1K
2024-04-19 36 浏览
自從維園開放寵物通道,我帶多咗啤啤🐶落銅鑼灣威威! 行完維園,發現有間德國餐廳,外面掛了色彩繽紛的燈牌,除了室內,亦設有戶外座位,裡面仲有好多狗狗🐶一齊,店員又好歡喜寵物🫶🏻,主人可以嘆返杯啤酒,好熱鬧好chill😍室內空間也很大,以傳統德國裝飾,好有格調,是日仲被人包場搞活動呀! 匈牙利牛肉濃湯這款經典的匈牙利菜,以軟嫩牛肉和香料為主要材料,配以蔬菜和香草,湯底濃郁,而且充滿了深沈的肉味和香料的香氣,味道帶辣,口感豐富脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角燒豬肘經慢烤,外皮金黃酥脆,內部則保持著嫩滑的肉質,每一口都食到豐富的膠原,配上清爽的酸椰菜 能中和豬肘的油膩感,增加整道菜的層次感! 伴碟還有香脆炸薯角。 店員會幫手將豬肘切成細件,真係好細心

匈牙利牛肉濃湯

• 匈牙利牛肉濃湯
  • 脆皮燒豬肘
已經好耐冇食德國菜🇩🇪✨ 上一次已經係一年前🥲 依間氣氛好 有戶外位置好似係外國嘅餐廳🍻 食物份量好足夠 而且味道都幾正宗!! 四色芝士德式薄餅 $175: 德式薄餅鬆軟🍕 邊位較脆👍🏼 四色芝士夠拉絲🧀 仲帶少少藍芝士香氣😚 除咗芝士之外,有洋蔥焗過好香甜👏🏼 配烤蕃茄及火箭菜幾清新!紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 $160/6pcs: 豬肉腸幾鮮 豬肉味都好重 配酸菜可以解膩,仲有薯仔,份量好夠!香濃薯仔湯配雞肉 $85 : 薯仔湯幾濃稠 有雞肉及蔬菜 好豐富暖胃👍🏼Strawberry Yogurt Soda $70Iced chocolate $55

四色芝士德式薄餅 $175
紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 $160/6pcs
: 薯仔湯幾濃稠 有雞肉及蔬菜 好豐富暖胃👍🏼
Strawberry Yogurt Soda $70
Iced chocolate $55
2024-04-16 42 浏览
銅鑼灣Fashion Walk入面既帝樂係間德國餐廳,餐廳環境舒適,設有戶外同室內座位,天氣涼涼地時坐戶外都幾chill下,用餐時見到好多外國人飲住啤酒食豬手,有好feel!🔺脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角呢個相信係餐廳呢招牌菜,食晚飯時見到幾乎枱枱都有!份量十足,隻豬手超級大隻,店員會幫手切成細件,方便食用,豬手外皮炸得好香脆,肉質嫩滑惹味,但唔會太鹹,同時亦可以點芥末醬!配菜有酸椰菜同炸薯角,酸椰菜十分開胃,可以去除油膩感,薯角都係新鮮炸起,口感香脆🔺匈牙利牛肉濃湯味道好香濃,酸酸地咁好開胃,用料豐富,有牛肉粒、蕃茄、薯仔、蘿蔔等

🔺脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角

🔺匈牙利牛肉濃湯
2024-04-15 54 浏览
帝樂呢間德國餐廳相信應該都有聽過,每次想食德國豬手飲吓啤酒都一定會諗起佢😎 喺銅鑼灣嘅分店就喺名店坊附近近,地方位置好方便香濃薯仔湯配雞肉 ($85)首先叫咗個湯去暖吓個胃。呢個湯都係德國本地人好喜愛嘅一個湯,薯仔同雞肉拼埋一齊,加上啲紅蘿蔔粒令到成個湯都好香甜,作為頭盤暖暖地又少少飽肚👍🏻德國鹹豬手($280) 上菜時候熱辣辣,外皮燒到脆卜卜,肉質都好有咬口,豬味濃郁點上芥末醬真係好夾。豬手仲配咗酸菜同埋薯條,呢個真係好啱一班人嚟食下😋蜆肉蒜蓉辣意粉($180) 蜆肉好肥美同好新鮮,加啲海水同蒜蓉辣椒意粉汁,意粉鎖住呢啲汁就好惹味😌飲品方便啤酒就唔介紹啦,因為你想嗌咩啤酒都一定會有。佢啲Cocktail都好清新。Peach punch ($70) 同 Guava yoghurt soda ($70) 都非常解渴🫶🏻加上仲有戶外位置坐,餐廳都非常pet friendly,戶外感覺特別超chill,好啱一班人去食✌🏻

Weekend Brunch 包自助沙律吧(餐湯、沙律、小食、甜品)+ 主菜 - 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角(2位用) ($488/Brunch/包即磨咖啡或茶/另加一)★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+★​星期六留港消費,去銅鑼灣King Ludwig德國餐廳食個brunch🇩🇪原本冇任何期望的,抱住試下嘅心態,但冇期望反而意料之外👍🏻Brunch menu包自助沙律吧、凍肉盤、凍海鮮、熱盤、湯、德式烤薄餅同甜品,另再自選一款主菜,我就揀咗豬手🍖如果唔要主菜就$208淨食自助沙律吧,OK喎!環境闊落坐得舒服,有outdoor座位,待應們親切有禮,自助吧食物refill速度快,呢個價位CP值非常OK,一家大細放假嚟食幾好!主菜脆皮燒豬手大大件原隻上枱,份量十足,店員會主動幫忙切件;豬皮超脆,肉質咬落都幾嫩,唔會乾身唔會過鹹,傍埋酸椰菜食中和豬手油膩感🤝🏻沙律吧有凍青口凍蝦parma ham德國腸pizza麵包沙律薯仔等等兼甜品生菓等等等,整體味道滿意,食咗幾轉已經半飽,一餐頂三餐,爆肚😋

2024-04-11 62 浏览
星期六下午好遲起身,所以去食左Brunch😂(真心分享,以下包括咗其中一個我冇特別喜歡嘅菜式就係德國豬手,但係我真心覺得佢做得很好,所以介紹一下!)Fashion walk個邊有d餐廳,行左去一間德國餐廳,呢度有戶外位置,我見啲客人飲住啤酒食pizza好似好chill 🤍 鬧市區難得有戶外的餐廳👍🏻餐廳入面位置都算係落,唔係迫迫咁,幾好👍🏻BrunchMenu選擇都幾多下睇落去都幾吸引,性價比都幾高👍🏻嗌咗個主菜之後係可以有沙律bar同啡/茶。沙律bar,出邊仲有冷盤,熱盤,甜品同湯:有青口,蝦,他媽,蘋果沙律,醋蕃茄,火箭菜Pizza。另外,包咗啡/茶!🍹🥤❤️佢嘅德國腸喺沙律吧都有得夾係好食嘅!🍴脆皮燒豬踭配酸椰菜及薯角(二人份)$488豬踭等一等10分鐘左右,就用鐵鑊上,隻豬手其實都幾大隻,店員會幫你切開。切開之後,見到皮脆肉嫩!皮咬落去撲撲聲!好似薯片咁脆!肉仍然係保持有汁嘔落去係彈牙唔係死實實,豬肉味好香濃,鍾意食豬肉嘅一定要試!調味剛剛好唔會過鹹,但又剛好入味!我哋兩個人食都食唔晒係比平時嘅豬手大隻!味道性價比都係非常之高!重點係佢嘅豬皮放咗一陣都仍然係非常之脆,真心讚!其實

星期六下午好遲起身,所以去食左Brunch😂

餐廳入面位置都算係落,唔係迫迫咁,幾好👍🏻

❤️佢嘅德國腸喺沙律吧都有得夾係好食嘅!

🍴脆皮燒豬踭配酸椰菜及薯角(二人份)$488

其實我最想讚佢嘅薯角,新鮮有薯味,外面包住一層調味嚟炸,脆卜卜,調味係好似X記入邊嗰種特別版薯角!

2024-04-06
2024-04-09 53 浏览
🔹️今日到銅鑼灣Fashion Walk帝樂King Ludwig Beerhall德國餐廳🍽 嘆了Brunch Buffet💃 餐廳以木系装修, 充滿德國風情 ~ 環境舒適寧靜🎶 設有室外和室內坐位🪑食物新鮮高質👍不斷Refill 🦐🥓🍕🍰 店員細心友善👩‍💼👩‍💼 價錢合理💰🔸️Brunch Menu 上有多款主菜選擇🤔 還有沙律吧🥗 凍肉盤🥓 凍海鮮🦐 湯🍵 熱盤🥘 德國腸🥨 德式烤薄餅🍕 水果🍈🍍🍉等多款種類😍😍🔸️主菜選了🍽脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角🐷👋以誠意十足份量送上🥘 豬手外皮炸至十分乾身香脆, 口感像卜卜脆, 肉質嫩滑, 味道不太鹹, 好惹味👍配酸椰菜十分開胃, 薯角充滿濃郁薯香味道😋😋🔸️餐飲選了💫咖啡☕️和凍檸菜🍋🥤

🔸️主菜選了🍽
脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角🐷👋

🔸️餐飲選了💫
咖啡☕️和凍檸菜🍋🥤

2024-04-09 126 浏览
I recently had the pleasure of trying three delicious dishes at Festival Walk in Causeway Bay. There‘s lots of TVs and is really suitable for watching a football match here!⚽️⚽️🔸Chicken SoupA warm and comforting delight. The velvety smooth texture of the soup combined with chunks of tender chicken created a delightful contrast. The flavors were well-balanced, with the earthiness of the potatoes complementing the savory notes of the chicken🔸Gold medal award-winning Bockwurst with sauerkrautThe Bock

🔸Chicken Soup

The Bockwurst itself was juicy and packed with flavor. It had a satisfying snap when you bit into it, indicating its high quality. Balanced out the richness of the sausage perfectly.

🔸Four-cheese dennete dish

A cheese lover’s dream come true. The combination of cheddar, mozzarella, blue cheese, and parmesan created a symphony of cheesy goodness. It was a decadent and indulgent dish that satisfied all my cheese cravings.
The pizza was very delicious.

I highly recommend trying these dishes if you‘re in the mood for a satisfying and memorable dining experience.🥂

📍帝樂-德國餐廳@ Fashion Walk
西餐食得多,德國菜大家又食過未呢! 今次去左間位於Fashion Walk既德國餐廳,餐廳設有窒內外坐位,室内裝修充滿風味,現場仲有音樂演奏,好有氣氛,今次係同朋友食lunch,性價比高四式芝士德式薄餅 $175德式薄餅好有驚喜,外皮香脆,內裹軟熟,芝士味香濃,入面仲加左啲好甜既洋蔥,香口大滿足辣豬牛腸配酸椰菜 $150平時好少食豬牛腸,外皮脆脆地,食落帶鹹香,配上酸椰菜同薯仔有助balance番個鹹味香濃薯仔湯配雞肉 $85薯仔湯入口綿密,好足料,雞肉份量多,熱辣辣好惹味MocktailBerry Party $70Peach Punch $70今次叫左兩杯Mocktail賣相都好colourful,自己鐘意Berry Party多啲,沙冰清爽,飲落酸酸甜甜有助解膩,Peach Punch桃香味濃,同樣出色

四式芝士德式薄餅 $175

辣豬牛腸配酸椰菜 $150

香濃薯仔湯配雞肉 $85
薯仔湯入口綿密,好足料,雞肉份量多,熱辣辣好惹味

Mocktail
Berry Party $70
Peach Punch $70
【灣仔區】【帝樂 - 德國餐廳】上年六月嗰陣去過柏林同埋法蘭克福做嘢,對傳統德國菜念念不忘。最近有同朋友講起「德國餐廳」嘅消息,就諗起呢間喺香港都做咗好多年嘅德國餐廳,於是就同同事春哥去試吓佢。位置都幾方便,就喺銅鑼灣 IKEA 後面,春哥唔係成日嚟呢頭都識去。我哋首先試 $168 嘅「十二串串燒」,有齊雞、牛、羊、牛舌、單骨雞翼、辣青椒,可以話係乜都有得食,熱辣辣勁正。跟住試埋 $150 嘅「德國金裝豬牛肉脆皮腸配酸椰菜」,條腸勁大條,而且煎到啱啱好,配合埋薯茸同酸椰菜,成件事好地道呀。之後試 $180 嘅「德式芝士麵糰」配辣肉腸、豬牛肉丸及菠菜,芝士味勁香濃,麵糰口感煙靱,好好味。我同春哥都趁 Happy Hour 飲吓 mocktail,佢試 $60 嘅「Berry Party」,我試 $60 嘅「Peach Punch」,都好好飲,下次可以試埋佢哋啲啤酒添呀。。。(地址:銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖)@kingludwighk#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food

@kingludwighk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #帝樂德國餐廳 #帝樂 #德國餐廳 #kingludwighk #FashionWalk #十二串串燒 #德國金裝豬牛肉脆皮腸配酸椰菜 #德國腸 #德式芝士麵糰配辣肉腸豬牛肉丸及菠菜 #德式芝士麵糰 #BerryParty #Peachpunch #1am1344 #1ambackup

2024-04-05
2024-04-04 44 浏览
餐廳位於銅鑼灣百得新街嘅黃金地段,外面仲有一大棚歐多牙位置,感覺蘇豪。匈牙利牛肉濃湯,蕃茄味道香濃,內裏嘅材料非常豐富,啲菜燉得好腍,非常好味。羽衣甘藍柚子芒果藜麥沙律,沙律嘅材料有羽衣甘藍、藜麥、芒果、柚子、車厘茄同埋大蝦,廚師細心將有咬口嘅羽衣甘藍切到細碎,令到整個沙律食起上嚟口感極佳,廚師實在應記一功。香煎紐倫堡豬肉腸酸椰菜薯蓉,襯底嘅薯蓉非常 creamy,德國腸同酸菜從來都係絕配,點少少英式芥辣一齊食,又係另一種風味。

2024-04-02 84 浏览
印象中景樂集團旗下的餐廳美食係相當高質,所以來到不用懷疑。餐廳有著農村酒館風格,採用古樸木系暖色吊燈和掛了壁畫,營造出樸實溫馨的氣氛。另設有露天庭院戶外座位,飲啤酒吹吹風都幾有mood的。而美食都幾好食,價錢合理,和朋友來這裡放鬆一下都唔錯。凱撒沙律盤配雞肉,吞拿魚汁及香草欖油醬 $145沙律菜新鮮爽脆,撈起凱撒醬汁美味,雞肉薄切份量幾多,整碎變成雞絲更好食,仲有車厘茄和鬆脆的麵包粒,健康美味。紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 $150德國香腸最出名來到當然要食,白肉腸六條粗而大,外皮脆而薄,肉質彈牙有肉汁,有香草味有肉香,唔會好鹹,配黃芥末醬食都幾好。伴有酸椰菜解膩又開胃,仲有薯蓉,整體都幾好食。德國芝士麵糰配素菜 $180麵團口感特別食落相當煙韌,芝士味濃郁,有拉絲效果,配青露荀清爽甜美,食下食下咪話唔飽。Peach Punch $60橙汁加桃味道清新,充滿水果風味,加了糖漿甜美,混了薑汁汽水增添辛辣氣息。Berry Party $60這杯色澤粉紅,酸莓味十足,酸酸甜甜幾開胃。
印象中景樂集團旗下的餐廳美食係相當高質,所以來到不用懷疑。
另設有露天庭院戶外座位,飲啤酒吹吹風都幾有mood的。
而美食都幾好食,價錢合理,和朋友來這裡放鬆一下都唔錯。
凱撒沙律盤配雞肉,吞拿魚汁及香草欖油醬 $145
凱撒沙律盤配雞肉,吞拿魚汁及香草欖油醬
紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 $150
德國芝士麵糰配素菜 $180

Peach Punch $60
Peach Punch
Berry Party $60
這杯色澤粉紅,酸莓味十足,酸酸甜甜幾開胃。
Berry Party
2024-03-26
凱撒沙律盤配雞肉,吞拿魚汁及香草欖油醬
Peach Punch
Berry Party
  • 凱撒沙律盤配雞肉
2024-04-02 40 浏览
今日下午難得放假,約咗媽咪去食lunch,揀咗嚟到Fashion Walk, 感覺chill 啲,帶媽咪食佢想試好耐嘅呢間德國菜。餐廳1以木製傢俬為主,裝修好有東歐風情,有室外位置亦有室內座位。匈牙利牛肉濃湯$98首先飲個熱湯,呢個湯有別於平時西餐廳飲嘅羅宋湯,雖然同樣是蕃茄湯,但是味道濃厚得多,蕃茄味香濃加上薯仔粒同埋好腍嘅牛肉,個湯應該係煲咗好耐,先有咁好嘅效果。辣豬牛肉腸配酸椰菜$150食德國菜點少得食德國腸,我哋今日就揀咗呢款豬肉同牛肉製成嘅香腸。呢款香腸好惹味,帶少少香辛味。香腸肉質紮實,有彈性,加咗牛肉去做嘅腸,零舍香同有肉味,好咸香。食香腸時配埋酸椰菜絲一齊食,好解油膩。配菜仲有啲燉薯仔,好味。德式芝士麵糰配辣肉腸豬牛肉丸$180呢個主菜賣相好正,打卡一流,而且仲非常香噴噴,芝士味香濃,一望就知道非常邪惡。呢個德國色麵糰應該係手製,口感煙韌,每一粒麵糰都充滿咗芝士嘅甘香鹹香,仲有d拉絲,加上有啲煙肉,超香。另外,豬牛肉丸都係主角,煎得金黃微焦,肉丸有彈性,肉味香濃,裏面仲有d松子仁。唔好睇佢細細一鍋,都好飽肚。Che Guava$80呢杯cocktail 係媽咪揀嘅,佢話

匈牙利牛肉濃湯$98

辣豬牛肉腸配酸椰菜$150

德式芝士麵糰配辣肉腸豬牛肉丸$180

Che Guava$80
呢杯cocktail 係媽咪揀嘅,佢話石榴味好出,佢大讚好鍾意。

Peach punch $70
我呢杯Mocktail, 冇酒精,甜甜酸酸,好香桃味同橙香,少少氣,飲落好舒服。

2024-04-01 80 浏览
帝樂 - 德國餐廳📍銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖帝樂以德國菜為主題,提供了這些美味的德國風味菜品,令人能夠在餐桌上感受到不同的文化風味。🥣匈牙利牛肉濃湯這道湯品是一個匈牙利風味的牛肉湯,濃郁而美味。湯裡的牛肉切塊鮮嫩多汁,湯底濃稠且帶有一絲辣味,給人一種溫暖的感覺。這道湯是開胃的好選擇🌭紐倫堡豬肉腸配酸椰菜豬肉腸香氣四溢,口感細膩,搭配酸椰菜的酸甜爽脆,相得益彰。🍕四式芝士德式薄餅這款德式薄餅搭載了四種不同芝士,味道豐富多樣。薄餅餅皮酥脆,內餡濕潤順滑,每一口都能感受到芝士的濃郁香味。
帝樂 - 德國餐廳

🥣匈牙利牛肉濃湯
這道湯品是一個匈牙利風味的牛肉湯,濃郁而美味。
湯裡的牛肉切塊鮮嫩多汁,
湯底濃稠且帶有一絲辣味,給人一種溫暖的感覺。
這道湯是開胃的好選擇

🌭紐倫堡豬肉腸配酸椰菜
豬肉腸香氣四溢,口感細膩,搭配酸椰菜的酸甜爽脆,相得益彰。

🍕四式芝士德式薄餅
這款德式薄餅搭載了四種不同芝士,味道豐富多樣。
薄餅餅皮酥脆,內餡濕潤順滑,
每一口都能感受到芝士的濃郁香味。
吃德國菜多數都會Order鹹豬手和酸椰菜豬肉腸,是日和友人在銅鑼灣路經這間感覺很Chill的德國餐廳,室外客人把酒聊天,室內燈光微暗,木系裝修加上壁畫和胡桃夾子木偶,很有德國酒吧風味,也嘗試了其他特式德國菜。香濃薯仔湯配雞肉 $85Rich Potato Soup w/ Chicken本身也頗喜歡喝中式薯仔湯,這個德式薯仔湯完全不同,比想像中Double濃郁,還有不少薯仔顆粒,綿滑順口,還有雞肉粒,很有飽足感。四色芝士德式薄餅 $175Four Cheese Dennete芝士控大愛這個Four Cheese Pizza,倆口子Share份量剛剛好!批底偏薄,但也有麵包感,Cheddar Cheese、 Mozzarella、Blue Cheese、Parmesan Cheese再加上大量的Rocket火箭菜,全部都是最喜歡的Pizza配料。德式芝士麵糰配辣肉腸、豬牛肉丸及菠菜 $180Cheese Dumplings w/ Chorizo, Meat Balls and Spinach芝士麵糰在香港不太常見,所以遇上了就一定會Order,其嚼勁的口感加上芝士的香味,單吃已很討喜,有M

Rich Potato Soup w/ Chicken

四色芝士德式薄餅 $175
Four Cheese Dennete

德式芝士麵糰配辣肉腸、豬牛肉丸及菠菜 $180
芝士麵糰在香港不太常見,所以遇上了就一定會Order,其嚼勁的口感加上芝士的香味,單吃已很討喜,有Mac & Cheese的影子,熱辣辣出爐有芝士拉絲的視覺享受。
Che Guava

Che Guava $72
Menu除了有不同的Cocktail和啤酒外,還有賣相不錯的Mocktail選擇。喜歡水果甜味的可以選擇味道清新、不太過甜的Che Guava,桃酒、鳳梨汁及番石榴汁這個組合味道和諧,冰度很可以,可以中和吃完Four Cheese Pizza的油膩感。
Che Guava