2004-05-01
每次到山頂都係有d special occasion, 對上一次係同ex bf 共進晚餐, 今次係有張free Brunch buffet voucher. 一樣的餐廳, 差不多o既食物, 唯一唔同o既係果刻o既心情, 亦忍不住懷勉一番. 我2 weeks 之前已經book 左window seat, 但係只有吸煙區先有windown seat, 好采當日完全無人食煙, 好surprise!! 一坐低waiter 有禮地間我地飲d 乜, brunch 包2 drinks. 我要左香檳.講番必食o既食物有:Indian Tendoori (chicken), 好有肉汁,入味.Naan :見到個chef即整, 張個細細o既粉團放入烤爐,烤到少少才cut 開細塊..有plain naan 同garlic naan. 點sour cream 同一隻綠色o既source 妤好味!!羊扒: 好有水準,可以同5 stars hotel 相比, 肉地軟熟, 唔會太羶.燒羊腿: 係同燒牛肉一齊放, 我叫師cut 一小塊比我, 加上少少芥末, 真係無得頂, 唔會overcooked, 食到好多肉汁.. 之
講番必食o既食物有:
燒羊腿: 係同燒牛肉一齊放, 我叫師cut 一小塊比我, 加上少少芥末, 真係無得頂, 唔會overcooked, 食到好多肉汁.. 之後都要encore 多一次.
Oyster/clam : 唔係我杯茶,所以只係食左一隻oyster 同clam. 幾鮮甜, oyster 幾細仔, 唔會太creamy, 反而咁我仲鐘意.
Grilled quesadillas (墨西哥薄餅), 一層薄薄地o既包(類似pita bread) 包住用cheese, mustroom, chilly o既餡去烤, 烤至外層香脆,裡面芝士同mushroom, chilly 溶在一起, 可以食唔停口(事關我鍾意食包)
其他熱食唔係太多, 有2-3 隻pasta, 串燒, 甜酸蝦球..不太吸引.
salad 得2-3 款, 好普通.
oyster & clam 好快比食客清晒, 但係refill 得好慢, 成日都見到d 吉碟.
甜品好disappointed!! 食左細細杯o既tiramisu, 無cheese 味, 好似食緊cream 咁. Mango moouse, 麻麻.
pancake 好少少.
雪糕如果無聽錯係New Zealand Nature, 有成8 款味道, 我本身唔鍾愛意呢隻brand, 食左maple walnut 同開心果味, 得個甜字..唔係太好食. 呢張相係甜品counter 其中一d甜品, 賣相幾差.
最後叫左杯capuccino, 雖然泡沫不多, 唔夠熱,但都幾有咖啡香, 幾滑.
呢度勉強比個笑佢lar, 其實以$250/person, 有好多better choice.
另外唔係太鍾意呢度dset 得太密,幾迫!