2018-04-09 465 浏览
今日又黎到荃灣同我的最愛覓食啦!今次係第二次黎,第一次係食中午,今次係食晚餐。有幾次想黎食但都排晒隊,但今日適逢星期六,但竟然唔洗排就入得男朋友叫左黑松露野菌意粉,加杯凍奶茶(飲左幾啖先影)味道:10/10,賣相:8-9/10呢個意粉非常creamy,個忌廉汁好厚身、濃味,佢唔屬於卡邦尼,所以我食唔到芝士味,所以亦都冇咁膩,呢碟野菌亦都唔少,意粉口感適中,我最怕意粉唔夠林,但呢個唔會,好夠林,亦好有口感,好岩我餵口,賣相同份量亦都好ok,由於唔係我點,所以我只係食左幾啖,不過男朋友食晒成碟都唔覺膩,而且好夠飽肚,所以比十分下次再黎我都會叫呢個意粉食。美國肉眼扒意粉賣相:7/10,味道:7/10牛扒唔算薄,而且比我想像中大塊,長度仲長過隻叉。今次叫7 成熟但上碟我覺得都8 成熟,不過意外地肉質唔會好硬,好易切,我真心覺得牛唔差,但扣左少少分係如果有得揀鐵板上就好。另外,意粉本身撈茄汁整過,所以加蒜容汁先我覺得知味鹹左少少。值得一提係上一次中午黎食我同樣叫左牛扒,但個塊好多筋勁難咬及切,但今次再食就冇呢個問題

男朋友叫左
黑松露野菌意粉,加杯凍奶茶(飲左幾啖先影)

味道:10/10
,賣相:8-9/10

下次再黎我都會叫呢個意粉食。

美國肉眼扒意粉
賣相:7/10,味道:7/10

值得一提係上一次中午黎食我同樣叫左牛扒,但個塊好多筋
勁難咬及切,但今次再食就冇呢個問題

2018-04-07
  • 野菌忌廉汁意大利粉
有時週日都會經過呢頭每次都會見到呢間餐廳排曬隊今日去開附近 就試外佢點解咁受歡迎門口細心留意會有個燕子窩!!下晝三點令去到 有午餐如下午茶供應 加埋有幾十款 樣樣郁好吸引一輪苦惱之下叫左兩個午餐一個下午茶午餐係有附餐湯的 有紅白湯選擇 我地就兩個都揀左紅湯 羅宋湯都好足料 入面仲有舊牛腩添啲野飲上得好快 基本上一落完單三分鐘已經上枱主菜西冷扒配飯($53)估唔到塊牛咁大塊 仲要有啲厚度我地係講要幾熟 切開係五分熟左右 如果想食熟啲可能要request 無筋既地方好腍配埋黑椒汁好惹味另外仲叫左個什扒配薯菜($58)份量好大 全部都係肉 好大堆頭有豬扒 雞扒 火腿 腸仔扒類都係薄既 所以好香口 什扒以份量取勝唔怕你唔飽 薯角好脆好新鮮抵讚另外叫左個日式咖哩牛肉烏冬($38)個賣相真係唔得 我期待係濃厚既啲既咖哩湯底嚟到既係一碗好似常餐既沙嗲牛肉麵咁既樣因為啲湯實在太多 就咁撈一定太淡 我倒走左一部分先撈開pat咖哩醬佢係偏辣果邊既咖哩 對我黎講唔算太日式喎不過啲牛就值得一提既煎過先放落麵所以仲keep住啲肉汁 亦夠香口三個人百五蚊其實好抵食見其他人啲餐點都好吸引下次再黎!
有時週日都會經過呢頭
每次都會見到呢間餐廳排曬隊
今日去開附近 就試外佢點解咁受歡迎
門口細心留意會有個燕子窩!!

一輪苦惱之下叫左兩個午餐一個下午茶
啲野飲上得好快 基本上一落完單三分鐘已經上枱
主菜西冷扒配飯($53)
估唔到塊牛咁大塊 仲要有啲厚度

另外仲叫左個什扒配薯菜($58)
份量好大 全部都係肉 好大堆頭

有豬扒 雞扒 火腿 腸仔

另外叫左個日式咖哩牛肉烏冬($38)
個賣相真係唔得 我期待係濃厚既啲既咖哩湯底

見其他人啲餐點都好吸引
下次再黎!
2018-04-01
2018-03-17 248 浏览
返工日日在外食午飯,况且還是都在公司附近食,選擇都不是很多,平時較喜歡食的都食到悶了。今日就想试吓我平時只有晚飯才食的-牛扒。講開食牛扒,越來越覺得金额越來越高,但質素就越來越低。因平時見到此间都比較多人食,於是决定试吓。美國西冷牛扒配黑椒汁$53,跟熱飲及忌廉湯。熱飲要了個熱檸水,加上沙糖,酸酸甜甜,好味。忌廉湯味道都不錯。牛扒配有少少沙律菜及粗幼不平均的薯條,至於主角牛扒,煎得太燶,及煎至已經十成熟,以至於肉質比較鞋,及根位比較靭。满懐期望而來,却真是越來越感叹,好的質素,真是越來越少了。
今日就想试吓我平時只有晚飯才食的-牛扒。

講開食牛扒,越來越覺得金额越來越高,但質素就越來越低。

因平時見到此间都比較多人食,於是决定试吓。

美國西冷牛扒配黑椒汁$53,跟熱飲及忌廉湯。

熱飲要了個熱檸水,加上沙糖,酸酸甜甜,好味。

忌廉湯味道都不錯。

满懐期望而來,却真是越來越感叹,好的質素,真是越來越少了。
2018-03-15 202 浏览
巷仔冰室真喺位於橫街小巷,文青可以影下相,而食物不算太出眾。[環境]比較淺窄,坐得唔舒服。[食物]餐單都多野食,但菜色不算太有特色,都喺例牌野。我同朋友都叫咗意粉。惟一特別喺用朱古力喺碟上寫上餐廳名,不過食物沾到朱古力,味有d怪。 而個湯可加錢轉酥皮,味道不錯,推介。

[環境]
比較淺窄,坐得唔舒服。

[食物]
而個湯可加錢轉酥皮,味道不錯,推介。

[總括來講]
地方狹窄,坐得唔耐,食物一般。食個快飯喺可以,但約人去食就要諗諗。
2018-02-10
2018-01-06 425 浏览
剛剛搬去荃灣,所以都周圍搵下嘢食,見到呢間餐廳算係果附近比較好樣同埋店外推介嘅食物相片好似幾好咁咪入去試下囉,雖然佢唔算係好貴,但係食塊扒都要過百,我真係冇諗過7成熟嘅西冷可以係切唔開嘅,講真點解會試西冷?因為如果一間餐廳/扒房係主打食扒而連西冷都煮唔好,我諗大家都可以唔駛試,呢間巷仔冰室就完全做唔到應該有嘅水準,扒切唔開,有雪味,餐廳侍應多而冇用,剩係識喺度玩,食扒仲比把餐刀我去切,開音樂開大聲到傾計都要好大聲先聽到,埋單果時好似我爭佢錢咁,如果冇試過我建議唔駛去,我亦唔會再去食,同樣價錢喺荃灣可以食好多其他嘢,唔駛受氣同埋食啲品質同服務都差嘅餐廳
2018-01-05
2017-11-18 440 浏览
我覺得一家餐廳不論東西好不好吃,服務是最重要的,再好吃服務不好也是沒意思,再不好吃服務好也會令人開心,我只是對著我自己叫的東西照了幾張相,兩個侍應就在我旁邊說扮曬嘢咁樣。我真的想當場潑她一臉面。真的是一家非常惡心的店,
黑鬆露飯
三文魚忌廉天使面
2017-11-05 407 浏览
今天約了小baby去香車街試下食齋🥗🌱🌿☘️🍀🌵行行下發現,原來香車街有好多正野,所以就搵左呢間個門面睇落唔錯,而應該又適合我地富有港女精神既女漢子入去朝下聖首先,因為在下太飽既關係,所以只單點了一份XX蛋(忘記了佢全名), 但內含3文🐟同芝士,再加上勁多醬(((醬控meee真心推介呢個($56定58)😏😏😏 不過有少少咸另外,我既朋友仔就嗌左份set dinner(好似120蚊咁上下,加埋1), 7成熟既,但係肉就少左少少少少咁Overall is ok for photo taking n chat🤤
今天約了小baby去香車街試下食齋🥗🌱🌿☘️🍀🌵
行行下發現,原來香車街有好多正野

真心推介呢個($56定58)😏😏😏 不過有少少咸

2017-11-05
2017-10-26 392 浏览
呢間餐廳位於香車街街市對面, 是成條街望落去最「靚」嘅餐廳. 我哋一向好膚淺,咁就入咗去. 常餐$42 睇相好似有好多野食,咁就要試吓. 上到枱,份量少到不能相信. 咁大個人, 未見過炒蛋得一茶匙,多士得四分一件,腸仔加埋有一條,不過十分之salty. 豬扒好似好大片, 其實就超薄切, 又乾. 最正常係個羅宋湯通粉,唔好睇相以為大碗, 個底比淺ga,有個friend 因為唔食牛, 叫咗清湯通粉, 佢話係冇味嘅. 最重要係成個餐, 冇一part 係熱嘅, 話係暖已經好俾面. 叫咗杯熱好立克, 淡到難飲. 最後一出門口,去咗旁邊間麵包店買包做下午茶. 打工仔嘅午餐真係好重要, 係成個下午嘅精神支柱, $42一個常餐, 比起其他餐廳嘅30蚊早餐差很多, 連份量都好少
最後一出門口,去咗旁邊間麵包店買包做下午茶.

常餐

2017-10-09 290 浏览
老闆娘旁邊有間巷仔冰室, 經常都有4.5個人排隊這天晚上同男朋友本身打算食老闆娘, 最後因為我又心思思改試巷仔冰室等了一會兒才有位, 不過應該都排比老闆娘快D男朋友話要食肉, 叫了個牛扒, 我睇了個炸豬扒牛扒叫了七成熟, 配上蒜蓉汁, 都幾嫩滑, 牛扒下面有薯條, OK唔錯我的吉列豬排蛋包飯包得好靚, 豬排好食! !好食過我前幾日去丼丼屋食那個豬扒豬排炸得好好, 外脆內軟, 如果有埋沙律醬就更完美了下次可以再來探下個吉列豬排
老闆娘旁邊有間巷仔冰室, 經常都有4.5個人排隊
等了一會兒才有位, 不過應該都排比老闆娘快D
男朋友話要食肉, 叫了個牛扒, 我睇了個炸豬扒

吉列豬排蛋包飯

豬排炸得好好, 外脆內軟, 如果有埋沙律醬就更完美了
下次可以再來探下個吉列豬排
2017-10-05
吉列豬排蛋包飯
  • 吉列豬排蛋包飯包
2017-06-19 542 浏览
流心一定要抹茶漿一定要朱古力漿嗎 🙊 答案係,少年,你太年輕了!某日小寶行街市買餸果時,發現隔離有間冰室棟左個二奶架出黎,見到個牌有好多好正野食就把心一橫要搵日黎食 🤘🏿呢間野就係老闆娘米線下面,食完米線整返個下午茶岩岩好 🤓 先整返個前菜邪惡多士 #朱古力蛋白一口西多士,上菜果時已切成一粒粒,食落非常方便,而且堆到成個城堡咁,美感度大增,又影影影!呢個多士有咩特別呢,除左脆卜卜熱辣辣之外就係味道會有小小蛋白味,難以形容,然後再點埋佢地跟埋既三隻醬,糖漿、煉奶、朱古力醬,任君選擇,瞬間覺得好唔夠食呀,咁多隻醬 😂主角自不然係 #芝士焗咖喱牛肉流心蛋厚吐司,唔中意食甜既朋友有福了,有鹹版既流心多士食,一斬落啲蛋汁瘋狂流出黎,一路食到尾都唔覺乾,連埋邪惡芝士同香濃咖喱三合一,正過 three in one coffee,真係夠哂重口味 🤤——————————————————————#朱古力蛋白一口西多士 $32#芝士焗咖喱牛肉流心蛋厚吐司 $42——————————————————————巷仔冰室荃灣曹公坊 10 號地下
——————————————————————
#朱古力蛋白一口西多士 $32
#芝士焗咖喱牛肉流心蛋厚吐司 $42
——————————————————————
巷仔冰室
荃灣曹公坊 10 號地下
2017-06-17 400 浏览
上星期和老公收工去咗呢間一直都好想試嘅巷仔冰室,平時經過見好多人排隊等候,眼見門外餐牌的食物圖片都好吸引而且價錢又合理,因此難得夾到時間可以一起晚餐就決定去試下⋯滿心期待食物終於來到我們面前,但⋯眼見到來的食物樣竟然跟餐牌上的完全兩回事,吉列豬溶岩蛋包飯的豬扒無味好乾身,溶岩蛋完全無溶嘅感覺肉醬千層義大利麵竟然可以難食到一個點,面層薯蓉多到已佔據半個份量而底下所謂嘅千層麵厚到好似食緊麵餅咁埋單仲要成二百蚊都算,從未食過咁難食嘅冰室發誓一定無下次!
埋單仲要成二百蚊都算,從未食過咁難食嘅冰室
發誓一定無下次!
2017-06-10
2017-06-09 355 浏览
新店行過幾次都見唔少人食,點知第一次食就中伏!白湯味道很一般,唔夠熱,加咗$10酥皮,感覺焗唔夠時間。紅湯反而好味又多料,不過都係唔夠熱。薯蓉伴肉醬千層意粉。賣相同餐牌差得遠,而且份量超細,不過最重要係味道。薯蓉一D味都冇!冇薯仔味,冇鹹味,只有粉粉嘅感覺!肉醬同芝士幾乎失蹤。粉層之間見唔到醬汁或芝士。好勉強先食咗一半。因為太失望所以鹹豬手就冇影相。其實賣相OK,份量都係細但價錢算合理。肉有鹹味但冇肉味。荃灣太多選擇,再幫襯機會低......
肉醬千層意粉

好勉強先食咗一半。
荃灣太多選擇,再幫襯機會低......
2017-05-31 257 浏览
本身想去老闆娘米線,點知街市入面又熱又焗,重要由朝頭早都而家 3 點幾都未食嘢,冇心機再等就係附近求其搵間餐廳坐低食算啦。附近比較 decent 嘅算係呢間 Corner Kitchen,咁啱佢只係排 2 張枱,就佢啦! 我點咗豚肉粒扭紋蛋包飯,可配咖哩汁或燒肉汁,咁我當然係揀咖喱汁啦。扭紋蛋亦滑捋捋,入面係豚肉粒炒飯底,豚肉粒仲係幾 juicy,整個份量亦夠大,所以係唔錯嘅。相反男朋友點嘅紐西蘭西冷牛扒配黑椒汁就差咗少少啦。落單時又無要幾多成熟,咁咪出事囉,結果係太韌囉! 嘢飲我叫咗普通嘅凍咖啡。男朋友叫果杯特別啲,叫做 “黃牛”,其實就係 cream soda 上面加芒果味雪糕球。我最討厭 cream soda 架啦,勉強試咗一啖真係唔啱我,但佢話好好味喎。 講真,套餐每人 $50 幾蚊仲連埋湯同飲品,以呢個價錢的確抵食。呢度又坐得舒服又新淨,我覺得適合帶埋小朋友嚟!

2017-05-28
2017-05-31 158 浏览
叫咗份肉醬意粉,味道一般。服務態度超差,叫落單,有個waitress行過就話,你叫第二個,之後自己企係度玩電話!食物來到時,冇位放,因為搭枱,個waitress 眼超超企係度唔放低食物,對面阿姐又冇意識攞開自己嘅嘢!之後個waitress推開對面阿姐啲嘢。食完走時,嗰個唔落單嘅waitress企係門口玩電話。叫佢借過就係度眼超超。不知所謂!
叫咗份肉醬意粉,味道一般。

2017-05-19 258 浏览
看了大台的屋邨XX團,跟著他們到福來邨看看,在屋邨附近,香車街市外圍有一間新型西式的餐廳,和附近的環境完全不一樣,在餐廳對面是一個很舊式的街市,䣓鄰是豬肉檔,周邊環境都與這間餐廳有點格格不入的感覺。看過門外餐牌,價錢超平,午市套餐由$42至$58,還不用加一。溫泉蛋卡邦尼意粉($46)意粉雖然沒太大的al dente口感,但味道也對辬,溫泉蛋的流心配合卡邦尼醬汁,令意粉更香滑。鮮茄焗豬扒飯豬扒份量很多,最讚的是焗飯上到枱時是超熱的,還看到醬汁熱到起泡,芝士也很香濃。餐湯有忌廉湯或羅宋湯,忌廉湯不夠濃,比較稀和有些淡,羅宋湯的雜菜都幾多。餐飲整體來說,兩個人食午餐都不用$100,都真的很化算。

溫泉蛋卡邦尼意粉($46)

鮮茄焗豬扒飯

餐湯

餐飲
整體來說,兩個人食午餐都不用$100,都真的很化算。
2017-04-30