2020-10-28 103 浏览
今日放工去咗一間尖沙咀嘅小店位置都幾隱蔽 喺一蘭隔離但食物真係好有驚喜簡單啲來講全部都好好食左口魚溫泉蛋到庭烏冬好多左口魚呀 好肥美 正!烏冬煙韌彈牙唔會過淋好好食😋跟住就食咗八爪魚大阪燒好豐富嘅八爪魚 🐙真係淡淡都有個味配合得好好真係好似去咗日本咁呀😍另外仲有兩個小食明太子雞翼炸得啱啱好 好香口👍🏼另外就係七味魚翅乾 又幾有驚喜喎幾有趙口送啤酒一流唔會過鹹 甜甜地好似食魷魚乾咁👍🏼飲品方面叫咗一杯啤酒同埋一杯巨峰提子乳酸梳打 杯梳打就好似提子味嘅益力多咁啦 唔錯嘅好味👍🏼總括嚟講啲餐全部都好食嘅其實佢仲有招牌菜三重芝士鰻魚飯 不過今次揀咗清清地左口魚烏冬如果想食得邪惡少少獎勵吓自己 都可以試吓佢嘅鰻魚飯呀下次下次 下次大概可以🎶😆
今日放工去咗一間尖沙咀嘅小店
位置都幾隱蔽 喺一蘭隔離
但食物真係好有驚喜
簡單啲來講全部都好好食
左口魚溫泉蛋到庭烏冬
好多左口魚呀 好肥美 正!
烏冬煙韌彈牙唔會過淋
總括嚟講啲餐全部都好食嘅
如果想食得邪惡少少獎勵吓自己 都可以試吓佢嘅鰻魚飯呀
下次下次 下次大概可以🎶😆
2020-10-22 118 浏览
早排約了朋友想食返餐高質日本餐,於是就走去棉登徑一帶餐廳林立嘅地方揀間試下,轉角見到呢間叫平成嘅日本餐廳小店,門口已經好有日本居酒屋嘅感覺,於是就入去一試!樣樣食物都想淺嘗幾口嘅我地決定主要叫小食,首先有呢個紫薯沙律,賣相十分吸引,開頭仲擔心紫薯帶甜味唔知會唔會有啲唔夾,食落發現味道比較似平日食開嘅薯仔沙律,只有淡淡的紫薯甜味,味道不錯。作為蟹膏控,每次去到居酒屋都忍唔住叫燒蟹蓋,呢個松葉蟹蓋望落唔大,只有大概掌心size,但內裏係爆膏!蟹膏嘅鮮味不在話下,份量更加係超值。跟住再叫左個燒五花腩三重芝士蛋餅,呢個聽個名已經覺得好fusion,食落有啲似煎蠔餅同韓式芝士煎蛋嘅感覺,加上邪惡嘅芝士同五花腩好難唔好味!吃過一堆小食後其實已飽了一大截,但最後都再要了個溫泉蛋野菜明太子炒稻庭烏冬主食,明太子味道香口,炒烏冬一向係絕配。最後當然不得不提呢款日本酒,只係睇到呢個陣容已叫我同朋友十分興奮,一邊吃小食一邊送酒果然係最佳享受。

2020-10-19 115 浏览
朋友介紹這間好特別既居酒屋, 但一直都未有機會黎。今晚終於有機會啦,黎開尖沙咀就搵好野食下先。又真係有d似日本既居酒屋, 佢就係棉登徑既街尾, 好有隱蔽既感覺,而且店口細細, 完全係去左日本搵食既感覺。店入面佈置到好日本feel既感覺, 我諗老闆都有想客人有同市區不同既感覺。老闆都好nice, 幾好客, 又會主動介紹野食比客人。 本來冇諗過紫薯沙律, 但老闆推介,即管些下。 仲有胡麻冷菠菜, 牛肉大阪燒, 海量蔥溫泉蛋灸燒左口魚裙邊稻庭烏冬。 果然有驚喜, 紫薯沙律原來係大碟紫薯蓉,味道配得剛剛好, 唔會太甜, 幾開胃。 竟然佢同胡麻冷菠菜好夾。再黎食主菜, 對我地烏冬控真係食得好開心。 海量蔥真唔係講笑, 不過我最欣賞係佢個湯, 味噌夠鮮, 成碗烏冬即時提亮。 而牛肉大阪燒, 啖啖牛肉同蔬菜, 唔會成口粉醬,好抵食。而最後再配左杯柚子茶同薑母茶, 簡直係美滿既一餐。
朋友介紹這間好特別既居酒屋, 但一直都未有機會黎。
今晚終於有機會啦,黎開尖沙咀就搵好野食下先。
而最後再配左杯柚子茶同薑母茶, 簡直係美滿既一餐。
2020-10-19
  • 海量蔥溫泉蛋左口魚裙邊稻庭烏冬
  • 牛肉大阪燒
  • 紫薯沙律
2020-10-18 114 浏览
今日出開尖沙咀搵食,無意中比我發現到尖沙咀有間居酒屋,見門口好靚就入去試試。餐廳環境好靚,好有居酒屋feel, 最貼心係見到有衣架排係牆,比客人排起褸。餐牌方面,選擇好多,樣樣都好吸引,同朋友選左好耐先選到。頭盤點左胡麻冷波菜,之後八爪魚大阪燒: 麵粉皮唔會太厚,每份大大粒八爪魚係入面,正。鹽蔥醬燒牛舌粒,呢個係我大推!牛舌粒唔好好韌,配埋咸咸地鹽蔥,而且仲有芝麻油,食得出係用靚芝麻油,用黎送酒一流!仲點左燒雞皮同溫泉蛋明太子炒稻庭烏冬。雞皮好卜卜脆,用黎送酒最埋。炒烏冬都落足料,發開蛋汁夠晒惹味。
餐牌方面,選擇好多,樣樣都好吸引,同朋友選左好耐先選到。

2020-10-15 1818 浏览
約左朋友行K11,本人唔太喜歡去連鎖店餐廳食飯,所以去左商場後面棉登徑去搵食🕵🏻‍♂️🕵🏻‍♀️走到角落見到一間小店,門口一睇就知係日式居酒屋,以木為主,好有feel,咁梗係一解日本之苦😭😭店內裝修簡約,好有一貫嘅日本風,牆身貼滿日本清酒嘅紙,及牆上有衣架可掛外套,好體貼紫薯沙律🍠🥗~前菜已經超驚喜,香濃紫薯,一啖就知唔係雪藏野,而且啖啖都有新鮮紫薯粒粒口感,偏帶少少果酸,十分開胃,再加上有三文魚子,日本風十足😋😋燒五花腩三重芝士旦餅🐽🧀🥚~芝士旦餅十分濃,旦面又放滿燒好嘅五花腩,香口之餘,油份又俾旦餅吸晒,好軟滑,面上佈滿蔥花解油膩,可以食多幾啖,一口接一口鹽燒油甘魚鲛🐟~燒得剛剛好,魚皮香脆,肉質油份高,唔會太干身👍🏿,而且魚皮帶有少少柚子鹽味(唔知有無食錯,又唔敢問店員)海量蔥溫泉旦黑松露牛肉🐄稻庭烏冬~整碗其實好大碗,多餸到睇唔到下面係飯定烏冬🤣🤣,勁岩我呢d大食妹,第一啖當然飲湯先,入口香甜,好有日本feel,烏冬彈牙,加左黑松露一齊食,又唔同風味,🤭🤭第一次加黑松露落烏冬,勁鄉下妹,真心好食荔枝乳酸梳打百香果乳酸梳打

荔枝乳酸梳打
百香果乳酸梳打
2020-10-14
  • 海量蔥溫泉旦黑松露牛肉稻庭烏冬
  • 紫薯沙律
2020-10-09 123 浏览
今年冇得去旅行,最掛住既就係日本,所以係香港就想揾d充滿日本風情既居酒屋,以解相思之苦,今日黎到尖沙咀,就俾呢間平成吸引住左淨係睇門口已經好有和風既感覺,簡單既裝修已經好有味道店內既佈置簡單,座位吾多,但好有日本小店既味道,黎呢到真係有種去左日本既感覺店內食物選擇種類繁多,對於我呢個日本痴黎講,真係樣樣都咁吸引首先要左兩杯野飲,係荔枝乳酸梳打同巨峰提子乳酸梳打,夠凍之餘吾會太甜,酸酸地既味道令到個人更開胃叫左兩個小食,一個係鹽葱醬燒牛舌粒。呢到既牛舌粒食落好爽口彈牙,而且入味,加埋d葱一齊食,令牛舌粒更香囗。另一個係雞肉脆骨棒,呢個賣相勁吸引,烤到外皮有d金黃色,食落去好多肉汁,仲有d脆骨係入面好有口感三文魚籽紫菜胡麻醬冷面,我一見到已經心心眼,冷面上面鋪滿左紫菜,食落去好香,三文魚籽好鮮味。冷面質地煙韌,同胡麻醬係最佳配搭八爪魚大阪燒,醬料十分多,每一啖都充滿醬汁既味道,而且每一舊都好足料,有大大舊八爪魚,又吾會好厚粉真係好耐冇係咁有日本感覺既地方食日本料理了,今餐總算重拾番係日本既情懷

淨係睇門口已經好有和風既感覺,簡單既裝修已經好有味道

• 八爪魚大阪燒
  • 三文魚籽胡麻冷麵
  • 乳酸梳打
2020-09-28 253 浏览
尖沙咀棉登徑有不少食肆,平成位於棉登徑頭嘅轉角處,門面頗像日本嘅居酒屋。推開趟門,內裏面積不大,只有四五張枱,店員忙於喺廚房工作,俓自和朋友找了一張高枱坐下。食物方面選擇都唔少,兩人分別點左:一口炸雞,個炸漿好薄,外層炸得香脆,內裏雞肉仍保持得十分嫩滑,非常之香口。蒲燒鰻魚丼午餐。由於叫咗一尾,所以鰻魚份量頗多,但唔係每件鰻魚都燒得咁均勻,有兩三件燒得唔係太熟,再加上飯只係用普通嘅米,唔係日本珍珠米,整體比較失色。八爪魚大阪燒。呢度嘅大阪燒,用嘅粉漿唔多,八爪魚份量充足,但味道偏淡飲品方面只叫咗一杯百香果乳酸梳打,飲落酸酸微微,唔太甜。

食物方面選擇都唔少,兩人分別點左:

飲品方面只叫咗一杯百香果乳酸梳打,飲落酸酸微微,唔太甜。
2020-09-20
2020-09-21 148 浏览
好耐都冇食過日本野,所以今晚決定本地消費,網上搵到呢間位於尖沙咀既小店。細細間店設計好有日本feel野菜牛肉壽喜燒牛肉肥瘦均勻,份量都幾多,加埋壽喜燒鮮甜既湯底!Yummy! 配料有南瓜、蘿蔔、冬菇,全部都好入味,好開胃!八爪魚大阪燒可能第二度食大阪燒會粉多於料,但呢間小店剛剛相反,每一口都有八爪魚,口感豐富,落足料,必食之選👍🏻鹽蔥醬燒牛舌粒右邊呢碟牛舌粒,佢用比較特別既鹽蔥醬,配上每一粒都好厚切牛舌,醬既咸度配合牛舌剛剛好,加上本身牛舌質素不錯,非常爽口燒香蔥牛肉卷平時食得多金菇牛肉卷,今次試下佢呢個香蔥牛肉卷,燒得好香,不錯,而且有6卷,都好抵食!仲有點左杯巨峰提子乳酸梳打,唔會太甜,味道好清新,推薦
好耐都冇食過日本野,所以今晚決定本地消費
,網上搵到呢間位於尖沙咀既小店。

細細間店設計好有日本feel

野菜牛肉壽喜燒
牛肉肥瘦均勻,份量都幾多,加埋壽喜燒鮮甜既湯底!Yummy
! 配料有南瓜、蘿蔔、冬菇,全部都好入味,好開胃!

八爪魚大阪燒

鹽蔥醬燒牛舌粒

燒香蔥牛肉卷

仲有點左杯巨峰提子乳酸梳打,唔會太甜,味道好清新,推薦

本來想去一蘭,但無意中發現依間平成係一蘭附近,開一開openrice睇到食評又唔太差, 所以決定先去依間平成,點知好伏一入到去一眼睇曬得四張枱,好細好窄,樓底又低空間感欠奉,最慘係門外係木門完全睇唔到入面係咁細,心諗如果好食都無所謂啦,點知唔係囉,食物味道普通,份量不多,反而價格中上,CP值唔高芝士鰻魚飯既鰻魚都算多有八塊,鰻魚肉都算肥美,但有鰻魚尾有較多碎骨,要慢慢小心食,以$138既價錢可以有更好既選擇。另外,食肆入面不太通風冷氣微弱,食起野上黎不太舒適。
三重芝士火山鰻魚丼
三重芝士火山鰻魚丼
2020-09-14
2020-08-27 118 浏览
今次叫左三重芝士火山燒鰻魚丼上次叫半尾 今次叫一尾🥰佢既鰻魚好好食仲有黑松露鹿兒島和牛丼🐂都好味呀👏🏻雖然鋪頭細細 但都好好坐 好有feel岩哂同朋友一齊傾下計
今次叫左三重芝士火山燒鰻魚丼
岩哂同朋友一齊傾下計

• 三重芝士火山燒鰻魚丼
  • 三重芝士火山鰻魚丼
  • 三重芝士火山鰻魚丼一尾
一眨眼來到了8月,2020年就這樣過了超過一半了,什麼時候才可以無憂無慮出去玩呢?三號風球下,我和友人冒著風雨來到這家位於棉登道的小店,正好是在一蘭拉麵的旁邊,店面不大,大概放了四至五張桌子。友人一早訂好了桌,不怕去到沒位子~店子的牆身都貼滿了不同的酒的包裝紙,挺有特色的,晚上來喝一杯再吃幾串串燒應該會是相當愜意。可是這次是來吃午餐的,所以就沒喝酒也沒吃串燒了~我們點了邪惡三重芝士火山燒鰻魚丼 x 海量蔥溫泉蛋灸燒左口魚邊稻庭烏冬,現在午市半價,算是很划算。芝士、鰻魚和左口魚都是我很喜歡的!這個朋友每次挑的餐廳都很合我口味鰻魚燒得外面有點脆脆的,但入口並不乾亦不腥,而且值得讚的是碎骨處理得很好,吃的時候不會覺得有很多魚刺,味道和口感來說都不錯。不過鰻魚配芝士真的不開玩笑的會吃到超飽,畢竟鰻魚本來都帶點油脂,再配芝士,是飽上加飽。雖然說午市半價,但份量來說卻是毫不吝嗇,鰻魚鋪滿飯面,非常有誠意。至於灸燒左口魚烏冬,我平日吃的通常都是左口魚壽司或是左口魚丼,配烏冬倒是頭一回。賣相來說,當然不及店內其他食物吸睛,但其實它味道是很不錯的(當然也要看你喜不喜歡吃蔥,我是可以吃大量蔥的人)。烏冬湯

可是這次是來吃午餐的,所以就沒喝酒也沒吃串燒了~

三重芝士火山燒鰻魚丼

至於灸燒左口魚烏冬,我平日吃的通常都是左口魚壽司或是左口魚丼,配烏冬倒是頭一回。賣相來說,當然不及店內其他食物吸睛,但其實它味道是很不錯的(當然也要看你喜不喜歡吃蔥,我是可以吃大量蔥的人)。烏冬湯底就是鹹鹹的味道,要提升這個烏冬的味道層次,就要靠海量的蔥,還有左口魚。
海量蔥溫泉蛋灸燒左口魚邊稻庭烏冬

喜歡左口魚的人,很多都是喜歡它入口即融,滿口油香。像這類油脂豐富的魚,還是配白飯最好吃,因為白飯會吸收了魚的油脂,但若果配湯烏冬,油脂就融在湯中,像我這種喜歡滿口油香的人,可能就會覺得「唔夠喉」了。

食物來說,這家店是不錯的,只是店內的哥哥比較cool ^^" 如果能在服務方面多花點心思,令人有一個比較愉快的用餐體驗,應該會更加好。
2020-08-01
三重芝士火山燒鰻魚丼
海量蔥溫泉蛋灸燒左口魚邊稻庭烏冬
2020-07-29 86 浏览
舖面唔算好大但超好feel, 好似去左啲地道日本小店咁。喺尖沙咀k11附近唔算好難搵。入到去,啲員工都好有性格,感覺佢哋對自己嘅嘢食好有信心!所以我都好有期望!我地叫左2個麵2個小食,全部都好有水準同好足料!我同個fd都好讚嘆😋首先係叫左個蟹肉蟹膏拉麵,同炒三文魚稻庭烏冬,個蟹肉拉麵真係超多蟹肉多到啖啖拉麵都有肉,好正!而三文魚湯烏冬都係好足料,係鍾意濃味嘅我覺得有少少淡!不過都係好不錯!😛之後我地都叫左魚翅干同芝士蛋餅,個魚翅干竟然同個蛋餅同價,而且好好食!個蛋餅d芝士係拉絲的!好出色!So far好多野都好滿意!想食日本野可以try try!🤩

個蛋餅d芝士係拉絲的!好出色!
So far好多野都好滿意!
想食日本野可以try try!🤩
久唔久就會萌生出去旅行既想法🥺😭早排係🐷既生日 所以就朝早食哩間 夜晚去dondondonki黎當自己去左轉日本🇯🇵🤪.呢間餐廳係位於一個較為唔起眼既位置 所以我地都搵左一段時間🤣而且佢係屬於較細既餐廳 企喺門口真係一眼就睇晒成間舖😳但係裝修都幾用心 有啲似迷你版日式居酒屋😆❤️(我真係好想去日本😭...~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💭三重芝士火山燒鰻魚丼🔥🧀🍱|💰$200基於我真係一個超級鍾意食鰻魚嘅人所以一嚟就已經決定要食呢個😛只係諗要唔要芝士呢個決定諗咗大概10分鐘🤪最後都係決定要因為好似特別啲😆.雖然佢價錢係偏貴 但係我會話呢個飯真係值得呢個價!😍你睇吓碗飯鰻魚嘅份量就知我地食得幾滿足~厚切鰻魚食落去彈牙得來又唔會話有油膩嘅感覺🐟生熟程度啱啱好 冇overcook到好un🤣同埋面頭嘅芝士係連埋個飯一齊燒 所以連個飯都好好味😭❤️ .唯一係我覺得個鰻魚醬有少少鹹 不過只係好少好少 總括嚟講係我近期食過最好食嘅鰻魚飯🐟🍚😭..💭溫泉蛋左口魚烏冬🥚🍜|💰$170又係我鍾意食嘅烏冬🤪坦白講我哋第一眼望落去以為呢個係會中伏🤣個賣相好似唔係幾值呢個價錢咁.但係 呢個都係一個好好

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
💭三重芝士火山燒鰻魚丼🔥🧀🍱|💰$200
雖然佢價錢係偏貴 但係我會話呢個飯真係值得呢個價!😍
💭溫泉蛋左口魚烏冬🥚🍜|💰$170
但係 呢個都係一個好好食嘅烏冬🥺烏冬嘅質地係偏向有嚼勁而唔係煮到軟晒~ 而且左口魚嘅份量都比得好足😆又或者其實左口魚配咩都好好食😳🤪.
唯一一點係 又係個湯底有啲啲啲啲鹹🤣 不過味道來講算係唔錯~ 夾埋隻溫泉蛋食一流🥰.
總括嚟講我好滿意呢間居酒屋😛唔係講笑係近期食過最好食嘅餐廳!🤣好似好誇張咁但係我記得我食完之後有衝動想去再去食🤪大家快啲去try try~
——————————————————
📍 平成 (尖沙咀)
☃️地址:尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖
💭推介指數:🍞🍞🍞🍞🍞 ( 𝕠𝕦𝕥 𝕠𝕗 𝟝 )·
——————————————————
2020-07-24 149 浏览
餐廳門口其實好細而且唔係好起眼,齋睇門面好似一間日式嘅居酒屋咁樣,而且好高級!餐廳入面唔係好大,大概得10個位左右,正正因為咁,感覺非常親切。➡️ 蒲燒鰻魚丼 一尾 ($160) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有成條鰻魚嘅份量,多到睇唔到d飯!鰻魚生熟程度啱啱好,而且又厚身,食落淡淡肉好正,鰻魚汁都好香,送飯一流!➡️ 牛肉大阪燒 ($100) ⭐️⭐️⭐️⭐️份量適中,煎得好香口,每一淡食入口都食到牛肉、紫菜同埋醬汁。➡️ 三重芝士蔥蛋餅 ($70)⭐️⭐️⭐️⭐️直接用一個煎pan咁樣上碟,嚟到嘅時候仲係熱辣辣,芝士味非常香,而且食落唔會好膩,配埋上面d蔥,好正😍😍平成地址📍: 尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫環境👀: ⭐️⭐️⭐️💫服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫

➡️ 蒲燒鰻魚丼 一尾 ($160) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

牛肉大阪燒
三重芝士蔥蛋餅
  • 芝士蔥蛋餅
2020-07-22 72 浏览
今次要試嘅餐廳個名叫做平成,幾個朋友試過都話好食,叫我一定要黎試吓,咁我就梗係唔執輸啦。本身以為呢度係主打居酒屋嘅食物,但原來don飯嘅選擇都唔少,啱晒我呢啲大食怕唔飽嘅人舖頭既佈置好有心思,牆上面貼住嘅全部都係食客飲過嘅sake既招紙果然係人氣小店,貼到成牆都係我同朋友一共叫咗五樣嘢,蒲燒鰻魚丼,三文魚子紫菜胡麻冷麵,颶風提子乳酸梳打,荔枝乳酸梳打,燒明太子蒲燒鰻魚丼睇相都知好足料,火候十足,食得出攤銷嘅感覺,鰻魚厚肉,每啖都超幸福胡麻醬加三文魚子冷麵啱晒夏天食,醒神開胃燒明太子香氣十足,一邊食一邊飲野一邊同朋友吹水係最高嘅享受今日要揸車嘅關係所以冇嗌酒,但係呢兩杯乳酸梳打都一樣咁好味同驚喜喎,飲落一樣有居酒屋嘅氣氛買單一共$495 ,你問我平唔平就一定唔算平㗎啦,中價啦,但係試問香港又有幾多個地方好似呢度咁咁有性格咁啱吹水啊。

果然係人氣小店,貼到成牆都係

胡麻醬加三文魚子冷麵啱晒夏天食,醒神開胃

燒明太子香氣十足,一邊食一邊飲野一邊同朋友吹水係最高嘅享受