2011-04-01 19 浏览
本來想食糖百府, 不過機緣巧合 (其實只係懶), 第一次幫襯~~入店感覺良好, 光猛, 乾淨.睇menu, 好多頁, 都唔知食咩... 見到個西瓜裝住d冰... 卡娃兒呢~~ 大部份時間(定係全部)去食甜品我只係會揀芒果味, 今次為左個西瓜...決定放棄個芒果 另外幫你Order左個椰王冰... 點知... 兩個冇賣晒~~ 嘩哈哈~~咁個店員哥哥介紹我地食:士多啤梨+藍莓 荔枝不過兩個都係用火龍果裝... 之後我先發現 -> 咁我咪即係冇左個西瓜仔囉~~ 等左一陣... 哈哈~~士多啤梨+藍莓:味道... 酸酸甜甜, 好凍, 上面幾粒白色口感幾好(不過唔知咩黎)食左一陣... 你果個荔枝都黎左... 不過個size同我個差好遠 但店員哥哥又講得冇錯, 荔枝原本就係細好多架嘛唔記得左影你個張相, 荔枝味偏甜, 但夾埋d冰, 中和左個味... 啱我... 所以... 交換左! YEAH~~可以試下其他甜品, 不過個地點少去... 但下次去佐敦都會再去食既~~~加油啦~

入店感覺良好, 光猛, 乾淨.

咁個店員哥哥介紹我地食:
荔枝

等左一陣... 哈哈~~士多啤梨+藍莓:
士多啤梨+藍莓

但店員哥哥又講得冇錯, 荔枝原本就係細好多架嘛

加油啦~
2011-03-31
$38 (其他)
2011-03-26 7 浏览
我們幾個開飯友在中環試吃了試業階段的拉麵店後, 大家都感覺還欠一點點, 於是Mr K 介紹位於佐敦的甜品店給我們止癢 店舖屬於小規模經營, 但店內的設計顯得花過心思, 用粉色作主調能帶給客人愉快的感覺; 全店有一半範圍歸納為開放式廚房, 座位約有十多個, 每張枱之間留有適當距離, 朋友間談悄悄話也不用怕騷擾到別人大家安坐好後, 店員親切地推介了一些特色甜品, 果然有些是聞所未聞, 見所未見, 超期待!! 大家點好心頭好後, 便開始談論關於飲食的話題, 其間氣氛愉快, 對於食資尚淺的小弟, 真是獲益良多 暢談間第一道甜品出現眼前了, 比利時濃濃朱古力松露杯, 賣相可愛, 放了兩隻朱古力熊仔在頂層, 之下是Oreo 脆脆, 底層是朱古力mousse, 吃一口試試, 能嚐到濃郁的朱古力味, 口感又脆又軟綿綿, 有層次的表現, 喜愛朱古力的會喜歡這個.之後是純味奶凍, 我沒有試吃, Mr J 形容能吃到濃郁的奶味, 口感亦細滑, 應該無問題.再來一個椰皇丸子, 新鮮椰皇裡面放了煙煙韌韌的丸子, 我沒有試吃, 但這個是熟客Mr K 的選擇, 相信錯不了!!之後是我點的椰皇杏仁茶, 杏仁的果仁
有花過心思的店內環境
朱古力松露杯, 愛朱古力人士必選!!
原味奶凍有濃郁奶味
之後是我點的椰皇杏仁茶, 杏仁的果仁香配合椰皇的清甜, 十分吸引的味道, 唯獨是椰皇的汁液溝稀了杏仁茶的濃滑口感, 稍微不習慣…
煙煙韌韌的椰皇丸子
椰皇杏仁茶味道OK, 唯獨不習慣溝稀了的口感
最後登場是兩款生果冰冰, 外觀靚絕的菠蘿冰冰和外面少有的黃西瓜冰冰, 兩款同樣用新鮮生果起肉打成冰, 同樣能吃到自然的清甜味道, 口感又冰又爽, 精神立時為之一振; 個人會喜歡黃西瓜冰冰多一點, 始終在外面比較難吃到的甜品.
菠蘿冰冰能吃到自然生果的清甜味道
外面少有賣的黃西瓜冰冰同樣出色
一頓吃得大家都心滿意足的甜品, 款式特別加親切的招待, 一定會再來. 謝謝Mr K 的推介
有花過心思的店內環境
朱古力松露杯, 愛朱古力人士必選!!
菠蘿冰冰能吃到自然生果的清甜味道
外面少有賣的黃西瓜冰冰同樣出色
  • 黃西瓜冰冰
  • 比利時濃濃朱古力松露杯
2011-01-30 18 浏览
食完辣野, 要搵D甜品食中和下, 在廟街行下行下就黎到呢間甜品舖喇~睇menu既相片, 好似樣樣都好好食咁, 結果四個人一人各叫一個甜品, 分別係法式燉蛋, 蜜瓜冰冰, 心太軟, 同一個芭菲, 但好可惜, 除左冰冰個樣最對辨外, 其實果幾樣野上檯既賣相都同menu既相去甚遠. 似乎真係用真既蜜瓜打成, 清甜得黎唔會太假, 仲有d好甜既果肉食添~本來呢個心太軟既朱古力醬都夠流心, 不過個蛋糕太乾, 而且雪糕唔夠滑, 基本上冇decoration可言, 賣相唔得.據說用上北海道3.6牛乳, 不過食唔出.同menu個樣爭好遠! 芝士餅都ok既, 不過又係球雪糕唔好食, 又少芒果.如果唔係想再個呢個蜜瓜冰冰, 應該唔會再黎~

蜜瓜冰冰
心太軟
據說用上北海道3.6牛乳, 不過食唔出.
法式燉蛋
芒果芝士餅芭菲
如果唔係想再個呢個蜜瓜冰冰, 應該唔會再黎~

2011-01-25
蜜瓜冰冰
2011-01-30 8 浏览
睇餐牌~有好多出面冇GE甜品款式但呢次我都係叫返心太軟~至愛~心太軟: 橙味朱古力~唔會太橙~不錯~個心太軟就細左少少~個雪糕球好大個呢~仲有幾粒爆珠不錯呢~($35)奶凍: 可能食完心太軟食佢就冇乜味~友人說不太甜好味呢~雖然食完甜野食佢係冇乜味~但係FEEL到係滑的~應該是不錯的~($28)會再去試埋其他特色甜品呢~=]
北海道奶凍
香橙朱古力心太軟
睇餐牌~有好多出面冇GE甜品款式
但呢次我都係叫返心太軟~至愛~

心太軟: 橙味朱古力~唔會太橙~不錯~
個心太軟就細左少少~個雪糕球好大個呢~
仲有幾粒爆珠不錯呢~($35)

奶凍: 可能食完心太軟食佢就冇乜味~
友人說不太甜好味呢~

會再去試埋其他特色甜品呢~=]
香橙朱古力心太軟
北海道奶凍
2011-01-18 7 浏览
朋友說好多唔同平時食既甜品款, 就特登過來找, 其實找左一陣先找到, 因為自己唔熟哩區~入到去, 店細細, 好靜, 好適合情侶談心, 落單也是直接向中間的老細落單款式特別, 要了Mocha 滑滑冰飲與比利時朱古力松露杯Mocha 滑滑冰飲是一杯飲品, mocha 味重, 質感真的是滑滑的, 但不是沙冰, 有點近雪糕但是流質的感覺比利時朱古力松露杯個人覺得這比較好食, 因為我對比利時朱古力有偏好, 朱古力味濃, 推薦!!!

款式特別, 要了Mocha 滑滑冰飲與比利時朱古力松露杯
Mocha 滑滑冰飲

比利時朱古力松露杯

2010-06-20
2011-01-08 20 浏览
苦等左一個禮拜先到既假期,仲有好難得先約到既朋友點可以唔去一間可以俾我地坐得舒舒服服既甜品店呢>.<可能我地去得太早,7點鐘都唔係好多人但係佢個殼都幾有幼稚園feel,咁就入去試下啦d侍應服務都幾好,有笑容,有禮貌,我地煩左佢咁耐都唔會黑面,正!問完一大輪我都係要返心太軟,朋友就要左個緣茶奶凍個心太軟d流心岩岩好,溫度都幾高,冇得彈朋友要既奶凍就有淡淡既緣茶香同濃濃既奶香仲好滑tim!最後坐多一陣見佢開始人多就走人下次一定帶多d朋友去呢間花花甜品店
苦等左一個禮拜先到既假期,仲有好難得先約到既朋友
點可以唔去一間可以俾我地坐得舒舒服服既甜品店呢>.<
可能我地去得太早,7點鐘都唔係好多人
但係佢個殼都幾有幼稚園feel,咁就入去試下啦

問完一大輪我都係要返心太軟,朋友就要左個緣茶奶凍
個心太軟d流心岩岩好,溫度都幾高,冇得彈

朋友要既奶凍就有淡淡既緣茶香同濃濃既奶香仲好滑tim!
最後坐多一陣見佢開始人多就走人
下次一定帶多d朋友去呢間花花甜品
2011-01-05
$33 (其他)
  • 心太軟
  • 緣茶奶凍
2010-12-13 10 浏览
今天第一次到此甜品店,叫了心太軟1.價格合理 -- $35 2.味道欲失望全個餅身不夠熱及軟,餅的中央更是凍的,而且一大舊固體狀的朱古力仍在中心雖知道這個甜品的特式就是裏面全是又熱又溶的朱古力!店主要學學「小店」了!3.服務不錯希望下次有改進吧!
今天第一次到此甜品店,叫了心太軟
1.價格合理 -- $35
2.味道欲失望

雖知道這個甜品的特式就是裏面全是又熱又溶的朱古力!
店主要學學「小店」了!
3.服務不錯
希望下次有改進吧!
2010-12-12
2010-12-06 5 浏览
吃完晚飯,有人想吃甜品,撞下撞下到了這裏,因想吃雪榚,便選了雪"芝"戀芭菲杯,賣相極吸引,朋友吃過後都很滿意,其實她只要有雪榚就行了。第二樣是比利時濃濃朱古力暖人,有一杯熱北海道牛奶、一粒心形朱古力(實在太硬,不知道是不是比利時的朱古力就是這樣硬)、香草雪榚和朱古力心太軟,牛奶不太甜,心太軟也很吸引。兩樣加埋雖有點貴,但間中一次都可以啦!對我這大食的人,份量能多一點就更好了。

推介照片

推介照片

2010-11-30
2010-11-13 17 浏览
今日o係九龍公園游完水想食少少野,過o黎佐敦呢邊揾...見到呢間甜品店,睇過menu,覺得款式幾特別,就入去試下...我地點左兩款,第一款係:雪芝戀芭菲杯 呢個甜品要40幾蚊,真係有d貴,但呢個甜品真係造得好有心思,食落好有層次感。一眼望落有一大球雪糕,上面仲有朱古力漿同餅碎。雪糕夠滑,餅碎夠脆。用芒果圍住杯邊。雪糕下仲有芝士同餅底,全部都好好食﹗第二款:咖啡朱古力丸子(紅豆沙底)未試過咖啡朱古力湯丸,覺得好特別。一口咬落去,入面有溶晒o既朱古力,幾特別幾好食﹗紅豆沙有陳皮味,係落足料o既紅豆沙,唔錯﹗試左兩款,兩款都幾好,只係價錢偏貴。其實o個邊o既食肆大都係平價路線,過去呢邊食野o既食客可能都想食平野,我希望"常嚐甜品"會考慮降底價錢,或者時不時做下減價promotion,等我地呢d 鍾意食但又怕貴o既食客可以多d 幫襯﹗
今日o係九龍公園游完水想食少少野,過o黎佐敦呢邊揾...
我地點左兩款,第一款係:雪芝戀芭菲杯
雪芝戀芭菲杯 $4x

一眼望落有一大球雪糕,上面仲有朱古力漿同餅碎。
雪糕夠滑,餅碎夠脆。
用芒果圍住杯邊。
雪糕下仲有芝士同餅底,全部都好好食﹗
第二款:咖啡朱古力丸子(紅豆沙底)
咖啡朱古力丸子(紅豆沙底) $28

未試過咖啡朱古力湯丸,覺得好特別。
一口咬落去,入面有溶晒o既朱古力,幾特別幾好食﹗
紅豆沙有陳皮味,係落足料o既紅豆沙,唔錯﹗

2010-11-09
$37 (其他)
咖啡朱古力丸子(紅豆沙底) $28
雪芝戀芭菲杯 $4x
  • 雪芝戀芭菲杯
  • 咖啡朱古力丸子
星期日晚, 太早吃完晚餐, 第一次經過, 友人提議試一試, 店舖裝修色彩鮮艷, 叫了兩味, 第一款, 爆爆珠鮮芒果黑珍珠 (芒果底) $26, 賣相差, 暗暗色, 食落味道還可以, 但不太夠凍, 爆爆珠純粹卓頭, 沒有味道, 也沒甚口感, 這樣的價錢, 寧去許留山, 另一款, 美式鮮橙柚子蜜蜜滑冰飲, 看圖原以為內有柚子粒, 原來只是"七仔"的思樂冰, 沒甚特別, 而且味太甜, ORDER時那張彩圖沒有價錢列出, 最後埋單, 共$61, 若扣除了$26, 即$35, 嘩!... 太貴了, 如果不考慮價錢, 本可以給一個”OK”, 但這個價錢, 為有給"咸面"了! 事後友人曾懷疑收錯錢, 因為價錢不太合理
2010-10-24
2010-09-24 10 浏览
朋友介紹過既 "常嚐甜品" !! 因為個日早到.. 所以唔洗排隊, 食左原隻大大芒果凍冰冰... 好好好好味道!!! 賣相好吸引, 不過就貴左D!!食飽哂~~ 終於捨得返屋企啦~~~~~~ !

食飽哂~~ 終於捨得返屋企啦~~~~~~ !
2010-05-24
  • 大大芒果凍冰
2010-09-23 20 浏览
原隻菠蘿凍冰冰 ($43) 夠甜(個人覺得有溝糖水), 賣相亦好吸引, 可惜配料(應該係碎啫喱)只有寥寥可數嘅幾粒, 賣$43一個就貴左D, 一個人食唔哂, 兩個人又唔夠食

2010-09-23
$22 (宵夜)
2010-09-18 7 浏览
八月二十九日 (星期日)之前做過research,看看甜品邊間好今日決定試呢間-常嚐甜品吃完了澳洲牛奶公司,行過去之際,見到林家棟!可惜得老公仔見到,我看漏了眼去到人不太多,可能時間尚早,未是時候吃甜點呢北海道鮮奶凍香濃的牛奶味本身也做得非常滑富奶味的奶凍,推介比利時濃濃朱古力曲奇松露朱古力本身帶點甘苦味,超香濃第二層是曲奇,但是有點稔感覺很膩本身我不太好朱古力但老公仔就吃得很滋味!值得一來呀!
八月二十九日 (星期日)

之前做過research,看看甜品邊間好
今日決定試呢間-常嚐甜品

去到人不太多,可能時間尚早,未是時候吃甜點呢

香濃的牛奶味
本身也做得非常滑
富奶味的奶凍,推介

比利時濃濃朱古力曲奇松露
朱古力本身帶點甘苦味,超香濃
第二層是曲奇,但是有點稔
感覺很膩
本身我不太好朱古力
但老公仔就吃得很滋味!

值得一來呀!
2010-08-29
$31 (宵夜)
2010-09-10 16 浏览
飯聚前的下午跟朋友們聊天時已說很想吃雪糕,以為糖x府除雪花冰外可能還有雪糕,原來是沒有的! 結果又跑回這家粉紅色花花幼兒園。是日食神沒有眷顧,美詩豬扒飯紅汁售罄,為了吃雪糕而點的雪糕甜品又剛好賣光,改選荔枝冰又沒有,天呀~~~七月真的那麼邪???結果改了又改之後點了:鎮店生果冰冰有了新出品,對這款紅西瓜冰較有興趣,以圓型小西瓜盛載的生果冰仍然堆得高高, 第二次再看就沒初遇那麼震撼。以西瓜肉打成的西瓜冰的確透心涼及很甜美,但那甜度甜得很不自然,不是平時大西瓜那種清甜清新感覺,很像砂糖水那種甜膩,由於只是西瓜肉加冰塊打成冰冰才是冰凍,小西瓜卻沒有雪過,只以幾粒冰塊冰鎮,只吃瓜肉就只有室溫不夠冰凍,味道就打了折扣了。後來經易放吃過同類型小西瓜後證實,那種不自然的甜是來自西瓜本身, "幼兒園"沒有如猜測般額外加工,勉強算是原汁原味。名字有個"芝"字的朱古力甜品,膠杯裡像木糠布甸般一層層相間的是oreo餅乾碎及朱古力mousse,這杯甜品朱古力味道相當夠濃,mousse很軟滑但不是輕得如風那種質感,是有點實在感的mousse, 餅乾碎除了加重另一種朱古力香味外,更加添了脆口感覺, 有相輔相承的口

鎮店生果冰冰有了新出品,對這款

名字有個"芝"字的
朱古力甜品,膠杯裡像木糠布甸般一層層相間的是oreo餅乾碎及朱古力mousse,這杯甜品朱古力味道相當夠濃,mousse很軟滑但不是輕得如風那種質感,是有點實在感的mousse, 餅乾碎除了加重另一種朱古力香味外,更加添了脆口感覺, 有相輔相承的口感。

光顧幾次都以冰凍甜品為主,反而熱食中式甜品仍沒有試過,這個以
燒蕃薯+自磨芝麻糊+椰皇漿幾樣風馬牛不相及的材料,組織成這款中式熱甜品,單以外型已能夠吸引客人注意。黑黑芝麻糊中間有件有焦糖的蕃薯,再加上椰漿,蠻有趣的配搭。蕃薯一向很有纖維,這件甜蕃薯也不例外,以蕃薯來說她的甜度只算一般,略有酸味之餘也未夠香軟;以砂糖燒成像cream brulee的焦糖,薄薄甜甜的補充蕃薯不夠甜之缺點;芝麻糊滑溜之餘也有不少芝麻粗粒粒在內,芝麻味也夠濃香,不錯;椰皇漿味道跟椰漿沒大分別, 除了增加椰香外, 還可以跟黑色芝麻糊成為顏色對比,也像畫上一些花紋, 漂亮!!

前兩次光顧也不發覺這店是相當困聲的, 要是客人懂得自制的話, 輕談間還聽到店方播出的輕快歌曲,要是像我們今晚遇上的一批客人, 真的嘈得耳朵發痛, 全間甜品店的人也知道他們不是啞巴。

望著牆上那個燈掣,真的好想整理一下。
不自然的甜
愛朱古力的會喜歡
對腸胃有益的中式熱甜品
愛朱古力的會喜歡
對腸胃有益的中式熱甜品
之前說過, 我和老婆打了底後, 便轉到今天的其中之一個目的地 : 常嚐甜品試它的鮮果冰冰.如果沒有玩openrice, 我想我們不會知道這間店子的存在. 除了去年大熱的雪花冰外, 我很少吃這種刨冰類的甜品, 但自從有一天我無意中發現了它後, 便被它所賣的鮮果冰冰吸引着, 很想吃一次, 上星期日終於實踐這個願望了. 我們到達時大慨是6點左右, 可能因為差不多是晚飯的時間, 所以只有一枱進食當中的客人, 看了一陣子的餐牌後, 發覺果冰有很多的味道, 有西瓜, 蜜瓜, 木瓜, 菠蘿等, 最後我們選擇了蜜瓜味的冰冰. 店子的size其實不大, 裝修以簡約為主, 白色的牆身, 上面貼了很多花花草草的貼紙, 很似小朋友的房間或者是幼稚園的環境, 加上採用了粉色系列的吊燈, 給人一種很窩心和舒服的感覺. 而且唔知是不是客人少的關係, 這兒的冷氣好像頗凍, 或者老闆可能是不想冰這麼快溶吧. 雖然只做我們一個冰, 但都等了差不多10-15分鐘才把冰送到, 這時連唯一另外的客人都走了, 只餘下我們二人, 感覺上好似包場來吃一樣呢!冰放下來時, 賣相坦白說真的幾吸引, 和我們之前看到的相片差不多, 很高身,

!

冰放下來時, 賣相坦白說真的幾吸引, 和我們之前看到的相片差不多, 很高身, 在外觀方面實在頗誘人, 証明了這兒的老闆真的很有創意, 懂得包裝, 將以往只會放在碟上的刨冰改為放在一個切開了一半的生果上, 單是這點已經值得欣賞
! 不過, 賣相雖然出色, 但味道就麻麻地了. 我和老婆吃了一啖之後, 不約而同地認為味道非常淡, 冰只有很微弱的蜜瓜味, 完全不甜, 那種淡味的程度跟在酒樓吃飯時所送的飯後生果一樣咁無味, 很失望
!! 冰本身大致上都打得幾滑(除了我曾經吃到一小粒還未完全打碎的冰粒外), 但可惜果味實在太淡, 吃了差不多一半時老婆已經不想吃了
. 幸好此時我發現了那個用來盛載刨冰的蜜瓜原來是可以食的
, 我們之前還以為這個生果只是裝飾用, 像以前菠蘿炒飯的菠蘿般是循環再用呢, 雖然說不上很鮮甜, 但果肉的甜度總比上面無乜味的刨冰好, 老婆才繼續吃下去, 後來我們只集中食那個蜜瓜, 上面的冰已經沒有多吃了. 最後還剩不少冰
!

這個蜜瓜冰雖不出色, 但這小店的服務則很好, 尤其是老闆娘, 她很有禮貌, 我們結脹時, 我付了100元, 她把錢找回給我時不單說了聲多謝, 還有她竟然是用"雙手"把錢遞回給我
. 除了大酒店和高級食肆外. 這是我第一次幫趁這種小店時遇上這種有禮的態度, 離開時, 連店內另外的一位年輕男店員都跟我們說多謝再見, 這種有禮的服務, 實在難得, 非常值得表揚!

其實以價錢上來說, 比起一般的冰類甜品, 這個鮮果冰冰賣48元是頗貴的. 再加上味道上的缺失, 正常來說應該不會再來了, 但我離開之後, 竟然覺得有點可惜及還有想再給這店子多一次機會的想法, 可能是因為被店子窩心的感覺和她/他們的有禮服務所打動吧
! 如果不是味道上的問題, 我想我們一定會再次光臨這裏. 假若我真的有一天再來的話, 我希望那時甜品的味道能令我滿意就好了!

總評沒有給"喊"面, 因為我認為這兒仍有值得讚揚的地方, 就給它一個"OK"吧!
貼滿花花的牆身, 很有小孩子地方的feeling
廚房的一角, 板上釘了刨冰的相片
賣相很吸引, 可惜味道失色
2010-09-05
貼滿花花的牆身, 很有小孩子地方的feeling