難得朋友們👫🏻平日一齊放假,經大家商量後,決定去長洲⛴行吓hea吓!呢日可能繼續受住疫情影響,好多人依然wfh,所以入嚟長洲嘅人特別多。為咗避免同人迫,我哋登島後第一件事當然趁早嚟呢間人氣文青cafe食個晏🍴先!😋.呢個店名島上有兩間,一間(沙灘店)專賣本地設計嘅工藝品🎒,近長洲海灘嗰邊,另一間(樹下店)就係我哋今次嚟嘅café🍴,由碼頭行過嚟都係10分鐘左右,好方便!食店以純白色為主調,設計簡約,加上店內以提供輕食🍝同甜點🧇為主,自然吸引一眾文青嚟打卡啦!📸.#AllDayBreakfast ($88),足料抵食嘅全日早餐,有牛角包🥐、豬肉腸、煙三文魚、炒蛋🍳、栗米🌽、煙肉🥓同沙律菜🥗。.#滑蛋蒲燒鰻魚便當($78),賣相精緻可愛嘅便當盒,好有台式風味😍,見人叫阿叔又叫。鰻魚尚算肥美,滑蛋都幾滑,不過鰻魚醬汁未夠味,整體有啲淡😅。.#自家製比利時列日窩夫($42)🧇,窩夫即叫即整,新鮮熱辣,真正外脆內軟👍🏽。味道有兩款 - 原味同朱古力味,阿叔較鍾意前者,牛油味重啲,配埋冰凍雪糕🍦同香蕉一齊食,食得更開心!🥳
2020-07-21 171 浏览
🧇 自家製比利時列日窩夫 ($42):一客有2塊窩夫,有原味同朱古力味,一塊大概係女性成人手掌一半,厚度就食指三分一。你可以選擇兩款唔同味,都可以選擇兩款一樣味,岩晒心大心細嘅人,即係我😂窩夫醬有朱古力醬和焦糖醬,但醬只可以選一款。跟窩夫配香蕉、忌廉和雪糕。雪糕口味有雲呢拿、朱古力、曲奇、豆腐、綠茶和玄米茶。今次我選咗玄米茶味配朱古力醬。一向對茶味雪糕難以抗拒,因為好鐘意飲茶。 依款雪糕食得出係玄米茶,有茶香,可惜偏甜,甜味有少少人工甜嘅感覺,未去到完全蓋過茶味,但可以減少糖。窩夫外皮微脆內軟。朱古力味的確食到可可味,真係比利時朱古力嘅可可味口感,不甜。如果可可味重d會令到窩夫唔加醬都冇咁單調。原味欠蛋香味,但起碼唔係得麵粉味。依個價錢食窩夫,係抵食。假日晏就去食,chill住過一日都幾寫意🤤 溫馨提示,假日多人排隊,要有心理準備等位。.💛All Day Breakfast ($88):以All day breakfast 嘅份量黎講,係多到嚇親😂 一個碟可以霸咗半張枱。味道中規中矩, 冇咩特別。值得讚係蛋炒得好滑。牛角包好大個,但烘得太過,外皮太脆太硬,失去麵包嘅質感。.💛Hot R
🧇 自家製比利時列日窩夫 ($42):

💛All Day Breakfast ($88):

💛Hot Regular Cappuccino ($36):

中規中矩咖啡,奶泡算多,飲咗好幾啖奶泡都冇消失。味道濃郁,較fruity。
總括來說,依間cafe味道價錢都係偏平民,假日去開長洲不妨試試。BTW, 依間cafe係長洲有開手作店,有賣佢地親手整嘅袋,鐘意行文青路線不妨望下😂
2020-07-10 214 浏览
同朋友平日嚟到長洲諗住食lunch,於是揀咗依間島中坊研嚟食。一向都知道佢人氣超高,冇諗過平日嚟,而且仲要一兩點時間都排晒長龍。天氣咁熱又戴住口罩排隊真係好辛苦💦.🔸自家製比利時烈日窩夫可以雙併揀兩隻窩夫味道,雪糕有好多選擇,我揀咗玄米茶味。個雪糕有少少硬,係有玄米茶味,呢隻雪糕味道坊間比較少見.🔸奄列套餐配牛角包可以揀唔同餡料,套餐有飲品附送.🔸焦糖布丁呢個係免費換領,無諗到免費都幾好味,有牛奶味😋.人均消費:$50-100
🔸自家製比利時烈日窩夫
🔸奄列套餐配牛角包
可以揀唔同餡料,套餐有飲品附送
🔸焦糖布丁
呢個係免費換領,無諗到免費都幾好味,有牛奶味😋
人均消費:$50-100
2020-07-07 219 浏览
好耐冇去過長洲啦 今日就同朋友仔去左長洲搵野食🥰去到長洲差唔多兩點啱啱好嘆個early afternoon tea 當lunch🍽分別叫左兩款可以自選配料既法包同奄列套餐法包套餐($44) 🥖揀左芝士炒蛋同煙三文魚做配料炒蛋唔會太熟 加芝士同煙三文魚呢個配搭鹹鹹香香 個法包比想像中軟熟唔知點解有種食M記豬柳蛋漢堡嘅感覺😂 如果加埋甜粟米做配料應該更加好食成個味覺層次會再豐富啲🙈熱水蜜桃綠茶(跟餐飲品)🍵雖然用茶包沖既 但飲落去好舒服唔係嗰種好假嘅水蜜桃味茶 甜度岩岩好 啱晒唔太好甜既人杯入面仲送你一片水蜜桃添🍑
好耐冇去過長洲啦

唔係嗰種好假嘅水蜜桃味茶 甜度岩岩好 啱晒唔太好甜既人
杯入面仲送你一片水蜜桃添🍑
下午茶
2020-07-05 144 浏览
攞飛等位好混亂,見叫飛個女侍應會特登行過去叫返企對面街等位嘅客人,所以我都企對面等住先。 中途都有問返個女侍應有位未,點知之後見極多客人都入坐,都仲未到我!問返,佢先話叫左,叫我由頭排過😡明明自己處理唔公平又混亂,仲要態度差!劣評!
午餐
2020-07-05 61 浏览
女侍應服務態度極差,派位極度混亂,對個別客人大細超,激到成肚氣!明明一開始不斷問佢派位派到幾多,佢又話未到,等多15分鐘見唔對路問佢又話已經過曬要重新排過。自己處理不公又怪罪客人,冇禮貌,劣評!
午餐
2020-07-04 136 浏览
趁放假入長洲hea 下,除左掃街仲可以坐下cafe 🙆🏻‍♀️之前島中坊研係主力賣手作服飾,估唔到前幾年開埋cafe,今次再翻黎食物仍然都係咁有質素👍🏻😚今次係下午茶時段,所以叫左一個鹹點同甜點,兩樣味道都好好👍🏻窩夫可揀原味/朱古力味,加上焦糖醬/朱古力醬,本身亦有配上香蕉、忌廉及自選口味的雪糕👍🏻今次揀左原味配朱古力醬同埋豆腐雪糕的窩夫窩夫外脆內軟,烤焗時間掌握得好好朱古力將亦都不會過甜,只係豆腐雪糕較淡味可能選擇一啲較濃味的例如曲奇/ 朱古力會更好👍🏻🙆🏻‍♀️法包同樣可以自選兩款材料,當日就揀左沙律菜同芝士炒蛋炒蛋有適當的調味,仲有拉絲的效果,配埋沙律菜十分清新😚

今次揀左原味配朱古力醬同埋豆腐雪糕的窩夫
窩夫外脆內軟,烤焗時間掌握得好好
朱古力將亦都不會過甜,只係豆腐雪糕較淡味
可能選擇一啲較濃味的例如曲奇/ 朱古力會更好👍🏻🙆🏻‍♀️

法包同樣可以自選兩款材料,當日就揀左沙律菜同芝士炒蛋
炒蛋有適當的調味,仲有拉絲的效果,配埋沙律菜十分清新😚
2020-06-27 194 浏览
夏天尼真係要諗過先。。。諗住坐低叫杯飲品降下溫,點知飲品等左45分鐘先到,途中吹左幾次 。室內多人我坐室外,由吾係太熱坐到想中暑。。。。 食物正正常常吾難食 最嬲都係飲品整左45分鐘 尼到仲要吾好飲 真心想俾差評 不過要我寫200字我又懶
2020-06-22 2012 浏览
小島旅行梗係要食返個靚早餐,以前可能會去茶餐廳食個叉燒通粉,沙嗲牛肉麵,再唔係呢就去飲個茶。而家人大咗會揀Hea啲Chill啲,休閒啲既早餐或者brunch食。今次嚟到依一間小店,成間舖頭都充滿住文青氣息,俾人感覺好舒服好自在。雖然Menu上面食物嘅選擇唔多,但無論正餐定小食定係甜品,你都一定會揀到自己想食嘅嘢,環境既舒適都會令你願意坐低叫杯野飲,休息下,充充電,準備接落黎既小島行程。All Day Breakfast。首先要讚個蛋同煙肉,唔會太鹹但好香煙熏味,而且唔會煎到好硬,個質感依然保持到軟身,炒蛋份量多又滑,配上酥脆牛角包,真係好滿足香煎咖哩雞肉便當。咖喱口味似日式咖喱,少少辣又甜甜地,薯仔煮得淋但唔係一夾就散個種,食落口又有返少少唔感,個雞扒係值得一讚,因為真係好滑又Juicy,仲有個飯嘅份量係啱啱好順帶一提佢哋啲漬物真係好靚,自家出品再造飲品比顧客,真係好❤️,搞到返屋企都好想整返一樽

今次嚟到依一間小店,成間舖頭都充滿住文青氣息

,炒蛋份量多又滑,配上酥脆牛角包
,真係好滿足

,仲有個飯嘅份量係啱啱好

2020-06-10
庆祝纪念
生日
2020-06-18 236 浏览
今日係第二次來到哩間係長洲既café啦!必去🤩💛 佢有好多唔同既輕食套餐,例如奄列,牛角包/法包。由於我地比較鐘意食奄列,所以就叫左兩個唔同既奄列餐,我個人就覺得煙肉蘑菇係比較唔錯同common既配搭,煙肉好大塊,煎到燶燶地,做奄列一流!😃蘑菇就好fresh。另一個就叫左蕃茄同火腿,火腿冇咩特別,但係蕃茄就好大片,同埋好新鮮!覺得唔夠飽既朋友都可以加個通粉或者公仔面,又可以將多士轉牛角包/法包!牛角包焗得好脆,值得一試!👍 飲品方面,哩間café有好多唔同款既飲品,例如自家製糖漬,梳打,奶類,茶同埋唔少得既咖啡,糖漬又消暑又解渴,岩哂夏天飲。就算唔想加錢都可以加配蜜桃綠茶!好冰涼好Refreshing!🤩
2020-06-16 205 浏览
放假日去長洲行下、散下心~發現其實長洲最近都開咗好多coffee shop或者小店,整個感覺都好唔同✨最後我哋揀咗呢間食lunch,亦把握機會在店內放空.1️⃣ Dessert Platter $118呢個拼盤係六月新出😍除咗擺盤好靚同好igable之外,入面有4款甜品,除返開都唔洗$30一件都算抵食!甜品分別係tiramisu、布丁燒、雪糕及精選蛋糕。個人最鍾意佢既布丁燒,味道甜甜的亦好滑🥰其他甜品水準亦唔錯.2️⃣ All Day Breakfast $88呢個既擺盤亦都好靚🙈味道唔算好突出,但係難得假日入到長洲,點都要叫返個all day breakfast 慢慢食chill下既😂.3️⃣ 咖喱香煎雞肉便當 $58便當好抵食!成個感覺都好日式,味道亦都係合格以上!都好推薦大家試。

1️⃣ Dessert Platter $118

2️⃣ All Day Breakfast $88

3️⃣ 咖喱香煎雞肉便當 $58
2020-06-16 130 浏览
其實長州真係唔只係大魚蛋嫁(*´∀`*)食左依間小店既一客日式咖喱雞扒飯同這裡自家手作的玄米茶雪糕非常美味,攞盤亦係好認真咖喱味是日式那種好味玄米茶雪糕真的做得好好!個味好出又唔會太過濃烈坐位亦好舒服💗依間小店除左野食仲有自已設計的文青袋子同衫唔只係食野,更可以逛逛以後一定會常來☺️🌸
其實長州真係唔只係大魚蛋嫁(*´∀`*)
食左依間小店既一客日式咖喱雞扒飯
同這裡自家手作的玄米茶雪糕
非常美味,攞盤亦係好認真
咖喱味是日式那種好味
玄米茶雪糕真的做得好好!
個味好出又唔會太過濃烈
坐位亦好舒服💗

依間小店除左野食
仲有自已設計的文青袋子同衫
唔只係食野,更可以逛逛
以後一定會常來☺️🌸
  • 玄米茶雪糕
2020-06-12 170 浏览
🌸 #girlsfoodies長洲#girlsfoodies咖啡店 🌸​【💛 黃店 #GF_List 】​🉑:外賣自取​⭐評分: 8/10​——————————————————​長洲揾黃店~呢間嘢多人到爆,起碼等成半個鐘先有位坐....​——————————————————​
▪️奄列套餐($42) ( 自選兩種配料) ​ 包飲品 ​▪️法包套餐 ​ ($40) (自選兩種配料) 包飲品​▪️沙律套餐 ($48)(香草豬肉腸 + $20) 包飲品​​價錢唔貴,cafe嚟講算幾抵食!套餐全部有包嘢飲,仲可以自己加吓通粉/出前一丁,嘢飲又可以改特飲,好多選擇!重點係啲餐具同環境都好文青!​​法包食落煙煙靱靱,配埋芝士炒蛋同煙三文魚,蛋炒得幾滑,鹹鹹香香又味道圓滑,食落勁滿足!​​奄列又係可以自選配料,都係芝士同煙三文魚,蛋煎得唔算油,配埋奶油多同煉奶,甜甜地又夠酥香幾唔錯~​​沙律本身有車厘茄粟米嗰啲,自己加咗條腸腸食吓,菜唔會有草青味又幾新鮮!仲送兩塊多士/法包,唔怕唔夠飽~​
【💛 黃店 #GF_List 】​
🉑:外賣自取​
⭐評分: 8/10​
——————————————————​
——————————————————​

▪️奄列套餐($42) ( 自選兩種配料) ​ 包飲品 ​
▪️法包套餐 ​ ($40) (自選兩種配料) 包飲品​

2020-06-09 146 浏览
🐭 米奇老豬 🐷雖然係weekday中午時間 但都幾多人😅所以心急嘅老豬就無等室內位直接喺🌞烈日下食列日窩夫 夠曬應景☂️店員都非常體貼 係咁幫我refill水可能見我大汗dup細汗 仲斟左杯冰水比我 勁好😭😭下次我應該會等室內位啦.🐖🐖《自家製比利時列日窩夫》$42 🐖🐖個窩夫真係熱辣辣即整雖然個心就無我想像中咁chewy 但外皮真係超脆 😍 同埋食到珍珠糖嘅顆粒感 好正🤤.窩夫本體可以揀原味或朱古力味貪心嘅我就梗係試曬兩隻味啦 😚朱古力味超濃‼️ 係苦甜果隻 超啱我口味完全唔會覺得濟 😇原味個味就唔係好突出 要靠d焦糖醬提味~不過個焦糖醬略嫌唔夠焦香🤭🤭下次我應該會兩塊都要曬朱古力味同埋配朱古力醬 應該會濃到爆炸 👧🏿 不過我鍾意😎.個玄米茶雪糕幾清新 小驚艷 👍🏻用來配個朱古力waffle真係perfect池 個cream同香蕉甜度都適中 ~.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.5/10服務:8.5/10環境:8.5/10性價比:✴️ 高 ✴️ENCORE:✅
🐭 米奇老豬 🐷

窩夫本體可以揀原味或朱古力味
貪心嘅我就梗係試曬兩隻味啦 😚
朱古力味超濃‼️ 係苦甜果隻 超啱我口味
完全唔會覺得濟 😇
原味個味就唔係好突出 要靠d焦糖醬提味~
不過個焦糖醬略嫌唔夠焦香🤭🤭
下次我應該會兩塊都要曬朱古力味同埋配朱古力醬
應該會濃到爆炸 👧🏿 不過我鍾意😎
個玄米茶雪糕幾清新 小驚艷 👍🏻
用來配個朱古力waffle真係perfect池
個cream同香蕉甜度都適中 ~
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.5/10
服務:8.5/10
環境:8.5/10
性價比:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅
  • 自家製比利時列日窩夫
2020-05-12 425 浏览
假日9/5星期六來到長洲,到店時是下午茶時段3點左右,因天氣熱餐廳室內已坐滿,餐廳外尚有2張吉枱。前面有2枱客都是在等位(餐廳內枱)。我們選了室外。已即時有位不用久等。天氣溫度雖熱但配有天幕和風扇,慢慢休息下來也不熱,天陰下破舒服。點餐送餐都很快,約15分鐘左右上菜,點了all day breakfast 很大份,男生也能吃飽的份量。牛角包外內香脆,配有果醬和鍊奶。脆皮豬肉腸多汁有肉,煎得好香。滑蛋不過老,還有少少蛋汁很滑,煙肉是真不是合成肉,能再煎脆更好。沙律菜很新鮮、沒有枯黃,另給香醋汁配食比沙律醬較健康。牛角飽餐,可自選2個配料選擇都多。饀料點了沙律菜和醉蛋醬。碎蛋混有沙律汁,配牛角包嘅香脆真好吃。飲品:點了自家製糖漬蜜桃蘇打,自家製糖漬檸檬蘇打。(蜜桃味好香、 檸檬就偏酸好青新,2款都是甜甜地、配蘇打很好飲。)蘇打是連樽上,大概是兩杯份量,好抵飲。
假日9/5星期六來到長洲,
到店時是下午茶時段3點左右,
因天氣熱餐廳室內已坐滿,
餐廳外尚有2張吉枱。
前面有2枱客都是在等位(餐廳內枱)。
我們選了室外。已即時有位不用久等。

天氣溫度雖熱但配有天幕和風扇,
慢慢休息下來也不熱,天陰下破舒服。

點餐送餐都很快,約15分鐘左右上菜,
點了all day breakfast 很大份,
男生也能吃飽的份量。
牛角包外內香脆,配有果醬和鍊奶。
脆皮豬肉腸多汁有肉,煎得好香。
滑蛋不過老,還有少少蛋汁很滑,
煙肉是真不是合成肉,能再煎脆更好。
沙律菜很新鮮、沒有枯黃,另給香醋汁配食比沙律醬較健康。

牛角飽餐,可自選2個配料選擇都多。
饀料點了沙律菜和醉蛋醬。
碎蛋混有沙律汁,配牛角包嘅香脆真好吃。

飲品:點了自家製糖漬蜜桃蘇打,自家製糖漬檸檬蘇打。
(蜜桃味好香、 檸檬就偏酸好青新,
2款都是甜甜地、配蘇打很好飲。)
蘇打是連樽上,大概是兩杯份量,好抵飲。
All  day  breakfast
牛角包餐