見到Facebook有任食生蠔優惠就馬上book位啦~~ 🍴點知生蠔不似預期....🐟💬:🍴餐廳提供的是法國蠔! 🍴🔖請留意係要自己出去排隊領取!👫👭👬👭👫👭👬 🍴🔖生蠔大多都一般,不是飽滿的 🍴🔖而296元只包括任食蠔!🍴🔖出面有多款蠔,包括焗蠔、炸蠔等 🍴🔖但係!!焗蠔同炸蠔都係凍的!而且焗蠔係非常細隻!🍴🔖炸蠔如果新鮮出爐係好食的,但都有的炸蠔係炸漿多過蠔.....🍴🔖不過餐廳環境同個sea view係好正!!!🍴🔖小編重叫左個牛扒五成($178)...非常薄身,同埋都幾鞋口...真心失望 🍴🔖時段只有1800-2000或2030-2230。🍴🐟📝:4.5/10(呢個分係比sea view的)🍴🔉請先預約~~~~🍴(公仔貼圖來源:互聯網)🍴🍽🐟📝📌峰景餐廳📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 20樓📞電話:28495111
見到Facebook有任食生蠔優惠就馬上book位啦~~

🍴
點知生蠔不似預期....
🐟💬:
🍴
餐廳提供的是法國蠔!

🔖請留意係要自己出去排隊領取!👫👭👬👭👫👭👬

🍴
🔖生蠔大多都一般,不是飽滿的

🍴
🔖而296元只包括任食蠔!
🍴
🔖出面有多款蠔,包括焗蠔、炸蠔等

🍴
🔖但係!!焗蠔同炸蠔都係凍的!而且焗蠔係非常細隻!
🍴
🔖不過餐廳環境同個sea view係好正!!!

🍴
🔖時段只有1800-2000或2030-2230。
🍴
🐟📝:4.5/10(呢個分係比sea view的)
🍴
🔉請先預約~~~~
🍴
(公仔貼圖來源:互聯網)
🍽🐟📝
📌峰景餐廳
📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 20樓
📞電話:28495111
2018-07-13
2018-07-13 630 浏览
夥伴看見我們常光顧的餐廳有 oyster buffet,堅持要去吃。雖然我對生蠔並不抗拒,但因為姐我比較貪心,喜歡有多選擇,而不是單調只吃生蠔,所以一開始不怎麼願意 book 位。再加上我在 OpenRice 看見很多對 oyster buffet 的負評,因此我的心情是忐忑不安的。我完全相信給負評的內容,因為當事人肯定是根據他們當天的不愉快經驗而照實寫的。比如,有一個人寫到 d oysters 係 warm 的,不新鮮。另一個就寫到,排隊排到死,只吃五分鐘,又或者 buffet counter 祇有十米長,一百多人衹能排一個隊伍,安排不周到等等。當我今天去吃 oyster buffet 時,的確有如以上食客講的人龍超級長,排到電梯位(你們可以參考我的照片)。不過不知道是不是餐廳也看見了負評,所以在 buffet counter 後面派了五至六位職員不停的 refill oysters。只見職員的手好像 machine 那樣一伸一縮,不斷確保 buffet counter 是滿滿的生蠔。所以雖然人龍很長,但流動得十分快,排五分鐘就可以拿到滿滿的生蠔回自己的座位。但姐姐我覺得這種 oys
但姐姐我覺得這種 oyster buffet 只適合那些生蠔 fan 吃,因為獨孤一味只吃蠔,吃多了真的會怕。我的夥伴超喜歡吃蠔,所以對他來說不是甚麼問題。但我之前說過了,我一定要有其它食物陪襯。Buffet 分兩個時段,六點至八點,八點半至十點半。我吃的是六點的時段,餐廳大概有 90% 滿。
我贊成之前寫負評的人說的,餐廳應該更好的安排 buffet counter 的 set up,有效的疏通人流,把生食和熟食分開兩個部分,讓只吃熟食的人可以跳過從頭排隊的煩惱,可以直接行去拿熟食。
因為今天我吃 buffet 的過程十分之順利,而且生蠔也算新鮮,供應源源不絕,所以我覺得值得吃。不過我看見很多女仔吃得不是很多,所以女仔來吃的話就虧大了!我也發现 Cafe Deco 的食客越來越多,所以已經沒有以前的甯靜了!大家如果要去吃 brunch 或者 oyster buffet 的話,一定要多看其他食客在 OpenRice 寫的評語,才決定值不值得去吃啊!
2018-07-13
2018-07-11 630 浏览
十个人,萬眾期待,任食生蠔。完全5掂……好失望(講十次)比某蠔站10蚊只也不如,5新鮮,散……垃圾,我地食左2轉已經吾想食,甘嘅價錢,咁既位置……但甘差質素😰仲要再走去宵夜
仲要再走去宵夜
生蠔buffet
諗住同家姐帶阿媽食好西 點知食到面好西。兩個鐘$298生蠔放題 不如叫排隊放題 每次排十五分鐘 食就食五分鐘。擺蠔個counter應該只有兩米長 每次迫啲既話有三個人可以同時攞 但係全場客人有百幾個。重要其實係無其他野食拎 所以無得分散人流。其實多啲人手可以擺長啲個counter 等多啲人可以同時間攞。不過為咗慳皮佢當然唔會咁做啦 明既。廣告入面一杯杯唔同汁既生蠔就更加無咗影,呀唔係,得個影囉。因為負責整果個人每兩分鐘先擺一杯上啲冰度,一擺上去就比前面既人拎咗…不過做人公道啲…啲熟既生蠔反而有驚喜,算唔錯。總結:收加一黎排隊…重要之後先知上年同一個放題先係$198....

今天餐廳衹能夠用"座無虛席"來形容!由此可見,餐廳的策略是成功的。我已經是第三次光顧這裡的 Brunch,也是第三次爲這家餐廳寫 review。我要再次聲明,姐姐我衹是一般平民百姓,不是甚麼 food.blogger,不會像有些人吃了免費一餐後而違背良心,把餐廳寫得天花亂墜。姐姐我喜歡吃,總愛挖掘便宜又抵食的餐廳供大家參考。其實每一次寫 review 的時候,我都有些糾結,因為我發现被我 positive review過後的餐廳往往都因為湧入太多食客而有水準下降的趨勢。我知道.......,你們要說我"臭屁"對嗎?我才不管你們如何看待我的 review,總之我句句真誠。為什麼我的標題是"小失望,大驚喜"?因為如同以上我提到的,已經第三次去吃,發现一次比一次多人,今天更是爆棚!餐廳出名的便是生蠔,前兩次d生蠔新鮮得不得了!不需要落檸檬,生蠔鮮甜到宛如嚐到海洋的味道。今天的生蠔我一眼睇落就知道跟上兩次不一樣。第一隻吃入口就證實我的懷疑,因為生蠔是 warm 的。我很喜歡這家餐廳,因此便向部長反應。我不是要找餐廳麻煩,是希望他們瞭解事實。因為很多時候,前線人員不知道廚房發生甚麼事,所以做為一
為什麼我的標題是"小失望,大驚喜"?因為如同以上我提到的,已經第三次去吃,發现一次比一次多人,今天更是爆棚!餐廳出名的便是生蠔,前兩次d生蠔新鮮得不得了!不需要落檸檬,生蠔鮮甜到宛如嚐到海洋的味道。今天的生蠔我一眼睇落就知道跟上兩次不一樣。第一隻吃入口就證實我的懷疑,因為生蠔是 warm 的。我很喜歡這家餐廳,因此便向部長反應。我不是要找餐廳麻煩,是希望他們瞭解事實。因為很多時候,前線人員不知道廚房發生甚麼事,所以做為一個有責任的食客,我們應該有禮貌的反應事實。
在我前兩次寫的 review裡面,我對餐廳里所有職員的態度是讚不絕口的,他們每一位都很勤勞,很棒!
我要特別感謝餐廳里一位叫 Yuki的職員,她特別細心,記得我曾經去過餐廳吃 brunch,還特別走過來我的餐桌跟我打招呼。於是,我趁機會同佢反應生蠔不凍的事情。只見佢同其他同事講,然後同事就立刻去廚房檢查。我覺得餐廳以客為尊的態度十分難得,足見他們 value customer feedback。過後的生蠔不再是 warm 的,而是正常的凍
。我還 book 定咗七月十三號去吃 oysters buffet,因為之前吃過他們的生蠔,實在難忘。我不知道看了我這篇 review 的人是否有機會吃到這家餐廳的優惠 brunch,因為他們的 brunch 已經多人到好難 book 位了!就連 Open Rice click 入去都已經不給 book 了,一定要打電話 book 位,足見有多受歡迎。我今天還在餐廳遇見同鄉,大家都是新加坡人,所以倍感親切。
我個人對餐廳今日提供的食物依然滿意,雖然等候食物的時間長了,因為太多食客了啦!廚房根本忙不過來。希望餐廳再接再厲,不要因為食客多了而讓食物妥協。

2018-07-08
2018-07-07 640 浏览
間唔中都會好想食蠔見呢間餐廳有生蠔放題好吸引即刻book黎放肆一下我book左6點個轉 可以由天光食到天黑佢地提供生蠔同熟蠔第一轉個個都排生蠔所以要比少少耐性先有得食生蠔好新鮮 因為我個胃對蠔都幾敏感 如果唔太新鮮嘅 兩三隻就即刻可以去廁所~呢到我用半打黎試一試 完全無事兩個鐘內我地2個人計過總共食左接近100隻我當1隻$10蚊計都已經回本呀另外仲可以叫其他主菜 價錢都合理但我地食生蠔都已經好滿足兩個鐘轉眼已經天黑 呢到睇夜景都唔錯!
間唔中都會好想食蠔
見呢間餐廳有生蠔放題好吸引
即刻book黎放肆一下
我book左6點個轉 可以由天光食到天黑

佢地提供生蠔同熟蠔
第一轉個個都排生蠔
所以要比少少耐性先有得食

生蠔好新鮮 因為我個胃對蠔都幾敏感
如果唔太新鮮嘅 兩三隻就即刻可以去廁所~
呢到我用半打黎試一試 完全無事

兩個鐘內我地2個人計過總共食左接近100隻

我當1隻$10蚊計都已經回本呀

另外仲可以叫其他主菜 價錢都合理
但我地食生蠔都已經好滿足

兩個鐘轉眼已經天黑 呢到睇夜景都唔錯!

2018-07-04 614 浏览
$298 生蠔,只有一種中㑀感覺,仲要自餐排隊形式,仲要排10分鐘,兩個人食合共12隻蠔,又細又無肉,食完一轉都無再拎。熟食果4款又係細(細個十蚊硬幣)我們叫多個燒春雞好味小小,結帳$830 。已經無叫飲品!只是景靚,無特別,cheap 過消夜自助餐😂食完仲要唔飽,無下次光臨!!廣告效應先多人食,0 口碑!!食完有種被欺騙感覺!!!!!!!咁既價錢咁既質素!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我們叫多個燒春雞好味小小,結帳$830 。
已經無叫飲品!
廣告效應先多人食,0 口碑!!

食完有種被欺騙感覺!!!!!!!
咁既價錢咁既質素!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!
2018-06-28 662 浏览
I visit this restaurant very often, but never been so disappointed! 🤦🏻‍♂️I have been a member of OpenRice for nearly 10 years, this is the first time for me to make comments! 🤬2 types of oysters, claimed to be freshly shucked, however, being pre-shucked and stowed separately! Not fresh at all with some funny taste and awkward smell! 8 of them which I picked were even warm, not iced at all! Eventually, paid and left within 20 min!

2018-06-28
2018-06-28 603 浏览
期待已久的晚餐,可惜落雨天☔️,阻擋了欣賞夜景,略影響心情,希望美食能令我改變🤤🤤🤤一坐低先叫飲品,因為出面太熱就渴死了Cooktail-watermelon slush ☠️ 飲糖漿的感覺!沙冰-mango maniac 就杯味道清新不錯,不會太甜👍前菜-峰景沙律,餐廳名稱做菜名,應該不會太差,蔬菜新鮮,沙律汁調味恰到好處👍小食-啤酒脆炸大西洋鱈魚柳配薯條,份量大,夠3-4人食,夠脆亦夠味,不會太咸。主菜-喜馬拉雅烤雞配印度烤包,這裡招牌菜之一,亦喺今次聚會目的😼,外貌以為烤濃了,雞肉應該會干身,但竟然沒有,外皮脆,內裡仍然嫩滑,配上醬汁放入印度烤包一起食,味道非常不錯👍可惜喺份量很少..主菜-美國黑豚肩肉,上枱以為是牛扒🤪,燒得剛剛好,肉質香嫩,適合不好牛的朋友🤗主菜-香草忌廉汁意大利扁意粉伴扒龍蝦,龍蝦味道還好,肉身不算彈牙,但意粉汁有驚喜,算不過不失👋🏻甜品-法式焦糖燉蛋配鮮草莓及火焰冧酒,期待甜品,原本的happy ending被破壞了😫,焦糖太厚,燉蛋太稀,非常甜🍬,其他味道沒有👎

一坐低先叫飲品,因為出面太熱就渴死了

2018-06-25 627 浏览
峰景餐廳推任食生蠔,主打法國、美國及日本生蠔料理。任食選項包括生即開生蠔、生蠔杯(配青芥末、清酒醬油或青瓜檸檬)、中式蒸蠔、炸生蠔配柚子蛋黃醬、菠菜焗蠔/芝士煙肉焗蠔及台式生蠔煎。可另加六款主菜,包括藍青口配白酒香草汁、香煎海鱸魚、黑松露大蝦蘆筍飲管意粉及摩洛哥烤春雞等~除任食生蠔外,另加HK$88即可享用無限暢飲Erdinger Drunkel;加HK$128則可享任飲Cava Rose有汽葡萄酒!
峰景餐廳推任食生蠔,主打法國、美國及日本生蠔料理。

2018-06-22 20747 浏览
很多人吃自助餐都主攻生蠔,因為快回本嘛,那麼如果整個放題都是吃生蠔,那肯定有賺!Cafe Deco最新推出的生蠔放題,每位$298,提供兩款法國生蠔,雖然比上次的生蠔放題貴了$100,但熟蠔選擇亦大幅升呢,包括西式焗蠔、中式蒸蠔、台式生蠔煎、日式炸生蠔,甚麼蠔都有,一定能滿足到你! Cafe Deco位於尖沙咀The One二十樓,擁有無敵維港景,可惜今天天氣麻麻,黃雨警告,增添了幾分淒美。 餐廳提供了兩款法國生蠔,分別是法國西部阿爾卡雄(Arcachon)及布列塔尼(Brittany) 。 新鮮即開生蠔 兩款生蠔都飽滿鮮甜,海水味濃,質感較爽口,配以雞尾酒醬、乾蔥紅酒醋、檸檬及乾蔥等,可調配出不同口味。 生蠔杯 (兩種口味:配青芥末、清酒醬油或青瓜檸檬) 想吃得更痛快,不如試試兩款shooters,分別配以青芥末、清酒醬油,以及青瓜檸檬,朋友們一致認為wasashi更加美味,微辣而帶有酒香,你又覺得如何? 菠菜焗蠔 芝士煙肉焗蠔 吃太多生冷不好,那不如也吃一些熟蠔,西式、中式、日式、台式都有。西式的這兩款焗蠔中,我較喜歡芝士煙肉,比較惹味;蠔焗過之後依然

新鮮即開生蠔

生蠔杯 (兩種口味:配青芥末、清酒醬油或青瓜檸檬)

菠菜焗蠔

芝士煙肉焗蠔

吃太多生冷不好,那不如也吃一些熟蠔,西式、中式、日式、台式都有。西式的這兩款焗蠔中,我較喜歡芝士煙肉,比較惹味;蠔焗過之後依然大隻,脹卜卜的很爽口。

中式蒸蠔

採用了美國太平洋蠔,加上中式豉油、蔥花及乾蔥蒸熟,突然覺得很有大牌檔風味,正!

台式生蠔煎

生蠔加入木薯粉、雞蛋及芫茜等製成蛋漿後,再用油鑊煎至香脆,吃起來很有蛋香,煎得金黃很香口,再蘸一些甜辣醬,更惹味。

炸生蠔配柚子蛋黃醬

因為怕熱氣,所以炸物一向不是我杯茶,淺嘗了一顆。吉列皮鬆脆不油膩,蠔肉亦鮮味,是上佳的佐酒小吃。

美國和牛西冷 (+$178)

藍青口配白酒香草汁 (+$168)

香煎海鱸魚 (+$158)

如果嫌只吃蠔太單調,亦可以加錢以優惠價吃主菜,上面三款主菜當中,我最欣賞的是和牛,大廚將牛肉切片後加照燒汁醃製,牛肉軟嫰帶焦香,照燒汁入味,不用蘸醬汁都已經很好吃,伴碟的是黑蒜薯蓉,酸甜又有益。

藍青口也是我的最愛,很小的一顆,卻是軟嫰鮮美,醬汁用牛油、蒜蓉、洋蔥、白酒、百里香煮成,味濃,我們不浪費,將伴碟的薯條和橄欖多士來蘸汁吃,perfect!

海鱸魚煎得皮脆肉嫰,伴碟的是黑松露薯蓉,香味突出,也是不錯的選擇。

Cava Rose (左,加$128任飲);Erdinger Drunkel (右,加$88任飲)

如果你需要更高級的享受,可以加錢任飲香檳和黑啤,一於「豪一蠔」!

生蠔及蠔肉料理放題
供應時段:18:00-20:00;20:30-22:30
價錢:$298 (另加一服務費)
2018-06-22
2018-06-18 675 浏览
母親大人愛吃環境,提前一天帶她來到環境優雅舒適的餐廳慶祝吃飯! 星期一至六供應半自助午餐,前菜餐湯全自助形式 ($98),主菜由$138-$196不等,第二位半價,已包括甜品和餐飲,性價比不錯!我要了沙律吧就夠了,至於媽媽和姨媽每人點一款主菜一起吃。沙律包款式選擇不算多,大路的沙律菜都有,另有粟米,蕃茄,水牛芝士,印度脆片,芝士,青瓜,麵包,餐湯等。食物質素中規中矩,麵包仍是熱熱的,外脆內軟熟,味道不錯。是日餐湯是甘筍湯,香甜幼滑,也很不錯,兩老每人都飲了兩碗呢!主菜方面,先來有燒肉眼扒配薯蓉及牛油西蘭花 ($196)。我們要了五成熟,但一切下去時已感覺像七成熟,扒身煎得頗香口,肉質帶點韌度,幸而不會過於乾身,然而放久了一點便會有點硬身,而且味道不算濃郁,感覺不過不失;反而薯蓉夠軟滑,味道不錯。煙肉芝士意大利粉 ($158) 芝士頗香濃,醬汁夠creamy,亦不會過於稠結;意粉軟硬度適中,依然有咬口,這個反倒不錯,亦夠飽肚。甜品方面有朱古力黑森林蛋糕和雪糕,我們兩款都點來一試。 朱古力黑森林蛋糕有幾個層次,朱古力碎粒,忌廉,黑加倫子啫喱,忌廉和朱古力海綿蛋糕,層次豐富,朱古力味道頗濃,
母親大人愛吃環境,提前一天帶她來到環境優雅舒適的餐廳慶祝吃飯! 星期一至六供應半自助午餐前菜餐湯全自助形式 ($98),主菜由$138-$196不等,第二位半價,已包括甜品和餐飲,性價比不錯!

燒肉眼扒配薯蓉及牛油西蘭花

燒肉眼扒配薯蓉及牛油西蘭花

朱古力黑森林蛋糕

朱古力黑森林蛋糕

甜品方面有朱古力黑森林蛋糕和雪糕,我們兩款都點來一試。 朱古力黑森林蛋糕有幾個層次,朱古力碎粒,忌廉,黑加倫子啫喱,忌廉和朱古力海綿蛋糕,層次豐富,朱古力味道頗濃,但海綿蛋糕質感有點乾身。

movenpick雪糕

另一款甜品是movenpick雪糕,有雲呢拿和朱古力味選擇,加上香滑的忌廉和杏仁脆片,豐富口感。最後我們把雪糕與蛋糕放著一起吃,也是另一番滋味呢!
咖啡

以一杯咖啡作完美的結束。最重要是母親和姨媽滿意,這就夠了。
2018-06-04 894 浏览
我係上年2017年6月黎慶祝拍拖週年紀念的。其實果次我揀cafe deco係想睇定將來婚禮場地,宜家訂左婚揾場地,諗番起呢間真係火都黎,要寫番個review😑我book左張2人枱,我到先,同菲律賓口音英文既帶位小姐講我個名同book左幾點幾位。佢態度好唔有善地慢慢睇booking list,之後話冇咁既booking。我再解釋,佢就揾另一個waiter幫佢睇多次個list,人地一揾就揾到,個帶位小姐就冇笑容地帶我入去........去張已經坐左2個人既4人枱!😑😑😑 結果係有個同我同名既人book既枱。總之擾攘一輪終於俾到張枱我,但我已經咩mood都冇哂。menu都幾貴,我同男朋友叫左幾樣,食物質素算正常,話唔上好好食。其他waiter態度都麻麻。食完係感覺唔滿足既。其實cafe deco個景同裝修都好靚,但服務質素惡劣,係一間冇training既餐廳,我以後唔會再去。👋

2017-06-30
2018-05-26 1483 浏览
最愛食 semi buffet...今日閨蜜早收工即興去食晏第一次去 cafe deco$98 semi buffet 包一杯野飲同甜品第二客仲有半價沙律款式唔多但有我好愛嘅藜麥沙律補哂數...🥗仲有一大舊芝士🧀 😍😍心心眼...仲有mix左嘅青瓜沙律,紅蘿蔔沙律,蕃薯,水牛芝士等等另外有啲沙律菜,紅腰豆,粟米同多款醬汁...自由配搭麵包得一款,但好好食,外脆內軟。是日湯係蕃茄湯,濃郁蕃薯味。正🍅餐飲叫左black coffee ☕係難飲嘅...甜品有芒果布甸同雪糕,芒果布甸上面嘅芒果醬唔係咁岩口味,有左一啖就無食嚕..環境好好,食完仲可以出去睇下海...不過某位員工嘅服務真係麻麻...
最愛食 semi buffet...
今日閨蜜早收工
即興去食晏
第一次去 cafe deco
$98 semi buffet 包一杯野飲同甜品
第二客仲有半價
沙律款式唔多
但有我好愛嘅藜麥沙律補哂數...🥗
仲有一大舊芝士🧀 😍😍心心眼...
仲有mix左嘅青瓜沙律,紅蘿蔔沙律,蕃薯,水牛芝士等等
另外有啲沙律菜,紅腰豆,粟米同多款醬汁...自由配搭

麵包得一款,但好好食,外脆內軟。

是日湯係蕃茄湯,濃郁蕃薯味。正🍅

餐飲叫左black coffee ☕係難飲嘅...

環境好好,食完仲可以出去睇下海...

不過某位員工嘅服務真係麻麻...
2018-05-26
2018-05-25 966 浏览
四月寫食評的時候已經說過我會再來食 brunch,因為覺得好抵食。四月我去食的時候,主題係海鮮,五月底換成日本主題。但依然有我喜歡的生蠔。這次去餐廳的顧客明顯比上次多咗一倍,不知道是不是好評如潮的原因。因為顧客太多,所以餐廳當日特別吵。生蠔很快被搶購一空。後來廚房換咗另一種超級大蠔,味道明顯遜色。海鮮湯和青口也沒有上次來食的時候當场煮,而是一大鍋的煮好放在一邊讓顧客自己拿。不過總的來說, brunch還是好吃的。因為上次已經寫了食評和附上照片,所以今次我就不放上照片了。
2018-05-20