今日到幸圓午飯,餐廳主打西日料理,日式和風裝修優雅,窗邊梳化直望怪獸大厦,舒適休閑。 Lunch set 性價比高,主菜外有味僧湯及飲品,今次點了法式油鴨肶🍗沙律配番茄🥬🍅🥒,金巴利汁,份量算多,唔鹹肉嫩味道不錯,特飲點了Americano Orange 香橙美式咖啡🧋,好好飲。😋 #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #foodie #hk #food #yummy #hkig #ig #eater #eat #hkeater #photo #delicious #deliciousfood #fusion #cafe #coffee

2025-03-05
午餐
2025-03-07 186 浏览
側魚涌放工唔知食乜好,雖然真係有好多野食,不過見到呢間食日本嘢都幾吸引,雖然位置唔係好多但係每個位都幾闊落!一於決定入去試試佢!入面食物包羅萬有,我地今日就決定叫左2個set dinner! 🌻前菜, 餐湯,蒸蛋 7/10由於本人唔太喜愛蕃薯嘅關係,我就覺得呢款前菜有新鮮感而且唔會好似一般前菜咁咸!蛋花湯同埋蒸蛋非常好食,一定唔會令你失望 🌻幸圓雜錦魚生飯 (松葉蟹肉,三文魚)🐟 8/10非常清新特別嘅魚生飯!未必會見到好似平時咁一大堆魚生鋪滿成碗飯,但係千其唔好以為唔好食,大量嘅蟹子,玉子,青瓜再配上牛油果完全可以令你唔會覺得好漏,食多多都唔怕!加埋豐富肥美嘅三文魚同埋清甜嘅蟹肉,正!🌻俄羅斯黑安格斯肉眼扒🐂 9/10牛味非常濃郁!肉質鮮嫩,肉汁亦都鎖晒喺入面非常Juicy,值得一提,佢個蒜蓉醬配上肉眼簡直係驚為天人,叫呢款嘅同志們記得唔好錯過! 🌻士多啤梨芭菲 6/10甜品相對有少少失色,味道偏向非常甜,不過都可以一試! 🌻芒果天堂8/10唔好比佢個名呃到,其實除左芒果仲有好多味道喺入面! 包括菠蘿,柑橘等等。口味清新唔漏,雖然天寒地凍但係呢杯野一定都係必點之選!

🌻前菜, 餐湯,蒸蛋 7/10
蛋花湯同埋蒸蛋非常好食,一定唔會令你失望

🌻幸圓雜錦魚生飯 (松葉蟹肉,三文魚)🐟 8/10
加埋豐富肥美嘅三文魚同埋清甜嘅蟹肉,正!

🌻俄羅斯黑安格斯肉眼扒🐂 9/10

🌻士多啤梨芭菲 6/10
甜品相對有少少失色,味道偏向非常甜,不過都可以一試!

🌻芒果天堂8/10

2025-01-16
2025-03-06 209 浏览
朋友介紹話 呢度有間餐廳好好食,於是就過咗嚟呢度試吓!呢度嘅晚餐真係超高質,西式咖啡店嘅氛圍好有格調,食物亦非常精緻,每一道菜都好值得推介。🍴首先,我哋點咗個A4和牛沙律配松露油酢汁。個和牛真係啖啖肉嫩,入口即化,配上松露油醋汁,香氣逼人,真係好滋味🥩🥗。🍣接住我哋試咗個大葉醬魚生他他。新鮮嘅魚生同埋大葉醬完美結合,口感滑溜溜,味道鮮甜,又唔會太重,真係好似喺日本廚房即刻整出嚟咁。🍚最後嘅重頭戲就係幸圓海膽五色丼。海膽鮮甜,配上三文魚籽,爆漿又脆口。其餘三款由廚師發辦,每一款都好有驚喜,味道層次豐富,令人大飽口福。呢度嘅環境好舒服,啱晒一家人嚟慶祝特別嘅日子,而且嘅菜色亦都係水準之作,每一啖都有唔同嘅驚喜同滿足感,媽媽都非常開心😄。所以,如果你搵緊一個好地方慶祝或者同親愛嘅人用餐,幸圓真係不容錯過🎂🍤🍣

今晚想嚟一場無與倫比嘅西式美食之旅,就嚟到位於鰂魚涌嘅「幸圓」食晚餐啦!✨ 【幸圓海膽五色丼】(海膽、三文魚籽、另外三款由廚師發辦)。要講,真係一流!🤗🤗 海膽非常新鮮, 我係一個超鍾意食海膽嘅人,呢一度嘅海膽完全符合我嘅心水,好甜好好食!!三文魚籽亦超鮮甜。加上另外三款由廚師親自挑選嘅食材,每一口都係味覺嘅享受!每啖都好滿足!🤠✨ 【燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬】。呢道菜真係不得不讚!🤭 八爪魚燒到外層金黃酥脆,內裏鮮嫩多汁,伴隨住蒜味味噌蛋黃醬嘅香氣,味道一流,每一口都好滿足!😣😣 超好味✌🏼✨ 【脆皮半熟鴨胸配奶油胡椒汁】。呢度嘅鴨胸真係一絕!🤩 鴨胸煮到剛好半熟,外皮脆口,內裏嫩滑,配上奶油胡椒汁,味道融合得天衣無縫!😋「幸圓」真係讓人眼前一亮,無論係食材嘅質素定係創意都可見廚師嘅用心。😝 每一道菜都係味覺嘅享受,實在值得再嚟一試!🤛🏻總括嚟講,呢間西式咖啡店整得非常用心,食物新穎獨特,價錢公道,份量十足,實在值得大力推薦!

2025-02-19
2025-03-03 145 浏览
最近喺鰂魚涌搵到間幾舒服嘅餐廳——幸圓,tea set選擇幾多,環境都幾靜,啱晒放假hea住嘆杯茶。燉牛肉配白飯,味噌味幾濃,帶少少甜味,牛舌彈牙,牛筋炆得夠腍,配埋白飯幾滿足。鍾意食牛肉嘅話應該會幾啱口味。魚生丼有三文魚、吞拿魚同赤蝦,魚生睇落幾新鮮,入口冇腥味,醋飯酸度剛剛好,食落幾清爽。飲品試咗奇異果果汁同伯爵奶蓋特飲,果汁幾清新,酸酸甜甜幾開胃,另一杯伯爵茶加cream cheese 奶蓋,仲有淡淡酒味,味道幾特別,鍾意試新嘢可以一試。最後試咗抹茶牛角窩夫,外層香脆,內裡軟熟,抹茶味幾濃,唔會過甜,配埋糖霜,幾滿意。呢度tea set選擇多,味道唔錯,環境都幾舒服,想搵間靜啲嘅地方嘆下午茶,呢度都係唔錯的選擇。😌

2025-02-19
2025-03-03 181 浏览
一直都被這間餐廳的西日Fusion料理和甜品所吸引,今晚終於和朋友過來試試!😊✨餐牌上的選擇主要以小食和甜品為主,這次點了兩份晚餐,各包含餐湯、蒸蛋、前菜、主食和檸檬茶/水🍋。⟡‧₊ 前菜、餐湯、蒸蛋前菜是涼拌雲耳、魷魚粒和青瓜,味道酸酸甜甜,頗為開胃🥗。蛋花海帶湯的味道像麵豉湯,建議搭配蒸蛋一起享用,這樣能平衡湯的鹹味☁️主菜⟡‧₊ 幸圓自選雜錦魚生飯(包括三文魚、帆立貝、赤蝦) ($178+$30)(可任選兩款刺身,另加$30追加更多配料)原來是角粒魚生飯!刺身粒粒都新鮮又厚身,特別是三文魚,真是肥美😋與蟹籽、玉子、青瓜、牛油果和油醋汁攪拌來吃,豐富又美味✨。⟡‧₊ 紐西蘭活青口配干貝白酒香草汁扁意粉 $168青口的大小和份量都令人滿意,但有部分青口帶有點蠔味🦪。香草汁有淡淡的酒香,整體口感不會油膩~⟡‧₊ 宇治金時牛角包窩夫 $72甜品是這餐的焦點!外脆內軟的牛角包窩夫配上濃郁的抹茶醬,味道剛剛好,不會太甜🍵連埋煙韌的白玉和紅豆醬吃,感覺真幸福💖旁邊還有抹茶味蕨餅和豆腐雪糕可以享用🍧⟡‧₊ Kiwi Parsdise $58奇異果蘋果沙冰,上面還有片薄荷葉,甜度適中,開胃之選🥝

⟡‧₊ 前菜、餐湯、蒸蛋

主菜
(可任選兩款刺身,另加$30追加更多配料)

⟡‧₊ 紐西蘭活青口配干貝白酒香草汁扁意粉 $168

⟡‧₊ 宇治金時牛角包窩夫 $72

⟡‧₊ Kiwi Parsdise $58

奇異果蘋果沙冰,上面還有片薄荷葉,甜度適中,開胃之選🥝
2025-03-02 108 浏览
位於鯽魚涌的幸圓,係一間主打西式同日式料理既餐廳,店內既裝修以簡約為主調,餐廳透光感十足,洋溢着寫意既氛圍🍞海膽他他多士面頭料既份量比多士仲厚🤌🏻 滑滑既海膽,加左生魚 ,烘熱既脆多士底,加左特製醬。食落酸酸甜甜,幾開胃🤓黑安格斯肉眼扒🐮跟住嚟個牛扒,有肉味又剛好六成半熟,嫰滑嘅淡粉紅色代表無失手之餘仲保持穩定高質素,伴菜薯蓉又熱又juicy 完全無投訴。燴牛尾鵝肝大通粉🍝另一款是燴牛尾鵝肝蕃茄汁通粉顏色好靚,鋪牛尾同鵝肝,拌勻來吃,每一啖通粉都滿滿香口蕃茄味,yummy yummy…呢一款都係好creamy好惹味,每一條通粉都吸入了醬汁,好正。呢度既通粉,醬汁配搭得好好,愈食愈惹味。炸雞卷🐥手工製作,上菜時聞到雞油香,而且秘制醃料,皮脆肉鮮,正!而且咬下去真的好爆汁呀!🍹Kiwi Paradise & 🍸 Royal Sunrise兩款飲料也都很好喝,有草莓橙汁🍓和奇異果蘋果🥝的,都是真材實料,所以喝起來不會太有氣泡水那種往鼻子👃衝上來的感覺,非常推薦

🍞海膽他他多士

黑安格斯肉眼扒🐮

燴牛尾鵝肝大通粉🍝
另一款是燴牛尾鵝肝蕃茄汁通粉

炸雞卷🐥

2025-02-28 148 浏览
来这家幸圆吃饭,是朋友推荐的,当然又是甜品脑袋冲着它家的甜品来的,但是他家不止甜品好吃,我们还来吃了晚餐,我们选了一个招牌和牛饭,虽然价格不算低,但是确实品质很高,顶级的鹿儿岛和牛和鸡蛋一起,实在太绝了,另一个点了海虾他她它一份这个搭配很特别伤害上面的吃海鲜是生的,而下面的粉是熟的,配上一点点鱼籽很赞,很赞~一点都不腻!草莓舒芙蕾也是现做的。不甜不淡,刚刚好,又是那种软软的海绵的感觉,一进口就难忘甜品.饮品我点了百香果抹茶,上次点了百香果抹茶之后特别爱,另外加了一杯抹茶拿铁,他家的抹茶真的浓香浓香⋯

来这家幸圆吃饭,是朋友推荐的,当然又是甜品脑袋
鯽魚涌美食何其多,選擇困難症又發作最後揀咗一直喺我check list中好評比較多嘅幸圓!餐廳位置十分方便,地方寬敞舒適,乾淨衞生。餐牌選擇十分多,價錢一點都不貴!💯時令刺身丼(包括三文魚﹑深海池魚﹑北海道帆立貝、赤蝦、鯖魚、海膽、真鯛)有7品算係唔錯,基本該有嘅都有三文魚,海膽,赤蝦同池魚重點係刺身超級新鮮,就連三文魚都好好味特別推介深海池魚同赤蝦,十分正!大家對呢個刺身都十分滿意🍽️燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬前菜原條八爪魚鬚肉質咬感軟腍,口感爽脆彈牙有嚼勁😋配搭蒜味味噌同蛋黃醬,整體味道蒜香微甜,十分惹味👍🏻🍽️燴牛尾鵝肝大通粉我最鍾意呢個大通粉,醬汁有我愛嘅茄汁,配上鵝肝,味道好特別,而且有好多牛尾,,份量大之餘又好香鵝肝味,簡直食到唔停口。
鯽魚涌美食何其多,選擇困難症又發作
最後揀咗一直喺我check list中好評比較多嘅幸圓!

有7品算係唔錯,基本該有嘅都有三文魚,海膽,赤蝦同池魚
重點係刺身超級新鮮,就連三文魚都好好味
特別推介深海池魚同赤蝦,十分正!
大家對呢個刺身都十分滿意

🍽️燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬

🍽️燴牛尾鵝肝大通粉

2025-02-26 160 浏览
尋日,我本來諗住搵個地方飲咖啡,啱啱經過呢間舖頭,見到入面擺放嘅精緻甜品同午後陽光吸引住我,於是就入咗去。店內燈光柔和,音樂清新。今次嘅下午茶,我揀咗雞腿意粉,而朋友就揀咗一碗關東煮。意粉吸收咗醬汁入面嘅肉香,每一啖都滑順。雞腿肉同蛋香氣嘅融合,聞落就令人想食。朋友嗰碗關東煮,魚湯嘅原香好獨特,各式魚片、豆腐同烏冬等材料令呢碗湯增添暖意,好似身處喺日本城市道旁嘅小攤。不過,下午茶當然少唔到甜品。仲有“Roayl Sunrise”同“Capital Heaven”。我感覺到,前者入口清新,口感細膩;後者帶有果香,甜而不膩,為呢頓下午茶畫上完美句號。如果你都想搵個地方享受美食同生活嘅快感,呢度真係必去嘅地方。

2025-02-12
2025-02-25 203 浏览
赤味噌燉牛三味配白飯🥩三味即係牛脷、牛肋肉同牛筋,全部都已經燉得好軟腍同好入味🤩牛脷口感軟腍仲帶啲彈性,牛肋肉肉香四溢,牛筋質地細膩入口即化🥰配搭嘅醬汁帶住又鹹又辣嘅口感,同牛肉嘅鮮味完美結合👍🏼雞髀肉親子意大利粉🍝西式同意式嘅結合,雞髀肉經過醬燒處理後,外皮焦香食落去肉質嫩滑多汁👍🏼醬汁帶住甜鹹適中嘅味道,滲入意粉入面,令每一啖都充滿住濃郁嘅滋味🤤半熟嘅溫泉蛋簡直就係完美點綴!撈勻後令整體口感更加絲滑入口,味道更加和諧,一流!朱古力芭菲🍨呢款甜品簡直甜到我心坎裡!層次豐富之餘,仲甜而不膩,簡直就係朱古力愛好者嘅夢幻甜品😇✨濃郁嘅朱古力慕絲絲滑細膩,帶住淡淡可可嘅苦韻,同香甜嘅朱古力醬互相平衡👏🏼每一啖甜度都啱啱好,我真係好鍾意!
赤味噌燉牛三味配白飯🥩

雞髀肉親子意大利粉🍝

朱古力芭菲🍨

2025-02-17
2025-02-25 149 浏览
首先想推薦嘅係【時令刺身丼】,三文魚柔嫩細膩,北海道帆立貝鮮甜滑嫩,真鯛彈性口感,仲有其他新鮮嘅刺身,整體搭配得恰到好處,每種刺身嘅口感都好清爽,配上粒粒分明嘅白飯,令人一口接一口。接著係【自選雜錦魚生丼】,松葉蟹嘅蟹肉鮮甜飽滿,八爪魚富有嚼勁,三文魚籽喺口中爆開,整碗丼飯都係滿滿嘅鮮味,好好食。佢哋嘅【大虎蝦】令人印象深刻。口感鮮甜彈牙,蝦肉緊緻而多汁,正!而【三杯酢廣島蠔】係用微酸嘅醬汁帶出蠔嘅鮮甜,蠔肉滑順肥美,整體風味清爽平衡。甜品推薦大家【Uji Matcha Croffle】。抹茶風味濃郁而唔苦澀,Croffle口感酥脆,內部鬆軟,每一口都充滿濃郁嘅茶香同奶香。而【Strawberry Parfait】則係草莓嘅微酸配埋奶油嘅香甜,整體口感令人意猶未盡。

2025-02-23 189 浏览
來到這間日式西餐與友人慶祝生日本來想點他們梳乎厘,但可惜已經沒有做了榛子朱古力牛角包窩夫這份甜品相當高質相較其他地方的牛角包窩夫外觀更加立體,味道也更加有層次感Royal Sunshine這杯玫瑰花飲料就是我們來這間餐廳的目的味道是清甜的水果沙冰梳打,打卡也100分相撲火鍋大量的雞肉和配菜雞肉味道極好,非常嫩滑還有我最喜歡的雞軟骨團子但那個年糕就真的不好吃那件年糕難吃到我和有人都沒有吃魚子蟹肉芝士玉子燒賣相很可愛滿滿的蟹肉和蟹籽非常足料但玉子燒未能做到流心效果,只是一般質素土佐豆腐這款豆腐真的需要吐糟整份軟巴巴,感覺很油醬汁也不好吃我和友人咬了一口就放棄了
來到這間日式西餐與友人慶祝生日
本來想點他們梳乎厘,但可惜已經沒有做了

這份甜品相當高質
相較其他地方的牛角包窩夫
外觀更加立體,味道也更加有層次感

Royal  Sunshine

Royal Sunshine
這杯玫瑰花飲料就是我們來這間餐廳的目的
味道是清甜的水果沙冰梳打,打卡也100分

相撲火鍋
相撲火鍋
大量的雞肉和配菜
雞肉味道極好,非常嫩滑
還有我最喜歡的雞軟骨團子
但那個年糕就真的不好吃
那件年糕難吃到我和有人都沒有吃
魚子蟹肉芝士玉子燒
魚子蟹肉芝士玉子燒
賣相很可愛
滿滿的蟹肉和蟹籽非常足料
但玉子燒未能做到流心效果,只是一般質素

土佐豆腐
土佐豆腐
這款豆腐真的需要吐糟
整份軟巴巴,感覺很油
醬汁也不好吃
我和友人咬了一口就放棄了
2025-02-21
庆祝纪念
生日
Royal  Sunshine
2025-02-20 283 浏览
生活需要一點甜 🍨放工想食芭菲幸圓環境充滿和風感覺 環境舒適Set dinner 前菜好豐富卷物、紫菜粟米蛋花湯、日式蒸蛋 🥚 ✨幸圓自選雜錦魚生丼✨配玉子、青瓜、牛油果、枝豆肉、蟹籽可以自選壽司飯、田園沙律或者讚岐烏冬醬汁都可以揀日本大葉油醋汁、幸圓香辣蛋黃醬、明太子彩椒醬兩款刺身都可以自己揀 有好多選擇我揀咗三文魚同油甘魚 刺身厚切肥美配埋明太子菜椒醬同牛油果一齊食非常配合健康又好食✨烤雞髀鵝肝意粉✨鵝肝厚切 充滿油脂香味 烤雞髀表面烤得香脆 意粉醬汁非常Creamy 加上蛋黃撈埋一齊食更香口✨宇治金時芭菲✨賣相好靚 有好多配料抹茶雪糕味道香濃 配埋紅豆一齊食係完美配搭抹茶蕨餅配搭雲呢拿雪糕 味道都好特別底層仲有脆脆同抹茶cream 口感豐富套餐餐飲可以升級✨比利時朱古力朱古力味道非常香濃 入口香滑
生活需要一點甜 🍨
放工想食芭菲
幸圓環境充滿和風感覺 環境舒適

Set dinner
前菜好豐富
卷物、紫菜粟米蛋花湯、日式蒸蛋 🥚

✨幸圓自選雜錦魚生丼✨
配玉子、青瓜、牛油果、枝豆肉、蟹籽
可以自選壽司飯、田園沙律或者讚岐烏冬
醬汁都可以揀日本大葉油醋汁、幸圓香辣蛋黃醬、明太子彩椒醬
兩款刺身都可以自己揀 有好多選擇

底層仲有脆脆同抹茶cream 口感豐富

套餐餐飲可以升級✨比利時朱古力
朱古力味道非常香濃 入口香滑
2025-02-06 424 浏览
很失望,食物選擇少,質素差, 麵豉湯加 蘿蔔及洋蔥做餐湯,實在難飲。除了4個套餐外,餐牌一半食品已不能提供,有些已劃去,有些下單時才告訴你沒有食材了。唯一好處是坐得舒服,可能人少,職員服務一般,漏上前菜,真是冇言,不會再光顧了。
2025-02-01