2006-02-18 27 浏览
情人節唔想俾d餐廳同酒店屈, 又唔想全部都係一pair pair情侶坐係我隔離, 於是我就book左cafe deco, 貪佢呢度可以選擇情人節套餐($988)或跟menu散叫(每人最低消費$350)因為情人節套餐唔啱胃口, 於是選擇左a la carte, 其實都來過呢度食飯, 不過見到個menu好多野食, 都諗左好耐先叫......頭盤因我女友唔食生蠔, 所以要莧菜芝士焗蠔(6隻), d蠔經焗後已經無咁大隻, 但莧菜蓉芝士好香同可口^_^, 另叫了一客龍蝦湯, 我女友話佢味道偏濃!主菜叫了一客意大利雲吞同10oz加拿大安格斯牛扒, 雲吞既香草味太濃, 唔太啱食, 反而牛扒就不錯, 有牛味而且幾juicy, 牛扒伴french fries和番茄沙律(番茄加olive oil同意大利醋)甜品要朱古力軟心布丁, 但今次做得不好, 無左朱古力流出來既效果, 因以前食過要等15分鐘即刻整, 但今次5分鐘就就來....!!!可能多人關係, 所以整定???!!! 另外女友叫了一杯特飲Oscar star , 有奇異果,菠蘿同熱情果既果汁, 酸酸地......啱晒佢啦!! ^_^雖然食物同服務水

雖然食物同服務水準都無平時咁好, 但係係情人節既晚上, 氣氛和誰在一起先係最重要!!!
(非会员)
昨晚帶了美麗的老婆去品嚐這裡的美食,我為她點了︰(1) cream of four mushroom soup(2) fois gras with toasts(3) Combo platter(4) warmed centered chocolate cake老婆是一個很會食的女孩,她十分喜歡soup & cake,其餘的蠻好啦!!!餐廳的menu上羅列了很多食物的名稱,可以的話,也想帶老婆再來這裡,看著她吃她喜歡的食物。
昨晚帶了美麗的老婆去品嚐這裡的美食,我為她點了︰
(2) fois gras with toasts
(3) Combo platter
餐廳的menu上羅列了很多食物的名稱,可以的話,也想
帶老婆再來這裡,看著她吃她喜歡的食物。
2006-02-08 33 浏览
2月4號是我的生日, 男朋友暗中book咗窗口位同我燭光晚餐, 很驚喜!! 看到維港景色, 還看到維港激光烟花show, 景色好靚, 氣氛都正! 餐廳的環境氣氛和食物的水準令我過了一個很開心, 很難忘的生日!我們order咗美國安格斯牛柳, 澳洲穀飼牛T骨扒, 配上什菜沙律薯蓉, 叫了兩杯果汁, 2個甜品o 牛扒食落口好有口感, 不韌有好香的肉味, 熱朱古力布甸- 朱古力漿漏出來, 朱古力味好濃, 非常美味, 士多啤梨榛子蛋糕, 沒有驚喜!P.S. 可惜唔知原來他們會送一個雪糕新地俾生日嗰個呀!

P.S. 可惜唔知原來他們會送一個雪糕新地俾生日嗰個呀!
2006-01-02 3 浏览
拍拖時去食過, 覺得幾好食.宜家再去覺得差左好多, 個鴨胸勁over-cooked, 好鞋.唔掂, 一餐成7百幾蚊,雖然老公比, 都勁嬲.
2006-01-01 21 浏览
12月30日突然想出去食飯. 但呢d咁嘅大日子, 就圍都full哂. 一係就special menu, 貴到嚇死人. 好彩搵到呢間. 雖然無哂window table, 但都唔算多人. 唔會好嘈. 小雲同小吉叫咗個杏仁椰子烤餅.好香椰子味, 不過無乜杏仁味. 不過個柚子沙律同燒春雞都唔錯. 而最令小雲滿意係佢哋的服務態度. 因為個柚子沙律等咗好耐都未到, 係小雲考慮叫人追order前, 已經聽到有個captain叫個同時追, 唔洗開聲已經攪掂...食得好安樂...^^
2005-09-23 4 浏览
某日6點幾去到,冇乜人,冇book位都可以坐窗口位食左羊扒+baked potato+tomato salad,個羊扒麻麻,ok鞋...不過冇騷味,反而d配菜仲好食過羊扒仲叫左個泰式粉絲沙律,d粉絲太少喇,d辣椒又大舊到死...冇乜特別事去到山頂都唔會再揀呢間
某日6點幾去到,冇乜人,冇book位都可以坐窗口位

仲叫左個泰式粉絲沙律,d粉絲太少喇,d辣椒又大舊到死...

冇乜特別事去到山頂都唔會再揀呢間
2005-09-18 13 浏览
食物都還可以﹐但環境就差左D﹐可能係多人既關係﹐我地好似坐左係個有冷氣既大排檔度飲紅酒兼睇夜境。講開紅酒﹐個D waiters 一個二個好似茶餐廳既伙計咁﹐除左無條毛巾搭住係膊頭之外﹐無論﹐外貌加態度都非常之市井﹐當我地問佢邊隻紅酒好﹐佢一句就話﹐呢支好cheap架wor.唔過三百都唔會好啦。我忍唔住問佢﹐咁差你地又放落menu?佢話﹐係俾D唔識又要飲紅酒既人飲既﹐咁既態度﹐仲要係旅遊區﹐真係影衰晒﹗
昨晚2 人到此晚飯, 一早訂了, 但仍只得一張古怪的2 人, 看到維港景色+ 爛熔熔的凌宵閣, 感覺麻麻!坐低後叫了兩款生蠔試試, 友人說味道ok 但不太出色!主菜叫了阿根廷牛柳五成, 肉質麻麻, 牛味普通, 比想像中差, 感覺上比不上dan ryan 的rib eye steak, 失望。另叫了爐魚, 乾淨淨細細塊, 比我之前吃過的鮮甜美味多汁的爐魚, 極失望。薯蓉和沙律都ok, 但無特別。飲品, 芒果汁同ice cuppacino都ok! 至於serve 水問題, 絕無之前食家所講的問題, waiter 好樂意比兩杯水我地, 但是需要我們主動出聲。整體來講, 服務絕對不差, waiter 及waitress 都有笑容!環境感覺就麻麻, 雖有很好的維港景, 但感覺算不上浪漫, 可能與裝修有關, 太open 了, 但之間又太close, 完全沒有privacy! 這個價錢, 花這麼多時間, 應該不會再來了!

坐低後叫了兩款生蠔試試, 友人說味道ok 但不太出色!

整體來講, 服務絕對不差, waiterwaitress 都有笑容!環境感覺就麻麻, 雖有很好的維港景, 但感覺算不上浪漫, 可能與裝修有關, 太open 了, 但之間又太close, 完全沒有privacy! 這個價錢, 花這麼多時間, 應該不會再來了!
2005-09-16 25 浏览
食cake飲酒吾差,有live brand,但好鬼早收!!朱古力cake好味!
食cake飲酒吾差,有live brand,但好鬼早收!!

朱古力cake好味!
2005-09-16 12 浏览
9月11日, 同好朋友上山頂影相, 已擬定了這食晚餐, 5時許到達Book位, 待應話窗口位要預早一星期Book定, 照Book7點左右2位. 影了一會兒相, 回來餐廳, 可能尚早既關係, 待應帶了我地去2樓窗口位, 心想今天幾好彩.我們叫了海撤沙律(朋友仔指定吃), , 墨西哥濃湯, 個湯份量夠兩人分, 味道很濃, 飲下肚仔有溫熱感. 之後叫左美國牛扒,同鱸魚, 兩樣都唔錯, 本月做緊Promotion, 65元有三柸餐酒. 朋友仔似乎幾喜歡飲. 唯一有點美中不足的是, 朋友仔似乎心不在言, 不知是心情不住, 或是什麼, 不斷把玩卓上的小燈光, 最後仲整息埋個火添. 我想野食味道應該是不錯, 地方亦不錯,錦問題可能是同什麼人食才是最重要因素!!

2005-09-12 2 浏览
9月10號我男朋友生日,同預定一樣係坐窗口位.不過今日能見度底,個view無咁靚..去廁所果陣知道原來二樓有band show..早知book二樓啦..不過個氣氛都好正,十足十燭光晚餐.老公叫我order所有o野,我就ordero左一個冬菇燒鴨pizza,一個煎鵝肝配紅酒意大利飯,一份阿根廷牛柳配蕃茄沙津,同埋兩杯咖啡.呢度o的service 都唔係o的人講得咁差,同埋o的o野食都好快到.首先我食o左一啖牛柳,o的肉o岩o岩好唔會太熟,好有牛味.係我食過咁多間最好味o既.之後試鵝肝飯,o的汁撈埋o的飯好好味,鵝肝ok.個pizza有冬菇,燒鴨皮同肉,味道都幾特別,有o的中國feel o既pizza,最後因為老公生日有雪糕新地食.個雪糕新地係芒果為主,芒果肉好甜,仲有其他生果.我o地已經食到好飽啦,埋單$600有找,我覺得好滿意,好食過去食buffet.
9月10號我男朋友生日,
同預定一樣係坐窗口位.
不過今日能見度底,個view無咁靚..
去廁所果陣知道原來二樓有band show..
早知book二樓啦..
不過個氣氛都好正,十足十燭光晚餐.
老公叫我order所有o野,
我就ordero左一個冬菇燒鴨pizza,
一個煎鵝肝配紅酒意大利飯,
一份阿根廷牛柳配蕃茄沙津,
同埋兩杯咖啡.
呢度o的service 都唔係o的人講得咁差,
同埋o的o野食都好快到.
首先我食o左一啖牛柳,
o的肉o岩o岩好唔會太熟,好有牛味.
係我食過咁多間最好味o既.
之後試鵝肝飯,
o的汁撈埋o的飯好好味,鵝肝ok.
個pizza有冬菇,燒鴨皮同肉,
味道都幾特別,有o的中國feel o既pizza,
最後因為老公生日有雪糕新地食.
個雪糕新地係芒果為主,
芒果肉好甜,仲有其他生果.
我o地已經食到好飽啦,
埋單$600有找,
我覺得好滿意,好食過去食buffet.
2005-08-18 14 浏览
昨晚帶女朋友去Cafe Deco 慶祝她的生日,餐廳的環境和食物的水準令她感到很開心。女朋友很喜歡那兒的燒羊鞍、鵝肝醬手卷和冬蔭公湯。不太差的食物和環境,加上女朋友的開心,使我很喜歡這間餐廳。P.S. 唯一不愉快的事情是那兒的侍應不小心把我親手畫給女朋友的生日卡當垃圾的棄掉了。
2005-08-11 18 浏览
好耐冇來lor,唔知d質素變成點?今晚我地兩公婆即興來到山頂食晚飯,幸好是閒日,都好快有檯。冬蔭公湯:以前來食野都必叫既,仍保持水準,多料又好味;意大利雲吞:餡係菠菜,d忌廉汁好香好好味,但要趁熱食,呢度d冷氣好勁,d野好快涼,d汁「傑」左就打左折扣lu;海鮮墨汁麵:第一啖咬落d麵度覺得好腥,(基本上我對黑色既食物冇mug好感,但我老公鐘意食就冇計啦),撈d汁同餸一齊食就好d,但似終覺得好海水feel;特色新地:老公食什麼beach(主要係士多啤梨雪糕),個做型超靚,一大個心型的糖棒插在雪糕上好誇但悅目,仲好好食tim;我食hokey pokey,個雪糕好似糖咁甜,好多生果如kiwi、龍眼、菠蘿等,插住2枝橙cream卷,食得好開心今餐食得幾滿意,服務都好好,期間我地要求轉檯都好快攪掂,d侍應都好有禮貌。唔錯。

冬蔭公湯:以前來食野都必叫既,仍保持水準,多料又好味;

2005-08-09 23 浏览
生蠔同生蜆最正!夜景好靚!有Life,好好feel! 甜品好靚!飲品好好味!
2005-07-31 3 浏览
真係估唔到咁出名既餐廳services可以咁差架...話說我同5個台灣朋友去e度dinner,我地冇book到位,所以要坐d細圓table,6個人迫埋係3張細圓table度都算啦,我地身水身汗咁等左好內prek tram上到來,咁我就問d waiter比6柸water我地啦,佢就問我要有氣定冇氣啦(講到e度係咪人人都get到既meaning係水要$$先),佢仲話e度唔係酒樓唔係個個都有水(我覺得佢地狗眼看人低囉,我即刻答佢:下!!!! 出面好多高級餐廳都會serve 水架啦...),咁我地梗係order其他野飲啦,好啦..我地其中3個叫左野飲,根住個waiter就拎3杯水比冇order野飲個3個人喎,我問佢點解頭先佢又唔比我,佢話因為佢地3個冇叫野飲所以有水就行左去啦,嘩!!!!!!!!!! 我真係好慶囉!!!! 講真d野食真係好麻麻囉.....outbreak仲好食過佢呀...個日真係食到我一肚氣呀!!!! p.s.個日我wear件衫易走光,咁我坐係度,個waiter坐係度,我好清楚望到佢對eyes向我心口望囉.......我覺得佢對眼性騷擾緊我囉.....我個日真係好嬲呀!!!!

我個日真係好嬲呀!!!! 未try 過去完一間resturant食野有想喊同被騙既感覺架....水要$$唔係問題...但咁樣樣騙我叫野飲就好有問題....佢地根本就睇唔起我地!!!

其實我已經打左去飲食男女complain...唔知跟進成點呢??