2007-05-27 27 浏览
要搵一間好食既齋鋪好難因為齋菜變化唔多但今次因呢度既食評而黎1.沙拉腿排:一口咬落去,質感做得好似,炸得外脆內軟,好開胃既小菜2.日式野菜煲烏冬底:無咩特別,只係將所有食材放入煲煮滾3.豆腐蒸雙滑:類似蒸水蛋,底層係蒸蛋白,面頭淋上獻汁,味道清新最後奉上起沙既紅豆沙做甜品
要搵一間好食既齋鋪好難
因為齋菜變化唔多
但今次因呢度既食評而黎

2.日式野菜煲烏冬底:無咩特別,只係將所有食材放入煲煮滾

最後奉上起沙既紅豆沙做甜品
2007-05-19 26 浏览
為了慶祝友人找到一份新工, 我們去了食飯. 選擇這裡是因為朋友推介, 於是一齊去試一試.因為之前看過食評, 所以要叫的食物已經心中有數.本想叫set dinner, 但和心中想叫的食物不同, 所以最後都是決定散叫.我們叫了:1. 乳豬片: 幾香口, 口感也不錯, 值得一試.2. 薑蓉蒸鮮腐竹: waiter 介紹, 很清, 很滑, 一碟好簡單的菜已經令人回味.3. 東玻肉: 瘦肉個part 好似, 肥豬肉那part 質感差一點.4. 口水雞: 不是太辣, ok5. 香菇雪耳煲椰子(例湯): $38, 好清甜, 好好飲, 以這個$38來說, 超值!!!6. 焗香芋飯: 老人家最喜歡, 不過真係好香, 一定要叫(而且好大碟)送的糖水是椰汁黑糯米, 好好味!!最重要的是味精味不重, 油份也不多, 會再去食!!

因為之前看過食評, 所以要叫的食物已經心中有數.
我們叫了:
1. 乳豬片: 幾香口, 口感也不錯, 值得一試.
4. 口水雞: 不是太辣, ok

送的糖水是椰汁黑糯米, 好好味!!

最重要的是味精味不重, 油份也不多, 會再去食!!
2007-05-04 14 浏览
由於係第一次o黎常悅食素菜, 所以特別留意佢o地o的服務. 講真心句, 真係麻麻o地.坐低之後想叫o野食, 點知叫o左個應該係新o黎o既後生仔侍應, 我家姐講o野已經唔係細細聲o個種, 點知個侍應同佢相隔一個身位都聽唔到, o下o下要講幾次先知道. 都算喇, 我家組問佢係唔係用大新咭有樣o野食送, 佢又唔清楚, 話要等一陣佢去問問先, 呢樣已經唔係最離譜, 唔知佢係冇o左件事定係咩, 要我再出聲問多佢一次, 佢先即刻走去問佢o的同事伙計. 大佬, 做得呢份工唔該有少少heart, 咩都唔知o既唔該番工之前問好晒做o下功課先. 問到您唔知o既, 唔緊要, 即刻去問人喇, 要人客再追問o既就唔好喇.
(非会员)
2007-04-25 12 浏览
尋晚係mami o既生日,由於我同mami都係好中意食素去過好多叫做出名o既素食餐廳, 但大部份都失望而回, 吾係太油膩, 就做得馬馬虎虎, 見lee間幾多人讚就去姑且試試啦我6點零去位, 由於book左o既關係, 即刻安排左位俾我, 跟住個部長見我著短袖就主動同我講不如俾第2張離風口位遠d o既位俾我,當時諗:咁好禮貌o既,係吾係中左馬呀(有d衰),到等齊人之後order左個4人餐+芊頭焗飯+乳豬捲(lee兩個係見lee度d人推介所以先叫)翅(跟餐) - 吾係去飲杰撻撻o個d馬虎野,木耳同假翅都好爽,個湯好味窩夫粉皮(跟餐) –由於我懶醒一黎就落左d芥末, 搞到吾係咁好食, 不過d粉皮好爽口, 而窩口都吾錯西斤炒丁(跟餐) - 比較其他之下,佢係最失色, 可能佢d料好普通,冇驚喜, 但味道吾差薑”容”付皮(跟餐) –付皮有豆香, 味道好咕嚕雞球(跟餐) –lee個一致覺得d雞球做得好似”肉”, 好恐怖, 但佢吾會好似出面做到好多粉將, 吾油, 個汁好, 好正~素菜包(跟餐) –一般, 冇咩特別芊頭焗飯–好香芊頭, 好大碟, 就算好飽都重想食, 但真係食吾曬要打包, 推介!!乳

薑”容”付皮(跟餐) –付皮有豆香, 味道好

素菜包(跟餐) –一般, 冇咩特別

乳豬夾飽–lee個比咕嚕雞球做”肉”o既感覺更似, 係有皮有肉o個種, 個皮係真係脆嫁>0<, 皮下面o個層少肥都有, 塊肉更加似到…點解可以連肉o既纖維都做到嫁…佢炸o既程度係好, 吾係炸到油淋淋錦, 推介!!

其實除左食物好, 佢o既service應記一功, 佢見我地差不多食完又知我買左蛋糕, 佢會主動問你洗,吾洗cake出黎呀(不過佢當住我mami問, 搞到冇曬surprise), 而且當吹”立”蠋時佢會主動同我地熄左頭頂o既燈, 埋單時又會搞下爛gag(多謝您$501 Levis呀~-~III )

Overall, mami好滿意, 其他人都食好happy, 我會再黎: )
2007-04-18 13 浏览
第一次寫食評咋...琴日3個人六點去到walk-in,先知是日係初一齋期,所以好多人book晒位,好彩我地早去食咋...不過要7:30pm前交返table俾佢,總算可以試一試呢度d齋菜...叫左個2人餐+什錦齋鹵味,2人餐好似有:乳豬拼福卷--真係好似燒乳豬,連肥膏都似模似樣,勁!!雞絲海哲--呢個係我地至愛,好爽好正!!三絲炒米--呢個又炒得幾有穫氣喎...鮑魚時菜,豆腐湯,紅豆沙(甜品)都不過不失,ok~~個auntie見我地3個人,專登送多碗紅豆沙俾我地(2人餐得2碗),值得加許!!可惜我地個朋友早走左,浪費左佢心意添埋單$195,茶芥好似$7 each
第一次寫食評咋...

叫左個2人餐+什錦齋鹵味,2人餐好似有:

乳豬拼福卷--真係好似燒乳豬,連肥膏都似模似樣,勁!!

雞絲海哲--呢個係我地至愛,好爽好正!!

三絲炒米--呢個又炒得幾有穫氣喎...

鮑魚時菜,豆腐湯,紅豆沙(甜品)都不過不失,ok~~

埋單$195,茶芥好似$7 each

2007-04-10 12 浏览
我們四人點了一個"二人套餐" $128 和兩個菜,總共$267,吃到飽死了。。。"二人套餐":銀菰竹笙海皇羹: ok。雞絲海蜇: 冷盤。辣辣的。海蜇是蒟蒻做成的。拌紅椒、黃椒、青椒、青瓜、紅蘿蔔、豆乾同吃。還好吧。只不過,不合我口味。鮑魚菰扒時蔬: 鮑魚菰加上鮑魚汁,像真度90%,只差鮑魚的海鮮味和質感。乳豬拼福卷: 福卷好像貝殼,上面飾有小紅點,好可愛~ 乳豬好像真肉,皮可真的是脆脆的。軟軟的包裹著沾了醬的乳豬,很好吃~雪菜三絲炆米: 不錯。紅豆沙: 很認真的製作,不是馬馬虎虎的紅豆「湯」。吃下,起沙,紅豆量不少,有果皮味。"二人套餐"以外點的:椒鹽香酥骨:沾椒鹽、醋同吃。白汁焗雜菌年糕: 不要看她焦焦的、醜醜的,我今晚最愛是她~ 白汁混合了芝士,香濃。雜菌吸收了白汁,變得更鮮甜。上海年糕軟硬適中,不是煙煙un un 軟棉棉的,而是un un 的,很好吃。大好きです!!

"二人套餐":

銀菰竹笙海皇羹: ok。

雪菜三絲炆米: 不錯。

"二人套餐"以外點的:

椒鹽香酥骨:沾椒鹽、醋同吃。

2007-04-09 6 浏览
星期日中午,家人突然想食齋菜。見這家店子有那麼多的笑臉,便滿懷希望的往之一試。詳細菜名已不大記得,大概有:1. 雜錦齋- 味道ok,但無特別之處2. 雞絲海蜇- 少許麻辣,像真度幾高3. 沙律卷- 唔夠熱4. 鳳梨叉燒酥- 幾香菠蘿味,但酥皮唔夠鬆化5. 鹽酥骨- 好有肉味,完全不似齋,犀利!6. 芋頭焗飯- 好多人都讚好,但本人只覺一般。食唔到芋頭粒,只有芋頭漿,唔夠香7. 豆沙鍋餅- 幾好,豆沙夠滑整體來說食味一般,很多地方的齋菜都比這裏出色。但都係嗰句啦,各人口味不同,最好自己親自試味。
詳細菜名已不大記得,大概有:
1. 雜錦齋- 味道ok,但無特別之處
2. 雞絲海蜇- 少許麻辣,像真度幾高
3. 沙律卷- 唔夠熱
4. 鳳梨叉燒酥- 幾香菠蘿味,但酥皮唔夠鬆化
5. 鹽酥骨- 好有肉味,完全不似齋,犀利!
7. 豆沙鍋餅- 幾好,豆沙夠滑
2007-04-06 7 浏览
次次食完都好滿足especially 佢\\\d普通齋-咁大個女食過最好味既酸甜齋同齋燒鵝!!芉頭焗飯次次都叫, 水準很高最鍾意食琵\\\琶豆腐同鹽酥骨, 好味好味~
次次食完都好滿足
especially 佢\\\d普通齋-
咁大個女食過最好味既酸甜齋同齋燒鵝!!
芉頭焗飯次次都叫, 水準很高
最鍾意食琵\\\琶豆腐同鹽酥骨, 好味好味~
2007-03-10 5 浏览
前晚,叫o左單上的食物。D燒肉真係好似燒肉;咕嚕魚:真係好似魚,連魚皮味都好真,又脆;鮑片:咬落口感好似,整體味道都好美味
前晚,叫o左單上的食物。
D燒肉真係好似燒肉;
咕嚕魚:真係好似魚,連魚皮味都好真,又脆;
鮑片:咬落口感好似,
整體味道都好美味
(非会员)
2007-03-09 11 浏览
昨天與友人一行四人到常悅晚餐。叫了1)粟米羮 - 都幾好味,但個人嫌佢料較多, 不過清2)沙拉腿球- 好味,好好味, 友人也一致讚賞3)桂花魚??(配五柳汁) - 外面的腐皮較"un",幸好"肉質"口感不錯。吃過配豉汁的, 但始終較愛五柳汁4)鮮雜菌茄子- 好味, d 菇好鮮甜5) xx白肉(forget the name) - 一般, 無特別埋單約$370, 不算平宜, 但會覺得物有所值, 不似吃了素菜^^
昨天與友人一行四人到常悅晚餐。叫了
1)粟米羮 - 都幾好味,但個人嫌佢料較多, 不過清
2)沙拉腿球- 好味,好好味, 友人也一致讚賞
4)鮮雜菌茄子- 好味, d 菇好鮮甜

2007-02-16 7 浏览
今晚出去開旺角買野, 順道係呢度搵野食! 雅蘭六樓既幾間食肆...今次揀左呢間!一早去到已經有人(可能做節), 二人入內廳坐...叫左咕嚕素肉, $50, 食落真好似豬肉, 味道唔錯! 南乳粉絲煲, $50, 有好多唔同既菜同菌, 最好食係茄子, 又唔油又腍! 最後黎既係香芋焗飯, $55, 最多人謙既...當然要試下啦! 面頭有一層芝士...內有一些素肉(又係好有肉味), 冬菇等...唯獨搵唔到芋頭, 可能已經融入芝士汁內, 食到芋頭香味, 果然唔錯, 不過, 兩人就真係眼闊肚窄, 又係食唔哂...有些浪費, 下次識叫了!

2007-02-15 3 浏览
我好少機會去食齋, 因為我係食肉獸.哈哈.老死話呢間齋好得,仲請埋我食. 呵呵.兩個人我地叫左:1)南乳香酥骨- o的"肉"真係好似真既肉, 好正, 必試.2) xx卷- 唔記得叫咩名, 個面好脆既, d甜酸汁亦好開胃, 不過食得太多個o的類似味菜既野, 會好怪.下次有機會要試下個咕嚕肉, 個老死之前試過話都好得.真係估唔到o的素食都可以做到咁. 我地兩個食左兩樣野, 都有甜品送, o的服務都唔錯.有機會要再試.

兩個人我地叫左:

下次有機會要試下個咕嚕肉, 個老死之前試過話都好得.

有機會要再試.
2007-02-11 19 浏览
我哋喺下晏6點幾到,見到只有兩三枱客,係reception等了幾分鐘也冇人理,詐睇唔到,跟著有幾個伙計搬枱到recrption前,佢哋全部用背脊向著你,繼績當你透明,我哋向佢哋出聲及示意幾次,佢哋即行開。等咗一兩分鐘,有個黑色西裝友行埋嚟無理我哋,反而理我身邊啱啱到話訂咗枱個人,仲即刻帶佢入去,然後嗰個西裝友再返嚟問我哋幾位,我哋話三位,佢就好冇禮貌咁話現在冇位,要等喎!
2007-02-04 12 浏览
因為自已遲來,到達時檯已放有煎釀三寶及栗米粥,三寶用了茨汁蓋上,有點豉汁的味道,青椒爽甜之餘,那件「魚肉」也頗有質感。粥內的栗米不算嫩,雖已被吃剩半碗,但未至是水汪汪的。再來的有伊麵,炒得不油不膩,但麵條被剪得過短,夾上碗時有點難度。面上塗滿五柳汁的素魚,體積不大,餡料不只是芋頭那麼單調,是腐皮卷內隱藏著芋頭粒,芋頭份量不多,吃不得出什麼味道來,反而最外層的紫菜,蓋過了一齊味道,而汁的酸甜度非常合個人口味,如果此條素魚弄得外層鬆脆的話就更為可口。另外點了法式焗牛油果,這個是在好奇心驅使下而點來吃的,一個牛油果被破開為二,挖空了果肉再釀入餡料,填充物被切的醉爤,完全猜不到是什麼來的,入口沒半點牛油果的原有香味,反而鹹甜味道搶喉,此份盛惠五十元兩件(一個牛油果)的法式焗牛油果,吃過一次後,相信可以跟我絕緣的了。送贈的紅豆沙反而不錯,起沙之餘也夾著濃濃的果皮味。此餐埋單二百三十多,不知是否興點錯食物有關,吃過此餐後再來的吸引力驟然下降。

送贈的紅豆沙反而不錯,起沙之餘也夾著濃濃的果皮味。

.沙嗲串燒:次次泥親都會食的...素魷魚+瓜+素丸+素雞肉...個汁好工好好味...送飯都係一流之選~.黑椒素扒:辣辣地...個汁又係好好味...雖然唔係真係肉扒...正因為咁...一d都唔油膩....日式素魚生:哈哈~模仿得好似...即使唔係真既魚生...仍然有少許魚腥味...滑o都o都咁...好得意....焗沙律牛油果:係素吞拿魚沙律釀左係個牛油果入邊一齊焗...味道不俗...唯本人不太鍾意牛油果...因為聽落好肥....紅豆沙:呢度d紅豆沙係我咁大個人食過最好味的!好沙好沙...