2017-03-29 3626 浏览
第一次去吃這間日本餐廳,2個人叫了一個鐡板餐共560元,諗住都會夠食,因為我們二個女仔,點知來到,第一道菜沙律,第二道菜刺身每人三件,第三道菜每人一件壽司,第四道菜每人一件炸豬扒,第五道菜每人半條燒鯖魚,每六道菜每人一位蕎麥面,最後甜品。後來真的吾夠食,又叫了8件刺身壽司共290元,埋單餐午飯連加一共930元,這個價錢2個人去吃午餐自助餐已經吃到飽飽。
2017-02-07 4099 浏览
想食日本野,但原來太古城冇咩日本野食於是就揀左呢一間,門口連中文名都冇既日本菜因為門口冇中文名既關係,就覺得佢會好正宗哈哈~~~MEUN - set lunch最後揀左1102 - 三文魚帶子丼有個沙津,但有D JELLY咁既野係沙津入面..個人不太喜歡1102 三文魚帶子丼不過魚生唔係特別新鮮當以為會唔夠飽,原來都幾大碗!友人叫左個 海膽什錦魚生定食
想食日本野,但原來太古城冇咩日本野食

於是就揀左呢一間,門口連中文名都冇既日本菜

因為門口冇中文名既關係,就覺得佢會好正宗哈哈~~~
MEUN - set lunch

最後揀左1102 - 三文魚帶子丼
有個沙津,但有D JELLY咁既野係沙津入面..

個人不太喜歡

不過魚生唔係特別新鮮

當以為會唔夠飽,原來都幾大碗!
海膽什錦魚生定食
友人叫左個 海膽什錦魚生定食
2017-02-01
我都知有d 大型餐廳(有幾間係連鎖店)好唔歡迎小朋友,因為無奶油咁大間餐廳無baby high chair, 但第一次遇著間不歡迎小朋友嘅餐廳,6點20分行過,入面好大,有10%客人,咁我有禮地問唔該有無bb chair,個西裝帶眼鏡勁無禮貌女人答(無架,我地無架,語氣超抗拒,趕客態度),咁我兜一圈,得果間日本餐廳,都係想食,6:45就返去話3位丫唔該,佢望一望我答(無位,full 哂)但入面只有30%客人,佢知我想講再補(book 哂架啦,客,無架啦)(極度抗拒表情)!果下好堅嬲,我拖住個細路,推住車,個煩人仲摟ing 計,你咁多枱話無位,門口一個人都無,後尾我仲見到佢個同事唔知講咩,佢就答(個樣勁鬼祟話:係無喎)。但因為要趕住去其他地方搵位,所以都無時間再問,同埋煩人喊緊,不過真係嬲,小朋友都係人,要食飯!
,小朋友都係人,要食飯!
2017-01-27 2540 浏览
今次我們一大家人覺得到這餐廳享用晚餐。一到達餐廳門口的時候,說實話我的確是被門外、門內的設計深深吸引祝,因為真的很像正統日本餐廳的樣子。拿到位坐下之後,我發現散叫菜單的價錢已經追得上套餐的價錢,就是說叫一個套餐可能只是比一個普通的手卷貴二十到三十元;但是,我只能說套餐的價錢也都不是很好。我一打開菜單發現全部套餐都是一百元起跳,而且大多都是接近兩百元,別忘記,這種餐廳還要收取加一服務費呢!作為一個鰻魚得愛好者,我都是安慣例點了鰻魚飯套餐,而我母親點了壽司套餐,我其他人都點了其他不同的套餐。我覺得食物的賣相是挺好的,但是我所點的鰻魚挺老,不是滑嫩的,跟平時其他的比起來有點遜色。另外,即使廚師已經在飯裡面加進了鰻魚專用的燒汁,可是我還是覺得那個飯沒有什麼燒汁的味道;然後因為我所選的套餐是148元,我以為這餐廳的飯一定是用珍珠米,但是事實上沒有,而是普通在香港一般會吃到的米飯。整體來講,我覺得這個價錢完全不值,因為我覺得如果我是付這個價錢的話,我一定可以享受質數更好的鰻魚飯。

鰻魚飯
2017-01-18 2165 浏览
又一餐生日飯, 朋友最初話semi dinner buffet, 不過佢睇完份menu後, 覺得唔合適, 所以轉了這間日式料理, 食鐵板燒因為我地無訂位, 所以得個半鐘食就要還枱, 所以快快點餸我地點左海鮮鐵板燒套餐、牛扒鯖魚鐵板燒套餐同吉列豬扒, 我地無選擇坐近鐵板燒位置, 選擇坐梳化海鮮鐵板燒套餐:有帶子 、蠔、蝦、烤過雜菜, 帶子有點老, 蠔ok, 蝦都彈牙, 櫻花蝦炒飯,櫻花蝦多、中間隔雜蟹籽, 口感不錯, 這個飯最好食牛扒鯖魚鐵板燒套餐:牛扒同鯖魚份量不少, 兩種食物都煎得皮脆肉嫩👍吉列豬扒: 炸醬厚度適中,因此豬扒炸得皮脆肉嫰, 沾上醬汁後, 味道更好美中不足是這裡無蛋糕提供, 只有雪糕, 咁唯有食雪糕慶祝生日啦!

因為我地無訂位, 所以得個半鐘食就要還枱, 所以快快點餸

2016-10-15 4812 浏览
已幫襯了二十多年、一间頗有好感的食物館、但近兩三年服務高速滑落、操作速度越來越快、可能是生意的壓力、當你面食完野、就馬上有壽司枱用、高速移走你的碗碟筷子、二話不說、我哋嚇到魂魄唔齊、幾百蚊一個人、即咩?下次去唔去、真的要認真考慮!
2016-08-03 6729 浏览
依間係太古城入面既日本餐廳係夜晚食既,不過係太古城入面價錢就偏貴,一個日本夜晚set接近二百蚊,而我朋友就叫左個刺身飯,配味噌湯,雖然份量唔係特別多,不過勝在刺身種類好足,又夠新鮮,一個刺身飯就有晒甜蝦,蟹棒,三文魚籽,海膽,油甘魚,三文魚,吞拿魚同埋甜蛋。最後亦叫左個簿燒和牛加銀鱈魚set,和牛同銀鱈魚唔洗點汁都已經好夠味,塊魚食落好香口,唔會有腥味,和牛水準都唔錯,隔離仲有小小蔬菜,蕃茄同脆肉瓜都係燒過,依個set仲連埋一碗抄飯,整體上係夠飽同好食,只不過價錢就比較貴。

2016-07-08 5055 浏览
在太古城閒逛,見到市川門外五時半已有人排隊(餐廳晚市開六點),橫豎沒事幹便排它一排。準時六時入席,侍應態度十分好(看到他們對長者很細心),上菜速度超快(所以七十五分鐘交枱絶無問題),環境也不錯。我們點了(1)吞拿魚腩壽司拼盤(2)鐵板燒牛肉拼銀鱈魚。兩個套餐也很出色,其中尤其推介薄燒安格斯牛和吞拿魚腩壽司。安格斯牛大概六成熟,表面微見焦脆,大片的牛肉中間裹著蔥花,咬來一點也不韌亦有豐富油香。吞拿魚腩入口即溶,脂肪比例適中,香而不膩。相對來說,銀鱈魚比較失色,雖然煎得金黃,但調味方面稍淡。總括而言,三十分鐘的等待是值得的

總括而言,三十分鐘的等待是值得的
2016-07-01
  • 呑拿魚腩壽司
2016-06-18 4583 浏览
今日同老公食LUNCH, 好耐都無黎食呢間, 還記得上一次黎仲係未裝修的, 已是幾年前, 食SET都幾飽今日我倆都一同想食壽司, 我就叫左什錦刺身 + 壽司定食, 一黎到, 嘩, 乜咁少既..... 不過佢D魚生都新鮮, 係好食既, 尤其池魚及三文魚都好鮮味老公叫左吞拿魚腩什錦壽司定食, 佢知我鐘意食個海膽, 比左我食, 唔, 都唔錯, 頗鮮~ 不過始終唔及日本咁好食個餐都各自跟一碗豚肉拉面, 又係勁細碗, 豚肉得個薄EAT EAT一塊 ... 唉, 但個湯都唔錯幾好飲甜品, 有點HEA的雪米糍.... WELL... 失望...每人埋單成兩舊水.... WELL, 真心覺得唔值囉.... 仲要唔飽.

不過佢D魚生都新鮮, 係好食既, 尤其池魚及三文魚都好鮮味
2016-06-18
2016-03-19 4600 浏览
我本身就成日都去太古城因為近屋企又可以周圍行下,星期一約左朋友食飯其實行都攰都係隨便簡,女仔又鐘意食日本野,所以都係試一試心態炸蝦天婦羅:係好食既,蝦新鮮又爽口,冇記錯有5條,底下有d炸面咁既野怪怪地我其實唔係好明點解要放..😂 呢個極上魚生就貴囉~4百幾蚊 有海膽、甜蝦、三文魚、yellowtail、帶子、北極貝、吞拿魚..真係好好味日本野就係食材新鮮巳經蠃哂其實d野就每樣兩塊兩個人岩岩好如果多多個人都唔夠分 燒牛肉有d難咬,應該係肉本身問題,醬汁甜甜地都夾牛肉香,反而配菜沙律配芝麻醬仲令人印象深刻吉烈炸蠔唔知點解要等好耐,蠔都新鮮不過其實唔算大隻 可能炸粉多所以睇上去大隻雖然無點主食不過我地兩個都好飽~但係兩個人食左9百幾蚊其實真係貴貴地,不過都算食得都好滿足嘅,服務就中等啦可以接受既,以後可能大時大節都可以再黎
炸蝦天婦羅

炸蠔

炸蝦天婦羅
特上什錦刺身
2016-01-31 2829 浏览
請客食飯最好去d企企理理又有d高檔的地方 。大家都好容易㨂到個lunch set : 壽司套餐壽司有8件,份量對女得黎講岩岩好。而且飯上面的選材夠新鮮。食得出係不錯的選材。八粒齊齊整整係面前: 呑拿魚、鯛魚、三文魚、劍魚、甜蝦、三文魚籽、蟹籽同帶子。片片爽囗淡淡鮮味。最欣賞臉魚, 無筋,脂肪比例均稱; 帶子好嫩好新鮮,沒有太多雪味, 海盬味出眾兼可滴少少檸檬, 一d都唔腥。另外,本人喜歡甜蝦,真係好甜下,又爽口, 的確幾新鮮! 本身都幾完美, 都幾飽。突然上多個蕃茄麵。呢個麵好淡, d主角材料一d都唔stand out ,我淨係知道我應該食左d蕃茄。雖然麵條質地彈牙,但敗筆依然在此。蕃茄湯唔夠濃, 亦食唔到鮮蝦應有的味道,質感好稀,比較普通左少少。

本身都幾完美, 都幾飽。突然上多個蕃茄麵。

2016-01-22
2016-01-24 2377 浏览
7月16日, 今日係呀菲同呀比相識十二週年紀念~ 巡例都要食餐好既慶祝下! 唔捨得夜晚放低屋企隻B豬, 所以就揀lunch去太古城同呀比食個good lunch~ 最近成日都想食日本野, 而太古城中比較好既一間亦非市川莫屬!::: 壽司定食 ::: $168通常唔食熱野都鍾意食壽司定食, 因為可以唔洗自己揀已經有好多款壽司食! 壽司一碟八件, 包含我最愛既帆立貝、甜蝦、三文魚、三文魚子等, 仲有其他魚都好新鮮, 無腥味~ wasabi係生磨有粒粒質感嗰隻, 酸薑唔會太辣, 製作認真~呢個價錢呢個質素我都好滿意!跟餐配番茄牛肉烏冬, 細細碗, 牛肉都嫩味道不錯~::: 刺身定食 ::: $175刺身有三文魚、帆立貝、甜蝦、吞拿魚同章紅魚六款~ 質素比壽司d更好! 三文魚紋理靚, 油潤肥美有光澤~ 甜蝦大隻鮮甜, 帆立貝夠厚肉軟嫩, 吞拿魚無乜筋唔怕韌, 章紅魚就夠爽口~ 跟餐仲有麵豉湯同漬物配白飯, ok啦~午市時間絕對要訂位, 如果唔係都一定要等位! 質素唔係話真係好好, 係勝在同價錢成正比~ 同埋食物款式夠多~
::: 壽司定食 ::: $168
跟餐配番茄牛肉烏冬, 細細碗, 牛肉都嫩味道不錯~
壽司定食
番茄牛肉烏冬
::: 刺身定食 ::: $175

2014-07-16
壽司定食
2015-12-07 1817 浏览
選擇困難症發,係商場行來行去,行到好友腳都累還唔知食咩好。都係叫友人諗最好,佢知我麻煩,食嘢鍾意食環境,要坐得舒服,就推介去市川日本料理。我當然話好,唔洗想到頭大就最好,餐牌當然也交埋給他話事,我等食😝叫左一大堆炸物一齊食。咖哩吉列黑豚豬扒飯,咖哩味夠濃,夠辣,配飯超正,豬炸得很脆,又夠肉汁。雜錦海鮮天婦羅定食,蝦夠大隻鮮甜,炸魚就唔得,好重魚腥味,飯量大多食唔哂。脆炸雞球拼豆腐,雞炸得過火硬左,乾左,豆腐就剛剛好,夠嫩滑。食完一堆炸物,食返些沙律菜中和返,唔怕喉嚨乾。
咖哩吉列黑豚豬扒飯
雜錦海鮮天婦羅定食
脆炸雞球拼豆腐
午餐
咖哩吉列黑豚豬扒飯
雜錦海鮮天婦羅定食
脆炸雞球拼豆腐
2015-07-26 2956 浏览
於朋友間聽聞此店好評如潮, 但見食評有讚有彈, 決定親身一試.一到太古城, 此店不難找, 但都要搵一陣. 門面不錯, 整齊整潔. 入內坐下, 睇完MENU就點點點, 樣樣都想食, 係咪真係其他食評家講咁好吖, 定係有啲食評家講咁差呢? 但首先服務方面, 絕對唔差, 有板有眼, 快慢有至, 有HEART, 讚! 食物方面, 不錯, 好食唔在講, 食物一上台, 見到已經動筷, 攪到好幾味都冇影相!蟹籽沙律, 清新, 好味, 青瓜蟹籽蟹柳同醬汁間互相配合洽到好處.鐵板燒銀雪魚, 熱辣辣, 熱辣辣, 好熱好熱! 正! 好好味! 一入口魚油香上腦, 少許黑椒令其更錦上添花!鐵板燒蔥蒜薄牛柳, 青蔥爽脆, 蒜香四散, 薄牛柳燒得剛剛好! 多汁嫩滑可口, 入口即溶, 心都軟埋!鐵板燒鵝肝, 嘩! 精彩! 豪華地大大啖送入口, 整多劑油香攻擊, 不自覺地合眼, 面露微笑, 好味!鐵板燒雞泡魚干, 鐵板燒師傅細心地切至一絲絲, 餸酒一流!鐵板燒生蠔, 唔錯, 冇燒到熟晒, 正合我心, 配以煙肉碎, 香口.銀雪魚西京燒, 呢味嘅整法同鐵板燒銀雪魚唔同, 件頭大啲, 偏甜嘅做法. 味道如何? 西京燒中食過最

蔥蒜薄牛柳
鵝肝
鐵板燒雞泡魚干, 鐵板燒師傅細心地切至一絲絲, 餸酒一流!
銀雪魚西京燒, 呢味嘅整法同鐵板燒銀雪魚唔同, 件頭大啲, 偏甜嘅做法. 味道如何? 西京燒中食過最好食嘅就係呢度!
銀雪魚西京燒
雜錦壽司, 全部都OK, 係海膽感覺唔夠新鮮.
雜錦壽司
柚子雪芭, 完美句號! 美好嘅一餐, 証實呢間餐廳, 不錯呢!

2015-07-25
蔥蒜薄牛柳
鵝肝
銀雪魚西京燒
2015-04-20 3192 浏览
好少會來太古城呢邊,今次要來行H&M,順便食埋飯,友人提議吃市川,沒意見就即管一試吧看見隔離枱吃天婦羅定食,好像很吸引,於是我們叫了雜錦天婦羅。有大蝦,矮瓜,番薯,天婦羅炸得不是很出色,墊底的紙全是油另外每人叫了一個定食,我這款是滑蛋豬排定食,份量很足,味道只是一般般。一大塊豬排只有兩三舊可以入口,其餘都太肥了,全是肥膏。朋友這款是和牛銀鱈魚定食,和牛好鞋口,而且沒有牛味,銀鱈魚則煎得唔錯飯後甜品是雪糕糯米滋服務環境都是可以的,人流不多,感覺很優閒,服務員加茶也加得密食物價錢中等,百多二百元一個定食,可惜食物質素卻真的非常一般,應該不會再來,亦不提議大家去試。
有大蝦,矮瓜,番薯,天婦羅炸得不是很出色,墊底的紙全是油
飯後甜品是雪糕糯米滋