷一熱,好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
午餐時間,先黎份飽肚嘅:
2022-03-24
  • 士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
超日系x西式fusion菜餐廳😗呢度環境超舒適,仲有好靚嘅日系風卡位喺呢度嘆個下午茶,同朋友傾吓計真係一流👍🏻香蔥吞拿魚魚腩丼呢個吞拿魚腩份量超多🤩🤩最鍾意係佢啲香蔥同紫菜碎,食落好夾仲增添左層次!日式汁燒牛肉片意粉🍝炒得好有鑊氣!估唔到咁有火喉食落有啲日式醬油嘅味道,好入味🤓跟餐配凍檸茶/+$15轉咖啡☕️我兩樣都試咗!檸檬茶好清新咖啡我就揀咗凍奶啡,飲落唔苦仲好滑!店員服務態度都好好!仲推介左個甜品比我添!
超日系x西式fusion菜餐廳😗
呢度環境超舒適,仲有好靚嘅日系風卡位
喺呢度嘆個下午茶,同朋友傾吓計真係一流👍🏻

香蔥吞拿魚魚腩丼
呢個吞拿魚腩份量超多🤩🤩
最鍾意係佢啲香蔥同紫菜碎,食落好夾
仲增添左層次!

日式汁燒牛肉片意粉🍝
炒得好有鑊氣!估唔到咁有火喉
食落有啲日式醬油嘅味道,好入味🤓

跟餐配凍檸茶/+$15轉咖啡☕️
我兩樣都試咗!檸檬茶好清新
咖啡我就揀咗凍奶啡,飲落唔苦仲好滑!

店員服務態度都好好!
仲推介左個甜品比我添!
上次喺鰂魚涌影完相,經過呢個商業大廈嘅樓下見到佢哋嘅餐牌,覺得好似幾吸引,不過上次趕住返屋企就冇試,今日終於有時間過嚟試吓啦❤️呢一間餐叫「幸園」,有西式同埋日式嘅食物,我嗰日下午茶去仲有tea set 添 ❤️tea set 本身會跟普通凍飲,可以加$25轉特飲💓🥟日式餃子餃子兩邊煎到金黃色咁非常之香脆,咬落口仲好多肉汁👍🏻🍜日式叉燒讚岐烏冬份量好多,好足料,叉燒微微煎香,好吸引🤤烏冬軟硬度適中,食到雪雪聲🤤🍱汁燒肥牛飯勁多肥牛,幾乎每一啖飯都食到肥牛,燒汁撈飯真係食到停唔到口😌🍹Strawberry Slush質地杰身,士多啤梨好香,奶好滑,上面仲有層cream 🍓 好靚,好打卡able 🍹Mango Paradise質地係冰沙咁,酸酸甜甜,好開胃👍🏻同樣都係整得好靚好打卡able🧇士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫芝士奶蓋芝士味香濃突出,士多啤梨好甜,配埋雪糕真係好滿足

🥟日式餃子
餃子兩邊煎到金黃色咁非常之香脆,咬落口仲好多肉汁👍🏻

🍜日式叉燒讚岐烏冬

🍱汁燒肥牛飯

🍹Strawberry Slush

🍹Mango Paradise

🧇士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
芝士奶蓋芝士味香濃突出,士多啤梨好甜,配埋雪糕真係好滿足
2022-04-01 39 浏览
放假又冇得飛,最好就係輕輕鬆鬆食個長lunch今日揀咗鰂魚涌一間叫幸圓嘅西日式餐廳,聽講佢嘅甜品好正,咁就食lunch加甜品餐廳位於一間新嘅商業大廈一樓,其實距離太古站會近少少。裝修偏向以木系為主,有大幅玻璃面向英皇道,彩光一流由於放假食得比較晏,所以就揀咗Tea Set:分別有滑蛋吉列豬扒飯,日式咖喱海鮮炒烏冬及最期待嘅士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫。由於咁樣叫等於叫咗三個Tea Set,所以分別有三杯飲品,叫凍檸茶都唔使額外加錢。店員亦很細心,等我哋食完正餐先至幫我哋上甜品👍最先上嘅係咖喱海鮮炒烏冬,上枱時已經聞到濃濃嘅咖喱味,本來以為日式一定係好甜嘅咖喱,但又唔算,配料都好多,有薯仔紅蘿蔔蜆肉魷魚蝦仁等等,口感豐富又惹味跟住嘅滑蛋吉列豬扒飯,豬扒同飯係分開上嘅,豬扒新鮮炸起,配埋甜甜嘅滑蛋洋蔥汁,非常好下飯之後就到最期待嘅甜品啦,單睇賣相已經攞滿分。個窩夫係用牛角包嘅千層酥方法整成,好鬆軟,口感有層次,上枱仲係微暖,加埋打爛咗嘅士多啤梨肉果醬同埋雪糕,邪惡得令人又愛又恨🤣😋飲吓食吓就過咗一個悠閒嘅而下午,咁樣先叫放假㗎嘛🤣👍
放假又冇得飛,最好就係輕輕鬆鬆食個長lunch

飲吓食吓就過咗一個悠閒嘅而下午,咁樣先叫放假㗎嘛🤣👍
2022-03-30 45 浏览
有次經過鰂魚涌做野,係呢個商業大樓1樓見到呢間餐廳,當時覺得環境好清新舒服,已經好想來食下野。❤️❤️今日就同女女來食下午茶,tea set有好多款,價錢比較優惠。 環境走年輕日系路線, 系文青feel cafe🍀☘️Tea set menu 附送一杯檸檬水/茶,特飲 +$25 。🥤我飲熱檸茶,囡囡就中意tropical bliss,裡面有🍓雜莓及橙汁,賣相好精美,見到就開心😘❤️🐟 蒲燒鰻魚飯 $88鰻魚非常肥美,醬汁甜甜地,配大碗日本米飯,作為下午茶,非常滿足。🥐 玉桂蘋果牛角包窩夫 $58甜品擺盤有心思,牛角包窩夫上面有蘋果片同蘋果蓉,配一球雲呢拿雪糕,香甜滋味💯👍

🐟 蒲燒鰻魚飯 $88

🥐 玉桂蘋果牛角包窩夫 $58

2022-03-30
我最鍾意就係食日本魚生,但係最近疫情持續都冇得去日本旅行,朋友介紹北角附近有間食日本菜嘅餐廳。中午就朋友去試咗佢嘅幸圓極上魚生丼,魚生丼上面鋪滿了飛魚子、北寄貝、油甘魚、 甜蝦同八爪魚。 魚生嘅質素好好,北寄貝、八爪魚都好有口感,好彈牙。我就食海膽三文魚親子丼,親子丼裏面裝咗雪白的米飯 ,上邊鋪滿肥美嘅三文魚、三文魚魚籽 ,海膽 ,紫菜,生薑。 海膽好甜美,三文魚好新鮮,魚籽一粒粒食落脆卜卜, 配合埋帶海水味嘅海膽,同魚生飯一起吃,感覺一流。沒甜品點算完美嘅一餐? 最後我哋要咗一個士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫作為飯後甜品 。窩夫賣相精美 ,黑色嘅平碟上邊裝咗一個脆卜卜嘅窩夫 ,窩夫上邊淋咗 cream,cream上邊係一片片嘅士多啤梨,同埋一朵紫色嘅花用嚟裝飾 。另外配埋一個粉紅色嘅士多啤梨味雪葩,裝在小碗裏非常別緻。食完呢個魚生飯同埋甜品之後,感到好滿足,就當去咗日本旅行啦。

幸圓極上魚生丼

我就食海膽三文魚親子丼

海膽三文魚親子丼

士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫

幸圓極上魚生丼
海膽三文魚親子丼
士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
Tai Koo 和 Quarry Bay 中間的 柏架山道叮叮站 枱頭一望會看到這一間自然日系餐廳轉彎corner位有電梯上一層便到這間餐廳 坐得好闊落開揚 面對着英皇道電車路用上了淺色木系 不同的圓 也有小小盆栽虎尾蘭 充滿自然柔和感Tea set 時間2:30-5:30pm 選擇有好多 我點咗呢啲 最喜歡這裡的drink單叫一杯$58 現在跟餐只是+25 物超所值先介紹一下♥︎Mango Paradise +$25Mango + pineapple juice + honey citrus 飲得到不同生果味 酸酸甜甜 好正♥︎Strawberry Slush +25以Strawberry mix with milk 新鮮的香甜士多啤梨味 淡淡的以牛奶混合配以一朵美麗的鮮花 Set 餐點了 ♥︎雜錦角切魚生丼 Chirashi Donburi $102三文魚生 吞拿魚魚生 青瓜 雞蛋 等等材料豐富 用上優質日本米 每一粒飯都好好味♥︎士多啤梨芭菲 Strawberry Parfait $58

枱頭一望會看到這一間自然日系餐廳

Set 餐點了
三文魚生 吞拿魚魚生 青瓜 雞蛋 等等
材料豐富 用上優質日本米 每一粒飯都好好味

2022-03-25 52 浏览
今日去鰂魚涌食西日fusion菜,幸圓。見到2點半有下午茶,睇menu有好多選擇,就去試吓先。電梯上一樓,裝修企理,卡位寬躺。香蔥吞拿魚腩丼👍🏻,一啲都唔吝嗇,吞拿魚腩蓉份量都算多,蔥同埋紫菜配搭起上嚟好好味,簡單一個刺身飯,就食到餐廳用料唔錯,咁嘅價錢係合理嘅。日式汁燒牛肉片意粉👍🏻,好有鑊氣,牛肉亦都煮得啱啱好,如果唔想食生冷野,呢個係一個唔錯嘅選擇。Caramel latte👍🏻,拉花係海馬加心心,唔飲得都睇得,最重要係味道都好好,睇得又飲得。Belgian chocolate👍🏻,係一杯好濃,好滑嘅朱古力,值得推介。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 6.5/10簡評 : 環境同食物,中上嘅餐廳
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 6.5/10
簡評 : 環境同食物,中上嘅餐廳
2022-03-23 43 浏览
係網上👀呢間位於鰂魚涌嘅「幸圓」,覺得環境舒適兼食物頗有特色 (尤其係甜品),於是與 honey 一齊嚟嘆下悠閒下午茶!😉【日式照燒雞扒巑崎烏冬】$68 ~ 雞扒煎得香脆,配合醬汁一齊食夠野味;另外碗湯烏冬配料頗豐富,有鳴門卷、腐皮、粟米、紫菜、蔥花,加上煙韌彈牙嘅巑崎烏冬,食得飽飽滿足!👍🏻😋【雜錦角切魚生丼】$102 ~ 雜錦魚生顏色耀眼,粒粒新鮮好味、款式多多…三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、日式蛋、魚籽、黃蘿蔔,配合 wasabi 及酸薑,味道好豐富!【朱古力芭菲】$58 ~ 賣相非常吸引,朱古力雪糕好 creamy,加上朱古力豆及米通、卜卜脆,口感好得意!【餐飲凍🍋茶】~ 味道調教適中,加上🍋酸酸甜甜,好解渴!😉值得一提,就係服務員態度殷勤有禮,令客人心情愉快! 😘

【餐飲凍🍋茶】~ 味道調教適中,加上🍋酸酸甜甜,好解渴!😉

值得一提,就係服務員態度殷勤有禮,令客人心情愉快! 😘

2022-03-23
2022-03-18 67 浏览
Lunch想食日本野,但係鰂魚涌呢頭唔算好多選擇,見Koen望落都幾靚OpenRice評價又唔錯就試下,望落都幾好坐,可惜趕時間冇得坐低只可以外賣……揀左個海膽三文魚飯,lunch set有沙律有湯,加多$15飲matcha latte,加埋$168。好鍾意食海膽嘅我見到得咁少海膽係有少少失望嘅,三文魚好多,不過唔係特別肥美,鮮味亦唔突出。杯野飲唔錯嘅只能稱得上不過不失吧,冇特別想回頭,或者堂食可能好味啲

杯野飲唔錯嘅

只能稱得上不過不失吧,冇特別想回頭,或者堂食可能好味啲
外卖自取
2022-03-08 45 浏览
呢間係一間新開嘅日式餐廳 見到佢哋有得食刨冰 賣相幾吸引 唔知好唔好食呢😚👅𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑃𝑎𝑟𝑓𝑎𝑖𝑡 $58呢個芭菲唔錯 有唔同層次 有朱古力雪糕 忌廉 朱古力脆脆 朱古力醬 啱晒朱古力控🍫整體唔會好甜 都幾好味😋👅𝐾𝑜𝑒𝑛 𝑆𝑡𝑟𝑎𝑤𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝐾𝑎𝑖𝑘𝑖𝑔𝑜𝑟𝑖 $98呢個刨冰份量幾多 食落就一般🧐冰嘅味道有啲淡 同埋綿啲會更好 士多啤梨味亦都可以更濃 不過冰中間有一層士多啤梨乾 幾特別🤓總括嚟講 呢間嘅刨冰就一般般 不過環境坐得幾舒服 等我哋下次試埋呢度嘅主食先🙈😋 好味:7.00/10🤑 價錢:7.02/10🤗 服務:7.79/10😝 環境:7.99/10😚 衞生:7.65/10🤩 整體:7.01/10

👅𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑃𝑎𝑟𝑓𝑎𝑖𝑡 $58

Chocolate Parfait
Koen Strawberry Kakigori
Chocolate Parfait
2022-03-04 55 浏览
前排接埋朋友收工去左幸圓食埋野先走,第一次幫襯睇下味道質素如何?環境方面,餐廳設計幾岩打卡的。而且座位坐得相當舒服,嘆個tea傾下計亦吾錯啊!三文魚親子丼:三文魚雖然厚度吾算太厚,但勝在片數幾多,上面灑上少許芝麻。另外,三文魚籽份量幾多,咸咸地而有口感。朱古力芭菲:芭菲外觀好精緻,最上層有大大球朱古力雪糕,味道幾濃朱古力味。中間相隔左吾少忌廉,食落好滑口。底層更有朱古力粒粒,食落卜卜脆。兩款食品均配有飲品。

兩款食品均配有飲品。
2022-02-25 52 浏览
我以111元買了廣島蠔意太利飯套餐,發現只有3隻蠔!有D surprise。同時落單時取貨為1230pm,但最後1207pm 已準備好,所以拿的時候只有餘溫。 有落差!

外卖自取
成日比fd串我,成日食好野,食完咪又係屙返出黎…咩呀?對自己好d唔得呀?開頭我都嚇一跳,然後得啖笑,但後來發覺笑而不語並唔係最好既解決方法,於是我就開始培養對食好野果種執著,結果到今日我都keep住呢團火,結果呢?今日就輪到呢間日式cafe「幸圓」打返個靚卡啦。👇📌Tea · Set - ▪️ Minced Fatty Tuna · Donburi - $112▪️ Teriyaki Chicken · Sanuki Udon - $68▫️ 先試左個「香蔥·吞拿魚腩丼」,份量就咁睇非常豐富,赤醋飯拌入左大量蔥花、日本子薑、洋蔥碎、wasabi,加上每啖吞拿魚腩蓉入口軟綿腍滑,配搭豉油撈埋一齊食,飽肚又開胃;「日式照燒雞扒·讚岐烏冬」雞扒燒到表面焦香,肉質食落嫩滑唔乾身,烏冬亦有咬口,整體唔錯。▪️ Cinnamon · Apple Croffle - $58▪️ Chocolate · Parfait - $58▫️ 甜品方面亦有睇頭,前者「肉桂蘋果·牛角包窩夫」croffle做到好脆身,面頭蓋滿哂大量蘋果粒,食到濃郁肉桂香味,配搭楓糖漿同埋旁邊既雲呢拿雪糕,甜而不膩;後者「朱古力·芭菲」絕對係
成日比fd串我,成日食好野,食完咪又係屙返出黎…咩呀?

對自己好d唔得呀?開頭我都嚇一跳,然後得啖笑,但後來發覺

笑而不語並唔係最好既解決方法,於是我就開始培養對食好野

果種執著,結果到今日我都keep住呢團火,結果呢?

今日就輪到呢間日式cafe「幸圓」打返個靚卡啦。👇

📌Tea · Set -

日式照燒雞扒·讚岐烏冬

▫️ 先試左個「香蔥·吞拿魚腩丼」,份量就咁睇非常豐富,
赤醋飯拌入左大量蔥花日本子薑洋蔥碎wasabi
香蔥·吞拿魚腩丼

日式照燒雞扒·讚岐烏冬雞扒燒到表面焦香,肉質食落
嫩滑唔乾身,烏冬亦有咬口,整體唔錯。

▪️ Chocolate · Parfait - $58
朱古力·芭菲

▫️ 甜品方面亦有睇頭,前者「肉桂蘋果·牛角包窩夫croffle做到好脆身,
肉桂蘋果·牛角包窩夫

雲呢拿雪糕,甜而不膩;後者「朱古力·芭菲」絕對係邪惡之作,
面頭朱古力雪糕加埋底層可可脆粒忌廉,口感夠哂豐富。

▪️ Lychee · jelly - $58

▪️ Belgian · Chocolate - $46
比利時·朱古力

▫️ 建議試埋佢地既特飲先咖啦,呢杯「荔枝·特飲」賣相
睇落藍藍地咁,其實用左藍橙皮酒做色水,加埋荔枝
荔枝·特飲

蘋果汁做一個沙冰,夠哂透心涼;而「比利時·朱古力
入口順滑,加埋濃郁朱古力香,夠哂滿足。
2022-02-20
2022-02-17 43 浏览
今日去太古那邊開會,散會後己是三點左右,順便食埋下午茶才回公司吧!呢間日式餐廳正正在客戶公司樓下,裝潢好有日本風格,卡座又大又舒服。下午茶餐選擇不少,價錢亦平民化。洋蔥蜜糖汁豬扒包嗰包好鬆脆,食落颯颯聲。餡料真豐富,有菜,洋蔥,蕃茄,豬扒。豬扒比想像中軟熟,蜜糖汁又不覺甜膩。還有配菜薯角和沙律菜。綠茶芭菲好吸引啊!豆腐雪糕,抺茶雪糕,小丸子,紅豆茸,脆脆米….全部都係我至愛。茶餐包一杯飲品,共數十元,抵食。
下午茶餐選擇不少,價錢亦平民化。

洋蔥蜜糖汁豬扒包
嗰包好鬆脆,食落颯颯聲。
餡料真豐富,有菜,洋蔥,蕃茄,豬扒。
豬扒比想像中軟熟,蜜糖汁又不覺甜膩。
還有配菜薯角和沙律菜。

綠茶芭菲

茶餐包一杯飲品,共數十元,抵食。
2022-02-17